![]() |
Přírodní nátěry - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Norské včelaření (/forum-Norske-vcelareni) +--- Téma: Přírodní nátěry (/tema-Prirodni-natery) Všechny stránky |
RE: Přírodní nátěry - Petr Jezowicz - 02.07.2013 08:42 AM Lněný olej se může zkazit,pokud bude po několik dnů ponechán v neuzavřené láhvi a nebo plechovce.Lněný olej míchám s dřevním dehtem a takto namíchánou směs, mám v neuzavřené vaně, k namáčení střešního šindele, od lonského roku.Když jsem namáčel pouze v lněném oleji,tak asi po dvou až třech týdnech v otevřené vaně se olej začal kazit.V Norsku stojí litr 100kč norských,vyroben přímo v Norsku lisovaný za studena bez žádných příměsí.Lněný olej je jedlý stejně jako jiné jedlé oleje,důvod proč se tak hojně nepoůžívá je jeho specifická chut. RE: Přírodní nátěry - Martin Nezbeda - 02.07.2013 10:50 PM Ten za 90 Kč bude předpokládám rafinovaný. RE: Přírodní nátěry - Jan Hucko - 03.07.2013 09:50 AM Chci se zeptat zkušenějších, dá se na kalafuně v drogerii poznat která je přírodní a která je průmyslová? Pokoušel jsem se získat smolu ze stromů, ale vznikla z toho taková nepěkná černá hmota, se kterou se toho moc dělat nedalo... ![]() RE: Přírodní nátěry - Debora - 03.07.2013 04:52 PM nazbíranou pryskirici zavázem do pytloviny, cástecne naplnenou kameny, aby behem varení neplavala na hladine. Behem varení vyplave na hladinu jen cistá roztavená priskirice, která se opatrne stáhne a okamzite hodí do studené vody. Získaná pryskirice zústane mekká a dá se dále dobre zpracovat na výrobu balzámú, nebo náterú. RE: Přírodní nátěry - Martin Nezbeda - 11.08.2013 04:32 PM Všiml jsem si, že včely kolem očka na úlech natřených směsí pryskyřice-vosk-olej jezdí po nátěru kusadly (dopředu a vzad) a předním párem noh jako by ho hrabaly pod sebe. Na oddělku cca 20 včel, u ostatních včelstev tak 2-5 včel. Napadlo mě, jestli si nenašly snadný zdroj propolisu? ![]() RE: Přírodní nátěry - Milan Bencúr † - 17.03.2014 08:42 PM V časopise Slovenský včelár z roku 1940 je informácia o natieraní úľov z vnútornej aj vonkajšej strany šelakom, a to aspoň dva nátery. Šelakom natretý úľ je suchý a teplý, bez vlhkosti a bez plesne. Šelak pripravíme tak, že na liter denaturovaného liehu dáme 20 dkg lupienkového šelaku. http://www.pgchem.sk/sk/ponuka/452/selak-biely-bez-vosku--100-g RE: Přírodní nátěry - Branislav Božík - 17.03.2014 10:01 PM (17.03.2014 08:42 PM)MilanBencúr napsal(a): V časopise Slovenský včelár z roku 1940 je informácia o natieraní úľov z vnútornej aj vonkajšej strany šelakom, a to aspoň dva nátery. Šelakom natretý úľ je suchý a teplý, bez vlhkosti a bez plesne. Šelak pripravíme tak, že na liter denaturovaného liehu dáme 20 dkg lupienkového šelaku. v detaile produktu selak, na stranke na ktoru si nam ponukol link, pisu v odstavcii informacie: "...natery zle vzdorujú poveternostným vplyvom." RE: Přírodní nátěry - Milan Bencúr † - 17.03.2014 10:28 PM To znamená, že úľ natretý šelakom je vhodné chrániť pred poveternostnými vplyvmi v domci na úle, v kočovnom voze alebo vo včelíne. RE: Přírodní nátěry - Miroslav Macek - 17.03.2014 11:37 PM Šelak je dobrý náter , ale hlavne na iné dutiny ![]() RE: Přírodní nátěry - pmiklos - 24.03.2014 03:01 PM Pozdravujem. Ja som našiel na Slovensku distribútora prírodného oleja s voskom, ktorý obsahuje UV filter a mal by byť zdravotne nezávadný. Je však trochu drahší - cca 70 EUR za 5 litrové balenie. http://www.timberex.com/catalogue/exterior/timberguard Distribuuje ho Drevodom Rajec. |