![]() |
Poraďte prosím - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Pro začátečníky (/forum-Pro-zacatecniky) +--- Téma: Poraďte prosím (/tema-Poradte-prosim--483) Všechny stránky |
Poraďte prosím - Oldřich Šlegr - 09.04.2019 07:06 PM Dobrý den a ahoj pro ty, které znám ze školení v Turnově. Prosím o radu. Pod heslem: kde se co zrodí, tam se i hodí, jsem si v pátek večer přivezl dva oddělky do svých nově dokončených ležanů s odklopným medníkem. Při přendavání jednoho oddělku jsme našli pouze cca 15dm2 zavíčkovaného plodu a 5dm2 staršího otevřeného plodu. Nenašli jsme nikde zakladeno ani mladší plod. Rovněž jsme nenašli matku. Podle stáří plodu matka tak cca tyden nekladla. Volal jsem to včelaři od kterého jsem to koupil, ten slíbil dodání matečníku zhruba za týden. Problém je že v tomto oddělku nejsou žádní trubci a v druhém oddělku je jen trochu zavíčkovaného trubčího plodu. S oplodněním matky to vůbec nemusí vyjít. Výpadek plodování se může protáhnout na celý duben a možná i déle. S obavy aby v oddělku nezačli klást trubčice jsem přes internet koupil oplodněnou matku. V pondělí večer jsem jí přivezl z Prahy a umístil i s klickou na rámky do včelstva. Před umístěním na rámky jsem klícku potřel namočeným prstem. Druhý den dopoledne jsem matku překontroloval ale některé včely byly zakouslé do klícky tak jsme znovu rozebrali včelstvo a rámek po rámku jsme prohlíželi a hledali zda je někde matka. Matku jsme opět nenalezli ale nalezli jsme čerstvě zakladená místa asi na dvou plástech. Rovněž jsme si všimli několika dalších včel asi 3/4 velikosti matky, které se pohybovali v těsném shluku včel zadečkem dolů po plástech jako když jsou přiravené ke kladení. Chovaním připomínali matku. pravděpodobně oddělek ovládly trubčice a matka již zřejmě nepůjde přidat?? nechá se oddělek ještě nějak zachránit? můžete poradit jak postupovat v této situaci? děkuji Olda RE: Poraďte prosím - Leoš Dvorský - 09.04.2019 07:43 PM Oldo nezdá se mi, že by se tak rychle vytvořili trubčice obzvlášť, když tam je otevřený plod. To,že byly včely zakouslé, samozřejmě není dobře a něco to říká. Já bych ji tam nechal den-2 (kontrola vždy po 24 hodinách) a zkontroloval, jak se k ní chovají. Jestli není snůška, trochu je přikrm.Jak ten zakladený plod vypadal? Na dně a po stranách buňky by bylo několik vajíček, jako když je poházíš. To by pak byly trubčice. Jestli je tam pravidelně po jedné, bude tam matka. Klidně i neoplozená, tol bys ji pak musel najít, jinak matku nepřidáš. Pak bys ale řešil co s tou novou (nejlepe koupit oddělek bez matky). To, že by se vylíhlá z matečníku neoplodnila, bych neřešil. Trubci určitě budou. Já je mám 14 dní a určitě v tvém okolí jsou včelaři, kteří mají včelstva v kondici s trubci. Kdybys byl blíž, už jsem tam. Dej vědět,jak to dopadlo. ld RE: Poraďte prosím - Oldřich Šlegr - 09.04.2019 08:39 PM Děkuji za rychlou odpověď. v buňkách bylo po jednom vajíčku, takže je tam matka. V tom případě mám teď matky dvě a pro tu novou nemám využití: Jedná se o matku F1 linie sklenár z rozmnožovacího chovu. chápu to tedy správně, že poznám pokud jde o neoplozenou matku, že z nakladených vajíček se vylíhnou plnohodnotní trubci? pokud to zavíčkují jako dělničinu, je tam matka původní? jen udělala z nějakého důvodu plodovou přestávku? u nás jaro vypuklo v plné síle. rozkvétá to jedno za druhým, takže přikrmovat nemusím, mají hojnost, pokud se neudělá zima. Při prohlídce po dvou dnech zásoby pěkně přibyly. Olda RE: Poraďte prosím - Leoš Dvorský - 09.04.2019 08:59 PM (09.04.2019 08:39 PM)dědvlkú napsal(a): Děkuji za rychlou odpověď. Je to asi tak, jak píšeš. Tak máš asi matku navíc. LD RE: Poraďte prosím - schützmeister - 10.04.2019 01:03 PM (09.04.2019 08:39 PM)dědvlkú napsal(a): . Při prohlídce po dvou dnech zásoby pěkně přibyly.Plodování utlumí jak manipulace s úlem či důkladná prohlídka, tak velká snůška, kdy zalitím plástů není kam klást. Z jara dokud vidím jakýkoli plod a není to hrboplod, netřeba se nijak vzrušovat. Co není dnes, může být za týden. Taky, kdyby byl problém, už tam bude matečník - trubčice jsou až dlouho po vylíhnutí plodu. Hlavně jim v tom moc nevrtat. RE: Poraďte prosím - Oldřich Šlegr - 10.04.2019 04:09 PM Souhlas s tím co píše Schützmeister, s tou náhradní koupenou matkou jsem se začátečnicky ukvapil, měl jsem tomu dát více času, sám na sebe mám vztek, od včerejška jsem ale řešil dilema co s zakoupenou náhradní matkou, bezmatečný oddělek nikde na honem k sehnání, matku zamáčknout a dál se v nich nevrtat? protože stresu si již užily dost, nebo dát nové matce šanci ? Rozhodl jsem se, dát matce šanci. Otevřel jsem na ležanu druhý vletový otvor a plodové hnízdo, tak jak bylo uspořádané bez přehazování rámků, rozdělil na dvě poloviny jako při tvorbě dalšího oddělku, zásobní plásty zůstaly po stranách plodového hnízda tak jak byly, v levé polovině plodového hnízda, kde bylo na několika plástech nově zakladeno, jsem si všiml nově od včerejška zavíčkované trubčiny a dvou naražených nouozvých matečníků,(takže včelstvo o problémové matce ví a snaží se ho vyřešit i bez mé pomoci), matku s klíckou jsem položil na pravou polovin hnízda, kde byl zavíčkovaný plod, zítra na klícce odlomím otvor a nechám to na včelách dostane tak šanci 50% na přežití, bez tohoto zásahu by jí na 100% zabily, oběma polovinám rozděleného včelstva ta zůstanou stejně létavky, pokud se to nezdaří vytánu jednoduše přepážku a včelstvo opět spojím, nebo budu mít včelstva dvě, potom rozhodnu podle potřeby. Vím, že to není ideální řešení, ale chybama se člověk učí, udělám všechno abych je neopakoval a včelkám se omlouvám pokaždé když do nich lezu. Olda RE: Poraďte prosím - Oldřich Šlegr - 21.04.2019 10:21 PM (09.04.2019 07:43 PM)Leoš Dvorský napsal(a): ( Kdybys byl blíž, už jsem tam. Dej vědět,jak to dopadlo. ld)Zdravím a ahoj, dávám vědět jak to dopadlo, při rozšiřování ležanů jsem provedl kontrol přidávané matky a podařilo se, matka je živá, pravděpodobně má vyhráno a přijmou ji, ale také budu mít zřejmě další problém, je vydatná snůška a oba odděly jsou ulité sladinou, skoro všechny buňky po vyběhlém plodu zalité, žádné klasické plodové hnízdo cca do 2 dm2 starsího a zavíčkovaného plodu, na kajích plástů zakladeny úzké pásky do 2 dm2 vic místa matkám nenechali, jen nosí a nosí, mladušky nemají koho krmit, tak zrychleně přecházejí v létavky a také nosí, tuším, že nebudou mít dost odchovaných včel, aby nahradily ty upracované ze snůšky a zeslábnou. Třeba ale zase zbytečně moc přemýšlím a předbíhám (jako stou matkou) a oni si poradí i bez nás, dám jim více času. Olda a vnuk Pepa RE: Poraďte prosím - schützmeister - 23.04.2019 12:20 PM Poradí, odrojí se a zase budou stavět. A nebo jde postupně odtáčet, nebo roztáhnout krajní plásty - posunout o jeden plást do stran - oni si mezeru dostaví / a staví, na rozdíl od úplného kraje /, to lze aplikovat znovu při cca půlce hotového díla, nebo když nelze nic z toho, odebrat pylové desky a nechat stavět - ale je třeba je pak znovu brzo zužitkovat, jinak plesnivějí. S mezistěnou to jde samozřejmě rychleji. Lze taky přeleták - matku se starým plodištěm přehodit o kus dál / 2 metry stačí / a na původní místo dát plást s otevřeným plodem / nejlíp vajíčky / a prázdné rámky, nebo rozestavěné. Tím se stane, že stará matka bez létavek nebude omezená a rozklade se a naopak ve starém úle létavky chtě-nechtě budou stavět a nosit další sladinu, čiili bude hafo medu, než snůška pomine, bude nová matka a pak fungují zase jako roj - tedy staví jak vzteklý. Chce je pak nechat aspoň tři neděle v klidu a neplašit. RE: Poraďte prosím - Oldřich Šlegr - 24.04.2019 12:06 AM "Odrojí?" Myslím ,že zatím snad ne, mají dost mísa kam růst, i co stavět, málo plodu, ne moc mladušek. "Postupně odtáčet " Je je dobré, taky jsme nad tím přemýšleli, ale musíme místo odtáčení a vracení zpátky, postupně vyřazovat 70% souší černých, že už loni bylo pozdě. " posunout o jeden plást do stran " Jo, jo tak to děláme, za to jsme ještě přidali dva stavební rámky směrem k česnu, (ležan na studeno stavbu), zkrácená přepážka a za ní, stavebními rákmky s proužky mezistěn, vystrojený ležan až do konce, kraňka potřebuje pocit prostoru ,jak nás školil Leoš. S tím oddělkem se mi to líbí, chtěli jsem ho udělat sice později až bude více plodu, kvůli naředění kleštíka, ale takle bych se zbavil černých plástů, než to matky znovu zakladou Popřemýšlím , když nic jiné začnu odebírat med z černých plástů, jakmile to půjde, čistý med mohu pak vrátit přikrmením podle potřeby Děkujem za konzultaci. Olda a vnuk Pepa "Odrojí?" Myslím ,že zatím snad ne, mají dost mísa kam růst, i co stavět, málo plodu, ne moc mladušek. "Postupně odtáčet " Je je dobré, taky jsme nad tím přemýšleli, ale musíme místo odtáčení a vracení zpátky, postupně vyřazovat 70% souší černých, že už loni bylo pozdě. " posunout o jeden plást do stran " Jo, jo tak to děláme, za to jsme ještě přidali dva stavební rámky směrem k česnu, (ležan na studeno stavbu), zkrácená přepážka a za ní, stavebními rákmky s proužky mezistěn, vystrojený ležan až do konce, kraňka potřebuje pocit prostoru ,jak nás školil Leoš. S tím oddělkem se mi to líbí, chtěli jsem ho udělat sice později až bude více plodu, kvůli naředění kleštíka, ale takle bych se zbavil černých plástů, než to matky znovu zakladou Popřemýšlím , když nic jiné začnu odebírat med z černých plástů, jakmile to půjde, čistý med mohu pak vrátit přikrmením podle potřeby Děkujem za konzultaci. Olda a vnuk Pepa RE: Poraďte prosím - Oldřich Šlegr - 24.04.2019 08:34 AM Ještě dodám, konečně jsem se podíval jak se značí matky, abych zjistil jak je mám vlastně staré, u přidávané matky červená barva odpovídala tomu co mi chovatel řek, že je loňská, u prodejce oddělků ne, jo, jo důvěřuj ale prověřuj, signální barva matky zelenožlutá, což je v lepším případě žlutá zasloužilá matka tříletá, nebo zelená vyslužilá babička pětiletá, což mi ani nechce věřit, že by si nechaly včelky matku tak dlouho, prodejce na to, " beru matky jen z Dolu, měla tam být matka červená ' dodá matečník, tak že, oddelek z oddělku nás asi stejně nemine. Olda a vnuk Pepa RE: Poraďte prosím - schützmeister - 24.04.2019 12:54 PM [quote='dědvlkú' pid='14648' dateline='1556053576'] "Odrojí?" Myslím ,že zatím snad ne, mají dost mísa kam růst, i co stavět, málo plodu, ne moc mladušek. [/quote] To spolu vůbec nesouvisí - rojovka je daná genetikou a stářím matky + plným plodištěm. Čili, mášli matku starší a nestaví, je úplně jedno, že je prázdný úl, půjdou do roje. Já dle toho rozeznávám problematická včelstva - přidám nástavek a jdou do něj - je to O.K. - přidám nástavek a sedí "dole" - už se chystají. [quote='dědvlkú' pid='14648' dateline='1556053576'] S tím oddělkem se mi to líbí, chtěli jsem ho udělat sice později až bude více plodu, kvůli naředění kleštíka, ale takle bych se zbavil černých plástů, než to matky znovu zakladou Popřemýšlím , když nic jiné začnu odebírat med z černých plástů, jakmile to půjde, čistý med mohu pak vrátit přikrmením podle potřeby Děkujem za konzultaci. Olda a vnuk Pepa V době snůšky se černých plástů nezbavíš bez problémů, není to správný čas. Přeleták to neřeší - než se rozkoukáš, bude všude plod. Černé plásty je třeba odebírat když snůška není - za přepážku a oni to vyčistí, nebo u nástavků na zimu dospod plodiště a z jara odebrat. Točení sice lze, ale je to šmakuláda. RE: Poraďte prosím - Tomáš Růžička - 19.06.2019 10:14 PM Dobrý den, měl bych dotaz začátečníka - pokud nechám včelám v tomto období všechen med a zajistím dost prostoru, je možné med odebrat např. koncem srpna nebo v září ? Slibuji si od toho respektování plodování včelstev a "nemnožení " kleštíka krmením v červenci. Chtěl bych včelám nechat samozřejmě med v plodištních nástavcích a ev. dokrmit v září ? Je to reálné ? Nechtěl bych něco po..., ale zkusit to jinak. Jo, plodiště 2VN 39x24, 2 medniky téže míry v současné době cca 80% plné. Děkuji Vám za trpělivost RE: Poraďte prosím - schützmeister - 20.06.2019 12:47 PM Med se může točit kdykoli. Letos ale, aspoň u nás, už bude jen mizet - takže když netočit, tak vůbec. Dokrmit je lépe ale co nejdřív - když vím, že nebudu točit, tak klidně hned. K dobrému zpracování je třeba teplo a dost včel. To bývá v září problém, ale nouzově to lze i tak. Když je medu "tak akorát na zimu" - což má každý jinak, ale teď je třeba ho tam mít tak dvakrát tolik, co na zimu - ještě to proplodují, tak jsem udělal zkušenost, že dáte-li do podmetu Apifondu v igelitu a načne se jen krapátek, tak ji berou jen tolik, co potřebují - či-li se pozná, jestli je snůška / neberou / a když berou, tak nemizí med na zimu a lze zase po vyjedení přidat další. A nepodporuje to moc plodování, tak jako tekuté. Jinak dva plné 39x24 medníky bych už fakt nekrmil a nebo jeden odtočil a dal tu fondu. RE: Poraďte prosím - Jindřich Šafránek - 28.06.2019 05:49 PM (20.06.2019 12:47 PM)schützmeister napsal(a): Med se může točit kdykoli. Dotaz z jiného " soudku" , i při podivném jaru jsem poprvé točil opravdu brzo. Mimo několika totálně zatvrdlých rámků s cementovým medem jsem bral ty do půlky zavíčkované. Dle praxe z minula jsem obsah vody neměřil i když refraktometr mám = má lenost. Před týdnem při kontrole sklenic s medem ( vytáčím a po scezení točím hned do sklenic) jsem se zděsil jakési pěny nahoře ve sklenicích , víčka sklenic nafouklá ! Po otevření byl jasně cítit závan jako z kvasící medoviny. Zaměstnán jinými povinnostmi jsem jen vytřídil nafouklé sklenice a věnoval se jiným povinnostem. Dnes koukám pěna je pryč , med zcukernatěl a voní normálně. Neví někdo co za proces tady nastal a jak je možné že med dál nekvasil. Mám i jednoho kolegu co něco podobného zažil na celých konvích stočeného, ale neuzavřeného medu. Jemu pěna zmizela také po pár dnech, je možné, že tento proces je vázán na cukernatění květových medů ? RE: Poraďte prosím - Petr Vostřez - 01.06.2020 07:59 AM Dobrý den všem a včelám zvlášť. Prosím o radu: místní farmář mi popsal info o aplikaci prostředku CYPERKILL MAX (cypermethrin) (postřik na obilí). Usoudil jsem, že bude vhodné včely uvěznit, jen nevím na jak dlouho. Můžete mi někd, prosím, poradit. Postřik je plánován na sedmou hodinu ranní. RE: Poraďte prosím - Leoš Dvorský - 01.06.2020 08:34 AM Tohle zavírání jsme dělali někdy v 70tých létech. Pokud máš drátěná dna (dříve se říkalo kočovná), není problém. Jen to chce i přikrýh úly mokrými pytly.Doba se omezovala jen na dobu postřiku, případně cca 2 hodiny po. Upřímně nevím, jestli to mělo nějaký význam. Včela není králík. Je to stres pro včely i lidi. Proto se dbalo spíš na dodržování toho, aby to zemědělci prováděli v době bez letu. Tedy do 7.00 a po 20.00, pokud to byl kvetoucí porost. Dneska nevím. Zemědělci si myslí, že když postřik ohlásí, že mají hotovo (ne všichni, jsou i vzácné výjimky). Ale není tomu tak. Stále musí doržovat to, že nesmí stříkat kvetoucí porost a ten je, když na 1m2 je 10 rostlin kvetoucích. Teda jestli si to pamatuju. Je lépe se s tím zemědělcem dohodnut a vysvětlovat mu to. Ony totiž včely pak chodí i na nekvetoucí porosty pro vodu, třeba na cukrovku nebo přes ty porosty létají a to může také vadit. Za to, že se dnes na včely nebere moc zřetel si mohou ale včelaři sami, protože dlouhodobě ve včelách vidí jen výrobní prostředek a se zemědělci nespolupracují, nevysvětlují jim situaci. Když jsem slyšel, jak se zástupci včelařských organizací dohadovali s ministerstvem, nebyl jsem téměř schopen slova. Takovou nekompetentonost jsem nezažil, jenže ti lidé to vůbec nechápu v souvislostech. To by se dříve asi nestalo. Bylo i časté, že se ti soc. jezedéros stávali včelaři, protože si to chtěli ověřit, co jim včelaři říkali. Tak se nakonec vyvinuly takové nepsané dohody. Třeba se mi stalo, že jsem jel ke včelám a oni tam před lesem stříkali řepku dávno po odkvětu látkou, která zabraňovala předčasnému otevení a vypadávání plodů. Takové lepidlo a to slepovalo včelám křídla, protože přes to pole létali. Když jsem jim to řekl, děníci zatelefonovali předsedovi a ten dal pokyn a okamžitě přestali a dodělali to jindy. Pochopil totiž, že nejde jen o jedy, které škodí včelám a nebral ohled jen na předpisy. Dnes se ale vše děje velmi povrchně, jenže to už je zase jiná písnička. Se zemědělci se ale dá dohodnout i dnes. I to jsem cca před rokem zažil, kdy paní odložila postřik na "mimoletovou" dobu a ještě mi poděkovala za info. Ultimata jsou k ničemu. Přeci jen někteří z nich mají stále vztah k půdě a přírodě jako celku. ld RE: Poraďte prosím - Jiří Sirotek - 01.06.2020 09:38 AM Na Chebsku je tihle velký problém, většinu polí mají pronajatou Němci naše včely jim nic neříkají, s technikou jim jezdí Češi nebo Ukrajinci a jsou rádi za práci, dělají kam je poslali dohodnout se prakticky nedá není s kým. Kamaráda který upozornil na včely, řidiče od cisterny o postřikem a aplikačním traktorem, Ukrajinci když si to začal fotografovat skoro zmlátili. Policie na telefonát odkázala na rostlinolékařskou správu - nejblíž v Tachově - udělejte vzorky porostu a včel pokud dojde ke ztrátám ??? Proběhlo asi v 10.30 dopoledne lán dojížděli 2 den ráno !!!!! Leoši taky bych chtěl včelařit bez chemie, k tomu poli jsem měl přes les asi 600 m. RE: Poraďte prosím - Petr Vostřez - 01.06.2020 09:52 AM Díky za reakce, koukám, že já mám alespoň šanci (teoretickou) se domluvit česky ![]() RE: Poraďte prosím - Jaroslav Jelínek - 17.10.2021 10:05 PM Zdravím. Potřeboval bych prosím poradit. Mám právě za sebou první včelařský rok, nyní s péčí o 10 včelstev. 3 roční + 6 oddělků + 1 nejspíš roj, vše linie Singer, roj nejpíš též. Všechno místní včela. Co mě zajímá? 1. Na jaká hlavní např. 3 kritéria hodnocení včelstev bych se měl zaměřit a jak je správně posoudit? Kromě stavby, snůšky, atd.. - v srpnu jsem udelal první PIN testy ovšem s chybou, na jaře zopakuji a ověřím výsledky, čistící pud bych považoval za zásadní. - pak váhám nad jednou matkou, problém s dlouhým plodováním ač v jiných ohledech byl tento úl nejlepší - síla včelstva Mám za letošní rok srovnání s loňským. Dokrmil jsem v půli srpna kdy ostatní začínali a je již nyní jasné, že je třeba mít hotovo na jeho začátku. Loňská včelstva jsou prakticky bez varoózy krom toho plodujícího a u oddělků je spad jasný. 2. Jakým způsobem se správně vedou trubčí včelstva. Na toto téma jsem nic nenašel. Proč se ptám.?! Z důvodu rozložení rizik jsem si domluvil další 2 stanoviště. Domlouval jsem je s ohledem na očekávanou snůšku, snad se zdařila pestrost porostu a malou hustotu zavčelení. Jedno ze stanovišť mám po někom, kdo chtěl včelařit dostal se na 60 včelstev, nestaral se a všechna mu cca. před 2 lety odešla. Ve zbytku zarostlých úlů které dosud stojí na stanovišti je jeden obsazen nejspíš rojem, který jsem převzal, dopnil mu nástavek medných zásob ze svých uschovaných a uvidíme zda přežije. Nyní je na skoro 3NN což myslím je na přírodní včelstvo asi velký počet. Domnívám se, že je to potomek oněch včel a jako přeživší má svoji hodnotu. Pokud tomu tak bude, rád bych jej použil jako trubčí včelstvo pro ta svá. Nejbližší včelaři jsou cca. v okruhu 2,5km vzdáleni za kopcem. Děkuji za odpověď a případné nasměrování.JJ RE: Poraďte prosím - Leoš Dvorský - 19.10.2021 06:46 PM Jaroslave, je vidět, že i pro tebe je vlákno "Povinnosti vůči ČSV" v interních záležitostech, kam jsem napsal svůj příspěvek. Vezmu to hezky od začátku. Tři důležité vlastnosti? No takhle zjednodušeně bych to rozhodně neviděl. Přihlásil jsi se do ŠPV, ale nic z toho, co jmenuješ nezdůrazňují naše teze a je aktuální pro průmyslově apokalyptické včelaře. Jsou to jen vlastnosti, které vyplývají z těch níže uvedených. Promiň. Jsi ale začátečník, tak trochu osvěty a pár nejdůležitějších vlastností, kterými my vždy začínáme. a) schopnost přežít, b) odolnost vůči Nosemě ceranae, c) odolnost vůči virům, d) schopnost adaptace na prostředí........ To samozřejmě není všechno ani zdaleka. Tohle je jiná liga. Ono jde o jistou posloupnost (ti). To ti nechci vůbec motat hlavu strategiemi přežití. Pokud ale budeš trvat na "svém" , nebudou ti ti co se pocestě ŠPV, tedy přírodě blízkého včelaření ,už vydali, vůbec rozumět. Je to jiný svět a ani se jim nebude chtít reagovat. Kdybys nebyl začátečník, vůbec bych se nezdržoval, protože těch informací je hodně i zde na fóru, ale ne mimo ŠPV, tam najdeš na 99% jen zkreslené, neautentické informace. Věř tomu nebo ne. Jen k těm PIN testům. Nikdy by mne nenapadlo je dělat i když jsem měl k jejich propagátorovi hodně blízko. Včely jsou totiž kanibalky. Pin testem vždy naruších víčka a to potřísníš hemolymfou. Tím je vše absolutně zkresleno. Chceš-li vybírat na čistící pud (ten zase není vůbec nejdůležitější), který musí být chápán jako součástí jisté posloupnosti, je třeba jen zmrazit zavíčkovaný plod a nechat ho včelám vyčistit. Mohu tě ujistit, že i včelstva, která dokázala vyčistit 8dm2 zmrazeného plodu za 24 hodin nebyla odolná na Nosemu ceranae a viry dokud jsem je nepodrobil imunizaci. Máš-li na mysli to, že čistící pud souvisí s VSH, tak ti musím říci, že VSH je poslední vlastnost, kterou včely proti kleštíku používají. Proč? Protože je energeticky nejnáročnější a to je ten kámen úrazu. To není pro včely přirozené dělat zbytečné věci. VSH je v posloupnosti vlastností, které tlumí kleštíka až na tom posledním místě. Navíc korelace v tomto ohledu není nijak silná.To mám odzkoušeno dost důkladně. Je samozřejmě otázkou, co je pro koho dostatečné. Že to u nás někdo propaguje jinak? Inu "Cui bono. (v čí prospěch ). PIN testy jsou tedy slepá ulička a navíc šlechtění tímto směrem zase jen narušuje možný rovnovážný stav ve včelstvu. Je to takové legrační hraní si na vědu. Ty vlastnosti, kteřé jsi napsal, výnos..... vyplynou z toho, že máš včely, které jsou nějak schopny žít v daném prostředí. Trubčí včelstva. No nejprve bys měl říci, co si pod tím představuješ. Není ale pravda, že nejsou informace. Já toho pustil do světa dost, pro informace si musíš dojít. Po internetu stejně nevstřebáš souvislosti. Pár rad ti ale dám. a) musí to být nejlepší včelstva. b) trubčí včelstvo (jedno jaký typ) nesmí NIKDY strádat............. Je toho víc, samořejmě. Nyní si zvaž, jaké to tvoje včelstvo vlastně je. Znáš ho jen krátkou dobu a původ nejistý.Navíc se ani nedokázalo samozásobit, ale neznám všechny souvislosti. Já bych si z něj spíš nejprve odchoval pár matek a ty hodnotil. CHceš-li chovat včelstva, množit je, měl bys nejprve vědět, co je zkouška dědičnosti a naučit se ji dělat. Hodnocení jednoho roku je prostě nic a mohou to být spíš tzv. těšínská jablíčka. Chápu, přání je otcem myšlenky, ale takhle se rozumně potupovat nedá.To by ses pohyboval jako prvok, od nikud nikam. To včelstvo, pokud přežilo jeden rok, tak to bylo zcela jistě ovlivněno tím, že roj má dán do vínku počáteční zvýšenou imunitu, která ale nemusí vydržet. Imunita je něco, co organizmus nabývá ale také ztrácí. Jinak 2,5 km bez včel není samozřejmě vůbec nic. Trubcí létají na stanoviště i 15 km (je to samozřejmě extrém, ale...). Jen se ale zamysli nad tímto postupem. Znáš snad materiál od některého chovatele, který po jeho smrti existuje se svými vlastnostmi dál, aniž by ho někdo dále neudržoval? Já tedy ne. Co je tedy pro přírodu přijatelné? Když se dnes podívám, třeba na kmen Sklenar 47, co z něj ti následovníci dokázal udělat, a hlavně jak, je mi z toho fakt zle. Sklenarky byly v mém náročném prostředí tak choulostivé, že jsem je nemusel v tomto směru ani testovat. Nevydržely nic. Dalo mi to fakt hodně práce, než jsem ze dvou linií něco vykřesal a mám je spíš jako trofejní, než že bych na nich stavěl. Proto jsou pěkně za mřížemi. Tím mluvím o Sklenar současnosti z Rakouska. Nemusím ale chodit nikam daleko. Nebudu jmenovat, ale je to tak 4-5 let, kdy mi jeden kolega, který má včely jako přivýdělek volal, že byl naprosto zděšen, když mu na stanovišti 2 včelstva s původem ode mne (dostal je od Jirky Marxe) zlikvidovala téměř 30 včelstev na stanovišti toho tzv. vitálního kemene (Singer a......). Bál se, že si ty virózy přinesou domů. Jenže byl v naprostém šoku, že ta včelstva jen zesílila nestalo se jim nic ani za rok. Navíc jako jediná přežila hnilobu a to stanoviště s nimi nemusel likvidovat i když byla ostatní v blízkém doletu. To samozřejmě mohlo mít (a asi mělo) více souvislostí, ale ukazuje se, že přírodní selekce je o 180 stupňů něco jiného,než praktikují naši profi chovatelé matek. Ono se to hezky píše, ale výsledek? Už tě dál nebudu děsit, ale snad sis z toho něco přeci jen vzal a spíš tě to namotivuje než odradí. Rozhodnout se musíš sám, kterým směrem se vydáš. Cesta do pekla ale vede vždy přímo. ld RE: Poraďte prosím - Jaroslav Jelínek - 25.10.2021 10:39 PM Leoši, děkuji za odpověď. Jsem velmi potěšený, přestože pro mě nevyznívá zrovna nejlépe. Zřejmě si nedokážu některé informace propojit, nebo správně zařadit a posléze praktikovat Rád bych odepsal něco vhodného a chytrého, musím si však přiznat, že i s veškerou snahou stále tápu. Vnímám však každý neúspěch a chybu jako poučení - pokud ji takto identifikuji, snažím se neopakovat. Zavedl jsem podrobnou evidenci, pokouším se včelky nějak rozdělit, abych určil které rozchovat a které vyřadit, ale hlavně rozdělit na více stanovišť, abych se již na samém začátku neocitl bez včel a neupoutal zbytečně pozornost. I Řím se postavil pomalu. Včely mají nad sebou dle stáří MK nebo KK (oddělky). Snaha o volnou stavbu letos na jaře se slabým výsledkem – nebudu popisovat, snad znám důsledek – nakonec částečně použity mezistěny. Dolů prostě nestavěli. Bez souší, rychlá rojovka! Nakonec jsem to ustál, průběžně udělal 6 oddělků a mám jeden snad i nadějný roj. Na první rok to snad není tak zlé i s těmi chybami. Absolvoval jsem v červenci kurz pro začátečníky z PNSV v Rumburku na Bio farmě pana Hajného, na školu do Blatné jsem neprošel mezi prvních 25 z 86. Snaha tedy je. A nyní k tématu na zkoušku dědičnosti jsem narazil myslím pouze ve Vašem rozhovoru asi s Deborah už nevím.. Znamená to rozchovat ze stávajícího (vybraného) materiálu , alespoň matky F1–F4 a sledovat, zda se vybrané vlastnosti dané matky udrží v dané linii. Tomu sice rozumím, ale pozorování, identifikaci vhodných vlastností (které jste popsal) a hlavně praxi si moc neumím představit. Souvislost s rojem chápu – byl jsem příliš nadšený… Proces Imunizace včel – nevím co se za ní vlastně skrývá. Logicky vzato je to proces zlepšování kondice včelstev. Jak? – infekční tlak, rozmanitá pastva (výsadba – to dělám), žádný stres, stále MK…? Všiml jsem si, že na toto téma budete možná pořádat přednášku. Velice rád bych se zúčastnil. Bylo by to poprvé kdy bych potkal někoho z ŠPV. Ale hlavně, mohl bych si konečně s někým promluvit. Je toho mnoho! Prozatím se mi zdají včely které opatruji zdravé. Žádné vosy, fungují, létají, čistící pud ok ( po Vašem výkladu o PIN testech jsem nalomen – ikdyž jsem četl studii Doc. Čermáka kde potvrzuje tu část to co říkáte v souvislosti s VHS), samozřejmě varroa sleduji je to také informace. Česno sleduji, otázkou je co vidím, co ne a co se skutečně děje… Uvidíme, pokračování na jaře. Je mi jasné, že jen těžko budu někdy tam co vy. Nevadí, jsem na začátku. Ještě jednou děkuji za odpověď a vězte, že se ještě a opět hloupě zeptám. Hezký večer JJ RE: Poraďte prosím - Leoš Dvorský - 26.10.2021 08:44 PM Jaroslave, je škoda, že jsi v létě nevyužil možnost ŠPV, když kluci z Turnova a okolí pořádali právě pro vás kurz. Tušil jsem, kde jsi čerpal své názory. Těch akcí ŠPV není zas tolik. Nicméně, jak se říká, je lepší být hlavou kuřete, než-li ocasem vola. PSNV do vzniku ŠPV neznala jinou alterntivu, než organické kyseliny a vlastně v tom setrvávají. Bez chemie to prostě neumí nikdo z nich, ba co víc, ani netuší. Je to logické, za včelaření bez chemie, jak to děláme my a já, nejsou LOVE, granty, dotace. CUI BONO. K tomu VSH. Víš, já samozřejmě spolupracuji se zahraničními kolegy, kteří jdou stejnou nebo podobnou cestou jako já. Jen na zcela jiné bázi (kamarádské) a to u nás není obvyklé. Na rozdíl od druhých, kteří se snaží takovým lidem vlichotit, si mne dotyční našli sami. Proto vím, že lidé, kteří se potkat mají, se potkají, až nastane ten správný čas a nikam se necpou. Tak to bylo i se mnou. Zhruba před 10-ti roky (možná o něco více). To se začalo o VSH hodně mluvit a i mí kolegové v zahraničí tomu nekriticky podlehli. Tehdy jsem jim říkal, že je to nesmysl, že je to poslední vlastnost , kterou včely vůči kleštíkovi používají, protože je energeticky nejnáročnější. To není přirozené. Navíc, a to vím bezpečně a mám to dokonale ověřeno, právě nadměrné VSH je vyrovnáváno dle zákona rovnováhy dalším, velm výrazným nedostatkem. Dá se říci, že je to fatální. Tehdy mi své počiny zdůvodňovali tím, že se tím zabývají vědci....... No abych to zkrátil, dnes mi dávají jednoznačně za pravdu, ale už nejsou schopni ty neduhy tak rychle vrátit zpátky. Člověk šlechtí zcela jinak, než příroda. Vyšlechtí jednu věc a pak jde na druhou. Jenže nevidí právě ty vazby,váhy... podle zákona rovnováhy. Ono si to jde často proti sobě. Příklad: Jsou taková pravidla ( jhako každá, platí tak z 80%) Hodně plodu= hodně medu (samozřejmě v pravý čas, ale řekne ti to skoro každý profík). No a dál? Hodně plodu= hodně kleštíka. Tak si vyber. Tohle já už takhle vůbec nevidím a nedělám, protože příroda šlechtí zcela jinak, komplexně. Navíc je tady ta EPIGENETIKA, kvůli které se mi i tebou jmenovaní vysmáli, že něco takového neexistuje nebo to nebylo prokázáno....... Nakonec to zaznělo i od Michala tady, než odešel za svým. Ono to prokázáno samozřejmě bylo, jen si člověk nesmí vybírat to, co se mu hodí do krámu. Jenže lidé často nechápou, že epigenetika je denní evoluce a tu je třeba vnímat, protože pohyb je život. Bohu žel k tomu má málo kdo dostatek představivosti i abstraktního myšlení. Na to žádné formální vzdělání ani titul není a to je ten problém. Až budou včely rozdávat tituly, pak se uvidí, jaký si titul kdo zaslouží. Ten rozdíl mezi myšlením v ŠPV a vně je právě v myšlení a následně i v tom uskutečňováním věcí nekonáním.Tohle je třeba pochopit. Ale samozřejmě nikdo ti zde nic nakazovat nebude. Jen ti třeba nebude rozumět. Proto je škoda, že jsi se nechal nakojit mlékem od někoho jiného. Jsou to nekopaktibilní světy. Hloupé otázky nejsou, jsou jen hloupé odpovědi. Dobrý lék je ale často hořký a jen nemocný si ho vezme. Dobrá rada je často nepříjemná a jen moudrý ji vyslyší..... . Vše dobré. ld RE: Poraďte prosím - Jaroslav Jelínek - 26.10.2021 11:06 PM Leoši, býval bych se rád zůčastnil, chtěl jsem jet i k Vám na včelnici, která nakonec nebyla. Bohužel, jsem sám s volným časem na štíru - profesní změna. Posléze jsem byl rád za onen kurz od PNSV. V zimním období budu mít více volna, tak se mohu zůčastnit setkání. Víte, informace sbírám kde se dá, ale především tady. Také nepochybuji o tom, že jste si lecčíms prošel, a jsem opravdu potěšený tím, jak trpělivě odpovídáte všem jako jsem já. To jen potvrzuje Váš postoj, smýšlení, často obsáhlost i způsob těchto odpovědí. Moje cesta nesměřuje tam, kam nejspíš míníte, ale vždy půjde přez ono území, jelikož je všude. Epigenetika - vypínání a zapínání některých genů v závislosti na životním prostředí, dědičnost, přirozený výběr. Pohyb je život. Akce/reakce. Logické, a souhlasím, vždy jsem to tak vnímal. Díky za tip, najdu si něco k tomuto tématu - souvstažnost k již zmiňované zkoušce dedičnosti nejen toho mého roje, že? Doufám, že přednáška bude. ![]() Hezký večer a díky za komunikaci.JJ RE: Poraďte prosím - Roman Smejkal - 12.11.2021 04:27 PM Mohl by mi někdo poskytnout kontakt, odkaz na výrobce rámků s břitem, zúženou vrchní a spodní loučkou, tak jak to často uvádí LD. Pokud takový u nás existuje ... Děkuji R.Smejkal. RE: Poraďte prosím - Miroslav Křížek - 12.11.2021 05:41 PM nepíšeš na jakou rámkovou míru to potřebuješ. Pokud by to byl Langstroth, myslím že to prodávali Matelovi na http://www.nastavky.cz. Mě to dělal Kotrla z Jablůnky, ale firmu převzal někdo z rodiny, tak nevím jestli ještě budou ochotni. Jinak každý šikovný stolař s frézkou RE: Poraďte prosím - Jiří Marx - 12.11.2021 06:18 PM Ramky s břitem prodává i Apinovo RE: Poraďte prosím - Roman Smejkal - 12.11.2021 06:35 PM Mám Langstroth, chtěl jsem s břitem a zúženou horní a spodní loučkou.Aspoň tak jsem si to nějak vydedukoval podle popisů.. Používá je zde ještě někdo, přišlo mi, že to má smysl. na těchto odkazech jsem je nenašel, ale zkusím tam zavolat. Díky za info R.Smejkal. RE: Poraďte prosím - Marek Pomp - 12.11.2021 07:09 PM Sražené hrany na loučkách (není to úplně břit, ale zůstává na loučce ploška) mi byl ochotný vyrobit Kolomý (u Bruntálu) počítal si asi 2kč na rámek navíc. Pro nějaké rámky to dělá jako standard, protože to sám v provozu používá (snad 39x24 Hoffman) je to vidět na fotce. http://www.apis-kolomy.cz/vcelarska-farma/produkty-z-farmy/vosk/ Poslední rámky jsem si to vyfrézoval sám doma. m. RE: Poraďte prosím - Roman Smejkal - 13.11.2021 12:11 PM Njn..doma to asi taky zvládnu přizpůsobit, jen jsem chtěl rámek , který je tak už koncipovaný od začátku a bude tam dostatečná tuhost, tím že zase někde přidají když jinde uberou..Díky za info, podívam se na ně RS. RE: Poraďte prosím - Leoš Dvorský - 14.11.2021 11:22 AM Mně dělal poslední horní loučky z kamarádství MUDR Hubač. No kamarádství, výměnou za plemenivo a plást trubčiny. Podle jeho slov mám asi nejdražší loučky v Evropě. ![]() RE: Poraďte prosím - Miroslav Křížek - 14.11.2021 11:57 AM nastavky.cz https://www.nastavky.cz/produkt/ramky-loucky-mezisteny/ramek-pro-volnou-stavbu-2-3-langstroth/ RE: Poraďte prosím - Leoš Dvorský - 14.11.2021 01:12 PM Mirku, prosím tě, nedávej sem odkazy na dezinformační weby! Ty rámky jsou pro slony a ne včely. No a to video. Ivana znám moc dobře i když se nestýkáme tak 10 let. Je-li ale to video aktuální (pevně doufám, že ne), neposunul se ani o krok a tvrdit, že včelaří přírodně? Zebrování a v "plodišti" k tomu? To není chyba, to je záměrná sabotáž včelstva, tedy zločin. Narušuje to zásadně inegritu včelstva, množí se tím roztoči...... Takhle to dopadá, když .................. Ivan ty základní vztahy a význam volné stavby pro včelstvo ani nenaznačil, tedy pokud je to video aktuální. Nedivím se ale , že pak musí používat chemii. Kolegové, pokud chcete včelařit podle úhlu pohledu PSNV, tak prosím, vaše volba. Proč ale zaplevelovat tímhle fórum ŠPV?. Já vím, Mirek měl dobrý úmysl (šlo o rámky) , ale.....ld RE: Poraďte prosím - Roman Smejkal - 17.11.2021 02:25 PM Výše zaznělo, že je důležité nechat včelám med květový a odebírat spíš později jen přebytky. Dá se v rychlosti říct, kdy by měl včelař, který chce chovat včely v souladu s přírodou a na medu, bez dokrmování cukrem odebírat med. Kolik je potřeba včelám nechat, stačí plný medník ?? Děkuji RS. RE: Poraďte prosím - Jiří Marx - 17.11.2021 03:52 PM Tohle je otázka, na kterou nelze odpovědět jednoduše. Důležité jsou snůškové podmínky a ty máme každý jiný a navíc mohou být i na stejném stanovišti každý rok jiné. Obecně po celou sezonu mít plnou mednou komoru (krom jara tedy), tím způsobem by včely neměly mít pocit hladu Spíš bych to viděl tak na 20 kg. A na začátku září aby tam těch 20 kg bylo taky. Pozor silné včely mohou od konce května do konce srpna spotřebovat i 40 kg medu!!! Když opravdu není ani udržovací snůška , je i toto možné.Těch modelů jak a kdy vytočit je více. Je dobré mít váhu. RE: Poraďte prosím - Roman Smejkal - 17.11.2021 04:05 PM Takže i výborné včelstvo za nepříznivých podmínek může být v září ve stavu, že bez doplnění zásob nepřežije, toto není důvod k vyřazení z chovu ?? Pokud mi bude opravdu stačit od každého včelstva jen trocha medu, kdy bys mi doporučoval ho odebírat ?? Děkuji RS. RE: Poraďte prosím - Jiří Marx - 17.11.2021 04:14 PM Teď vyvstala otázka co je to výborné včelstvo. No my se obecně snažíme mít silnější včelstva aby dokázaly víc využít tu nepřirozenou průmyslovou snůšku z monikultur, takže bych jim pomohl, protože ta snůška fakt není co bývala, hlavně ta pozdní. V přírodě by to ovšem znamenalo konec A k druhé části. Mas li i medovicivy med vytoc až červenci a ihned dopln velkými dávkami . Není li u tebe jiné snusky než jarní vytoc už v květnu a krm cely červen po menších dávkách. U obou způsobu zkontrolovat zásoby v září a když tak jednorázové doplnit aby se nerozplodovala matka Možna je taky technika tzv ULIZOVÁNÍ RE: Poraďte prosím - Roman Smejkal - 17.11.2021 06:14 PM u nás je i medovice.. Šancařům se obecně daří fungovat bez dokrmování a nebo spíš ne?? ...řekněme letos. Děkuji RS. RE: Poraďte prosím - Jiří Marx - 17.11.2021 06:50 PM Letos to u mě fungovalo stylem...to co jsem odebral jsem musel doplnit, čistě na medu zustalo několik nevytočených včelstev. Oddělky krmím vždy a kontinuálně. RE: Poraďte prosím - Roman Smejkal - 17.11.2021 07:50 PM Jirko, díky za férovou odpověď ![]() RS. RE: Poraďte prosím - Roman Smejkal - 21.11.2021 12:23 PM Po kolika sezónách je ideální vyřazovat rámky na vytavení. Jsou to tři roky, jak se většinou uvádí nebo je lepší kvůli snížení zátěže kontaminací díla tuto dobu zkrátit ?? Děkuji RS. RE: Poraďte prosím - Tomáš Palata - 21.11.2021 08:03 PM Vždycky, když na něco u včel hledám odpověď, si položím otázku: A kdo jim to dělá v přírodě? Systematicky nikdo, občas zaškodí v zimě myš, ale zase jen v místech, která nejsou pod kontrolou včel. Ještě se uvádí zavíječ, ale to je víceméně mrchožrout, který likviduje dílo po padlých včelách v létě. Jinak se včelstvem normálně žije a neškodí. Nejméně díla včelstvo obsedá v zimě, kdy chomáč má dle síly průměr do cca 30 cm. Někde jsem četl (Brenner?), že za zimu se chomáč posune o cca 10 cm (na rámku 39x24). Z toho mi vychází, že včelstvo se spíš na díle během roku roztahuje a smršťuje, než aby tam jezdilo jako výtah v paneláku (jak se často zjednodušeně kreslí v knížkách). Přičemž část díla neopustí nikdy. A to zrovna v centrální části ,kde je dělničina. Takže pokud si to včely nevymění samy (asi vykousáním a postavením znovu), tak nikdo jiný. Ale jestli tomu tak je a případně v jaké periodě si ho mění, netuším. Takže obměnou díla bych se zabýval jen vlažně. Ale je to jen můj názor na věc. Jinak teď na podzim jsem byl náhodou na přednášce Titěry. A tam od něj mj.zaznělo, že ta obměna díla jednou za tři roky vychází ze situace, že za rok padne cca třetina včelstev, ale ta jsou přirozeně nahrazeny roji, které si dílo postaví od nuly, přičemž celkový počet včelstev v přírodě se nezmění. Takže za tři roky dojde tímto způsobem ke kompletní obnově díla ve všech včelstvech. Znovu upozorňuji - tohle řekl Titěra. Asi z této myšlenky se stala modla pravidelné obměny díla. RE: Poraďte prosím - Roman Smejkal - 22.11.2021 08:54 AM Ano, s tím vším souhlasím, dává to logiku a je mi sympatické jednat v souladu s přírodou. A opravdu tedy jednáš tak i Ty a můžů bez obav nechat obměnu díla v poodišti jen na včelách ?? Děkuji RS. RE: Poraďte prosím - Tomáš Palata - 22.11.2021 01:29 PM Tak já včelařím asi 11 let. První dva roky jsem byl klasik na mezistěnách, pak jsem převáděl včelstva na volnou stavbu - kompletně mi to trvalo asi 3 roky. Občas něco na kraji zplesniví, občas něco uhyne, ale cíleně dílo z volné stavby neměním. Ono se sice říká, že se obměnou snižuje infekční tlak. Ale to je otázka, jesti vůbec ano, kdy a jak moc. V úle je teplo a vlhko. Ideální prostředí pro šíření plísní a dalších patogenů. Nově postavený plást je bez imunity (a tudíž pro zdraví včelstva ohrožující prvek), kterou mu až časem dodá potažení propolisem a zřejmě i vznikem nějakých dalších látek interakcí medu, pylu, propolisu a svleček v buňkách. Obecně se ví, že včely dávají přednost tmavšímu dílu. Proč, to nikdo neví. Jednou jsem už tady někde psal, jak jsem chtěl vytavit jako nepotřebný asi tři roky uskladněný ale hodně tmavý zásobní plást (cukr). Dal jsem ho na vybrání vedle odvíčkovacího talíře po medobraní. Překvapení bylo, že včely během chvilky opustily med v odvíčkovacím talři a vrhly se na ten plást. Ne všechny, ale odhadem tak 70-80% včel bylo na plástu, zbytek vybíral med z odvíčkovacího talíře. Co bylo za přidanou hodnotu, že ji braly radši se zpracovaným cukrem než med, je mi záhadou. Ale beru to jako informaci. Jako jistý střípek do mozaiky týkající se obměny díla. Jo a že včely si umí samy obměňovat dílo, Ti potvrdí Jirka Marx. Má fotku obsazeného úlu, o který se dlouho nikdo nestaral. A před česnem hromada měli. Třeba sem tu fotku dá. RE: Poraďte prosím - Marek Pomp - 22.11.2021 02:52 PM Celý příběh včetně fotek Jiři Marx popsal tady: https://www.vcelarisobe.cz/2019/08/duverujme-vcelam/ RE: Poraďte prosím - Roman Smejkal - 23.11.2021 08:59 AM Díky za odpověď i odkaz, opravdu zajímavé a určitě následuhodné... RS. RE: Poraďte prosím - Jiří Marx - 23.11.2021 10:50 AM Řeknu to jednoduše. První tři roky si z toho nedělejte hlavu a teprve až by si včelstvo vymenilo matku nechte ho na jaře dojít do horních třech nastavků a spodní dva odstraňte a podstavte nové dva jako u oddelku druhým rokem. Nástavek na pozici 3 nebo 4 je možno vyjmout při tvorbě oddelku. Ale vzhledem k tomu ze naše plasty nejsou vystaveny chemickému pogromu není důvod to nějak hrotit RE: Poraďte prosím - Antonín Hyžík - 23.11.2021 01:46 PM Jedu systém dadant a z plodiště beru rámky s dílem jen při dělání oddělků. V mednících mám částečně zaplodované rámky, ale taky to nějak nehrotím. Obměna minimální. |