![]() |
Plástový med - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Apiterapie (/forum-Apiterapie) +--- Fórum: Med (/forum-Med) +--- Téma: Plástový med (/tema-Plastovy-med) Všechny stránky |
Plástový med - wolfdog - 03.05.2013 10:02 PM Ahoj lidi, založil jsem tohle téma, protože mám od mých zákazníků z řad restauratérů a šéfkuchařů opakující se poptávky po plástovém medu. Nikoliv plástečkovém, protože mají zájem nakupovat nikoliv plástečky ale celé plásty. Tuším, že existují nějaké hygienické předpisy a že se tedy zřejmě musí jednat o plásty volné stavby. Existují ještě nějaká další pravidla pro přímou konzumaci medu z plástů ? A když už jsme u toho, je z vás někdo v Praze a okolí, kdo takový med produkuje ? RE: Plástový med - Crha Karel - 04.05.2013 09:59 AM Ne že bych Vaškovi Smolíkovi chtěl dělat reklamu, ale právě jeho způsob svatojanského včelaření produkuje med v panenských plástech, čili ideální. Je to jednoduchý způsob, který může použít každý, čili je-li poptávka čile do toho. nedokáži si představit co by mohlo být hygienicky čistějšího, než vytáhnout takový plást z medníku, odříznout jej do plastové vaničky s hygienickým atestem pro styk s potravinami (nechat si je vyrobit), uzavřít a dodat zákazníkovi. Odpadá odvíčkovávání, vytáčení, plnění sterilizovaných sklenic, víčkování - no není to skvělé! A k otázce "pravidel pro přímou konzumaci medu z plástů", snad jen to, nepokapat si čistou košili. ![]() Tak Pavle, nezahoď příležitost a pusť se do toho. RE: Plástový med - wolfdog - 04.05.2013 10:56 AM Jasně Karle, chystám se na to, jenže teprve za týden si přivezu své první včely (oddělky) a tak asi pro tento rok mám s tímhle smůlu. Navíc poptávek je docela dost a asi neuspokojím ani v příštím roce poptávku, proto se ptám, zda by někdo neměl zájem takový med dodat ? Žádné vaničky, žádné vyřezávání, poptávky mám na celé zavíčkované plásty i s rámky (popř. na varré). RE: Plástový med - Crha Karel - 04.05.2013 11:56 AM Tak to jsme na stejně. Letos taky začínám (tedy svatojansky ![]() RE: Plástový med - Tomáš Madar - 04.05.2013 12:58 PM Pokud bude sezóna lepší, než vloni, tak budu schopen vyhovět požadavkům. Od Prahy jsem nedaleko a používám pouze volnou stavbu. Ale to už víš, vloni jsi se u mě stavoval. RE: Plástový med - schützmeister - 08.05.2013 04:04 PM (04.05.2013 10:56 AM)wolfdog napsal(a): proto se ptám, zda by někdo neměl zájem takový med dodat ? Žádné vaničky, žádné vyřezávání, poptávky mám na celé zavíčkované plásty i s rámky (popř. na varré).Pokud by byl zájem o dodání, prosím o info. na schutzmeister@iex.cz dík. RE: Plástový med - wolfdog - 09.05.2013 10:29 PM (04.05.2013 12:58 PM)Tomáš Madar napsal(a): Pokud bude sezóna lepší, než vloni, tak budu schopen vyhovět požadavkům. Tomáši, to by bylo super, protože bych si nemusel nikam daleko jezdit a mohl bych od Tebe brát popř. průběžně. Hlavně jsem viděl Tvůj způsob včelaření a znám i lokalitu. Hoď mi kdyžtak do emailu podrobnosti (kdy, jak, za kolik atd.) ![]() RE: Plástový med - Milan Bencúr † - 27.05.2013 01:52 PM Z National Geographic. Minulú jeseň pri nedostatku kvetov sa vo francúzsku včely jedného včelara dali na konzumáciu odpadu výrobcu sladkostí. [attachment=100] RE: Plástový med - Petr Mirovský - 27.05.2013 01:59 PM By mne zajímalo, zda ta barviva nějak ovlivnila larvičky touto sladinou krmené. RE: Plástový med - Jan Hucko - 17.06.2013 06:06 PM A mě by zajímalo, jaká jsou pravidla pro produkci plástkového medu...??? ![]() RE: Plástový med - schützmeister - 18.06.2013 12:44 PM (17.06.2013 06:06 PM)Jan Hucko napsal(a): A mě by zajímalo, jaká jsou pravidla pro produkci plástkového medu...???To je věc která mne také zajímá, především co se týká legislativy. V naší republice jsem k tomu nenašel nic - vše, veterina, hygiena se týká pouze medu stáčeného. Pročež jsem položil otázku na ČSV - cca před měsícem a zatím nic. Budu to muset popíchnout. Zatím se zkrátka zdá, že úředníci ještě neví, že něco takového, jako plástový či plástečkový / plástkový to není / med vůbec existuje. Takže , dám vědět, jak se věci mají. RE: Plástový med - Milan Bencúr † - 18.06.2013 05:38 PM To je vec včelára a zákazníka. Myslím, že je to všade vo svete rovnaké. Pre inšpiráciu je niekoľko fotografií tu http://berendei2005.narod.ru/photoalbum.html . Linda má tiež na blogu jednu prezentáciu, v ktorej znázorňuje jej spôsob produkcie plástového medu http://beekeeperlinda.blogspot.sk/2008/07/four-ways-to-harvest-honey-without.html . RE: Plástový med - goro - 23.12.2013 06:48 PM nie je problém plástový med získať od včiel, ale ho expedovať... ja to robím takto... RE: Plástový med - Miroslav Macek - 15.03.2014 09:17 PM Včera som sa vrátil zo služobky z nemeckého Remscheidu. V hoteli na raňajkách mal miesto aj takýto pekný plástočkový med čo človeka celkom poteší. Hlavne keď tam nenatrafí na medzistenu , čo sa mi už v jednom slovenskom hoteli pritrafilo. Miro RE: Plástový med - Debora - 16.03.2014 04:21 AM Jarní sklizen platečkového medu. Nelisuji, nejraději mám med, jak jej včelstvo dalo. 100% no treatment. ![]() RE: Plástový med - Miroslav Mareš - 24.05.2015 11:02 PM Tak jsem zkusil tento rámek na plástový med a holky krásně staví sice to je plast ale na prodej jednoduší. RE: Plástový med - Rasťo 71 - 25.05.2015 08:33 AM Miro , zabil si zmysel a poslanie plástového medu, ten med je totiž jedlý aj z voskom,vosk buď zješ alebo vypľuješ, a plast???????? Jednoducho to má byť 100% prírodné! RE: Plástový med - schützmeister - 25.05.2015 12:21 PM To je sice fakt, ale mlíko taky kupuješ v plastový flaši. Je to barbarství, ale doba je taková. Koupil jsem to na zkoušku taky a zdá se mi to nízký, což podle uvedeného fota fakt je. Že když si s tím někdo dá práci to vyrobit, si ty plásty nezměří. ![]() RE: Plástový med - Leoš Dvorský - 25.05.2015 12:39 PM (25.05.2015 12:21 PM)schützmeister napsal(a): To je sice fakt, ale mlíko taky kupuješ v plastový flaši. Je to barbarství, ale doba je taková. Ty rámečky se dají udělat ze dřeva a vmáčknout do celého rámku. Dělal jsem to tak a místo mezistěny dal jen maličký proužek. Včely to vystaví a zanesou, u nás ideálně při květu akátu. je to hezký dárek. Lidé více věří nařezanému nebo nalámanému plástu. Japončíky jsem si pořídil právě kvůli tomu a rojům /ty zatím nejsou, ale třeba se taky dočkám/. Myslím, že vosk z mezistěn není čistý vosk od našeho včelstva, ale proti gustu..... LD RE: Plástový med - Debora - 25.05.2015 02:15 PM To jsou fakt plastové misky? Fuj! To snad ani nemá s plástečkovým medem nic společného, to je jen takový vošulování zákazníků. Přátelé, plástečkový med je vždy na přirozené stavbě, tam se nedává ani ten vodící proužek, ten vosk se Vám pak v teplé ústní dutině doslova dematerializuje. Na co ty karcinogenní plasty? To stavbu jen přibrzdí a než to včelstvo prokonzultuje s hygienou a konečně zkolauduje, je po snůšce. RE: Plástový med - schützmeister - 26.05.2015 11:50 AM (25.05.2015 02:15 PM)Debora napsal(a): To jsou fakt plastové misky? Fuj! To snad ani nemá s plástečkovým medem nic společného, to je jen takový vošulování zákazníků.Vždyť jo, je to jen na zákazníky. Ale slovensky je plástový med - plastovoj, ne ? Tak plast, jako plast. ![]() ![]() Jasně, že je lepší volná stavba, ale stejně to do něčeho pak dáš - plastová miska - takže z hlediska odpadu je to na stejno, tamto už zase do ničeho necpeš. A vemeš, zaklopíš a žádný patlání - nápad je to slušnej, jen pořád výrobce nemůže chytit tu velikost. Nebo je to číňan a dělá to pro cerany. A recykluje náš odpad - tak je to zase ekologičtější, ne ? ![]() RE: Plástový med - goro - 26.05.2015 07:11 PM (26.05.2015 11:50 AM)schützmeister napsal(a): Ale slovensky je plástový med - plastovoj, ne ?Michal, si dobrý človek a včelár, ale takéto pokusy o vtip by si si mohol odpustiť, potom môžeme zistiť že tvoje vedomosti kĺžu po povrchu.... Slovenčina: plást čestina: souš Slovenčina : plast čestina: plast "plastovoj" nemá zo slovenčinou nič spoločné je to polský výraz... ospravedlňujem sa za "nevčelársku" vsuvku, češtinu má rád, niektoré slová ma dokonca fascinujú napr. keď ženská "zjihne" ![]() ale do smrti nepochopím že chlap študuje na vysokej škole "banskej" stane sa "horníkom" a ide pracovať do "dolú"... ![]() (na slovensku na baníckej škole vyštuduje za baníka a pracuje v bani ...) ešte že tie včely slovenské a české si rozumejú... konkrétne ja mám prvé včely od Mirka Sedláčka z Moravy.... ![]() RE: Plástový med - Debora - 26.05.2015 09:11 PM čo sa čuduješ, v Galilei vyštuduje chlap Solárčinu, pracuje ako rybár a keď vidí, že Pavlovi lezú z rany na čele včely, že je človek plný včiel, založí hnutie Šanca pre ľudí a ide včelařit hore. RE: Plástový med - schützmeister - 27.05.2015 01:22 PM (26.05.2015 07:11 PM)goro napsal(a): Michal, takéto pokusy o vtip by si si mohol odpustiť,Máš pravdu - já jen zavzpomínal, jak jsme s klukama před 30 lety prvně vystoupili z vlaku kdesi pri Hronu na Malé Fatře a neznalí místní řeči tvořili výrazy jako maslo, kosťol nebo gospoda. ![]() Nakonec, když už jsme nabrali nářečí a překročili Rudohoří na jih, jsme přišli na to, že na slovensku se stejně domluvíš jen maďarsky. ![]() RE: Plástový med - Miroslav Macek - 27.05.2015 02:26 PM (27.05.2015 01:22 PM)schützmeister napsal(a): kdesi pri Hronu na Malé Fatře ![]() RE: Plástový med - Aleš Molčík - 27.05.2015 07:51 PM Už dost, už toho Mira netrapte. Ještě se nevzpamatoval z těch vinohradů co má mít v okolí a už mu na Malou Fatru podsouváte Hron. ![]() RE: Plástový med - Debora - 27.05.2015 11:28 PM co pak můžu za to že Míra nepěstuje víno, když na to má na Oravě tak dobrou půdu? (26.05.2015 11:50 AM)schützmeister napsal(a): Jasně, že je lepší volná stavba, ale stejně to do něčeho pak dáš - plastová miska - takže z hlediska odpadu je to na stejno, tamto už zase do ničeho necpeš. s tím by jsi tu nikoho nepotěšil. Tak pokud budeš chtít zásobovat SRN plástečkovým medem, tak jen poctivou volnou stavbu v rámcích. To se nepatlá, to se neprodává v plastech, ale po plástech, sundáš kompletně vystavěný medník, zvážíš jednotlivé rámky a hotovo. Co máš za míru, dadant US, nebo blatt? RE: Plástový med - schützmeister - 29.05.2015 03:42 PM (27.05.2015 02:26 PM)Macek napsal(a):Nebo né ? Tak co to teče u Strečna mezi dvěma Fatrama ? To nejni Hron ?(27.05.2015 01:22 PM)schützmeister napsal(a): kdesi pri Hronu na Malé Fatře ![]() RE: Plástový med - MajaSk - 01.06.2015 09:05 PM [ [/quote] Nebo né ? Tak co to teče u Strečna mezi dvěma Fatrama ? To nejni Hron ? ![]() [/quote] http://zlatyfond.sme.sk/dielo/82/Botto_Margita-a-Besna/1 RE: Plástový med - schützmeister - 02.06.2015 01:05 PM Jo, už mě to taky došlo. ![]() Paměť už nějak neslouží... ![]() RE: Plástový med - petr.strejcek - 19.06.2015 09:05 PM .......... a nebo se dá i toto. Poetická a nádherná alternativa k plastovým udělátkám na plástový med. Petr [attachment=1148] [attachment=1149] [attachment=1150] |