![]() |
Snůška - aneb nosí, nosí? - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Včelařský rok (/forum-Vcelarsky-rok) +--- Téma: Snůška - aneb nosí, nosí? (/tema-Snuska-aneb-nosi-nosi) Všechny stránky |
RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Pavel Cirman - 09.05.2017 09:55 AM Tak to se asi pan Haragsim spletl,když o Jírovci červeném napsal,že je dobrou nektarodárnou dřevinou(mezi Jírovci asi nejlepší) a pyl ohodnotil taky dobře.Nikde ani zmínka o tom,že by byl nějak nebezpečný.Jediný Jírovec o kterém se zmiňuje jako o jedovatém je Jírovec kalifornský. RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 11.05.2017 07:51 PM Na stanovišti v 800 m právě rozkvétá třešeň a trnka, hlásí se i pampeliška. Javory zatím bez pupenů. Vysoký letový provoz. V 500m začíná řepka, vše ostatní - třešně, jabloně, pampelišky je v troubě. ![]() RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Tomáš Palata - 11.05.2017 08:02 PM (22.07.2016 01:04 PM)schützmeister napsal(a): ...Nejvíc ale překvapilo včera jedno včelstvo, co jsem točil, mělo úplně žlutý - žloutkově žlutý - plásty víčkovaný ... ... neměl jste to někdo ? Normálně víčkují voskem bílým, nebo hnědým, starším, ale žlutým ? Dnes jsem na to narazil. [attachment=1675] Zrovna to včelstvo, co jsem mu před měsícem a něco nechtěně urval všechny plásty. Takže je to letošní. Pro kontrolu věrnosti barev foťáku v mobilu ještě loni postavený plást. [attachment=1676] RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Antonín Hyžík - 11.05.2017 09:31 PM Tomáši, když vidím tvé pěkně vystavené dílo, dotaz. Jak to máš s obsazováním medníku a stavbou tam. Převěšuješ loučky rozestavěné z plodiště, nebo čekáš až samy včely obsadí medník a začnou stavět, když nemáš souše? Díky za info T. RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Tomáš Palata - 12.05.2017 09:29 AM Převěšuji. Chce to alespoň jeden plást, který bude sahat k loučce v nástavku pod medníkem. Funguje jako žebřík. Pak staví v medníku dostrany a dolů. Pokud jim dáš prázdný nástavkek jen s loučkami, tak budou stavět odspoda nahoru. Nevím jestli vždy, ale už jsem to dvakrát viděl. RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 12.05.2017 01:22 PM (11.05.2017 08:02 PM)Tomáš Palata napsal(a): Dnes jsem na to narazil.Jo, tváří se, že to je ono. Já to teda měl na medu a i letos z jara vyndané plásty jsou výrazně žluté, včetně ožlucených louček rámků. Loni mě to ale tvořili výrazně pozdějc, než teď, čili by to ani nemuselo být rostlinou. ![]() Zajímavé, viděl jsem to prvně a jen u jednoho včelstva. RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Antonín Hyžík - 12.05.2017 08:10 PM Tomáši děkuji a stalo se mi co píšeš, dal jsem medník jen se SR a začaly stavět na spodních loučkách směr nahoru. V druhém včelstvu jsem převěsil dva plodové a vedle staví již na horní loučce. PS: plásty mám taky žluté jako na snímku RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - lyn_x - 18.05.2017 12:49 PM U nás už téměř zcela dokvetly pampelišky, pokračuje řepka, zdá se že medují kleny (ale ještě nekvetou) a dokonce meduje bříza (toho jsem si dříve ještě nevšiml, je to běžné?), včely jsem na ní ale zatím nepozoroval. Lindava, 320 m.n.m. RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 18.05.2017 12:59 PM Když u nás naposledy medovala bříza, a to už je pár let, přežily v lese ze sta stromů dva. Krásně mě to vyčistilo výhled před úly. Takhle od pohledu bych tvrdil, že ty mšice jim moc nesvědčí. A že tedy jich letos je na všem požehnaně. Řepka se i přes očekávání zdá skvělá. Uvidíme. V plném květu, pampelišky už jen ve vyšších polohách. RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - lyn_x - 18.05.2017 02:49 PM Tak to jsem zvědav. ![]() |