Forum Šance pro včely
Důležité: zimní léčení - začátečník - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev)
+--- Fórum: Pro začátečníky (/forum-Pro-zacatecniky)
+--- Téma: Důležité: zimní léčení - začátečník (/tema-Dulezite-zimni-leceni-zacatecnik)

Stránky: 1 2 3
Všechny stránky

zimní léčení - začátečník - farfallka - 17.11.2019 12:00 AM

Dobrý den, mám letos první oddělek a chtěla jsem léčit kyselinou mravenčí, jen jsem bohužel pozdě zjistila, že už je na ni vzhledem k teplotě venku pozdě. Léčení kyselinou šťavelovou mi přijde do začátku moc nebezpečné a drahé. A nejsem v Českém svazu včelařů, takže jsem pochopila, že neseženu ani ostatní chemické léky jen tak na objednání. Jsem z toho zoufalá, netušila jsem, že situace léčení je tak moc složitá. Prosím, jsem od Berouna. Měl byste někdo zájem mi pomoci a učit mě? Jste tu někdo z okolí? Budu vděčná za všechny praktické rady i přátelské sousedy z okolí.

RE: zimní léčení - začátečník - stefanos689 - 17.11.2019 04:34 PM

Málo informací...jak ten oddělek vypadá, v jakém je stavu. Ploduje ještě? Jaké bylo ošetřování v průběhu roku? Dnes bylo počasí, kdy se dal prohlédnout!

Používal jsem KŠ před zimním slunovratem několik let, ale pouze 1 "ošetření". Na aplikaci není nic extra nebezpečného. Jinak Tě asi zklamu, ale každé ošetření chemickými látkami je chemické Smile Je rozdíl jen mezi organickými a syntetickými prostředky. Osobně jsem syntetiku nikdy (opravdu nikdy bez výjimky) nepoužil...

RE: zimní léčení - začátečník - farfallka - 17.11.2019 05:36 PM

Moc Vám děkuji za odpověď, bohužel nemohu plodiště rozebrat, protože je hlubší asi o 10 cm než klasické koupené rámky oddělku. takže budou rámky slepené volnýma stavbama s mýma většíma rámkama. Špatně jsem si nechala poradit od výrobce úlu. V příštím roce je budu muset dostat na velké rámky. Ale to teď není aktuální k řešení. Asi 4x jsem je cukrovala moučkovým cukrem, aby se víc čistily. Ale nyní bych raději zaléčila, aby přežily. Mrzí mě, že jsem nestihla kys. mravenčí. Vy myslíte 1x pokapat kys. šťavelovou, až určitě nebudou plodové buňky. Kdy je jistota, že nejsou? Za měsíc například? No už se smiřuju s tím, že koupím všechny pomůcky ochranné na práci s kyselinou šťavelovou.

RE: zimní léčení - začátečník - stefanos689 - 17.11.2019 06:05 PM

Kolik obsedají uliček? Teď by už neměly plodovat ani oddělky, ale to se bavíme o včelstvech vedených přirozeně a množených z přirozeného chovu s dobrou genetikou. Vím, že mnohým včelařům ještě teď většina včelstev ploduje (obzvláště v polystyrenu). Mě většina ukončila plodování v říjnu a teď už plod nemám nikde a roztoči se válí na podložkách, včely je postupně shazují..Takže buď rozebrat nebo zkontrolovat termokamerou. Nebo ošetřit těsně před slunovratem, to už by byl velký extrém, aby tam byl plod. Ale bez kontroly jistota není nikdy.

RE: zimní léčení - začátečník - schützmeister - 18.11.2019 01:43 PM

Teď už se dá jen pokapová šťavelka : https://www.ivcelarstvi.cz/oxuvar-kyselina-stavelova-275-g-dotovano-P8848/
nebo je nechat osudu - což tendle rok nemusí vyjít.
Nebo na místním MNV sehnat adresu na místní včelaře a koupit Varidol. Nebo si ho nechat předepsat od veterináře a koupit v lekárně.
Jakákoli kontrola teď už nemá význam. Vše už mělo být uděláno.
Takže to risknout, nebo chemie. Čas je na to do slunovratu.

RE: zimní léčení - začátečník - farfallka - 18.11.2019 06:24 PM

Moc Vám děkuji za ochotu mi poradit, zkusila bych kolem 20.12. tu pokapovou šťavelku, myslíte, že stačí jednou, nebo podle spadu kleštíka dole opakovat? Ten Oxuvar je již namíchaný na nalití do stříkačky na pokap? Nebo se ještě ředí s cukrovou vodou? Je u toho také potřeba maska na obličej na práci s pokapem a jaké gumové rukavice, silnější? Kdy na jaře pak začít léčit kyselinou mravenčí?

RE: zimní léčení - začátečník - Tomáš Palata - 18.11.2019 08:23 PM

V tomto klubu, zvaném ŠPV, je použití chemie ospravedlnitelné v případě, že jsem něco při vedení včelstev prošvihl, přehlédl, zanedbal a situace se mi vymkla z rukou. A nastálý stav ohrožuje celou včelnici (nejen mojí). Ale programově po zimním ošetření už plánovat ošetření na jaro, to je na změnu klubu...

RE: zimní léčení - začátečník - farfallka - 19.11.2019 07:46 PM

Dobrý večer, jsem vděčná za dobré rady, učím se a chci přírodní chov, ale zjistila jsem, že bez přírodní chemie to asi nejde. Dvě včelstva mi už umřeli, když jsem začínala před dvěma roky. Zničily je asi vosy. Dostala jsem od mého dědy dvě. Ale on mě učit nemůže, léčí úplně chemicky a já nechci. Ale nerada bych zase o včely přišla svou nedbalostí a najivitou, že to zvládnou sami, bohužel příroda je ve stavu v jakém je a to díky člověku.

RE: zimní léčení - začátečník - Leoš Dvorský - 19.11.2019 10:54 PM

Ahoj Jiřinko. Něco málo ti také napíši. Dufám jen, že to nebudeš brát jako kritiku a nezatrpkneš. Ber to jako pomocnou ruku i když její stisk se ti může zdát nepřiměřený. Předně si vysvětleme pár pojmů.
Přírodní chemie. Kyselina šťavelová ani kyselina mravenčí přeci nejsou přírodní chemie, ale jsou synteticky vyráběné. V přírodní podobě je KŠ třeba v rajčatové nati.... a pod. KM produkují mravenci. Nic z toho se nikde na světě nepoužívá. Rozdíl mezi syntetickou a přírodní látkou je ten, že sice ta základní látka je stejná, ale přírodní chemie má desítky možná stovky dalších látek ve stopovém množství, které jí dávají trochu jiné vlastnosti, třeba vstřebatelost a pod.(jak je to například u vitamínů). Ale nikde v přírodě žádné včlstvo není vystaveno tak masivnímu vlivu obou kyselin v jakékoliv podobě. Přirozené by bylo, kdyby si ji včely vyráběly samy. To nedělají. Navíc třeba KŠ pokapem se mění zásadně biorytmus včel a úplně mění selekční kriteria. Když nějak včelaříš, automaticky selektuješ ať už chceš nebo ne. Těch 40 let včelaření s chemií se na nich podepsalo neuvěřitelně.
Ano včelaři dušičkáři říkají, že si včely poradí se vším samy. Ano poradí, ale chce to čas (mnoho generací) a stojí je to něco ( nejčastěji život), ale především hodně vědomostí a lásky k nim, pokory a porozumění. Z takových (dušičkářů) se časem stávají ti nejzatvrzilejší odpůrci naší cesty, protože to prostě neumí a nedokázali.Tak to podle nich nemohou umět ani jiní. Přesto je mám 100x radši než ty klasické průmyslové katy včel, kteří ani nechápou co a proč dělají. Oni mají včelu jako výrobní prostředek jako je třeba soustruh, auto. Kéž by se jim ale alespoň tak věnovali. Dál o těch průmyslových majitelech včelstev nebudu mluvit, mohou si za vše sami a já myslím, že to mnozí dělají i záměrně, protože tolik hlouposti snad ani nejde dělat nevědomky. Přečti si článek Bez jedu to nejde? Asi mu hned neporozumíš, ale je tam vlastně vše. Také proto jsem nevydal další 2 díly, které byly připraveny.Jak nastolit rovnováhu ve včelstvu, jak jí včely získávají, jak ji udržet.... i když to takto polopaticky není formulováno (včelařina neni pro hlupáky). Podívej, Já mám linii včel , která je 17 let bez chemie. 5 let absolutně u všech včelstev i tech tzv. nešlechtěných. Před tím cca 5 let jen bodové ošetřování tj. třeba 1 včelstvo z 40ti, ale v určitou dobu. Ten současný systém pseudoléčení je prostě špatně a nekoresponduje s životem včelstva. Tak to prostě je. CHceš-li něco z toho pobrat, musíš jít tam a za těmi, kteří to umí a nekecají o tom. Pouze ukázaná platí. Já vím ,těžko věřit když to okolí je tak diletantské. Jinak to neumím nazvat. Třeba ale letos v lednu jsme dělali podobný seminář jako je na programu od ledna (jen jich bude více). Byl pro začínající. Neozvala jsi se. Tam jsi mohla dostat základy, motivaci. Budeš-li dělat to co ostatní, nemůžeš mít nic jiného a nakonec ti nezbude než jen nevěřit a závidět a pomlouvat ty, co to dělají jinak, hodně blízko přírodě. Pro tebe i ostatní.Bez chemie lze včelařit s každým včelstvem, jen se mu musí porozumět a to je základ.
Pokud chceš nějaké vedení, napiš mi své dotazy na soukromý email nebo zorganizuj setkání a seminářík u tebe. Děláme je zcela jinak, než ostatní. To že se k nám hlásí ti, kteří mají ty klasické (apokalyptické) návyky je sice pravda, ale ti stejně dlouho nevydrží. Naše organizace má samočistící účinky.
Určitě máš doma nějaké zvířátko. Chováš se ke svým včelám také tak? Zajímáš se denně, co dělají, cítí, na co se připravují, na co reagují? To tom je včelaření, o zájmu a pak je to ohromná zábava a motivace do života. Jistě nemáme a ani nemůžeme mít stejnou hloubkou zájmu, ale zkus se nad tím zamyslet. Víc asi nemá smysl rozvádět. Ať se ti daří a najdeš tu správnou cestu pro sebe a především své včely. Bude-li jiná než ta moje nebo naše, nikdo se na tebe jistě nebude, to mi věř.
Víš já jsem často těmi povrchními držiteli včel dehonestován (utvrzují tak sami sebe ve svých omylech) a koluje i informace že nemám včely. Ano, ony mají totiž mne a je to tak již 58 let nepřetržitě. Neskutečně mě to naplňuje a dělá šťatným. Přál bych to i tobě. Nemusela by ses pak obávat, jak to dopadne. Včely jsou snad nejlogičtější bytosti na světě. ld

RE: zimní léčení - začátečník - Karol Lamacz - 20.11.2019 07:59 PM

(19.11.2019 10:54 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  ....Navíc třeba KŠ pokapem se mění zásadně biorytmus včel a úplně mění selekční kriteria....

Tohle mně zaujalo, jako začátečník vím z vašich otázek a odpovědí na stránkách, že KŠ nepoužíváte.

Šlo by aspoň trochu heslovitě naznačit jak KŠ mění jejich biorytmus? Chystám se 1/3 včelstev nechat se rozvíjet bez zásahu a pozorovat jejich rozvoj a co v nich je, a tak mi ta kš vrtá hlavou, ačkoliv jsem ji ještě nepoužil. Díky. Karol

RE: zimní léčení - začátečník - Leoš Dvorský - 20.11.2019 10:32 PM

(20.11.2019 07:59 PM)Karol Lamacz napsal(a):  
(19.11.2019 10:54 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  ....Navíc třeba KŠ pokapem se mění zásadně biorytmus včel a úplně mění selekční kriteria....

Tohle mně zaujalo, jako začátečník vím z vašich otázek a odpovědí na stránkách, že KŠ nepoužíváte.

Šlo by aspoň trochu heslovitě naznačit jak KŠ mění jejich biorytmus? Chystám se 1/3 včelstev nechat se rozvíjet bez zásahu a pozorovat jejich rozvoj a co v nich je, a tak mi ta kš vrtá hlavou, ačkoliv jsem ji ještě nepoužil. Díky. Karol

Ono to ani jinak, než stručně nejde, aby to bylo vůbec pro začínajícího k pochopení. Podívej, včelstvo se začně nějak na jaře rozvíjet (záměrně nepíši jak a co to ovlivňje) a z tzv. zimního včelstva se stává včelstvo,které má za úkol nashromáždit zásoby, případně se rozmnožit. Dosahuje určitého vrcholu co se týče síly i plodu. To mimochodem je velmi zásadní pro optimální snůškovou připravenost (klidně to ale zapomeň, s tím se dnes nikdo neobtěžuje, včely jsou vnímány jako jednotný materiál). Posléze se z takového včelstva jako by vyloupne zase to tzv. "zimní" včelstvo, které pozvolna ubírá na plynu a zpomaluje metabolismus, až uvnitř chomáče jsou normální zimní teploty kolem 15-17C (to mám ověřeno pokusy).
Prostě je část roku, kdy se včeltvo probouzí, rozvíjí, staví, hromadí zásoby, rozmnožuje a zase přechází do klidu. Tohle ale probíhá jen v přirozeně vedených včelstevech. To vše je také provázeno určitou strukturou sociálních skupin včelstva a tím i chování... dispozicemi pro určitu činnost. Když pominu ty hlouposti, které se provádí během roku, tak právě ten pokap KŠ o vánocích (ale i aerosol, fumugace, jak jem naznačil) znamená zásadní vyrušení z klidu (často provázené vyprovokovaným zaplodováním) a zrychením metabolismu, což má za následek spoustu dalších věcí, třeba začátek stárnutí určité části včel (začínají pracovat....). To je jen základní teze. Samozřejmě, a budu to stále zdůrazňovat, když začneš nějak včelařit, začneš selektovat i podle toho i kdybys nechtěl. To nejde změnit. No a třeba bezplodová zimní přestávka je pro včely velmi důležitá nejen kvůli kleštíkovi, ale třeba i šířením virů, N.c.... Nic ale není jednostranné a jednoznačné, hodně záleží na i strategii přežití toho kterého včelstva, což je dáno geneticky, ale včelaři to prostě mění a včelám to často nevyhovuje ( v některých případech tomu tak být nemusí, proto jsem se to snažil udržet pouze jen v té jedné variantě). Ono jde o určité znásilňování jejich přirozených dispozic. Mám dlouholetým zkoušením odpozorováno, že třeba některá včelstva vydrží klidně bez chemie a určitém plodovém rytmu bez problémů. Třeba ukončení plodování v září. Ale když je včelař donutí to změnit (a to se v klasickém systému včelaření děje nepřetržitě) znamená to často jejich konec nebo výrazné snížení imunity,vitality. To se pak člověk nemůže ani divit, že se všichni dnes jen diví. Tomu se zase divím já.
To tzv. klasické včelaření je skoro nekompaktibilní s přirozeným vedením včelstva. člověk musí leda cos změnit, jinak se z toho bludného kruhu nikdy nedostane.To bylo asi to, co Tomáše přimělo zareagovat no a mě vlastně taky.
Nejen peníze a moc často korumpují, ale i jedy korumpují lidské vědomí a smysly. ld

RE: zimní léčení - začátečník - stefanos689 - 20.11.2019 11:38 PM

Vše má svůj vývoj. Leoši, Vy včelaříte 58 let a přesto Vám trvalo 15 let (mám to správně?) než jste zcela skoncoval s chemií. A to jako zkušený praktik, který včelám rozumí. Jenže začatečník je ve zcela jiné situaci. Na jednu stranu je výhoda, že není zatížený letitou praxí a stereotypem. Na druhou stranu ale chybí zkušenosti, znalosti a cit, které se dají získat jen praxí. Já sám jsem před 7 lety začal včelařit s cílem mít co nejpřirozenějsí a přírodě blízký chov. Proto jsem hned od počátku najel na volnou stavbu bez mezistěn, dokrmuji nejpozději ihned s koncem poslední snůšky, snažím se ponechat nějaký med pokud to jde, chemii odpočátku minimalizuji, taktéž rotace nástavků. Nekupuji oddělky, vše odchovávam z prvotního materiálu, snažím se o selekci, určitou míru ztrát vítám jako nezbytnou očistu atd... Přesto jsem nasekal i spoustu chyb a k tomu abych se propracoval k cíli mám ještě pořád daleko. Takže bych byl shovívavý ke každému kdo má snahu, i když mu to nevyjde. Osobně nevěřím, že má kdokoliv s několika málo včelstvy šanci na trvale udržitelný přírozený chov. To chce aspoň cca stovku včelstev, aby bylo z čeho vybírat a co porovnávat. Ale třeba se pletu...

RE: zimní léčení - začátečník - Karol Lamacz - 20.11.2019 11:39 PM

Srozumitelné. Díky.

Tzn.(ideálně teoreticky řečeno) metoda vedení včelstev a všechny zásahy musí být vedeny tak, aby nenarušily přirozený rytmus včelstva v průběhu roku = posilování jejich životaschopnosti.

Hledat a rozchovávat včelstva, které místním podmínkám nejvíc odpovídají a tak se postupně méně spoléhat na berličky(v první řadě chemie) a více na včely.

Takže včelstva pozorovat, pozorovat a pozorovat.

RE: zimní léčení - začátečník - stefanos689 - 20.11.2019 11:45 PM

Když začneš, tak v současné převčelené ČR budeš drcen nevhodným materiálem. Takže zpočátku budeš muset zasahovat. Časem se Ti vyloupne nadějný materiál a pak můžeš chemii postupně vysazovat a testovat ho ve vhodné lokalitě. Ale pořídit včelstva a neošetřit vůbec, znamená o ně přijít dřív než řekneš švec. Tak to vidím já...

RE: zimní léčení - začátečník - Leoš Dvorský - 21.11.2019 10:15 AM

Štěpáne ta cesta byla celých 58 let a nedá se říci, co bylo důležitější. Zda to byly první nedobrovolné Bond testy v r. 1996, nebo ten další záměrný nebo ty další již řízené (uspořádané do kaskád). Vše se vším souvisí. Hlavně, ta cesta pokračuje. To, že dávám k dispozici svoje některé zkušenosti je proto, že nechci aby další následovníci opakovali stejné chyby.Pro sebe to vůbec nemá zapotřebí. Je to ale marné, je to marné, jak je třeba vidět z tvé odpovědi. Jediné, co tě drtí a každého nejen začátečníka není okolí, ale je to člověk sám, jak má nastavenou hlavu, životní filozofii. Napíši ti to zase jinak. V sobotu jsem byl s ženou v lese zkontrolovat jedno své stanoviště. Šli jsme se projít ale i dál a pochopitelně narazili na kůrovcem zlikvidovaný les. Jenže i v té hrůze jsem našel nějakého posledního mohykána, který krásně prosperoval a množil se. Někdo by si řekl, že je to důkaz, že je to genetikou. Ano taky. Ale já hledal a šmejdil co by to mohlo ovlivnit i dále. No a našel jsem markery (musel jsem mít srovnání s více takovými mohykány) jak se to projevuje. Někdo to vidí jednoduše, prkna v lese. Druhý se pochybuje a pátrá a hledá živé stromy...cestu. U včel je to stejné. U informací také, někdo je má před nosem a nevidí nebo jen něco a někdo pátrá a zjistí, že to co dříve neviděl na něj přímo řvalo. Tak že krátce. Pokud budeš včelařit v zásadě stejně, jako tvé okolí, nemáš šanci žádný nadějný materiál najít a už vůbec ne ho dále šlechtit ve vhodné lokalitě (to vždy jen ta, kde jsi ty a tvé včely, tví sousedé), to je protimluv, vyplývající právě z toho okolí, jehož dogmata jsi přijal. Snad 100x jsem napsal a 1000x řekl, že jde o to sladit prostředí, včelu, včelaře úl, provozní metodu, že mám 100x radši včelaře dušičkáře než ty klasické katy, že genetika a provozní metoda (životní filozofie nejen včelařská) jsou jako den a noc. Přesto je to marné, ale nemohu více. Schopnost přijímat nové věci je dána vzděláním a to není škola......, a chce to skutečně čas. Když se podívám zpět, vidím jasně kdy, kde a s kým jsem ho promarnil zbytečně. Ale nelituji toho, tak že to vlastně zbytečné nebylo, díky. S dnešními zkušenosti by to ale šlo rychleji. Ono jde ale právě o tu cestu a ne jen pouhý cíl. To není klišé, ale čistá pravda. Jen je to pro tu dezinformovanou většinu většinou neviditelné.ld

RE: zimní léčení - začátečník - Antonín Hyžík - 21.11.2019 11:54 AM

Se připojím, ať nedávám jen palce, je to o tom, co chceš a věřit tomu, že ta cesta je správná.
Začínal jsem na volné stavbě a s jednou linií matek, ten rok ještě přikoupil jinou linii, další rok měl již 5 různých linií a šel cestou oddělků z důvodu ředění napadení kleštíkem a v případě úhynů aby byla rezerva. Až do letoška se dařilo a bez léčení mi odešla včelstva jen na mou hloupost(hlad).
Letos se sečetly faktory, přemnožení kleštíka a patogeny a včelstva se začla vytrácet. Nyní jedno stanoviště bez včel, ale na druhém, kde mám své první včely, to vypadá dobře.
Tím chci říci, že když půjdeš cestou bez chemie, může se ti stát, že budeš začínat občas znova bez včel, ale jsou linie, které to dají i když je vyšší infekční tlak, mají mechanismy, jak snížit stav kleštíka a tím nižší šance i patogenů.
Ono není dobré používat berličky, příroda má mechanizmy výběru a my lidi do toho pěkně sere... , ono i u nás jako lidí je to již více kšeft s léčivy než skutečné léčení a uzdravování. Jak věřím svému pevnému zdraví, tak mu musím věřit i u svých včel Smile

RE: zimní léčení - začátečník - Tomáš Palata - 21.11.2019 12:15 PM

(20.11.2019 11:45 PM)stefanos689 napsal(a):  Když začneš, tak v současné převčelené ČR budeš drcen nevhodným materiálem. Takže zpočátku budeš muset zasahovat. Časem se Ti vyloupne nadějný materiál a pak můžeš chemii postupně vysazovat a testovat ho ve vhodné lokalitě. Ale pořídit včelstva a neošetřit vůbec, znamená o ně přijít dřív než řekneš švec. Tak to vidím já...
"Nevhodný" materiál tady bude vždycky, pokud se v ČR bude včelařit stále stejně, jako dosud. Pokud budeš chemicky ošetřovat, nadějný materiál se ti nevyloupne. Vhodná lokalita k testování neexistuje. Jiné to v dohledné době nebude. Letos jsem si pořídil od Jirky Marxe na zkoušku dva oddělky, neošetřil jsem je vůbec a stále je mám. A vypadají skvěle. Jen se chovají, jako by byly ještě v nížině. Ale ono jim to časem dojde. Co tím chci říci. Není na co čekat, lepší vstupní podmínky nebudou. A zapomenout na všeobecný názor mezi většinovými včelaři, že měřítkem úspěchu včelaře je, na kolika nástavcích včely máš (čím víc, tím větší borec), kolikrát už jsi letos točil (víckrát větší borec) a kolik jsi letos vytočil medu (čím víc, větší borec). A kolikrát už jsi letos léčil (taky větší "borec" - nebo blbec?).

RE: zimní léčení - začátečník - stefanos689 - 21.11.2019 12:33 PM

Pro Tini:

A proto se odvyká postupně, protože náhlé změny jsou pro organismus obrovským šokem. I když jsou jedinci, kteří to někdy a v něčem zvládnou ze dne na den. Čili cesty ke stejnému cíli mohou být různé.

--------

Pro Leoše:

Tak já nevím, ale těžko hledám něco v čem včelařím v zásadě stejně jako mé okolí. Určitě by se něco našlo, ale chtělo by to se bavit konkrétně. Kdybych měl blok v hlavě, tak bych se na neprošlapané cesty vůbec nepoustěl. Díky neustále se opakujícímu MVP u jednoho lajdáka jsem se ocitl v situaci, kdy jsem vyrazně dominantní včelař v okolí a můžu si dovolit volněji testovat. Většina včelařů to tady zabalila, anebo přesunula stanoviště jinam. Na druhou stranu živím 5-členou rodinu a nemohu si dovolit jít cestou bond testů, tvrdé selekce na všech svých stanovištích zároveň. Takže se snažím to kombinovat tak, abych vždy měl dostatek včelstev na snůšku.

--------

Pro Tomáše:

Pokud budeš chemicky ošetřovat, nadějný materiál se ti nevyloupne.

Bereš to podle mě moc dogmaticky. Zaprvé jeden půlrok je na hodnocení dost málo. (Já oddělky neošetřuji nikdy, to beru jako samozřejmost)... Můžeš přežít i 3 roky a pak Ti to popadá. V současné době se odhaduje, že šance na přežití bez jakýchkoliv zásahů je cca 1%. Je lepší ošetřit tam, kde je to nutné a zamezit tak katastrofě s tím, že vyměním matky ze včelstev, která ošetření nepotřebují. Nač Ti bude, když Ti ze 100 včelstev zůstane 1 nadějné, ale nebudeš mít žádné "maso", kde bys ten materiál mohl dál rozvinout? Takhle já uvažuju a mám to podložené byť jen 7 letou zkuseností. Tak zkus napsat v čem konkrétně nesouhlasíš a navrhnout lepší realistické řešení...

RE: zimní léčení - začátečník - schützmeister - 21.11.2019 02:19 PM

Ještě bych za sebe přidal, že když pojedu část tak a část onak, tak dokážu vyvodit závěry v čem problém byl. Jestli to popadalo hladem, rotočema, nebo kýho čerta.
Protože to v těch léčenejch vidím. Ty, co nechám, se mě sice selektují, ale výzkumný účel neplní, když do nich nerejpu.
Může mě bavit výzkum a nemusím být dušičkář.
Jak jsem někde četl, někdy i cesta je cíl.
Třeba chci jen s nima zacházet slušně a nemám ambice vyšlechtit novej druh.
Osobně svýho psa taky očkuju / ikdyž zrovna já ne / , odčervuju a odblešuju. A myslím, že k němu mám dobrej vztah.

RE: zimní léčení - začátečník - Tomáš Palata - 21.11.2019 03:33 PM

(20.11.2019 11:45 PM)stefanos689 napsal(a):  ...Ale pořídit včelstva a neošetřit vůbec, znamená o ně přijít dřív než řekneš švec.
(21.11.2019 12:33 PM)stefanos689 napsal(a):  ...Bereš to podle mě moc dogmaticky. ... Můžeš přežít i 3 roky a pak Ti to popadá...
Neberu to dogmaticky. Reagoval jsem na to, co jsi napsal. Tři roky není švec.

RE: zimní léčení - začátečník - Antonín Hyžík - 21.11.2019 05:37 PM

(21.11.2019 02:19 PM)schützmeister napsal(a):  ... Osobně svýho psa taky očkuju / ikdyž zrovna já ne / , odčervuju a odblešuju. A myslím, že k němu mám dobrej vztah.
Není domestikovaný jako domestikovaný, můžu jim pomoct, přikrmit, udělat příbytek, ale nemám je v obyváku či zavřené v chlévě a ono taky psa neléčím pesticidy, od doby, co mám včely, tak již nestříkám ani sad ani zahradu.
Je taky rozdíl v tom, kdo z toho má důležitou část příjmu, zase je to o penězích, či to dělá pro to, že k tomu má vztah a baví ho to a med je jen bonus.
Kdybych to dělal na kšeft, tak taky zvažuji, zda to risknu, či raději "zaléčím".
Nyní, kdy to tady kolem padá, o víkendu jsem šel kolem včelínu, kde z 20 úlů nelétala ani včelka, se ti vytratí včely a nyní to již nezachráníš ať jsi léčil, či nikoli.

RE: zimní léčení - začátečník - stefanos689 - 21.11.2019 05:42 PM

Ano, stačí se mrknout na facebook do včelařských skupin kolika začátečníkům nepřežily letošní oddělky, protože jednoduše neví v jakém jsou stavu a pak je to ruská ruleta. Neví co kupujou a neví co sledovat, na co se dívat, nerozumí zakladním věcem, nerozeznají loupež od proletů mladušek... Přitom by stačil třeba i jednoduchý zákrok ve správnou dobu a ke ztrátám by nemuselo dojít. O tom byl můj příspěvek, je třeba číst v kontextu.

RE: zimní léčení - začátečník - tondabh - 22.11.2019 06:29 PM

(19.11.2019 07:46 PM)farfallka napsal(a):  Dobrý večer, jsem vděčná za dobré rady, učím se a chci přírodní chov, ale zjistila jsem, že bez přírodní chemie to asi nejde. Dvě včelstva mi už umřeli, když jsem začínala před dvěma roky. Zničily je asi vosy. Dostala jsem od mého dědy dvě. Ale on mě učit nemůže, léčí úplně chemicky a já nechci. Ale nerada bych zase o včely přišla svou nedbalostí a najivitou, že to zvládnou sami, bohužel příroda je ve stavu v jakém je a to díky člověku.

Haribol Jiřinko, takto můžeš ošetřit své včelstvo v tomto období, konec listopadu+prosinec, teplota pro použití 0až5 stupňů.

Připrav si roztok cukru ve vodě 1:1 (v 1 litru vody rozpustit 1 kg cukru) a odměř 1 litr tohoto roztoku.
Do roztoku přidej 35 g kyseliny šťavelové a mícháním při cca 40st.C rozpustit. Tento postup si udělej dle Tebou požadovaného množství. Pracuj v rukavicích, chránit dotyku roztoku na sliznice.

Ve včelstvu do 1 obsazené uličky nakapat 5ml tohoto roztoku, do včelstva aplikovat max. 25ml tohoto roztoku = ošetření 5 uliček.

Po dvou dnech sleduj spad. Účinnost až 48 dnů, a je to při bezplodém ošetření devastace téměř všech kleštíků. Pokapání se provádí jednou na včelstvo.

Kyselina šťavelová dihydrát, (-COOH)2.2H2O

https://www.vcelarstvihavlickovi.cz/Kyselina-stavelova-d574.htm

RE: zimní léčení - začátečník - Jiří Sirotek - 25.11.2019 10:45 PM

Jiřinko
Osobně kyselinu šťavelovou bych považoval až poslední záchrannou brzdu, (udělá jim notný rozruch v hospodářství narušuje mikrobiom zažívání), zatím bych nejméně do vánoc sledoval kolik toho padá, už by se to mělo začít minimalizovat. Potom se můžeš rozhodnout, na KŠ je čas do 1 dekády ledna, do té doby tam zavíčkovaní plod nebude a potřebná teplota se vzhledem k současným zimám najde.
Ve vzorku pro veterinu to stejně bude léčebný spad - dlouhá doba účinnosti.
Koncem května jsem KŠ vyzkoušel na 3 hodně napadených včelstvech v glicerinovém roztoku na pásku z vyschlého formidolu, bez viditelného rozrušení, ťapaly po tom bez problémů a trvalo jim 3 týdny než to rozebraly a vynesly, varoa vymizela. Ale zase záchranná brzda s tvrdou chemií a dlouhodobým účinkem (možná rezistence), raději budu s nějakými ztrátami hospodařit bez ní. JS

RE: zimní léčení - začátečník - Aleš Molčík - 28.11.2019 08:30 PM

Co si o tom myslet? Včelař dostane radu, jak při míchání chemického koktejlu se má chránit, rukavice, respirátor, pozor na potřísnění a potom ten stejný koktejl má nalít na včely. A ty také mají ochranné pomůcky??

RE: zimní léčení - začátečník - kalendář akcí? - Jan Kadlec - 30.12.2019 01:14 AM

Omlouvám se za off-topic, ale několikrát zde padla zmínka o seminářích: kde se dají najít termíny chystaných akcí? Děkuji Honza Kadlec