Forum Šance pro včely
Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev)
+--- Fórum: Léčebné prostředky (/forum-Lecebne-prostredky)
+--- Téma: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa (/tema-Stirek-domaci-Chelifer-cancroides-proti-roztoci-Varroa)

Stránky: 1 2
Všechny stránky

RE: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - schützmeister - 07.01.2015 06:53 PM

Mám na jednom stanovišti moc šikovný druh, co se nebojí vlka / včely / nic, a ty si hezky ve dnech klidu nastaví z hlíny tunýlky od nohy podstavce až k plástu a cucaj. Big Grin
Ty mě docela lezou na nervy i přes svou obdivuhodnou vynalézavost. Angry

RE: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - Miroslav Macek - 07.04.2015 02:26 PM

Pri kontrole podložiek cez víkend som našiel jeho pozostatky.

RE: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - Debora - 07.04.2015 02:32 PM

Míro, jak dlouho máš v úlu štírka, přežil zimu? Jaké zkušenosti můžeš referovat?

RE: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - Miroslav Macek - 07.04.2015 03:12 PM

Trošku sarkazmu - konkrétne tento asi zimu neprežil. Ale asi sa mu v úli páčilo keď tam prišiel dobrovoľne. Našiel som ho na podložke úľa s voľnou stavbou - japonec na pôdoryse warré - vlaňajší roj.

RE: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - Jan Brunclík - 07.04.2015 07:13 PM

(07.04.2015 02:32 PM)Debora napsal(a):  Míro, jak dlouho máš v úlu štírka, přežil zimu? Jaké zkušenosti můžeš referovat?

Jednoho krásného dne odpoledne přednášel p. Dalibor Titěra a když došlo na dotazy zeptal jsem se ho jak a jestli zkoumali také chov tohoto štírka a odpověděl, že u včel kde je vyšší teplota se mu nelíbí a prostě by tam prý asi nebyl.(k životu toho štírka je zapotřebí jiné teploty jak u včel). Zmiňoval i mimo jiné kontrolu roztoče na včelách pomocí práškového cukru. Včelařům se tato metoda zamlouvala, ale stejně nakonec byla řeč jen o kyselině a pak už bylo málo času a pan Titěra musel odjet. Takže přednáška byla taková rychlovka.

RE: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - Gabriela Petrášiková - 15.06.2020 02:44 PM

Mám osadený roj do warre úľa asi tri týždne a už na začiatku som našla malého šťúrika na dne. Klieštik nebol videný ani jeden. Teraz som natrela olejom podložku, tak dúfam, že sa neprilepí.