Forum Šance pro včely
Co se děje v úlech teď - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev)
+--- Fórum: Včelařský rok (/forum-Vcelarsky-rok)
+--- Téma: Co se děje v úlech teď (/tema-Co-se-deje-v-ulech-ted)

Všechny stránky

RE: Co se děje v úlech teď - Faneka - 09.05.2018 05:54 AM

No to je rok , není ani půlka května? odkveta řepka a začínají akáty ! Lípy už mají také našlápnuto!

RE: Co se děje v úlech teď - Stanislav Rataj - 10.05.2018 04:07 PM

(24.04.2018 04:47 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  3) Tahat zásobní plásty z úlu???? To snad jen když se někde nedostává zásob a to s ohledem na 1). U začínajícího možné, u zkušenějšího naprostá rozmařilost.
4) Přeci víme, jak včely ukládají, využívají čerstvě přinesenou sladinu a jak pracují se starými zásobami, jak je organizováno hnízdo, jaké jsou kdy tendence rozvoje (směr) a další Zřejmě jsem článek o medné komoře psal zbytečně. To není o technice, ale zákonitosti integrity plodu se zásobami a z také zákonitosti česna. Kdo jej pochopil, nemůže se bát smíchání cukru a medu protože ví a nehádá.
No tak to já právě nevím Angel Ale učím se, článek jsem si vyhledal a pečlivě přečetl. Díky za navedení správným směrem a také za trpělivost s námi věčnými začátečníky Shy

RE: Co se děje v úlech teď - Centisi - 15.05.2018 11:56 AM

Tak sem dneska nakoukl vcelkam do bejváku protoze mi nechtely obsadit pridanej nastavek a ejhle...nasel sem tri matecniky u spodni loucky...na rojeni se mi jich zda malo a v ticha vymena tedkom v kvetnu asi taky ne...tak sem trosku z toho zmaten Big Grin Matku sem nehledal ale myslim ze tam je..vcely sou v klidu a videl sem tak 4 denni cerviky nektery mozna mladsi po okrajich plastu..
Kazdopadne sem je dal nad mednik s jeste dalsima 3 plasty se zavickovanym plodem nejakym pylem a sladinou a jak se natahnou na plod kojicky sundam na oddelek a uvidime...jen doufam ze sem nejakej neprehlidl na ostatnich ramkách Big Grin

RE: Co se děje v úlech teď - Tomáš Palata - 06.06.2018 02:54 PM

Dnes kontrola kladení v oddělcích, kladou 4 ze 6. Ty 2 mají ještě dle chovatelského kalendáře čas. Juknul jsem i na roj, který jsem sebral kolegovi (a dostal ho za odměnu) ze špičky mladého smrku stoje na špičkách na poslední šprincli žebříku dne 19.5. Matka byla loňská. Asi málo prostoru.
[attachment=1807]
Nasypáno do úlu a na zkoušku jim loučky nastaveny na teplou stavbu a dnes to vypadá takto:
[attachment=1808]
Vyndal jsem poslední plást a ejhle. Vajíčka a matka.
[attachment=1809]

RE: Co se děje v úlech teď - Antonín Hyžík - 07.06.2018 09:58 AM

Hezký pohled, já zatím ze 3 oddělků ve dvou kladou, třetí má tak 7 dnů ještě čas. Začínají kvést lípy, tak snad bude letos lepší snůška než loni, to jsem nechal to málo co přinesly včelám.

RE: Co se děje v úlech teď - Antonín Hyžík - 07.06.2018 11:39 AM

Tomáši, vidím, že máš Lang. to jsi udělal dno na teplou stavbu nebo to řešíš letáčem v nástavku?

RE: Co se děje v úlech teď - Tomáš Palata - 07.06.2018 12:27 PM

Dno jsem zavřel, otočil o 90 st., na něj rám z latí s česnem na teplou stavbu, na to nástavky.

RE: Co se děje v úlech teď - Jiří Marx - 07.06.2018 04:19 PM

Včelstva v 600m

RE: Co se děje v úlech teď - Jan Rosák - 07.06.2018 10:45 PM

koukám ještě pár let, desítky úlů a budeš na počátku konce sil Smile

RE: Co se děje v úlech teď - Jiří Marx - 08.06.2018 11:13 PM

Jo Jo v 80 to bude na zvedak to vymyslim Big Grin