Forum Šance pro včely
Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Obecná diskuse (/forum-Obecna-diskuse)
+--- Fórum: Obecná diskuse (/forum-Obecna-diskuse--39)
+--- Téma: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin (/tema-Zahrada-a-vsem-kolem-pestovani-a-vyuzivani-rostlin)

Stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Všechny stránky

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Skaly - 20.07.2016 11:12 PM

(19.07.2016 02:08 PM)Debora napsal(a):  Biofotonika je aplikace světelné technologie v lékařství a v biologických vědách.

Kdo používá včelí produkty jako medicínu a přeje si delší dobu udržet kvalitu a energetickou hodnotu účinných látek v takovém stavu, jak je včela dala, může vzít v úvahu skladování včelích produktů ve fialovém skle Miron.

Co pak na to řeknou jahody?Wink

Tak jsem našel něco o tom fialovém skle. http://www.aromaspol.cz/zázračné-fialové-sklo-v-biokosmetice-dle-vědeckého-výzkumu-pouze-marketingový-pojem. Ale i tak mám chuť udělat vlastní srovnávací pokus. Nebo to už někdo opravdu vyzkoušel ?

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Debora - 21.07.2016 03:33 AM

Česká aromaterapeutická společnost ve své žádosti o testování fialového skla obdržela od VŠ chemicky-technologické v Praze stejné výsledky, které uvádí firma Miron. Zcela nevědeckého charakteru je subjektivní názor autora prof.Ing.Vladimír Filipna na vliv elektromagnetického záření v oblasti IR spektra, které nebylo testováno:

"Protože se jedná o tmavý obal, tento materiál bude absorbovat i v IR oblasti spektra, a tím bude docházet k zahřívání obsahu balení a logicky ke vzrůstu teploty obsahu".

[Obrázky: VS_Chemicka_Praha_Test_Miron.jpg]
Zajímavé je, že ta křivka v diagramu naznačuje, že zkušební materiál v oblasti 760nm světlo propouští?
Wink

Na stránkách České aromaterapeutické společnosti se můžeme dočíst, že Jaromír Obadal přirovnává fialové sklo k termosolární troubě:

"Od 700 nm do jednoho mikronu (0,001mm) je oblast blízká infračervená (IR), dále pak infračervená v mikrovlnné oblasti. IR záření rozkmitá molekuly, způsobuje ohřev látky a tím degradaci oleje. Že by po ukončení působení IR záření zůstaly molekuly olejů "trvale stimulovány", to by bylo na Nobelovu cenu. (Ovšem nevím, co na to zákon o zachování energie)."

Pan Obadal opomíjí, že mikrovlnné spektrum má vlnovou délku centimetrovou a kratší 0,1cm - 1 meter! Infračervené spektrum světla má vlnovou délku 760-1400 nm (0,00076 –0,0014 mm). Zemský povrch absorbuje viditelné záření ze Slunce a vyzařuje mnoho energie jako infračervené záření skrze atmosféru zpět do vesmíru. (Nobelova cena tedy nebude). Ohřev látek na zemském povrchu způsobuje v nemalé míře (50%) viditelné světlo. Zelené rostliny mají šestkrát vyšší schopnost odrážet infračervené světlo, než viditelné světlo. Nejlepší je, když si to osvětlí každý sám.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Skaly - 21.07.2016 07:57 PM

Máte někdo praktické osobní zkušenosti s fialovým, čirým nebo hnědým sklem? Např. jedno jablko v bílém skle, druhé jablko v hnědém a třetí jablko v modrém?

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 23.07.2016 07:50 AM

Já bych začal u toho, kde sehnat ty sklenice z barevného skla? Jinak letos tedy vyzkouším švestky a pokud jde o větší ovoce jako jablka a hrušky, tak je možné to nakrájet nebo použít větší čtyřlitrovou sklenici a skladovat celé? Krájení mi nepřijde pro tento způsob vhodné, přece jenom je to zásah do "obalu" a skladovat celé jde tohle ovoce i v bedýnce ve sklepě, ale výdrž to má tak do vánoc a mě by zajímalo jestli to v té vlastní atmosféře vydrží déle.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - miro - 23.07.2016 11:11 AM

Dobré zralé jablka správné odrody vydrží ve sklepě i do května dalšího roku. Ale chce to "sklep" s velkým S. Nakonec jsem ho našel u nás v paneláku, ano, v paneláku ..... šachta na výtah Smile Jablka v jedné vrstvě na recyklovaném papíru (čistý, ne noviny !!!!) v bedničkách s perforovaným dnem a nesí se dotýkat. Jasné, že kontrola vyhazování toho, co už jasně nedrží. Nikde žádné brambory. Jak se odrůda jmenuje ... to nevím Smile

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 23.07.2016 07:47 PM

(23.07.2016 07:50 AM)Aleš Molčík napsal(a):  ... tak je možné to nakrájet nebo použít větší čtyřlitrovou sklenici a skladovat celé?

nekrájet, jedině celé neporušené nejlépe se stopkami

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Rasťo 71 - 23.07.2016 09:32 PM

(23.07.2016 11:11 AM)miro napsal(a):  Dobré zralé jablka správné odrody vydrží ve sklepě i do května dalšího roku. Ale chce to "sklep" s velkým S.
S tými zemiakmi máš pravdu , zemiaky a iná zelenina či ovocie nejde do hromady!
Na jablká používame bývalú vápennú jamu,je vymurovaná pálenými tehlami , vrch železobetón nad tým malá strieška klasika A zo škridlou, spodok jamy je hlina , mám jablone Spartan, vydržia do mája ako keby si ich práve odtrhol.
Samozrejme v tej pivnici je aj zeler , mrkva , petržlen a kaleráb !

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 24.07.2016 12:38 AM

njn, já mám zatím sklep pod domem a je to k ničemu. Vykopat si sklep na zahradě v zemi zvažuji, ale nemám zatím tolik času na to, abych to realizoval. Jinak vzpomínám na sklep co měl děda, to byla jen díra vykopaná v kopci a vyzděná byla jen spojovací chodba, tam také všechno vydrželo mnohem déle než ve zděných sklepech.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - schützmeister - 26.07.2016 12:48 PM

Krecht, se tomu říká.
Strejda zelinář měl přesně to. Může to být i částečně nad zemí a zaházený hlínou.
Takže se to dá udělat i v malým. Anebo klasický krechtování v zemi - jáma a zasypat hlínou, může být i v bedně. Bezva na zeleninu, brambory, ale i na jablka. Vykopeš, až to potřebuješ. V létě jsme takhle chladili v kempu i mlíko, maso, máslo - stačí dvacet čísel, vyložíš kůrou a zakryješ mechem. Super.
Dneska už lidi neznaj nic. Confused

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - tondabh - 26.07.2016 05:04 PM

Michale a v létě to pivíčko, rybáři na Orlíku jen slintali, když jsem z naší přírodní chladničky ve stráni vyndaval bedýnku orošeného. Jo a v těch velkejch vedrech jsem jednou za dva dny poctivě nalejval pět kýblů vody, která se vsakovala a zpětně pak chladila, jak píšeš kdo umí ten umí...