![]() |
Materiály na výrobu nástavků - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Pomůcky k chovu včel (/forum-Pomucky-k-chovu-vcel) +--- Fórum: Úlové sestavy (/forum-Ulove-sestavy) +--- Téma: Materiály na výrobu nástavků (/tema-Materialy-na-vyrobu-nastavku) Všechny stránky |
Materiály na výrobu nástavků - Milan Urík - 09.01.2013 10:26 PM Zdravím a mám dotaz: máte někdo zkušenosti s nástavky z podlahovky nebo dřevotřísky? Mám možnost dostat tento materiál zdarma. Díky RE: Materiály na výrobu nástavků - Aleš Molčík - 10.01.2013 12:20 AM Z dřevotřísky jako nouzovka pro medník, na dešti bobtná a rozpadá. A tou podlahovkou je myšleno přesně co za typ materiálu? RE: Materiály na výrobu nástavků - Crha Karel - 10.01.2013 09:13 AM Toto téma se dosti podrobně probíralo na VF, nejdůležitější je vždy zjistit typ pojiva pro zmíněné aglomerované dřevo. Různá pojiva pro různé materiály, která mají i atest na použití v domácnostech nemusí být stabilní při plném slunci v létě a mohou uvolňovat škodlivé látky třeba i pro včely. RE: Materiály na výrobu nástavků - schützmeister - 13.01.2013 04:23 PM Rád bych rozvedl téma o škodlivosti materiálů, jsem v tomto směru od fochu a tak něco málo ještě ze školních let : DTD - dřevotříska ať již surová či laminovaná obsahuje 20% formarmaldehydových pryskyřic, které se uvolňují po celou dobu životnosti materiálu. Jedná se zdraví škodivou látku a ikdyž materiál možná splňuje povolené limity, jde o něco podobného jako čistý vzduch v ostravské aglomeraci. Pokud to přežijí včely, med bude zcela jistě jedovatý. OSB - stavební deska s orietovanou třískou - je něco obdobného, s tím, že pojivo je o něco jedovatější/ musí odolat povětrnosti/ není ovšem toliko prchavé/ uvolňuje se pomaleji. Viděl jsem z toho králíkárnu a chudinkám to nezávidím. MDF - dřevovláknitá deska - bývá to sololit nebo i silná/ ale drahá deska/ - obsahuje pojiv minimum, není ale vhodná pro venkovní použití - silně savý materiál. Dle mé zkušenosti také značně podléhá plísni. překližka - ať již stavební nebo truhlářská obsahují opět značnou dávku lepidel s křížem nebo zkříženými hnáty na obale. Stavební vydrží, opět ale platí, že je jedovatější. biodeska - většinou třívrstvá silná deska lepená ze slabých prkének - obsahuje řádově méně jedovatého lepidla, v zahraničí velmi používaná na úly. Je třeba volit desku pro venkovní použití. Pro bio chov ale nepoužitelná, toxická, ač jen mírně. Ideální je rostlé dřevo, ale i zde jsou rozdíly v kvalitě. Ve světě se pro trvanlivost požívá například cedr/ což příliš neladí ochranářskému oku - těží se většinou v ruských pralesích / nebo douglaska - ta se sežene i u nás, dle mého názoru je dost těžká. Také je vhodná borovice radiata - pro svoji lehkost. Z našich dřevin : 1.vejmutovka, borovice lesní - borovice o něco těžší ale jinak super, málo plesnivějí, odolnost dostatečná. Dobré i na rámečky. 2. smrk, jedle - zlatá klasika, o něco těžší jak borovice. Nepatrně víc plíseň. 3. douglaska, modřín - největší odolnost ale o polovinu vyšší váha a dvojnásobná cena, na rámečky se moc štípe. 4.listnaté - topol, vrba,osika,lípa - lehké, levné,nekroutivé, málo trvanlivé - příliš plesnivějí, s výhradou na rámečky. 5.olše - těžší a tvrdší, nástavky příliš plesnivějí, hodně pracuje - ovšem ideální na rámečky, lepší a levnější než lípa. 6. bříza,buk,habr,dub,jasan - zcela nevhodné, příliš se kroutí a těžká váha. 7. na rámečky ještě použitelné : javor,třešeň - poměrně měkké a ne tak štípavé. RE: Materiály na výrobu nástavků - Crha Karel - 13.01.2013 06:29 PM Výše zmíněných zkušeností bych využil na dotaz při použití dřeva ošetřeného proti dřevokaznému hmyzu přípravkem zelené barvy - asi Linofix atp RE: Materiály na výrobu nástavků - schützmeister - 14.01.2013 02:34 PM (13.01.2013 06:29 PM)Crha Karel napsal(a): Výše zmíněných zkušeností bych využil na dotaz při použití dřeva ošetřeného proti dřevokaznému hmyzu přípravkem zelené barvy - asi Linofix atpJedná se s největší pravděpodobností o Lignofix, existuje čirý - profi, tam není o čem a zelený, který má barvou budit dojem ekologičnosti. Ve složení výrobku stojí : obsahuje syntetický pyrentroid a jako včelaři víme o co jde, a dále se píše : spolehlivě likviduje dřevokazný hmyz a jejich larvy a VAJÍČka, má dvojí účinek - požerový a dotykový. Tím je řečeno vše a myslím, že takto fungují všechny insekticidní / protihmyzí/ napouštěcí přípravky, dokonce i většina syntetických venkovních barev toto obsahuje. Lepší představu si uděláte, pokud sledujete spory ekologů a Národního parku Šumava - loni se největší spor vedl o lapáky - špalky napuštěné asi sice silnějším insekticidem, ale principiálně jde o jedno a totéž - správě se vytýkalo, že instalované jedy přechází i do půdy a mimoto, na špalky sedá i chráněný hmyz. V půdě pak insekticid působí škodlivě i na obojživelníky a ryby. Takže jak asi bude chutnat včelím larvám v něčím podobném natřeném úlu ? Mimoto, zjevně jde o pyrentroid rozpustný ve vodě, tzn. kolik ho skončí v medu ? Pro bio včelaření, i mezinárodně, mimo napuštění parafínem / které je ale asi vcelku neúčinné / jsou povoleny pouze přírodní oleje. U nás je dostupný lněný - fermež a to je myslím použitelné. Pro jistotu bych ale doporučoval jen Lněnou fermež - nikoli napoštěcí - je pravděpodobnost, že v té už zase něco bude. Natírat jen vnější část - i tak v tom nějaké rozpouštědla jsou. Vyzkoušeno mám první rok jednou + druhý rok po druhé a pak to vydrží další 2-3 roky. Blbý je, že to dlouho schne. Na vniřky jsem zatím nic nevychytal, slyšel jsem ale o napouštění jedlým olejem, tak kdyby jste to někdo zkoušel, dejte vědět, jak to funguje. RE: Materiály na výrobu nástavků - Milan Bencúr † - 15.01.2013 04:41 AM Náter na úle: 1 diel vosku a 5 dielov rastlinného oleja, ktorý môže byť aj prepálený. Alebo 20 dielov ľanového oleja a 1 diel vosku. Zohriať a natierať štetcom. V 1 litri repkového alebo slnečnicového oleja rozpustím 2 dcl vosku. Nanášam štetcom na vonkajšie časti úľa. Náter schne asi 1 mesiac a po 2 mesiacoch je zatvrdnutý. Drevo si udrží prirodzenú farbu a úľ získa patinu starého kvalitného ručného stolárskeho výrobku. Nepoznám kvalitnejší a lacnejší náter na úle. Z vnútornej časti úle nikdy nenatieram. Včely si interiér obydlia ošetria najlepšie. Každoročne však ohňom ošetrím vnútornú časť pridávaných nadstavkov. Zvyšky vosku a propolisu na stenách debničiek tak "rozpustím" a včely opäť dokončia ošetrenie stien nadstavkov. Staré triangel trámiky vyvarím v paráku a takto ošetrené opätovne použijem. Niekedy narýchlo ošetrujem trámiky plameňom. Namiesto rôznych náterov je možné použiť na ošetrenie nadstavkov z vonkajšej aj vnútornej strany plameň. Takisto je to prirodzená a ekologická metóda. RE: Materiály na výrobu nástavků - Josef Lekki - 15.01.2013 10:21 AM Přesně tak, proč vymýšlet. Dřevo a fermež a úly vydrží. V jednoduchosti je síla. RE: Materiály na výrobu nástavků - Petr Jezowicz - 12.04.2013 12:46 PM Vnitřek úlu se dá taky vydesinfikovat po očištění plamenem propolisovou tinkturou. RE: Materiály na výrobu nástavků - renttip - 09.06.2013 02:33 AM Rád bych se vrátil k tématu materiálů na výrobu úlů. Zajímalo by mě, zda má někdo zkušenost se sololitem. K výše zmiňované borovici: kdysi jsem někde slyšel, že borovice není na stavbu úlů vhodná, kvůli pryskyřici, kterou obsahuje, že včely odpuzuje. Má někdo v tomto směru nějaké vědomosti? RE: Materiály na výrobu nástavků - Milan Bencúr † - 09.06.2013 06:44 AM Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že v úľoch z borovice sa včelám tak nedarí ako v úľoch zo smrekového dreva a aj ich hmotnosť je citeľne väčšia. Sololit je celkom vďačný materiál aj na výrobu úľov, pokiaľ sú tieto chránené pred dažďom niekde pod prístreškom a ošetrené fermežou. Už tri desaťročia používam priehradkové kŕmidlá zo sololitu, ktoré som pri ich výrobe natrel rastlinným olejom a úľová vlhkosť aj podávaný sirup alebo voda vôbec sololitu neškodia a materiál nepuchne. RE: Materiály na výrobu nástavků - Petr Jezowicz - 09.06.2013 11:34 AM Tak jak píše Pan Bencúr borovice je těžší a taky daleko rychleji plesniví,ale tady platí,že plesniví běl jádro borovice nezplesniví,jenomže borovice mají většinou hodně běli.Můj otec vyráběl úly z lípy a byly naprosto perfektní co se týče dýchatelnosti dřeva a také byly velice lehké.Alternativa je také olše ta má podobné vlastnosti jak lípa.Z vlastní zkušenosti bororovici nedoporučuji, lepší a lehčí je smrkové dřevo. RE: Materiály na výrobu nástavků - Evžen Babík - 09.06.2013 01:21 PM Sololit používám 10 let na výrobu manipulačních nástavků. Dříve na zakrytí krmné láhve, ale nyní převážně na převoz souší, na lapání rojů nebo tvorbu smetenců, když byla nouze i na medníky a občas jsem v nich i přezimoval. Ze sololitu jsem nažezal boky a čela, olištoval hranolkem 16/20 mm, na vrch čela a zadku 16/30 - jako nosné uši a protikus pro lištu na závěs rámků 16/9 mm a vše sešrouboval jako nástavek z masívu a posichroval 2 delšími hřebíky mezi 2 šrouby na jeden rohový spoj, bez očka nebo štěrbinového česínka, provařil v parafínu, BACHA hodně pění, sololit z použitých palet, lepší je silnější. Materiál za hubičku, vysoká pracnost, maximální spokojenost s funkčností. Trošku se vybouluje a kroutí, ale dá se s tím žít. RE: Materiály na výrobu nástavků - schützmeister - 09.06.2013 03:05 PM (09.06.2013 02:33 AM)renttip napsal(a): Zajímalo by mě, zda má někdo zkušenost se sololitem. K výše zmiňované borovici: kdysi jsem někde slyšel, že borovice není na stavbu úlů vhodná, kvůli pryskyřici, kterou obsahuje, že včely odpuzuje. Má někdo v tomto směru nějaké vědomosti?Podle mých zkušeností sololit, stejně jako jiné aglomerované / mleté / materiály, do úlu nepatří. Jedním důvodem je nestabilita / různě se kroutí /, špatná paropropustnost, ale hlavně problémy s plísní. Je v tom prostě krom dřeva namleté kde co, hlína, jehličí, shnilé stromy - a to je důvod, že se na tom plísním mimořádně daří. Krom toho se to ani nedá opálit - zatímco prkno ožehnete, tohle prostě proroste komplet. Borovice a pryskyřice - světově nejpoužívanější materiály na úly mimo polystyrenu a betonu jsou právě různé druhy borovic, smrků, douglasky a cedry. Tedy vše pryskyřičnaté dřeva. Výhodou je právě trvanlivost a včelám to nevadí, vždyť propolis je valnou částí právě pryskyřice. RE: Materiály na výrobu nástavků - renttip - 09.06.2013 09:56 PM díky za informace a nějak si to budu muset přebrat. RE: Materiály na výrobu nástavků - Milan Bencúr † - 10.06.2013 02:08 AM Klady a zápory úľa Warre zo sololitu sú tu http://www.beeinbg.narod.ru/alp_13.htm . Výroba úľa Warre zo sololitu je popísaná tu http://www.beeinbg.narod.ru/alp_11.htm . RE: Materiály na výrobu nástavků - renttip - 10.06.2013 03:07 AM děkuju za odkazy. RE: Materiály na výrobu nástavků - Debora - 01.07.2013 12:28 PM (09.06.2013 03:05 PM)schützmeister napsal(a):(09.06.2013 02:33 AM)renttip napsal(a): Zajímalo by mě, zda má někdo zkušenost se sololitem. K výše zmiňované borovici: kdysi jsem někde slyšel, že borovice není na stavbu úlů vhodná, kvůli pryskyřici, kterou obsahuje, že včely odpuzuje. Má někdo v tomto směru nějaké vědomosti?Podle mých zkušeností sololit, stejně jako jiné aglomerované / mleté / materiály, do úlu nepatří. ...Je v tom prostě krom dřeva namleté kde co... V nemecku se pouzívají sololitové desky jako izolace do víka. Ale sololit je odpad, obsahuje napríklad formaldehyd, fenol a jiné drobnosti. Zatím nemám vyzkousené dlouhodobé vlastnosti dreva Paulownia. Výhoda je jeho váha, která je skoro polovicní nez u dubu. Delala jsem z nej Warré strisky na Dadanty (50x50cm) a jsou lehcí nez smrkové strisky na Warré (34x34cm). Palownia patrí mezi tropická tvrdá dreva, ale je to velmi mekké a lehké drevo. Ale pozor, strasne rychle roste, co nespotrebujeme na stavbu úl, máme do krbu a to uz pak není eko a navíc do nasich krajin nepatrí, tak aby jsme místo roztocú nehubyli Paulownii ![]() RE: Materiály na výrobu nástavků - schützmeister - 01.07.2013 02:12 PM (01.07.2013 12:28 PM)Debora napsal(a): V nemecku se pouzívají sololitové desky jako izolace do víka. Ale sololit je odpad, obsahuje napríklad formaldehyd, fenol a jiné drobnosti,Rád bych ještě odborně upřesnil kvalitu sololitu / dřevovláknitých desek či MDF desek /. Nemám je rád, ale nikoli pro obsah chemických látek. Důvod je ten, že jsou vyráběny papírenskou technologií / narozdíl od DTD,LTD,biodesk, překližek či OSB / což v praxi znamená, že je to čisté dřevo / včetně kůry a hlíny /, jen uvařené a namleté, obsahuje pravda, separátor / aby šlo oddělit od lisovacích desek / a tím je parafín / ten nám nevadí /. Takže chemie není problém. S Paulonií a jinými rychlerostoucími dřevinami je ten problém, že povětšinou neobsahují obranné látky / pryskyřice či taniny jako například duby. TZn. jejich životnost a zvláště odolnost plísním a houbám bude mizerná. RE: Materiály na výrobu nástavků - renttip - 03.07.2013 12:28 AM Je pravda, že nemám moc včelstev (3), ale držím si jednu pevnou zásadu. Nástavky , dna, víka používám tři sezóny a pak je prostě zlikviduju. Dělám to kvůli včelímu moru, který má vývojové stádium čtyři roky a tak bych se měl tomuto onemocnění teoreticky vyhnout. Hledám proto materiály cenově dostupné. Dřevo je zatím asi ten nejlepší materiál, i když cena zas až tak příznivá není. Asi to vždy bude o kompromisech a možnostech každého včelaře. Já si úly vyrábím sám, takže každý nápad o možném materiálu na výrobu pokud se mi zdá reálným, tak zkouším. RE: Materiály na výrobu nástavků - Milan Bencúr † - 03.07.2013 06:00 AM Priateľ Pittner, nie je dôvod meniť úle za nové každé tri roky. Ani po tridsiatich rokoch nie. Za tie tri roky včielky úľ vydenzinfikujú propolisom tak akurát. Včelár pri vedení včelstiev musí postupovať tak, aby každé tri roky vymenil komplet včelie dielo v úli a nepoužíval ho v plodisku alebo medníku desať, pätnásť rokov. Mor včelieho plodu je ochorenie, ktorého spóry poletujú v povetrí všade okolo nás a keď sa dostanú pri zbere peľu, nektáru, vody alebo počas letu na telo včely, tak sa dostanú do úľa a do medových zásob. Z toho dôvodu s narastajúcim časom pribúda aj množstvo spór moru včelieho plodu práve na včelom diele. Keď je množstvo spór moru včelieho plodu v mede už neudržateľné, choroba prepukne. Pokiaľ sú v mede nič sa nedeje, pretože z pohľadu chemika je med kyslý a také pH bráni rastu baktériám moru. Naopak je to s pH invertu, ktorý včely urobia z cukru a práve takéto zásoby sú prostredím, ktoré spóram moru včelieho plodu vyhovuje. Zásoby z cukru sú jedným z dôvodov prepuknutia tejto bakteriálnej choroby vo včelstve. Baktérie moru začnú byť aktívne až v tráviacom trakte včely. Včela je však odolná voči moru včelieho plodu. Organizmus včelieho plodu sa týmto baktériám nevie brániť. Baktérie moru však včela prenesie na plod pri jeho kŕmení medom alebo invertom a peľom. k čomu potrebuje zas vodu. Preto je pre včely dôležitý zdroj vody v prírode. Je dokázané, že najviac spór moru včelieho plodu sa nachádza v lokalitách močiarov. Ešte spomeniem jeden dôležitý postup včelára, ktorý je zároveň protimorovým opatrením. Je všeobecne známe, že roj treba väzniť 48 hodín a až potom ho osadiť do úľa. Prečo? Roj nesie so sebou zásoby na dva, tri dni. Za túto dobu včely zásoby spotrebujú. Potom sa musia vyprášiť, s výkalmi sa baktérie moru dostanú von z tela včely a nie do zásob na novom stanovišti. Preto neznáme roje nie sú dôvodom na ich likvidáciu a trojročné úle už vôbec nie. Spóry moru včelieho plodu sú v úli vždy. Tak, ako je to v tráviacom trakte ľudského organizmu s cholerou. Odborníci nech ma opravia ak som to napísal príliš ľudovým jazykom. RE: Materiály na výrobu nástavků - Jaro Stoklasa - 03.07.2013 09:32 AM Súhlasím s kolegom Bencúrom. Vyhadzovať nadstavky, pokiaľ nie sú poškodené, je zbytočné. Oveľa dôležitejšie je dbať na obnovu diela. RE: Materiály na výrobu nástavků - renttip - 03.07.2013 07:48 PM (03.07.2013 06:00 AM)MilanBencúr napsal(a): Priateľ Pittner, nie je dôvod meniť úle za nové každé tri roky. Ani po tridsiatich rokoch nie. Za tie tri roky včielky úľ vydenzinfikujú propolisom tak akurát. Včelár pri vedení včelstiev musí postupovať tak, aby každé tri roky vymenil komplet včelie dielo v úli a nepoužíval ho v plodisku alebo medníku desať, pätnásť rokov. Mor včelieho plodu je ochorenie, ktorého spóry poletujú v povetrí všade okolo nás a keď sa dostanú pri zbere peľu, nektáru, vody alebo počas letu na telo včely, tak sa dostanú do úľa a do medových zásob. Z toho dôvodu s narastajúcim časom pribúda aj množstvo spór moru včelieho plodu práve na včelom diele. Keď je množstvo spór moru včelieho plodu v mede už neudržateľné, choroba prepukne. Pokiaľ sú v mede nič sa nedeje, pretože z pohľadu chemika je med kyslý a také pH bráni rastu baktériám moru. Naopak je to s pH invertu, ktorý včely urobia z cukru a práve takéto zásoby sú prostredím, ktoré spóram moru včelieho plodu vyhovuje. Zásoby z cukru sú jedným z dôvodov prepuknutia tejto bakteriálnej choroby vo včelstve. Baktérie moru začnú byť aktívne až v tráviacom trakte včely. Včela je však odolná voči moru včelieho plodu. Organizmus včelieho plodu sa týmto baktériám nevie brániť. Baktérie moru však včela prenesie na plod pri jeho kŕmení medom alebo invertom a peľom. k čomu potrebuje zas vodu. Preto je pre včely dôležitý zdroj vody v prírode. Je dokázané, že najviac spór moru včelieho plodu sa nachádza v lokalitách močiarov. Ešte spomeniem jeden dôležitý postup včelára, ktorý je zároveň protimorovým opatrením. Je všeobecne známe, že roj treba väzniť 48 hodín a až potom ho osadiť do úľa. Prečo? Roj nesie so sebou zásoby na dva, tri dni. Za túto dobu včely zásoby spotrebujú. Potom sa musia vyprášiť, s výkalmi sa baktérie moru dostanú von z tela včely a nie do zásob na novom stanovišti. Preto neznáme roje nie sú dôvodom na ich likvidáciu a trojročné úle už vôbec nie. Spóry moru včelieho plodu sú v úli vždy. Tak, ako je to v tráviacom trakte ľudského organizmu s cholerou. Odborníci nech ma opravia ak som to napísal príliš ľudovým jazykom.děkuji za Vaši reakci př. Bencúre. Jinak jsem rád za -jak píšete lidový jazyk, neboť to je pro začínající včelaře asi to nejlepší, protože ve složitých statích se pak člověk lehce ztrácí, takže děkuji. RE: Materiály na výrobu nástavků - schützmeister - 05.07.2013 04:59 PM (03.07.2013 12:28 AM)renttip napsal(a): Nástavky , dna, víka používám tři sezóny a pak je prostě zlikviduju. Dělám to kvůli včelímu moru, který má vývojové stádium čtyři rokyZajímavá metoda. Ekonomicky to nemusí být tak zlé, počítám-li nástavek 150Kč - je to kilo medu ročně. O tom 4 letém stadiu na mor jsem ale neslyšel, z vlastní zkušenosti se spíš přikláním k tomu, že loupeživé včely si ho přinesou a hned ten samý rok tě vychytá SVS, pokud jsi v pásmu. Včely s morem můžou žít věčně, není to nic tak strašného, jen SVS to nemá moc ráda. Pokud chcípaj, je to genetika a žádná výměna nástavků nepomůže. A ještě pozoruju jeden efekt - nové nástavky jsou daleko citlivější na veškerý bordel, naopak časem je včely potáhnou propolisem a je vystaráno. Mor je koneckonců více věc medu. Daleko větší význam myslím mají rámky či plásty. RE: Materiály na výrobu nástavků - renttip - 07.07.2013 10:57 AM měnit nástavky z finančního hlediska je pro mě v pohodě, neboť dostávám od truhláře odpad (za med). Tuto metodu mi kdysi doporučil starý včelař z vlastní praxe. Jestli nový úl je náchylnější k udržení si bordelu v úle,tak to je zajímavý názor, ale přiznám se, že to odpozorovaný nemám. Obavy ze starých úlů mám z toho důvodu, že dřevo je přece jenom savý a jak do hloubky se případné neřesti natáhnou, zda se opalováním vše odstraní,tak tím si nejsem úplně jist a to teď nemyslím jen mor. RE: Materiály na výrobu nástavků - schützmeister - 07.07.2013 11:40 AM (07.07.2013 10:57 AM)renttip napsal(a): dřevo je přece jenom savý a jak do hloubky se případné neřesti natáhnou, zda se opalováním vše odstraní,tak tím si nejsem úplně jist a to teď nemyslím jen mor.Hmm, opalování moc nepomáhá. Já to pálím úplně do černa a přesto plíseň vesele leze. Je to v celé hmotě dřeva. To je fakt. Ale právě ty zapropolisovaný už ten problém nemají - zalepí se póry ve dřevě. Tím nechci propagovat starý úly, je to jen pozorování. RE: Materiály na výrobu nástavků - renttip - 07.07.2013 11:57 AM takže něž opalovat, tak asi propolisový nátěr.. RE: Materiály na výrobu nástavků - Jaro Stoklasa - 07.07.2013 01:04 PM Propolis a vosk zriedené vhodne vodou... RE: Materiály na výrobu nástavků - winepunk - 07.07.2013 03:52 PM A nebo nápad: nechat vnitřní stěny úlu tak hrubé (nebo narušené), aby včely musely používat propolis na tmelení tak, jako to dělají v dutině stromu. To by měla být ta nejlepší a nejúčinnější dezinfekce, ne? RE: Materiály na výrobu nástavků - schützmeister - 07.07.2013 04:13 PM Je fakt, že pokud nejsou prkna zevnitř ohoblovaný, propolisujou jak diví. RE: Materiály na výrobu nástavků - Ali - 14.02.2015 03:36 AM No já jsem připravený na nové úly pro sololit. Již jsem jej měl na velkém ležanu a oploval jsem jej stejně jako dřevěné, jen lehčeji (slabě zahnědne). Silně se ale prohřeje durch, kupodivu bezezměn. Opět jako dřevo jsem jej lehce přetřel zatepla včelím voskem uvnitř. Hrubou stranou dovnitř úlu a ven do přírody, hladkou do vzduchové mezery vytěsněné orobincem. RE: Materiály na výrobu nástavků - Jan Sochor - 27.08.2019 01:34 PM Již jsem měl vybraneho dodavatele úlu, ale tento materiál asi nebude úplně nezávadný? Popis materiálu je hned na první straně kousek níže. Je to deska primárně určena na výrobu bednění pro betonaz. Hmm. http://www.uloptimal.cz Nátěr na povrchu je údajně z melaminové pryskyřice. Na slunci bude ten ul plný jedu, že ano? RE: Materiály na výrobu nástavků - TomášJelínek - 27.08.2019 02:49 PM Netroufám si hodnotit tu povrchovou úpravu, nicméně pokud máte pochybnosti, já nakoupil přířezy na nástavky na http://www.nastavky.cz a povrchovou si můžete udělat dle svého... Rovněž mají jako jedni z mála přířezy na rámky na volnou stavbu, sestavit jsem to zvládl i já a to jsem programátor s oběma rukama levýma ![]() |