Forum Šance pro včely
Nosematóza - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Včela (/forum-Vcela)
+--- Fórum: Nemoci včel (/forum-Nemoci-vcel)
+--- Téma: Nosematóza (/tema-Nosematoza)

Stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8
Všechny stránky

Nosematóza - Milan Urík - 13.02.2013 11:11 AM

Zde dámá osobní zkušenost s touto nemocí:
Nejsilnějšsí včelstvo které jsem měl, ráno vždy první venku, večer poslední doma, létali do pozdního podzimu, kdy ostatní už spali, nejvíc včel, nejvíc plodu, nejvíc zásob atd....v Langstrotu 3/4.
Počas kontrol v prosinci ostatní včelstava jen jemně šuměli, normální spotřeba zásob, zde hodně meliva a hučení. Kontrola 26/1/2013 při odběru měli trochu vyšší spad mrtvolek ale připisoval jsem to celkovému objemu včel. 9/2/2013 již na dně vrstva mrtval silná 2-3 cm, ve vrchním nástavku zbytky živých včel a množství zásob. Odebral jsem vzorky včel a udělal si vyšetření na Nosemu a výsledek vidíte v přiloženém foto. Zvětšení 400x, ředění asi 0,5ml destilky na včelu. Všechno co vypadá jako vajíčka mravenců je Nosema.

RE: Nosematóza - schützmeister - 26.02.2013 02:07 PM

(13.02.2013 11:11 AM)admin napsal(a):  Kontrola 26/1/2013 při odběru měli trochu vyšší spad mrtvolek ale připisoval jsem to celkovému objemu včel. 9/2/2013 již na dně vrstva mrtval silná 2-3 cm, ve vrchním nástavku zbytky živých včel a množství zásob. Odebral jsem vzorky včel a udělal si vyšetření na Nosemu a výsledek vidíte v přiloženém foto. Zvětšení 400x, ředění asi 0,5ml destilky na včelu. Všechno co vypadá jako vajíčka mravenců je Nosema.
Měl bych k tomu dotaz : nemoc je dle mého důsledek, nechá se nějak typnout příčina ? Myslím tím, zda jde jen o důsledek šlechtění / kupovaná matka /, nebo mělo nějaký vliv i např. stav plástů, vzdálenost zásob, výrazné plodování ? Začátkem února padlé silné včelstvo je velmi nezvyklé, pokud to není varoáza a to zjevně není.
Nosema je pokud vím chladová nemoc, to by u velkého včelstva samo o sobě nemělo hrozit ? Co ostatní vzorky ?

RE: Nosematóza - Milan Urík - 26.02.2013 02:34 PM

Zatím jsem neměl čas zhodnotit vzorky z ostatních včelstev, ale při běžné rychlé kontrole tento víkend je u ostatních vše v pořádku, málo mrtvolek, spokojeně jemně bzučí, měl ukazuje na normální spotřebu.
Jak jsem psal ve svém příspěvku jednalo se o včelstvo v květnu přemetené na mezistěny, takže vše měli nově vystavěné, dostatek zásob určitě ano, matka původní. Spad kleštíka minimální. Jen hodně aktivní i za chladného počasí , i když v ostatních byl klid.
Plánuji koupit mikroskop a ¨zvažuji pro členy ŠPV bezplatné hodnocení vzorků na nosemu-nejsem žádný odborník, ale jako lékař a asistent na Ústavu histologie je pro mně příprava preparátu a mikroskopování blízké, vždy bych zaslal emailem foto ze vzorku. Vytvořím zde anketu, zdali by byl o vyšetření zájem.

RE: Nosematóza - schützmeister - 26.02.2013 07:03 PM

(26.02.2013 02:34 PM)admin napsal(a):  Plánuji koupit mikroskop a ¨zvažuji pro členy ŠPV bezplatné hodnocení vzorků na nosemu-nejsem žádný odborník, ale jako lékař a asistent na Ústavu histologie je pro mně příprava preparátu a mikroskopování blízké, vždy bych zaslal emailem foto ze vzorku. Vytvořím zde anketu, zdali by byl o vyšetření zájem.
Super by bylo, už jen občas jakýkoli snímek a popis postupu a přiblížení. Mikroskop jsem koupil, ale je to krám z Lídlu a asi tím vidím jenom vzduchový bubliny, protože je stejný obraz na medu jako v marmeládě. Každá fotka čehokoli pod mikroskopem plus pokec - nádhera.

RE: Nosematóza - Milan Urík - 05.03.2013 10:07 PM

Dnes jsem dovyšetřil ostatní 4 včelstva a tak přikládám i foto. První 2 foto patří oddělku, který jsem udělal jako plodový s nouzovým matečníkem v červnu a byl právě odchován z onoho silně napadeného, dnes již uhynulého včelstva. Tento oddělěk v mikroskopu jako jediný vykazuje silnější napadení (ale ne tak moc jako uhynulé včelstvo), ostatní včelstva jsou na tom dobře, (větší počet spor na obr č. 4, toto včelstvo je zatím v pořádku), ale přítomnost spor nosemy je všude. Včelstva uvidím až o víkednu, ale včera volal tchán, že vše pěkně lítá, i oddělěk. Ten mimochodem celou zimu OK až poslední 2-3 týdny nápadně větší počet mrtvolek. Naštěstí jaro je už tady.

RE: Nosematóza - Milan Urík - 27.07.2013 11:54 AM

Dnes jsem provedl letní vyšetření na přítomnost spor Nosema u kmenových včelstev i oddělků:

Postup:
1. pinzetou jsem přímo z letáčů nachytal z každého úlu včely, uložil do platových kelímků od jogurtu, které jsem měl již označeny čísly úlů, aby se to nepopletlo (zároveň se pak v kelímku dají včely rozmačkat a naředit destilovanou vodou)
2. včely do mrazáku
3. v každém kelímku pak včelí zadečky rozmačkány
4. přidána destilovaná voda, 0,5 ml na včelu, promícháno
5. na podložní sklíčko kapka roztoku, přiložit krycí sklíčko a mikrokopovat (na každý vzorek musí být sklíčko čisté)
6. mikroskopování při zvětšení 400x

Výsledky (uvádím napadení nosemou, klinický stav včelstva, aktuální napadení kleštíkem)
Kmenové I.: běžná přítomnost spor nosemy, včelstvo silné (6NN LG 3/4), napadení VD nízké
Kmenové II.: běžná přítomnost spor nosemy, včelstvo silné (5NN LG 3/4), napadení VD nízké
Kmenové III.: běžná přítomnost spor nosemy, včelstvo slabší, t.č. po terapii na Nosemu, osazené do warré, napadení VD nízké
Oddělěk I.: běžná přítomnost spor nosemy, krásně silný oddělěk (t.č. 2NN LG 3/4 zcela na volné stavbě v rámečkách, nahusto), napadení VD nízké
Oddělěk II.: běžná přítomnost spor nosemy, krásně silný oddělěk (t.č. 2NN LG 3/4 zcela na volné stavbě v rámečkách,), napadení VD nízké
Oddělěk III.: silné napadení nosemou na +++, oddělěk se zdál od počátku slabší, měl asi po týdnu od vytvoření pokálený úl zvenku, t.č. sílí a byl rozšířen na 2 NN LG 3/4), bude sledován a přeléčen (asi formidolem a vystavěn slunku), napadení VD zatím nízké

Závěr:
Výsledky jsou pěkné a jsem tomu rád. Za pozornost stojí kmenové včelstvo č. III, což je vlastně oddělěk z června 2012, který byl silmný a pěkný, v březnu zvýšený spad mrtvolek, zimní vyšetření na nosemu silně pozitivní (+++), po otevření úl na jaře pokálený, včelstvo slabé a na odpis. přemýšlel jsem, cos ním. Neměl jsem čas, tak jsem ho nechal na pospas osudu, vůbec jsem do něj nechodil, zdálo se pořád slabší, včel létalo minimálně. Chtěl jsem je utratit. Nakonec jsem se rozhodl pro jiné řešení, včely dal na silně osluněné místo, přeléčil formidolem, v červnu už bylo včel více a úl jakoby očištěný. Minulý týden jsem je přemetl do Warre, jen trámky, prázdny úl a nechal hladovět. Snůška je u nás dobrá, tak si nosí a staví a jsou o poznání vitálnější, žádné kálení v úle ani zvenku. No a z mirkoskopického vyšetření je vidět, že t.č. je zde jen běžnýá výskyt spor Nosemy.
Další zajímavý je oddělěk III, který klinicky od počátku slabší, pokálený úl, asi nějaký stresový faktor a sice t.č. sílí, ale ejhle dle mik¨roskopu je to špatné a určitě si zaslouží pozornost, jinak se jara nedožije, nebo jen jako nedochůdče.

Z vyšetření je též patrné, že spory nosemy jsou u včel běžně přítomné a k jejich přemnožení vede určitě více faktorů. Budu dále informovat o včelách ve Warre, pokud buou dobré, tak je to jakási možnost jak ozdravit silně napadené včelstvo, které je na umření. Jen podotýkám, že dle zpráv které mám od Radka Hubače, se jednalo v tomto včelstvu o N. ceranae (posílal jsem totiž vzorek do Dolu M. Kamlerovi).

RE: Nosematóza - schützmeister - 27.07.2013 02:19 PM

(27.07.2013 11:54 AM)admin napsal(a):  Chtěl jsem je utratit. Nakonec jsem se rozhodl pro jiné řešení, včely dal na silně osluněné místo, přeléčil formidolem, v červnu už bylo včel více a úl jakoby očištěný.
Je to velmi zajímavé. Přítomnost nosemi všude, tak to dle mého bude i s ostatními mikroorganizmy. Oddělek špatný stejně jako mateřské včely. U moru se tvrdí, že to je genetická predispozice, tady to bude podobné. Někdo holt je odolnější jiný ne.
Nestála by za zvážení selekce ? V přírodě by to tak už dopadlo. Výhodou rozboru by mohla být dřívější likvidace tak jako tak špatných genů.
Já to tak pozoruju u zvápenatění - je to jedna linie a když se sejdou faktory, je to tam.
Slunce tomu pomůže, ale zjevně je to tam vždy, jen to čeká na správný okamžik.

RE: Nosematóza - Milan Urík - 27.07.2013 03:21 PM

Snažil jsem se o Nosemátoze dozvědet více, tak jsem hledal na internetu, pak jsem napsal pár lidem, co se o to více zajímají...zjistil jsem, že je sposuta popsáno, ale minimum o tom, proč se nosematóza skutečně ve včelstvuz rozjede, zdali a a za jakých okolností se ji včelstvo zbaví a ozdraví se, jak je tato nákaza vlastně nebezpečná a zdali může takovéto nemocné včelstvo na stanovišti ohrozit ostatní a pdoobně...všude se píšou obecné kecy o tom co je nosema, jak vypadá v mirkroskopu, jak se dá diagnostikovat, ale já potřebuji a chi znát skutečnou realitu ...nedal jsem jim žádné antibiotikum, žádné krmení, vyléčili se samy, sluncem a teplem? možná...teď začínají od začátku a mají šanci, chci je sledovat a zjistit, jak se jim bude dařit bez zásahů ve warre, ať se ukáže zdali je to genetika nebo něco jiného...nejlepší je vše zažít a pzorovat na vlastní včelnici

Jen pro upozornění: oddělěk III není ze včelstva původně napadeného nosemou, právě naopak je vytvor¨řen z kmenového včelůstva zcela zdravého

RE: Nosematóza - Debora - 10.01.2015 08:46 PM

ScientificBeekeeping.com

The “Nosema Twins” Part 1

The “Nosema Twins” – Part 2 Detection & Microscopy

The “Nosema Twins” – Part 3 Sampling

The “Nosema Twins” – Part 4 Treatment

The “Nosema Twins” – Part 5 Alternative Treatments

RE: Nosematóza - Miroslav Matucha - 11.01.2015 04:11 PM

Zas je v těch článcích zmínka o účincích thymolu na nosemu. Ten je obsažen v tymiánu a mateřídouškách. Možná by opravdu jen stačilo těm včelám nabídnout pár záhonů či skalku s tímto "plevelem" a včely by si lék na nosemu nanosily samy. M.M.

RE: Nosematóza - Jindřich Šafránek - 11.01.2015 05:13 PM

(11.01.2015 04:11 PM)MirekMatucha napsal(a):  Zas je v těch článcích zmínka o účincích thymolu na nosemu. Ten je obsažen v tymiánu a mateřídouškách. Možná by opravdu jen stačilo těm včelám nabídnout pár záhonů či skalku s tímto "plevelem" a včely by si lék na nosemu nanosily samy. M.M.

Tymián je odrůda - druh mateřídoušky, pěstovat jde na dobře propustných a slunečných místech, stálo by to za zkoušku . Zkusím záhon alespoň 1m x 2m, hlásím se k pokusu , pokud mi do jara ze včelek něco přežije uvidíme.

RE: Nosematóza - Leoš Dvorský - 11.01.2015 08:05 PM

Podle mne, je cesta chemie, tj. i různých čajíčků a pod. to, k čemu bychom měli sahnout až když skutečně není zbytí, řešení. No a řešení nemá jen smrt!
Nosemu jsem tak do r. 2000 prakticky neznal. Myslím N.a. byla to skutečně jen nemoc slabých včelstev a aby se silné dostalo do stadia kliniky, to už muselo být. Do té doby se to dalo bez problémů udržet jen vhodným ošetřováním, chovem silným včelstev a v příslušnou dobu teplem, uvařením, to ale jen výjimečně. Od té doby, co na mých stanovištích jsou jako doma viry a ještě se snažím zvýšit infekční tlak, včely vnímají mnohem menší množství patogenů, resp. nosema "spolupracuje" s viry. Tomu říkám varroáza B. Cesta je zase jen selekce a případně KM ve vhodný okamžik. Žádné čajíčky bych nedoporučoval, je to vážná selekční chyba. Stačí infekci ředit zvýšenu stavbou a také kvalitní výživou.
U Nosemy ceranae je to horší ( v kombinaci s viry tomu říkám varroáza C). V místě původu muselo vymřít 90% včelstev a znovu se z těch 10% namnožit, aby tamní včela byla považována za rezistentní. To nás také čeká a již to probíhá tak 8 let, tedy postupně při nízké hladině infekce, to byla pro nás všechny šance, zaspali jsme i to. a nyní sklízíme výsledky našěho spánku, nic víc. Zase v prvé řadě jen a jen selekce a ředění infekce, jiná cesta s trvalejšími dopady prostě není. Proberte se!!! Čajíčky........ je zase jen berlička.

Jiná situace by byla, a já nevím jestli není, kdybychom museli těmi "čajíčky" včelám nahrazovat to, co jsme jim vzali, tedy i odpovídající výživu. Tohle je třeba rozlišit, jinak se v tom ztratíme. LD

RE: Nosematóza - Rasťo 71 - 11.01.2015 10:22 PM

(11.01.2015 08:05 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Jiná situace by byla, a já nevím jestli není, kdybychom museli těmi "čajíčky" včelám nahrazovat to, co jsme jim vzali, tedy i odpovídající výživu. Tohle je třeba rozlišit, jinak se v tom ztratíme. LD

Nad týmto problémom som uvažoval podobne, síce som podával ,,čajíček" včelstvu tj.bola to záložná matka 5R plodu +zásoby-a zabral na 100percent, ale! v prírode by takéto včelstvo neprežilo!
Lenže v tejto ,,modernej dobe" sa polnohosp. používa tolko chémie, že viac než isté že za touto nosematickou pandémiou stojí práve kontaminovaný peľ , z postrekov , a hlavne na medziach polí zničená flóra vďaka selektívnym herbicídom.
Včely už nemajú tak rôznorodú pašu ako pred cca. 20-timi rokmi, keď najpoužívanejším herbicídom bola ,,motyka".
Včely za to nemôžu , a selekcia hm, neviem či je to to pravé orechové, aj keď je to riešenie,skôr si myslím že si treba sadnúť za jeden stôl z poľnohospodármi a potravinármi a začať príjmať presné tech. podmienky ako, a kedy požívať chem. prostriedky.
Ak je výstielka medného váčku a tráviacej sústavy včiel vystavená insekticídom tak potom určite vzniká nerovnováha v tele včely ako takej, a následne prepukne v chorobný stav , akým je napr. nosema.

RE: Nosematóza - Aleš Molčík - 11.01.2015 11:01 PM

(11.01.2015 05:13 PM)Jindřich napsal(a):  [
Tymián je odrůda - druh mateřídoušky, pěstovat jde na dobře propustných a slunečných místech, stálo by to za zkoušku . Zkusím záhon alespoň 1m x 2m, hlásím se k pokusu , pokud mi do jara ze včelek něco přežije uvidíme.

Mateřídouška je výborná nektarodárná rostlina ta problém nedostatečné výživy by dokázala vyřešit. Nejvíc různých druhových medů mi navozil známí z Francie to, aby se u nás pěstovaly ve velkém levandule, mateřídoušky, kaštanovníky atd. a měli jsme z toho i med se nám může jenom zdát. Vždy to bude o poptávce a ta se do našich končin nedostane.

RE: Nosematóza - Debora - 12.01.2015 12:07 PM

(11.01.2015 08:05 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Podle mne, je cesta chemie, tj. i různých čajíčků a pod. to, k čemu bychom měli sahnout až když skutečně není zbytí, řešení. No a řešení nemá jen smrt!

...nosema "spolupracuje" s viry. Tomu říkám varroáza B. Cesta je zase jen selekce a případně KM ve vhodný okamžik. Žádné čajíčky bych nedoporučoval, je to vážná selekční chyba. Stačí infekci ředit zvýšenu stavbou a také kvalitní výživou.
U Nosemy ceranae je to horší ( v kombinaci s viry tomu říkám varroáza C). V místě původu muselo vymřít 90% včelstev a znovu se z těch 10% namnožit, aby tamní včela byla považována za rezistentní. Proberte se!!! Čajíčky........ je zase jen berlička.

Jiná situace by byla, a já nevím jestli není, kdybychom museli těmi "čajíčky" včelám nahrazovat to, co jsme jim vzali, tedy i odpovídající výživu. Tohle je třeba rozlišit, jinak se v tom ztratíme. LD

Domnívám se, že by jsme měli čajíčky hodnotit stejně jako bodovou léčbu. "Kdo nezná plodovou povahu včelstva, neměl by o tom ani moc uvažovat." Tak, vážení přátelé, oponovala včelstva poté, co jsem si na včelnici vydupala čajovnu.

RE: Nosematóza - schützmeister - 12.01.2015 01:13 PM

(11.01.2015 05:13 PM)Jindřich napsal(a):  
(11.01.2015 04:11 PM)MirekMatucha napsal(a):  Zas je v těch článcích zmínka o účincích thymolu na nosemu. Ten je obsažen v tymiánu a mateřídouškách. Možná by opravdu jen stačilo těm včelám nabídnout pár záhonů či skalku s tímto "plevelem" a včely by si lék na nosemu nanosily samy. M.M.

Musím uznat, že mé stanoviště nejméně chycené je to se snůškou z mateřídoušky, když v ní šlapu kolem úlů, krásně voní. Ale spíš to přičítám teplu, které tam je a pak snůšce z vrb z jara. Ty svou přemírou pylu léčí všecko. Mateřídouška je v létě a to už není ani nosema.

(11.01.2015 08:05 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Cesta je zase jen selekce a případně KM ve vhodný okamžik.
Tohle by mne zajímalo - letos mám dojem, že jsem to KM naopak pohřbil - myslíš, že to nebyl vhodný okamžik ? Dával jsem přelom červenec, srpen ? Zjara mám nosemy nejvíc v lese, ale to zase dávat KM ? Ty lesní jsou vůbec tak - medovice+větší zima=nosema na jaře. Co vlhkost v úle ? To se mmě zdá podstatnější souběh ? Tak kde je suššej, je to lepší.

RE: Nosematóza - Leoš Dvorský - 12.01.2015 01:21 PM

(12.01.2015 12:07 PM)Debora napsal(a):  [quote='Leoš Dvorský' pid='7528' dateline='1420995926']
]

Domnívám se, že by jsme měli čajíčky hodnotit stejně jako bodovou léčbu. "Kdo nezná plodovou povahu včelstva, neměl by o tom ani moc uvažovat." Tak, vážení přátelé, oponovala včelstva poté, co jsem si na včelnici vydupala čajovnu.

Obávám se, že použití čajíčků je něco jako bodová dieta pro mě, taky zbodnu na co přijdu. Paušální používání čajíčků, není ničím jiným, než srovnávání na stejnou výšku, tedy systém sekačky na trávu a zakrývá přírodní kritéria výběru. Já vím, je to kruté vidět, jak včely odcházejí, ale to je prostě vývoj,kde platíme za hříchy minulosti, evoluce, ke které přispívá člověk více, či méně. Přežije jen to, co se přizpůsobí. Ten náš polštář v podobě čajíčků může být příliš silný a já to neumím dost dobře kvantifikovat, dát do rovnováhy rozum s invencí, intuicí. Jak bych to řekl, když nenechám včelstvo bez ošetření nikdy nezjistím, co v něm je. To další, čajíčkování a další je již jen na mé zodpovědnosti, kterou mám nebo nemám k dalšímu vývoji včely medonosné a samozřejmě i motivech včelaření (profík má jiný motiv než hobby).
Mohu biotechnickými postupy napodobovat život včel,vytvářet mu co nejpřirozenější podmínky pro rozvoj metodikou, selekcí vybírat to co, přežít má, ale ty čajíčky jsou pro mne skoro totéž, co chemie, pokud ten čajíček nepoužiješ podle potřeby třeba u jednoho včelstva z dvaceti ... atd , v určitou krátkou dobu (bodově) proto, abys neměla újmu na výnosu, a pak včelstvo vyměníš za geneticky odolnější materiál, třeba po sezoně. Tomu bych rozuměl. LD

RE: Nosematóza - schützmeister - 12.01.2015 01:22 PM

(11.01.2015 10:22 PM)Rasťo 71 napsal(a):  Lenže v tejto ,,modernej dobe" sa polnohosp. používa tolko chémie, že viac než isté že za touto nosematickou pandémiou stojí práve kontaminovaný peľ , z postrekov , a hlavne na medziach polí zničená flóra vďaka selektívnym herbicídom.
Já nevím, na todle se svádí kde co, ale u nás nic z toho nejni - nejhorší nosema je na lesních stanovištích a hlavně místech ve stínu, myslím, že to bylo i v těch článcích - slunce léčí a medovice jim nedělá dobře - že by vyšší obsah hub v medu ?

RE: Nosematóza - Leoš Dvorský - 12.01.2015 01:36 PM

(12.01.2015 01:13 PM)schützmeister napsal(a):  
(11.01.2015 05:13 PM)Jindřich napsal(a):  

Musím uznat, že mé stanoviště nejméně chycené je to se snůškou z mateřídoušky, když v ní šlapu kolem úlů, krásně voní. Ale spíš to přičítám teplu, které tam je a pak snůšce z vrb z jara. Ty svou přemírou pylu léčí všecko. Mateřídouška je v létě a to už není ani nosema.

(11.01.2015 08:05 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Cesta je zase jen selekce a případně KM ve vhodný okamžik.
Tohle by mne zajímalo - letos mám dojem, že jsem to KM naopak pohřbil - myslíš, že to nebyl vhodný okamžik ? Dával jsem přelom červenec, srpen ? Zjara mám nosemy nejvíc v lese, ale to zase dávat KM ? Ty lesní jsou vůbec tak - medovice+větší zima=nosema na jaře. Co vlhkost v úle ? To se mmě zdá podstatnější souběh ? Tak kde je suššej, je to lepší.

Tak Michale, podle mne jednoznačně, ale neznám tvoje podmínky, včely.
Když KM, tak v době, kdy se včelstvo má šanci vzchopit, prostě ve slabém místě jeho vývoje, ale ne když už se to rozjede. To ale musíš vědět nejlépe ty. To máš jako s povodní, regulovat tok řeky má smysl v předstihu, je k tomu třeba umět namodelovat všechny situace a podle toho, odpouštět tu, či onde. Ale, jak necháš vodu přelít přes hráze nebo je nechat protrhnout, nezbývá než čekat, jaké škody napáchá. Samozřejmě, tu regulaci si někdo představí i tak, že otevře všechny přehrady tak, že budou přehrady a koryta prázdná a povodeň to zachytí, tohle ale není regulace, ale snaha zbavit se zodpovědnosti. No tak nějak se pohybujeme my včelaři, od zdi ke zdi, ale kontinuální přístup povětšinou chybí. Když mi něco nefunguje, tak to paušálně zavrhneme, ti , kteří tvrdí opak, snaží se o to, pomluvíme, pošleme na ně veterinu a je klid a nebo je zaženeme do ilegality. Tohle je přeci současný duch přístupu ke včelám mimo ŠPV, ale třeba se pletu. LD

RE: Nosematóza - schützmeister - 12.01.2015 03:19 PM

(12.01.2015 01:36 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  [Když KM, tak v době, kdy se včelstvo má šanci vzchopit, prostě ve slabém místě jeho vývoje, ale ne když už se to rozjede. LD
Jasně, já to cílil na roztoče, ale myslím, že jsem tím podpořil nosemu. Confused
Moje otázka je spíš v duchu, jakou máš zkušenost s KM na nosemu ty - tzn. kdy je to ta doba, kdy se včely vzchopí / po KM / ? A jestli teda vůbec ?
To slabé místo je na jaře a v podletí - ale to bych řekl, že je právě doba, kdy se po KM moc nevzchopí / myslím tedy nosemu, ne obecně všecko /.
Nebo myslíš slabé místo té nosemy ? Dát KM za dobré snůšky, čili květen ? Funguje to ?

RE: Nosematóza - Jan Brunclík - 12.01.2015 03:23 PM

Citace:Obávám se, že použití čajíčků je něco jako bodová dieta pro mě, taky zbodnu na co přijdu. Paušální používání čajíčků, není ničím jiným, než srovnávání na stejnou výšku, tedy systém sekačky na trávu a zakrývá přírodní kritéria výběru. Já vím, je to kruté vidět, jak včely odcházejí, ale to je prostě vývoj,kde platíme za hříchy minulosti, evoluce, ke které přispívá člověk více, či méně. Přežije jen to, co se přizpůsobí. Ten náš polštář v podobě čajíčků může být příliš silný a já to neumím dost dobře kvantifikovat, dát do rovnováhy rozum s invencí, intuicí. Jak bych to řekl, když nenechám včelstvo bez ošetření nikdy nezjistím, co v něm je. To další, čajíčkování a další je již jen na mé zodpovědnosti, kterou mám nebo nemám k dalšímu vývoji včely medonosné a samozřejmě i motivech včelaření (profík má jiný motiv než hobby).
Mohu biotechnickými postupy napodobovat život včel,vytvářet mu co nejpřirozenější podmínky pro rozvoj metodikou, selekcí vybírat to co, přežít má, ale ty čajíčky jsou pro mne skoro totéž, co chemie, pokud ten čajíček nepoužiješ podle potřeby třeba u jednoho včelstva z dvaceti ... atd , v určitou krátkou dobu (bodově) proto, abys neměla újmu na výnosu, a pak včelstvo vyměníš za geneticky odolnější materiál, třeba po sezoně. Tomu bych rozuměl. LD

Dobrý den všem,
Myslíte Leoši, že používání KM je lepší pro včely než zkusit jim čajíčkovat či přidávat čerstvé byliny do podmetu? Nevím, ptám se, nic ve zlém, nemám nic vyzkoušené, ale na sobě pozoruji lepší účinky z bylinných čajů než z léků. Léky jako takové mají plno nežádoucích účinků, ale byliny jsou přeci jen šetrnější.(Šamani jsou také nakloněni bylinám). Měl jste na mysli, že když by se naučili na čajíky, že by pak byly méně odolnější než ty, kterým se čajíky nepodávali? asi ano. Ale co když pak včely budou čajíčky vyžadovat a budu více nucené k tomu, aby si je v přírodě nahradili vyhledáním snůšky z té či oné bylinky, které by byly v nejbližším okolí(zasadil bych je před úly). Jaký máte názor na Vratič proti kleštíkovy a Pelyněk Černobýl na nosematozu? Někteří staří včelaři nenechali na tyto byliny dopustit. Je tu někdo, kdo podával včelkám čajíky a neprospělo to? ba naopak uškodilo, zeslabylo?
Mějte se hezky pohodově.
Jenda

RE: Nosematóza - Rasťo 71 - 12.01.2015 03:27 PM

[/quote]
Ano Leoš, toto som mal na mysli, ale to včelstvo ktoré som zachraňoval si ponechám na pozorovanie, chcem vedieť či to čajíčkovanie malo význam.
Dôvod prečo až tento rok je prostý, minulý rok boli katastrofálne podmienky na znášku, aj lepšie a zdravé produktívne včelstvá mali problém prežiť sezónu 2014, preto túto sezónu chcem využiť na porovnanie, dúfam že bude lepšia ako tá minulá .

RE: Nosematóza - Leoš Dvorský - 12.01.2015 05:04 PM

Osobně dnes N.a spojuji s V.d. proto, že jakékoliv oslabení včelstva znamená, že má šanci dostat se do stadia kliniky i když by bez oslabení kleštíkem toto nenastalo vůbec a velice rychle na to navazují viry, protože se lépe dostanou do krve včel. V přítomnosti kleštíka ta nosemóza propukne rychleji a jinak neškodná apiska se stává agresivní. Čili, je třeba ho mít pod kontrolou co nejdříve a nebojím se říci jakkoliv i když je to proti tomu, co dělám já. Důvody jsou ale jiné než u včelaře, který bere včely jako doplňkový příjem nebo podobně.
Tomu samozřejmě napomáhá KM třeba na jaře (tam to ale slabší a již chycené včely může podtrhnut) a pak třeba vždy při vytáčení- to jsou včely v síle, nic netratíš.

Dalším faktorem, který nosemě nahrává podle mne je špatná výživa, nedostatek pylu (to tady na podzim a na jaře bývá často), nektaru a také stavby.

Obecně bych čekal na jaře více nosemy v případě studených a vlhkého léta. To se u nás stalo 3x po sobě. Deštivé léto´= nosematické jaro.

Pokud jde o použití KM na jaře a časném létě tak u nás je doporučitelné použití vždy po vytočení. To je třeba koncem května a pak za dalších 14 dní- 3 týdny (poslední 3 roky byla ale výjimka) krátkodobým nosičem. Řekl bych, že takový poslední termín k usměrnění kleštíka jsou svátky na začátku července a to něčím ostřejším, tedy dlohodobým . Pak by ale měl být klid a přiměřený prostor, tedy i to teplo.

Dalším obdobím, kdy se rozhoduje je cca duben nebo i dříve. Oslabená včelstva mají k propuknutí té kliniky velice blízko, zvláště, když včely ještě nepřibývají. Tady je třeba tepla. U NN úlů je to celkem jednoduché, včely se nechají rozvíjet nahoře a přitom mají prostor, nevím jak u Dadantu. Nosematické včely poznáš i po proletu.
Já sice nemám s termosolárním úlem pana dr. Linharta žádnou zkušenost, ale právě to teplo nosemu potírá a tím mohou být i ta včelstva jako by odolnější na kleštíka, nebo nemusí tolik vadit, je ho méně. To nakonec vídáme i v horkých dnech v létě nad 35C. 10 takových dní po sobě znamenají pro kleštíka katastrofu, pokud se příliš nepřemnoží před tím ne nejsou dominantní již virozy. To jsme tu zažili v r. 2010. Tady je vidět, že stinná místa na jaře a v létě jsou pro rozvoj nosemózy také příznivá.
Dříve to nebývalo, ale dnes hynou nosematická včelstva na začátku zimy, protože nezvládají termoregulaci chomáče. To jsou ty hromady včel na dnech.

Ono toho je hodně co na diskuzi už jen proto, že včelstva se podle původu liší hodně i strategií přežití a co jedno snese, druhé ne. Patrné je to zvláště v podletí a na jaře.

Ještě jeden moment bych připomenul a to melu pořád dokola, selekce.
Měl jsem možnost vyzkoušet materiály ze Skandinávie, tedy z třeskutých zim.
U mne ta včelstva zkolabovala jedna z prvních. To byla jako varroatolerantní chována pár roků v izolovaném prostředí. Navíc zima skutečně nevadí, ale když se včelstvo neumí vyrovnat s vlhkostí, je to průšvih.

Tak to zkrátím. Nosema - časné jaro, léto, pak už se s tím moc nenadělá. Na jaře teplo, v létě taky a KM.
Dál stavba a dezinfikované souše. V přírodě to zařídí mráz nebo sluníčko, zavíječ či myšli.,Ale co dezinfikuje souše v našich skříních?
Kleštík pod kontrolou již od jara.
V září dobrá pylová pastva, tu ty asi máš.

Jinak bych nepodceňoval moderní ošetřování polí. Na podzim stříkají pole roundapem. Loni kolem nich byly úhyny znatelné.

LD

(12.01.2015 03:27 PM)Rasťo 71 napsal(a):  Mohu biotechnickými postupy napodobovat život včel,vytvářet mu co nejpřirozenější podmínky pro rozvoj metodikou, selekcí vybírat to co, přežít má, ale ty čajíčky jsou pro mne skoro totéž, co chemie, pokud ten čajíček nepoužiješ podle potřeby třeba u jednoho včelstva z dvaceti ... atd , v určitou krátkou dobu (bodově) proto, abys neměla újmu na výnosu, a pak včelstvo vyměníš za geneticky odolnější materiál, třeba po sezoně. Tomu bych rozuměl. LD
Ano Leoš, toto som mal na mysli, ale to včelstvo ktoré som zachraňoval si ponechám na pozorovanie, chcem vedieť či to čajíčkovanie malo význam.
Dôvod prečo až tento rok je prostý, minulý rok boli katastrofálne podmienky na znášku, aj lepšie a zdravé produktívne včelstvá mali problém prežiť sezónu 2014, preto túto sezónu chcem využiť na porovnanie, dúfam že bude lepšia ako tá minulá .
[/quote]

Rosťo, jo, ale nepouštěj z něj trubce, dej ho za mříže, teda mateří mřížku a prohlížej v době,kdy trubci nelétají, tj ráno nebo navečer, když prší a tak. LD

(12.01.2015 03:23 PM)Jan Brunclík napsal(a):  
Citace:Obávám se, že použití čajíčků je něco jako bodová dieta pro mě, taky zbodnu na co přijdu. Paušální používání čajíčků, není ničím jiným, než srovnávání na stejnou výšku, tedy systém sekačky na trávu a zakrývá přírodní kritéria výběru. Já vím, je to kruté vidět, jak včely odcházejí, ale to je prostě vývoj,kde platíme za hříchy minulosti, evoluce, ke které přispívá člověk více, či méně. Přežije jen to, co se přizpůsobí. Ten náš polštář v podobě čajíčků může být příliš silný a já to neumím dost dobře kvantifikovat, dát do rovnováhy rozum s invencí, intuicí. Jak bych to řekl, když nenechám včelstvo bez ošetření nikdy nezjistím, co v něm je. To další, čajíčkování a další je již jen na mé zodpovědnosti, kterou mám nebo nemám k dalšímu vývoji včely medonosné a samozřejmě i motivech včelaření (profík má jiný motiv než hobby).

Dobrý den všem,
Myslíte Leoši, že používání KM je lepší pro včely než zkusit jim čajíčkovat či přidávat čerstvé byliny do podmetu? Nevím, ptám se, nic ve zlém, nemám nic vyzkoušené, ale na sobě pozoruji lepší účinky z bylinných čajů než z léků. Léky jako takové mají plno nežádoucích účinků, ale byliny jsou přeci jen šetrnější.(Šamani jsou také nakloněni bylinám). Měl jste na mysli, že když by se naučili na čajíky, že by pak byly méně odolnější než ty, kterým se čajíky nepodávali? asi ano. Ale co když pak včely budou čajíčky vyžadovat a budu více nucené k tomu, aby si je v přírodě nahradili vyhledáním snůšky z té či oné bylinky, které by byly v nejbližším okolí(zasadil bych je před úly). Jaký máte názor na Vratič proti kleštíkovy a Pelyněk Černobýl na nosematozu? Někteří staří včelaři nenechali na tyto byliny dopustit. Je tu někdo, kdo podával včelkám čajíky a neprospělo to? ba naopak uškodilo, zeslabylo?
Mějte se hezky pohodově.
Jenda

Jendo, já jsem proti paušálnímu použití všeho, tedy i KM (té především). Pokud to budeš umět nadávkovat a používat jen v pravou dobu a jen u potřebných včelstev, není co namítat. Na to jsem chtěl upozornit, ale ti co mne znají, to už vědí. Nezapomínej ale na ten výběr. O těch bylinách vím, ale samozřejmě nepoužiji. Na to zeslabení přijdeš rychle, jakmile přestaneš čajíky používat . Prostě ber to jako berličky, které pomohou se opřít, když je to třeba, ale nedá se s nimi běhat na dálku. Nic jiného v tom nehledej. Vše dobré.LD

RE: Nosematóza - schützmeister - 12.01.2015 06:16 PM

(12.01.2015 05:04 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Navíc zima skutečně nevadí, ale když se včelstvo neumí vyrovnat s vlhkostí, je to průšvih.

Tak to zkrátím. Nosema - časné jaro, léto, pak už se s tím moc nenadělá. Na jaře teplo, v létě taky a KM.
Dál stavba a dezinfikované souše.
To jsme už sice trochu od tématu - ale k tý vlhkosti, všiml jsem si, že některý včely s ní maj dost problém a jiné ne a zdá se mě, že je to větráním - tedy tím, kolik větrají / mávaj křídlama / , je to nesmysl, nebo to má nějakou souvislost ? Zdá se mě, že ty co se i rychle nažhavý po otevření či rozrušení, líp větraj a nemaj takový problém. Nebo je to opačně a je to už jen v souvislosti s nemocí ?
A ta KM tedy druhotně v létě - snižuje roztoče a tím pomáhá, ne, že by přímo působila na nosemu ?
Desinfekce - pomalu přicházím na to, že nejekonomičtější bude oheň, když se vezme v úvahu ten čas řezání a patlání a nového vyplétání... A i to sluneční tavidlo se mě ve světle AFB přestává zdát - nezůstanou spory na rámkách ?

RE: Nosematóza - Jan Brunclík - 12.01.2015 06:21 PM

Leoš Dvorský napsal(a):
Citace:Jendo, já jsem proti paušálnímu použití všeho, tedy i KM (té především). Pokud to budeš umět nadávkovat a používat jen v pravou dobu a jen u potřebných včelstev, není co namítat. Na to jsem chtěl upozornit, ale ti co mne znají, to už vědí. Nezapomínej ale na ten výběr. O těch bylinách vím, ale samozřejmě nepoužiji. Na to zeslabení přijdeš rychle, jakmile přestaneš čajíky používat . Prostě ber to jako berličky, které pomohou se opřít, když je to třeba, ale nedá se s nimi běhat na dálku. Nic jiného v tom nehledej. Vše dobré.LD

Děkuji za vysvětlení, takže pokud bych chtěl řekněme léčit včely bylinama - možná v pravou dobu - výběr silných včelstev - (slabá včelstva tedy nemá cenu léčit nebo je jinak zachraňovat) - bylo by tedy možné je nějak podpořit k odolnosti? - ...jsou to jen byliny... Nebo ty byliny použít jen k uchovávání zásob pro včely, aby je nenapadli nějací predátoři. Včely nechat sami rozhodnout co a kde opilují jen jim nabídnout větší výběr. Nebo používat KM pravou dobu na pravým místě. Nebo to skloubit dohromady. Existuje v ČR nějaký ústav pro nějaké takové pokusy co se týče léčení pomocí bylin či třeba Štírek domácí a jiné?

Přijde mi nefér vůči včelám nechat je na pospas dnešní doby (chemické postřiky, a jiné vymoženosti co nepřispívají nejen včelám) Je to jako boj s větrnými mlýny nebo tak nějak. Koukat jak se hnojí, stříká, používá vesele jaká-koli chemie a jen přihlížet, co včely vydrží nebo nevydrží. Chápal bych to kdyby měli včely větší šanci v téhle době. Ale postřiků se používá stále víc a víc.

Takže chovat včely, tak aby přežili jen ty nejsilnější, ale kde? Kde se nepoužívá chemie a postřiky, aby ten úhyn byl přirozený a ne záměrný? Postřiky nemusí být hlavní příčinou, ale mohou tomu napomáhat. Nechci, aby včely byly na něčem závislí a přežívali jen na úkor něčeho. Možná by bylo dobré jim zvýšit pestrost nektaru, pilu některých bylin stromů, aby si sami mohli rozhodnout jestli tu či onu kytku opilují a proč. Teď už jen jaké ty byliny, keře, stromy a jinou blahodárnou květenu? A také kde? Všude jsou různé podmínky. Už jen zkoušet a věřit.

Jen se ptám jsem zvědavý, myslím kdo se nezeptá ničehož se nedozví. Jestli se ptám špatně opravte mě někdo.

Mějte se všichni hezky pohodově
Jenda

RE: Nosematóza - Miroslav Matucha - 12.01.2015 06:35 PM

Když jsem psal o thymolu z mateřídoušek, tak mě ani nenapadlo "čajíčkování". Je to cizorodá látka v úlu či potravě včel stejně jako cukr. V přírodě si taky včely čaj nevaří.
Spíš bych to viděl v rozmanitosti pastvy včel. Dříve mateřídouška na každé zahrádce, hluchavka v každém pangejtu. Nyní jen sesekaný, herbicidem odplevelený trávník a pár jehličnanů. Aby s tím nebyla práce.
Nevím zda ten thymol je i v nektaru těchto bylin, ale jednostranná strava neprospívá nikomu. A určitě ani včelám. M.M.

RE: Nosematóza - Jindřich Šafránek - 12.01.2015 07:12 PM

(12.01.2015 06:35 PM)MirekMatucha napsal(a):  Když jsem psal o thymolu z mateřídoušek, tak mě ani nenapadlo "čajíčkování". Je to cizorodá látka v úlu či potravě včel stejně jako cukr. V přírodě si taky včely čaj nevaří.
Spíš bych to viděl v rozmanitosti pastvy včel. Dříve mateřídouška na každé zahrádce, hluchavka v každém pangejtu. Nyní jen sesekaný, herbicidem odplevelený trávník a pár jehličnanů. Aby s tím nebyla práce.
Nevím zda ten thymol je i v nektaru těchto bylin, ale jednostranná strava neprospívá nikomu. A určitě ani včelám. M.M.
Viděl bych to podobně, vše co kvete zasadit všude kde to jde, přírodní byliny, keře stromy i kde to nejde. K tomu Leošův přírodní výběr odolných linií + dostatek slunce, ale ne moc a jsme z maléru venku. Kéž by to bylo tak jednoduché .

RE: Nosematóza - Rasťo 71 - 12.01.2015 09:40 PM

Konečne normálna diskusia, vďaka všetkým čo sa zúčastňúju .

RE: Nosematóza - Miroslav Matucha - 13.01.2015 01:07 AM

Volně žijící zvířata si při obtížích dokáží pomoci tím, že si jdou sežrat konkrétní bylinu. I domestikovaný pes to dělá, i ten si možná druh trávy vybírá. Většina starších vesničanů nejde s hnisavým prstem k doktoru, ale najde jitrocel a přes noc má od zánětu pokoj. Na každou nemoc existuje v přírodě lék. Jen chemický průmysl se nám snaží vnutit, že bez chemických léků to nejde.

Chovám ovce. Mají stejný problém jako včely. Chovají se ve velkých komunitách, na malých prostorech a trpí resistentními cizopasníky. Schválené léky již nezabírají, tak se vozí z ciziny různé další neschválené i za přímé asistence členů svazu chovatelů. Pere se to do ovcí každý měsíc. A přitom stačí tak málo. Hnát stádo stále dál a nevracet se v jednom roce na jednou vypasené pastviny. Parazit přeruší vývojový cyklus. Pak již stačí občas jen přístup k přírodnímu antiparazitiku - pelyněk, česnek, hřebíček... Jenže např. copak někde mohou okousat kůru stromu, když se k ní nedostanou? Je třeba jim proto pár stromků nechat, nebo jinak dodat. Nemyslím chemickySmile
Jenže dnes jde o peníze. Dnes se odčervuje kdeco. Odčervení koní je byznys jako prase (tisíce let přitom koně žili bez chemie ), myslivci odčervují lesní zvěř, už jsem viděl na internetu kampaň na odčervení lidí. Chemický a farmaceutický průmysl nezahálí.
Někdy je pomoc potřeba, ale určitě ne plošně ani pravidelně.

Imunita každého jedince posiluje vytvořením přirozených životních podmínek a hlavně přirozenou a rozmanitou stravou. A to platí určitě i pro včelu. Měly by mít určitě možnost sběru na co nejrozmanitějším porostu. Určitě tam najdou i nějakou bylinku na jejich rozmanité nemoci. M.M.

RE: Nosematóza - Aleš Molčík - 13.01.2015 09:26 AM

On by to byl zázrak, aby podvyživený organismus netrpěl nemocemi.

RE: Nosematóza - Leoš Dvorský - 13.01.2015 11:31 AM

(13.01.2015 09:26 AM)Aleš Molčík napsal(a):  On by to byl zázrak, aby podvyživený organismus netrpěl nemocemi.

Ono je to vše propojedno. Gennetika je něco jako HW u PC a výživa jako SW.
Krom genetiky existuje i epigenetika, které ovlivňuje třeba DNA. Sice je to mladá věda u nás se dokonce neuznává, ale výsledky tu jsou.
Nebo si vezměte výsledky výkumů MVDr. Dubné a "její" laktobacily. Včely zimující na medu mají vyšší hladinu laktobacilů v trávícím traktu než včely zimující na cukru v červnu, červenci. Důsledkem je větší dlouhověkost , zdraví. Mmj. i proto jsou poslední roky včely někde výrazně slabší, protože prostě snůška nebyla. Nesmíme to ale zužovat nebo se vymlouvat jen na to. LD

RE: Nosematóza - Jindřich Šafránek - 13.01.2015 01:13 PM

(13.01.2015 01:07 AM)MirekMatucha napsal(a):  Volně žijící zvířata si při obtížích dokáží pomoci tím, že si jdou sežrat konkrétní bylinu. I domestikovaný pes to dělá, i ten si možná druh trávy vybírá.

Chovám ovce. Mají stejný problém jako včely.. Jenže např. copak někde mohou okousat kůru stromu, když se k ní nedostanou? Je třeba jim proto pár stromků nechat, nebo jinak dodat.
Někdy je pomoc potřeba, ale určitě ne plošně ani pravidelně.

Imunita každého jedince posiluje vytvořením přirozených životních podmínek a hlavně přirozenou a rozmanitou stravou. A to platí určitě i pro včelu. Měly by mít určitě možnost sběru na co nejrozmanitějším porostu. Určitě tam najdou i nějakou bylinku na jejich rozmanité nemoci. M.M.

Ke psům = pes si opravdu vybírá nějaké tvrdší trávy k pročištění žaludku a střev.

U lesní zvěře máme povinnost sbírat vzorky " trusu " z konečníku ulovených zvířat , dle rozboru vetrinou pak doporučeno léčit nebo při podlimintním nálezu parazitů nemusíme léčit.

Každou zimu při prořezu ovocných stromů navezeme do lesa prořezané větve a zvěř si je nádherně oloupe, zkus to i u ovcí.

S tou pomocí v nabídce potravy to vidím na trvalou pravidelnou práci, nic jiného nám nezbývá.

RE: Nosematóza - schützmeister - 13.01.2015 06:43 PM

(13.01.2015 01:13 PM)Jindřich napsal(a):  U lesní zvěře máme povinnost sbírat vzorky " trusu " z konečníku ulovených zvířat , dle rozboru vetrinou pak doporučeno léčit nebo při podlimintním nálezu parazitů nemusíme léčit.
Slyšel jsem, že na parazity jsou odborníci vlci, nevím jak by to ale zabralo u ovcí Big Grin .

RE: Nosematóza - Debora - 14.01.2015 02:33 AM

(13.01.2015 09:26 AM)Aleš Molčík napsal(a):  On by to byl zázrak, aby podvyživený organismus netrpěl nemocemi.

zázraky se dějí, vyzkoušej flavonoid kurkumin, letos bych ho chtěla testovat na kombinaci parazitů a virů. Možná má někdo náladu se zapojit Wink

RE: Nosematóza - Miroslav Matucha - 14.01.2015 09:54 PM

To s tím kurkuminem budeš natírat úly? Žlutá je pěkná barva, ale nevím jak na tu žluť bude nahlížet NC či NA Smile
Ale je to zas cizí element v úlu. Je to jako s tím tymiánem. Spíš bych navrhoval jít cestou pěstování zázvoru, kde je ten flavonoid přítomný, než něco cpát do úlu.
M.M.

RE: Nosematóza - Debora - 15.01.2015 02:46 AM

Mám na mysli bodovou léčbu. Co na to máme? Selekci nebo KM.

Kurkumin inhibuje růst bakterií, virů a parazitů. Flavonoid kurkumin má silné antioxidační, protinádorové a protizánětlivé účinky. Naprosto geniální je poznatek, že dokáže potlačit nejen vývoj rakovinných buněk, ale že je schopný i progresivní onemocnění léčit. Zde je nutné chápat rakovinu jaku symptom, které pouze na onemocnění organismu poukazuje. Většina onemocnění je však zapříčiněna přítomností velmi chytrých patogenních parazitů nebo virů v těle pacienta. Můžete o tom chviličku přemýšlet a zapomenout, více není zapotřebí, už je to uložený v hlavě. Právě jste zažili kvantový fenomén.
Heart Déjà-vu cher

RE: Nosematóza - Crha Karel - 29.10.2016 06:42 PM

Studium druhu Nosema ceranae nebylo dosud ukončeno. Lze však již konstatovat, že biologie parazita se příliš neliší od životních projevů hmyzomorky včelí (Nosema apis). Nápadný rozdíl lze pozorovat v klinice choroby včel. U Nosema ceranae je průběh onemocnění mnohem rychlejší. Včely hynou po 8 dnech od nakažení. Choroba však není provázená průjmem, ani malátnými pohyby včel, jak je tomu u Nosema apis. Nakažené včely hynou většinou mimo úl. Včelstvo postupně slábne, až zůstané prázdný úl. Případná souvislost mezi nákazou Nosema ceranae a jevem CCD (Colony collaps disorder – symptom zhroucení včelstva) je předmětem výzkumu. Zdroj Wikipedie

Poslal jsem uhynulé včely pod mikroskop (díky Jirko), potvrzena N.c. Rozdíly mezi symptomy N.a. a N.c. uvedené výše odpovídá N.c. Z pěti včelstev, z nichž čtyři vykazovaly vysoký objem mrtvých včel na podložce, jedno už padlo, dá se předpokládat, že zbylé padnou v nejbližším období.

Takže co na N.c.? Doplňoval jsem zásoby na potřebný objem v srpnu, takže v zásobách by být neměla. Může být v pylových zásobách? - ten nosí ještě nyní, když se teploty vyšplhají přes den na 10-12°.
Doufám, že přežije alespoň jedno včelstvo, mohl by to být dobrý základ pro další rozchov.

RE: Nosematóza - Kamil Střelka - 30.10.2016 12:56 AM

Diplomová práce na téma Nosemy : tady
Je tam více prací ohledně včel a nosemy: tady
Spíše se jedná o rešerše, než nějaký výzkum, ale i tak.
Kamil

RE: Nosematóza - Radka Nývltová - 31.10.2016 03:27 PM

Takže co na N.c.?
....jak říká Leoš - křída!

Karle,
máš ta včelstva s NC všechna jedné linie?
Jsou to letošní oddělky ?
Pozoroval jsi na nich už něco na jaře nebo v létě, myslím deformovaná křídla, vyházené kukly?
Nedávno jsem narazila na toto, možná jako aditivum do krmení...? Pro mne rozhodně zajímavá info.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1876436-vcelam-muze-prodlouzit-zivot-sladkovodni-rasa-zjistili-vedci
R

RE: Nosematóza - Crha Karel - 31.10.2016 07:49 PM

S linií to nemá nic společného. Přes léto všechno v pohodě. První úhyn oddělek, stejné symptomy u dvou matečných a dvou oddělků z těch matečných. Na chlorellu je už pozdě.
Jestli něco přežije budu rozmnožovat smetencem po třídenním vyhladovění a na zcela novém díle. A potřeboval bych jiné stanoviště pro kontrolu. Uvidíme.

RE: Nosematóza - Václav Návara - 01.11.2016 09:27 AM

Dobrý den,

z 3 prošlých stanovišť jsem měl následující úhyny - 1. stanoviště 3 uhynulé (loňské oddělky) z 8 produkčních (k tomu 7 letošních oddělků) -
2. stanoviště - 4 uhynulá včelstva z 14 (z toho 3 letošní oddělky).
3. stanoviště - 1 uhynulé včelstvo z 22 (z toho 5 letošních oddělků)
Obecně se dá říci, že to patřily k nejlepším včelstvům v uplynulé sezoně. Nechal jsem jim minimálně 2 N L159 medu a těšil se na příští skvělou sezonu.-(. V úle zůstal zbytek zavíčkovaného plodu a byl zcela bez včel (čekal jsem je na dně). Vložený Formidol 80 měl zcela zapropolisované odparové plochy.

Pan Dvorský mi doporučil zásoby před dalším použitím nechat přejít mrazem.
Na druhou stranu je zde možnosti, že přeživší zejména letošní oddělky by mohly být "odolné".
Myslíte, že je nutné rozmnožovat pouze smetencem s vyhladověním..?

Děkuju
S pozdravem
Václav Návara

RE: Nosematóza - Crha Karel - 01.11.2016 10:38 AM

(01.11.2016 09:27 AM)Václav Návara napsal(a):  ... zásoby před dalším použitím nechat přejít mrazem.
Na druhou stranu je zde možnosti, že přeživší zejména letošní oddělky by mohly být "odolné".
Myslíte, že je nutné rozmnožovat pouze smetencem s vyhladověním..?
To ne, ale mám zato, že je to částečná šance k ozdravění stanoviště. Ovšem nejen to.
Momentálně se probírám různými pracemi na téma nosematózy, na které navedl Kamil (díky), takže k souhrnnému opatření jsem ještě nedošel, hlavně proto, ze N.c. ještě není dostatečně probádána. Chybí, nebo jsem je nenalezl, ověřené informace na kterých by se dalo stavět.
Mráz ano, ale info: "na delší dobu" je vágní. Jak silný a na jak dlouho? Loni jsem ve své lokalitě zaznamenal max. -17°, ale pouze jeden den!? Stačilo by to?!
Když budou potvrzená data, klidně během zimy proženu všechny zásoby v MK mrazákem.

Budu úhyn s touto diagnozou hlásit na SVS při odevzdávání měli, tak jsem zvědav zda zareagují a jak.

RE: Nosematóza - Václav Návara - 01.11.2016 12:44 PM

Dobrý den,
Ohledně mrazu - předávám obdržené info: "K dezinfekci plástů mrazem je třeba tak -18C po dobu 24 hodin".
Momentálně právě nechávám projít medné zásoby z uhynulých včelstev pobytem (min. 2 denním) v mrazáku...
Zdravím
VN

RE: Nosematóza - schützmeister - 01.11.2016 01:38 PM

(01.11.2016 09:27 AM)Václav Návara napsal(a):  Obecně se dá říci, že to patřily k nejlepším včelstvům v uplynulé sezoně. V úle zůstal zbytek zavíčkovaného plodu a byl zcela bez včel (čekal jsem je na dně). Vložený Formidol 80 měl zcela zapropolisované odparové plochy.
Vašku, co roztoči ? To léčení zjevně neproběhlo, jak mělo, podle toho formidolu.

RE: Nosematóza - Jindřich Šafránek - 01.11.2016 04:14 PM

(01.11.2016 01:38 PM)schützmeister napsal(a):  
(01.11.2016 09:27 AM)Václav Návara napsal(a):  Obecně se dá říci, že to patřily k nejlepším včelstvům v uplynulé sezoně. V úle zůstal zbytek zavíčkovaného plodu a byl zcela bez včel (čekal jsem je na dně). Vložený Formidol 80 měl zcela zapropolisované odparové plochy.
Vašku, co roztoči ? To léčení zjevně neproběhlo, jak mělo, podle toho formidolu.

Ve spolku co jsem, byly účinky plošně včelařů při použití Formidolu , Gabonu, Apiguardu na spady Vd. velmi slabé, o to více padá při fumigaci Varidolem, Něco bylo asi s počasím, že by to všichni dělěli špatně, se mi nezdá.
Relativně dost včelstev ještě ploduje, nepomohlo ani odstanění podložek pod síty.
Zimování letos asi nebude jednoduché, úhyny zatím nikdo nehlásil.

RE: Nosematóza - Crha Karel - 01.11.2016 08:35 PM

(01.11.2016 04:14 PM)Jindřich napsal(a):  [... relativně dost včelstev ještě ploduje, nepomohlo ani odstanění podložek pod síty.
To je další faktor, pozdní plodování, který podporuje rozběhlou N.c. Odstranění podložek je nedostatečné, možná zvětšení prostoru nad plodištěm o jeden prázdný nástavek umístěný pod MK tu podloženou sítem aby neměly tendenci stahovat zásoby dolů, do doby, než se řádně ochladí. Anebo chovat linie, které plodování na konci září utnou, bez ohledu na teplé počasí.

RE: Nosematóza - Václav Návara - 02.11.2016 08:54 AM

Co roztoči?
Jako jedny z největších včelstev měly i největší spad v průběhu sezony. Dle průběhu to vypadá na varoázu typu C s mixem N.c. z článku LD Bez jedu to nejde. Vypadá to na zanedbání kontroly mrtvolek před česny z mé strany. Ale žádné hromady jsem tam neobjevil.
Spad u ostatních po provedené fumigaci je u větších včelstev cca 500...

RE: Nosematóza - schützmeister - 02.11.2016 01:58 PM

Hromady tam při broukách nejsou.
Podle toho spadu je to jak píšeš.

RE: Nosematóza - Jindřich Šafránek - 03.11.2016 03:22 PM

(01.11.2016 08:35 PM)Crha Karel napsal(a):  
(01.11.2016 04:14 PM)Jindřich napsal(a):  [... relativně dost včelstev ještě ploduje, nepomohlo ani odstanění podložek pod síty.
To je další faktor, pozdní plodování, který podporuje rozběhlou N.c. Odstranění podložek je nedostatečné, možná zvětšení prostoru nad plodištěm o jeden prázdný nástavek umístěný pod MK tu podloženou sítem aby neměly tendenci stahovat zásoby dolů, do doby, než se řádně ochladí. Anebo chovat linie, které plodování na konci září utnou, bez ohledu na teplé počasí.

Děkuji za radu , s tím nástavkem mezi med a plodiště při 39x24 bych to viděl jako velké zvětšení prostoru, asi u nízkonástavkového včelaření to lze. Snažím se do včel přílíš nevrtat , řídím se pouze zapocenou strůpkovou folií a spadem na podložce, když plodují. Jsou i jiné markanty které trvající plodování signalizují, jak rozeznat konec.???

RE: Nosematóza - Jan Stránský - 08.03.2017 09:59 PM

(15.01.2015 02:46 AM)Debora napsal(a):  Mám na mysli bodovou léčbu. Co na to máme? Selekci nebo KM.

Kurkumin inhibuje růst bakterií, virů a parazitů. Flavonoid kurkumin má silné antioxidační, protinádorové a protizánětlivé účinky. Naprosto geniální je poznatek, že dokáže potlačit nejen vývoj rakovinných buněk, ale že je schopný i progresivní onemocnění léčit. Zde je nutné chápat rakovinu jaku symptom, které pouze na onemocnění organismu poukazuje. Většina onemocnění je však zapříčiněna přítomností velmi chytrých patogenních parazitů nebo virů v těle pacienta. Můžete o tom chviličku přemýšlet a zapomenout, více není zapotřebí, už je to uložený v hlavě. Právě jste zažili kvantový fenomén.
Heart Déjà-vu cher

Deboro, dostavily se s kurkuminem nejake vysledky? Zni to zajimave - postizene vcelstvo bodove okorenit.

RE: Nosematóza - Debora - 09.03.2017 05:23 AM

Já ani včelstvo, které se samo o sobě necítí být postižené, nekořením. Kámen úrazu spočívá v tom, že včelstvo, které nikdy nebylo konfrontováno s patogeny, je vždy postižené. Jelikož se ale většina včelstev sama nepovažuje za ohrožená, jsou úspěchy přírodní léčby velmi zkreslené. Většina lidí hledá symptomy, které jim aspoň teoreticky umožní aktuální stav včelstva ohraničit a léčit konvenční metodou dříve, než je včelstvo samo schopné symptomy onemocnění identifikovat a odpovídajícím způsobem reagovat. Z mého pohledu je rozhodující až ten stav, kdy se včelstvo samo považuje za ohrožené a projeví schopnost přizpůsobit se okolnímu prostředí. Úspěch přírodní léčby je tudíž podmíněno inteligencí genů.

RE: Nosematóza - Jindřich Šafránek - 10.03.2017 07:20 PM

(09.03.2017 05:23 AM)Debora napsal(a):  Já ani včelstvo, které se samo o sobě necítí být postižené, nekořením. Kámen úrazu spočívá v tom, že včelstvo, které nikdy nebylo konfrontováno s patogeny, je vždy postižené. Jelikož se ale většina včelstev sama nepovažuje za ohrožená, jsou úspěchy přírodní léčby velmi zkreslené. Většina lidí hledá symptomy, které jim aspoň teoreticky umožní aktuální stav včelstva ohraničit a léčit konvenční metodou dříve, než je včelstvo samo schopné symptomy onemocnění identifikovat a odpovídajícím způsobem reagovat. Z mého pohledu je rozhodující až ten stav, kdy se včelstvo samo považuje za ohrožené a projeví schopnost přizpůsobit se okolnímu prostředí. Úspěch přírodní léčby je tudíž podmíněno inteligencí genů.
Deboro , bohužel léčíme včely jako sami sebe , Farmaceutický průmysl a jeho denní reklamy nás přece naučily, něco ti je , vem si prášek ! Proto nemocnost stoupá jak u lidí, tak u včel, nemáme, spíše si neuděláme čas sami pro naše zdraví a u včel je to stejné.
Kdo z mladých se dnes otužuje, kdo při nachlazení lehne a vypotí se, zbavujeme se příznaků, ne nemocí.. Proto propagované heslo zní "Vezmi Gabon" a bojuj s varoázou !

RE: Nosematóza - Debora - 11.03.2017 02:15 AM

Pět let bez léčby stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Vyhnout se tomu dušičkaření asi nejde, to by bylo srabský. Navíc bych ani nevzdala úctu těm nesčetným zesnulým a svědectví jež zanechali:

RE: Nosematóza - Skaly - 10.11.2017 11:52 AM

O víkendu jsem kontroval všechny úly. koncem léta včely připravené na zimování s dostatečnými zásobami
úl č.1 2 nástavky 39*24 původně, zavřené česno, jen otevřené očko - úl prázdný, na dně spousta mrtvolek, zásoby žádné (asi vyloupené jiným včelstvem)
úl č.2 včely stažené na 1 nástavek 39*2, omezené česno - pusto a prázdno, jen pár vos
Stanoviště jsem zrušil.

stanoviště č. 2
úl č.1 2 nástavky 39*24, omezené česno - pusto prázdno, zůstaly nějaké zásoby medu i pylu
úl č.2 1 nástavek 39*24, jen očko - pokusný oddělek vytvořený pozdě s koupenou matkou, nedával jsem mu moc šancí - včely pěkně usazené, zásoby medu dodané v plástech z léta - zatím se zdá v pořádku, snad přežije, i když je slabý.
úl č.3 1 nástavek 39*24, zúžené česno - včely v prostředku úlu na asi 5 uličkách, minimum zásob, našel jsem zavíčkovaný matečník.

Dotaz:
Našel jsem plást, který byl jakoby potažený stříbřitým povlakem viz obrázek. Je to nějak diagnosticky významné? (tento rámeček půjde na vytavení)
Můžu, ne moc černé souše, použít pro další včelstva?
Můžu dát zásoby z prázdných úlů zbývajícím včelám?

RE: Nosematóza - schützmeister - 10.11.2017 01:05 PM

Fotka bude studenej vosk, nic jinýho. Tak to v zimě vypadá.
Podle stavu zásob bych tvrdil, že to zazimování v létě bylo s málo zásobama. Jestli vlastně nejsou nikde, tak to ničím jiným nebude.
Tam kde něco přeci zbylo, bych schoval v suchu, chladu a luftě a přidával až po vánocích - prázdný za plný. A polystyren. Teď mají spotřebu minimální, a jestli tam něco mají netřeba rušit, čím míň plástů bez včel, tím líp. Ty bezvčelový stejně nejspíš splesnivý - v ůle.
Taky bych asi sledoval roztoče Co z nich do vánoc vypadne.
A přendal bych to do jinýho tématu. Cool

RE: Nosematóza - Crha Karel - 10.11.2017 10:44 PM

Nechal bych mrtvolky vyšetřit na N.c. bez toho to budou jen spekulace bez přidané hodnoty.

RE: Nosematóza - Miroslav Matucha - 28.01.2021 11:50 AM

Vážení kolegové, v červenci jsme začali monitorovat vývoj pěti zakoupených oddělků, které jednou týdně bratr na svém pozemku natočil a mně zasílal a já se to snažil okomentovat. Myslel jsem původně, že problémy s oddělky přijdou až druhý rok, ale hluboce jsem se mýlil. Koupené oddělky vypadaly od začátku nemastně, neslaně a do konce října vlastně ani neprojevily snahu nějak stavět a rozrůstat se. Na stanovišti byly neustále pod tlakem a musely mít od počátku zůžená česna. Říkal jsem si "třeba jsou to takový geny a budou preferovat ukládání zásob". Ale ani v tom nějak neexelovaly a uložily něco mezi 7 - 10 kg na oddělek. Na to že skoro nic nepostavily, měly stálý přísun těsta tak žádný zázrak.
Za celou dobu od července do října nenastal ani žádný masivnější prolet mladušek, takže je jasné, že i s plodováním byly "na štíru". Každé natáčení byl prolet několika max desítek mladušek. Za celou dobu žádný růst, žádná expanze. Nechtěl jsem do nich nijak zasahovat abychom měli v případě nemoci jasno jak se nemoc projevuje a jak postupuje případný kolaps. Ale přesto jsem u některých např. oddělku "B" nepředpokládal, že zimy nedožijí. Nejvíce postižený se mi jevil oddělek "E" a proto jsem mu musel nasadit pelyněk. Myslím, že to ho zachránilo. Ostatním jsem ho také chtěl dát, ale nakonec jsme se rozhodli, že nebudeme pokus zkreslovat jednotnými zásahy. A tak jsme dospěli až do prvních úhynů. Nyní se dá jít zpětně po videích a vypátrat, jak se ten úhyn dopředu z venčí projevuje. Ale bohužel kromě toho "A" a "D" kde se projevoval největší tlak lupiček a vos a "E" který se dlouho trápil a viděl jsem u něj i několik příznaků nosemy a celkově u všech nemasného/neslaného vývoje jsem neviděl jiný příznak blížícího se kolapsu.

Jak má včelař poznat, že se dívá na úhyn v přímém přenosu?
V kterém okamžiku se podle vás dalo ještě něco dělat a předejít kolapsu.
Existuje ještě nějaký prostředek jak takový oddělek ( nebo včelstvo ) zachránit? Kromě toho jediného co znám / pelyňku / co jsem použil na oddělek "E".
A má cenu ho vůbec zachraňovat? Neodsune se problém jen o pár měsíců?
M.M.

RE: Nosematóza - Tomáš Fuit - 28.01.2021 01:58 PM

V žijícím oddělku C je vidět včela s DWV. Zajímalo by mě, jestli se deformovaná křídla objevují i mezi mrtvými včelami v podmetu

RE: Nosematóza - Miroslav Matucha - 28.01.2021 07:23 PM

Člověče ty máš oči. Za celou dobu jsem v těch oddělcích myslím nezaregistroval ani jednu takto postiženou včelu. Ani bratr, který do nich chodil vejrat se nikdy o tom nezmínil a měl za úkol vše hlásit. Ale je tam. Zjistím jestli má nějaký fotky mrtvolek. M.M.

RE: Nosematóza - Tomáš Palata - 28.01.2021 11:22 PM

(28.01.2021 11:50 AM)Miroslav Matucha napsal(a):  

Jak má včelař poznat, že se dívá na úhyn v přímém přenosu? ...
No právě tady je přímý přenos. Videopohled na česno - už za bodem návratu. Teď už podle mně nepomůže nic. Lupičky proudí do česna a ven prakticky bez odporu. To, že nemizí zásoby, nesmí mást. Jak mi letos řekl Jirka Marx (a když si zpětně promítnu mé úhyny, tak mu dávám za pravdu), první, po čem lupičky jdou, jsou bílkoviny. Tj. mladý plod. Glycidové zásoby až v dalším kole (pokud na to dojde), kdy už je obvykle v úle sociální nerovnováha.

RE: Nosematóza - Miroslav Matucha - 29.01.2021 12:47 AM

Tomáši. V kterém z předcházejících 12 dílů je vidět loupež. Na svých domácích včelstvech jsem viděl už všelijaké stupně loupeží ale na těch 5 natáčených oddělcích jsem ji neviděl. Jen to "A" koncem října už nechalo chodit vosy do úlu. Ale to při ochlazení bývá často. Včely se stáhnou nahoru a dole šmejdí vosy, kterým zima tak nevadí. Ale kdo mi ukáže, že tady v dílu yy v čase xx odlétá loupící včela nebo že tady je vidět "něco" podle čeho se dá rozpoznat takovýto problém. M.M.

RE: Nosematóza - Tomáš Palata - 29.01.2021 10:25 AM

Tak já jsem se díval jen na tohle poslední video, co jsi sem dal. Oddělky 13 díl 28 týden. Začal bych asi tím, že v čase 3,31 přistává včela (lupička) vlevo od česna (pohledem kamery) a hned se na ni vrhnou 3-4 včely, které ji drží a okusují. I přes to "přesilovku" ustojí a povede se jí v čase 3,48 vlézt do úlu. Když si vrátíš video o něco zpět a sleduješ její přílet, kdy cukavě, chaoticky uhýbá do stran (jako boxer v ringu), jakoby vůbec nevěděla, kde je česno, kam se má trefit, uvidíš let lupičky. A podle typu tohoto letu se jich před česnem míhá dobře polovina přilétávajích včel... A mizí česnem do úlu prakticky bez odporu. Nenech se mást větším množstvím včel na letáku před česnem. To strážkyně nejsou. Ty by měly jiné postavení a pohyb. A odlétavající lupičky lze poznat snadno. Vylezou z česna po přední stěně úlu nahoru a s hlavou k úlu odletí. Umazané česno v této fázi neuvidíš, protože ještě neberou glycidové zásoby. Ty až ve finále.

RE: Nosematóza - Miroslav Matucha - 29.01.2021 07:12 PM

No vidíš, já bych ji na lupičku netipoval. Já jsem zatím ve fázi registrace těch větších příznaků. Nebo když je těch vylézajících nad česno víc a vidím ten těžký odlet. Jestli to tak opravdu je jak říkáš a ta včela je lupička, tak je zas zajímavé, že to tehdy oddělek ustál a stále žije. Finále se nekonalo. I přes to, že ho mám jako pokusný a nechal jsem ho osudu. Schválně jsem se dnes šel podívat a natočil jsem z toho dnes video.

Tak nyní bych rád věděl, jestli ten příznak toho loupení může znamenat problémy příští rok? Už jsem tu zaregistroval názor, že příznaky kolapsu se objevují i rok předem. Bylo to ono? Nebo zda to byl jen chvilkový stav a oddělek to ustál? M.M.

RE: Nosematóza - Tomáš Palata - 29.01.2021 11:31 PM

Nevím. Je možné, že se mýlím. Já teď vidím paranoidně úhyny všude...

RE: Nosematóza - Miroslav Matucha - 30.01.2021 06:55 PM

Ona ani ta včela není nějak tmavá. Že by v počátku loupení nějaká mladá včela byla tak odrzlá aby prošla česnem cizího úlu se mi nezdá. M.M.

RE: Nosematóza - Jan Sochor - 31.01.2021 09:55 PM

Čistě jen z toho videa bez dalších souvisloti to podle mě nelze jednoznačně posoudit. Ten cukavý přílet mají i včelky, které ti tam přilétají s pylem. To vylezení po stěně mi ty moje také dělají a loupež se nekonala, tak jako asi v tvém případě, když se jim ještě celkem daří. Není to jednoduché rozpoznat a je mi z těch tvých prázdných úlů smutno. Počítal jsi poškozené mlaďušky dle Leošova návodu v květnu a červnu?

RE: Nosematóza - Miroslav Matucha - 01.02.2021 11:55 AM

Z těch prázdných úlů mě zas tak smutno není. Děláme to proto aby jsme zpětně zjistili, co jsme v minulosti přehlídli a ukázali vývoj kolapsu. Spíš mi trochu mrzí, že jsem v září jedno nebo dvě nezúžil třeba na tři rámky, neodebral jim plodové a nenechal jen zásoby co za ty tři měsíce uložily. Nemám teď porovnání jestli by nebylo pro zdravotní stav lepší jen 6-7 kg zásob než je zalít v říjnu tím sirupem.

A s tím počítáním. Není možné počítat v červnu, když se oddělky koupili a dovezli až v červenci. Potom neslábly ale ani nerostli. Mladušky létaly prolety pravidelně ale tak malé množství, že to stačilo jen na doplnění stavů ale ne na růst oddělků. Podle toho usuzuju, že výkon matek už ovlivňovala nemoc. Při sledování proletů nebyla vidět jediná poškozená včela. A to měl bratr za úkol to sledovat nejen pod česnem, ale i tři, pět metrů před úly. Žádná odcházející včela nebyla zaregistrovaná. M.M.

RE: Nosematóza - Jan Sochor - 01.02.2021 10:02 PM

Můj dojem je, že jsi si v podstatě odpověděl sám. Oddělky byly od začátku neduživé a pokud chápu správně, tak v říjnu jsi jim podal sirup a konec jsi urychlil. Leoš zmiňoval, že krmením se roznáší viry i N.C.

Jenom čistě pro mě, máš představu od kdy kladla matka?

RE: Nosematóza - Miroslav Matucha - 02.02.2021 01:31 PM

Ano neduživé byly ale zas ne tak aby nemohly zimu dát. Ale po válce je každý generál. Já mám např. doma oddělek na dvou uličkách a vsadil bych se, že zimu dá. Proto by mě zajímalo názor účastníků , kdy se mělo zasáhnout a jak. Co udělat nebo co nedělat. A na jakém základě - podle jakých příznaků.

Matka by měla logicky klást od jejího oplodnění resp. založení oddělku. Prodejce deklaroval mladou matku. Co se oddělky dovezly toho 8.7. od té doby stále kladla. Při každém natáčení byl prolet mladušek tzn. že kladly průběžně. Skoro až do konce. M.M.

RE: Nosematóza - Leoš Dvorský - 02.02.2021 10:25 PM

Na to, co tu zaznělo se dá odpovídat a ptát se do rána. Především zase jsi,Mirku neuvedl relevantní vstupní data. Tak alespoň uvedu, jak vidím oddělky já. Snad si v tom něco najdeš. Já tam vidím min. 3 body, které ten problém mohly způsobit. Rozhodnutí je ale na tobě. Nikdo nezná skutečnou situaci víc, než ty.

1) Oddělek není hotové včelstvo, dospělec, ale takové děcko v předškolním věku. Podle toho je třeba jej ošetřovat.
2) Na vytvoření oddělku stačí v květnu použít 1 plást se zavíškovaným plodem a včelami a 1zásobní plást se včelami.
3) Na vytvoření oddělku v červnu je třeba 2 plástů zavíčkovaného plodu se včelami a 2 zásobních plástů se včelami.
4) Na vytvoření slušného oddělku v červenci je třeba 4 plástů zavíčkovaného plodu se včelami a 4 zásobních plástů se včelami. Já v tuto dobu používám vždy jen celý nízký nástavek 2/3 Langstroth.
5) Jeden zásobní plást by měl mít 1-1,5 kg zásob.
6) Oddělek je hotov a připraven k dalšímu rozvoji nebo kdy je matka v něm přijata je doba, kdy už se vylíhne první plod od mladé matičky.
7) Do doby než se vylíhne plod od nové matičky oddělek zeslábne o 25-30%.
8) Důležité je neustálé podněcování. Ideální jsou malé dávky pravidelně.
9) Opatrně se stavbou. Na tu je třeba příliv zásob, hodně včel a teplo, přesně v tomto pořadí. Já dávám oddělku vždy jen 1 stavební rámek a někdy později další jeden nebo dva. Záleží na době utvoření oddělku. Je třeba si uvědomit, že na stavbu spotřebují včely hodně b ílkovin, které jsou důležité pro tvorbu dlouhověkých včel.Stavba by měla být ukončena každopádně do konce srpna. Jinak je již velká pravděpodobnost jisté bílkovinné podvýživy a tím i náchylnosti na nemoci, respektive oslabení sociální imunity.
10) Připomeňme si, že v přírodě první rok vystaví roj tolik díla, kolik ho sám obsedne. Jen zřídka kdy více a to musí být skutečně velmi dobré podmínky.
11) Přibližně normální sociální složení včel nastane po vyběhnutí 2 generací včel od mladé matky.
12) U červnových oddělků, které jsou dostatečně silné (obsedají 6 plástů), je velmi dobré odzdravné opatření odebrat první zavíčkovaný plást od mladé matičky. Na ten se stáhnou prakticky všichni přítomní roztoči.
13) Květnové a červnové oddělky nechávám dorůst do síly 2 NN 2/3 Langstroth.
14) Červencové oddělky nechávám na 1NN a stavět dostanou jen 1 stavební rámek.
15) Zimní zásoby oddělkům dodávám ponejvíce již hotové zásoby nejpozději do konce září.
16) Dále je dobře vědět, že viry, Nosema ceranae a Nosema apis se nejvíce a nejrychleji rozšiřují orálně. Tedy dodáváním a zpracováním zásob.
17) Kdy hynou včelařům nejčastěji včely? Do 6 týdnů po nakrmení a někdy stačí i týden.
18) Na co jim ponejvíce hynou? Na patogeny uvedené v bodu 16.
19) Pozor na kupované oddělky . Nikdy nevíte, jak vznikl, což je důležité. Normální oddělek je tehdy, když už v něm jsou včely nové matky.
20) Zvláště komerční včelaři bod 17 přehlížejí a prodají ho ihned po té, co mladá matička začala klást nebo byla přidána. Často se pak stává, že vystresované včely při převozu matičku zabijí nebo poškodí a vy jste vyhodili jen peníze z okna.
21) Zažil jsem i situaci, kdy mi volal začínající včelař celý zoufalý, že si koupil několik desítek oddělku od známého včelaře a všechny mu uhynuly ještě do zimy.
22) Příčina byla v tom, že on si koupil vlastně oddělky ozdravné, kde byl nakoncentrován V.d. Kdyby odebral z oddělku první zavíčkovaný plást od nové matičky, tento oddělek by V.d. prakticky zbavil. Naproti tomu se od dotyčného včelaře jen dozvěděl, že není třeba nic dělat, že jsou varotolerantní. Asi si vůbec nedovede představit, co to obnáší a to slovo použil jako reklamu. Ano i takovou úroveň někteří profíci mají a podstatné pro ně je jen profit. Problémy takto přesunou na kupujícího. Toto seriozní včelař nebo podnikatel nikdy neudělá. Každý ale svého štěstí strůjcem. Pýcha, lež a faleš se u nás staly normou, kdo nevěří, zaplatí.
23) Pozor je třeba si dát i na doporučení prodávajícího, že máte oddělek ošetřit proti V.d. chemicky. Ten si velmi dobře uvědomuje, co vám prodal a alespoň vás na to takto upozornil.
24) Oddělky u mne minimálně 20 let nijak neošetřuji chemií. Je to i takový test vitality. Pokud vydržtel bez chemie 1 rok, je již jen krůček k tomu aby byly dalšího ozdravného opatření 2 roky a tak dále. Byla to taková testovací kaskáda. Využíval jsme ale i jiné, jinak uspořádané. V přírodě jsou včelstva také denně podrobována testům na přežití. Z toho jsem se poučil a využívám toho. Je to poměrně jednoduchá cesta jak imunizovat svá včelstva, protože jen pod infekčním tlakem se mohou skutečně ukázat v celé škále geny a případně i probudit tzv. spící geny, což se při ostatních klasických způsobech šlechtění na odolnost vůbec nedá navodit.

Ono to chce neutále u sebe probouzet včelařské instinkty. Jen potom může fungovat intelekt a včelařská intuice je už vrcholem vědění.
Dům se taky nedá stavět od prostředka nebo střechy.
ld

RE: Nosematóza - Miroslav Matucha - 03.02.2021 01:06 AM

Leoši, já ty včely viděl na živo jen jednou. Jsou 250 km daleko a vidím to co na videu může vidět každý když si to prohlédne. Vím ,že se daly zachránit. Ale daly se zachránit pouze preventivními zákroky. Já během těch 8 sezon přišel o desítky včelstev a jiný by už to dávno vzdal. Přišel jsem o ně proto, že jsem věřil, že poznám problém včas a zasáhnu. Ale já nevěděl co je ten problém, neviděl jsem příznaky, nedokázal jsem předvídat, nedokázal jsem včas řešit, nepřijal jsem správné rozhodnutí a tak to logicky většinou spělo k zániku. A i nyní po těch 8 letech když by se u mých včel objevilo něco co jsem ještě neviděl, může se snadno zvrtnout.

Je hezké jak si popsal oddělky. To co jsi napsal tady četl každý účastník ŠPV stokrát. Ale nový účastník včely nemá a nemůže vzít tedy v květnu čtyři a čtyři plásty a udělat si oddělek. On si musí nejdřív ty včely koupit. A koupí si to co je na trhu. Seskládaný plodový plásty s nasypanýma včelama a matkou s trochou cukru v plástech, nebo když má štěstí tak roj. Ale i když si ten oddělek udělá doma, tak může dojet stejně. Začne-li jako nadšený účastník ŠPV tak o ně přijde jako my o oddělky na videích. A vlastně neví proč. Vždyť dělal vše podle toho co si tady přečetl. Pozoroval je denně a stejně nic nevidí. Zkusí-li to podruhé, tak už bude opatrnější a začne preventivně s tou chemií a nebo když bude zabedněnej jako já tak přijde o další včely. A zase neví proč. A potřetí, počtvrté,... A když si koupí oddělky od jednoho člověka s matkama z jedné lišty, tak nepozná ani jak vypadají rozdíly mezi dobrými resp. zdravými a mizernými včelstvy. Nemá srovnání. A jak může pak nějak účinně zasahovat.

Proto jsem si chtěl tak trochu zahrát na toho začínajícího a doufal jsem, že se na těch videích projeví nějaký ten problém a že se najde někdo kdo sem nebo pod videa napíše: "Tak tady se to mělo řešit, tady je viditelný průser, v tom xtym díle se to už zachránit nedalo,...". V každym případě, když tam nikdo nic nevidí, zhodnotím to v rámci svých znalostí v příštím videu sám, třeba to někomu pomůže a pustím se do přípravy příštího ročníku. Snad se tam "zas budou dít věci" M.M.

RE: Nosematóza - Miroslav Matucha - 03.02.2021 11:27 AM

Ještě někteří nenašli ty videa které se průběžně natáčely. Tak je najdete na https://www.youtube.com/channel/UC2sCrjEHZ7pt0P7fZOnjrQg/videos
M.M.

RE: Nosematóza - Jan Urban - 04.02.2021 01:28 AM

...posilate letos "negdo"nekam mel"? ...nerad bych nekoho nakazil...

RE: Nosematóza - Marek Pomp - 04.02.2021 08:32 AM

Když pominu, že to je vyšetření na nic, je nějaký důvod neposílat?
Pokud máš vyplněné formuláře a vše zabaleno v trojobalu a správně označeno.
Návštěva veteriny trvá cca 1 a půl
minuty s rouškou a na rozlehlé, průvanem dobře větrané chodbě.

RE: Nosematóza - Richard Vysloužil - 08.02.2021 03:00 PM

(04.02.2021 01:28 AM)Jan Urban napsal(a):  ...posilate letos "negdo"nekam mel"? ...nerad bych nekoho nakazil...

Honzo,

úplně zbytečnou měl posílám v tubusu se žádankou do Dolu - podrobnější info bys našel na jejich stránkách.

Užitečnější měl na vyšetření MVP posílám do Agro-ly.

Vše poštou, dvě samostatné obálky, na veterinu nechodím. Tož tak.

Ale to už jsme úplně mimo téma...

RE: Nosematóza - Miroslav Matucha - 09.02.2021 12:08 AM

Tak jsme provedli u padlých oddělků amatérsky mikroskopické vyšetření a udělal jsem z toho záznam. Je zde někdo, kdo z toho něco pozná? Budu rád za každou informaci či radu k dalšímu případnému "výzkumu". M.M.