![]() |
Nepřátelé včel - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Včelařský rok (/forum-Vcelarsky-rok) +---- Fórum: Jaro (/forum-Jaro) +---- Téma: Nepřátelé včel (/tema-Nepratele-vcel) Všechny stránky |
Nepřátelé včel - Petr Pokorný - 06.05.2013 12:00 AM 1/ Mám veliké problémy s mravenci. Jsou úplně všude, od podmetu až nahoru. V menší míře tam byli i vloni, ale tohle ... 2/ Mé úly se zalíbily sršňům. Zatím nic masívního, ale jsou to "drzouni" - v klidu projdou česnem do úlu a zase ven. Poradíte přátelé - máte s tím už nějakou zkušenost ? RE: Nepřátelé včel - Jaro Stoklasa - 06.05.2013 08:49 AM Mravce sú v pohode, ja ich tiež mám a nijako to neprekáža. Nenazval by som ich nepriateľmi. Ich prítomnosť má aj pozitíva. Ak sršne chodia dnu a von bez bojov so včelami, pravdepodobne sú včely slabé a nebránia letáč. Zrejme bránia až plodové teleso. Na jeseň sa to často deje s osami, hlavne pri vysokých dnách. RE: Nepřátelé včel - Petr Pokorný - 06.05.2013 10:32 AM Díky Jaro za odpověď. S tím vysokým dnem máš asi pravdu - brání až plod. hnízdo. Ale doplň prosím, jak jsou mravenci užiteční kromě toho, že likvidují padlé roztoče a zkreslují mi můj celoroční monitoring. RE: Nepřátelé včel - Jaro Stoklasa - 06.05.2013 10:47 AM Produkujú kyselinu mravčiu. V úľoch, v ktorých si urobili mravce vo vrchnákoch hniezdo, mám síce stále nejaký spad roztočov, ale nikdy sa tam roztoče nerozmnožia nejako veľmi. Mám to odsledované a otestované aj pomocou Avartinu. Samozrejme, každý extrém nie je dobrý, akonáhle bude to mravčie hniezdo extrémne veľké a rušivé, pôjde von. RE: Nepřátelé včel - Petr Pokorný - 06.05.2013 05:42 PM Díky za odpověď, trochu jsi mě uklidnil ![]() RE: Nepřátelé včel - Petr Jezowicz - 06.05.2013 08:18 PM Včera jsem byl svědkem brutality lesních velkých mravenců,kteří zaůtočili na včelstva a hlavně na létavky,které nebyly schopny dosednout na česno,ale na zem byly doslova zasypány lesními mravenci a okamžitě rozporcovány na kusy.Napadená včela nejprve dostala mravenčí bodnutí okolo zadečku na čemž zmalátněla,ale stále bojovala o svůj život,přesila mravenců nakonec udělala své. Byl jsem nucen zasáhnout a natřít dna úlů olejem s pryskyřicí.Takovéto brutální útoky se čas od času stávaly našim sousedům v Beskydech a dokázaly zlikvidovat jakékoliv silné včelstvo.Takového útoku se účastní tisíce mravenců odhodlaných přinést svým larvám výživnou potravu ze včel a pak až prolomí obrannou linii následuje včelí plod. RE: Nepřátelé včel - Debora - 02.07.2013 07:57 PM (06.05.2013 12:00 AM)Petr Pokorný napsal(a): 2/ Mé úly se zalíbily sršňům. Zatím nic masívního, ale jsou to "drzouni" - v klidu projdou česnem do úlu a zase ven. nekdy pomúze natrhat cerstvou majoránku, levandulu nebo neco podobného a polozit je na leták pred zúzené cesno. RE: Nepřátelé včel - Milan Bencúr † - 02.07.2013 08:12 PM RE: Nepřátelé včel - Petr Jezowicz - 02.07.2013 08:20 PM Někde jsem četl,že proti mravencům pomůže skořice,máte někdo zkušenosti? RE: Nepřátelé včel - renttip - 03.07.2013 12:56 AM V okolí úlů Na půdě mám zabydlený sršně, ale včely ve vzdálenosti 50m od domu mi nenapadají. Občas najdu v úle škvory v omezeném množství. Zásadní problém nepozoruju, ale nevím, jak dalece mohou být pro včely nebezpeční... RE: Nepřátelé včel - Jaro Stoklasa - 03.07.2013 09:38 AM U nás tento rok takmer nevidieť žiadne osy ani sršne. Uvidíme ešte na jeseň, vtedy napádajú úle najčastejšie. RE: Nepřátelé včel - Debora - 03.07.2013 12:54 PM Pred dvema týdny mi volali hasici, ze mám z kúlny v materské skolce odstranit roj. No, vystríbrilo se, ze se jedná o vosí hnízdo. Vzala jsem ho do rojácku a usadila do hnízda, co jsem mela pripravené pro cmeláky. Staví parádne, behem dvou týdnú zdvojnásobily své dílo. Ale presto je letos ve Frankfurtu málo vos. ![]() Sbírají celulósu a obcas si odskocí podívat na vcelnici, kde trénují vcely a uklízej pod vcelnicí. ![]() RE: Nepřátelé včel - renttip - 03.07.2013 08:22 PM p. Deboro, zajímalo by mě, jak se Vámi chované vosy chovají k Vám? ![]() RE: Nepřátelé včel - Debora - 05.07.2013 01:27 PM nestojím na jejich jídelnícku, tak ze se o me nezajímají ![]() RE: Nepřátelé včel - Martin Nezbeda - 11.08.2013 04:25 PM Včera jsem si všiml, že do jednoho úlu se pokoušl dostat pačmelák (nebo čmelák - nebyl čas si ho moc prohlížet). Kombinace barev černá, bílá žlutá. Letos je u nás čmeláků, že bych je mohl rozdávat ![]() Dvakrát ho odehnaly včely a pak natvrdo vletěl do očka a zmizel uvnitř. Toto jsem pozoroval za chvíli ještě jednou. Máte někdo podobnou zkušenost? Je tu nějaké větší nebezpečí, nebo si nemám lámat hlavu a nechat to na včelách? RE: Nepřátelé včel - Aleš Molčík - 11.08.2013 06:38 PM Pokud jde o ojedinělé nálety tak to včely v naprosté většině zvládnou. Navíc ještě jsem neslyšel o případu, že by čmeláci vyloupily včely dokonce ani náš sršeň na to nemá i když včely loví. U mě na včelnici mají sršni lovecký revír, tak mám jejich techniku odpozorovanou. Pokud se dostane čmelák nebo sršeň dovnitř úlu tak jej na jaře většinou najdu při čištění dna mumifikované. Vosy ty jsou horší, ty dělají nálety ve skupině. RE: Nepřátelé včel - Martin Nezbeda - 11.08.2013 08:18 PM Že by jeden čmelák vykradl včely se nebojím, ale pačmelák je darebák, vtírá se do hníz čmeláků a tam klade vajíčka - taková hmyzí kukačka ![]() Se sršněm si poradil i oddělek - taky jsem loni jednoho našel v podmetu, pochopitelně mrtvého. RE: Nepřátelé včel - kurik - 12.08.2013 05:59 PM Jsem teď pozoroval zajímavou taktiku vos. Sedí pod česnem v trávě a když přiletí nějaká zesláblá včela a chce si před vletem do úlu odpočinout pod česnem, tak se na ni vosy vrhnou zakousnou ji a pak sní. Náletům vos přimo do česna se včely ubránily, ale pod česnem v trávě měly vosy celkem slušné hody. RE: Nepřátelé včel - Jaro Stoklasa - 21.08.2013 11:08 AM Tak, osy sa ukázali už aj u mňa a to pomerne vo veľkých počtoch... Do úľov sa zatiaľ netisnú. Zbierajú popred úle mŕtvolky. RE: Nepřátelé včel - Martin Nezbeda - 21.08.2013 11:50 AM U mě jsou vosy teď ve velkém počtu, ale zatím likvidují vyhnané a zesláblé trubce před úly, dovnitř si zatím netroufají. Každopádně je jich oproti jiným letúm poměrně hodně a jsou menší. RE: Nepřátelé včel - Debora - 22.08.2013 03:42 PM přirozená stavba RE: Nepřátelé včel - Milan Bencúr † - 25.08.2013 11:04 AM , ale priatelia v blízkosti včelnice. [attachment=195] RE: Nepřátelé včel - Stanislav Rataj - 09.09.2013 10:43 PM Tak já jsem narazil na jiné potvory. Jednak "svinky" - těmi se mi hemží jak monitorovací podložka pod varroa dnem, tak se objevují občas i uvnitř úlu nebo po otevření zadních dvířek do podmetu. Nevím, jak mohou škodit a co s nimi. A pak se objevili slimáci - takoví ti hnusní zrzaví slimáci, v jednom úlu na varroa monitorovací podložce jsem jich napočítal až šest. Co s tím? Vadí to nějak výrazně? Máte někdo podobnou zkušenost? RE: Nepřátelé včel - bohemia.gall - 10.09.2013 01:51 PM jde v podstatě o "uklízeče", kteří neškodí. Slimáci se dokáží nacpat do úlu i zúženým česnem, co hledají nevím, možná jen úkryt. Vždy jsem je našel jen na podložce, nikdy mezi včelami. Možná je včely výš nepustí. K ekologické likvidaci je výhodné chovat kolem úlů drůbež, pokud je to možné. Na slimáky kachny a na ostatní slepice RE: Nepřátelé včel - schützmeister - 12.09.2013 02:52 PM (09.09.2013 10:43 PM)Lucínek napsal(a): A pak se objevili slimáci - takoví ti hnusní zrzaví slimáci, v jednom úlu na varroa monitorovací podložce jsem jich napočítal až šest. Co s tím? Vadí to nějak výrazně? Máte někdo podobnou zkušenost? Jo, to mě těší, že nejsem sám. Já tedy nemám zrzavé, ale takové ty mourovaté obludy. Lezou nejen do podmetu, ale u málo obsazeného úlu jsem je našel normálně pod střechou, Lezou tam i budkový šneci. Myslím si, že to je známka malého obsazení úlu a s tím spojené vysoké vlhkosti. Včelám asi nevadí, ale všiml jsem si, čím se živí a proč tam lezou - mrtvolkama, a jdou jim k duhu. Já to pozoruju hlavně před úlama, kde je v době sucha pokryv mrtvolek, při dešti najedou tihle kluzký tvorové a po dešti je uklizeno. RE: Nepřátelé včel - Crha Karel - 19.09.2013 08:16 PM Přímo pod oknem ve slaměném obložení jsem měl kolonii vos i sršňů. Celé léto bez problémů. Nyní po desetidením ochlazení a deštivém počasí jsem náhodně nahlédnul jak se daří včelám v pozorovací medné krávě. Je prázná a na velkém letáči spousta rozčtvrcených včel, utrhaných křídel, prostě masakr. RE: Nepřátelé včel - Debora - 19.09.2013 10:33 PM RE: Nepřátelé včel - Debora - 20.09.2013 12:07 AM (19.09.2013 08:16 PM)Crha Karel napsal(a): velkém letáči spousta rozčtvrcených včel, utrhaných křídel, prostě masakr. to mě Karle opravdu moc mrzí. Touhle dobou jsou vosy opravdu dost drzé. RE: Nepřátelé včel - Crha Karel - 22.09.2013 07:23 PM Tak to holt v přírodě chodí. Ale tohle udělali sršni. Jednoho mrtvého jsem našel. Tyhle včely měly poměrně malé česno vhodné k ubránění, vosy likvidovaly běžně. Nu, alespoň nemusím mudrovat, zda přežijí zimu. První roj příštího roku opět půjde dovnitř. RE: Nepřátelé včel - Aleš Molčík - 22.09.2013 07:33 PM A byl to náš sršeň nebo asijský? Údajně v Německu už se asijský sršeň už vyskytuje. RE: Nepřátelé včel - schützmeister - 22.09.2013 07:56 PM (22.09.2013 07:33 PM)Aleš Molčík napsal(a): A byl to náš sršeň nebo asijský? Údajně v Německu už se asijský sršeň už vyskytuje.Viděl jsem někde nafilmovaný útok asijských sršánů s kamerou uvnitř úlu. Masakr ![]() Já jsem sršně v úle ještě neviděl, jsou dost ostražitý, narozdíl od vos, vosy to taky pěkně naporcují. Ti naši sršáni loví spíš letící cíle, aspoň co jsem četl a sám pozoroval. Některá léta mě létají před česna jak na krmítko. Ale vždy v letu. Čapnou včelu, ukosnou hlavu až to křupne a letí domu. Jsou to takový nemotorové. RE: Nepřátelé včel - Debora - 23.09.2013 01:55 AM (22.09.2013 07:33 PM)Aleš Molčík napsal(a): A byl to náš sršeň nebo asijský? Údajně v Německu už se asijský sršeň už vyskytuje. zatím ne, ve Francii se obevuje Vespa velutina, ale ta je menší než evropský sršeň. Ale až se objeví v Německu, bude i v Cesku. RE: Nepřátelé včel - Debora - 17.04.2015 04:50 PM Prasestra včely, vosí královna, se nastěhovali do svého úlu. Jaké to konání, na fotkách je vidět stavbu díla v rozmezí 24 hodin. ![]() ![]() RE: Nepřátelé včel - Miroslav Matucha - 21.08.2016 11:10 PM Před úlem zůstávají po soubojích s predátory jen včelí nožičky a křidýlka a taky sem tam ubodaná sršeň. M.M. ![]() ![]() |