![]() |
Plánované včelařské akce - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Obecné informace (/forum-Obecne-informace) +--- Fórum: Nástěnka (/forum-Nastenka) +--- Téma: Plánované včelařské akce (/tema-Planovane-vcelarske-akce) Všechny stránky |
Plánované včelařské akce - Milan Urík - 09.01.2013 12:23 AM Základní organizace Českého svazu včelařů ve Zlíně pořádá pod patronací 1. místopředsedkyně senátu PeadDr. Aleny Gajdůškové ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně, fakultou technologickou, ústavem inženýrství ochrany životního prostředí za účinné spolupráce PSNV a ČSV,o.s., vzdělávací cyklus pro včelaře v termínu listopad 2012 – březen 2013 Místo konání Hotel Sole ve Zlíně v sobotu od 9:00 hodin. Přednášky se budou konat v dopoledním a odpoledním bloku od 14:00 hodin. •Ing. Čermák Květoslav, CSc. 12.1. 2013 (chov matek, genetika včel) •Ing. Dvorský Leoš 9.2.2013 (volná stavba, varroatolerance) •MVDr. Klíma Zdeněk 16.3.2013 (nemoci včel, budoucnost včelařství v ČR) Přihlášky a podrobnosti email: Kalenda.jiri.ijk@seznam.cz RE: Plánované včelařské akce - Leoš Dvorský - 10.01.2013 10:39 AM Chci jen upřesnit svoje přednášky, jak byly dohodnuty s organizátory (členy Šance pro včely) 1. Včelaření na volné stavbě - spec. přenáška jen o volné stavbě a zásady vedení s možnými dopady na zdravotní stav včelstev. 2. Nebojte se kleštíka -některé moje praktické zkušenosti a návody na řešení varroázy. Šanci pro včely, představovat nemusím a nebudu. Zdraví LD RE: Plánované včelařské akce - Radek Hubac - 11.02.2013 10:37 AM Vážení přátelé, během víkendu jsme dohodli detaily chovatelského dne - setkání u nás v Rokytně mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Cíl: seznámit všechny účastníky s důležitými prvky spojenými s úspěšným chovem matek prakticky - nebudeme řešit dotace, registrované, plemenné chovy atd.! Každý účastník by se měl alespoň pokusit přelarvit, připravit vzorek na mikroskopické vyšetření nosematózy, pokusit se poznat nebo i odebrat sperma pod mikroskopem, manipulovat s matečníkem, označit trubce/matku. Termín: 11.5.2013 rezervován pro Šanci pro včely, pokud by někdo nemohl, podobná akce bude i o týden dříve 4.5.2013, ale pod hlavičkou ZO Pardubice a jinými lektory. Pokud někdo bude potřebovat pomoci s ubytováním dejte včas vědět. Akce je ale plánována jako jednodenní, aby jste mohli v neděli zužitkovat matečníky, nebo neoplozené matky, které budou připraveny. Program: předpokládáme, že uděláme asi 6 pracovišť a budeme rotovat. Z tohoto důvodu Vás žádám o předběžné registrace na můj e-mail: drh@seznam.cz, aby nás nebylo moc. 1. pracoviště - garant MVDr. Kamler Martin, diagnostika Nosema apis a ceranae běžným mikroskopem (Lidl 1700kč) 2. pracoviště - garant MUDr. Hubač - instrumentální inseminace - odběr spermatu trubců, ukázka vlastní inseminace 3. pracoviště - garanti - Mgr. Hubačová praxe + profesionální včelař Václav Benda dotazy, úskalí, možnosti 4. pracoviště - garant Arnošt Klukas - příprava chovného včelstva, startéru, chov při matce celou sezónu 5. pracoviště - garant Leoš Dvorský - značení matek/trubců, možnosti volného páření s časovou izolací, praktické provedení a výsledky 6. ukázky různých zootechnologických metod u nízkonástavkového systému - garant bude upřesněn (nehlaste se úplně všichni ![]() Protože 4.5. udělám generálku se ZO Pardubice, můžeme program upravit podle zkušeností. Na setkání u včel se těší tým organizátorů. Za organizátory Radek Hubač mobil: 774028601 RE: Plánované včelařské akce - Milan Bencúr † - 14.02.2013 07:16 AM CVŽV Nitra, Ústav včelárstva Liptovský Hrádok a Pracovná spoločnosť nadstavkových včelárov Slovenska Vás srdečne pozývajú na III. Seminár včelárskej praxe na tému „Plemenitba a šľachtenie včiel". Seminár sa uskutoční 16. marca 2013 v Liptovskom Hrádku. http://www.cvzv.sk/index.php/sk/ustavy/50 [attachment=47] [attachment=48] Prihlášky na seminár nájdete na https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGNEY1NMeFpyZkhSaEg1MVkwc3g4cHc6MA . Treba zaslať do 1.3.2013. RE: Plánované včelařské akce - Milan Bencúr † - 01.04.2013 09:44 PM Pre narastajúci záujem laickej verejnosti urobím v nedeľu 5.mája 2013 školenie zamerané na pracovné postupy včelára s úľom Warre. Kurzu sa môže zúčastniť každý, kto sa zaujíma o prírodné včelárenie, či už je to začiatočník alebo profesionál. Z kapacitných dôvodov je počet záujemcov limitovaný na 10 - 12 účastníkov kurzu. http://nasapravda.blogspot.sk/2013/04/nedela-prirodneho-vcelarenia-na.html [attachment=58] RE: Plánované včelařské akce - Milan Bencúr † - 06.05.2013 12:49 PM Z plánovanej malej akcie 5.mája 2013 bola nakoniec veľká. Záujem o moju včelársku nedeľu prejavila aj televízia JOJ a redakcia regionálnych novín Orava, ktoré vyslali na akciu svojich redaktorov. Fotky si pozrite tu https://plus.google.com/photos/105185356993193787697/albums/5874768057927444321?banner=pwa a môj krátky komentár tu http://nasapravda.blogspot.sk/2013/05/vitajte-myslim-ze-ste-na-spravnom-mieste.html http://orava.sme.sk/c/6800649/prirodne-vcelarenie-bez-chemie.html RE: Plánované včelařské akce - Jaro Stoklasa - 06.05.2013 01:10 PM Z fotiek súdim, že to bola veľmi pekná akcia. Škoda, že som v tom čase bol odcestovaný, chcel som sa zúčastniť. Snáď niekedy nabudúce. RE: Plánované včelařské akce - tondabh - 13.05.2013 02:27 PM (11.02.2013 10:37 AM)Radek Hubac napsal(a): Vážení přátelé, Haribol vážení přátelé včeliček a Matky Přírody.. Dne 11.05.2013 proběhlo v Rokytně setkání přibližně čtyřiceti zájemců o včelaření trochu jinak, a já bych chtěl tímto poděkovat organizátorům, Radkovi Hubačovi, Martinu Kamlerovi, Arnoštu Klukasovi, Martě Hubačové a dalším rádcům, které neznám jménem ale někdo časem doplní, za praktické předvedení včelaření a úkonů tak jak to dělají sami v praxi. Bylo to výživné a praktické předání svých zkušeností ostatním, ať začínajícím či pokročilým včelařům, což si myslím většinu zúčastněných velice zaujalo (jak bude vidět na fotografiích), a to právě z toho důvodu, že si každý mohl vše osahat, tedy ihned na místě sám uvést do praxe. Velký potlesk sklidili všichni přednášející, obzvláště pak Arnošt Klukas, který svým osobitým způsobem předvedl, jak se každý zájemce může stát chovatelem matek i kdyby jen pro svou potřebu. Zároveň si každý mohl odvézt plemenný materiál o který měl zájem, byli k dispozici zavřené i otevřené matečníky. Další velký potlesk sklidili hostitelé Radek a Marta Hubačovi za lahodné pohoštění, takže zúčastnění odjížděli spokojeni nejen na duchu, ale i se spokojenými žaludky, což bylo důležité neboť účastníci se sjeli z oblastí Pezinok - Tachov. Posílám zde k prohlédnutí pár snímků, které jsem nafotil, a touto cestou bych chtěl požádati i ostatní, zda by nepřidali své snímky či videa která na tomto semináři pořídili, děkuji Tonda. https://picasaweb.google.com/111062442329276875468/SeminarRokytno1152013?noredirect=1 RE: Plánované včelařské akce - tondabh - 18.05.2013 11:02 PM Haribol vážení přátelé včeliček a Matky Přírody. Ještě malý doplněk k výše uvedené akci, kde byla možnost odebrání zralých i otevřených matečníků. Jelikož jsem se vracel z akce domů až za dva dny, tak jsem si připravil termální box z polystyrenu, do kterého jsem měl možnost umístit tři pet láhve s teplou vodou, které byli zabaleny v dece, aby teplota postupně procházela a vyhřívala box. Měl jsem tam umístěn teploměr, abych náhodou nepřesáhl požadovanou teplotu. V sobotu jsem matečníky umístil do boxu kde jsem třikrát za den pouze vyměnil zchladlou vodu za teplou a v úterý jsem matečníky umístil k oddělkům. Včera jsem udělal kontrolu vylíhnutí matek a všechny matky 10 ks jsou krásně vyběhnuté z matečníků, tak jsem chtěl inspirovat zájemce, kteří někdy potřebují delší čas na převoz matek, aby věděli, jak říká pan Klukas, ve zralém matečníku je již vše hotovo, a jen čas dělí mladou matku od vyběhnutí, Tonda. RE: Plánované včelařské akce - Milan Bencúr † - 21.05.2013 08:57 AM http://nasapravda.blogspot.sk/2013/05/apimondia-2013.html [attachment=89] RE: Plánované včelařské akce - Evžen Babík - 14.03.2014 03:32 PM Vážení přátelé, ve spolupráci se základní organizací Brumov - Bylnice pořádám praktický kurz, kde ukáži, jak naplňuji etický kodex hnutí Šance pro včely u svých včeliček. Praktický kurz „Včelaření v souladu s Přírodou“ Bylničky - Bílé Karpaty 9 přednášek ve 3 dnech 9 klíčů k úspěšnému včelaři a spokojeným včelstvům. Cílem kurzu je setkání spřízněných duší, vzájemné obohacení a růst v přátelské atmosféře. Pátek 16.5.2014 16-19 hod. Včelstvo jako superorganismus Včelí úl v souladu s přírodními zákony Sobota 17.5.2014 9,30-13 hod. Předurčení včelstva v průběhu roku Pozoruj a jednej, vteřinové zákroky ve včelstvu - ve správnou dobu a na správném místě 14-17 hod. Tři pilíře přírodního včelaře (med, stavba, prostor) Nemoci jako včelařovi pomocníci - nezachraňuj slabé, podporuj silné 19-21 hod. Léčba včelími produkty - tělové a ušní svíce Neděle 18.5.2014 9-12 hod. Rok v přírodní zahradě Včelí pastva v souladu s Přírodou Přednášející: ing. Evžen Babík, David Prievalský, Kateřina Raisová. Kontakt: ka.rys@seznam.cz 776 839 364 Bylničky 240, 763 31 Brumov-Bylnice S sebou: psací potřeby, zápisník, včelařský klobouk, registrační číslo chovatele včel a dobrou náladu. Cena: 2.200 Kč V ceně: strava - 6 jídel, skripta, možnost přespání a především léčivá inspirace Bylniček. RE: Plánované včelařské akce - Milan Bencúr † - 15.03.2014 05:25 AM [attachment=403] RE: Plánované včelařské akce - tondabh - 24.03.2014 04:38 PM (14.03.2014 03:32 PM)Evžen Babík napsal(a): Vážení přátelé, Haribol přátelé nemáte někdo na daný termín volné místo v autě z okruhu západních či středních Čech? Díky Tonda. RE: Plánované včelařské akce - tondabh - 19.04.2014 08:32 PM Haribol přátelé, tak zatím žádná odezva, tak asi vyrazím vláčkem, už jsem nejel dálku ani nepamamatuju a už se na přírodu a včelaře těším, mějte se krásně cestovně, Tonda. RE: Plánované včelařské akce - Debora - 19.05.2014 01:07 PM Haribol Evžene, Tondo, jak bylo v Bilničkách, byl by krátký referátek? Hi Lord Debora RE: Plánované včelařské akce - tondabh - 19.05.2014 02:42 PM (19.05.2014 01:07 PM)Debora napsal(a): Haribol Evžene, Tondo, Haribol Deboro, Ty jsi dobře rozvinutý telepat, dopíši příspěvek Kájovi pomalu přemýšlím, že napíši poděkování a referátek z Bylniček, otevřu složku a zde Tvá žádost 1 A+. Takže přátelé slet v Bylničkách navzdory nepříznivému počesí byl velice příznivý a to hlavně díky Evženovi Babíkovi, který se snažil předati své praktické zkušenosti co se týče jednoduchých a účinných zákroků ve včelstvech a ošetřování včelstev během roku což si vyslechlo kolem dvaceti posluchačů. Mnozí se z jeho přednášek o prostoru a svobodné vůli kterou bychom měli včeličkám nabídnout, tak inspirovali, že to ihned praktikovali v přestávkách, kde panovala velice přátelská a tvořivá atmosféra a bylo hezké vidět jak se na lidech podepíše, když dostanou svobodnou vůli a prostor. Je mi líto, že jste se toho nemohli zúčastniti i vy čtenáři, tak to alespoň koukejte napravit na nadcházejícím sletu. Evžen též připravil maketu pro dutinové včelaření a na ní vysvětlil přítomným jednoduchost tohoto včelaření. Tři nebo čtyři začátečníky inspiroval natolik, že jsou odhodláni tento způsob uvésti do své nastávající včelařské praxe. Velice významnou část povídání věnoval i včelím nemocem, kde vysvětlil důležitost dodržení tří pilířů přírodních včelařů, kterými jsou med, stavba a prostor. To vše vysvětloval účastníkům s láskou předávati dalším nabyté vědomosti ať už teoretické či praktické. Sami chápete že vám nemohu předat ty krásné vibrace, které v Bylničkách vibrovali a jejich dozvuky má každý z účastníků ve svém srdci napořád. Dalo by se psát asi dva dny a ještě kousek, ale díky mým dalším službám zde na farmě tuto službu končím a přeji vám všem to samé prožít na sletu zde na Vilémově, mějte se krásně včeličkově, Tonda. RE: Plánované včelařské akce - Evžen Babík - 22.05.2014 10:20 AM Zdar Deboro a také zdravím všechny, dnes jsem uzavřel kurz, který jsem připravoval 2 měsíce a zítra ve 4 hod. vyrážím na další, do Tachova, zde budu k dispozici. Krátce - nepříznivé počasí přineslo jen skalní nadšence, které s uznáním chválím, a také se mi tak nádherně nepřednášelo jako pro ně, citlivé, vnímavé a zvídavé posluchače. Tři dny jsou náročné, ale je to proces vzájemného vyladění a můžeme vzájemně sdílet zkušenosti do větších podrobností a pochopení. Obrovská pochvala patří majitelce usedlosti paní Kateřině Raisové za poskytnutí zázemí, za kvalitní stravu a kulturní doprovod místních bardů. Těším se na vás ve správnou dobu a na správném místě. Evžen Babík, Zlín RE: Plánované včelařské akce - Milan Urík - 23.05.2014 09:51 AM Vážení přátelé, snad se k vám již dostala první informace o Podzimním setkání ŠPV v Brně. Program je zcčásti navržen, zčásti otevřen námětům od vás, členů ŠPV. Proto prosím piště zde na fórum nebo na můj email, o čem případně by jste chtěli slyšet na setkání. Milan RE: Plánované včelařské akce - Milan Bencúr † - 01.06.2014 07:08 AM Už niekoľko rokov sledujem na internete blog plný informácií a najčerstvejších noviniek o používaní včelích produktov na liečenie. Doporučujem každému pozrieť si to, aby sme vedeli o čom bude v Brne reč. http://apitherapy.blogspot.sk/ ![]() RE: Plánované včelařské akce - renttip - 05.06.2014 11:59 PM Milane skvělé! Jelikož v rodině máme dědičné kloubní nemoc( Bechtěrevova choroba)i, které se snad dají léčit pouze apiterapií, tak je tato oblast pro mě velmi zajímavou a do Brna se specialně na toto téma těším a je pro mě jedním z největších lákadel a již nyní mám připraveno spoustu otázek. RE: Plánované včelařské akce - Evžen Babík - 07.09.2014 07:07 PM Vzdělávací akce zlínských včelařů Spolu s Jirkou Kalendou přednášíme pro začínající včelaře jednou za měsíc v sobotu dopoledne se záměrem přiblížit začátečníkům filosofii včelaření blízké přírodě. Pro pokročilé organizujeme tradiční seance každou poslední středu v měsíci navečer a dále třetím rokem přednáškový cyklus předních včelařských odborníků z Čech a Slovenska v sobotu odpoledne. Podrobné termíny, témata a přednášející najdete na internetových stránkách: kalendajiri.blogspot.cz Na podzim přednáším na dvou víkendových kurzech přírodního včelaření: u Vsetína 24. - 26. října a v Brumově 19. - 21. září viz program: pátek 19.9.2014 15-19 hod. Včelí pospolitost (biologie včelstva, ekoúl) sobota 20.9.2014 9-19 hod. Vědomá spolupráce se včelstvy - vteřinové zákroky ve včelstvu - tři pilíře přírodního včelaře (med, stavba a prostor) - nemoci jako včelařovi pomocníci neděle 21.9.2014 9-12 hod. Cesta k harmonii včelstva - životodárná pastva (permakultura) 14-16 hod. Léčba včelími produkty - tělové a ušní svíce Podrobnosti: ka.rys@seznam.cz nebo na mém meilu: dbrona@centrum.cz Pro příznivce Hnutí šance pro včely budu přednášet o svém včelaření v Brně v neděli 5.10.2014, těším se na vás a vaše zvídavé dotazy Evžen Babík, Zlín. RE: Plánované včelařské akce - tondabh - 07.09.2014 10:54 PM (07.09.2014 07:07 PM)Evžen Babík napsal(a): Pro příznivce Hnutí šance pro včely budu přednášet o svém včelaření v Brně v neděli 5.10.2014, Haribol Evžene, i Vilémovčata se na Tebe těší a snad zbyde i pár bochníků pro Tebe i Martina, měj se krásně včeličkově, Tonda. RE: Plánované včelařské akce - Milan Urík - 11.09.2014 10:52 AM Přátelé, díky těm, kteří již napsali, kdy přijedou a zdali se účastmí večerního posezení. Prosím i další, popřemýšlejte a brzo napište, abych mohl udělat rezervaci. Díky. Těším se na vás všechny. Milan RE: Plánované včelařské akce - Radek Krušina - 11.09.2014 10:21 PM Mrzí mě to, ale letos mi velmi pravděpodobně zúčastnit se srazu v Brně nevyjde. Ať se akce vydaří. RE: Plánované včelařské akce - Leoš Dvorský - 11.09.2014 11:20 PM Milane, udělám vše pro to, abch pořijel už v pátek. Jen bych potřeboval píchnout s ubytováním a parkováním. Myslím, že máme dost co k projednání. Tím myslím tu naší pomyslnou koordinační radu. Je zde hodně, co je třeva udělat. Když vidím to zouvalství v šlechtění a zootechnice vůbec. Nemusíme nic vykřikovat do světa, ale začít šířit to, co má nárok na budoucnost. LD RE: Plánované včelařské akce - Crha Karel - 12.09.2014 09:59 AM Já předpokládám, že s Honzou Malým dorazíme také v sobotu, zatím řeším ubytování. Má už někdo z Vás něco zarezervovaného a můžete poslat odkaz kam zavolat bych zařídil Honzovi ubytování? O mne nejde, ale pro něj bych jej potřeboval. Díky za odezvu. RE: Plánované včelařské akce - Milan Urík - 12.09.2014 10:22 AM http://hosteljacob.cz http://www.hosteluminoritu.cz/ http://www.ubytovna-pohoda.cz/ http://www.ubytovanibrno.cz/kontakt.html RE: Plánované včelařské akce - Leoš Dvorský - 12.09.2014 12:49 PM Jak to bylo s ubytováním posledně? Může někdo říci jak to bylo? Bylo by nejlepší, abychom se ubytovali všichni pokud možno nejblíže setkání a pohromadě. LD RE: Plánované včelařské akce - renttip - 13.09.2014 08:31 AM Karle, já jsem si objednal ubytování v penzionu BoDo, je to poblíž ,,otevřených zahrad,,ale ubytování jsem prováděl v polovině srpna,tak zkus štěstí tam. Na netu se to lehce najde. RE: Plánované včelařské akce - Miroslav Mareš - 13.09.2014 10:07 PM Zdravím http://hosteljacob.cz asi kilometr od od místa . ještě mají volno. RE: Plánované včelařské akce - Martin Smutný - 15.09.2014 10:13 AM (11.09.2014 11:20 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Milane, udělám vše pro to, abch pořijel už v pátek. Jen bych potřeboval píchnout s ubytováním a parkováním. Myslím, že máme dost co k projednání. Tím myslím tu naší pomyslnou koordinační radu. Je zde hodně, co je třeva udělat. Když vidím to zouvalství v šlechtění a zootechnice vůbec. Nemusíme nic vykřikovat do světa, ale začít šířit to, co má nárok na budoucnost. LD Přemýšlel jsem o struktuře vzdělávání v duchu ŠPV. Přemýšlel jsem, co mohu udělat já. Včelařím pátým rokem, čili stále začátečník, ale prolet mladušek poznám a trubčinu taky. Uvést do problematiky úplného začátečníka mohu, ale někde hranice mám. Navíc platí, že nejvíc se člověk naučí učením.... Co k tomu potřebuji? Mít někoho konkrétního o level výš, koho mohu zkontaktovat (který i přijede), až budu v úzkých. A tak to jde dál a výš. A teď ta struktura: - základem je nabídka ochotných lidí, kteří se ve svém okolí nabídnou začátečníkům ku pomoci, webové stránky máme vč. mapy - v širším regionu by tito lidé měli "nad sebou" podobně ochotného zkušeného včelaře na konzultace, skvělé by byly jeho občasné "kontrolní" návštěvy - a ten by také věděl, komu zavolat o radu v případě potřeby Myslím, že se tak dá lépe čelit hrozbám nemocí i trápení včel neobratnou péčí včelaře (vím o čem je řeč, jsem samouk....). Přemýšlejte o tom MS RE: Plánované včelařské akce - Jindřich Šafránek - 15.09.2014 01:33 PM (15.09.2014 10:13 AM)Martin Smutný napsal(a):(11.09.2014 11:20 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Milane, udělám vše pro to, abch pořijel už v pátek. Jen bych potřeboval píchnout s ubytováním a parkováním. Myslím, že máme dost co k projednání. Tím myslím tu naší pomyslnou koordinační radu. Je zde hodně, co je třeva udělat. Když vidím to zouvalství v šlechtění a zootechnice vůbec. Nemusíme nic vykřikovat do světa, ale začít šířit to, co má nárok na budoucnost. LD MS má plnou pravdu, jako zajíc studující 5 měsíců kdejakou publikaci vím, že jsem průkopník slepých cest. Poslední ránu mému chápání dal článek ošetřování v Euro Daddantu dáváním plodiště na zimu pod střechu a zásoby dolu . Vím že na včely raději už ani nesáhnu , zásoby mají, KM tam je v odpařovači a pokud přežijí, budou dobré pokud ne, asi to tak příroda chce. Pilně čtu dotazy a rady Leoše na jeho stránkách ale je to rozsáhlé na přeskáčku a tím složité. Přátelé co něco víte, pomozte, jinak se tu z nevědomosti bude šířit Vd . a mor. Jindřich. RE: Plánované včelařské akce - Leoš Dvorský - 15.09.2014 02:32 PM (15.09.2014 01:33 PM)Jindřich napsal(a):(15.09.2014 10:13 AM)Martin Smutný napsal(a):(11.09.2014 11:20 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Milane, udělám vše pro to, abch pořijel už v pátek. Jen bych potřeboval píchnout s ubytováním a parkováním. Myslím, že máme dost co k projednání. Tím myslím tu naší pomyslnou koordinační radu. Je zde hodně, co je třeva udělat. Když vidím to zouvalství v šlechtění a zootechnice vůbec. Nemusíme nic vykřikovat do světa, ale začít šířit to, co má nárok na budoucnost. LD Nejlépe se spojit s někým z ŠPV v okolí. Jinak letos jsem měl dva dny otevřených dveří. Za rok budou asi zas i když času moc není. Jindro, vždy si snaž představit včelstvo v dutině stromu, nahoře zásoby v trochu větších a jinan skloněkých buňkách., pkl pyl. plod, trubčina na okrajích hnízda a pyl u česna. Taková je základní struktura díla. Na nyní si představ, že ty zásoby dáš dolů k česnu, tedy tam kam je včely nedávají normálně. Včely jsou schopny ledascos tolerovat, ale ty dopady. Když to přehodíš, ony si je přenesou, ale něco proplodují, žádné štěstí v době, kdy má být klid a mají jen baštit pyl a pokud možno nic nedělat. Roztoči se smějí. Včelařská sezona je duben, květen, červen, zima ! Není to ani moc přehnané a tím se drž i když výjimky existují. LD RE: Plánované včelařské akce - terez.c - 15.09.2014 02:51 PM Přemýšlel jsem o struktuře vzdělávání v duchu ŠPV. Přemýšlel jsem, co mohu udělat já. Včelařím pátým rokem, čili stále začátečník, ale prolet mladušek poznám a trubčinu taky. Uvést do problematiky úplného začátečníka mohu, ale někde hranice mám. Navíc platí, že nejvíc se člověk naučí učením.... Co k tomu potřebuji? Mít někoho konkrétního o level výš, koho mohu zkontaktovat (který i přijede), až budu v úzkých. A tak to jde dál a výš. A teď ta struktura: - základem je nabídka ochotných lidí, kteří se ve svém okolí nabídnou začátečníkům ku pomoci, webové stránky máme vč. mapy - v širším regionu by tito lidé měli "nad sebou" podobně ochotného zkušeného včelaře na konzultace, skvělé by byly jeho občasné "kontrolní" návštěvy - a ten by také věděl, komu zavolat o radu v případě potřeby Myslím, že se tak dá lépe čelit hrozbám nemocí i trápení včel neobratnou péčí včelaře (vím o čem je řeč, jsem samouk....). Přemýšlejte o tom MS [/quote] Krásně jsi to napsal Martine, síťování je skvělý nápad, já jsem sice v kategorii "poznám trubčinu" ![]() ![]() ![]() RE: Plánované včelařské akce - Leoš Dvorský - 15.09.2014 03:40 PM Pokud někdo něco od někoho chce, musí pro to něco udělat. Tak tedy vy mladí, tak se toho ujměte. Já už třeba ani nevím, co bych měl začátečníkovi nejprve ukazovat, říkat. Je Vilémov, Brno.... Tak přidejte něco jen pro začínající. Dnes je málo času na vše. Pokud to bude vše v předstihu, dá se to zorganizovat. Dejte dohromady představu, osnovy, jak si to představujete a jedeme, skripta, setkání a pod. Musíte to z těch starých prostě vymlátit. LD RE: Plánované včelařské akce - terez.c - 15.09.2014 04:26 PM Leoši, je jasný, že vy hodně zkušení včelaři ani nemůžete tušit, co potřebuje vědět začátečník. A mně se třeba o úplně základních věcech mluví líp s někým, kdo začal před pár lety a ví, co potřebuju vědět. Ale zase jsem ten případ, co si rád na všechno přijde sám, takže se zase tak moc nikoho neptám ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Informací je tu v rámci webu spousta, kdo chce si svoje najde, je tu ještě o to, jestli to nováčkům ještě víc ulehčit a v rámci šance pro včely sepsat nějaká skripta nebo e-book pro úlné začátečníky, šlo by jen o to vše taky řečené poskádat dle témat, přidat seznam kontaktů na koho se obrátit a tam už pak udělat nějakou tu hierarchii podle zkušeností.... RE: Plánované včelařské akce - tondabh - 15.09.2014 05:19 PM (15.09.2014 03:40 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Pokud někdo něco od někoho chce, musí pro to něco udělat. Tak tedy vy mladí, tak se toho ujměte. Já už třeba ani nevím, co bych měl začátečníkovi nejprve ukazovat, říkat. Je Vilémov, Brno.... Tak přidejte něco jen pro začínající. Dnes je málo času na vše. Pokud to bude vše v předstihu, dá se to zorganizovat. Dejte dohromady představu, osnovy, jak si to představujete a jedeme, skripta, setkání a pod. Musíte to z těch starých prostě vymlátit. LD Myslím že náš přítel Evžen Babík, nabízel, že kdykoliv na sletu udělá rád hoďku dvě pro začátečníky, tak ho polapte... Je třeba využít nabídky... Jinak jablko ráno a jablko večer zlepšuje paměť, mějte se krásně včeličkově, Tonda. (15.09.2014 04:26 PM)terez.c napsal(a): Leoši, je jasný, že vy hodně zkušení včelaři ani nemůžete tušit, co potřebuje vědět začátečník.... Haribol Terezko, tak co potřebuje začátečník náhodou víme. Potřebuje totiž vědět, zda opravdu chce včelařit. Pokud je tato podmínka pozitivní že ano, poté už je jednoduché pro toho kdo opravdu chce naslouchat těm zkušenějším (v tomto spatřuji největší zápletku začátečníků, že neumí nebo z nějakého důvodu nechtějí naslouchati) řídit se tím co je zde na fóru nebo webu popsáno. Kdybych začínal se včelařením a měl tento web jako pomocníka a na drátě zkušené rádce, neměl bych z ničeho obavy a s radostnou náladou bych se do toho pustil, Tonda. RE: Plánované včelařské akce - Leoš Dvorský - 15.09.2014 07:27 PM (15.09.2014 04:26 PM)terez.c napsal(a): Leoši, je jasný, že vy hodně zkušení včelaři ani nemůžete tušit, co potřebuje vědět začátečník. A mně se třeba o úplně základních věcech mluví líp s někým, kdo začal před pár lety a ví, co potřebuju vědět. Ale zase jsem ten případ, co si rád na všechno přijde sám, takže se zase tak moc nikoho neptám Metoda hodná následování. LD RE: Plánované včelařské akce - Martin Smutný - 15.09.2014 08:51 PM (15.09.2014 03:40 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Pokud někdo něco od někoho chce, musí pro to něco udělat. Tak tedy vy mladí, tak se toho ujměte. Já už třeba ani nevím, co bych měl začátečníkovi nejprve ukazovat, říkat. Je Vilémov, Brno.... Tak přidejte něco jen pro začínající. Dnes je málo času na vše. Pokud to bude vše v předstihu, dá se to zorganizovat. Dejte dohromady představu, osnovy, jak si to představujete a jedeme, skripta, setkání a pod. Musíte to z těch starých prostě vymlátit. LD Já myslím, že není třeba rozšiřovat témata na setkáních pro čiré začátečníky, ani skripta nejsou to, co začátečníkovi chybí - je to pobyt u včel, okouknutí grifů, výbavy, atd. Prostě osahání si těch věcí, které má každý perfektně načtené, ale nikdy je neviděl a nesáhl si na ně. Na to je nejlepší stát nejprve někomu za zadkem (klidně jeden k jednomu), koukat a ptát se (bez studu, že dotaz je úplně pitomý...). Prostě mít svého "garanta", který je alespoň o level výš. A pokud už jeho praxe nestačí, ví, kam zavolat/napsat o radu/návštěvu zkušíkovi z okolí. Pocit začátečníka, že se mu někdo občas mrkne na včely, by mohl být velkou úlevou. A na tuhle mravenčí práci je samozřejmě škoda času LD a spol. Tak to bylo myšleno. MS RE: Plánované včelařské akce - Miroslav Křížek - 15.09.2014 09:49 PM [attachment=696] (15.09.2014 03:40 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Pokud někdo něco od někoho chce, musí pro to něco udělat. Tak tedy vy mladí, tak se toho ujměte. Já už třeba ani nevím, co bych měl začátečníkovi nejprve ukazovat, říkat. Je Vilémov, Brno.... Tak přidejte něco jen pro začínající. Dnes je málo času na vše. Pokud to bude vše v předstihu, dá se to zorganizovat. Dejte dohromady představu, osnovy, jak si to představujete a jedeme, skripta, setkání a pod. Musíte to z těch starých prostě vymlátit. LD příští rok organizuji pro včelaře začátečníky- nevčelaře třídenní kurz. Počet účastníků do 20, zajištěno ubytování, klubovna s dataprojektorem. Hrubý program již mám připraven, ale je pro tradiční včelaření. Po úpravě programu pro přírodní včelaření a domluvě se může udělat další kurs pro šancaře. Jestli mi někdo pomůže s přednáškami tak se jde do toho ! RE: Plánované včelařské akce - Crha Karel - 16.09.2014 09:34 AM (15.09.2014 04:26 PM)terez.c napsal(a): ... na "začátečnické problémy" mám Káju Crhu a když budu chtít vědět co Kája neví, budu tahat moudra z Michala Schutzmeistra ..Já Ti toho moc neporadím, taky tahám moudra z Michala, ale myslím, že pro nás tři je dobré, že máme velmi podobné lokality. Teď ještě sjednotit rasu a máme co porovnávat. Doufám, že mi ty Michalovy zdárně přežijou. ![]() (11.09.2014 10:52 AM)Milan Urík napsal(a): Přátelé, díky těm, kteří již napsali, kdy přijedou a zdali se účastmí večerního posezení. Prosím i další, popřemýšlejte a brzo napište, abych mohl udělat rezervaci. Díky. Těším se na vás všechny.Tak dnes už mohu potvrdit sebe a Honzu Malého, že se pátečního večera zúčastníme (když budeme vědět kde a kdy). RE: Plánované včelařské akce - Leoš Dvorský - 16.09.2014 10:16 AM Tak sháním ubytování abych mohl přijet již 3. Volno je jen hostelmnoritu 3-4.10. šestilůžkáč. Parkování není jen v okolí. Máte někdo jiný typ?? LD RE: Plánované včelařské akce - Milan Bencúr † - 16.09.2014 10:35 AM Ja som spal minulý rok v BODY penzióne oproti Otvorenej záhrade. Je tam aj možnosť parkovania auta za uzamknutou bránou. http://www.ubytovanibrno.cz/apartmany.html RE: Plánované včelařské akce - Leoš Dvorský - 16.09.2014 02:25 PM (16.09.2014 10:35 AM)MilanBencúr napsal(a): Ja som spal minulý rok v BODY penzióne oproti Otvorenej záhrade. Je tam aj možnosť parkovania auta za uzamknutou bránou. http://www.ubytovanibrno.cz/apartmany.html tam mají jen 1 místo na 3.10.2014. RE: Plánované včelařské akce - Miroslav Matucha - 16.09.2014 03:04 PM Objednal jsem si přes http://www.booking.com jednolůžák v hotelu Evropa za tisícovku za noc. I se snídaní. Teď jsem se díval, ještě tam maj volno. Je to docela blízko. Alespoň tedy na mapě M.M. RE: Plánované včelařské akce - Branislav Božík - 16.09.2014 09:45 PM Mna tak napada, ci by nebolo lepsie urobit stretnutie nabuduce niekde v penzione na Morave, alebo Vysocine. Ubytovanie s plnou penziou vijde na 500Kc/noc a daju nam k dispozicii aj seminarku. Hm? 4 muchy jednou ranou - vinaren, seminarka, ubytovanie i strava. RE: Plánované včelařské akce - Milan Urík - 17.09.2014 08:36 AM Výborný nápad, máš pred sebou rok času a teším sa na Tvoju organizáciu ![]() RE: Plánované včelařské akce - Leoš Dvorský - 23.09.2014 12:09 PM SOS, stále jsem nesehnal ubytování v Brně. Někde chtěli platit kartou, jinde nebylo parkování nebo jednopokojový apartmán. Ještě zkusím http://www.hotelbelcredi.cz ale nevím, jak je to daleko od centra. Můj příjezd v pátek na pokec u vínka tedy asi padá. LD RE: Plánované včelařské akce - Leoš Dvorský - 28.09.2014 07:40 PM Jen krátké info z mezinárodní včelařské výstavy v Ostravě. V pátek jsem tam nebyl, ale podle kolegů bylo narváno. Přijel jsem tam včera a odpoledne měl přednášku. Opět plno, proti dřívějšku byla atmosféra jakási uvolněnější protože fungovala kavárna, kde bylo plno. Krom kávičky, i něco tvrdšího a i výběr jídla. Lidé hodně seděli a dikutovali. Prodejci opět v jednom kole. Jeden mi třeba řekl, že za pátek měl stejné tržby jako loni za celou akci. Jen co mne z exponátů zaujalo nejvíce. Bylo to zařízení J.Jindry na práci ve spodních nástacích místo zvedáku a 4 rámkový skládací plemenáč z plastu J. Přesličky. To se včelařům líbilo nejvíce ať už malým nebo velkým včelařům. J.Jindra získal medaili. J.Přeslička kupodivu žánou. Je to asi proto, že rozhodovala komise a ne ti, kteří si exponáty prohlíželi. Vidím to tak, že za rok něco podobného vyrobí a vystaví někdo z členů hodnotící komise. LD RE: Plánované včelařské akce - Evžen Babík - 07.03.2015 12:56 PM Zdravím, zlíňáci a vilémovský roj připravují nejenom pro včelaře začátečníky následující slet poblíž Tachova: Jarní včelařský výukový cyklus Hnutí Šance pro včely a ZO ČSV Zlín Praktický kurz pro začátečníky „Včelaření v souladu s Přírodou“ přírodní Krišnova farma Vilémov - Český les Kde láska ke všemu volně proudí, tam hojnost se zdravím se snoubí. Pátek 17. dubna 2015 15-19 hod. Včelí pospolitost: biologie včelstva, úl blízký přírodě, zásady práce včelstvem, energetizující mantry a obrazy Sobota 18. dubna 2015 8-19 hod. Vědomá spolupráce se včelstvy: tři pilíře přírodního včelaře (med, stavba a prostor), vteřinové zákroky ve včelstvu - odpoledne vědomá spolupráce se včelstvy v praxi - večer léčivé meditace pro včelstva (reiki, …) Neděle 19. dubna 2015 8-12 hod. Cesta k harmonii včelstva: nemoci jako včelařovi pomocníci, pozorování zdravotního stavu včelstva, ošetřování pro zdraví včelstva, organické kyseliny a práškový cukr Přednášející: ing. Evžen Babík, Antonín Karas, …. Kontakt pro přihlášky: Antonín Karas, Vilémov 1564, 34701 Tachov mail: tondabh@seznam.cz mobil: 605 477 527 (podrobnosti dostanou účastníci kurzu obratem po přihlášení) S sebou: včelařský klobouk, registrační číslo chovatele včel, otevřenou mysl a srdce Cena: 2.000 Kč pro muže, ženy a děti zdarma - záloha 1.000 Kč na účet: 78 - 4214 780 207/ 0100 Přednášky i praxe, skripta a hodnotná strava. RE: Plánované včelařské akce - Debora - 07.03.2015 01:11 PM Tak že chlapi, kdo nemá prachy, může přijet za ženu ![]() RE: Plánované včelařské akce - Crha Karel - 07.03.2015 02:46 PM (07.03.2015 01:11 PM)Debora napsal(a): Tak že chlapi, kdo nemá prachy, může přijet za ženuKdyby jeden viděl do budoucnosti tak by se i "upravil". Jsa oficiálně (i neformálně) považován za osobu mužského pohlaví už týden řeším problém, že 2 tácy jsou pro mne 2/3 měsíčního příjmu a to si vskutku nemohu dovolit. Obyčejně se řídím pořekadlem "nemaje peněz do hospody nelez", ale v tomto případě, chtějíc se zúčastnit tohoto setkání a taky setkání s jeho účastníky pokládám organizátorům otázku? Pokud se zřeknu společného jídla a ubytování, následně pak ještě skript, jaký úměrný podíl z celkové částky přímých nákladů mám poplatit, abych zase nemusel mít pocit, že jsem někde na něčí úkor? Z programu bych se účastnil jen nejvíce mne zajímajících témat, tedy: ...energetizující mantry a obrazy...večer léčivé meditace pro včelstva (reiki, …) a pod. RE: Plánované včelařské akce - Debora - 07.03.2015 03:40 PM ale počkej Karle, můžeš se nabídnout jako živý exponát pro vizualizaci kvantové léčby. ![]() RE: Plánované včelařské akce - Ladislav Kohout - 07.03.2015 07:23 PM (07.03.2015 02:46 PM)Crha Karel napsal(a): Pokud se zřeknu společného jídla a ubytování... Spát bys mohla se mnou, tam kde jsem spala minule. Domluvila jsem se s panem domácím na poloviční ceně, ale pak když jsem si od něj koupila špek, tak mi nocležné prominul. RE: Plánované včelařské akce - Crha Karel - 08.03.2015 12:40 AM No jo, ale co rádoby vegetarián se špekem? A fakt bych mohla spát s Tebou? Já jen abych zase někomu neskočila na špek. ![]() (07.03.2015 03:40 PM)Debora napsal(a): ale počkej Karle, můžeš se nabídnout jako živý exponát pro vizualizaci kvantové léčby.S tím Cher počítám, už jsem Ti to potvrdil onehdá do mailu, ale odpověď nebyla žádná. RE: Plánované včelařské akce - tondabh - 08.03.2015 01:35 AM (07.03.2015 02:46 PM)Crha Karel napsal(a):(07.03.2015 01:11 PM)Debora napsal(a): Tak že chlapi, kdo nemá prachy, může přijet za ženuKdyby jeden viděl do budoucnosti tak by se i "upravil". Jsa oficiálně (i neformálně) považován za osobu mužského pohlaví už týden řeším problém, že 2 tácy jsou pro Haribol přátelé, tento slet nenahrazuje slet v květnu, tento slet byl stvořen pro začátečníky takže se Kájo podívej na svůj email, jaký tam máš napsaný termín sletu a určitě to není duben. Již dříve jsme avizovali, že sletů bude více, takže je vhodné si hlídat emailem domluvený termín. Kájo jseš si jist, že je vhodné analyzovat své soukromé finanční záležitosti zde na fóru? Osobně znám i jiné cesty ale nechci Ti napovídat, spíš se z Tvé reakce dá dovodit, že se ani nechceš zabývat tím kolik času a prostředků musí vynaložit pořadatelé a pokud někdo např. slíbí a nepřijede, jde vše do debetu pořadatelům. Příjemné prožití Vilémovských sletů všem kdo mají zájem, přeje poslíček Tonda. RE: Plánované včelařské akce - Crha Karel - 08.03.2015 11:20 AM Toníku, uznávám, že jsem citoval co mne zajímá z dubnového sletu, ale totéž je v jiné formulaci uvedeno i mailu: ...* zásady práce se včelstvem včetně Reiki a Manter... další péče o včelstva včetně Reiki, manter ap...... Takže abych to zpřesnil,mám zájem se účastnit sletu, kde budou taky děvčata z Frankfurtu, což jak zatím předpokládám bude ...to ve dnech 29 - 31 května 2015. Platba za slet 2 000 Kč muži,.... ¨Takže vzhledem k tomu, že podmínky jsou stejné i pro květnový slet, má otázka stále trvá. Co se týče mých finančních záležitostí, ty já neanalyzuji, ale jen konstatuji. reagoval jsem impulsivně na Debořin příspěvek. Za to může moje otevřenost s jakou se stavím ke světu a předpokládám, že tím nezavdávám druhým příčinu k domněnkám (třetí dohoda Toltéků). Pokud ovšem raději řešíš tyto záležitosti soukromě, vyjdu vstříc a na další výtky odpovím v mailu. RE: Plánované včelařské akce - Evžen Babík - 15.03.2015 11:43 AM Zdravím, posílám upoutávku na další slety pro Moravu: Jarní včelařský výukový cyklus ZO ČSV Zlín a Hnutí Šance pro včely Praktický kurz pro začátečníky „Včelaření v souladu s Přírodou“ usedlost Mojmírov nad Bystřičkou - Vsetínské vrchy Přednášky i praxe v přátelské atmosféře se zaměřením na úspěšné včelaření a šťastná včelstva. Pátek 12.6.2015 15-19 hod. Včelí pospolitost - biologie včelstva, úl blízký přírodě, prohlídka včelstva a zásady práce včelstvem Sobota 13.6.2015 9-21 hod. Vědomá spolupráce se včelstvy-vteřinové zákroky ve včelstvu -tři pilíře přírodního včelaře (med, stavba a prostor) -praxe u včel Neděle 14.6.2015 9-12 hod. Cesta k harmonii včelstva-nemoci jako včelařovi pomocníci -pozorování zdravotního stavu -ošetřování pro zdraví včelstva, organické kyseliny, práškový cukr, … Přednášející: ing. Evžen Babík, ing. Jana Ježíková Kontakt pro přihlášky: ing. Jana Ježíková, Bystřička 269, 756 24 mail: info@pohorka.cz mobil: 602 944 470 (podrobnosti dostanou účastníci kurzu obratem po přihlášení) S sebou: včelařský klobouk, registrační číslo chovatele včel, otevřenou mysl a srdce Cena: 2.400 Kč Přednášky i praxe, skripta, 2x nocleh v dřevěnici a strava od pátku do neděle, záloha 1.000 Kč na účet: 107-6327 620 217/0100 Praktický kurz „chovu matek“ „Včelaření v souladu s Přírodou“ usedlost Mojmírov nad Bystřičkou - Vsetínské vrchy Kde láska ke všemu volně proudí, tam hojnost se zdravím se snoubí. Pátek 1. května 2015 8-19 hod. - nastartování chovné nálady - tvorba nových včelstev v souladu s přírodou - kritéria výběru - dopoledne přednáška a teoretický nácvik - po obědě praxe u včel Neděle 10. května 2015 8-19 hod. - tvorba oddělků (nových včelstev) - další péče o mladá včelstva - selekce na varroatoleranci - dopoledne přednáška a teoretický nácvik - po obědě praxe u včel Přednášející: ing. Evžen Babík, ing. Jana Ježíková Kontakt pro přihlášky: ing. Jana Ježíková, Bystřička 269, 756 24 mail: info@pohorka.cz mobil: 602 944 470 (podrobnosti dostanou účastníci kurzu obratem po přihlášení) S sebou: včelařský klobouk, registrační číslo chovatele včel, otevřenou mysl a srdce Cena: 1.800 Kč nebo 1.000 Kč za 1 termín Přednášky i praxe, skripta a hodnotná strava, záloha 1.000 Kč na účet: 107-6327 620 217/0100 RE: Plánované včelařské akce - renttip - 15.03.2015 05:36 PM Evžene, omlouvám se za svojí otevřenost, ale nejedná se o trafiku na stránkách ŠPV? RE: Plánované včelařské akce - Crha Karel - 16.03.2015 09:37 PM PODZIMNÍ SETKÁNÍ ŠPV 11. - 13. září v Bílsku (JČ, 17km od Vodňan) Toto podzimní setkání je primárně zacíleno na ty, kdož včelařit v duchu tezí ŠPV začít chtějí nebo už začali a chtějí si ověřit či zkonzultovat dosavadní postupy. Sekundárně pak na všechny účastníky ŠPV, kteří mají zájem strávit jeden víkend ve společenství těch, se kterými se jinak střetávají pouze na fóru. Celým víkendem nás bude provázet Leoš Dvorský, který se v ucelených blocích, s přestávkami na dotazy a diskuzi, bude věnovat všemu co k začátkům a dalšímu pokračování v chovu včel patří. Kdo můžete a chcete přijet, zabukujte si termín ve svém diáři a předběžné přihlášky směřujte na moji adresu: architektodpadu@gmail.com PS: Doufáme, že by toho setkání mohlo položit základy vzniku dalšího roje-buňky ŠPV. Za organizátory: Tereza Stropnická, Franta Špatný, Karel Crha a Leoš Dvorský RE: Plánované včelařské akce - long.burda - 16.03.2015 10:29 PM (16.03.2015 09:37 PM)Crha Karel napsal(a): PODZIMNÍ SETKÁNÍ ŠPV 11. - 13. září v Bílsku Bylo by možno upřesnit, o které Bílsko jde? Na Mapy.cz mi vyjely 3. Předpokládám ale, že by to mohlo být Bílsko okr. Mladá Boleslav. Díky RE: Plánované včelařské akce - Crha Karel - 16.03.2015 10:38 PM MOje chyba, už upřesnil jsem v základním textu. (JČ, 17km od Vodňan) RE: Plánované včelařské akce - Debora - 16.03.2015 11:25 PM no vidíš že umíš reikovat, 8.3. jsem poslala mentální dotaz a už je tu odpověd' ![]() RE: Plánované včelařské akce - Jiří Marx - 17.03.2015 10:36 AM [attachment=922] Již brzy vyjde o Leošovi článek v http://www.galerie-ne.cz RE: Plánované včelařské akce - Evžen Babík - 17.03.2015 12:00 PM Zdravím Renttipe, živí mě les, jsem hajný, bude-li mít někdo zájem organizovat vzdělávací akci o přírodním včelaření, rád přijedu přednášet i ukázat v praxi. Na závěr si půjčuji citát od Debory: "Varroa není náš problém. Nemůžeme odolávat jedům, hladu a péči. Potřebujeme naše zásoby a zdravé životní prostředí. Blaho tomu, kdo nám naslouchá." RE: Plánované včelařské akce - Debora - 17.03.2015 09:30 PM (16.03.2015 09:37 PM)Crha Karel napsal(a): PODZIMNÍ SETKÁNÍ ŠPV 11. - 13. září v Bílsku (JČ, 17km od Vodňan) ježíšimariajosef, a to víš, že 'si tou dobou tradičně ozařuji astrální tělo na corse? (08.03.2015 11:20 AM)Crha Karel napsal(a): Takže abych to zpřesnil,mám zájem se účastnit sletu, kde budou taky děvčata z Frankfurtu, což jak zatím předpokládám bude ve dnech 29 - 31 května 2015. děvčata z Frankfurtu dorazí v květnu. RE: Plánované včelařské akce - Crha Karel - 18.03.2015 04:39 PM To si uvědomuji, ale možná kdybyste odjeli na Corse až z Bílska, bylo by tam snesitelnějí než v těch pětatřicítkách ![]() (17.03.2015 09:30 PM)Debora napsal(a): děvčata z Frankfurtu dorazí v květnu.Budu doufat a těšit se, že si vyšetříte aspoň den a zastavíte se u nás na Šumavě. RE: Plánované včelařské akce - Debora - 18.03.2015 07:04 PM upřesni? ![]() RE: Plánované včelařské akce - Radek Hubac - 05.06.2015 10:44 AM Další praktický seminář v Rokytně vedle krámu, pokud někdo z vás bydlíte blízko a chcete se přidat, dělám zdarma semináře každou první sobotu v měsíci ve 13 hodin, pokud by pršelo, tak v neděli. Setkání jsou cílené na začátečníky z okolí. Nerad bych ale spustil lavinu. Kdyby byl zájem o extra akci pro šancaře, samozřejmě možná po dohodě. Radek Hubač RE: Plánované včelařské akce - Miroslav Macek - 25.06.2015 10:59 AM Ahojte. Ak by ste mali chuť navštíviť Zázrivú ste pozvaní. Vstup na všetky akcie je tu zdarma. Čo sa týka včelárskeho minimúzea mám pre prvých cca 50 návštevníkov pripravenú pozornosť - po štamperlíčku slivovice s medom. http://obeczazriva.sk/?podujatie=zazrivske-dni-2015 RE: Plánované včelařské akce - Debora - 03.07.2015 03:16 PM Vážení přátelé, na rok 2016 nabízíme účastníkům hnutí alternativní včelařský slet zaměřený na včelaření bez chemie. Tématem sletu bude biodynamické včelaření v teorii a praxi a zcela jiný pohled na genetiku včelstev. Místo konání je Frankfurt nad Mohanem. Termín bude ještě upřesněn, ale v ohledu na odchov včelstev a matiček koncem června - začátkem července. teoretická část: genetika včelstev, chromozómy a geny viróza - duševní nemoc včelstva praktická část: varroáza úplně jinak energie, geometrie a genetik - siebenstern a merkaba - genetická detoxifikace orgánů včelstev alternativní medicína, měkká chemie, chirurgické zásahy tmavá včela Sociální participace nákladů za pohoštění, pracovní materiál a eventuální externí ubytování, dle počtu zúčastněných osob. Pro sociálně zatížené osoby je účast volná. Nabízíme biodynamickou vegetariánskou a vitariání stravu, individuální stravování možné. Ubytování v dače, na verandě, nebo na zahradě zdarma. Před plotem zahrady je k disposici parkoviště. Jelikož máme omezenou kapacitu ubytování, prosíme o časné a závazné oznámení, kdo se sletu zúčastní a jakou variantu ubytování preferuje. Ubytování bude přidělováno dle pořadí rezervace. Předpoklad účasti: láska a duševní otevřenost k alternativním cestám, ochota uvolnit svou jemnou vnitřní moudrost a naslouchat její paměti. Ať věčné slunce na tebe svítí, vší láskou obklopený jsi, a jasné světlo uvnitř tvého bytí tě na tvé cestě provází. změny vyhrazeny RE: Plánované včelařské akce - terez.c - 03.07.2015 11:31 PM Deboro, vy jste boží, krásně jste to naplánovaly ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Plánované včelařské akce - renttip - 05.07.2015 04:31 PM Ahoj Deboro, tímto si Jindřich 1. rezervuje jedno místo při účasti na semináři Frankfurt 2016 a již nyní se moc těším. Jindřich 1. z včelí vůle král RE: Plánované včelařské akce - Špatný Franta - 07.07.2015 11:13 AM Ahoj Deboro,také si rezrvuji jedno místo na tvém semináři příští rok.František RE: Plánované včelařské akce - Milan Bencúr † - 18.07.2015 09:59 PM (25.06.2015 10:59 AM)Macek napsal(a): Ahojte. Ak by ste mali chuť navštíviť Zázrivú ste pozvaní. Vstup na všetky akcie je tu zdarma. Čo sa týka včelárskeho minimúzea mám pre prvých cca 50 návštevníkov pripravenú pozornosť - po štamperlíčku slivovice s medom. Bol som sa dnes pri Mirovi pozrieť. Úžasné. Fotky si pozrite tu. [attachment=1235] RE: Plánované včelařské akce - miro - 19.07.2015 07:24 PM Bol som tam aj ja včera aj dneska a mal som čo okukávať. Zručnosť našich otcov a dedov je úžasná a chvála Mirovi, že s partiou presťahoval včelín a ostatné exponáty a zachoval ich pre nás ostatných. S mojou Jankou som prebehol dneska ráno dve dolinky a môžem "Zázrivákom" a ostatným Oravákom len závidieť krásnú kvitnúcu prírodu. Pokiaľ bude mať niekto cestu na koniec sveta (to je Zázrivá, pretože autom sa ďalej nedá a aj muchy sa tam otáčajú) nech sa zastaví v malom múzeum včelárstva ... stojí za pokukanie. RE: Plánované včelařské akce - Milan Bencúr † - 20.07.2015 08:13 AM Zo Zázrivej, z kraja pod Rozsutcom a Kubínskou hoľou, sa dá autom prejsť do Oravskej Lesnej, Zakamenného, Novoti... Na odpočívadlách, po trase, sú nádherné výhľady po okolí. To je zas kraj pod Pilskom a Babou horou. Tam som pred štvrťstoročím kočoval na malinu a za lesnou znáškou. Do Lomnej, Mútneho i Oravského Veslého. Na lesnú znášku začína kočovka na Jána a končí sa na Annu. Výnosy som mával výborné. Čo úľ to kanva medu. Darmo, hora je predsa len domovom včiel a vie sa o svojich obyvateľov postarať. Aj byť voči nim štedrá. RE: Plánované včelařské akce - Miroslav Macek - 20.07.2015 10:53 PM (18.07.2015 09:59 PM)MilanBencúr napsal(a): Bol som sa dnes pri Mirovi pozrieť. Úžasné. Fotky si pozrite tu. Vďaka za fotky. Ja som fotiť nestíhal. Tie dva dni dali mne , mojej rodine aj včielkam dali poriadne zabrať. RE: Plánované včelařské akce - renttip - 15.08.2015 11:37 AM (16.09.2014 09:45 PM)Branislav Božík napsal(a): Mna tak napada, ci by nebolo lepsie urobit stretnutie nabuduce niekde v penzione na Morave, alebo Vysocine. Ubytovanie s plnou penziou vijde na 500Kc/noc a daju nam k dispozicii aj seminarku. Hm? 4 muchy jednou ranou - vinaren, seminarka, ubytovanie i strava. Braňo, chtěl jsem se pozeptati, zda jsi se ujmul náhrady Brna.. RE: Plánované včelařské akce - Milan Bencúr † - 16.08.2015 07:30 PM Dnes som bol v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline na včelárskej nedeli. RE: Plánované včelařské akce - Milan Bencúr † - 27.08.2015 10:12 PM Hovorí sa, že kto bol v Prahe a nesedel U Fleků, tak v Prahe nebol. ![]() RE: Plánované včelařské akce - Crha Karel - 27.08.2015 10:27 PM Pokud se nás Milane snažíš informovat o příštím setkání u Fleků, kde budeš přednášet o ležanech, tak se hlásím. V jakém termínu? ![]() RE: Plánované včelařské akce - Jiří Marx - 27.08.2015 10:50 PM Kdo u Fleků pil vodu jako by tam nebyl. Tato navštěva se Ti fakt nepočítá ![]() RE: Plánované včelařské akce - Milan Bencúr † - 27.08.2015 11:08 PM Karle, je to na Pražákoch. Mohli by zorganizovať stretnutie pre Šancu aj s témou o mestskom biovčelárení. Určite by som prišiel a dám si aj to pivo. Myslíš tému prednášky ležák pivo alebo ležan úľ? Jirko, pivo som tam síce už pil, ale to bolo v roku 1973. Bol som vtedy v Prahe ako vojak základnej služby na niekoľko dňovom poznávacom pobyte, za odmenu. RE: Plánované včelařské akce - Milan Bencúr † - 12.09.2015 10:10 PM VII. Celonárodná včelárska výstava v Banskej Bystrici, 12.septembra 2015. Bol som tam a odchádzal som spokojný. RE: Plánované včelařské akce - Milan Bencúr † - 04.10.2015 01:27 AM V prvú októbrovú sobotu som urobil školenie o prírodnom včelárení pre fanúšikov včiel z Ostravska. [attachment=1321] RE: Plánované včelařské akce - Milan Bencúr † - 08.10.2015 12:16 PM Dostal som pozvanie na medzinárodné podujatie o ošetrovaní včelstiev pomocou hypertermie. Zverejnením tohto mailu nechcem nikomu robiť reklamu. Je to však téma, ktorá môže zaujímať mnohých z nás. Ak má niekto záujem, prihláste sa. Dobrý deň pán Bencúr, rada by som Vás pozvala na medzinárodné odborné včelárske podujatie o ošetrovaní včiel proti klieštikovi včeliemu pomocou hypertermie. Dlhodobejšie sledujem Vaše stránky a myslím, že by Vás toto podujatie mohlo zaujímať. Pozvanie prednášať prijali : Felix Munk - včelári na rôznych miestach vo Viedni, okrem iných i na Dóme Svätého Štefana, obhospodaruje 160 včelstiev, je certifikovaný BIO včelár. Olga Cadosch - včelári spolu s manželom v švajčiarskom kantone Graubünden (876 m n.m.), riadi Švajčiarsky spolok pre ošetrovanie hypertermiou. Wolfgang Wimmer - vyvinul tepelnú komoru Varroa Controller a spolu s prof. Engelsom vyvinuli presný postup ošetrovania včelstiev proti klieštikovi počas celej včelárskej sezóny bez použitia chémie. Každý mesiac prispieva do rakúskeho časopisu Bienen Actuel. Má 20 včelstiev vo Viedni a ďalšie včelstvá zdieľa spolu s jeho otcom v Tirolsku. Podujatie sa uskutocni: 17. 10. 2015 (sobota) - Botanická 15, Aula Štátnej veterinárnej a potravinovej správy v Bratislave od 10:00 - 15:00. Podujatie bude tlmočené z nemeckého do slovenského jazyka. Počas obedovej prestávky účastníkom ponúkneme medové občerstvenie a nápoje. Potrebné je uhradiť rezervačný poplatok vo výške 5 EUR na o.z. CSEE, číslo účtu: 0631972092/0900 (do poznámky treba uviesť svoje meno) a potvrdiť účasť na helena.prokova@ekologika.sk prípadne tel.+421 902 323 462 Kto som: Helena Proková Mališová - vyučená včelárka, včelárim s 10 rodinami na Čiernom Balogu a v Devínskej Novej Vsi. Mám dve malé deti a spolu s manželom sa venujeme osvete a vzdelávaniu o včelách a včelárení pre širokú verejnosť. Ošetrovaniu hypertermiou sa venujem viac ako 4 roky. Tešíme sa na vás. Helena Proková CSEE, o.z. - Centrum pre spoločnosť, ekonómiu a ekológiu Záporožská 4, 851 01 Bratislava, Slovakia E-mail: helena.prokova@ekologika.sk Mobil: +421 902 323 462 DAJME VECIAM NOVÚ LOGIKU, EKOLOGIKU. http://www.ekologika.sk RE: Plánované včelařské akce - Milan Urík - 29.10.2015 10:22 PM Přátelé, jelikož jsem již skoro týden atestovaným lékařem, mám konečně čas i na věci milé, proto je zde dotaz zdali by byl zájem o jednodenní seminář o včelaření v ležanech. Místo konání Brno. Datum někdy v lednu. Co vy na to? RE: Plánované včelařské akce - Rasťo 71 - 29.10.2015 11:49 PM hm, dobrý nápad RE: Plánované včelařské akce - petr.strejcek - 30.10.2015 10:07 AM Moc dobrý nápad. Určitě bych se zůčastnil. Petr RE: Plánované včelařské akce - Miroslav Macek - 30.10.2015 01:10 PM Nápad možno pre niekoho dobrý , ale ja sa nechystám skúšať ležany. Mám už dosť úľov rôzneho typu a musím sa trochu ustáliť a nájsť správnu cestu v tom čo už používam ![]() ... a gratulujem k atestáciám RE: Plánované včelařské akce - renttip - 02.11.2015 05:24 PM Milane, srdečně Ti gratuluji k atestaci.... Jindřich 1. Z včelí vůle král RE: Plánované včelařské akce - Evžen Babík - 12.01.2016 06:31 PM Jarní včelařský výukový cyklus ZO ČSV Zlín a Hnutí Šance pro včely Praktické kurzy pro začátečníky přírodního včelaření Usedlost Mojmírov nad Bystřičkou - Vsetínské vrchy - víkendový pobyt Pátek 1. dubna 2016 15-20 hod. Včelí pospolitost - biologie včelstva, úl blízký přírodě - zásady prohlídky včelstva Sobota 2. dubna 2016 9-21 hod. Vědomá spolupráce se včelstvy - tři pilíře přírodního včelaře (med, stavba a prostor) - vteřinové zákroky ve včelstvu Neděle 3. dubna 2016 9-15 hod. Cesta k harmonii včelstva - nemoci jako včelařovi pomocníci - pozorování a komunikace se včelstvem Sobota 7. května 2016 8-19 hod. Tvorba nových včelstev v souladu s přírodou Sobota 14. května 2016 8-19 hod. Další péče o mladá včelstva - dopoledne přednáška a teoretický nácvik - po obědě praxe u včel Přednášející: ing. Evžen Babík, ing. Jana Ježíková Kontakt pro přihlášky: ing. Jana Ježíková, Bystřička 269, 756 24 mail: info@pohorka.cz mobil: 602 944 470 Farma Vilémov u Tachova - Český les - víkendový pobyt od pátku 27. května 2016 do neděle 29. května 2016 Včelí pospolitost Vědomá spolupráce se včelstvy Cesta k harmonii včelstva Přednášející: ing. Evžen Babík, Toník Karas a vilémovský roj Kontakt pro přihlášky: Toník Karas mail: tondabh@seznam.cz Těší se na vás pořadatelé. RE: Plánované včelařské akce - tondabh - 16.01.2016 01:11 PM (12.01.2016 06:31 PM)Evžen Babík napsal(a): Kontakt pro přihlášky: Toník Karas mail: tondabh@seznam.cz, tel. 731 405 981 RE: Plánované včelařské akce - miro - 11.03.2016 09:57 PM Dneska jsem navštívil Včelařské odpoledne ve Valašských Kloboucích, kde měl přednášku i "náš" Evžen Babík. Dojem z přednášky? Pro mě úžasné a pro "chemiky - včelaře" asi také, neboť jich plno zůstalo sedět doslova s otevřenou hubou. Evžene, děkuji. RE: Plánované včelařské akce - Rasťo 71 - 10.05.2016 11:50 PM Chlapi, kto ide zo Slovenska do Rokytna????? RE: Plánované včelařské akce - Crha Karel - 11.05.2016 11:33 AM Zatial nikto. Po dvacátým do konce května všechny účastníky propojím abyste mohli domluvit spolujízdy RE: Plánované včelařské akce - Milan Urík - 15.05.2016 08:12 PM Dnes proběhl v prostorách otevřené zahrady v Brně kurz "Jak začít včelařit". Kurzu se zúčastnilo 15 lidí, pouze jeden z nich má již krátkou dobu 1 včelstvo, tedy všechno lidé, kteří se zajímají a chtějí začít. Kurz měl krátké přednášky na téma biologie včely, organizace v dutině, rok včely v přírodě, rok včelaře, včelí nemoci a jak a kde sehnat včely a co proto udělat. Kurz jsem vedl já a Dominik Grohman. Značná část kurzu byla praktická, lidi jsme vzali ke včelám, viděli včely rámkové, stavět na mezistěnách i volnou stavbu, dále včelstva na loučkách, vše si osahali, ochutnali med z plástu, porovnali přímo na místě výhody a nevýhody všeho. Viděli jak se dá udělat klasický oddělek na NN i VN, a také jak se dá udělat oddělek z jiné míry do Warréčka. Jsem unavený, ale všichni se tvářili spokojeně. Tato práce mně baví a těším se na další kurz. RE: Plánované včelařské akce - Debora - 20.05.2016 06:17 AM (03.07.2015 03:16 PM)Debora napsal(a): Vážení přátelé, Vážení přátelé, v minulém roce nám bylo nabídnuto partnerství v Bienenbotschaftu, které jsme s radostí přivítaly. Na pronajatém pozemku jsme postavily dva sedmicípé testovací včelíny (Siebenstern) osazený jak klasickými kláty, tak i nástavkovými úly. Architektonickým vrcholem včelína je jezírko s ostrůvkem, který měl korunovat Anastasia úl. To je ta zaslíbená lokalita letošního semináře. S lítostí v srdci Vám však musíme oznámit, že po oficiálním příslibu města Frankfurt, spolupracovat s Bienenbotschaftem, nám Bienenbotschaft vypověděl partnerství. Předmětem příslibu je subvencovaná instalace klátů v korunách stromů, kterou Corina prezentovala na včelařském festivalu ve Frankfurtu ministryni životního prostředí Rosemarie Heilig. Po jednom roce spolupráce s Bienenbotschaftem musíme bohužel přiznat, že jsou všechny naše prostředky zcela vyčerpány. Naše angažmá ve prospěch včel v Bienenbotschaftu nás stálo nejen nesmírné množství času, energie a lásky, ale i materiálu a peněz. Nakonec jsme byli donuceni si uvědomit, že zpět neproudí ani ta trocha uznání. Do té doby, než najdeme vhodnou náhradní lokalitu, nejsme schopni přislíbený seminář v roce 2016 ve Frankfurtu uskutečnit. Ale možná budeme kočovat. ![]() ![]() Je mi líto, že jsme Vás v předvečer úplňku měsíce nepotěšily. Zítra včeličkám parádně začantujem a bude dobře. ![]() ![]() ![]() ![]() mellifera spirit zeidlerei frankfurt RE: Plánované včelařské akce - Leoš Dvorský - 24.05.2016 09:53 AM To je škoda, ale po každé noci přijde den. ld ![]() ![]() ![]() RE: Plánované včelařské akce - Debora - 10.09.2016 12:57 PM Vážení přátelé, na frankfurtském Včelím festivalu (Bienenfestival) v Botanické zahradě presentuje Bienen-Baum-Gut koncept pro ochranu včelstev - přírodní včelaření v korunách stromů. Projekt přírodní včelaření v korunách stromů se koná pod záštitou ministryně pro životní prostředí Rosemarie Heilig. Vstupné je zdarma. Vaše návštěva nás potěší. Sobota 17.09.2016, 12:00-18:00 hodin, Botanická zahrada Frankfurt Corina a Cher Bienen-Baum-Gut ![]() ![]() Imprese z minulého roku po každé zimě přijde jaro ![]() ![]() RE: Plánované včelařské akce - Milan Bencúr † - 10.09.2016 07:44 PM Bol som v Banskej Bystrici na národnej včelárskej výstave. Vlani to bolo pre mňa zaujímavejšie. Zdá sa mi, že tento rok bolo menej stánkov. Prednášky boli výborné. Zaujala ma termosauna na tepelné ošetrovanie včelstiev. Cena už pre mňa nebola zaujímavá. Stojí 2400 €. http://www.varroa-controller.com/sk_SK/ Kúpil som si ukrajinské ekologické liečivo, vyrábané na báze esenciálnych olejov. Chcem to vyskúšať. Jedno balenie stálo 4 €. V balení je 10 "doštičiek", čo je na 5 včelstiev. Píše sa tam, že je to kontaktný preparát. Z toho vyplýva, že jednu doštičku musím zavesiť do uličky medzi včely na 5 dní. Po 5. dňoch zas druhú. Dátum výroby je 5.8.2016 a trvanlivosť je 2 roky. http://agrobioprom.ru/shop/preparats/varroatoz/page-2/ [attachment=1571] [attachment=1572] [attachment=1573] [attachment=1574] [attachment=1575] RE: Plánované včelařské akce - miro - 11.09.2016 09:50 PM Prečo Ukrajinské .... to už sú ukrajinci v Moskve? ![]() RE: Plánované včelařské akce - Milan Bencúr † - 12.09.2016 01:34 AM EKOPOL obsahuje tymol, palinu, koriander, mentol a výrobca je ZAO Agrobioprom, Moskva, Ruská federácia. EKO-PLUS obsahuje ako aktívne zložky esenciálne oleje, čebrec, koriander, mäta, palina, jedľa, eukalyptus, borievka a vyrobca je SKIF Kijev, Ukrajina. RE: Plánované včelařské akce - miro - 12.09.2016 08:35 AM Ha tak preto, ja som to kukal na webu a tam mi to dalo všetko "Moskva". Tak že ja som si kúpil tymol s mentolom ... hmmm a včul čo je lepšie ![]() Podľa všetkého ale oboje je treba dať komplet na včelnici do všetkých úľov, aby mali rovnaký smrádek. A asi každý deň v rovnakom čase sledovať na podložke, ako a či tam niečo padá a koľko. Len mi jedna vec až teraz došla ..... keď nezaberie ten môj Ekopol (tymol) na klieštika, môžem to preliečiť Varidolom? Tak na to som sa nikde na výstave nepozeptal. A ten čebrec je vlastne tiež tymol, kedže ide o tymián, že? Alebo tam dávajú saturejku? Neviem to pod názvom čebrec nikde dohľadať. Neviem posúdiť, aká táto akcia bola v minulosti, pretože som bol ako prváčik prvý deň v škole. Na všetko som čumel a kukal a záver? Najlepšie bolo, ako priateľ Bencúr vysvetloval Waré tam niekomu. Stál som hneď vedla neho a tak som mal hned výklad ![]() RE: Plánované včelařské akce - Debora - 22.09.2016 04:16 PM Včelařský festival ve Frankfurtu proběhl úspěšně, navázali jsme nové kontakty, tak že nás očekává veselý brtnický rok. Přátele mohou naše angažmá na facebuku likovat. ![]() P.S. Mackova konstrukce nástavkového klátu se lidem moc líbí. ![]() ![]() RE: Plánované včelařské akce - Miroslav Macek - 22.09.2016 09:00 PM (22.09.2016 04:16 PM)Debora napsal(a): P.S. Mackova konstrukce nástavkového klátu se lidem moc líbí. a včelám? ![]() RE: Plánované včelařské akce - Debora - 23.09.2016 03:09 PM včely ho zatím jen očuchávali z venku. Tak ho příští rok nabídnu s nestandardním zařízením. ![]() RE: Plánované včelařské akce - Debora - 24.10.2016 08:04 PM Na rok 2017 nabízím účastníkům hnutí alternativní včelařský slet ve Frankfurt nad Mohanem. Tématem sletu je včelaření s náhledem na příbuznost genetických procesů v organismu včelstva s genetickými procesy probíhající v přírodě, na sourodost duchovního stavu včelaře a včelstva, ale i aktivování sil, které se nacházejí výjimečně jen v prostředí života včelstva. Závazné přihlášky posílejte prosím zavčas, abych mohla trochu kalkulovat. Spolupořadatelé jsou vřele vítáni! Kdo má náladu něco prezentovat nebo obohatit program, je na správné adrese. Sociální participace nákladů za pohoštění dle počtu zúčastněných osob. Pro sociálně zatížené osoby je strava volná. Nabízíme biodynamickou vegetariánskou a vitariání stravu, individuální stravování možné. Předpoklad účasti: láska a duševní otevřenost k alternativním cestám.Téměř neomezená možnost ubytování pod širým nebem na rodovém hektárku. Omezené ubytování pod stříškou. Termín ještě kolektivně upřesníme. V tomto smyslu přeji klidnou zimní pohodu a vibrující rok 2017. Cher změny vyhrazeny poslat email RE: Plánované včelařské akce - Radka Nývltová - 26.10.2016 10:53 AM 29.10. 2016 od 9 h v Kosmonosích proběhne setkání na téma varoáza a výběrový chov včel s Leošem Dvorským, volné pokračování navazující pro zúčastněné v Bílsku a Rokytnu. Uvolnilo se jedno místo (možná dvě). Pokud byste někdo chtěl přijet, tak mi napište - radka.nyvltovazavinacgmail.com Setkání jsem vyžádala u Leoše já a pokud byste měli i vy zájem o nějaké další setkání, z vlastní iniciativy poptejte u Leoše. Mějte se R RE: Plánované včelařské akce - Radka Nývltová - 26.10.2016 01:28 PM (26.10.2016 10:53 AM)Radka Nývltová napsal(a): 29.10. 2016 od 9 h v Kosmonosích proběhne setkání na téma varoáza a výběrový chov včel s Leošem Dvorským, volné pokračování navazující pro zúčastněné v Bílsku a Rokytnu.NAPLNĚNO RE: Plánované včelařské akce - Jindřich Šafránek - 27.10.2016 11:47 AM (26.10.2016 01:28 PM)Radka Nývltová napsal(a):Radko , velmi pro tebe chvályhodné konání , ale i Ježíš a každý větší vizionář a filozof, měl své učedníky, kteří roznášeli světlo poznání dál. Pokud po tvém vzoru budeme Leoše bombardovat o setkání , nebude při nejlepší vůli schopen to všem splnit , spíše jej zničíme , to nelze ! Pokud máš dost energie, nastartuj šíření světla poznání - díky(26.10.2016 10:53 AM)Radka Nývltová napsal(a): 29.10. 2016 od 9 h v Kosmonosích proběhne setkání na téma varoáza a výběrový chov včel s Leošem Dvorským, volné pokračování navazující pro zúčastněné v Bílsku a Rokytnu.NAPLNĚNO RE: Plánované včelařské akce - Radka Nývltová - 27.10.2016 02:16 PM Jindřichu, zde kopíruji Leošova slova, z 21.10.2016 a v tomto duchu je to také celé myšleno.... ....Nakonec probíhají i akce na toto téma a budou. Jen už to nebudou (alespoň z mé strany), žádné masovky ale jen pracovní setkání. Měj se Radka RE: Plánované včelařské akce - toodoo - 28.10.2016 01:51 PM Vážení přátelé, předkládáme vám upřesněný program přednášek pro letošní sezonu. Sejdeme se jako obvykle Novobranská 4, přednáškový sál ve II. patře, 18-20 hodin: 13.12.2016 Ing. Leoš Dvorský (Mladá Boleslav): Ošetřování včelstev 7.2.2017 Vít Marada (Hovorany): Včelaření v ČR a Rakousku 7.3.2017 Ing. František Texl (Vranov nad Dyjí): Problematika rojení včelstev Věříme, že vás uvedený program našich setkání zaujme a zúčastníte se v hojném počtu. Za výbor ZO ČSV Brno-město se na všechny těší Doc.RNDr. Vladimír Ptáček, CSc. RNDr. Helena Sutorová Ing. Jan Klepárník RE: Plánované včelařské akce - Leoš Dvorský - 31.10.2016 11:30 AM V sobotu 29.10. proběhl v Kosmonosích u MB od 9-13.00 hod. seminářích k varoáze, proč a jak bez jedů, který zorganizovala R. Nývltová. 12 lidí bylo tak akorát, víc by se nevešlo. Komorní prostředí, káva, medovník, káva prokládaná kávou, vše na místě. LD RE: Plánované včelařské akce - Ali - 01.11.2016 11:47 PM toodoo, bude se dát na setkání přihlásit i mimobrněnští ? A kde, u koho ? RE: Plánované včelařské akce - toodoo - 09.03.2017 05:44 PM ![]() Mapa: mapa RE: Plánované včelařské akce - Rasťa - 19.03.2017 01:35 AM Na přednášku Jirky Marxe se mi podařilo dojet a chci tady poděkovat pořadatelům a Jirkovi. Téma přednášky bylo skvěle načasované. Hodně jsem se dozvěděl, mikroskopy na začátku skvělý nápad a Jirka má elán a říz, má dar přednášet ![]() Velké DÍKY! |