![]() |
Průměrná sklizeň medu dříve a dnes - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Vedení včelstev alternativně (/forum-Vedeni-vcelstev-alternativne) +--- Téma: Průměrná sklizeň medu dříve a dnes (/tema-Prumerna-sklizen-medu-drive-a-dnes) Všechny stránky |
RE: Průměrná sklizeň medu dříve a dnes - Leoš Dvorský - 08.02.2015 08:54 PM (08.02.2015 08:49 PM)schützmeister napsal(a):(08.02.2015 09:57 AM)Leoš Dvorský napsal(a): To potrzuje zase jen to, že zima není to nejdůležitější s čím se musí včely umět vyrovnat LDNemyslil jsem zimu jako takovou, ale časové rozdělení snůšky. S tou zimou je to fakt - ikdyž stejně mě nejde do hlavy, jak vyjdou ve finsku s vlaškou. No a dokonce i na Aljašce. Je to prostě o selekci, nehledě na to, vlaška z Ligurských Alp je něco trochu jiného než vlasška, jak je u nás vnímána. LD RE: Průměrná sklizeň medu dříve a dnes - Jiří Marx - 11.02.2015 04:00 PM Posílám od Leoše záznamy pana Šráma..... velmi špatně viditelné[attachment=889] RE: Průměrná sklizeň medu dříve a dnes - Leoš Dvorský - 11.02.2015 04:26 PM Jirko díky. Slíbil jsem že to sem dám, ale nejde mi to. Přeluštit to jde, ale hlavně snad to inspiruje někoho k tvorbě vlastních záznamů. Jedno je ale vidět jasně. Jak je důležité sledovat plod. Zkuste si vzít úlový zázam. To je rozdíl. LD RE: Průměrná sklizeň medu dříve a dnes - Ali - 12.02.2015 12:01 AM Zdravím základnu ŠPV Já si pamatuju matně své začátky v r. 1990 na Brně venkově, zdráhali se mě vzít, že je převčeleno. Mluvili o 5 - 7 kg na včelstvo. Dohledal jsem dva včelaře, kteří vedli včelstva jinak, především v nástavcích, a měli 20 - 25 kg. Většina zakrmovala 7 kg cukru (10 kg málo kdo), ti dva více než 20 kg. Ti první v květnu mluvili o podněcování, ti dva vytáčely první med a nikdy ani jeden z nich se o tom na schůzi ani nezmínil. Jsou to jen matné vzpomínky, ale jeden z těch dvou mi tehdy řekl, že se mám nad včelami důkladně zamyslet, důkladně je pozorovat a včelařit s tužkou v ruce. Chvíli mi trvalo, než jsem to pochopil. Takže ty nízké výnosy u některých byli i později. RE: Průměrná sklizeň medu dříve a dnes - schützmeister - 12.02.2015 06:24 PM (12.02.2015 12:01 AM)Ali napsal(a): Většina zakrmovala 7 kg cukru (10 kg málo kdo), ti dva více než 20 kg.Pravda je ale taky ta, že když nakrmíš 40kg - máš druhý rok 40kg medu a víc, většinou. ![]() Je tam určitý množstevní vztah a není úplně jen daný cukrem v medu - když jsou z jara překrmený, donesou sice stejně, ale víc toho zbude. Mám to odzkoušený. RE: Průměrná sklizeň medu dříve a dnes - Ali - 13.02.2015 12:10 AM Příspěvek: #15 Tahle úměra mě nenapadla. Je to moc dobrý postřeh, dobrá myšlenka ve vedení včelstva. Ale i o tom to je, dát včelstvu co nejvíce volnosti a pohody. Já zpočátku tři roky do nich vrtal a tu jsou ode mně oficiálně hlášené výsledky ø (skutečné). 1990-6kg, 1991-8kg, 1992-13kg. Přiložil jsem tam někde foto a ztratilo se bůh ví kam (nedovedu tu s tím pracovat, vkládat obrázky aj.). Chtěl jsem jen doložit, že statistika spolkne všechna hlášená data (i závist, kvůli které se pro jistotu /v té době/ nahlásili údaje třeba zcela jiné). Ten Váš postřeh budu muset prověřit, jestli letos seženu včelstva. Je pozoruhodný. RE: Průměrná sklizeň medu dříve a dnes - Crha Karel - 13.02.2015 11:15 AM (13.02.2015 12:10 AM)Ali napsal(a): Příspěvek: #15 MIchal tam na konci věty píše jedno důležité slovo: "... většinou". Právě jsem si otevřel svoje záznamy z krmení 2013, kdy jsem opravdu zakrmil 40kg abych mohl příští rok zimovat na medné komoře. No a pak nastala zima-jaro2014! Včelstva vyhladovělá už ve druhé třetině února! Těch faktorů, které to ovlivňují je více, snůškové podmínky, klimatický průběh roku apod. RE: Průměrná sklizeň medu dříve a dnes - Ali - 14.02.2015 11:15 PM Příspěvek: #17 Souhlasím, v každém případě "více neuškodí", viz. Příspěvek: #14 (skrblení a snaha z jara podněcováním něco dohnat). Je to ale "mimo mísu" směru ŠPV. Vedením i s čím se pracuje (cukr). Obecnou platnost podstaty to ale nepopírá. RE: Průměrná sklizeň medu dříve a dnes - Leoš Dvorský - 15.02.2015 11:57 AM (12.02.2015 06:24 PM)schützmeister napsal(a):(12.02.2015 12:01 AM)Ali napsal(a): Většina zakrmovala 7 kg cukru (10 kg málo kdo), ti dva více než 20 kg.Pravda je ale taky ta, že když nakrmíš 40kg - máš druhý rok 40kg medu a víc, většinou. A pokud ten cukr bude koncentrovaný do 1 NN dá se s ním pracovat jako s mednou komorou a cukr se do medu nemusí dostat vůbec. LD RE: Průměrná sklizeň medu dříve a dnes - Milan Urík - 25.02.2015 10:15 AM Podívejte se-dobrá haluz ![]() http://hobby.idnes.cz/novy-typ-ulu-c9b-/hobby-zahrada.aspx?c=A150224_094315_hobby-zahrada_bma |