![]() |
Nosematóza - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Včela (/forum-Vcela) +--- Fórum: Nemoci včel (/forum-Nemoci-vcel) +--- Téma: Nosematóza (/tema-Nosematoza) Všechny stránky |
RE: Nosematóza - Jindřich Šafránek - 11.01.2015 05:13 PM (11.01.2015 04:11 PM)MirekMatucha napsal(a): Zas je v těch článcích zmínka o účincích thymolu na nosemu. Ten je obsažen v tymiánu a mateřídouškách. Možná by opravdu jen stačilo těm včelám nabídnout pár záhonů či skalku s tímto "plevelem" a včely by si lék na nosemu nanosily samy. M.M. Tymián je odrůda - druh mateřídoušky, pěstovat jde na dobře propustných a slunečných místech, stálo by to za zkoušku . Zkusím záhon alespoň 1m x 2m, hlásím se k pokusu , pokud mi do jara ze včelek něco přežije uvidíme. RE: Nosematóza - Leoš Dvorský - 11.01.2015 08:05 PM Podle mne, je cesta chemie, tj. i různých čajíčků a pod. to, k čemu bychom měli sahnout až když skutečně není zbytí, řešení. No a řešení nemá jen smrt! Nosemu jsem tak do r. 2000 prakticky neznal. Myslím N.a. byla to skutečně jen nemoc slabých včelstev a aby se silné dostalo do stadia kliniky, to už muselo být. Do té doby se to dalo bez problémů udržet jen vhodným ošetřováním, chovem silným včelstev a v příslušnou dobu teplem, uvařením, to ale jen výjimečně. Od té doby, co na mých stanovištích jsou jako doma viry a ještě se snažím zvýšit infekční tlak, včely vnímají mnohem menší množství patogenů, resp. nosema "spolupracuje" s viry. Tomu říkám varroáza B. Cesta je zase jen selekce a případně KM ve vhodný okamžik. Žádné čajíčky bych nedoporučoval, je to vážná selekční chyba. Stačí infekci ředit zvýšenu stavbou a také kvalitní výživou. U Nosemy ceranae je to horší ( v kombinaci s viry tomu říkám varroáza C). V místě původu muselo vymřít 90% včelstev a znovu se z těch 10% namnožit, aby tamní včela byla považována za rezistentní. To nás také čeká a již to probíhá tak 8 let, tedy postupně při nízké hladině infekce, to byla pro nás všechny šance, zaspali jsme i to. a nyní sklízíme výsledky našěho spánku, nic víc. Zase v prvé řadě jen a jen selekce a ředění infekce, jiná cesta s trvalejšími dopady prostě není. Proberte se!!! Čajíčky........ je zase jen berlička. Jiná situace by byla, a já nevím jestli není, kdybychom museli těmi "čajíčky" včelám nahrazovat to, co jsme jim vzali, tedy i odpovídající výživu. Tohle je třeba rozlišit, jinak se v tom ztratíme. LD RE: Nosematóza - Rasťo 71 - 11.01.2015 10:22 PM (11.01.2015 08:05 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Jiná situace by byla, a já nevím jestli není, kdybychom museli těmi "čajíčky" včelám nahrazovat to, co jsme jim vzali, tedy i odpovídající výživu. Tohle je třeba rozlišit, jinak se v tom ztratíme. LD Nad týmto problémom som uvažoval podobne, síce som podával ,,čajíček" včelstvu tj.bola to záložná matka 5R plodu +zásoby-a zabral na 100percent, ale! v prírode by takéto včelstvo neprežilo! Lenže v tejto ,,modernej dobe" sa polnohosp. používa tolko chémie, že viac než isté že za touto nosematickou pandémiou stojí práve kontaminovaný peľ , z postrekov , a hlavne na medziach polí zničená flóra vďaka selektívnym herbicídom. Včely už nemajú tak rôznorodú pašu ako pred cca. 20-timi rokmi, keď najpoužívanejším herbicídom bola ,,motyka". Včely za to nemôžu , a selekcia hm, neviem či je to to pravé orechové, aj keď je to riešenie,skôr si myslím že si treba sadnúť za jeden stôl z poľnohospodármi a potravinármi a začať príjmať presné tech. podmienky ako, a kedy požívať chem. prostriedky. Ak je výstielka medného váčku a tráviacej sústavy včiel vystavená insekticídom tak potom určite vzniká nerovnováha v tele včely ako takej, a následne prepukne v chorobný stav , akým je napr. nosema. RE: Nosematóza - Aleš Molčík - 11.01.2015 11:01 PM (11.01.2015 05:13 PM)Jindřich napsal(a): [ Mateřídouška je výborná nektarodárná rostlina ta problém nedostatečné výživy by dokázala vyřešit. Nejvíc různých druhových medů mi navozil známí z Francie to, aby se u nás pěstovaly ve velkém levandule, mateřídoušky, kaštanovníky atd. a měli jsme z toho i med se nám může jenom zdát. Vždy to bude o poptávce a ta se do našich končin nedostane. RE: Nosematóza - Debora - 12.01.2015 12:07 PM (11.01.2015 08:05 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Podle mne, je cesta chemie, tj. i různých čajíčků a pod. to, k čemu bychom měli sahnout až když skutečně není zbytí, řešení. No a řešení nemá jen smrt! Domnívám se, že by jsme měli čajíčky hodnotit stejně jako bodovou léčbu. "Kdo nezná plodovou povahu včelstva, neměl by o tom ani moc uvažovat." Tak, vážení přátelé, oponovala včelstva poté, co jsem si na včelnici vydupala čajovnu. RE: Nosematóza - schützmeister - 12.01.2015 01:13 PM (11.01.2015 05:13 PM)Jindřich napsal(a):Musím uznat, že mé stanoviště nejméně chycené je to se snůškou z mateřídoušky, když v ní šlapu kolem úlů, krásně voní. Ale spíš to přičítám teplu, které tam je a pak snůšce z vrb z jara. Ty svou přemírou pylu léčí všecko. Mateřídouška je v létě a to už není ani nosema.(11.01.2015 04:11 PM)MirekMatucha napsal(a): Zas je v těch článcích zmínka o účincích thymolu na nosemu. Ten je obsažen v tymiánu a mateřídouškách. Možná by opravdu jen stačilo těm včelám nabídnout pár záhonů či skalku s tímto "plevelem" a včely by si lék na nosemu nanosily samy. M.M. (11.01.2015 08:05 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Cesta je zase jen selekce a případně KM ve vhodný okamžik.Tohle by mne zajímalo - letos mám dojem, že jsem to KM naopak pohřbil - myslíš, že to nebyl vhodný okamžik ? Dával jsem přelom červenec, srpen ? Zjara mám nosemy nejvíc v lese, ale to zase dávat KM ? Ty lesní jsou vůbec tak - medovice+větší zima=nosema na jaře. Co vlhkost v úle ? To se mmě zdá podstatnější souběh ? Tak kde je suššej, je to lepší. RE: Nosematóza - Leoš Dvorský - 12.01.2015 01:21 PM (12.01.2015 12:07 PM)Debora napsal(a): [quote='Leoš Dvorský' pid='7528' dateline='1420995926'] Obávám se, že použití čajíčků je něco jako bodová dieta pro mě, taky zbodnu na co přijdu. Paušální používání čajíčků, není ničím jiným, než srovnávání na stejnou výšku, tedy systém sekačky na trávu a zakrývá přírodní kritéria výběru. Já vím, je to kruté vidět, jak včely odcházejí, ale to je prostě vývoj,kde platíme za hříchy minulosti, evoluce, ke které přispívá člověk více, či méně. Přežije jen to, co se přizpůsobí. Ten náš polštář v podobě čajíčků může být příliš silný a já to neumím dost dobře kvantifikovat, dát do rovnováhy rozum s invencí, intuicí. Jak bych to řekl, když nenechám včelstvo bez ošetření nikdy nezjistím, co v něm je. To další, čajíčkování a další je již jen na mé zodpovědnosti, kterou mám nebo nemám k dalšímu vývoji včely medonosné a samozřejmě i motivech včelaření (profík má jiný motiv než hobby). Mohu biotechnickými postupy napodobovat život včel,vytvářet mu co nejpřirozenější podmínky pro rozvoj metodikou, selekcí vybírat to co, přežít má, ale ty čajíčky jsou pro mne skoro totéž, co chemie, pokud ten čajíček nepoužiješ podle potřeby třeba u jednoho včelstva z dvaceti ... atd , v určitou krátkou dobu (bodově) proto, abys neměla újmu na výnosu, a pak včelstvo vyměníš za geneticky odolnější materiál, třeba po sezoně. Tomu bych rozuměl. LD RE: Nosematóza - schützmeister - 12.01.2015 01:22 PM (11.01.2015 10:22 PM)Rasťo 71 napsal(a): Lenže v tejto ,,modernej dobe" sa polnohosp. používa tolko chémie, že viac než isté že za touto nosematickou pandémiou stojí práve kontaminovaný peľ , z postrekov , a hlavne na medziach polí zničená flóra vďaka selektívnym herbicídom.Já nevím, na todle se svádí kde co, ale u nás nic z toho nejni - nejhorší nosema je na lesních stanovištích a hlavně místech ve stínu, myslím, že to bylo i v těch článcích - slunce léčí a medovice jim nedělá dobře - že by vyšší obsah hub v medu ? RE: Nosematóza - Leoš Dvorský - 12.01.2015 01:36 PM (12.01.2015 01:13 PM)schützmeister napsal(a):(11.01.2015 05:13 PM)Jindřich napsal(a):Musím uznat, že mé stanoviště nejméně chycené je to se snůškou z mateřídoušky, když v ní šlapu kolem úlů, krásně voní. Ale spíš to přičítám teplu, které tam je a pak snůšce z vrb z jara. Ty svou přemírou pylu léčí všecko. Mateřídouška je v létě a to už není ani nosema.(11.01.2015 04:11 PM)MirekMatucha napsal(a): Zas je v těch článcích zmínka o účincích thymolu na nosemu. Ten je obsažen v tymiánu a mateřídouškách. Možná by opravdu jen stačilo těm včelám nabídnout pár záhonů či skalku s tímto "plevelem" a včely by si lék na nosemu nanosily samy. M.M. Tak Michale, podle mne jednoznačně, ale neznám tvoje podmínky, včely. Když KM, tak v době, kdy se včelstvo má šanci vzchopit, prostě ve slabém místě jeho vývoje, ale ne když už se to rozjede. To ale musíš vědět nejlépe ty. To máš jako s povodní, regulovat tok řeky má smysl v předstihu, je k tomu třeba umět namodelovat všechny situace a podle toho, odpouštět tu, či onde. Ale, jak necháš vodu přelít přes hráze nebo je nechat protrhnout, nezbývá než čekat, jaké škody napáchá. Samozřejmě, tu regulaci si někdo představí i tak, že otevře všechny přehrady tak, že budou přehrady a koryta prázdná a povodeň to zachytí, tohle ale není regulace, ale snaha zbavit se zodpovědnosti. No tak nějak se pohybujeme my včelaři, od zdi ke zdi, ale kontinuální přístup povětšinou chybí. Když mi něco nefunguje, tak to paušálně zavrhneme, ti , kteří tvrdí opak, snaží se o to, pomluvíme, pošleme na ně veterinu a je klid a nebo je zaženeme do ilegality. Tohle je přeci současný duch přístupu ke včelám mimo ŠPV, ale třeba se pletu. LD RE: Nosematóza - schützmeister - 12.01.2015 03:19 PM (12.01.2015 01:36 PM)Leoš Dvorský napsal(a): [Když KM, tak v době, kdy se včelstvo má šanci vzchopit, prostě ve slabém místě jeho vývoje, ale ne když už se to rozjede. LDJasně, já to cílil na roztoče, ale myslím, že jsem tím podpořil nosemu. ![]() Moje otázka je spíš v duchu, jakou máš zkušenost s KM na nosemu ty - tzn. kdy je to ta doba, kdy se včely vzchopí / po KM / ? A jestli teda vůbec ? To slabé místo je na jaře a v podletí - ale to bych řekl, že je právě doba, kdy se po KM moc nevzchopí / myslím tedy nosemu, ne obecně všecko /. Nebo myslíš slabé místo té nosemy ? Dát KM za dobré snůšky, čili květen ? Funguje to ? |