![]() |
Stanoviště - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Vedení včelstev alternativně (/forum-Vedeni-vcelstev-alternativne) +--- Téma: Stanoviště (/tema-Stanoviste) Všechny stránky |
Stanoviště - Jirka Pavel - 25.04.2013 05:21 PM Často se říká, že vliv stanoviště na roztoče je velmi významný. Jak má tedy vypadat stanoviště, kde se roztočům daří hůř. Nebo je to tak, že na stanovišti kde se daří velmi dobře včelám, najdou včely svoji cestu k roztočům? Osobně mám jedno stanoviště, takže nemám srovnání. RE: Stanoviště - Leoš Dvorský - 25.04.2013 07:01 PM Často se říká, že vliv stanoviště na roztoče je velmi významný. Jak má tedy vypadat stanoviště, kde se roztočům daří hůř. Nebo je to tak, že na stanovišti kde se daří velmi dobře včelám, najdou včely svoji cestu k roztočům? Osobně mám jedno stanoviště, takže nemám srovnání. Obecně to jsou stanoviště sušší a prosluněná. V posledním čísle Včelařství by měl vyjít článek od Dr Linharta na obdobné téma. Musím mu za jeho článek pogratulovat, je v něm hodně pravdy. Neměla by se tam držet mlha, prostě vlhkost. Větné stanoviště také ne. Jinak je dobré, když je to chráněná louka nebo okraj lesa s táhlým otevřeným příletem pro včely nebo stanoviště ,kde je pro včely možná dobrá orientace a tím je sníženo zalétávání. Např. louka se stromy, tady ale pozor, chce to něco vědět o letových drahách. Samozřejmě nejsou dobá taková, kde musíme mít včely v řadě nebo několika za sebou. Např. ale zalétávání můžete velmi omezit vhodným rozmístěním včelstev. LD RE: Stanoviště - schützmeister - 28.04.2013 07:55 PM (25.04.2013 05:21 PM)Jirka Pavel napsal(a): Často se říká, že vliv stanoviště na roztoče je velmi významný. Jak má tedy vypadat stanoviště, kde se roztočům daří hůř.Mám 4 stanoviště v podstatě na jednom kopci po cca 100m.n.m. od sebe, jak slunečné, větrné, zastíněné a jediné, v čem skutečně nepozoruji rozdíl jsou roztoči. Dlouho jsem se domníval, že ve vyšší výšce bude roztočů méně, ale není tomu tak. To nejvyšší je dokonce pěkně na luftě a na celodenním slunci a nic. Podle mého - má smysl mít stanoviště v africe a nebo daleko, daleko od dalších včelstev / na ostrově, nejlíp v austrálii / a nemít roztoče. Podle mých zkušeností to stanovištěm nebude. RE: Stanoviště - Leoš Dvorský - 29.04.2013 12:52 PM I já mám 5 stanovišť v různých terénech. Napsal jsem tedy vlastní zkušenost, ne nějaké do dohlady nebo vyčteninky. Stanoviště bezpochyby význam velký má (není to ale absolutno). Povrzují to i naši kolegové z organiazce (třeba i profesionál s 500 včelstvy). My jsme si totiž dali tu práci a za posleních 5 let jsem vypracovali určitou mapu, kde jsou včelstva ohoržena téměř každoročně. Vedly nás k tomu již dřívější zkušenosti. Je to na základě spadů v sezoně a úhynů v těchto létech. Říkáme tomu červené pásmo v podstatě je to údolí a okolí kolem Jizery. V zásadě je zde nutný i jiný léčebný režim nebo zootechnický režim. Nejde samozřejmě jen o vlhkost, ale také o letová dráhy včel a "tahy" rojů krajinou. To je to,co výskyt populace Vd také výrazně ovlidňje. Já si v této oblastni právě kvůli V.d. takové stanoviště pořídil. Ono má ale velký vliv i počasí viz u nás rok 2010 a spousta dalších věcí. Jenže my se v ZO 12 let potýkáme s varroázou typu B a C (jak to označuji) a tak můžeme každý mluvit o něčem jiném. Roztoč jako takový mne vůbec neděsí a ani jeho počty nejou tak důležité. Moje včely nebo já si s ním poradíme, horší je to, co může navazovat, tedy mix virů v komibinaci s oběma nosemami. Veze mi to nebo ne, seznámí se s tím časem každý. RE: Stanoviště - schützmeister - 30.04.2013 02:10 PM (29.04.2013 12:52 PM)Leoš Dvorský napsal(a): My jsme si totiž dali tu práci a za posleních 5 let jsem vypracovali určitou mapu, kde jsou včelstva ohoržena téměř každoročně. Vedly nás k tomu již dřívější zkušenosti. Je to na základě spadů v sezoně a úhynů v těchto létech.Tahle verze se mi zdá pravděpodobná. Není ani důležité JAKÉ je stanoviště / myšleno pro roztoče - ostatní rozdíly jsou velké / ale KDE regionálně je. Ta studie od Jizery, nebo co už říkal Milan Bencůr s kočovníky, velmi to vystihuje problém reinvaze. Budu-li v oblasti, kde mě toto nehrozí, budu mít stanoviště bezproblémové a opačně. A je / na množství roztočů / celkem jedno, jak vypadá. U nás je nosema taky velký problém a bohužel mor, kde se trochu rouhačsky kloním k názoru, že je taky všude a je to spíš otázka zvládání / stejně jako u roztočů / než pálení. Nevěděli jsme o něm nic, až do vyhlášení pásma a teď už ho má každý druhý. Že by se to najednou tak rozšířilo / během cca 5 let / ? RE: Stanoviště - Leoš Dvorský - 30.04.2013 07:51 PM Tak u nosemy je ale pozitivní, že se dá celkem dobře vyselektovat odolnější včelstva. U N.C. máme celkem nadějné výsledky. Něco to ale stojí. K MVP raději nebudu moc mluvit, co se děje je prostě špatně a neodpovídá to vůbec potřebám. U MVP není největším problémem samotný MVP, ale veterináři a včelaři. Kolik včelařů dostalo od SVS papír o tom, že je to s MVP u prodávaných oddělků OK a pak se tam pálilo a někdy velmi záhY? No a o zodpovědnosti majitelů včelstev nemluvím (tím zdaleka nemyslím jen ty malé). Včelař si s MVP je schopen poradit i bez SVS, ostatní ale ne. RE: Stanoviště - Jaro Stoklasa - 12.05.2013 04:46 PM Aké máte skúsenosti so slnkom na stanovišti? Je lepšie slnné stanovište, či stanovište v tieni? Chladnejšie, či teplejšie stanovište? V čom sa vám zdajú výhody a nevýhody jedného, v čom druhého? Ja mám teraz včely na dosť chladnom mieste v tieni stromov a rozmýšľam, či ich nepremiestniť niekam na slnko. Na druhej strane, mám ich tam v závetrí, také pokojné miesto, čo sa vetra týka, asi ťažko u nás nájdem. Ale v zime je tam o hodne chladnejšie ako na okolí. RE: Stanoviště - Tomáš Madar - 12.05.2013 06:35 PM Na zimní období, je určitě lepší stanoviště v závětří. Větší zima včelám vůbec nevadí, budou mít alespoň menší spotřebu zásob, ač se to zdá nelogické, je to tak. K letnímu období: Já mám stanoviště jen jedno, na zahradě, ale včelstva na přímém slunci létají ráno mnohem dříve, než ta v polostínu Ořechu vlašského. Stanoviště mám suché, nemohu si stěžovat na rychlost jarního rozvoje. Je to ale jen můj subjektivní pocit, nemám srovnání se stanovištěm s odlišnými podmínkami. RE: Stanoviště - schützmeister - 13.05.2013 12:53 PM (12.05.2013 04:46 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): Aké máte skúsenosti so slnkom na stanovišti? Je lepšie slnné stanovište, či stanovište v tieni? Chladnejšie, či teplejšie stanovište?Protože mám aktuálně velmi 4 velmi rozdílný stanoviště / tak trochu schválně / můžu odpovědně prohlásit, že nevím. Zcela mi to rozhodilo všechny známé poučky a leta vžité názory. Zdá se, že jde spíše o otázku celkovou. Tak schválně. nejlepší snůška : tu mám na stanovišti v obci, totálně závětrné mezi zdmi, ale v mrazové kotlině a polostínu. Včely díky závětří létají při velmi nízkých teplotách a např. současném deštivém počasí i za deště. Jsou minimálně o 14 dní napřed oproti stanoviště o 300m vyšším. Plusy : snůška je dána vegetací a závětřím, mínusy : stín způsobuje zimní plísně a závětří zimní neklid, někdy až příliš rychlý start a zachlazení plodu. dobré přezimování : kupodivu v nejvyšší nadmořské výšce na slunečném a velmi větrném stanovišti. Plusy : velmi dobré zimování bez plísně zjevně díky větru a místě na slunci nad inverzní čárou. Když je dole fakt hnus, tam svítí slunce. Mínusy : v létě někdy díky větru těžko létají a v zimě pokud chytnou čáru inverze jsou obalené námrazou. stinné stanoviště : jedno mám nakraji lesa ale jen s východním sluncem. Všiml jsem si, že létají přes léto někdy i o 4 hodiny méně než v mém teplém stanovišti. snůška je ale aj tak dobrá - je to super lesní místo. Plusy : stabilní průběh zimy, nejsou rušené sluncem, takže létají, až je fakt jaro, bez jarních předčasných problémů. Mínusy : nedosahují velké síly, mírně plesnivý přes zimu. příjemné stanoviště : v kotlince bez větru, jen s mírným přistíněním, tak jak si to představuju podle pouček. Ale žádná zásadní snůšková rostlina. Plusy : příjemné, super rozvoj na jaře. Mínusy : snůška je ovlivněna spíše nedostatkem vegetace, než lepším rozvojem, nic moc. Těžké problémy s předčasným rozvojem. Pokud je zima konstatní, pohoda. Pokud je ale teplo v prosinci, v únoru vyhazují zachlazený plod. A letos jsem je skoro vyhladověvěl. A jak se říká - teď si babo vyber. Pokud bych si teda mohl úplně vybrat, řídil bych se hlavně vegetací. Mohli by být v mírném stínu, zvlášť přes poledne. Nebál bych se vyšší nadmořské výšky. Průvan pro lepší zimování / kupodivu /, ale na kraji lesa. Vůbec bych řekl, že čím víc v lese, tím líp. A na jaře vrby. Ve všem ostatním mám zmatek, pokud srovnám to, co se říká, s tím jak to u mě je. RE: Stanoviště - Stanislav Rataj - 11.07.2013 08:11 AM Zeptám se na jinou věc, která souvisí s umístěním - umístit úly "skoro na zemi" (na malý sokl, třeba jen 20cm nad zemí), nebo na nějaké stojany alespoň 50cm vysoko od země? Proč se ptám - mám aktuálně úly na stojanu, pěkně jeden vedle druhého ... takže si myslím, že včely zalétávají a vůbec je to na sebe takové "namačkané". Nebylo by vhodnější je mít "rozházené" po včelnici s nějakými většímy rozestupy, byť položené "na zemi", tedy jen na nízkém podstavci? Vysoké podstavce pod jednotlivé úly nechci, aby to nebylo nestabilní, neshodil to třeba vítr apod. U těch nízkých soklů zase nevím, co to udělá v zimě, až úly celé zapadají sněhem, neudusí se včely? Chodit je denně odmetat nepadá do úvahy, jsem v zimě často mimo domov a tedy mimo dosah včelnice. RE: Stanoviště - Jaro Stoklasa - 11.07.2013 08:35 AM Ja mám úle do 20cm nad zemou. Počas zimy sú väčšinou celé zasnežené. Sneh spred nich odhádžem jedine keď predpokladám oteplenie, aby sa tam nevytvorila mokrá vrstva snehu, ktorá potom zamrzne a vytvorí ľad. Cez sneh vzduch prúdi, cez ľad nie. Mne by nepomohlo dať úle ani do výšky 1m. Letáče by boli tak či tak stále pod snehom. RE: Stanoviště - Aleš Molčík - 11.07.2013 09:01 AM Úplně na zem bych úl nedával, protože by dno velmi brzy odešlo na hnilobu a pokud je na zimu otevřené síto u dna a nebo očka v nástavku, tak se zapadaným česnem bych si starost nedělal. Sníh se může odmést až bude příležitost. RE: Stanoviště - Jaro Stoklasa - 11.07.2013 09:08 AM Životnosť dna je vyššia ak je na stojane a nie priamo na zemi, to je pravda. RE: Stanoviště - schützmeister - 11.07.2013 08:08 PM (11.07.2013 08:11 AM)Lucínek napsal(a): umístit úly "skoro na zemi" (na malý sokl, třeba jen 20cm nad zemí), nebo na nějaké stojany alespoň 50cm vysoko od země?Tvrdí se, že úly mají být aspoň metr nad zemí. Má to logiku a pro včely určitě pozitivní - kdo z nás to ale má ? Je prostě nejjednodušší mít je co nejníž, aby na ně člověk dosáhl. I tak mám na medování štokrle. Dobré budou asi ty podvalníkové stanoviště. Zafoukání sněhem v našich krajinách netřeba se bát. I moje nejvyšší stanoviště v 800m na Šumavě nezapadá zcela - prostě kolem úlu a zvláště česna se tvoří jakési návětří, které klesá k úlu. Vzniká to asi tím, jak dýchají - muselo by sněžit fakt extrémně - jenže třeba na aljašce izolují včely tak, že je zahází do sněhu. Asi jim to ani tak nevadí. RE: Stanoviště - renttip - 11.07.2013 08:49 PM problém asi není v hustém sněžení, ale mívám problém s navátým sněhem. Když je mokrý, tak utemuje česno dá se říci ve chvilce, takže uvolnění česna je nezbytné. Ten metr nad zemí by byl dobrý, ale jak se pak do toho úlu dostat. Snad jen použít ty kulaté úly, ale s tím zase není zkušenost. RE: Stanoviště - Crha Karel - 03.12.2014 12:13 PM Už třetí den máme problémy s ledovkou, doporučuji každému kdo má stanoviště v lese nebo pod stromy by si je zkontroloval. Před chvílí poblíž mého praskly a šly k zemi dva smrky, zatím mimo stanoviště. Buďte opatrní. RE: Stanoviště - schützmeister - 03.12.2014 02:34 PM (03.12.2014 12:13 PM)Crha Karel napsal(a): Už třetí den máme problémy s ledovkou, doporučuji každému kdo má stanoviště v lese nebo pod stromy by si je zkontroloval. Před chvílí poblíž mého praskly a šly k zemi dva smrky, zatím mimo stanoviště. Buďte opatrní.Karle, ty mě děsíš - já už to týden sleduju, mám na kopec výhled, jenže je to takový kopec, že mě ani nepřišlo na mysl pokoušet osud a vyrazit, bude to tam tak na rolbu. Je tam námraza už týden, takže to bude určitě krusta. (11.07.2013 08:49 PM)renttip napsal(a): problém asi není v hustém sněžení, ale mívám problém s navátým sněhem. Když je mokrý, tak utemuje česno dá se říci ve chvilce, takže uvolnění česna je nezbytné.Todle není primárně problém sněhu, ale větru. Špatné stanoviště, sníh to nejlíp odhalí. Kde se tvoří závěj, ukrutně táhne, fakt špatný místo. RE: Stanoviště - Crha Karel - 03.12.2014 06:56 PM Nerad Michale, možná je to Tebe jiné. Nyní mi po 5 hodinách opět zprovoznili proud a za těch pět hodin dalších šest zlomených smrků, lámou se špičky zdéli 3-4 metrů. A to jsme zcela bez větru, kdyby foukalo tak je to kalamitní. RE: Stanoviště - Debora - 03.12.2014 07:03 PM tak už radši nechod' na houby ![]() RE: Stanoviště - renttip - 06.12.2014 12:24 PM (03.12.2014 02:34 PM)schützmeister napsal(a):V krušných horách bys těžko hledal místo, kde to nefouká....(03.12.2014 12:13 PM)Crha Karel napsal(a): Už třetí den máme problémy s ledovkou, doporučuji každému kdo má stanoviště v lese nebo pod stromy by si je zkontroloval. Před chvílí poblíž mého praskly a šly k zemi dva smrky, zatím mimo stanoviště. Buďte opatrní.Karle, ty mě děsíš - já už to týden sleduju, mám na kopec výhled, jenže je to takový kopec, že mě ani nepřišlo na mysl pokoušet osud a vyrazit, bude to tam tak na rolbu. RE: Stanoviště - Tomáš Jelínek - 16.02.2017 12:03 PM Aktuálně mám stanoviště řadové s mezerami, mezi dvěma smrky, orientované východ-západ. V jinak příhodném svahu, bohužel pro mě špatně natočeném, včelky mají česna poměrně nízko a já úly pro práci nepoměrně vysoko ![]() Mám v hlavě takovou představu, vycházející částečně ze sesbíraných informací všudemožně, z nemalé části i zde, a zbytkem vlastní invence. Někteří budou asi překvapeni, co jsem si z jejich slov vybral a následně s tím vyvedl ![]() Nacházet se bude na slunné, mírně na jih skloněné louce, ze severu chráněné alejí vzrostlých dubů a lip. Časem bych chtěl louku povýšit na smíšený nízký hájkosad s celoroční pestrou pastvou, pro budoucí příští, ale bez zastínění úlů. Stanoviště je kruhové o vnitřním průměru 1 m, pět úlů na obvodu je pootočených o 60° s česny vně, severní strana slouží pro přístup. Konstrukce z jeklů krytá pororoštem, viz schéma. Pod každým úlem barel s vodou, v horkých dnech zvyšující vlhkost v úlu a v noci po slunném dni i teplotu. A teď co si do toho slibuji: - Snížené zalétávání. Očka s výjimkou úlu otočeného na západ budou mít očka otevřená jen na větrání. - Česno je cca 65 cm nad zemí, a to většinou nenasněží ani u nás. - Snadnou práci zevnitř i zvenčí kruhu, podle množství nástavků a letové aktivity. - Zvýšená vlhkost a teplota v úlu, zejména na spodku hnízda, což by mohlo včelám šetřit práci, víc se to blíží podmínkám v dutém stromě a snad by to mohlo i brzdit kleštíka v množení. - Optimal má 11 hoffmanů po 37 mm, zvažuji v plodišti úpravu na 12 po 34 mm - v přirozené stavbě snad časem menší dělničí buňky - o něco kratší vývoj a další brždění. Moc by mě zajímaly zejména kritické názory, předem za ně děkuji. [attachment=1624] RE: Stanoviště - Crha Karel - 16.02.2017 08:56 PM Při této sestavě se obávám, že očekávání "sníženého zalétávání" nebude naplněno, spíše naopak. Vycházím z vlastní zkušenosti a to jsem měl 9 úlů v řadě. Stanoviště vrb se nacházelo úhlopříčně k řadě úlů (cca 45°), největší přínosy a nejvíce roztočů měly včelstva v prvních pozicích ve směru příletu právě kvůli zalétávání. Na tomto základě si troufám tvrdit, že až započne třeba snůška z lip ("ze severu chráněné alejí vzrostlých dubů a lip") tak mnohé včely z ostatních úlů vracející se s nákladem skončí právě v úlu orientovaném na sever. RE: Stanoviště - Rasťa - 17.02.2017 10:28 AM Nápad je to zajímavý, ale podle mne je ten prostor mezi úly velmi malý a manipulace s nástavky při různých činnostech bude značně ztížená. RE: Stanoviště - Debora - 18.02.2017 02:04 PM Tomáši, k této informaci jsem dostala přístup před pěti lety, když jsem začínala, ale nebyla jsem s ní moc šťastná. Jak kluci píšou, prostor mezi úly je velmi malý, nástavky nemáš kam odložit, ale i včely nemají dostatečný koridor, aby nedocházelo k záletu. Při této konstelaci úlů musíš počítat i s 30% záletem pro včelstvo. Průměr kruhu bych doporučila zvýšit na minimálně 5 metrů. Co se týče těch barelů vody, zde bych měla strach, že odeberu včelstvu spoustu energie, kterou potřebuje na jiném místě. LG Cher RE: Stanoviště - Tomáš Jelínek - 19.02.2017 01:11 PM Děkuji Vám ![]() Ohledně zalétávání, vycházel jsem z toho, že se včelky orientují podle slunce. Alespoň na větší vzdálenosti. Na blízko určitě také čichem a zrakem skrze geometrii okolí. Proto si myslím, že zalétávání v jakékoliv řadě by mělo být větší, než když budou úly pootočeny o 60° stupňů. Pak asi záleží na tom, jak moc příbuzná ta včelstva budou, a jaký to může mít vliv na rozdílnost feromonů Nasanovovy žlázy. Geometrie bude vyřešená, každý úl bude mít nad česnem na všech nástavcích originální obrazec v různých pro včely výrazných barvách. Což pomůže i mně, až budu po zimě rozšiřovat, abych je neprohazoval. Je jasné, že mladuška, "jednodušší" včela anebo naopak kverulantka se stále klidně zalétne, ale jako nápověda mi to přijde dostatečné. Ještě aby to fungovalo ![]() ![]() Co se sudů s vodou týče - nebudou tam rozhodně celoročně. To jsem nenapsal, a rázem je to konina. Sice by měly přes zimu své soukromé kluziště, ale asi by to neocenily ![]() RE: Stanoviště - Debora - 19.02.2017 11:01 PM mladušky se budou orientovat na čelní stěnu úlu, tedy ten originální obrazec a slunce, ale přistávající létavky se budou orientovat z hora a podle slunce. Tudíž budou vidět svůj úl jako rotující bod vůči slunci. Ledaže by pomohlo na střeše úlu upevnit originální obrazec? ![]() P.S. lépe tuny dřeva, než tuny železa. RE: Stanoviště - schützmeister - 20.02.2017 02:19 PM (19.02.2017 11:01 PM)Debora napsal(a): se budou orientovat na čelní stěnu úlu, tedy ten originální obrazec ...Je to sice mimo téma, ale barvě a obrazcům nevěřte. Dělal jsem testy - jednak posunutí úlu do strany, dopředu, dozadu a jednak různé okamžité vylepšení nalepovacími obrazci. Výsledek je ten, že včela stále a opakovaně lítá buď na už prázdný bod, kde před chvílí byl ůl, nebo na ůplně stejný flek na česně bez ohledu, jestli tam je nějaký obrazec či jiná barva. Jediný, co je zmate, je mřížka v česnu. Podle mýho maj něco jako GPS - i matka, která vám vyletí s klícky a před tím jste ji zrovna vybalili s poštovního balíku, čili není zalítaná vůbec nijak a podle ničeho, se s jistoto vrátí na klícku, pokud ji držíte pořád na stejným fleku. Ty slunce, barvy, tanečky a já nevím co, jsou bláboly chytráků, co za to dostaly státní ceny. Určitě to funguje úplně jinak. ![]() RE: Stanoviště - Leoš Dvorský - 20.02.2017 04:26 PM Jo pokud si včelař všímá, funguje to jinak. Některá včelstva létají, jak píše Michal, ale některá ne. Mám to odzkoušeno. Včela se pověsí ve vzduchu tam, kam létala a šup a už je přesně tam, kde je nový otvor. To dělají i včely, které vylétly z jiného česna /očka/ a při návratu bylo třeba uzavřeno. I to může být kritérium výběru, selekce. Jenže nejspíš tohle vedu v patrnosti jen já. Je to tím, že včelaři se dopouštějí toho druhého největšího zločinu a to je, že vidí včely jako jednotný materiál. Technici a technokraticky uvažující včelaři to asi nepochopí nikdy, protože je to v rozporu s jejich chápáním světa. I proto pak nejsou třeba schopni najít včelstva, která mají lepší orientační smyslu, což je základ k nízkému zalétávání a tím i šíření nákazy od samého začátku až po konec a to naprosto rovnoměrně. Pokud budeme dělat stejné věci jako ostatní svět, budeme mít to samé, tedy i ty úhyny. Kleštíka do toho netahejme, je to jen tak 1/3 problému. Bohužel, některým to stále nedochází a peprétum mobile se otáčí dál. ld RE: Stanoviště - Debora - 20.02.2017 05:23 PM (20.02.2017 04:26 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Včela se pověsí ve vzduchu tam, kam létala a šup a už je přesně tam, kde je nový otvor. to je to včelí vidění česna jako rotující bod okolo slunce. RE: Stanoviště - schützmeister - 20.02.2017 08:35 PM Tohle je zajímavý. Není mě ale moc jasný, k čemu by jim to bylo ve stromě, s kterým jim nikdo neuhýbá a sousedi jsou kilometr daleko ? A Leoši, jsou lepší ty co hned najdou otvor jinde, nebo ty co maj vlastní flek hluboko fixovaný ? RE: Stanoviště - Leoš Dvorský - 20.02.2017 08:57 PM To je to, čemu se bráním říci. Ne že bych nechtěl, ale ono záleží určitě na strategii přežití. Ono to zni divně, ale je to tak. Ne všechny vlastnosti jsou, jak to říci, kompaktibilní s dalšími. Prostě něco k sobě pasuje a něco ne. Já stavím víc na té přizpůsobivosti. Jestli je to tak ale všude, to vážně nevím. Ono lze vybírat třeba na zalétávání přímo, to je tahle metoda nebo i nepřímo. Znáš to u nás je každý "vědec", ale včely nevnímá. Tohle je téma na debaty u stolu ne na štěky na fóru. ld RE: Stanoviště - schützmeister - 21.02.2017 02:05 PM No jo, no, mě ty štěky musej stačit .... ![]() RE: Stanoviště - Tomáš Jelínek - 22.02.2017 01:12 AM Ještě zpět ke stanovišti, když už jsme v tom tématu ![]() V řadě se včely často zalétávají do krajních včelstev, z toho jsem vycházel. Při různém otočení úlů by měly mít o jeden orientační prvek víc, ale to je v řadovce těžko proveditelné (můžou se včely srazit? ![]() Na orientační smysl bude mít vliv určitě spousta věcí - roční/denní doba, stáří včely, počasí... - což bude ovlivňovat plusminus všechny. A pak budou jistě rozdíly mezi včelstvy. Mohla by na to mít kromě genetiky vliv i síla včelstva? Ta větší si spíš udrží na plodu tepelné optimum, což ovlivňuje vývoj a výsledek, prý i inteligenci, a tedy adaptibilitu včel. Ale to je jen taková planá úvaha. RE: Stanoviště - Crha Karel - 22.02.2017 09:46 AM Tome, z Tvých příspěvků je zřejmé, že Tvé potřeby převyšují potřeby včelstev, vidno, že inklinuješ k technokratismu. Obávám se, že jsi zabloudil do nesprávného hnutí. Přečti si něco fundovaného o biologii včel a zkus myslet jako včela. A věř, že toto píši opět z vlastní zkušenosti, taky jsem musel projít změnou. RE: Stanoviště - Antonín Hyžík - 22.02.2017 12:10 PM Souhlasím s Karlem, taky začínám a stále studuji úlové sestavy, přemýšlím jak Dadant systém upravím (velikost plodiště), jak povedu svůj ležan a co v medné krávě, abych zjistil, že to co mám, půdorys 39 x 11R je výhodnější řešit spíše výškově, než vymýšlet jiné rámkové míry (zkrátka technokrat). Důležité je, že tím vymýšlením se bavíme a těší nás to. Teď mne napadá, že Straka se dlouho nepochválil Dehtinem. U Toma mne napadá, že když bude courat za včelami po celém pozemku, alespoň udělá něco pro zdraví, ale z praktického hlediska je asi výhodnější vytvořit nějaká hnízda buď v řadě či větším kruhu. Tome důležité je věřit, že tak jak to vymyslíš, tak je to to nejlepší ![]() RE: Stanoviště - Aleš Molčík - 22.02.2017 02:48 PM Tome, pokud jde o zalétávání, tak ve slabších letech na snůšku, kdy je potřeba dokrmit a dokrmuješ cukrem, zjistíš, že včela má geny predátora a všechny ty poučky jak snížit zalétáváni padají. Včelstva mezi sebou spolupracují jen v případě, že jsou v jednom úlu a včelstvo vedle je konkurence. RE: Stanoviště - Crha Karel - 22.02.2017 03:14 PM (22.02.2017 12:10 PM)Tini napsal(a): ... z praktického hlediska je asi výhodnější vytvořit nějaká hnízda buď v řadě či větším kruhu...To zajisté. Neměl jsem ráno čas to více rozvést, doufám, že to Tom nevnímal příliš břitce, takže nyní trochu detailněji: ... chci mít víc včelstev ... potřebuji to mít nějak zorganizované. Mohl bych je rozstrkat na cca 4 hektarech (ideální, už při vzdálenostech kolem dvou metrů se zalétávání rapidně snižuje - zdokumentováno! takže mít na 4ha 4 stanoviště po cca 5 včelstev snižuje riziko přenosu nemocí, tedy za předpokladu, že nebudou hladovět ), ale za prvé bych se ucoural, (naložit všechny potřebné pomůcky na kolec, auto, vzducholoď ... ) za druhé by se to nedalo posekat, (a to proč? 4ha nepředpokládám že nekosíš ručně - a i kdyby - kolikrát ročně - seno+otava, kolem úlů bys mohl zamulčovat v řádu m2 a do toho prostoru v následujícím roce vysít včelí pastvu, kterou sekat nemusíš) za třetí by se (časem) nedalo sklízet ovoce (pořizuješ si snad africké zabijácké včely ?) a jestli budou i ovce, (max. ohrožení úlů ze strany ovcí, ale to se dá lehce vyřešit - stejně jako s koňmi apod.) tak ty se se včelami taky nejspíš neká. Takže potřebuji mít včely pokupě, nějak rozmístěné. Napadá mě řada úlů, více řad, kruh(y) anebo chaos (chaos je nejlepší a to říkám já, mající na zahradě všechno podle pravítka... ![]() RE: Stanoviště - Tomáš Jelínek - 22.02.2017 05:01 PM (22.02.2017 09:46 AM)Crha Karel napsal(a): Tome, z Tvých příspěvků je zřejmé, že Tvé potřeby převyšují potřeby včelstev, vidno, že inklinuješ k technokratismu. Obávám se, že jsi zabloudil do nesprávného hnutí. Jsem přesvědčen, že ŠPV není nesprávné hnutí. Tak snad jedině, že bych byl nesprávný člověk. Ale každý, kdo odebírá med, má větší potřeby než jsou potřeby včelstva. K samotnému "obvinění" pak nemám nic, jsem výrazně technicky založený, a přistupuji tak skoro ke všemu. Nicméně nehodlám dávat včelám hodiny deskripce kvůli značkám na úlech, ani jim glajchšaltovat stavbu, dřít je z kutikuly a maximalizovat výnosy. Přečetl jsem si už dost na to, abych věděl, že vlastně dohromady nic nevím a je toho k poznávání strašně moc. Zároveň už jsem ale začal, takže jim chci vytvořit v rámci možností optimální podmínky. Nějak. Optimální pro mě ovšem neznamená dokonalé pro včely, ale jen co nejlepší a zároveň pro mě možnost s nimi efektivně hospodařit. Ač bych měl asi jako úplný elév mlčet, už včelařím a když musím něco podniknout nebo rozhodnout, promyslím to důkladně, podle svého nejlepšího vědomí - a zeptám se. Radši si to i se nechám okopat tu, než abych zbytečně ztrpčoval život včelkám. edit: Louku sekáme dvakrát, sad pokud není echt suchý rok třikrát. Kosou to není, kdyby ano, tak by co chvíli úl nevadil. Seč ve správný čas kvetení jen prospívá, ale horská louka to ještě není. Ovoce sklízíme na podzim, a to mi nepřekvapivě přišly včelky takové ostřejší. Ale hlavně nejsem na to sám, a ostatní příslušníci o kontakt s nimi nestojí. Což by nešlo, když budou všudemožně. A jinak naběhám se dost, žádné strachy, i s tou károu...ale raději účelně, než zbytečně. Děkuji za info ohledně dvoumetrové distance, nehodlám to brát jako dogma, ale zahrnu to do plánů. Zcela technokraticky, stačí trochu zvětšit poloměr (akorát z něj v tom případě udělám vepsaný čtverec), úly osadím na konzoly a vzdálenost mezi česny vzroste výrazně ![]() RE: Stanoviště - straka - 22.02.2017 09:08 PM "Tini" Teď mne napadá, že Straka se dlouho nepochválil Dehtinem. ale sleduji vše, co se děje, zde krátká zpráva z vývoje nového beznástavkového úlu DEHTIN 1)starý úl Tachovák, asi prázdný ještě jsem tam nebyl 2)nový experiment úl DEHTIN č.2, byl tam roj a odešel na věčné pastviny-bud NC nebo spíše nebyl dostatečně nakrmen v červenci 2016, domníval jsem se, že se roj postará sám o sebe, když jsem mezitím upravoval úl DEHTIN č.2 za plného provozu 16-tá optimalizace(zjednodušující) ve sklepě mám asi 20 kg cukru, ale krmit v červenci jsem nestihal... 3)objednán nový oddělek na červen 2017 v Horažďovicích a snad také nějaký roj přiletí..připravuji "načisto" i pro fotečku následující úly. 4)experimentální úly DEHTIN č.1,DEHTIN č.2,DEHTIN č.3 budou připravené tak do konce dubna.... 5)ted něco pro pobavení, před asi 3-mi týdny jsem musel porazit mohutný akát, aby neohrožoval okolí úlů, tak jsme s pomocníkem přenesli pádem ohrožené 3 ks úlů dále na zasněženou planinu a na místě zůstaly jen betonové podstavce, na které potom strom padl, ještěže tam úly nebyly!!! před týdnem jsem zjistil, že poponeseným úlům na jedné straně od Slunce pod nohou tál sníh a jeden úl padl na druhý a zmasakroval ho střešním závažím - kombinace polystyren dřevo) 6)všechno zlé je k něčemu dobré ..., úly bych stejně musel rozebrat, bylo na nich vývojem asi 16 úprav(zjednodušování), někde také musím povrch natáhnout betonovým štukovacím lepidlem na polystyren(ochrana před včelami a UV od Slunce) a také, aby to vypadalo již pro fotky, přitom vylepším také podstavce na stanovišti 7)začnu tedy od stanoviště podstavců orientace na JIH (v řadě asi 1,5m od sebe)a nově renovuji 3 experimentální úly DEHTIN , vše budu dokumentovat včetně fotek na ŠPV straka dehtín 22/2/2012 RE: Stanoviště - Antonín Hyžík - 22.02.2017 10:02 PM Ať se Ti tedy daří tvé snažení. Mně přežilo vše ve 4 úlech, zatím. RE: Stanoviště - Jiří Marx - 23.02.2017 09:30 AM Úplně jsem nepostřehl ve kterém Dehtinu jsou vcely??? RE: Stanoviště - Karol Lamacz - 13.03.2018 02:37 PM Jako začátečník bych se rád zeptal na možnosti změny stanoviště kvůli vlhkosti. Loni moje první 3 oddělky jsem na zahradě s jižním svahem(sklon cca15°, 330m.n.m.) umístil dole u lesa. Slunce tam svítí v létě do cca 12:00 a před poledním sluncem chrání včelstva listnaté stromy. Takže letní vedra, které míváme jsou pro ně snesitelnější - to byl můj hlavní důvod pro výběr místa. Bohužel v této části svahu většinou je velmi vlhká půda, kvůli podloží - podzim, zima i jaro. Úly mám na podstavci - ztracené bednění + trámy ve výšce 30cm (lang 2/3, vysoké dno). Jak tak čtu tak pro zimování to zřejmě není dobrá volba stanoviště(k vůli Nosemě) i s přihlédnutím k prvním zkušenostem(viz můj dotaz zdehttp://forum.sanceprovcely.cz/tema-Co-se-deje-v-ulech-ted?pid=13930#pid13930 příspěvek 1672) Mám včelstva přesunout na jiné místo, kde je rozhodně větší sucho, ale zase chybí výraznější stín? Z nastudovaného vyplývá, že to lze na krátkou vzdálenost udělat až po prvních proletech - takže v nejbližší době(příští týden ochlazení) a tak, že z původního místa vše zmizí. Nebo nechat tak, neriskovat a další oddělky a nová včelstva již dávat na nová místa a pozorovat rozdíly? Díky za jakýkoliv postřeh. RE: Stanoviště - schützmeister - 13.03.2018 04:30 PM Asi bych to dřív odzkoušel. Mám sám to i to - na slunečném krásně zimují a krásně se rojí. Na stíněném zimují těžce - chce to dost jiný přístup, ale zase mají víc medu. Což ovšem může být nejen sluncem, ale i jiným lesem. Všechno má svý. RE: Stanoviště - Karol Lamacz - 14.03.2018 01:24 PM Ano, četl jsem Vaše a ostatních zkušenosti s různými stanovišti. Ponechám to zatím tak, a jak budu v průběhu příštích let rozšiřovat a pozorovat, budu moudřejší. Mám letos nakoupeny řízky různých vrb (vrbovna), takže si připravím na další roky nová stanoviště i se stínem. Díky |