![]() |
Poznávací videa - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Pro začátečníky (/forum-Pro-zacatecniky) +--- Téma: Poznávací videa (/tema-Poznavaci-videa) Všechny stránky |
Poznávací videa - Tomáš Palata - 17.06.2019 08:47 AM Protože se tady čas od času objevují dotazy, jak co vypadá a slovy to lze popsat těžko, zakládám po dohodě s Leošem toto téma, kde by se měly objevovat jednotlivé případy natočené na video. Asi nejdůležitější je dostat do oka normální bezproblémový provoz. Jeho podoba má poměrně velkou škálu variant v závislost na ročním období, snůšce ap. Nicméně alespoň jeden se dám. Včely přilétávají k česnu bez zdržování plynulou vlnovkou, zaběhlé létavky odlétávají z česna přímo, hlavou dopředu, česno bez boje nebo náznaku boje. Loupež. Níže máte pohled na česno jednoho včelstva, kde "něco je jinak". Na první pohled moc včel na česně oproti normálnímu stavu. Některé včely - lupičky - přilétávají s trhavým, cukavým pohybem do stran, jakoby před něčím stále uhýbaly jako boxer v ringu. Některé mizí česnem do úlu, na některé se vrhnou strážkyně. Zúžení česna nepomohlo. Asi za 14 dní jsem se podíval dovnitř. Prakticky na suchu, lupičky zakouslé do zbytků zásob. Na fotce v kroužku. Konečná. [attachment=1877] RE: Poznávací videa - Martin Smutný - 17.06.2019 10:59 AM Tomáši, skvělý začátek. A výzva pro nás ostatní, až něco zajímavého (ať na česně či na plástu) uvidíme a bez váhání natočíme. Co s takovými úlovky - poslat Tobě k vytřídění, popisu a uložení na web? ms RE: Poznávací videa - Leoš Dvorský - 17.06.2019 03:05 PM Škoda, že včera u mne nebyl nikdo s kamerou. Nafilmoval bych zamilovanou matku. Odebíral jsem nějaký med a matka byla na zásobním plástu, chytil jsem ji a dal do středu nástavku na horní loučku. Ta blbka se otočila a mastila si to po loučce ke mně. Nastavil jsem ji do cestu ruku. Než jsem se nadál pochodovala mi po ruce skoro až do rukávu. Znovu jsem ji sundal a dal na stejné místo. Situace se opakovala, pochodovala jak vojanda. Po třetí jsem ji dal do stejného prostoru, jen do uličky. Protože byla značená, byla hezky vidět. Mastila si to v uličce znovu ke mně. Nebylo zbytí, musel jsem ji zahnat dovnitř kouřem, ač nerad (na štěstí byl zapálený). Nojo neviděla mě skoro rok, tak asi proto. ld RE: Poznávací videa - Oldřich Šlegr - 17.06.2019 09:32 PM Včelaři ze Svitavy VELKÁ VČELÍ LOUPEŽ, z toho videa bohužel není jasné, co za chybu včelař udělal, rozházené nástavky po stanovišti, ale je to masakr, už jste něco takového zažili? RE: Poznávací videa - Leoš Dvorský - 18.06.2019 10:03 AM V příspěvcích to je vysvětleno, proč. V době snůšky včely obvykle neslídí. Když vytáčel v podletí tak to chce maximální obezřetnost. Vytáčet brzo ráno, nebo večer, včelstva vytáčet na přeskáčku a v případě slídění okamžitě přestat. Rozložit to do více dnů. Jenže jsme lidi, že. Myslíme na sebe a ne včely, ale pak ty důsledky. Nikde nesmí být ani kapka medu. Dle nástavků usuzují, že jim nechal vytočené plásty vylízat, to tomu dal. Když, tak nad vytočené včelstvo dát mřížku (ejhle k čemu se nedá využít) na ní dát vytočený nástavek a za pár dní po vyčištění včelami, odebrat nebo dát folii vpředu nedoraženou a odebrat klidně až na jaře. Po vytočení by mělo následovat okamžitě doplnění zásob (zásadně večer, to je jistota). Slídivost a loupeže podněcují i nevhodně prováděné prohlídky, bezmatečná včelstva na stanovišti, nevhodně uspořádaná česna nebo často měněné velikosti, polohy. Na začátku srpna to chce uspořádat tak, jak budou včely zimovat. Těmi loupežemi se přenášejí nejvíce nemoci plodu, N.a, N.c a samozřejmě i virová onemocnění. Klasická ukázka, jak včelaři nebo spíše lidé mající včely, vytvářejí včelám i sobě problémy. Tady u loupeže to každý pochopí. Jenže ono to třeba s tou neustále nezvládnutou "varroázou" je naprosto to samé. ld RE: Poznávací videa - Tomáš Palata - 18.06.2019 10:05 PM Osiřelost. Může se stát, že včelstvo přijde o matku. Jak to vypadá, když otevřete úl, je v následujícím videu. Včely vylezou na horní loučky a neklidným, vířivým máváním křídel vábí zpět ztracenou matku. Totéž se může dít na česně. RE: Poznávací videa - Tomáš Palata - 03.07.2019 12:17 AM Strážkyně. Pokud jsou ve včelstvu všechny "kasty"včel, jsou tam i strážkyně. Na česně je poznáte. Chodí podél česna, kontrolují přilétavající včely. Poznáte je podle částečně rozevřených křídel (ála MiG 23), občas "startující" proti přilétajícím včelám. .
RE: Poznávací videa - Tomáš Palata - 10.08.2019 10:23 PM Prolet mladušek. Takový základ. Asi by tu měl být. Mladušky vylézají z úlu na čelní stěnu a provádějí let hlavou k úlu, kdy si fixují do paměti polohu česna, úlu. Probíhá obvykle hromadně. V době hezkého počasí někdy v časném odpoledni - zhruba mezi 13.-15.hod. RE: Poznávací videa - Skaly - 19.08.2019 05:23 PM Zdravím, protože nastal čas groomingu, měl bych prosbu, zda někdo nemá fotky zdravého kleštíka, který chcípl přirozenou cestou. Nejlépe pohled shora i ze spodu. Rád bych to porovnal s tím, co nacházím na podložce. Poškozený krunýř je vidím, ale ty nožičky mi dělají problém, nepoznám, jestli je nějaká ukousnutá. Používám lupu se 40x zvětšením. Včelstvo zatím bez chemie, klidné, občas včelky vysedávají v podvečer na česně, nosí trochu pylu. Děkuji. RE: Poznávací videa - František Kučera - 14.10.2019 08:34 PM Zdravím přátelé. Prosím o zhodnocení, jedná se o loupežení? Nebo prolety mladušek? Je to letošní oddělek (2 NN). Asi jako poslední na stanovišti mají navečer nejvyšší aktivitu. První video je natáčeno včera v 15 hodin, druhé video dnes v 17 hodin. Kouknul jsem při tom pod strop, včely se zdály klidné, žádná neuletěla. Díky. RE: Poznávací videa - TomášJelínek - 15.10.2019 08:30 PM Včelařím teprve 4 měsíce, ale zkušenosti s loupeží bohužel již mám a podle mého toto zcela určitě není loupež, ale prolet mladušek: a/ včely krouží čelem k úlu to je první indicie, že je to prolet b/ na česně jsem neviděl žádný boj c/ včely vystupující a vstupující se klidně procházejí kolem česna rovněž naznačuje, že jsou to "domácí", v případě loupících včel byste viděl jak se řinou přímo do úlu co nejrychleji, řekl bych jako "němci do bunkru" ![]() d/ rovněž bývá umazané očko případně česno jak loupežkyně odvíčkovaly zásoby a upatlaly tím vstup do úlu - což tuším nemáte Podle mého úsudku jednoznačně prolet. RE: Poznávací videa - Tomáš Palata - 21.12.2019 08:30 PM Onermocnění včel. Loni v půli srpna (16.8.2018) se mi nezdál provoz několika oddělků. Pohybem včel před česnem to vypadalo jako lupičky, občas olysalé včely vletěly trhaně do česna, akorát že odlétající včely na lupičky nevypadaly, váha úlu neubývala a ani na podložce podle měli to na loupež nevypadalo. Natočil jsem to a poslal Leošovi k posouzení. Tady je: "...Tak tohle loupež není. Když tak loupí ty tvoje někde, ale vidím i pyl a ven létají ostře a rovně, některé nemohou doletět. Slídilky by se snažily vylézt nahoru po přední stěně a zakroužily by před česnem a i dále, aby si zapamatovaly polohu....". Rozuzlení přišlo v prosinci 2018, kdy oddělky padly na totální zeslábnutí - v úle zůstalo pár mrtvých včel a mrtvá matka. Pokud to bylo onemocnění a ne otrava, pak to sedí poměrně dobře na virus chronické paralýzy. Rozbor uhynulých včel jsem dělat nenechal, takže to je s otazníkem. Ale přítomnost olysalých včel, dezorientované včely, které mají při příletu problém trefit napoprvé česno a úhyn, to by sedělo. Video je .
RE: Poznávací videa - Jan Sochor - 19.07.2020 11:27 PM Prosím zkušenější o zhodnocení videií níže. Točeno v 5,45h ráno, rozdíl mezi oběma úly je od začátku, ten žlutý je početnější/silnější. Přilétající včely přístávají na očku, protože na to byly zvyklé. Dlouho jsem pozoroval, jak některé startují. Většina jak stíhačky přímo z česna, ale malé procento vyleze po stěně, odstartuje, vteřinu čelem k úlu a potom pryč (je to i navideu). Pozoruji to každý den a pár včelek to dělá. Některé i odletájí a opisují takový kruh ve vzduchu. Pamatuji si přispěvek Leoše, kde psal, že to můžou být cizí slídilky. Na česnu přitom strážkyně jsou a viděl jsem je vyhánět pryč slídilky. Včelstvo prosperuje, roste a staví. Kousky pláství z loupení nikde žádné, ani zašpiněné česno sladinou. Večer bývá klid, dnes ráno byl také klid oproti videu. Jsou tam nějaké znaky loupeže? Točeno v 14,28h opět rozdíl mezi oběma úly (žlutý je početnější/silnější). Na úl svítilo půl dne sluníčko. Je tam částečně i prolet mlaďušek. Ty včelky venku jsou na stěně úlu, protože jim bylo horko? Jsou tam nějaké znaky loupeže? A tady jedno také z rána (14 dnů zpět), zpomalené ![]() RE: Poznávací videa - Leoš Dvorský - 20.07.2020 06:27 PM Buď v klidu.ld RE: Poznávací videa - Jiří Marx - 22.07.2020 01:33 PM To obě včelstva obsedaji dva nastavky? RE: Poznávací videa - Jan Sochor - 26.07.2020 12:21 PM Nyní už skoro ano, už visí večer i do podmetu ze 3 ramků a na situ a stěnách jich je taky dost. Přibývá jich a přemýšlím o přidání 3 NN začátkem srpna, byť jim zatím chybí vystavět 4 ramky v 1 NN (z 11 rámků) . RE: Poznávací videa - Leoš Dvorský - 28.07.2020 09:30 PM Asi mne stejně neposlelchneš, ale rozhodně bych je nerozšiřoval. Upravil bych česna, jak mají být na zimu, doplnil bych zásoby (pokud tam už nejsou) aby byl 1NN zavíčkovaný a případně pak ještě něco dodal na cca 20kg. Ony přibývají, protože jsou v rozvoji, což je ale normálně o 3 měsíce dříve. Nyní je období obnovy energie, tedy je třeba včelsvu umožnit dozrát o zimní kvality (přírodě vedená včelstva skoro v klidu už jsou)a nehonit je dalším rozšiřování a zbytečnou stabou. Při stavbě je potřeba hodně bílkovin a ty včely potřebují právě dlouhověké včely. Najdeš to i v pravěké včelařské literatuře, že na podzim spotřebují 70% pylu včely pro sebe a zbytek pro plod. Na jaře je to opačně. U mne jsou včelstva prakticky zásobena na zimu (to jsou prakticky už od vyzimování nebo tak května), česna upravena...... a nyní jen dojdou. I proto jsem s roztočem v naprostém klidu. To když říkám, že včelařská sezóna je duben, květen, červen zima, není rozhodně přehnané ( z 80% to tak je, jenže včelařští technokrati to nehápou). Nyní si už jen hraju s takovejma jemnůstkama třeba v chovu matek, trubců a další věci které nejsou ničím jiným, než napodobením situací v přírodě. ld RE: Poznávací videa - Jiří Marx - 29.07.2020 09:28 AM Dřív jsem oddělky taky honil a bil jsem se v prsa , když zimovaly na třech NN . Jednou jsem jim přidal nástavek ještě v září a postavily ho, Jenže na jaře z nich byli žebráci a v klidu vyzimovaný oddělek na dvou NN je strčil do kapsy. Takže zimuji oddělky v klidu a max na dvou NN . Ono se s nimi pak na jaře lépe manipuluje, když je rozšiřujete podle Leoše rovnou ze dvou NN na 5 NN. A funguje to krásně, tohle jarní rozšíření volnou stavbou. RE: Poznávací videa - Jan Sochor - 29.07.2020 04:03 PM Děkuji vám oběma, budu se řídit vaší radou,dává to smysl, nehonit je. Mám včely pro radost. Já měl pouze obavy, jestli mají dost prostoru. Dnes jsem ráno koukal do podmetu a letavky pryč, podmet prázdný. Podmet se začíná plnit včelami od poledne, měl jsem obavy, aby zase nestavely divočinu v podmetu. Ale ramky vystavene v 1NN nejsou ani zdaleka kompletní, jen jeden se dotýká spodni loucky, na další 4 z 11 ani nesahli, 2 NN vypadá vystavent komplet. Prosím o radu s úpravou česna. Nyní mám zúžené česno, otvor na cca 8 včel,ale myš by tam prolezla viz foto níže. Na zimu mám vložku proti hlodavců tady tu https://images.app.goo.gl/9wNmBczZSdbuBfe9A Je přes celou šířku úlu. Nevím tedy jestli nyní nechat zúžené česno a pak třeba v říjnu nasadit tu vložku přes zúžené česno, ale to budou mít možná problém s prisunem vzduchu. Nebo nyní nasadit vložku a zakrýt částečně otvory, zúžit ji? Na jakou velikost, aby měly v zimě dost vzduchu? Nebo jestli máte foto česna svých oddelku nastavených na zimu, tak já to nějak pochopím a poradím si. Četl jsem i Leošův dokument o pohybu vzduchu v zimě. Mám neprodysny strop (fólie), jak nyní nastavit zakrytí síta, aby vlhkost v zimě odcházela a měli dost vzduchu? Nyní mám síto zakryté, pouze vzadu je přes celou šíří úlu mezera 1 cm vysoká. Můžu nastavit i větší mezeru cca 3cm. Ještě jeden dotaz jsem zapomněl. Nyni krmim každý večer 0,5kg cukru denně (1kg roztoku 1:1), tzn. 3,5kg cukru týdně. Odeberou to přes noc, ráno je prázdno. Je to množství v pořádku? Vychází mi, že budu mít skrmeno 23kg v půlce srpna a pak zkontroluji zásoby v 2NN a ukončil bych to. RE: Poznávací videa - Leoš Dvorský - 30.07.2020 04:32 PM Já zimuji oddělky na pevných dnech. U 2NN otevírám očko. Zde je výhodnější cirkulace vzduchu po přední stěně. K tomu krmení. To máš těžký. Nevím, kolikátou generaci včel má. Když se vytvoří je to takové batole a odrostlejším puberťákem se stává po dvou generacích. V případě B bych jim dodal klidně ve větší dávce 50% zásob a za 3 týdny druhou polovinu. U oddělků často hrozí ukrmení až k smrti (teda u začátečníků. V tuhle dobu je i dobré řešení po menších dávkách. Jestliže dospělá včelstva by měla být schopna už nyní u oddělků se to může protáhnout až na polovinu září. Záleží hodně na okolnostech. Ber v úvahu, že na 10 kg zásob z cukru upracuješ tak 1 kg včel, to je celý nástavek. Roztok 1:1 je pro včely lepší, ale je z toho méně zásob. Optimální je 3:2, ale zase těch včel upracuješ víc. Rozhodnut se musíš sám, já bych letos volil pozvolnější postup. Hlavně, aby měly dost pylu. ld RE: Poznávací videa - Jan Sochor - 30.07.2020 09:55 PM Děkuji, s krmením to nějak vymyslím. Matka klade od cca 17.5., 1 generace se bere jako 21 dnů? Pevná dna nemám, nechám tedy ta vysoká a chápu správně, že česno zavřít úplně, síto určitě zakrýt a nechat pouze očko v 2NN? Provést nejpozději do konce srpna? Na očku žádná zábrana proti myším a rejskům? RE: Poznávací videa - Leoš Dvorský - 31.07.2020 07:12 AM Na 1 generaci počítej spíš ten měsíc. Tu úpravu jak píšeš, to je možné, ale myslel jsem očko v 1NN. Česno upravit ihned, jinak bych to nechal být.Na otevřená očka žádné zábrany nedávám. Ono to trvá nějakou dobu než si to uspořádají na zimu. Tj. kde bude plod, pyl....... Chce to umět včelstvo správně vnímat. Já se to učím celý život a každý den (to fakt není žádné klišé). Proto také ti, co očka nepoužívají (neumí to) to mají sice daleko jednodušší v tom, že nic moc nemusí umět, ale zase nedokáží spoustu věcí, nevnímají je a zůstávají tak trochu v pozici začátečníků a dělají nevědomky pro včely fatální chyby. Ono se řekne, že v přírodě včelám taky nikdo očka neupravuje, to ale není zdaleka pravda. Jednak tam ta česna bývají velmi různé velikosti, vypadávají suky, lámou se větve, stromy se lámou, padají, nikdo jim nemanipuluje v průběhu roku s prostorem..... a tomu se včely musí umět přizpůsobit. Pokud ne, hynou. Když roj obsedá určitou dutinu, má zcela jasnou vizi, jak ji využije, jaká bude architektura díla. Tohle je zásadní věc, v tom průmyslově apokalyptickém včelaření se tohle vůbec nevnímá (vlastně ani nemůže protože ti lidé to zdánlivě nepotřebuji) a má to fatální dopady na včelstva. Ono to není vidět ihned, ale v kritický moment ( těch je během roku několik) se to vždy projeví. Ne roztoč a nemoci, ale metodika ošetřování, jsou zásadní příčiny úhyn včelstev. Jsou to dva pohledy. Zákon česna je ale základní zákon, kterým se včely řídí, ať chceš nebo ne. Já zastávám ten, že očko mohu vždy uzavřít, otevřít, ale chce to umět vnímat to včelstvo jako celek a v souvislostech. Usnadňuje to mně i včelám spostu věcí. Pokud bys dnes otevřel očko zcela nahoře, bude poslední plod vybítah tam. Tyhle oddělky nejsou plnohodnotná včelstva (a ve skutečnosti nebudou ani za rok), a tak v říjnu nebudou spodní česno ovládat a budou tam moci pronikat vosy (zvláště, když nebudou zdravotně zcela OK), očkem to mají horší. To horní očko určitě neotvírej(nemáš neprodyšné dno), ať mají kam couvnout v zimě, když bude foukat. Včelař musí myslet na spoustu věcí, protože ve včelstvu platí nejen zákon 40-ti dnů, ale také 52 týdnů a pochopitelně i další. To už je ale zase jiná písnička, chceš-li, "pohádka". Včelaření je ale především o vnímání souvislostí a vztahů a ne jen určité technice, vlastně jako v životě. ld RE: Poznávací videa - Jan Sochor - 31.07.2020 10:23 AM Děkuji za rady a hezké vysvětlení. S učením se celý život se s tebou ztotožňuji, ono to ani nijak jinak nejde, pokud se chce člověk někam posunout. A u tebe je zřejmý vývoj kupředu, sleduji tvé rady již delší dobu. RE: Poznávací videa - Leoš Dvorský - 31.07.2020 04:38 PM Jakmile se přestaneš učit, začneš umírat. RE: Poznávací videa - Miroslav Matucha - 29.08.2020 11:28 PM Zatím je většina ze šancařů asi jako já ve fázi kdy činíme pouze základní kroky ke zdravým včelstvům. Ale jako léčitelům, chirurgům a natož šlechtitelům včelstev se nám nedaří . Já konkrétně po letech už splňuji - volná stavba, ctím architekturu plodiště, potrava mých včel zásadně med ( oddělky mají vyjímku - těsto ) a pyl, minimum stresu, zásahy pouze v době, kdy se to děje i v přírodě ( v zimě odběr neobsazeného díla, na jaře odběr přebytečného medu ) Ctím červnový klid a přerušení plodování, začátkem července případně dokrmím na zimu, rezervní souše nad folii nad nakrmené resp. už zazimované včelstvo. V říjnu výměna matek oddělkem. Vlastní matky, co nejmenší počet včelstev na stanovišti, Toto vše se snažím dodržovat ale není to přesto záruka, že vše dobře proběhne. Je tady od počátku ta chybějící zkušenost, kdy včelař nepozná dopředu nemoc, či problém ve včelstvu. Nepozná příznaky, změnu chování,... Toto je to, na čem většina začínajících nadšenců "alternativců" pohoří a po několika neúspěších se zařadí do skupiny těch klasických medovýrobců s chemií, cukrem a mezistěnama nebo to vzdá úplně. Jenže kdo si ty úhyny, sypající se kleštíky, lezoucí včely, posrané rámky, prázdné úly,... neprošel, nemá asi šanci poznat příznaky jinak než vlastní draze zaplacenou zkušeností. A protože každý rok přijde něco jiného, co ještě neviděl, neumí včas a správně reagovat. Může tady stokrát číst Leošovy rady, ale dokud to oko neuvidí a mozek si to nedá dohromady s vývojem za posledních několik měsíců, tak to stejně prošvihne. A začíná znova. Už delší dobu přemýšlím, kde se může začátečník naučit, aby při změně chování včelstva včas zareagoval. Ty příznaky ten nováček a určitě i zkušený včelař musí vidět. Vidět vývoj, vidět příznaky, vidět průběh, vidět třeba i konec včelstva nebo raději lépe rychlé řešení. Vidět kolaps a třeba i likvidaci mizerného včelstva. Vidět, jak vypadá dobré včelstvo a jak vypadá mizerné včelstvo. Jenže kde to uvidí? Na internetu se s tím nikdo nechlubí, nikdo to nemonitoruje. A když už je tam něco o úhynu, tak už jen následky. Proto jsem se rozhodl jít krok za krokem jako běžný začínající včelař a zakoupit pět oddělků, od konvenčního včelaře, ve velikosti 5 rámků resp. 4 obsazených uliček, tak jak je prodejce nabízí na internetu. Oddělky postavit na zahradu a každý týden je nechat natočit. Byl jsem překvapený, co se prodává v červenci za 2000 Kč, ale taková je asi realita. Tak to zkrátka netušící začátečník dostane a musí se s tím popasovat. Kdybych si takové dovezl na hory, tak bych je už nestihl zazimovat a musel bych to pospojovat. V září tady občas padal sníh. Umístil jsem je 250 km daleko u bratra na Plzeňsku, který chce začít včelařit. Tudíž dohromady by jsme mohli asociovat začínajícího ale sečtělého "šancaře". Já to nemohu ohmatat a on zatím neví co má vidět a co natočit. Oddělky také nemá u domu, ale dostane se k nim maximálně 2x týdně. Bratr tedy bude natáčet pravidelná týdenní videa a případně zaznamená co mu bude podezřelé, když půjde náhodou kolem. Videa mi pošle, já je sestřihám, pokusím se okomentovat a umístím na youtube na kanál https://www.youtube.com/channel/UC2sCrjEHZ7pt0P7fZOnjrQg Nemohu po bratrovi chtít aby seděl denně u včel, protože pracuje a má hromadu dětí. Já zas nemám čas každý den sedět u počítače a tak ten záznam jednou týdně jsme vyhodnotili jako dlouhodobě udržitelný. Letos jsme je museli dát na jednu zahradu vedle sebe, ale po rozbourání domu vedle stojícího vznikne zahrada, kde je rozestavíme tak aby se omezilo zalétávání. Slibuji si od toho, že brzy nějaké problémy přijdou a že se posléze můžeme vrátit k předchozím videům a vyhodnotit, co jsme prošvihli a neučinili včas. Pod videa je možné dávat komentáře a tak třeba někdo ze sledujících upozorní na průšvih dřív, než ho poznám já, nebo než se stane neřešitelným. Už nyní se ukazuje, že zakoupené oddělky nesílí jak bych si představoval a v době, kdy já oddělky na horách už mám zazimované nebo poslední dokrmuji, tak ty v 350 metrech nad mořem si ještě nevystavěly ani jednu bednu. M.M. RE: Poznávací videa - Tomáš Fuit - 31.08.2020 11:52 AM Chtěl jsem se zeptat, jestli nějak bráníte mravencům ve vynášení kleštíků z podložek - na videu jsem si toho nevšiml. U mně pokud nenamažu podložky olejem, tak mám spad vždy nula.. RE: Poznávací videa - Miroslav Matucha - 31.08.2020 02:20 PM Doma v úlech na volné stavbě kleštíky poslední roky skoro nemám. Mravencům v přístupu nebráním, podložky kontroluji jednou týdně a když nějakého kleštíka uvidím, tak se tomu úlu začnu věnovat a prohlédnu i rohy v úlu nebo boční drážky na podložku. Když kleštíky nebo jejich krunýřky objevím v těchto koutech, tak většinou do týdne, do dvou udělám kontrolu moučkovým cukrem, kdy sklepnu nějaké včely z kraje plodiště do krabičky a posypu moučkovým cukrem, někdy u podezřelých jednonástavkových oddělků jen nasypu cukr do uliček a za pár hodin jdu zkontrolovat podložku. Když už se vrtám v plodišti tak si vyříznu i nějaký ten trubčí či dělničí plod a později ho pod lupou rozpitvám. Ale jak říkám, moc kleštíků jsem letos neviděl. Tady v těch oddělcích na videu věřím prodejci, že je chemicky ošetřil, to oni dělají poctivě. A protože ani žádný krunýřek není v bordelu na hranách podložek vidět, tak jestli tam nějaký kleštík je, tak je jich maximálně pár desítek. Ono když se ten kleštík začne rozmáhat, pak se taky objevují různě "zakrpatělé" mladušky, někdy i vytahaný plod či nymfy. To tady zatím nic takového není vidět, tak to neřeším. Jestli to je tak jak si myslím to se ukáže. M.M. RE: Poznávací videa - Jan Sochor - 28.09.2020 11:00 PM Nejedná se o video ![]() Ta spodní nektar? Ta vrchní vodu? Když je včela težká, vytahuje zadní nohy dříve? RE: Poznávací videa - Leoš Dvorský - 29.09.2020 08:54 AM (28.09.2020 11:00 PM)Jan Sochor napsal(a): Nejedná se o video Tak přesně o tomhle jsem psal. Nelze z jednoho obrázku (výseku) dělat zásadní závěry. Je nutné vnímat daleko víc věcí. Třeba celé okolí, směr letu (nejen té jedné včely a nejen těsně před úlem), způsob letu, zvuk..., celek, děj.... Už jen to, že ty včely nejsou ve stejné vzdálenosti, tak nelze zcela přesně srovnávat třeba podle nohou. Nakonec v běžném životě si včelař nemůže takovýhle obraz vytvořit a zastavit čas. Podle všeho nenesou obě nic. Ta spodní možná, jak se říká, vodu. Jenže je to stále 50 na 50. Tak že jestli jsem se trafil, je pouze náhoda. Tady jde o živého tvora a superorganizmus, ne o tečku na fotce. Život je pohyb. Jak se říká. Když něco chodí jako kachna, hýká, jako kachna, vypadá jako kachna (tvarů, velikostí je taky hafo), je to pravděpodobně kachna. Jenže jako kachna, kolíbavě, chodí i husa, ale i někteří lidé. "Přírodní" pohled je komplexní pohled, s kanntovským pohledem (kdy se z jedné části celku odvozuje celek sám. Možná ale ty " věci o sobě" Kannt vnímal jinak, než byl později interpretován především marxisty) to nemá skoro nic společného nebo jen málo. Můžeš vyfotit tygra v zoo a říkat, že jsi byl od něho na 1m. Druhý si z toho vyvodí, že je to pěkná kočička. Pak ho potká v džungli a tygr ho sežere. Kdyby byla ta fotka ze zoo z jiného úhlu, byly vidět mříže...., závěr by si ten druhý udělal jiný. To by mu nejspíš zachránilo život. Tak o tomhle to je. Nějak se ale začít musí, chápu, je taková doba a mladí se učí jinak, než my starci. ld RE: Poznávací videa - Jan Sochor - 29.09.2020 12:29 PM Já s tebou souhlasím Leoši, že nejde z jednoho obrázku dělat zásadní závěr. Já tu situaci z obrázku prožil. Bohužel včely létají tak rychle, že ať v reálu nebo i z videa je problém pro mě občas poznat co zrovna dělají . Šup a už je v úlu, ani jsem nestačil mrknout ![]() Pouze mi šlo o ty typické znaky, když nese nektar, zadeček mírně dolů, hlubší zvuk (ten byl). Nohou jsem si všiml až zpětně, tak jsem přemýšlel. Ta vrchní má zadeček rovný, letěla jak střela přímo do očka, nohy stažené podél těla až do očka, nese vodu asi. Ty jsi hezky různé situace popsal, tak mě jenom zajímalo, jestli to vidím správně, ale je mi jasné a v reálu jsem to i videl/zažil, že to nelze slepě aplikovat, bez pochopení celého děje. RE: Poznávací videa - Tomáš Palata - 27.07.2021 09:29 AM Vyhánění trubců. oznamuje konec snůškové sezóny. Včelstvo se zbavuje trubců - už je nebude potřebovat a tudíž ani živit. RE: Poznávací videa - Martin Smutný - 20.08.2021 03:38 PM Poznávací video z 29.7.2021 Které včelstvo se vám líbí nejvíc? 1. včelstvo měnilo 2x matku, teď dohání, co se dá, prolet mladušek, nejvyšší čas se stabilizovat na zimu 2. včelstvo je ještě trochu aktivní, bylo a je nejslabší z nich, ale teď už vypadá, že vyzimuje 3. včelstvo zazimováno, nad hlavou téměř 2 nástavky medu (a předtím 18 kg vytočeno), cigárko na česně..... tak se mi to líbí na přelomu července a srpna RE: Poznávací videa - Martin Smutný - 16.09.2021 10:31 PM Moc pěkná loupež z 9.9.2021.....aneb konec mých zkušebních Sklenarek Záběry česna Jak vypadá vylupované včelstvo pod folií (opak poklidu, který by tam měl být) RE: Poznávací videa - Marek Pomp - 21.09.2021 07:04 PM Martine, pěkná loupež, ale Jak poznat, že to brzo přijde? Co s tím? Případně, jak tomu předejít? Marek RE: Poznávací videa - Miroslav Matucha - 21.09.2021 10:50 PM Jak poznat, že to brzo přijde? Včelstvo den před utracením. Za pár dní by bylo vyloupeno. Predátoři vědí. M.M. RE: Poznávací videa - Jiří Marx - 22.09.2021 10:42 AM Krásných 45 souši bude RE: Poznávací videa - Marek Pomp - 22.09.2021 02:54 PM (22.09.2021 10:42 AM)Jiří Marx napsal(a): Krásných 45 souši bude Asi byly předem k vidění poškozené včely. (Pak to zařídila viróza...) Jirko, jak dlouho budou souše infekční? Co zásoby, které po padlém včelstvu zbudou? (např. plásty s pylem) (Že bych úplně stál o "očkování" včel, jak se o tom občas zmíní LD, tak pevný v kramflecích teda ještě určitě nejsem a dlouho nebudu.) Marek RE: Poznávací videa - Miroslav Matucha - 22.09.2021 09:55 PM Asi byly předem k vidění poškozené včely. (Pak to zařídila viróza...) Marek Samozřejmě, ale dotaz zněl: "Jak poznat, že to brzo přijde?" a ne jak poznat, že to jednou přijde. M.M. RE: Poznávací videa - Marek Pomp - 23.09.2021 09:22 AM Mirku, Tvoje video bylo skvělé a názorné, díky za to. Já jsem jedno problémové včelstvo letos sledoval až do prvních náznaků zjevné loupeže a likvidoval, první den, když dopoledne česno začalo být umazané a bylo zřejmé, že už si prostor neubrání (možná trochu pozdě, ale fakt jsem to chtěl vidět celé až do konce). Marek RE: Poznávací videa - Jiří Marx - 23.09.2021 10:23 AM Martine, napiš, jak dlouho jsi ty Sklenarky měl a jak se chovaly, jestli si je léčil a čím RE: Poznávací videa - Jiří Marx - 23.09.2021 04:39 PM Ty mouchy jsou opravdu příznak kolapsu. Jinak co se týká souši z uhynuleho včelstva. Ty co mají hodně plodu vytavim. Ostatní dam po 7-8 do nastavku a osetrim proti zaviječi . Jak souše tak zásoby používám až na jaře po vymrznuti a několika . Souše při rozšiřování letošních oddelku ze dvou nastavků na pět. Zásoby novým oddelkum. Zatím nebyl problém . RE: Poznávací videa - Leoš Dvorský - 23.09.2021 09:33 PM Moc pěkná loupež z 9.9.2021.....aneb konec mých zkušebních Sklenarek Martine, už jsme se o tom bavili, podle mne je zde velice pravděpodobná jedna z 9-ti variant CCD. Její existenci jsem zveřejnil prvně před 9-10 roky na přednášce ve Všenorech, kam mne tehdy pozval R. Stonjek a J. Matl. Bylo to včetně fotodokumentace. Od té doby se ale u nás nic nezměnilo. Vše je zaměřeno na čerpání dotací, tvorbu penězovodů a odpovědi na včelařské otázky akademickou sféru nezajímají. Pro tuto variantu CCD je charakteristické to, že na začátku podletí (začátek srpna) matka opustí se svým doprovodem včelstvo. Včelstvo dále pokračuje v existenci bez matky. Pro běžného, tedy nevnímavého, včelaře se nic neděje. Ono to na první pohled není tolik vidět, protože včely nějak brání česno a nejsou vylupovány, resp. se nenechají vyloupovat. I proto činnost predátorů není tak patrná jako u jiných variant. Včelstvo žije zpravidla až do konce září, kdy už nabírá na síle pud zachování druhu. To není, jak se mnozí mylně domnívají, bezpodmínečné zachování včelstva. Logika v přírodě je jiná. Samozřejmě než opustí matka včelstvo, má to nějaký náběh, ale o tom nyní nechci mluvit. U této varianty ale rozhodně není charakteristické vidět poškozené včely na česně nebo před ním. Rozpoznat to ale je. Podle mých dřívějších statistik se tato varianta CCD podílela na úhynech cca 15%. To není rozhodně málo, aby si toho už někdo všiml. Já to zveřejnil až tehdy, kdy mi to potvrdili další včelaři v ČR i zahraničí. Vše ostatní jsme si už řekli po telefonu. Takové včelstvo je vhodné i pro revitalizaci, ale ne koncem září, ale právě v tom srpnu. Mám to odzkoušeno. Nelze to samozřejmě vždy. Trochu mne překvapuje, že v diskuzi pod tvým příspěvkem se vyskytuje jen zájem , jak se vyloupení pozná, ale už ne to, jak vést včelstva, aby se imunizovala. Já vím, to je práce a celoroční zájem o včely, ale bez toho to je jinak běh na velmi dlouhou dobu. Pokud vím, prozatím tou klasickou cestou se ještě nikdo k cíli bez jedů nepřiblížil už jen proto, že stále není brán v úvahu ZÁKON ROVNOVÁHY nebo si je nesprávně vykládán. Opakovat slova je jednoduché, ale pochopit .... je něco jiného. Třeba to tzv. očkování, o kterém se zmiňuje Marek, je jedna z možností, jak včelstva imunizovat (není jediná). Rozhodně je to lepší, než čekat se složenýma rukama a doufat, že mi někdo na fóru předá zkušenosti. Ty jsou nepřenositelné. Je ale jiná doba.... abych opakoval toho číšníka z filmu "Obsluhoval jsem anglického krále". Z vlastní praxe vím, že žádné informace ke mne samy nepřijdou, ale musím si pro ně dojít pěkně sám. Věci se prostě dějí i proto, aby se vyzkoušela naše víra v něco...................... ld RE: Poznávací videa - Miroslav Matucha - 24.09.2021 12:24 AM Tady mám další rébus k řešení který taky směřuje k loupeži ale matka v tomto případě zůstává až do poslední chvíle: Mám letos několik oddělků, které směřují k likvidaci. Nevím ale, jak nazvat nemoc a hlavně jakým způsobem ten problém zastavit. 3 červnové oddělky s matečníkem. Normálně se rozjely, odebíraly těsto a pustily se do stavby. V červenci se odběr těsta zastavil a všiml jsem si, že začíná přibývat mezerovitého plodu. Kleštík nebyl nebo jen v jednotkách. Zásob měly v tu dobu dost. Po nějakých 10 dnech mezerovitosti přibylo. Otevřeného plodu a vajíček však byly plné buňky. Nasadil jsem jim sirup s odvarem z pelyňku. To dělám vždy jako první. Ten všechny odebraly, ale nic to s nima neudělalo. Někdy po roztoku s pelyňkem včely začnou stavět, ale tady se ani nestavělo ani neodebíralo těsto. Jen jeden / na videu odd. 1) /začal znovu odebírat těsto. Tento sice už stavbu nezačal, ale alespoň ukládá zásoby a plod má jakš takš, ale hlavně plod víčkuje. Ostatní dva / odd. 2) a 3) / odebraly sirup s pelyňkem, ale těsta se nedotknou. A nestaví a plod nevíčkují. Otevřeného plodu a vajíček měly dostatek / nyní v září včely už zestárly a tak otevřeného plodu ubylo na nějakých 2 dm2 / ale zavíčkují už jen 2 - 5 %. Vše ostatní nějak zlikvidují. Měl jsem letos i jedno takové velké včelstvo po červnovém přemetení na SR a ve stejném stádiu ( po přemetení vystavělo jen torzo díla na 4 rámcích, otevřený plod na 6 dm, vajíčka na dalších několika dm , zavíčkovaný plod však jen max 5% ) a po nasazení KM 65% včelstvo okamžítě uhynulo. Proto KM jsem do těchto oddělků ani nedával a dal jsem zkušebně jen Thymol. Zatím žijou ale jestli bude zlepšení nevím. Co je to sakra za nemoc? Přemýšlel jsem o chronické paralýze ( nikdy jsem ji ale neviděl ) ale chybí mi tam v příznacích ty černé včely. Podle mě jasné onemocnění plodu ale co s tím? Je jasné, že nyní už s nima nic nenadělám, ale nevyzkoušel na stejné příznaky někdo nějaké řešení které by mu účinně či třeba i jen trochu zabralo v tom červenci či srpnu? Oddělky jsou udělány z nepříbuzných včelstev, jeden měl matečník nouzový, jeden tichá výměna a jeden ze sběrného oddělku. Takže se viry nemohly přenést při výrobě. Oddělky jsou od sebe stovky metrů. A zajímavé je, že oddělek udělaný v červnu ze včelstva nemocného a uhynulého co jsem výš popisoval, je zatím v pohodě bez příznaků. V okolních katastrech je jak mor , tak i hniloba plodu ( 3 a 6 km daleko ). Obě nemoci jsou onemocnění plodu. Příznaky těchto chorob jsem ale na oddělcích nezjistil. Nemají ty nemoci třeba nějaký předstupeň? M.M. RE: Poznávací videa - Martin Smutný - 24.09.2021 03:52 PM (23.09.2021 09:33 PM)Leoš Dvorský napsal(a): ........ Trochu z rodokmenu včelstva: Pozdnější oddělek přivezen na stanoviště koncem července 2019. Do zimy jakžtakž obsadily 2NN, v září přidán celý NN zásob. Zimu přežily bez problémů (ale bez zpracovaných zásob by to nebylo). V roce 2020 pěkný začátek snůšky, mraky pylu, přidán 4. NN (souš. jádro, volná stavba). Více v tom roce nedaly. Med ponechán, trochu dokrmeny (5 kg). Do zimy ve 4 NN. Na jaře 2021 rozšíření na 5 NN. Dostavěly si docela rychle to, co potřebovaly, v květnu jsem jim nabídl i 6. NN, ale to bylo moc, to jsem je možná trochu "podsekl". Koncem června odebráno asi 10 kg medu (přes 25 kg ponecháno), odebrán 6. NN, přerovnáno na zimu. V té době hodně plodu přes 2 NN. To byla poslední kontrola v plodišti. Poté dokrmeno 5 kg (odebíraly ale dost pomalu a neochotně), mraky včel, vše na česně z mého pohledu OK, přínos pylu. Kontrolní spady VD blízké nule, poškozené včely žádné. Ještě 3 dny před loupeží, kdy jsem u nich byl naposled, nepozorovány žádné vosy, mouchy, poškozené včely, mrtvolky a jiné indikátory. V úlu vůně, nic nekalého, pod folií běžný provoz, dno uklizené. Strážení česna dobré. Závěr je na videu (ale i v té době byly k vidění před česnem souboje). Po rozebrání ještě ten večer byl úl prázdný (čekal jsem hrstku včel s matkou). Jen několik zavíčkovaných buněk nedolíhlého plodu, bez larviček, vajíčka žádná. Plástve hodně vykousány i s voskem, žádná tichá loupež, spíš destrukce.... Leošova verze (matka s částí včelstva pryč již delší dobu) je asi nejpravděpodobnější, rozhodně jsem nic zásadního, jsa typickým nevnímavým včelařem, nepozoroval. Včelstvo nějak setrvačností fungovalo, ale nemělo snahu nebo možnost si narazit matečník. Je zajímavé, že se loupeže účastnily jen včely (bez dalších predátorů) a nebyly to včely z vedlejšího úlu. Kdy došlo k tomu zlomu, fakt nevím. RE: Poznávací videa - Miroslav Matucha - 25.09.2021 12:09 AM Tak ještě ke včerejšímu videu odcházejících oddělků. Rozpitval jsem plod toho nejslabšího a nic zásadního jsem tam neviděl. Snad jedině v 9 minutě videa jedna larva nějak rozteklejší. V každém případě se od vajíčka do zavíčkování postupně vyztrácejí. Ale důvod jsem neobjevil. M.M. RE: Poznávací videa - Leoš Dvorský - 25.09.2021 09:21 AM Řekl bych, že bys měl okamžitě volat veterinářovi a odebrat vzorky na hnilobu plodu a odeslat na vyšetření. RE: Poznávací videa - Miroslav Matucha - 26.09.2021 12:03 AM No to je skvělé. Za 9 sezon jsem u svých včel viděl snad všechny včelí nemoci světa. Už chybí jen mor a kašmírský virus. Ale hniloba by se dala předpokládat, když loni kilometr od mých spálili desítky včelstev. Ale u těch oddělků jsem už v srpnu jednou mezerovitý plod pitval a nic jsem neviděl Ani sesunuté larvy, žádné příškvary ani tmavý obsah larev. Ani tady není nic co popisují jako hnilobu. Kromě toho nezavíčkovatelného a pomíchaného plodu. No v pondělí zavolám na veterinu a uvidíme co oni na to. M.M. RE: Poznávací videa - Miroslav Matucha - 04.10.2021 09:56 PM Tak se mi bohužel nepodaří zjistit, co za nemoc oddělky postihlo. Domluvil jsem se s veterináři, že nebudeme vzhledem k již pokročilé době ( včely jsou na horách již v zimním režimu ), našemu katastru který je stejně v ochranném pásmu a tomu, že na každém stanovišti mám vždy jen jedno včelstvo, dělat vyšetření plodu. Oddělky jsem jen utratil a na jaře budu sledovat ostatní včelstva. Více v interních záležitostech. M.M. RE: Poznávací videa - Jiří Marx - 12.05.2022 02:15 PM Připravil jsem pro Vás časosběrné video rozvoje jedne mojí záložní matky, kterou jsem zimoval v miniplusu na třech nástavcích. 24.3.2022 jsem ji přelozil do Langu a dal jí souše L4/3 a to některé i se zásobami. pak už jen přidávám medníčky. Další video bude24,5, po dvou měsících od přeložení RE: Poznávací videa - Jiří Marx - 24.05.2022 02:34 PM Video přesně po dvou měsících od přeložení miniplusu do Langu RE: Poznávací videa - Leoš Dvorský - 04.02.2023 04:28 PM Dovoluji si vložit upoutávku na film o včelách a lidech "Všechno dobře dopadne", který jde do kin 9.2. 2023 Účastníci hnutí ŠPV by ho měli pochopit. ld RE: Poznávací videa - Rastislav Rosa - 25.02.2023 06:19 PM RE: Poznávací videa - Leoš Dvorský - 19.05.2024 09:23 AM Před časem při přišla níže uvedená zpráva od M.Janka, autora filmu Všechno dobře dopadne, který získal letos i nějakého LVA (omlouvám se, moc se v těch cenách nevyznám). Před nedávnem se zde někteří po něm ptali. Je to asi hodinový film k zamyšlení o včelách a lidech. Vážení a milí, pro případ, že byste chtěli pozvat své přátele, kamarády, známé i neznámé ke sledování našeho společného filmu, posílám informaci o vysílání. 21.5. ve 21:00 na ČT2 22.5. v 16:30 na ČT2 Ještě jednou díky za spolupráci. Míra Janek |