Forum Šance pro včely
Jarní prohlídka - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev)
+--- Fórum: Včelařský rok (/forum-Vcelarsky-rok)
+---- Fórum: Jaro (/forum-Jaro)
+---- Téma: Jarní prohlídka (/tema-Jarni-prohlidka)

Stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8
Všechny stránky

Jarní prohlídka - Milan Urík - 28.02.2013 07:49 PM

Blíží se jaro a ja zakládám podfórum, kde můžete zakládat témata, které Vás v souvisloti s jarem a včelami zajímají. Zde prosím, aby ti zkušenější napsali své nápady, postřehy, rady a podobně, kdy a zda vůbec do včel na jaře, kdy rozhodně jestě ne, kdy určitě ano, co určitě nedělat a co můžeme. Piště to prosím srozumitelně, především pro začátečníky
Díky

RE: Jarní prohlídka - Ing. Lušovský P - 28.02.2013 10:23 PM

Dnes jsem musel do jednoho včelstva u nás bylo dnes poměrně hezky - zimovaly v 3 VN nástavcích Langa - odtrhly se od zásob - musel jsem celé rozebrat a přeházet všechny rámky, vyčistit podmet a vyházet rámky s mrtvými včelami v buňkách - již plodovaly, našel jsem mladou matku Singer neznačenou - loňská tichá výměna. Snad se podařilo - zásob měly ještě dost, udělal jsem co se dalo, za pár dní zkontroluji přes fólii jak si holky vedou.

RE: Jarní prohlídka - schützmeister - 06.03.2013 02:08 PM

(28.02.2013 10:23 PM)Ing. Lušovský P napsal(a):  Dnes jsem musel do jednoho včelstva - zimovaly v 3 VN nástavcích Langa - odtrhly se od zásob - musel jsem celé rozebrat a přeházet všechny rámky
Na tomhle příkladu je jasně vidět, že každá technologie nám něco jiného umožní a naopak něco jiného si bude žádat. Hore uvedený problém nízkých nástavků na jaře u mne vedl k opuštění této technologie. Je to časté a dle mých zkušeností záchranný zásah v této době kompletním rozebráním je pro včely velmi stresující. Je to asi tak, že chováme-li včely na NN, musí být na zimu vždy velmi silné, ideálně spojený oddělek s původním kmenovým. Pokud je to takto, nemusíme a ani bychom neměli, do úlu strkat nos do doby rozšíření v průběhu dubna. V únoru a březnu je plod velmi citlivý na zachlazení a další rozvoj nákaz - nosemy, moru, zvápenatění.
Sám chovám spíše slabší včelstva, z jara se tak nerojí a snad mají méně roztočů. Pro mě je lepší než NN rámek vysoký. Zimuju jen v jednom nástavku výše 320mm. To umožňuje jednak efektivní krmení na zimu, prostě se jim tam víc, než opravdu potřebují, nevejde a jednak právě bezproblémové jarní prohlídky. Prohlídka by měla být vždy až po proletu, ale to přesto může být už v prosinci či lednu, podle počasí. Letos to bylo nezvykle pozdě, půlka února. Vysoké rámky umožní nahlédnutí od kraje , zda jsou plásty obsednuté, a pokud ne, mohu je odebrat a je jedno, jestli je rámek prázdný či plný. U silných včel samozřejmě nedělám nic, ale slabé mohu účinně podporovat jak zásobama tak likvidací starých nebo plesnivých plástů. Včasné odebrání neobsednutých plástů také umožňuje účinnou výměnu plástů. Protože pokud to necháme na duben, bývají již plásty zakladené. Nikdy ale nehýbu s plodovými plásty - to skutečně patří až do dubna.
Od chvíle, kdy dělám brzké jarní prohlídky, nemám prakticky žádné ztráty, umožňuje to vždy flexibilně reagovat na stav, na druhou stranu, toto není možné u NN, tam je třeba se starat už na podzim a na jaře jen čekat, jak to dopadne.

RE: Jarní prohlídka - Crha Karel - 06.03.2013 10:56 PM

Dnes konečně teplota vyletěla až na 9°, takže když jsem se vracel z práce mi cestou jedna probzučela kolem hlavy. Využil jsem toho k prohlídce. Přišel jsem o jedno včelstvo, loňský roj, evidentně přišly o matku, probral jsem zbylý velmi malý objem mrtvých a matku nenašel. Zdravotní stav u ostatních se jeví dobrý, tak uvidíme jak zvládnou březen, příští týden mají teploty zase jít do mínusu v noci a sněžit přes den.

RE: Jarní prohlídka - Leoš Dvorský - 14.03.2013 02:36 PM

Vzhledem k tomu, že jaro se částečně odkládá (ve včelách se stejně již nedá zastavit) a prohlídky má většina ještě před sebou, chtěl jsem vás požádat, zda by jste při jarní prohlídce nevyklepali plásty spodních nástavků a nezaznamenali množství roztočů v jednotlivých plástech a nástavcích. Je to podle mne důležitý údaj, abychom měli větší přehled. Nejde o to hodnotit zimní spad měli, to je myslím vše jasné, že se na něj nemůžeme zcela spolehnout, ale jde možná o budoucnost a další poznání. Asi udělám tabulku a dám Karlovi k dispozici, aby vám to rozeslal. Sběrem dat bychom pověřili Karla Cerhu. Když ho tak dobře platíme, ať se smeká, že?
Díky za spolupráci. LD

RE: Jarní prohlídka - Martin Nezbeda - 14.03.2013 03:33 PM

V jednotlivých plástech? Chceš údaj z každého plástu spodního nástavku? Zajímají Tě i přezimované oddělky, nebo jen normální včelstva?

RE: Jarní prohlídka - liptaka - 15.03.2013 09:28 AM

Nie každého plástu osobitne ale všetkých spodných plástov(samozrejme keď zimujete vo viacerých nadstavkoch) dohromady,ide o to zistiť stav klieštikov zachytených v prázdnych plástoch.

RE: Jarní prohlídka - Leoš Dvorský - 15.03.2013 12:42 PM

V jednotlivých plástech? Chceš údaj z každého plástu spodního nástavku? Zajímají Tě i přezimované oddělky, nebo jen normální včelstva?

Martine, tabulka je připravena na jednotlivé plásty na 5 NN. Samozřejmě půjde hlavně o ty spodní nástavky pod chomáčem (zpravidla jeden , ten na dně). Ještě jsem to dal Radkovi, protože to je jeho "hoby" a uvidíme, co z toho vzejde. Oddělky mohou být uvedeny taky, alespoň uvidíme případné rozdíly.
Štěstí přeje připraveným.
LD

RE: Jarní prohlídka - bohemia.gall - 15.03.2013 01:10 PM

Je možné se zde dozvědět více podrobností? Proč každý plást, v čem bude větší přehled.....

RE: Jarní prohlídka - Milan Urík - 28.03.2013 11:16 AM

Máte někdo zkušenosti, při jaké teplotě berou včely cukerný roztok. Mám 2 silné včelstva, které budu asi muset při stávajícím počasí přikrmit. Vlastní med nemám. Těsto také ne. Vím od L. dvorského, že poměr 1:2 dílům vody. A jaké množství třeba na týden? Díky

RE: Jarní prohlídka - Leoš Dvorský - 28.03.2013 01:44 PM

Máte někdo zkušenosti, při jaké teplotě berou včely cukerný roztok. Mám 2 silné včelstva, které budu asi muset při stávajícím počasí přikrmit. Vlastní med nemám. Těsto také ne. Vím od L. dvorského, že poměr 1:2 dílům vody. A jaké množství třeba na týden? Díky

Nějak se mi nepovedlo odepsat. Tak ještě jednou a radostněji. Můžete dát i 1:1 na začátek. Včera mi volal pan Klukas, že mu včely i v té zimě propojily chomáč s rámkovým krmítkem včelím chobotem a berou. Silná včelstva to určitě zvládnou, jen je do krmítka dostat. Musíte ten roztok pokapat po horních okrajích plástů až ke krmítku.
LD

RE: Jarní prohlídka - Milan Urík - 29.03.2013 01:52 PM

A kolik? 1/2litra , 1 liter?

RE: Jarní prohlídka - Leoš Dvorský - 30.03.2013 09:29 AM

A kolik? 1/2litra , 1 liter?

Tak to už záleží na vás a na tom, kolik ta včelstva potřebují. Já prferuji dát větší dávku, aby tam člověk nemusel často chodit.
Nebojte se, medem se nedá nic zkazit. Když není med, pak roztok nebo apiinvert, to je také dobrá volba. Včera jsem se díval do několika včelstev na svém stanovišti. No 1.4. jako loni a předloni první serii nezaložím. Zásoby ubývají a některé oddělky byly na doraz se zásobami. Ty které seděly na medu, jsou OK, kde jsem musel doplňovat zásoby cukrem , jsou na tom hůře. Pokud bude počasí takové, jaké je, můžou být úhyny na hlad. Tady je třeba pomoci. Tato zima je bezvadný test. Využijte toho!
Zaznamenávejte, pište, pozorujte!
Jívy zde mají do rozkvětu tak týden-10 dní, když bude počasí. Trochu to připomíná rok 2005. To dávala včelstva z jarních snůšek hravě 70 kg. Tak jsem zvědav na ten letošní.

RE: Jarní prohlídka - Martin Nezbeda - 30.03.2013 02:26 PM

Předesílám, že mé zkušenosti jsou nulové...
Jak teď zjistím, jestli je nezbytné dodat zásoby? V těchto teplotách asi není úplně vhodné úly otvírat a prohlížet rámky, jestli v nich ještě něco je a do jarní prohlídky by třeba nemusely vydržet (u nás stále ještě leží sníh).

RE: Jarní prohlídka - Crha Karel - 30.03.2013 03:46 PM

(30.03.2013 02:26 PM)Martin Nezbeda napsal(a):  ... do jarní prohlídky by třeba nemusely vydržet (u nás stále ještě leží sníh).
Takže sis odpověděl sám, prostě jdi a zkontroluj zásoby hned teď máš-li pochybnosti. Já už přikrmuji v medné krávě taky (medem).

RE: Jarní prohlídka - Martin Nezbeda - 30.03.2013 04:17 PM

Karle, je mi vcelku jasné, že čím dřív, tím líp. Já se ptal ale jak, jestli i v těchto teplotách (denní max. je u nás 3-4°C) je rozdělat a prohlížet každý rámek, nebo se to dá spolehlivě zjistit nějakou "neinvazivní" metodou?

Tak jsem radši provedl rychloprohlídku, abych měl klidný spánek. Odsunul jsem folii jen napůl a zjistil jsem, že oba oddělky maji minimálně 3 rámky ještě zavíčkovaných zásob, což by jim do jarní prohlídky vydržet mohlo.

RE: Jarní prohlídka - Crha Karel - 30.03.2013 06:43 PM

Ono je to o tom, co si kdo představuje pod termínem jarní prohlídka. Někdo rozebírá kompletně všechno, rámek po rámku (proč?) a někdo to udělá jako nyní ty a má jarní prohlídku za sebou. Troufnu si říci, že se třemi plnými rámky zásob tam nejméně 14 dní nemusíš. Ať mne opraví někdo zkušenější, jestli se mýlím.

RE: Jarní prohlídka - Petr Kořínek - 31.03.2013 01:56 PM

Včera jsem přikrmoval medocukerným těstem, včelstva sílí a trošku včeličky vyletovaly. První jarní žihadlo mi trochu spuchlo, tělo si musí zvyknout. Dvě mě pokálely, takže si myslím že k pořádnému proletu ještě nedošlo.

RE: Jarní prohlídka - Martin Nezbeda - 31.03.2013 02:05 PM

Karel: Já osobně bych při jarní prohlídce chtěl vidět matku a to že klade, tedy pár rámků bych si vytáhl, ale studovat každou buňku asi opravdu není třeba. Smile

RE: Jarní prohlídka - Milan Bencúr † - 31.03.2013 04:30 PM

Za mesiac marec 2013 poklesla hmotnosť úľa na váhe o 3,3 kg. Sledujem hmotnosť úľa celú zimu. Z toho viem odhadnúť čo sa vo včelstvách robí.

RE: Jarní prohlídka - Crha Karel - 31.03.2013 10:24 PM

(31.03.2013 02:05 PM)Martin Nezbeda napsal(a):  Já osobně bych při jarní prohlídce chtěl vidět matku a to že klade, ..
Tomu se dá rozumět, ale jarní prohlídka, aby byla opravdu jarní, se za tímto účelem měla provést v době jara, tedy v době rozvolnění chomáče. Budu-li manipulovat s rámky uprostřed chomáče (kde jedině by se mohl v této době vyskytovat plod) riskuji třeba právě život matky a nic tím nezískám. Pokud zjistím včelstvo bez plodu, neznamená to ještě, že je bez matky a myslím, že pokud naleznu prokazatelně osiřelé včelstvo mohu jej jedině spojit s jiným nebo se záložním oddělkem. Což je ovšem zase další riziko, pokud nevím přesně z jakého důvodu včelstvo osiřelo.
Domnívám se tedy, že v této době za současných podmínek má smysl ve včelstvu pouze zkontrolovat dostatek zásob s ev. doplněním.
Zjistit kladení a tím i výskyt matky je jednodušší vsunutím vhodného teploměru do středu chomáče a výše teploty otázky zodpoví.

Ovšem zajímalo by mně jak lze zjistit požadované (matka, plod) podle váhových úbytků, jak uvádí Milan?

RE: Jarní prohlídka - Milan Bencúr † - 01.04.2013 01:39 PM

Karle, v zimných mesiacoch, do nového roku, včely spotrebujú veľmi málo zásob. Na včelstvo je to množstvo namerané v dekagramoch počas jedneho mesiaca. Po zimnom slnovrate včelstvo začína plodovať a preto s blížiacou sa jarou spotreba zásob stúpa. Po Matejovi spotreba zásob výrazne rastie, pretože pribúdajúci plod potrebuje jesť a v plodovom hniezde musia včely udržať stálu teplotu 35C pre zdravý vývoj plodu. Počas tejto zimy moje včelstvo na váhe spotrebovalo za dva mesiace, november a december, 1 kg zásob, po Novom roku ten 1 kg zásob spotrebovali za január, vo februári to už boli 2 kg a v marci 3,3 kg. Keďže som počas jarného preletu pozoroval, že včelstvá sú zdravé, do všetkých úľov včielky nosili peľ z liesky a dokonca 12.marca sa cez poludnie na slniečku preleteli prvé tohtoročné mladušky, môžem predpokladať, že matky kladú a plodovanie je primerane rozbehnuté. Výhodou trámikového úľa je, že každá ulička má svoju vlastnú klimatizáciu, pretože je dielo pritmelené ku stene úľa. Z fyzikálneho hľadiska je to energeticky významné riešenie "vymyslené" včelami. Kým nebudú nové včely pribúdať včelstvá rozoberaním neruším. Len im rozširujem priestor pridaním nadstavku. Včelár môže včelstvo rozobrať len vtedy, keď je to na prospech včelstva a nie len tak, kedykoľvek, zo zvedavosti včelára. "Podrobnejšie" sa do včelstiev pozriem až za slnečného teplého dňa v máji. Aj to len rýchlou prehliadkou. To znamená, že plodiskový box postavím kantom na prednú stenu a zospodu, listovaním súšov, pozriem na koľkých plástoch má včelstvo plod, prípadne či stavia materské bunky. Matku nehľadám a včelstvo po trámikoch nerozoberám. Využívam len techniku manipulácie s nadstavkami, aby som minimálne rušil vývoj včelstva a zároveň rešpektoval jeho životné pochody v súlade s prírodou.

RE: Jarní prohlídka - Milan Urík - 02.04.2013 09:36 AM

Ja som robil prehliadku včera, n.v. 335 m.n.m, čas 14:00, polojasno, teplota 3C, 30-40cm snehu. Pretože to inak nejde a včely mám 100 km od miesta, kde žijem. 2 kmeňové včelstvá silné, včely načierno rozlezené do 2 NN výšky 3/4 Langst., oddielok v rozvoľnenom chumáči, a jedno slabšie včelstvo na 4-5 uličkách v malom chomáči. Oddielok a slabšie včelstvo zásob dostatok, kmeňové včelstvá už menej, radšej som dal roztok lebo 2-3 týžde sa ku včelám nedostanem. Plodujú všetky.

RE: Jarní prohlídka - Milan Bencúr † - 03.04.2013 04:42 AM

Len doplním môj predchádzajúci vstup. Keď po zimnom slnovrate matky začnú klásť vajíčka, tak po Matejovi s narastajúcimi dennými teplotami včelstvo v plodovaní žiadna nepriazeň počasia už nezastaví. Počet denne položených vajíčok matkou je závislé na maximálnych denných teplotách. Na dolniakoch je to viac a na horniakoch menej. Príroda to múdro zariadila. Netreba mať obavy. Len treba pamätať na to, že včely nevedia kontrolovať množstvo zásob v úli. Rozplodované včelstvo minie všetky zásoby do poslednej bunky a na to musí včelár dávať pozor, zvlášť v tohtoročnej chladnej jari. V mojej internetovej knižnici mám k tomu vynikajúcu publikáciu od Jindťicha Boháča. http://issuu.com/milanbencur/docs/nejen_pro_u_itele_v_ela_stv_ Doporučujem naštudovať každému.

RE: Jarní prohlídka - Martin Nezbeda - 04.04.2013 01:07 PM

Dnes jsem zkontroloval oba oddělky - podložky, které jsem v týdnu čistil a podíval se taky přes fólii. Vigorky se z levého předního rohu přesunuly do středu nástavku, zatímco Singrovky zústaly nalevo, také měli mají na podložce méně, než Vigorky. Oba oddělky mají prostor mezi fólií a rámky (dal jsem doprostřed kus větvičky, aby fólie nelehla až na loučky). Nevím, jestli se mám v případě Singrovek znepokojovat, že nepřelézají k rámkům se zásobami vpravo?

RE: Jarní prohlídka - Petr Jezowicz - 04.04.2013 10:03 PM

Zdravím přátelé Včel a Přírody,
Jelikož jsem tady nový tak hned na začátku musím říct že včelařím v Norsku s Norským standartem 36,5x26cm plodiště a 36,5x16cm medník.
Dnes po cca 6,5 měsících strávených v ulu začaly hromadné prolety kranky z dvou lonskoročních oddělku které trvaly víc jak 3 hodiny.Po nahlédnuti do ulu oba oddělky obsedaji 6 ulicek z 10 ramku a zazimovány byly na cukernovřesovych zásobách. Prolety nastaly při teplotě 8°C ve stínu. Oba oddělky jsou na jižnim svahu s částečně rozstálým sněhem,severní svahy mají stále cca 50cm sněhu. Prosím tímto admina o založení nového tématu s názvem Norské včelaření,kde bych se velice rád s váma podělil o zkušenosti Norských včelařu.
Děkuji za přijetí na tyto stranky,
S Pozdravem pro všechny Petr norsko

PS:Oprava prolet nastal po 5,5 měsíci,omlouvám se za překlep,ale stále mi to načítá Norské reklamy takže musím psát několikrát to samé.

RE: Jarní prohlídka - Ing. Lušovský P - 05.04.2013 10:05 PM

Je to sice mimo téma - Norsko mám velice rád, příroda, fjordy, bezvadní lidé ..... jezdím tam cca 15 let na ryby ......

RE: Jarní prohlídka - Milan Urík - 06.04.2013 04:17 PM

Před týdnem jsem dal roztok do krmítka, dnes jsem volal s tchánem, kouknul tam a ....neberouSmile...je zima, pořád hodně sněhu.

RE: Jarní prohlídka - Ing. Lušovský P - 06.04.2013 05:33 PM

Dával jsem medocukrové těsto-placku na horní loučky všem včelstvům cca před 10 dny á 0,5 kg a odebírají všechny.

RE: Jarní prohlídka - schützmeister - 07.04.2013 07:45 PM

Tak ted se tu rozhání mraky, zítra to snad vypukne !

Ke krmení - zatím jsem vždy vystačil jen s přendaváním medných plástů, stylem bohatým brát a chudým dávat, to berou celou zimu, ale myslím, že tekuté krmení ve dnech kdy není letová aktivita je spíše na škodu, pokud nejsou včely zcela nasuchu.

RE: Jarní prohlídka - Martin Nezbeda - 08.04.2013 04:21 PM

Dnes jsem na podložkách objevil první voskové šupinky, předpokládám, že to svědčí o tom, že už jsou vylíhlé mladé včely. O zvýšené potřebě stavět asi v tuto dobu nemůže být ještě řeč, ne?

RE: Jarní prohlídka - Milan Urík - 08.04.2013 07:06 PM

Dnešní foto, Zlínsko, 316 m.n.m, bez komentáře

RE: Jarní prohlídka - Martin Nezbeda - 08.04.2013 10:15 PM

U nás to vypadalo podobně, ve 450m.

RE: Jarní prohlídka - schützmeister - 10.04.2013 12:46 PM

Letos jsem opravdu zimu podcenil. Asi to bude tím, že tak dlouhou jsem ji se včelama ještě nezažil.
Tedy prohlídky 8. a 9.dubna nepřinesly žádnou radost .
Dvě stanoviště 500 a 550m.n.m. Poloslunečno, teplo, bez sněhu, toho roku druhý
prolet. Pylová snůška. Dvě včelstava cca tři dny ve věčných lovištích, jedno kandidát na zítra. Příčina úhynu - totální vyhladovění. Ostatní stav zásob téměř na nule. Snažím se krmit, ale nedělám si velké iluze. Kdo vydrží do neděle, snad má vyhráno.

Dvě stanoviště 700 a 750m.n.m. Poloslunečno, větrno, souvislá vrstva sněhu, rychle mizící. Toho roku první, slabý prolet. Dvě včelstva ve věčných lovištích, ostatní zatím jdou. Stav zásob - maximálně do konce týdna.

Celkový stav - hlad, téměř bez plodu - nekontoroloval jsem, usuzuji se sběru pylu, na stranu druhou silná a vitální, bez plísní.
Přezimování : letos nejhůře dopadla včelstva silná, která přepálila start. Uhynulá včelstva plodovala v únoru a zjevně stačila během března všechen plod v klidu vykuklit / žádné larvy na podložkách / , čemuž napovídá jejich velká sílá a dobrý stav před čtrnácti dny. Bohužel zcela vyjedla veškeré zásoby dřív, než přišlo sluníčko.
Zajímavé je i to, že fakt slabé oddělky a včelstva která s plodováním nechvátala, jsou relativně v pohodě.
Jasné poučení pro další roky - nějaké to kilo cukru navíc by neškodilo.
A taky - plodování závisí na roční době a typu včely, takže když je zima a máme čilé včelky, je zaděláno na průšvih.
Roztoči asi dostali taky na frak, doufám, protože jinak v této době bývá už celé plodiště proplodované, letos v podstatě ani ťuk.

(08.04.2013 07:06 PM)admin napsal(a):  Dnešní foto, Zlínsko, 316 m.n.m, bez komentáře
Hezké, ikdyž taky spíš jen okukují okolí.
PS : zkus jim otevřít všechna očka, daleko lépe na jaře nosí, teď na to je ta nejlepší doba.

RE: Jarní prohlídka - Crha Karel - 11.04.2013 03:51 PM

Letmou (mezi rámky jsem vůbec nelezl) jarní prohlídku jsem spojil s plánovaným přesunem včelstev (od kterého si slibuji menší zalétávání a tím i přenos V.d.) z těsné řadovky do prostoru s většími rozestupy. Na včelnici s kapacitou pro 13 včelstev jsem ponechal pouze patery s rozestupy 1,3 m. Do vzdálenosti cca 7-10m umístil po dvou na paletách cca 3m od sebe. Ve včelínu jsem ponechal z pěti čtvery. Možná by to chtělo být důslednější, ale moje silně protestující záda rozhodla, že uvidíme po sezóně. Stěhovat v teplejch skoro 27kilové horní nástavky v mé pozici, žádná sranda, tak jen se modlím abych nezkramařil nějakou matku.
Do úlů, které jsem zazimoval na 39kg cukru, základu to budoucí medné komory (to bylo smíchu mezi některými mými kolegy), stačilo nahlédnout přes zadní okénko, včely v pohybu a pohled skrz strůpkovou fólii potvrdil, že žádné se neprobojovalo až ke stropu. To ze tří zazimovaných na 20kg zásob přežilo jen jedno (dostali nyní plný plást od sousedů), tady potvrzuji Michalův postřeh, na vyhladovění uhynuly ty silnější, škoda. Drahá zkušenost, ale příště už se to u mne nestane, v tom je cenná.
Rosničkáři mne zase zklamali, slibovali na stěhování cca 4°, jenže už den předtím bylo 11°, takže se včely prolétly. Přesto (stěhoval jsem ráno), večer na původním místě nebyla ani jediná včela.
Dnes jsem stěhoval ještě dvoje už za letového provozu, tak uvidím kolik jich na původním místě najdu, budou-li, smetu a nasypu do jejich domácího úlu. Loni jsem to takto dělal natřikrát a přišel jsem jen o minimum. Čili to jde. Vyčistil jsem podložky a začínám sledovat spad. Jaro je tady, halelujah.

RE: Jarní prohlídka - Petr Jezowicz - 11.04.2013 04:38 PM

No a nám tady zase pán bůh nadělil sněhovou nadílku,hustě sněží -3°C takže tady na severu zima nekončí.

RE: Jarní prohlídka - Martin Nezbeda - 11.04.2013 11:22 PM

Dnes bylou nás 13 stupňů, včely létaly, dokonce nosily i trochu žlutého pylu. Odpoledne jsem si všiml, že bylo dost "ztuhlých" včel na stéblech trávy, šiškách... před úlem. Je to normální, nebo je někde problém?

RE: Jarní prohlídka - schützmeister - 12.04.2013 12:43 PM

(11.04.2013 03:51 PM)Crha Karel napsal(a):  Vyčistil jsem podložky a začínám sledovat spad. Jaro je tady.

Moc bych poprosil, je-li záznam, jak jsi dopadl se spadem přes zimu. Já pozoroval velmi netradiční situaci, poměrně značný spad celou zimu / ometám jednou za 14 dnů a průměrně 10 roztočů / a zajímalo by mne, do jaké míry to souvisí s letošní zimou, zdá se mi, že tak velký spad byl díky zimě / nikdy jindy nebyl a není to nenormálním početem rozotčů, spíš nenormální dobou padání /. Tak jestli jsi něco obdobného sledoval ?

(11.04.2013 11:22 PM)Martin Nezbeda napsal(a):  Dnes bylou nás 13 stupňů, včely létaly, dokonce nosily i trochu žlutého pylu. Odpoledne jsem si všiml, že bylo dost "ztuhlých" včel na stéblech trávy, šiškách... před úlem. Je to normální, nebo je někde problém?

Pokud bylo fakt 13 stupňů a nebyly to včely mrtvé vynesené, je to nosema nebo hlad.
V takovém to počasí by také měli létat masívně s velkým přínosem pylu, pokud to tak není, je někde zrada. Tady, pokud není vítr, to by to také mohlo být, slabě létají už při 5 stupních, třináct tu zatím ani nebylo a po menším zakrmení létají jako čerti.

RE: Jarní prohlídka - Martin Nezbeda - 12.04.2013 01:01 PM

Byl vítr a včera byl první den, kdy tu zmizel sníh. Přes den létaly dost, odpoledne, jak zašlo sluníčko se ochladilo a to jsem viděl nějaké včely před úlem - cca 20-30 včel před každým úlem. Nevšiml jsem si, že by byl pokálený úl, nebo něco takového.

RE: Jarní prohlídka - Crha Karel - 12.04.2013 02:18 PM

(12.04.2013 12:43 PM)schützmeister napsal(a):  ... je-li záznam, jak jsi dopadl se spadem přes zimu. ... jestli jsi něco obdobného sledoval ?
Nesledoval. Letos jsem si na odběr a počítání zjednal státní správu, poslali mi výsledky: z 9vč průměr 1ksV.d a z 5vč průměr 2ks. Sítem jsem prošel a zřejmě celý náš okres anžto nemusíme celoplošně natírat. Po badatelském úsilí předchozích let jsem letos vyhlásil Včelařský rok bez stresu, tedy omezení vstupů do včelstev na nejnutnější minimum.

RE: Jarní prohlídka - Milan Urík - 13.04.2013 10:08 PM

Dnešní video ze Zlínska:

RE: Jarní prohlídka - liptaka - 13.04.2013 10:44 PM

Dnes som si zobral pod drobnohľad včelstvo na voľnej stavbe (nachádza sa v dvoch nadstavkoch klasickej slov. miery B10, rámiky v úli mám upravené na tieto rozmery: Hoffman šírka 34mm,vrcná latka 23×10,spodná latka 10×10) plod v dvoch nadstavkoch v spodnom na 3 rámikoch väčšinou zaviečkovaný plod, vo vrcnom tiež 3 rámiky väčšinou otvorený plod. Včelstvo obsadá načierno v spodnom 7 rámikov vo vrchnom tiež 7 rámikov. Dnes som registroval aj prínos čerstvej sladiny asi podbeľ podľa chuti Smile Včelstvo vo vynikajúcej kondícii zásob ešte okolo 15kg. Liečba v minulom roku len KM, matka dvojročná

RE: Jarní prohlídka - Petr Pokorný - 15.04.2013 01:16 PM

Mám štěstí, přežilo všech mých 7 včelstev. Moje plány na podzim s mednou komorou nevyšly a skoro všechny medné zásoby padly, takže jsem musel dokrmovat cukrem. Začátkem minulého týdne - 8.4.2013 tady jěště sněžilo a lyžovalo se (650 m.n.m.) , tak jsem pro jistotu rychle nacpal nahoru do úlů medocukr. placku a vodu do krmítek. Tuto sobotu a neděli (8-12 st. C) se ukázalo, že to bylo zbytečné. No měl jsem o ně strach po informacích okolních včelařů, kolik jim toho popadalo hlady ... Včera 14.4. byla radost se podívat. Nosí plné rousky žlutého pylu, ani jsem je nerušil prohlídkou jen jsem "zíral a zíral" .... Smile

RE: Jarní prohlídka - Milan Urík - 15.04.2013 03:01 PM

Já jsem jarní prohlídku nedělal, z 5ti včelstev 1 padlo v lednu na Nosema ceranae, ostatní vydrželi a létají, nosí spousty a sposty pylu, je to vidět i na vidëu, dal jsem zde odkaz. 2 včelstavá jsou silná a myslím, že z nich něco bude, 1 slabší, dělali totiž tichou výměnu v srpnu a pak došlo ke zpoždění v plodování, mají teď méně včel, ale vitální a spousta zásob, díval jsem se a horní nástavek se zásobama a plodují v prostředním. Poslední je oddělěk, který je slabší a taky měl nosemu, podotýkám, že je to oddělěk udělaný z onoho kmenového včelstva uhynulého na Nosemu, takže se mi potvrdil přenos touto cestou a tedy i fakt že je dobré vědět zdali ve včelstvu nosema je a v jakém rozsahu a pak z tohoto včelstav oddělky nedělat. Sám jsem zvědav jestli pojedou do síly, zatím nosí pyl celkem slušně. Každopádně si nejsem jist zdali bude celkově dost včel na využitzí snůšky z ovocných stromů.
Mimochodem jsem se včera prošel po okolí, na mé straně vesnice v okolí 1 km jsou další 4 včelaři a zde je výsledek:
1. včelař zimoval 5, přežili 4, na umřetí jsou 2 a další 2 taky nic moc
2. včelař zimoval 2, létají 1
3. včelař zimoval 3, létají ale je to slabota
4. včelař zimoval 6, létají 2

RE: Jarní prohlídka - schützmeister - 16.04.2013 01:33 PM

(12.04.2013 02:18 PM)Crha Karel napsal(a):  Nesledoval. Letos jsem si na odběr a počítání zjednal státní správu, poslali mi výsledky: z 9vč průměr 1ksV.d a z 5vč průměr 2ks.
Hmm, dost dobrý výsledky.

(15.04.2013 03:01 PM)admin napsal(a):  Sám jsem zvědav jestli pojedou do síly, zatím nosí pyl celkem slušně. Každopádně si nejsem jist zdali bude celkově dost včel na využitzí snůšky z ovocných stromů.
Mimochodem jsem se včera prošel po okolí, na mé straně vesnice v okolí 1 km jsou další 4 včelaři a zde je výsledek:
Zprávy o úhynech jsou i u nás, své vidím na cca 15% což je velmi hodně, na stranu druhou se přikláním k názoru tuším Leoše Dvorského, že snůška bude abnormální. U nás cca minimálně 3týdny do ovocných stromů, vše skvěle zalito a nachystáno a včely, ty co přežili, velmi pěkné - závěr je, že by to akorát mělo klapnout na snůšku

RE: Jarní prohlídka - Aleš Molčík - 19.04.2013 07:51 PM

Jak u slabších tak silnějších včelstev zásob dostatek, matky kladou u všech včelstev a vybral jsem si favoritky na letošní rozchov mladých matek. To jsou ty co mají v této době dostatek zásob, zavíčkovaného plodu a sílu obsazení včelami v sestavě NN,VN,NN tak jsem jim podsadil další NN. Po období ochlazení které nás čeká začnu s chovem matek. Letos je to o něco později většinou mám v této době už nalarveno.

RE: Jarní prohlídka - Jaro Stoklasa - 19.04.2013 08:16 PM

Prežili všetky, sú trochu poslabšie, ale snáď sa rozbehnú. Krásne si samé vyčistili počas tohoto týždňa dná od mŕtvoliek. Všetky sa už hromadne preleteli a z času na čas nosili aj po troche žltého peľu. Spotreba narástla - prejav plodovania. Ak počasie zajtra dovolí, nazriem podrobnejšie dovnútra. Ruky mi nasiakli vôňou úľov. Konečne.

RE: Jarní prohlídka - Jaro Stoklasa - 30.04.2013 09:48 AM

V piatok som prvý raz podrobnejšie nakukol do včiel. Až na jedno včelstvo boli všetky poslabšie, tak z nich nebudem robiť plánované odložence. Prínos peľu bol veľmi intenzívny, začala kvitnúť rakyta. Zásob je vo včelstvách dosť. Jedno včelstvo, to najsilnejšie, má dosť veľa trúdieho plodu. Toto včelstvo ho má veľa počas celého roka. Už krátko po prelete má veľa zaviečkovaného trúdieho plodu. A trúdy sa vo včelstve držia až do neskorej jesene, v podstate skoro dovtedy, kým neprestanú včely takmer úplne lietať. Množstvo trúdov v tomto včelstve je dosť vysoké. Nikdy som nevidel také množstvo trúdov v iných včelstvách, ani vo svojich, ani cudzích. Napriek tomu, toto včelstvo je vždy najsilnejšie, má najviac nanosené, či peľu alebo medu a najväčší počet včiel. Je to zvláštne včelstvo. S výnimkou piatku, kedy boli krotké ako baránky, sú vždy extrémne bodavé. Takmer sa nedá s nimi robiť. Lietajú aj pri nízkych teplotách, plodujú dlho do zimy a veľmi skoro, ešte počas tuhej zimy, začnú a to bez ohľadu na vonkajšiu teplotu. Plodová prestávka je úplne minimálna. Napriek tomu spotrebujú vždy len málo zásob a plodu v jesennom a jarnom období, kým iné včely vôbec neplodujú, majú len málo, ale takmer stále je prítomný. Pozeral som lakťový index, či to nie je nejaký iný poddruh, ale nie je. Z mojich včelstiev má toto najčistejší výsledok, čo sa týka príslušnosti ku kraňke. Extrémne propolisujú. Dokážu zapropolisovať čokoľvek. Ak vykrúti nadstavok polepia vzniknutý priestor tak, že sa nadstavky takmer nedajú oddeliť. Urobím z neho jeden alebo dva odložence a uvidím, čo sa prejaví na dcérskych včelstvách.

RE: Jarní prohlídka - schützmeister - 30.04.2013 02:21 PM

(30.04.2013 09:48 AM)Jaro Stoklasa napsal(a):  Jedno včelstvo, to najsilnejšie, má dosť veľa trúdieho plodu. Toto včelstvo ho má veľa počas celého roka. Napriek tomu, toto včelstvo je vždy najsilnejšie, má najviac nanosené, či peľu alebo medu a najväčší počet včiel. Je to zvláštne včelstvo. S výnimkou piatku, kedy boli krotké ako baránky, sú vždy extrémne bodavé.
Mám takovýchto včelstev také pár, ač bodavost kolísá od lehce po neotevíratelné a mám je vcelku rád, protože jsou nenáročné. Problém s nimi mám jediný - uhlídat rojení. Pokud se zadaří, jsou fakt super, ale někdy je to boj. V tomto roce jsem mateří misky našel už minulý čtvrtek, tak se trochu děsím. Většinou to řeším tak, že z nich dělám dvě až tři a tyto vydají za stejný počet normálních středně silných, tedy myšleno co do snůšky medu. Jasně to ukazuje na nutnost nechat včelám dělat trubce podle potřeby - ty moje v dobrém roce mají dva celé nízké nástavky trubčiny
během května .

RE: Jarní prohlídka - Crha Karel - 04.05.2013 04:06 PM

Anžto se chystám na chov matek, rozhodl jsem se prohlédnout jedno včelstvo jak na tom vlastně v této době jsou. Bráno od 4N nahoře, který jsem nasadil před 8 dny, kde ještě nezačaly stavět vložené prázdné rámky. 3N - KK, na zimu dostaly neuvěřitelných 39kg cukru, zbyly necelé 3plásty zásob+pylu a zbytek 7 se zavíčkovaným plodem před vyběhnutím. 2N - totéž - necelé 3plásty zásob+pylu a zbytek 7 se zavíčkovaným plodem.
1N - volná stavba - zazimováno cca40% plástové plochy, matka zahlédnuta, klade, plod všeho stáří.
V prostavění mezi horní loučkou 1N a spodní 2N byly roztrhnuté trubčí buňky s již zavíčkovanými larvami, takže jsem měl možnost hned ochutnat. Snědl jsem asi 8 larev, takhle na syrovo chuť "taková nijaká".
Nevím zdali je to v tomto čase při opožděném jaru normální, ale přehršel zimních zásob zřejmě podpořila M v kladení. Jdu vyrábět nástavky abych je neměl do týdne na stromě a mohl v pondělí podstavit další s pouhými loučkami.
Taky tady přehodím silně ochuzenou KK nahoru a jsem zvědav, zda a kdy začne M klást v podloženém medníku, anebo jestli pojede ještě dolů anebo pojede až nahoru do KK. Wow.

Doplním ještě teď večer, že jsem následně otevřel ještě 3 včelstva se kterými jsem počítal jako s chovnými a šokem pro mne bylo nenalezení dělničího mladého plodu. Vypadá to, že před oněmi osmi dny, kdy jsem nasadil medníky započala v úlech plodová přestávka, chybí nezavíčkovaný plod a zcela nová vajíčka se objevují jen v čerstvě vystavěných srdíčkách trubčiny. Chov matek se tedy odkládá.

RE: Jarní prohlídka - schützmeister - 06.05.2013 07:33 PM

(04.05.2013 04:06 PM)Crha Karel napsal(a):  Doplním ještě teď večer, že jsem následně otevřel ještě 3 včelstva se kterými jsem počítal jako s chovnými a šokem pro mne bylo nenalezení dělničího mladého plodu. Vypadá to, že před oněmi osmi dny, kdy jsem nasadil medníky započala v úlech plodová přestávka, chybí nezavíčkovaný plod a zcela nová vajíčka se objevují jen v čerstvě vystavěných srdíčkách trubčiny. Chov matek se tedy odkládá.
Na tohle jsem zvědavý - v tuhle dobu nebývá / nikdy jsem nezažil / žádná plodová mezera. Pokud se mi něco obdobného přihodí, je to většinou tím, že jsem o matku přišel / Kladou trubčice, do trubčiny / - nebo byla matka stará a je už trubcokladná, na jaře se to občas stává.
Minulý týden se mi to taky málem povedlo - bylo pár včel na zastamdacích dvířkách vysokého podmetu, chtěl jsem je sklepnout do trávy, ale pak jsem to udělal na střechu - a nestačím se divit - matka ! Někdy je to snadné, přijít o matku.
No ale zase by tam byl aspoň náznak matečníku, tak si rád počkám na další zprávu.

RE: Jarní prohlídka - Crha Karel - 06.05.2013 10:49 PM

Kdepak, ve dvou včelstvech z oněch tří jsem matky viděl. Přesně totéž, že je to nezvyklé, říkal Leoš a dnes volal, že má stejnou zprávu od dalších dvou kolegů. Koukněte se přátelé, jak je to u Vás. Tak jsem dnes otevřel ještě jedno a to samé, jen zavíčkovaný plod, matku zahlédl a v jednom plástu z dvaceti 1-2 dny (neodhadnu to) stará vajíčka. A protože to byla dělničina, tak jsem hned vytvořil osiřelec.

RE: Jarní prohlídka - Petr Pokorný - 09.05.2013 12:20 AM

Dnes jsem Karle kontroloval 2 nejsilnější včelstva. De facto je to to samé. Kromě stavebního nástavku nahoře je odshora až dolu uprostřed dělničí zavíčkovaný plod různého stáří, okolo všude med a sladina (loňské zásoby + letošní víceméně nezavíčkovaný- nevím, kde to vzaly, třešeň tu rozkvetla teprve včera a před 14 ti dny tu bylo v průměru 6 st C .... Matky jsou v pořádku (podzimní Zuberky od př. Dibuse). Sem tam pár zavíčkovaných buněk a larev trubců, ale vajíčka nikde (a to jsem si na to čumění vzal lupu). Navíc do stavebního nástavku s rámečky (bez mezistěn jen soušové jádro) se jim zjevně nechce. Mám obavu, že sladinou zanesou prázdné buňky po vylíhnutí a když nestaví, nebude mít matka kam klást a to bude asi průser.

RE: Jarní prohlídka - schützmeister - 09.05.2013 02:51 PM

(09.05.2013 12:20 AM)Petr Pokorný napsal(a):  Dnes jsem Karle kontroloval 2 nejsilnější včelstva. De facto je to to samé. Kromě stavebního nástavku nahoře je odshora až dolu uprostřed dělničí zavíčkovaný plod různého stáří, okolo všude med a sladina Mám obavu, že sladinou zanesou prázdné buňky po vylíhnutí a když nestaví, nebude mít matka kam klást a to bude asi průser.
No jo, no, už se mi to vyjasňuje. Žádná přestávka v kladení. Podle mého jste jen zaspali a letos vše vypadá na extra jarní snůšku. Funguje to tak, že pokud je velká snůška a není dost vystavěné stavby / nemluvím o mezistěnách, to nepomůže / prostě zruší nezavíčkovaný plod a vše zalijí sladinou, časem i trubčinu. A neklade. První příznak rychlého rojení. Jediná možnost jak to zlomit, je přidat tolik souší, aby nestíhaly. A není čeho se bát. Ikdyž je neobsedají, nic se neděje. Ve dne nosí, v noci se stáhnou. Na tohle fakt pomůže jen zásoba souší, kdo ji nemá, chystá roják.
Nevím jak máte velký úl, já jsem u silných na 2 nástavcích 39x32 a jednom 39x15 a je to málo, i tak se mi vyvěšují v podmetu, neklamné známce toho, že mají přede mnou náskok. Byl teď o tom fakt dobrý článek od Křapky ve Včelařství.
Pozitivní na celé věci je, že letos to bude hustá úúúroda. A že nekvetou třešně ? To teda nevím, u nás máme taky vrby - a z těch je snůška přímo neskutečná. Teď už ale začnou jabloně, to bude teprve cvrkot.

RE: Jarní prohlídka - Crha Karel - 09.05.2013 06:06 PM

Je to pro mne zajímavé vysvětlení, ale můj případ to nebude. Souší rozličného stáří od jednoletých k tříletým měly habaděj, ješte teď jsou mnohé prázdné.
A nejspodnější nástavek L2/3 s rozestavěnýma plásty teprve obsazovaly, když jsem onoho 26.4. odjížděl, jen čtyři včelstva z třinácti. Bude v tom něco jiného, ale co, už se asi nedozvíme. No, hlavně že už mám nyní z čeho množit.

RE: Jarní prohlídka - Petr Pokorný - 10.05.2013 12:01 AM

No jo, no, už se mi to vyjasňuje. Žádná přestávka v kladení. Podle mého jste jen zaspali a letos vše vypadá na extra jarní snůšku. Funguje to tak, že pokud je velká snůška a není dost vystavěné stavby / nemluvím o mezistěnách, to nepomůže / prostě zruší nezavíčkovaný plod a vše zalijí sladinou, časem i trubčinu. A neklade. První příznak rychlého rojení. Jediná možnost jak to zlomit, je přidat tolik souší, aby nestíhaly. A není čeho se bát. Ikdyž je neobsedají, nic se neděje. Ve dne nosí, v noci se stáhnou. Na tohle fakt pomůže jen zásoba souší, kdo ji nemá, chystá roják.
Nevím jak máte velký úl, já jsem u silných na 2 nástavcích 39x32 a jednom 39x15 a je to málo, i tak se mi vyvěšují v podmetu, neklamné známce toho, že mají přede mnou náskok. Byl teď o tom fakt dobrý článek od Křapky ve Včelařství.
Pozitivní na celé věci je, že letos to bude hustá úúúroda. A že nekvetou třešně ? To teda nevím, u nás máme taky vrby - a z těch je snůška přímo neskutečná. Teď už ale začnou jabloně, to bude teprve cvrkot.
[/quote]
No, mám tam taky sem tam volný plást, ale .... A souše nemám, teprve začínám. Jak můžu podpořit volnou stavbu, aby už začaly konečně stavět ? Síla včelstev je 4 a 5 obsednutých nástavků 2/3 Lang.

RE: Jarní prohlídka - schützmeister - 10.05.2013 11:43 AM

[/quote]
No, mám tam taky sem tam volný plást, ale .... A souše nemám, teprve začínám. Jak můžu podpořit volnou stavbu, aby už začaly konečně stavět ? Síla včelstev je 4 a 5 obsednutých nástavků 2/3 Lang.
[/quote]
A fakt nestaví ? Pokud ne, tak mají zase plástů až dost, myšleno postavených. Otázka je, o co jde víc ? Med nebo plásty ? Teď je doba na med, takže asi není špatně, že máš dost vystavěných. Stavba by měla / tak aby neomezovala med / začít ještě před hlavní snůškou - tedy nejdýl od března, a to jde tak, že je třeba všechny neobsednuté / spíše ještě víc / plásty vyndat a nandat prázdné rámky. Teď to sice taky jde, ale zase přijdeš o med. A nebo až po hlavní snůšce - tedy tak koncem května - pak už zase o nic nejde a celý červen dobře staví.
Já mám osvědčený zebrování - horní medník / nebo medníky / každý týden či dva nazebruju prázdnýma rámkama. Ročně tak bez ztráty desítky postaví minimálně 4 nástavky 39x15 po 10 rámkách, spíš víc.
Ale tak - po snůšce panenský točím a dávám do bedny, nebo prázdné vyndávám a místo nich prázdný rámek. Princip je, že musí mít stále pocit, že je třeba stavět, jak mají plný úl, tak logicky nestaví. Ty panenský zavíječ nežere a v příštím roce v květnu jsou zárukou dobré sklizně. Je to možná trochu pracnější, než je nechat celý rok na tom samém, ale ale užitek to rozhodně vyváží.

RE: Jarní prohlídka - Petr Pokorný - 10.05.2013 07:14 PM

Když ono je to tu každý den jinak. Dnes 8-10 st. C a skoro celý den déšť. Jsem 650 m.n.m. . Bláznivej čas, kvete všechno najednou... No jen jsem koukal pod folii a vypadalo to, že byly dnes dost zaměstnaný domácími pracemi Smile Tak uvidíme. Jsem připraven asi u 2 včelstev ze 7 na přeleták. Nevím jestli to mělo vliv, ale ta problematická včelstva jsou jediná, do kterých jsem na jaře nelezl a nepřehazoval nástavky (horní dolu a spodní nahoru). Díky za rady, už mám nazebrováno tak snad se při tom špatným počasí chytnou a postaví.

RE: Jarní prohlídka - schützmeister - 10.05.2013 08:19 PM

(10.05.2013 07:14 PM)Petr Pokorný napsal(a):  Když ono je to tu každý den jinak. Dnes 8-10 st. C a skoro celý den déšť. Jsem 650 m.n.m. . Bláznivej čas, kvete všechno najednou...
Jo, tady leje celej den, ale nehodnotil bych to špatně, je vlaho a ač mírně, stále i při dešti nosí. Střední teploty naopak drží kvetení na uzdě a vše je přímo nalité - až se zítra udělá hezky, bude to odpich. A prý celý týden, takže já to vidím na slušný jaro.
Loni sice svítilo ostošest, ale rychle to vykvetlo a pak všecko zmrzlo. Letos dokonce už teď pozoruju masivní mšicení na střemchách - známka, že by i z javorů mohlo něco kápnout.

RE: Jarní prohlídka - Jaro Stoklasa - 12.05.2013 04:28 PM

Včely dodnes nosili ostošesť. Včera najmä zo sliviek. Dnes sa ochladilo a na obed začalo pršať. Od utorka sa má zase otepliť, tak snáď bude výdatná znáška pokračovať. Po odchode studeného frontu zakvitnú jablone, javory a púpava budú v plnej paráde. Zatiaľ to vyzerá na dobrý rok, tak uvidíme, ako to pôjde ďalej.

RE: Jarní prohlídka - Petr Pokorný - 26.05.2013 02:01 PM

Tak u nás dnes 26.5.2013 v 10.45 hod. asi hodinu padal sníh a teplota kolem nuly... To jsem zvědav, co to udělá s rozkvetlými stromy (hlavně jabloně, hrušně a kaštany) a řepkou. Chladno tu trvá už týden - teploty od 3 do 10 st.. Včelky jsou v pohodě, mají medné komory a pěkně staví.

RE: Jarní prohlídka - Jaro Stoklasa - 26.05.2013 06:10 PM

U nás dnes cca 13C, aktivita včelstiev ako z rozprávky, len to tak hučalo. Predpovede meteorológov sa zatiaľ teda neplnia, uvidíme, ako to pôjde ďalej. Včera aj dnes malo byť tak chladno, že nebol predpoklad na aktivitu včiel, no aj včera aj dnes to bolo pre úľmi ako na diaľnici.

RE: Jarní prohlídka - schützmeister - 26.05.2013 09:17 PM

Tady v okolí Sušice na Šumavě taky děs běs. Týden zima a leje. Ovoce v postatě odkvetlý, řepka skoro a javory, ze kterých byla před týdnem slušná snůška, asi taky fuč. Něco stačili donést, ale teď ? Zcela neklasické je aj rojení, v tuto dobu normálně již je vše vyrojené či rozdělené, letos zatím nacvičovali jen jedny a zase radši zalezli. Loni touhle dobou už se líhli nové matky. Docela by mne zajímalo, jak se daří chov, těm co už letos začali ?

RE: Jarní prohlídka - Leoš Dvorský - 26.05.2013 10:01 PM

U nás je to podobné. Přínos jen něco kolem 20-kg. To, že se nesplní prognozy "odborníků" na pastvu z JM jsme věděli už před měsícem a akáty mají krásně, lehce nadprůměrně nasazeno. Začnou kvést tento týden. Potřebují ale jiné počasí, mohou klidně "propršet". Květ neznamená automaticky výnos. Pohledem do přírody se ukazuje, že by mohla být trochu medovice a na jednom stanovišti se mi vzpamatovává krušina. Ta tam v minulosti dávala skvělé výnosy a při vlhkém jaru to bývalo spolehlivé. Ten podrost ale potřebuje tak 1-2roky.
Pokud jde o chov, začal jsem o měsíc později, ale první matičky to mezi kapkami deště stihly a kladou od minulého týdne. Jsou to ale moje "specíály" a klasický chov teprve začíná. Mám na stanovišti i včelstva, která začala s plodováním až koncem dubna! Těch správných trubců mám ale dost, tak to není žádný problém.
S roji u nás nemáme problémy neviděl jsem ani misku, natož matečník, ačkoliv by se mi včelstvo v rojovce na chov velmi hodilo. U ostatních včelařů to je podobné.
S roztočem to letos může být hodně zajímavé. Prozatím o něm není ani vidu ani slechu, ale foretická fáze se může zkrátit a pak to může být někde kalup. Zatím to ale rozhodně nevypadá a zdá se, že se bod zlomu tak o 2-3 týdny opozdí. Trochu to připomíná rok 2011. Červnový monitorin může být tedy hodně zkreslený a je třeba použít více metod, hlavně se nenechte ukolébat nulovým přirozeným spadem.
Bohu žel včelaři stále inklinují k tzv. preventivním opatřením a to je i u KM a ostatních organických kyselin prostě špatně, smývají se tím rozdíly mezi včelstvy. Je to vlastně stávající, kritizovaná metodika v obráceném gardu.

RE: Jarní prohlídka - Evžen Babík - 27.05.2013 08:04 AM

Zdravím,

od řepky nosily od poloviny květu a pěkným fofrem. Nyní podkvétá a některé odrůdy nebo vyšší expozice jsou v plném květu.
Ostatní jak se píše výše, krásně nakvetlé javory, akáty i krušinky, dokvétá řepka a hloh
a začínají kvést maliny.

Na rojové matečníky jsem narazil 3-krát.
U mě u chovného včelstva pod mateří mřížkou, Zdounky u řepky loňský oddělek bez zásahu ve 2 nástavcích a Prostějovsko nejsilnější včelstvo v plné palbě, 4 vysoké nástavky u řepky hojně stavící ms.
Dostaly prostor a uvidíme.
U mě jsem rojové matečníky umístil přes mřížku nad produkční včelstva.

První matka z 22.dubna se na řepce neuvěřitelně rozjela a klade jak čert.
Chov jsem v podstatě zahájil až 6. května, kdy podle kalendáře výsevních dní byly super teplotní vlivy planet a vše šlo jako po másle, 15. května jsem s přelarvováním skončil. Začátek vynikající a konec slušné přijímání misek.
Teď to chce trošku sluníčka a příští týden začnou nové matičky klást.

S roztočem rozpaky. Kvůli opožděnému jaru jsem s kyselinou nic nedělal, spady tradičně v květnu 0, trubčina čistá.

Ale viděl jsem mladušku s poškozeným křídlem a po vylíhnutí jdou někde trubci na podložku. To registruji poprvé.

Počasí na kleštíka je vynikající. Nízké teploty a nepřetržitá snůška je na kyselinu špatná.

Hodně úspěchů ze Zlínska E. Babík.

RE: Jarní prohlídka - Jaro Stoklasa - 27.05.2013 08:46 AM

Tak mám za sebou prvé odložence. S mladým plodom, výchovu matky nechávam na včelách. Som zvedavý, či sa uchytia. Chcelo by to urobiť ich trošku neskôr, ale pracovné povinnosti to nedovoľujú. Celý tento rok je moje včelárenie totálne rozbité. Nejako sa toho nabalilo hodne v práci a včely sú skôr len taká bokovka. Snáď sa to časom zmení a v práci sa to ukľudní. Všetky včelárske úkony musím robiť v predstihu a žiaľ väčšinou zbytočne veľkom, ale inak to nejde.

RE: Jarní prohlídka - long.burda - 17.03.2015 09:08 PM

Tak aby toto téma zcela nezemřelo, popíšu moji dnešní první jarní prohlídku, ze které jsem...ehm....tak trochu rozpačitý. Předně.....na stanovišti, co mám doma, jsem zimoval 5 včelstev.....2 produkční a 3 oddělky. Všechny včelstva přežily a mají matky, které kladou (viděny matky i vajíčka, resp. i pár larviček). Co mě ale zaráží je to, že všechny oddělky jsou (aspoň si myslím), strašně slabé. Obsedají sotva 4 rámky optimalu. Zavíčkovaný plod zatím žádný. U produkčních včelstev je to lepší, tam obsedají tak 7 - 8 rámků. Co jsem ale u všech včelstev postřehl, tak zatímco glycidových zásob mají mezi cca 8 - 15 Kg....tak pyl skoro žádný. V oddělcích jsem našel pár buněk s pylem, jinak nic. Naštěstí jsem měl z loňska odložené nějaké pylo-medné plásty od včelstva, které jsem rušil (a už na ně nikde nezbylo místo), tak jsem jim nějaký pyl dodal. Zatím jsem ty slabochy nerušil, ale zaparkoval přes MM nad ty silnější včelstva, tak uvidím. Jen se chci zeptat, protože jsem zaregistroval i názor, že by se alespoň po první dva týdny přes mřížku měla ještě dát ideálně síťovina, aby se spodní včely nenakvartýrovaly k těm horním a naopak, aby se netrápilo spodní včelstvo. Máte s tím někdo nějakou zkušenost?

No....ještě se vrátím k jednomu z těch produkčních včelstev, neboť to jsem loni na podzim, snad v září, přesně teď nevím, posílil loňským oddělkem přes noviny. Klasicky na večer, noviny propíchat, ještě jsem je myslím trochu navlhčil a pak jsem nasadil oddělek. Když jsem toto včelstvo rozebral, tak nejenže noviny až na pár malých otvorů zůstaly celé (měl jsem zavřená očka, tak se včely z horního nástavku asi prokousaly k česnu), ale ve spodních nástavcích pod těmi novinami bylo to původní posilované včelstvo uhynulé. byly tam v mezerách mezi plásty hrozny mrtvých včel a další byly zcela zalezlé v buňkách, kolem dokola spotřebované zásoby a nejspíš tam uhynuly hladem.

Nebýt toho, že mi začaly kvést vrby a je tam hukot jak od Kaplanovy turbíny, měl bych asi zcela po náladě. Tak se chci optat, jak jste na tom vy ostatní. Příjde mi, že včelstva začly plodovat teprve tak minulý týden.

RE: Jarní prohlídka - schützmeister - 18.03.2015 01:43 PM

(17.03.2015 09:08 PM)long.burda napsal(a):  Co mě ale zaráží je to, že všechny oddělky jsou (aspoň si myslím), strašně slabé. Obsedají sotva 4 rámky optimalu. Zavíčkovaný plod zatím žádný.

No....ještě se vrátím k jednomu z těch produkčních včelstev, neboť to jsem loni na podzim, snad v září, přesně teď nevím, posílil loňským oddělkem přes noviny. Klasicky na večer, noviny propíchat, ještě jsem je myslím trochu navlhčil a pak jsem nasadil oddělek. Když jsem toto včelstvo rozebral, tak nejenže noviny až na pár malých otvorů zůstaly celé (měl jsem zavřená očka, tak se včely z horního nástavku asi prokousaly k česnu), ale ve spodních nástavcích pod těmi novinami bylo to původní posilované včelstvo uhynulé. byly tam v mezerách mezi plásty hrozny mrtvých včel a další byly zcela zalezlé v buňkách, kolem dokola spotřebované zásoby a nejspíš tam uhynuly hladem.

Nebýt toho, že mi začaly kvést vrby a je tam hukot jak od Kaplanovy turbíny, měl bych asi zcela po náladě. Tak se chci optat, jak jste na tom vy ostatní. Příjde mi, že včelstva začly plodovat teprve tak minulý týden.
Tohle je důsledek tý neustálý supermarketový masáže : jahody v únoru, v březnu okurky za 10 K a u nás už maj nový brambory ! Huh
Není náhodou březen ? Za kamna vlezem ? Podle mě moc chvátáš.
K tomu spojování na podzim - noviny dobrý nejsou, to co se ti stalo, je dost obvyklý, na podzim je lepší dát je naostro v době kdy zrovna moc nelítaj.
A k tomu rozvoji - na jaře jak začne pyl, všecko doženou, když jsou zdravý. Wink

RE: Jarní prohlídka - long.burda - 18.03.2015 03:29 PM

Michale, ani nevíš, jak bych byl rád, kdyby byl Tvůj názor většinový. Na VF jsem ale zaregistroval, že v tuto dobu by mělo včelstvo obsedat 14-20 rámků, tak nevím. Jinak s těma novinama to může být opravdu moje chyba. Spojoval jsem poprvé.

RE: Jarní prohlídka - Crha Karel - 18.03.2015 04:44 PM

(18.03.2015 03:29 PM)long.burda napsal(a):  ... obsedat 14-20 rámků, ...
Jjo, to souhlasí, na každém rámku jedna včela.Big Grin

RE: Jarní prohlídka - long.burda - 18.03.2015 05:59 PM

Ještě jedna věc....já zatím nemám moc s čím srovnávat. První svoje oddělky jsem dělal v r. 2013, tedy vyzimování jsem mohl v reálu pozorovat loni na jaře. Jenže....loňské jaro bylo tak trochu atypické.....jednak přišlo hodně brzy a jednak začalo rozkétat všechno velmi rychle, takže včely měly pastvy, kde se podívaly. navíc, loni jsem se poprvé ve včelách vrtal až někdy koncem března, tj. odhaduji možná 3 týdny po začátku pylové snůšky. Letos začala pylová snůška včera rozkvětem vrb. Sice už před týdnem začaly kvést lísky, ale po celý týden bylo tak hnusně, že včelí křídlo člověk venku nepotkal. Takže je možné, že toto mé neblahé udivení nad slabostí (možná jen domnělou) je způsobeno tím, že loni jsem otevřel včely a plod byl skoro všude (ale to už měly včely skoro 3 týdny pylu habaděj), zatímco letos nikde nic.....a já přitom jen nemám s čím srovnávat.

RE: Jarní prohlídka - Leoš Dvorský - 18.03.2015 09:28 PM

(18.03.2015 05:59 PM)long.burda napsal(a):  Ještě jedna věc....já zatím nemám moc s čím srovnávat. První svoje oddělky jsem dělal v r. 2013, tedy vyzimování jsem mohl v reálu pozorovat loni na jaře. Jenže....loňské jaro bylo tak trochu atypické.....jednak přišlo hodně brzy a jednak začalo rozkétat všechno velmi rychle, takže včely měly pastvy, kde se podívaly. navíc, loni jsem se poprvé ve včelách vrtal až někdy koncem března, tj. odhaduji možná 3 týdny po začátku pylové snůšky. Letos začala pylová snůška včera rozkvětem vrb. Sice už před týdnem začaly kvést lísky, ale po celý týden bylo tak hnusně, že včelí křídlo člověk venku nepotkal. Takže je možné, že toto mé neblahé udivení nad slabostí (možná jen domnělou) je způsobeno tím, že loni jsem otevřel včely a plod byl skoro všude (ale to už měly včely skoro 3 týdny pylu habaděj), zatímco letos nikde nic.....a já přitom jen nemám s čím srovnávat.

No¨vidíš, odpověděl jsi si sám. Bez pylu to prostě nejde. LD

RE: Jarní prohlídka - long.burda - 18.03.2015 10:24 PM

(18.03.2015 09:28 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  
(18.03.2015 05:59 PM)long.burda napsal(a):  Ještě jedna věc....já zatím nemám moc s čím srovnávat. První svoje oddělky jsem dělal v r. 2013, tedy vyzimování jsem mohl v reálu pozorovat loni na jaře. Jenže....loňské jaro bylo tak trochu atypické.....jednak přišlo hodně brzy a jednak začalo rozkétat všechno velmi rychle, takže včely měly pastvy, kde se podívaly. navíc, loni jsem se poprvé ve včelách vrtal až někdy koncem března, tj. odhaduji možná 3 týdny po začátku pylové snůšky. Letos začala pylová snůška včera rozkvětem vrb. Sice už před týdnem začaly kvést lísky, ale po celý týden bylo tak hnusně, že včelí křídlo člověk venku nepotkal. Takže je možné, že toto mé neblahé udivení nad slabostí (možná jen domnělou) je způsobeno tím, že loni jsem otevřel včely a plod byl skoro všude (ale to už měly včely skoro 3 týdny pylu habaděj), zatímco letos nikde nic.....a já přitom jen nemám s čím srovnávat.

No¨vidíš, odpověděl jsi si sám. Bez pylu to prostě nejde. LD

Mě spíš zarazilo, že tam neměly vůbec žádný pyl z minulé sezony, který by jim umožnil začít plodovat bez ohledu na současné přírodní zdroje. Aspoň půl rámku bych tak nějak čekal. Ale třeba mám jen přehnané očekávání a včely skutečně čekají na jarní rozkvět?!?

RE: Jarní prohlídka - Crha Karel - 18.03.2015 11:42 PM

Já na tom byl-jsem úplně stejně, viz Co se děje v úlech teď,j estli Tě to trochu uklidní. Jak úly nasvítí slunce lítají pro pyl i při 4° ve stínu. A to u mne vrby ještě nezačaly,jen lísky, sněženky,krokusy, talovíny...

RE: Jarní prohlídka - Leoš Dvorský - 18.03.2015 11:49 PM

(18.03.2015 11:42 PM)Crha Karel napsal(a):  Já na tom byl-jsem úplně stejně, viz Co se děje v úlech teď,j estli Tě to trochu uklidní. Jak úly nasvítí slunce lítají pro pyl i při 4° ve stínu. A to u mne vrby ještě nezačaly,jen lísky, sněženky,krokusy, talovíny...

Každé plemeno včel, každý kmen to má jinak. Např. Kraňka, obzvláště třeba kmen Troisek se vyznačuje tím, že nedělá velké zásoby pylu, protože pochází z oblasti, kde ho je na jaře pravidla dost. I proto ji včelaři u nás upřednostňovali, protože netočili pylové desky překryté medem a to trhalo plásty v medometu. VČELA NENÍ JEDNOTNÝ MATERIÁL JAKO KUS ŽELEZA. Každé včelstvo má svojí strategii přežití, to je třeba a) vidět, b) respektovat. LD

RE: Jarní prohlídka - renttip - 24.03.2015 12:45 AM

[img]http://[/img]

RE: Jarní prohlídka - Debora - 27.04.2017 10:59 AM

3.4.2017 - jarní prohlídka plodiště včelstva v dadantu, které jde do pátého roku bez léčby. Zbývající plásty v dadantu jsou plné medu. V dubnu jsem včelstvo zúžila na šest plástů. Teď můžete raďit.
2014 se včelstvo scvrklo do medníku
2015 jsem včelstvo posílila plásty s plodem
2016 bez zásahu

[Obrázky: DSC_2389_A1.jpg][Obrázky: DSC_2389_B2.jpg]

[Obrázky: DSC_2393_A1.jpg][Obrázky: DSC_2393_B2.jpg]

[Obrázky: DSC_2398_A1.jpg][Obrázky: DSC_2398_B1.jpg]

[Obrázky: DSC_2403_A1.jpg][Obrázky: DSC_2403_B2.jpg]

RE: Jarní prohlídka - Leoš Dvorský - 27.04.2017 02:38 PM

Do pátého roku, tzn. že matka je narozena v r. 2012. Ověřil bych zda je to stále ta původní.
To snížení počtu a plodu je první věc, kterou asi některá včelstva udělají, resp. si toho všimnem. Ume to bylo taky tak v r. 2002, před tím jsem považoval pozorování za neprůkazná. Méně plodu, méně v.d., méně včel.
Co dál je jen a jen na tobě. Napsal jsem ti to, když jsi se ptala emailem.
Pro ostatní v bodech:
1) Rozchovat na max. dcery tj. F1
2) Ideálně pářené se syny, tedy bratr x sestra.
3) To uděláš jen večerním pářením nebo inseminací nebo na oplozovačce (tam je pravděpodobnost menší, ale to nevadí).
4) Máš-li od té matky z loňska F1, můžeš teta synovec, budeš trochu dál.
5) Vlastnosti (jsou-li skutečné) utužíš. Utužíš ale i ty špatné! Nedivit se ,ale dál vybírat.
5a) určitě bych ten materiál dal na jedno stanoviště a testoval jak na tom je jinde. Až budeš mít jistotu zakotvení, pak přistup ke kombinacím.
6) Pak musíš pokračovat dál, třeba kombinacemi s ostatními odolnějšími liniemi. To máš ale čas.
7 Můžeš dál využít zpětného páření ( tj. AxB, pak zpět ABxA. nebo C stejná linie jako A a pod. postupů je víc)
8) A hlavně testuj neustále. Já bych třeba udělal okamžitě test na hyg. chování (není totožné s VSH, ale je tu korelace, někdy až silná). Tj. zmrazit zav. plod z jiného včelstva a vložit sem na vyčištění. Na propichování ( tzv. pin test se vykašli,je to o něčem jiném). Nejdůležitější jsou ale testy na přežití a odolnost na viry, N.c., zase podle mne. Na to ale každý taky nemá.
9) Jen jeden mechanizmus k přežití nestačí (tedy mluvíme stále o varroáze), je třeba tak 3 a to často stačí i na středně silné úrovni. Třeba grooming tam je jistě, jen na jaký výši.
10) Jinak zjistila jsi to 3.4. já bych už nejspíš měl dcery a zkusil bych udělat ještě stejným systémem F2.

11) Samozřejmě můžeš věřit tomu, že ti stačí se sednout na zadek a žbrblat si ram, ram, ram nebo se modlit, meditovat..... a "jen" tzv. věřit. To je ale podle mne právě to nepochopení celku. Když to ale nevyužiješ, můžeš si někdy říkat, jó měla jsem šanci a nevyužila.
12) Pokud budeš chtít, mohu ti pomoci třeba i tím, že si necháš pářit matičky zde a pod. Nebo ti můžu pomoci s večerním pářením. Na to je ale čas, nyní udělej, to první. Namnožit, utužit a pak povolit....... testovat...... no budeš šlechtit. Možná se ti to ekluje, ale podobně vznikaly druhy, plemena, kmeny, linie včel ve volné přírodě. Je to tedy také blízké přírodě. Budeš se tím obětovat, bez obětí ale není úspěch. Štěstí pomůže někdy, ale práce vždycky!!! Jak se do toho takhle ponoříš (tj. na plnej úvazek a a bez švindlů), časem ti to začne přicházet jako by samo a uvidíš věci, které jiné ani nenapadnou. Tak to ti přeju.
Jen se to budeš snažit urychlit, nadběhnut, protože to jinak je běh na stovky let.
Tohle je to nejtěžší rozhodnutí, protože ošulit to fakt nejde.
Vše dobré.
ld
Jo ještě jednu věc. Všiml jsem si, jezdce ve vyčkávací pozici. Pak tam je několik buněk pootevřených. Pokud je to vlivem VHS, když z nich vytáhneš plod, měla bys tam najít V.d.

RE: Jarní prohlídka - Debora - 29.04.2017 06:06 PM

Kdo nezačne, ten neskončí. Děkuji Leoši za upřímné a cenné informace.