![]() |
Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Obecné informace (/forum-Obecne-informace) +--- Fórum: Ankety na fóru (/forum-Ankety-na-foru) +--- Téma: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách (/tema-Vyvoj-vcelstva-v-zavislosti-na-venkovnich-teplotach) Všechny stránky |
Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Josef Lekki - 29.01.2013 02:06 PM Zdravím přátele, mám tabulku pro výpočet a odhad včelstva v závislosti na venkovní teplotě. Zajímá mě základní odhad množství včel podle obsednutých uliček, tzn. startovní počet včel k 1.2. daného roku. V mém případě 6 obsednutých uliček 2/3 lang. A další možnosti této tabulky. Protože závislost je více než zjevná. Je to také alternativa k neustálému rozebírání a prohlížení včelstev a tím jejich vyrušování. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Aleš Molčík - 29.01.2013 02:53 PM Uličky v zimě přes folii sleduji a nevím jak je to ovlivnitelné do šířky(počtu uliček), ale na délku je velikost chomáče ovlivněna rámkovou mírou. Aspoň mě se to tak jeví. Když nechám nahoře vysoký nástavek se zásobami, tak při pohledu na sezení chomáče je vidět tvar kruhu. A když zimuji na NN 159, tak přibližně stejně silné včelstvo se stejným množstvím zásob sedí pohledem shora v elipse. Včely samozřejmě nerozebírám, ale mám za to, že se včely vyhýbají mezeře mezi nástavky. Teď jen filozofická otázka, je možné takovou tabulku využít u NN včelstva, jestliže byla tvořena na VN a nebo obráceně? Ne že bych podceňoval její význam, při pohledu shora bez rozebírání a zjistit stav včelstva je perfektní věc, já to doplňuji o nadzvednutí úlu, abych ještě zjistil množství zásob, ale všechno je to o odhadu a to se dá těžko i popsat. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - liptaka - 29.01.2013 03:22 PM Tiež využívam tabuľku na výpočet kladenia podľa vonkajšej teploty a silu určujem takto: jeden plást rámikovej miery B(42×27,5) obojstranne obsadá približne 2000 včiel( je to hrubý odhad podľa starších včelárskych kníh) teda jeden obsadený VN(B-10)=20000 včiel a jeden NN=10000 včiel RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Josef Lekki - 29.01.2013 04:08 PM Pokud vím, tak ji využívaji jak včelaři, kteří maji VN tak i ti co maji NN(p. Dvorský), taky si myslím, že míra prostě nerozhoduje. Takže jeden obsednutý nastavek L159 bude mit max 15 tis? RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Evžen Babík - 29.01.2013 04:12 PM Tabulku používám 6 roků. Sleduji rozkvět jednotlivých snůškových rostlin a předpovídám budoucí kvetení dalších rostlin. Zapisuji též extrémy počasí. Vstupní hodnotu počátečního stavu dávám 15.000 včel a spíše mě zajímají tendence nárůstu včelstva - nutnost dalšího rozšiřování - přidávání stavebních nástavků. Je zajímavé porovnávat vývoj jednotlivých roků a termín, kdy počet včel začně raketově narůstat a kdy teoreticky obsednou další nástavek. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Miroslav Křížek - 29.01.2013 11:24 PM mohl by prosím někdo tuto tabulku pro nás začínající popsat ? Děkuji RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Jaro Stoklasa - 29.01.2013 11:45 PM Áno, aj ja som chcel poprosiť o zverejnenie tej tabuľky. Počujem o tom prvý krát. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Josef Lekki - 30.01.2013 02:20 AM Tady je odkaz na tabulku: http://vcelari-dobra.cz/files/vyvojdleteplot.xls jinak o tomto článek zde: http://dvorsky.leos.sweb.cz/CLANKY/urcovani_rozvoje.htm Doufám, že to nebude panu Dvorskému vadit. Jinak je to rozvedená teorie(praxe) Dr. Bretschko. A jedná se o závislost plodování matky na maximální denní teplotě. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Leoš Dvorský - 31.01.2013 10:40 AM ] Tady je odkaz na tabulku: http://vcelari-dobra.cz/files/vyvojdleteplot.xls jinak o tomto článek zde: http://dvorsky.leos.sweb.cz/CLANKY/urcovani_rozvoje.htm Doufám, že to nebude panu Dvorskému vadit. Jinak je to rozvedená teorie(praxe) Dr. Bretschko. A jedná se o závislost plodování matky na maximální denní teplotě. Nebo se podívejte třeba sem http://dvorsky.leos.sweb.cz/Teploty/(Vývoj_teplot_2012).pdf Dnes zašlu K.Crhovi a on vám ji všem pošle. Totéž udělá J. Šturma. Zítra začínáme! LD RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Jaro Stoklasa - 31.01.2013 01:10 PM A čo január? Ten nekorešponduje s plusovými teplotami? Napr. terajší koniec januára je teplejší. Ak sa začne od 1.2., čo s vplyvom posledných januárových dní? Tiež sa vo viacerých variantoch tabuľky uvádzajú rozdielne východiskové počty včelstiev od 10000, cez 15000 a 20000 až po 30000. Už len rozdiel 5000 je veľmi výrazný. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Leoš Dvorský - 31.01.2013 01:21 PM [A čo január? Ten nekorešponduje s plusovými teplotami? Napr. terajší koniec januára je teplejší. Ak sa začne od 1.2., čo s vplyvom posledných januárových dní? Tiež sa vo viacerých variantoch tabuľky uvádzajú rozdielne východiskové počty včelstiev od 10000, cez 15000 a 20000 až po 30000. Už len rozdiel 5000 je veľmi výrazný. Je třeba si uvědomit, že je to model a "jen" nedokonalá matematika (všechny vlivy nedákážeme přesně ohodnotit). Leden tam není proto, že se vychází z předpokladu, že zimní plod nahradí dosavadní zimní ztráty včel a do té doby je plodování cyklické. Lze to chápat různě i různě uzpůsobit. Po dlouholetém používání to celkem koresponduje i u včelstev, která začnou s plodováním třeba o měsíc později. Prostě dlouhověké včely začnou později stárnout a pod. Diskutovat leze oprávněně o spousty věcech. Je ale lépe udalat první krok než čekaž, až to bude 100%ní., to ale vlastně nebude nikdy. u žejno proto, že včela není neživá hmota, ale každé včelstvo je originál stejně jako my lidé. Nám v Mladé Boleslavi tabulka slouží dobře. Máme přehled o tom co se ve včelstvech může odehrávat a sbírat porovnáváním další zkušenosti. Zdraví LD RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Jaro Stoklasa - 31.01.2013 01:26 PM To nebola negatívna otázka, ale zvedavosť. Ešte ten počet včiel. Prečo sú tie počty také rozdielne? Myslím tie východzie počty. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Leoš Dvorský - 31.01.2013 03:00 PM [] To nebola negatívna otázka, ale zvedavosť. Ešte ten počet včiel. Prečo sú tie počty také rozdielne? Myslím tie východzie počty. Výchozí počty závisí od síly včelstva, můžete si doplnit podle svých podmínek. Vychází se z předpokladu, že 1 kg = 10000 včel. LD RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Ing.Jiří Šturma - 31.01.2013 11:58 PM Ještě pro ty, kteří by sílu včelstva chtěli znát přesněji, uvedu propočet pana Čestmíra Gazdy z Ostravy, který přednášel u nás v Ml. Boleslavi o silných včestvech. Předpoklady: 1. Včelstvo je umístěno na váze 2. Zváží se extra dno, víko a jeden nástavek se soušemi. Postup: 3. Od celkové váhy celého úlu, navážené v určitém okamžiku se odečte dopředu navážená váha dna, víka a násobek příslušného počtu nástavků a váhy jednoho nástavku se soušemi. 4. Výsledek je váha včel a zásob v úle. 5. Tato váha včel a zásob pokud se vydělí koeficientem 7,3 (ten je ověřen praxí pana Gazdy - je i výrobcem decimální včelařské váhy Maja) je váhou včel v úlu. Jen moje poznámka, že to hlavně platí v období letního slunovratu. V zimě bych se spíše přikláněl ke koeficientu 8-8,5. Zítra až budu u notebooku, pošlu přes Karla Crhu i tabulku na vážení v excelu pro ty, co si to budou chtít zkusit. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Aleš Molčík - 01.02.2013 12:43 AM Nikdy jsem si tohle neověřoval, ale podle Včelařské encyklopedie z 1956: Zimní chomáč včelstev(koule) sedí v uličkách _3 _______průměr koule(cm) 8,2 __počet včel 865 _____________4 _____________________11,8 ___________2 580 _____________5 _____________________15,4 ___________5 735 _____________6 _____________________19____________10 770 _____________7 _____________________22,6 __________18 125 _____________8 _____________________26,2 __________28 238 RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Leoš Dvorský - 01.02.2013 05:13 PM [quote='Aleš Molčík' pid='540' dateline='1359668606'] Nikdy jsem si tohle neověřoval, ale podle Včelařské encyklopedie z 1956: Zimní chomáč včelstev(koule) sedí v uličkách _3 _______průměr koule(cm) 8,2 __počet včel 865 Nebo se podívejte sem http://www.aristoteles.cz/matematika/stereometrie/koule.php Objem koule o r 15 cm=cca 14000. Když vezmete, že do 1cm3 se vejdou 2-3 včely, pak je to síla 30-45000 včel, tedy cca 3-4,5kg. Samozuřejmě za předpokladu, že je tvar koule. Ono to není nikdy na 100%, ale vycházet se z toho dá také. Zase záleží na více faktorů, ale stále se s tím dá dobře pracovat. LD RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Aleš Molčík - 01.02.2013 08:34 PM Já myslím, že tenkrát soudruzi ten výpočet dělaly víc složitěji, ono centrem sezení zimního chomáče je dílo se zásobami a to dílo bude započítáno v tom průměru koule. Pro ověření počtu včel v zimním chomáči by se musel spočítat objem obsednutých uliček. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Leoš Dvorský - 01.02.2013 11:20 PM [Já myslím, že tenkrát soudruzi ten výpočet dělaly víc složitěji, ono centrem sezení zimního chomáče je dílo se zásobami a to dílo bude započítáno v tom průměru koule. Pro ověření počtu včel v zimním chomáči by se musel spočítat objem obsednutých uliček. O přibližnosti, jsem mluvil, ale centrem zimního chomáče určitě nění dílo se zásobami. CHomáč se zásob jen dotýká na okraji. Uvnitř chomáče jsou včely v buňkách a v uličkách poměrně trěsně. Kdyby seděly na zásobách, hodně by jich uhynulo , seděly by na studno. Dílem si tedy hlavu moc nelamte. LD RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Jaro Stoklasa - 11.02.2013 10:02 AM Február u mňa zatiaľ bez plusových teplôt. A nevyzerá, že by sa to malo zmeniť. Dovolím si vysloviť pochybnosti o modeli vplyvu teplôt na kladenie. Ak by totiž kládli včely i ba pri plusových teplotách, tak celý február nebude plod? Vlani kládli aj za tých najväčších mrazov. Akurát pri tých najnižších teplotách trochu plodu vyhodili von. A to bol pre mňa znak, že kladú. Teploty nad nulou pred tým neboli. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - liptaka - 11.02.2013 10:13 PM Nikto nehovorí že tabuľka vystihuje presne to čo sa práve deje v úli ale je to výborná pomôcka keď nechceme včely rušiť zbytočnými prehliadkami ale zasiahneme len vtedy keď je to potrebné(podmienka je zazimovanie silných vitálnych včelstiev) RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Milan Bencúr † - 11.02.2013 10:14 PM (11.02.2013 10:02 AM)Jaro Stoklasa napsal(a): ... Ak by totiž kládli včely i ba pri plusových teplotách, tak celý február nebude plod?.... Len pre upresnenie, kladú matky a včely plodujú. Potom, túto zimu ešte u mňa, na Orave, nebolo takého priaznivého dňa, aby sa včely čiastočne preleteli. Ak budú mať takú príležitosť po týchto mrazoch, určite po čiastočnom zimnom prelete začnú aj s plodovaním. Na letáči jedného úľa už tretí týždeň pozorujem ráno roztopený sneh a to tiež niečo signalizuje. Aj kopčeky meliva na podložke tam rastú, ale výrazne vyššiu teplotu povaly som v tom úli zatiaľ nespozoroval. Jaroslav, mne sa zdá, že ten zachladený plod na podložke bol minulý rok až v apríli, nie vo februári. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Jaro Stoklasa - 12.02.2013 10:29 AM Bol aj v januári. Vždy keď prišli po slabších mrazoch silnejšie. Na mojich podložkách je spotreba meliva nízka, až mám pocit, miestami, že čím sa tie včely živia. Zatiaľ jednoznačne najnižšia spotreba akú som počas svojho včelárenia pozoroval. Dôvod neviem. Čo sa týka preletu, vlani bol u mňa 17.3.2012, ak by plodovali až potom, boli by zo včielstiev slabochy. Podľa mňa včelstvo ploduje aj počas mrazov. Akurát možno nie vo veľkom. Aj keby neboli plusové teploty celý február aj marec, tak bude včelstvo plodovať. Teplota je zrejme dôležitý faktor, ale asi nie jediný. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Radek Hubac - 12.02.2013 04:50 PM Zrovna včera jsem koukal přes stropní fólie a skoro všechna včelatva se již přemístila nahoru a zatopila, tedy rozplodovali se. Se zimním plodem je to různé. Před Vánoci jsem vymetl jedno včelstvo, které po větších mrazech uhynulo na zásobách, protože neopustily plod, zůstaly ve 2 a 3. NN a med s cukrem měli až v 5.NN... kolem Vánoc každoročně pozoruji takové přesunutí sezení pod víko a rozplodování nezávislé na proletu. Radek RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Milan Bencúr † - 16.02.2013 03:18 AM To bol dnes dobrý zimný prelet. Cez poludnie príjemne teplo, slnečno a bezvetrie. Úle mám od severu chránené stodolou a svit južného slnka ich zohrieva. Teplota len 6C. Sneh pred úľmi a v okolí včelnice je samá oranžová bodka. V tom snehu je aj pár skrehnutých včielok. Včielky čistili dno a tak intenzívne vetrali, že tú známu vôňu z úľov po prezimovaní bolo cítiť zo všetkých strán okolo včelnice. Intenzívnejšie plodovanie včelstiev môže začať a už ho žiadna nepriazeň počasia nezastaví. O mesiac, okolo 15.marca, môžem očakávať aj hromadný prelet prvých mladušiek tohtoročnej sezóny. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Leoš Dvorský - 23.02.2013 01:17 PM Vašek Smolík má moc pěkný článek ve Včelařství č 3. Co vy na to "Šancaři"? LD RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Crha Karel - 23.02.2013 08:54 PM Tož. Pročetl jsem podrobně, ale o vývoji včelstva v závislosti na venkovních teplotách ani zmínka. ![]() RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - liptaka - 23.02.2013 09:29 PM Ešte mi nedošiel ale určite ho podrobne preštudujem ![]() RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Jaro Stoklasa - 24.02.2013 08:53 PM Včera +1, dnes +5. Takže konečne nejaké plusové teploty do tabuľky. To len aby sme nezabudli, o čom je táto téma ![]() RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Josef Lekki - 25.02.2013 07:29 PM včera +6 dnes +8 ![]() RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Jaro Stoklasa - 25.02.2013 10:29 PM Dnes som čakal, že možno bude hromadný prelet, ale teplota na včelnici dosiahla "iba" +5, čo je i tak na túto dobu u mňa dosť. Ďalšie dni už predpokladám budú chladnejšie, v noci aj mrazy. Teraz je už -3. Celkom by som už uvítal, keby teploty príliš neklesali. Tento rok sa akosi neviem dočkať jari. Najviac som zvedavý na môj Warre úľ. Včelstvo zimovalo len s málom zásob. Nechceli ich na jeseň brať. V duchu som sa s nimi už rozlúčil, ale zatiaľ žijú, pokojne si šumia, tak možno... Čo ma však zaráža, je to, čo som spomínal vyššie. Tento rok, súdiac podľa meliva, je až nezvyčajne nízka spotreba zásob vo všetkých úľoch. Naopak v 2 úľoch je pre zmenu znova príliš veľa mŕtvoliek. Jedno včelstvo ich má veľa každú zimu. To druhé bolo vytvorené na jeseň spojením dvoch, tak možno to je dôvod (veľa starých včiel). Pri potoku som pozeral liesky a jelše, ako na tom sú. Liesky sú vo vývoji kvetu ďalej (dôsledok plusových teplôt najmä v decembri), jelše veľmi nepokročili. Podľa článku, čo som nedávno čítal od Škvareninovej a kol., spúšťačom kvitnutia pre tieto druhy je suma denných teplôt, u liesky postačuje nižšia, u jelše je potrebná vyššia suma. Dúfam, že to výjde tak, aby včely mali úžitok z jedného i druhého. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Martin Nezbeda - 26.02.2013 05:05 PM Dnes +6 a když zasvítilo sluníčko, Singrovky si vyrazily na prolet. Vigorky zřejmě usoudily, že jim nic neuteče a zůstaly doma. Zapisuji pravidelně a sám jsem zvědav, jak se to osvědčí. Když nic jiného, budu mít aspoň záznam o teplotách a fenologii z každého roku. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Crha Karel - 26.02.2013 08:15 PM Nejen to. I záznam o rozdílném chování různých linii. Zatím to odpovídá. Singerky by měly i dřív a objemněji plodovat v závislostech na vzrůstajících teplotách. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Milan Bencúr † - 01.03.2013 10:23 PM Tri dni po prvom prelete začína matka intenzívne klásť vajíčka. Vypočítal som podľa jednoduchej metódy Jozefa Bretschko produkciu položených vajíčok matkou v závislosti na priemernej maximálnej dennej teplote za prvú a tretiu dekádu mesiaca február. Priemer teplôt v mesiaci som rozdelil po dekádach. Na konci mesiaca som vypočítal približnú veľkosť plodového hniezda v úli Warre. Na jeden plást Warre počítam asi 4000 buniek. Za február matka položila celkom 4052 vajíčok a to je plocha asi 1,01 plásta Warre. Minimálne položila matka denne 23 vajíčok a maximálne 193 vajíčok. V priemere položila vo februári 141 vajíčok denne. Keďže som použil pre výpočet dve metódy, tie čísla sú len orientačné, môžem však predpokladať, že sa približne zhodujú so skutočnosťou. Mám takú skúsenosť, že keď včelstvo začne v skorej jari plodovať, žiadna nepriazeň počasia ho v jeho raste nezastaví. Samozrejme musí primerane obsadať priestor úľa, mať dostatok zásob, peľu a vody. Viac na mojom blogu http://nasapravda.blogspot.sk/2013/03/vyvoj-vcelstva-vo-vcasnej-jari.html [attachment=50] RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - long.burda - 02.03.2013 07:08 PM Zdravím přátelé, nevím, jestli dotaz patří zde, nicméně.....kdy nastane vhodná doba ke spojení včelstev? Je to možné už nyní, nebo až později? A pokud později, tak kdy? Včelstva už patrně začaly plodovat (soudě podle výskytu vody v podmetu). Díky. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Leoš Dvorský - 02.03.2013 07:45 PM Zdravím přátelé, nevím, jestli dotaz patří zde, nicméně.....kdy nastane vhodná doba ke spojení včelstev? Je to možné už nyní, nebo až později? A pokud později, tak kdy? Včelstva už patrně začaly plodovat (soudě podle výskytu vody v podmetu). Díky. Na jaře můžete spojovat kdykoliv, záleží na tom co sledujete. Škoda, že jste stav a cíl nepopsal více. Já osobně bych se spojováním nepospíchal a využil alespoň jeden plodový cyklus potenciál obou matek. Obecně platí, spojovat stejně zdravá včelstva. Chystám se udělat pro začátečníky schéma ošetrování slabých včelstev a oddělků na jaře. Trpělivost, prosím. LD RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - long.burda - 03.03.2013 08:16 PM Stav je takový, že jsem na podzim zazimoval 4 slabší včelstva (moje chyba) plus jeden oddělek (ten prosperuje celkem dobře). Dvě včelstva mi padla na odtržení od zásob a zbylá dvě žijí, ale v nic moc síle. No a já je chci spojit, aby z nich co nejdříve bylo včelstvo v pokud možno co největší síle, které by bylo schopno využít jarní snůšku (u nás je celkem časně, včelstva jsou umístěna v nížině cca 250 m.n.m. a jaro u nás začíná přibližně ve stejnou dobu, jako na jižní Moravě) a potom udělat nějaké oddělky. P.S. jinak moc děkuji za metodiku k rotaci NN u medné komory a mimo Vámi zmiňované metodiky k ošetřování slabých včelstev bych (jistě ne jen za sebe) poprosil o metodiku (schéma), jak rotovat (vyřazovat) nástavky ve smyslu pravidelné obměny díla. Děkuji předem RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Leoš Dvorský - 03.03.2013 09:36 PM [] Stav je takový, že jsem na podzim zazimoval 4 slabší včelstva (moje chyba) plus jeden oddělek (ten prosperuje celkem dobře). Dvě včelstva mi padla na odtržení od zásob a zbylá dvě žijí, ale v nic moc síle. No a já je chci spojit, aby z nich co nejdříve bylo včelstvo v pokud možno co největší síle, které by bylo schopno využít jarní snůšku (u nás je celkem časně, včelstva jsou umístěna v nížině cca 250 m.n.m. a jaro u nás začíná přibližně ve stejnou dobu, jako na jižní Moravě) a potom udělat nějaké oddělky. Nejprve bych rychle využíl nabídky MUDr. Uríka a nechal je vyšetřit na noemózu. Pokud to bude OK, spojil bych co nejdříve, ale dal mezi ně mřížku, na ní papír, ten proděroval a tak je spojil. Po uričtou dobu tam budou 2 mtky a to jim prospěje. Jinak ta úvaha je správná. Jedno silné včeltvo dá zpravidlavíce medu než 2 labá. Můete ale postupovat i tak, že ta slalbá "zúžíte" jen na jeden nástavek. Dělám to tak, že na spodní nástavek dám folii, vpředu zase nedorazím jako při skladování souší a na něj dám ten se včelami. Takto ošetřovaný oddělek má lepší tepelný režim, což N.c. neprospívá a přitom pocit protoru, který se snaží zaplnit. Až budou včely i v části spodního nástavku, pak dát folii pryč a provéstpřípdně záměnu. Taková jednoduchá finta s folií. Zdraví LD RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Jaro Stoklasa - 04.03.2013 09:55 AM K dnešnému dňu podľa tabuľky nakladených 940 vajíčok. V marci by sa to mohlo rozbehnúť viac. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Leoš Dvorský - 06.03.2013 04:54 PM Dnes je zde krásně, ale fouká vítr (Mladá Boleslav). Téměř všechny včely jsou po proletu. Jen jsem koukl do včelstva, které obsedá na černo 3NN. 6 dm2 plodu, 2/3 otevřeného. Zahlédl jsem i včely s pylem z lísek. U tohoto včelstva jsem i změřil veliost buněk. Je to jiná linie, než jsem zde již popisoval loni. Velikost buněk také 4,9 na volné stavbě z loňska. Blázen kdo kupuje mezistěny o menších rozměrech buněk. Tak to skutečně žádná vzácnost nebude. Jinak včely sedí stále jaksi na těsno, asi to s jarem zase tak horké nebude. LD RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Martin Nezbeda - 07.03.2013 02:06 PM Včera u nás 12,5° C, vítr se trochu uklidnil, tak se taky vyprášily. Větší aktivitu Singrovek oproti Vigorkám přestávám přičítat pouze linii, ale tomu, že Singrovkám svítí slunko na úl i z boku, tedy mají "tepleji". Bylo to teď krásně vidět - Vigorky vylezlé jen na přední stěně, Singrovky se slunily vpředu a z boku. Nevím, jestli má valného významu do budoucna zapisovat do fenologie i počasí, ale zatím to dělám. Abych to nemusel stále vypisovat, udělal jsem si (v Leošově tabulce) vedle ještě tři úzké sloupečky, kde jen barevnou výplní značím jestli je slunečno/zataženo, déšť, vítr. To je jen jako tip pro ty, kteří rádi vybarvují okýnka. ![]() RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Milan Bencúr † - 19.04.2013 08:21 AM (07.03.2013 02:06 PM)Martin Nezbeda napsal(a): Nevím, jestli má valného významu do budoucna zapisovat do fenologie i počasí, ale zatím to dělám.Martin, keď nemáme možnosť viesť debatu o včielkach v hotely Květnice, tak aspoň v tomto vlákne a na tomto fóre. Sledovať denne vývoj teplôt v počasí a poznať fenologický kalendár vo svojom regióne má pre prírodného včelára veľký význam. V mojej lokalite v roku 2012 začali včelstvá so stavbou trúdieho diela a s chovom trúdov po 6.apríli. a stredne silné včelstvá sa rojili v polovici mája, čo je u nás obdobie kvitnutia ovocných stromov. V tomto roku 2013 začnú včely s chovom trúdov až teraz, čiže okolo 20.apríla. Dá sa predpokladať, že vzhľadom na vývoj denných teplôt do konca apríla a v máji, ktoré nemajú byť výrazne vysoké, sa rast včelstiev spomalí, ak zoberieme do úvahy závislosť počtu denne položených vajíčok matkou na výške vonkajšej dennej teploty. Z takého predpokladu možno usudzovať, že pri nižších denných teplotách v máji by včelstvá dosiahli počet jedincov asi 33000 začiatkom júna, čiže okolo 6.6. by sa dostávali do rojovej nálady. V prvej dekáde júna začína u mňa kratšie bezznáškové obdobie, kvitnú len lúky a hora ešte nemeduje, z čoho môžem predpokladať, že v tomto roku prvoroje vyletia okolo 15.júna, alebo sa včelstvá nebudú rojiť vôbec. Ak bude málo rojov, alebo žiadne, tak včelstvá budú mať možnosť využiť znášku z vŕb a ovocných stromov. A tento prvý jarný meď je tá najväčšia mňamoška. Ak by sa môj predpoklad vo vývoji počasia zhodoval so skutočnosťou, tak v tomto roku má pre mňa význam robiť odložence s tým, že ich vrátim do včelstva tesne pred letnou znáškou okolo slnovratu. V rokoch, kedy je apríl teplejší ako ten tohtoročný, robím odložence z vyrojených včelstiev a pred letnou znáškou ich spájam. V takom prípade neprídem o výnos medu ani u vyrojených včelstiev. Tak teda, má sledovanie počasia a kvitnutie rastlín valný význam? Môže byť tomu tak? RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Leoš Dvorský - 19.04.2013 01:35 PM Chci se zeptat Milana i ostatních, kteří včealří na volné stavbě delší dobu. Jaro se rozběhlo na plné pecky. U své linie Began, která je asi nejlepší v testech vitality a přežívají s úspěchem všechny hrůzy, které jim v testech nachystávám se letos velmi brzy objevuje dělničí plod v trubčích buňkách. Matka nebo včely velikost buněk prostě nerozlišují a odchovávají si co chtějí. Pozoruji to již několik let a je to hodně zajímavé, budu to muset nafilmovat, protože fotky nejsou dost průkazné (prostě neumím fotit ani Fudžisonem, kterého mi doporučil Vašek Smolík). Zajímala by mne zkušenost ostatních. Díky. LD RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Milan Bencúr † - 25.04.2013 08:52 PM Aj ja som postrehol pred týždňom, že v trúdích bunkách je zaviečkovaný robotníčí plod. Nestihol som tento stav odfotografovať, pretože posledných šesť dní sú včielky nadmieru nervózne, a táto ich prehnaná pichavosť v suchom počasí po otvorení úľa sa pravidelne každú jar opakuje, preto im teraz radšej dám pokoj a neruším ich rozoberaním. Keď rozkvitnú vŕby už budú kľudné, potom sa pokúsim urobiť niekoľko fotografií. Ak bude z čoho. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Milan Bencúr † - 16.05.2013 10:46 AM (19.04.2013 01:35 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Chci se zeptat Milana i ostatních, kteří včealří na volné stavbě delší dobu. Včera sa mi "podarilo" odtrhnúť volnú stavbu trúdieho diela a objavil som medzi trúdími bunkami aj zaviečkované bunky robotníc. [attachment=87] RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Miroslav Macek - 28.01.2014 12:12 AM Od 1. februára sa už v tabuľke vývoja podľa teplôt začne pri plusových denných teplotách objavovať množstvo nakladených vajíčok. Ktovie či sme si tie plusové neminuli už v januári ![]() RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Milan Bencúr † - 28.01.2014 07:44 AM (19.04.2013 08:21 AM)MilanBencúr napsal(a): ... Sledovať denne vývoj teplôt v počasí a poznať fenologický kalendár vo svojom regióne má pre prírodného včelára veľký význam. ... ak zoberieme do úvahy závislosť počtu denne položených vajíčok matkou na výške vonkajšej dennej teploty. Z takého predpokladu možno usudzovať, že pri nižších denných teplotách v máji by včelstvá dosiahli počet jedincov asi 33000 začiatkom júna, čiže okolo 6.6. by sa dostávali do rojovej nálady. V prvej dekáde júna začína u mňa kratšie bezznáškové obdobie, kvitnú len lúky a hora ešte nemeduje, z čoho môžem predpokladať, že v tomto roku prvoroje vyletia okolo 15.júna, ... Môj minuloročný predpoklad sa splnil do bodky. Prvý roj na mojej včelnici vyletel 5.júna a väčšina včelstiev sa rojila v polovici júna. Tým chcem len zdôrazniť, že fenologický kalendár a sledovanie vonkajších teplôt má pre včelára význam. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Petr Pokorný - 28.01.2014 01:21 PM (19.04.2013 01:35 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Chci se zeptat Milana i ostatních, kteří včealří na volné stavbě delší dobu. Sice ještě moc dlouho nevčelařím, ale zkušenost mám stejnou, zejména u matek Zuberka. V trubčích buňkách všechno, tedy trubčí, dělničí plod a med, kromě matečníků (ty jsem viděl všeho všudy za 3 roky 1x, když jsem omylem přendal plást s plodem na posílení oddělku i s matkou). RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Miroslav Macek - 28.01.2014 11:03 PM Rozprával som s mojim učiteľom včelárom (89) ktorý býva 2km odo mňa o stave jeho a mojich včelstiev. Pochválil som sa mu že tie moje sa predminulú nedeľu všetky preleteli a pravdepodobne plodujú . Jeho včely vraj vtedy zďaleka tak nelietali. Má trochu menej slnečné stanovisko a zateplené úle B umiestnené vo včelíne. Priznal sa mi že včelstvá prezeral (jemne som mu pripomenul že je to vlastnosť nás začínajúcich včelárov vŕtať sa v nich keď to nepotrebujú). Z ôsmich úľov prezrel šesť a nenašiel žiaden plod. Čo môžeme z toho dedukovať? Počasie a vonkajšia teplota má určite veľký vplyv na vývoj včelstva ale sú tu ďalšie faktory : nadmorská výška , stanovisko , úľ , uteplenie , metodika , včelia rasa , včelár ... ktorých kombinácia môže spôsobiť že všetko je úplne inak. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Milan Bencúr † - 28.01.2014 11:34 PM Miroslav, myslím, že ani tvoje včelstvá neplodujú. Skús položiť dlaň na povalu úľa. Určite ešte nie je teplá. Tá nazrážaná voda v letáči je preto, že v uličkách medzi plástami, ktoré sú pritmelené ku stene úľa, je tak výborná klíma, že živočíšne teplo sa nemá kde rozplynúť, ako je to v rámikových úľoch, ale sa vyzráža na stene nadstavku priamo v uličke. Trámikový úľ je pre včely úžasné obydlie a je len dobre, že rastie počet fandov, ktorí chcú dať tomuto úľovému systému šancu.. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Milan Bencúr † - 03.02.2014 07:59 PM Musím zmeniť môj predchádzajúci názor z 28.1., mýlil som sa. Ja som si myslel, že moje včelstvá ešte neplodujú. Dlaň na povale úľa nič neregistruje. Povala ešte nie je teplá. Nazrážaná voda v letáči nie je. Možno sa nezráža preto, že je teplo. Ale na podložkách som mláčky s vodou našiel. V piatok, 31.1.,som kontroloval spotrebu zásob včelstvom v úli Warre na váhe. Od 1.10.2013 do 31.1.2014 včely spotrebovali 3,7 kg zásob. V priemere je to 925 g na mesiac. Keď to porovnám s predchádzajúcou zimou, tak od 1.11.2012 do 31.1.2013 včelstvo na váhe spotrebovalo len 1,7 kg zásob, čo bolo v priemere 567 g na mesiac. Váhu som kontroloval aj cez vianočné sviatky a vidím, že tohtoročná teplá zima sa na zvýšenej spotrebe zásob výrazne podieľa. Počas teplého januára včelstvo spotrebovalo až 1500 g zásob na mesiac, ale do silvestra len 733 g na mesiac, čo je o polovicu menej ako v januári. Je teda celkom možné, že včelstvo v januári už niečo preplodovalo. Ale 25. a 26.1 bol u nás celodenný mráz -10°C, poprašok snehu asi 5 cm, včielky hučali, bolo ich počuť aj 2 m od úľov a to by mohlo tiež znamenať plodovanie včelstiev. Takže nie iba nazrážaná voda v letáči je znamením plodovania včelstiev, ale aj spotreba zásob alebo zvuk vydávaný včelstvom. Dnes bol krásny a plnohodnotný prelet včielok. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Miroslav Macek - 03.02.2014 11:58 PM Aj u mňa dnes prelet. Spotrebu mám vo všeobecnosti vyššiu. Zatiaľ však nemám s čím porovnávať. Takto vyzeralo počasie za posledné dva mesiace u nás. Dúfam že tento rok zima nebude taká dlhá ako vlani , lebo týmto tempom sa môžeme obávať či nebudú chýbať zásoby. Miro RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Miroslav Macek - 06.02.2014 11:29 PM Po prehliadnutí toho videa by sa názov tejto témy dal rozšíriť o "Vývoj počasia v závislosti na rozhodnutiach ...(koho , to si môže každý domyslieť)" http://www.czechfreepress.cz/uvadime-videa/rozhovor-o-geoinzinieringu-v-spanielskej-televizii-video-morgellony.html čo k tomu dodať... ![]() RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Josef Lekki - 06.02.2014 11:29 PM Já už mám k porovnání vývoj teplot z loňska a jestli to s těmi teplotami takto půjde dál, tak bude v půlce března v úlech tolik včel jako loni v půlce května. Zatím to nevypadá, že by se mělo ochladit, spíše naopak. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Debora - 08.02.2014 05:25 PM Věda jen jen zvrhlost, pokud jejím hlavním cílem není zlepšit lidskost. To co nyní chceme, je bližší kontakt a lepší pochopení mezi jednotlivci a komunatami po celém světě a odstranění sobectví a pýchy. Mír je pouze přirozený důsledek všeobecného osvícení. (Nikola Tesla 1919) HAARP RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - schützmeister - 08.02.2014 07:45 PM (06.02.2014 11:29 PM)Josef Lekki napsal(a): Já už mám k porovnání vývoj teplot z loňska a jestli to s těmi teplotami takto půjde dál, tak bude v půlce března v úlech tolik včel jako loni v půlce května. Zatím to nevypadá, že by se mělo ochladit, spíše naopak.I na Šumavě je zatím extrémní teplo a sucho, ale pravdou je, že poměrně bez výkyvů. Prolety slabé, zásob zatím dosti i včel nadnormálně. Rozhodně příjemější, nežli loňské extrémní mrazy. Ale co není, ještě může být, přinejmenším, podle pranostik, má být letošní zima velmi dlouhá. Tak jsem zvědavý, co nám počasí nachystá. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Leoš Dvorský - 09.02.2014 11:01 AM (08.02.2014 05:25 PM)Debora napsal(a): Věda jen jen zvrhlost, pokud jejím hlavním cílem není zlepšit lidskost. To co nyní chceme, je bližší kontakt a lepší pochopení mezi jednotlivci a komunatami po celém světě a odstranění sobectví a pýchy. Mír je pouze přirozený důsledek všeobecného osvícení. (Nikola Tesla 1919) Svatá pravda. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Debora - 09.02.2014 03:30 PM zajímavý odkaz: zde je hezky vidět aktuální váha včelstva v průběhu dne v závislosti na počasí RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Miroslav Macek - 19.03.2014 09:05 PM Detailnejšie sledujem počasie len dva roky ale práve tieto dva sa zdajú veľmi rozdielne aj pre starších pamätníkov. O teplotnej nadpriemernosti tejto zimy asi niet pochýb a javilo sa že bude na začiatku roka dosť veľký zrážkový deficit čo sa ale v posledných dňoch zmenilo. Nedávno som si kúpil takýto jednoduchý zrážkomer a k zbieraniu informácií o teplotách pribudli aj zrážky. |