![]() |
Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Včelaření přirozeně (/forum-Vcelareni-prirozene) +--- Téma: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. (/tema-Vetrani-v-ulu-aneb-ceho-jak-vyuzit) Všechny stránky |
Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - tondabh - 30.08.2017 03:54 PM Haribol přátelé, pro Vaše příspěvky jsem otevřel nové téma, větrání v úlu, aneb čeho jak využít. RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa Ať je česno dole či nahoře jeho zakrývání a chránění nemá smysl, ba naopak je výhodou pro včeličky když je odkryté. Až se jednou Romane dozvíš, že se dají používat ozdravná opatření, při kterých částečně a v přesně určeném místě volně fouká vítr do úlu, tak se svému opatření s překrýváním česna asi zasměješ, ale jak jsem někde nedávno psal, včelaření je umění a tak se učíme tomuto umění celý život, no není to nádhera? Měj se krásně včeličkově Tonda. Roman Smejkal Junior Member RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa Tak poslouchám Tondo...přiznávám,že toto mě opravdu nenapadlo a rád se přiučím. Tini Member RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa Taky poslouchám a rád se dozvím něco nového. Milan Urík Member RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa Ja jsem same ucho a oko... ------------------------------------------------------------------------------------------------- Odpovím vám zde krátce z časových důvodů a obecně, neboť téma větrání v úlu je na samostatný seminář, a hlavně chce to velký cit pro každé jednotlivé včelstvo plus dlouhodobé pozorování, neboť co rodina to jiný větrací režim. Obecně včeličkám vyhovuje svižný přísun vzduchu jak v létě tak i v zimě a na včelařovi je aby toto zajistil a pozoroval každou sezonu, jak která rodina naloží s poskytnutým bydlením. Je krásné vidět tu variabilitu, kde jedno včelstvo tmelí a další nechávají česno naplno, protože si to zregulují dle svého uvnitř úlu, jen jim musíme dát tu volnost a možnost. Větrání v úlu můžeme využít na jaře k protirojovému opatření (kdo chce), tak na podzim k omezení plodování (bez klíckování matek ap), a vše lze přizpůsobit všem typům úlů (současně testuji pět druhů úlů). Chce to napozorovat u volně žijících včeliček, které zde žijí od Stvoření Světa až dodnes, kde je kolikrát s podivem, že nezatmelí prasklinu či díru v dutině a naopak ji využívají jako součást jejich dokonalého větracího systému. Doporučuji ovšem tyto věci rozvíjet a praktikovat jen těm „včelařům“ kteří se chtějí učit a vzdělávat, a ne jen teoretizovat a kritizovat to co jiní dají do placu k diskuzi, aby se zde mohli vyjádřiti i ti kteří mají podobné praktické zkušenosti ze kterých se mohou učit ti kteří mají touhu dělat včelařinu jako opravdové umění, mějte se krásně včeličkově Tonda. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Jiří Marx - 30.08.2017 08:21 PM Děkujeme za tuto velmi konkrétní odpověď která osvětlil a problém větrání naprosto. To Nilu ty si z nás děláš šoufky chtěl jsem říct prdel. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Ali - 30.08.2017 11:38 PM No, mám na čtyřech ležanech v koutě dole otevřená česna cca 0,7/20 cm (na pět plástů) a nahoře nad nimi otevřená očka cca 3 cm. Ve dvou létají včely oběma letáky, v jednom převážně spodním česnem a v jednom se neustále cpou očkem. Tak co s nimi ? A jak toho využít ? Až z jara se ale kouknu, bude-li poznat nějaká odlišnost na plástech, sezení, či vychozených cestách pracovnic. Možnost větrání mají z mého pohledu všechny čtyři úplně stejné. Na česnech je ale včel chování různé. Spíše to různé větrání může mít ale vliv na kvalitu medu, jak se zmiňuje Aleš ve druhém příspěvku RE: Jak vytočit fakt dobrý med. A to si budu muset příští rok prověřit taky. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - tondabh - 31.08.2017 02:47 AM Haribol Toníku, na kolik plástů je Tvůj ležan? Používáš jeden medníček nebo dva vedle sebe? Jsem rád když se ozve přítel, který má rád včeličky a umí je pozorovat, takže na otázku co s nimi malá rada, kterou možná i praktikuješ. Poté co ustane větší letový provoz na česnech a očkách, překryj tyto pozink nebo nerez síťovinou, kde budeš mít průchod na dvě až čtyři včeličky, tím zůstane nezměněn průchod vzduchu do úlu, ale z pohledu včeliček je to lépe ubránitelné proti vetřelcům. Většina včelařů na zimu česna zužují různými laťkami, ale tím přivádějí včelstva do nepohody, jelikož jim změní průchod a proudění vzduchu uvnitř úlu. Co se týče tématu jak vytočit fakt dobrý med, tak zde je velice pozitivní pro včelstvo dobré proudění vzduchu v úlu, aby se dobře odvětrala voda odpařená z přineseného nektaru a tudíž má dobré větrání velký vliv na kvalitu medu (jinak s větráním v úlech jdou dělat kouzla, ale o tom až později, zatím obecně). Osobně přecházím z vytáčení medu na tvorbu plástečkového medu, kdy je med až do spotřebování uložen v tom nejlepším a nejzdravějším obalu čímž je strdí. Své ležany pozoruj dál a občas si udělej nějakou poznámku, ať máš na jaře připomínač co a jak se dělo v úlech v této sezoně, přeji Ti krásné chvíle u včeliček Tonda. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Aleš Molčík - 01.09.2017 04:57 PM To mi přijde napsané tak, jako by jsi nikdy neviděl sedět včely na česně a zajišťovat ventilaci. Já jsem se třeba nesčetně krát přesvědčil, že zimní sezení včel není vůbec závislé na proudění vzduchu. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Crha Karel - 01.09.2017 06:49 PM (29.08.2017 08:06 PM)Roman Smejkal napsal(a): ... Nymsův úl má česno 15cm od vrchního okraje úlu a je dost velké a tak přímý vítr foukající dovnitř, dle mého názoru není žádoucí.Citace: Horní česno, rozměr 15x7cm je umístěno ve středu přední stěny úlu, 4cm od horního okraje. Tento rozměr slouží pouze při mimořádné snůšce a slouží výhradně k usnadnění zpracování přineseného nektaru včelstvem. Běžně se neužívá! Jenom taková drobná zkušenost z loňského roku. Použil jsem takováto horní česna podobných rozměrů (6x14) u sedmi včelstev - přes snůškové období naplno. V červenci jsem zaregistroval u dvou včelstvev spojování prostředních bočních louček (které jsou v česně vidět) voskopropolisovými můstky. V té chvíli jsem vsunul do česna špalík 6x14 podélně, čili zmenšil na polovinu. Uzavírání česna můstky přestalo a v dalších včelstvech ani nezačalo. Bohužel jsem pak o všechny přišel, takže nemohu sloužit s dalším pozorováním, ale letos mi to mé jediné včelstvo udělalo taky - teď mají česno už měsíc na protiloupežní velikosti, ale až nebezpečí pomine otevřu opět na 3x14 a budu pozorovat tmelení, myslím však, že si včely větrání upraví k obrazu svému bez našich vymyšleností bez ohledu na to, jaký typ úlu používáme. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Jindřich Šafránek - 01.09.2017 07:46 PM ale letos mi to mé jediné včelstvo udělalo taky - teď mají česno už měsíc na protiloupežní velikosti, ale až nebezpečí pomine otevřu opět na 3x14 a budu pozorovat tmelení, myslím však, že si včely větrání upraví k obrazu svému bez našich vymyšleností bez ohledu na to, jaký typ úlu používáme. [/quote] Mám několk včelstev která u velkého česna 3x15 cm na zimu přistaví v podmetu skoro větrolamy z divočiny, některé zase ne a zimují výš. Myslím že se snažit jednotně česna zvětšovat či zmenšovat je zbytečné ( pokud nejde o loupež ). Stejné je to s očky , nekterá je zalepí jiná včelstva ne. Letos jedny si vykousaly vzadu v kontolních dvířkách díru tak na malík , létají velkým vepředu i tím vzadu, asi vědí proč. V dutém stromě jim nikdo díru po suku taky neupravuje. Je to nádhera jak jsou různorodé, tak jim to přejme. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Roman Smejkal - 01.09.2017 08:59 PM Přes prázdniny jsem měl v Nymsově úle česno 15x7cm, ted´zmenšeno na 15x4 cm.Přestože byl úl zhotoven z vysušených desek ( pouze na sraz, ne pero drážka), tak i tak seschy a jsou zde celkem slušné škvíry.Včely to ale zatím vůbec neřeší a tak jsem zvědavý, jak to bude vypadat dál.. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Crha Karel - 01.09.2017 09:18 PM (01.09.2017 07:46 PM)Jindřich napsal(a): ...Mám několk včelstev která u velkého česna 3x15 cm na zimu přistaví v podmetu skoro větrolamy z divočiny, některé zase ne a zimují výš. ...V tomto případě (česno dole) se ale, v případě netěsností nahoře, komínový efekt způsobí průvan, což myslím, že je pro včely horší, u horního česna minimalizováno. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - tondabh - 02.09.2017 05:01 AM Jindřich napsal: Myslím že se snažit jednotně česna zvětšovat či zmenšovat je zbytečné ( pokud nejde o loupež ). Stejné je to s očky , nekterá je zalepí jiná včelstva ne. Letos jedny si vykousaly vzadu v kontolních dvířkách díru tak na malík , létají velkým vepředu i tím vzadu, asi vědí proč. V dutém stromě jim nikdo díru po suku taky neupravuje. Je to nádhera jak jsou různorodé, tak jim to přejme. [/quote] Jindřichu máme podobný názor na věc a podobné praktické zkušenosti, proto doporučuji česna nezmenšovat, pouze ošetřit proti vetřelcům, přeji Ti krásné chvíle u včel, užívej si jich za chvilku už zase budeme ometat sníh z česen, Tonda. (01.09.2017 04:57 PM)Aleš Molčík napsal(a): To mi přijde napsané tak, jako by jsi nikdy neviděl sedět včely na česně a zajišťovat ventilaci. Já jsem se třeba nesčetně krát přesvědčil, že zimní sezení včel není vůbec závislé na proudění vzduchu. Haribol Aleši, pominu-li Tvá invektiva, tak se Ti přiznám, že jsem ještě opravdu nikdy neviděl v zimě sedět včeličky na česně a větrat, ale ber to jen jako vtípek na který jsi mi nahrál, pěkné chvíle u včel Ti přeje, Tonda. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Roman Smejkal - 02.09.2017 07:47 AM Co tedy doporučujete, když jsou v úle škvíry a česno je nahoře.Mám se pokusit ty škvíry zalepit, proč to neudělají včely samy ?? Folii nad hlavou si zatmelily důkladně. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - straka - 02.09.2017 10:45 AM užitečné parciální(částečné) informace vývojářům větrání úlů: (pro pomoc včelám a také pro snížení nemalých nákladů několika 1000 Kč na pokusy s "větráním"..) 1)sám ideální řešení zatím nemám, ale hledám a nechci přitom spadnout do kvantové pěny protichůdných názorů atd... 2)jeden malý otvor uprostřed bedny je nesmysl... 3)včelstvo dýchá jinak než živočichové, není nádech a výdech... 4)vliv studeného větru omezit, ruší normální potřebnou výměnu plynů, pozor na dynamický tlak na stěnu úlu a otvory... 5)vstupy a výstupy se navzájem ovlivňují, nic nejde spočítat... 6)česno nahoře(ne úplně)... 7)vstup/výstup včel co nejblíže ke středu jejich činnosti, dopravní trasy co nejkratší, u včelstva celkem jde o obrovské kilometry pěšky ... 8)malinký odvod nadbytečné páry H2O přímo střechou velmi malými párníky nahoru ... 9)vstup/výstupy souměrně zdvojovat kvůli ucpání... 10)směrem do podmetu má stoupat koncentrace CO2... 11)vyřešit malé odpouštění CO2 v určité výši nad podlahou úlu... 12)vstup-výstup včel horní česno několik cm pod střechou postupně na zimu vyřadit z provozu až na 3-4 včely(k proletu)... 14)vyřešit přívod vzduchu(ne studeného tlakového větru) ani dole ani nahoře? ... 15)plyny v úlu krouží vlivem umístění chomáče nahoru vpravo nebo vlevo 16)záleží také na velikosti včelstva... 17) na fotce nový beznástavkový úl DEHTIN 2 je větrání částečně v provozu (navíc jsou tam dva velmi malé párníky přímo na střechu) straka dehtín RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - tondabh - 02.09.2017 11:58 AM (02.09.2017 07:47 AM)Roman Smejkal napsal(a): Co tedy doporučujete, když jsou v úle škvíry a česno je nahoře.Mám se pokusit ty škvíry zalepit, proč to neudělají včely samy ?? Haribol Romane, pokud to umíš tak úl nafoť a dej na fórum snímky, jinak mi stačí popis jak je úl sestaven, to znamená jak jsou prkna, jestli svisle či horizontálně, jak jsou široká a jak široké jsou škvíry(v milimetrech), ty škvíry potřebuji vědět i při fotografii, je to Tvá konstrukce úlu, tak si toho važ a snaž se včeličkám udělat co největší pohodu, příští sezonu se Ti za to sladce odmění, Tonda. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - straka - 03.09.2017 05:38 AM 1) škvíry v úlu někdy zachraňují chybně navržené "větrání" 2) dříve na třech "vývojových" úlech jsem v mrazech a větru zalepil všechny škvíry polyuretanovou pěnou !!!, dva oddělky včel se udusily a přežil jen ten, kde jsem zapomněl na jednu škvíru přes celý úl ??? ,přímá škoda 3 000 Kč, nechtějme být vždy dokonalí... 3) proto jsem se zatím zastavil na novém beznástavkovém úlu DEHTIN 2 na "92% vývoje".... oddělek uvnitř je ve výborné kondici ****užitečné škvíry po ověřování vedly k podání patentu(u mně): při vývoji ohřevu sekundárního vzduchu krbových kamen, kolem ohniště je běžné, že se šamotové cihly spojují maltou s vodním sklem a ohřev sekundárního vzduchu zajišťuje nějaký výměník, Jednoduše patent spočívá v tom, že se šamotové cihly sestaví jen na sucho bez malty a sekundární vzduch proniká do ohniště jen škvírami mezi cihlami a na krátké dráze se ohřívá na velmi vysoké teploty, podstatně se zvyšuje teplota se všemi příznivými dopady na spalování, funguje to již asi 12 let prakt. poznámka: škvíry občas vyčistit starým plátkem pilky na železo přátelům doporučuji "patent" při stavbě všech ohnišť, krbů... atd........... info mohu dodat, ale je to mimo toto forum**** straka dehtín RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Miroslav Matucha - 03.09.2017 11:33 AM (02.09.2017 10:45 AM)straka napsal(a): 3)včelstvo dýchá jinak než živočichové, není nádech a výdech... Josefe, třetí bod mě zaujal. To mě nikdy nenapadlo. K bodu 10 a 11 ) Pohyb vzduchu v díle či v hroznu si zajistí včely samy. V bedně však vzduchem nepohnou. Pro pohyb vzduchu v úlu bude nějaká ta díra navíc jen ku prospěchu. M.M. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Aleš Molčík - 03.09.2017 03:42 PM A co voda? RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Roman Smejkal - 03.09.2017 08:17 PM Zde je forto úlu,vnitřku a škvír v bocích. Zřejmě to nechám tak, jak to je a uvidím.Úly jsou v ďolíku a dokola kryté vegetací a tak to asi nebude takové drama. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Miroslav Matucha - 05.09.2017 09:55 AM (03.09.2017 03:42 PM)Aleš Molčík napsal(a): A co voda? V zimě nepotřebují, v létě si přinesou. Snad jedině časně na jaře. Ale med je hygroskopický, rosný bod se taky na díle občas určitě vyskytne. Když dílo či úl v některých místech někdy plesniví musí tam být i voda. M.M. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Aleš Molčík - 05.09.2017 01:44 PM Jak jako, že nepotřebují v zimě včely vodu?? To jako včely v zimě upadají do nějakého stavu hibernace a nic nepřijímají a čerpají ze zásob vlastního těla? To co je uvnitř úlu, to jde nazvat mikroklima a u organismu jako je včelstvo na tom prostě záleží. Víc se nebudu do této debaty zapojovat, tím důvodem není nic proti tobě Mirku i když jsem reagoval pod tvými příspěvky, ale je to moje reakce na celkovou situaci. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - goro - 05.09.2017 09:46 PM (05.09.2017 09:55 AM)MirekMatucha napsal(a): V zimě nepotřebují, ...Mirek keby včely v zime nemali vodu uhynuli by hladom, včela nedokáže cez pažerák prehltnúť med, ktorý má len 18-20% vody... musia med zo zásob riediť... ...ale ak si stojíš za tým čo si napísal, tak skutočne Aleš má pravdu a je zbytočná ďalšia diskusia... ![]() RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Miroslav Matucha - 07.09.2017 05:38 AM Kdyby včelstvo v zimě potřebovalo nějaké zásadní množství vody, určitě by si ji umělo uskladnit. Ale protože to neumí, tak ji asi nepotřebuje či umí získat jinak. Třeba ten rosný bod či navázání vlhkosti na med. Určitě to v přírodě nebude z folie, z které na ně kape voda. Mně třeba včely nevylétnou od října do dubna ven, v úlu mají sucho - v zimě folie nemám, nad nima jen celoročně nástavek s ovčí vlnou a ten je prodyšný. Přežijí tedy půl roku bez vody. Folii vyndám v srpnu či v září a dávám až v březnu. Nástavky nemám impregnovaný, takže na nich se také nic nesráží. Leda že by si ze dřeva sosali vlhkost. Ale kde by si třeba v přírodě ve skále "vysosaly" vlhkost? Když je skála teplejší než okolní vzduch, tak se na ní nic nesrazí. A i kdyby, tak jsem ještě neslyšel, že by v zimě v mrazech opouštěly včely společenství aby šly získat na okraj díla vodu. Takže do jara s vodou pro včely nepočítám. M.M. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Jiří Marx - 07.09.2017 07:17 AM By nevíte ze v zimě jsou nektery plasty plný vody??? Po krajích .. podle mne to jsou zbytky odvickovsnych zásob které nasaji díky hygroskopicnosti medu vodu RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - schützmeister - 07.09.2017 02:27 PM (07.09.2017 07:17 AM)jirka.marx napsal(a): By nevíte ze v zimě jsou nektery plasty plný vody??? Po krajích .. podle mne to jsou zbytky odvickovsnych zásob které nasaji díky hygroskopicnosti medu voduPopravdě jsem nepochopil jestli je tohle pro, nebo proti ? ![]() Ze studijních důvodů v zimě do včel občs lezu, takže mám o vodě v úle celkem přehled. 1. do mrazů v krajních plástech prakticky žádná voda není, maximálně nejsou suché. 2. za mrazu se na nich sráží jinovatka a led - to je ten princip studené skály. 3. po rozmrznutí jsou pak plné vody 4. ta voda je v nich tak dlouho, dokud ji neodvětrají při jarním oteplení. Žádný přínos jsem u ní nezaznamenal, je to jev ryze negativní, včely tuhle vodu neberou, asi tuší semeniště infekcí, jediný efekt je, že když ji nestihnou odpařit včas, plásty silně zplesnivý. Při prodyšném stropě se ta jinovatka za mrazu nedělá a není tak ani voda v plástech. PS : ta voda se sráží i ve zcela prázdném panenském díle, které dávám do kraje, čili teorie hygroskopických zbytků zásob je fabulace. Ne, že by to nemohlo tak být, ale není. Je to prostě jinovatk, rozehřátá. Nic jinýho. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Miroslav Matucha - 08.09.2017 01:05 AM Sakra tři slova a už je průšvih. "V zimě (vodu ) nepotřebují"jsem napsal. Asi všechno na Zemi potřebuje vodu. Bylo to myšleno tak, že o vodu se v zimě nestarám, ale nechávám to na včelách. Pouze jim zajistím dostatečný přístup čerstvého vzduchu a jak si dokážou tu vodu v zimě obstarat je jejich problém. Jestli chytají vzdušnou vlhkost na studené plásty či na odvíčkovaný med je mně tak trochu jedno. Nebo že by uměly vodu z medu recyklovat? (07.09.2017 02:27 PM)schützmeister napsal(a): 2. za mrazu se na nich sráží jinovatka a led - to je ten princip studené skály.Omyl. Skála jako masiv není v zimě studená ale teplá. A na ní se nic nesrazí. Má stálou teplotu kolem 5°C. I v mrazech i ve stínu. Až když venkovní teplota vyleze vysoko nad těch 5°C pak se teprve může orosit. Ale takový samostatně ležící kámen ten se orosí hned. Ten je studený a snadno promrzne. Až půjdete v mrazech kolem skály zkuste si sáhnout. M.M. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - schützmeister - 08.09.2017 12:17 PM (08.09.2017 01:05 AM)MirekMatucha napsal(a): Ale takový samostatně ležící kámen ten se orosí hned. Ten je studený a snadno promrzne. Až půjdete v mrazech kolem skály zkuste si sáhnout. M.M.Jo, tohle mě dělá barák. Oni v tom 14 století ještě nedávali doatce na zateplování. Skála to nedělá ? Už jsem pár skal s jinovatkou viděl - třeba někde mrzne víc ? RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Miroslav Matucha - 14.09.2017 08:12 PM Jsem špatný partner na diskuzi po internetu. Vyhýbám se vstupu do tohoto ďáblova vynálezu jak jen mohu. Někdy se mně podaří i týden nepustit PC. Na mobilu sleduju jen počasí, maily či mám staženou knihu. Jednou týdně však musím do datové schránky a to odsouvám jak to jde. Z té vždy smrdí nějaký úřednický výmysl. No ale k teplotě skal. Jinak se bude chovat pískovec a jinak žula. Pískovec bude teplejší ale zas saje vlhkost. Žula nesaje, ale zas rychleji přivádí chlad či teplo. Jinak to bude na slunci a jinak na povrchu skály vystavené mrazivému větru. Ale když na jakýkoliv skalní masiv nebude svítit a bude uprostřed lesa či chráněná před náporem větru, bude přivádět teplotu z útrob masivu. Skála tam má i na povrchu teplotu stálou. Natož pak pár cm pod povrchem ve spárách či jeskyních. Tam už je fajn a možná stabilnější klima než ve dřevě. M.M. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - straka - 15.09.2017 09:50 PM 1) Mirku ani nevíš jak jsi blízko intuicí k jedné konspirační teorii ostatní mažu pro "veřejnost" takže prázdný příspěvek straka dehtín 15/9/2017 RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Miroslav Matucha - 28.01.2018 11:37 PM Nedávno jsme tady probírali potřebu vody v zimě. Tak jsem natočil tři japonce. Jeden s igelitem a kobercem jako strůpkem, druhý s prodyšným stropem se síťkou a ovčí vlnou a odvětranou mezerou nad vlnou. U všech otevřená dolní česna 5 cm x 22 cm naplno jen s mřížkou. Všiichni mají kapky vody na díle na zásobách. 1) úl s igelitem: 2) úl s prodyšným stropem má kapiček podstatně méně, ale jsou tam: 3) Ten třetí úl, který má nahoře na zásobách sucho z důvodu odvětraného stropu a vysoké vrstvy zásob ( 4 nástavky ) má zas kapky vody na díle pod chomáčem. Možná má kapky i na zásobách nad sebou. Ale to bych musel rozebrat a to se mi nechce. Ta dětská ohrádka před úlem je ochrana proti ovcím. Ty škodí víc jak kleštík ![]() RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Víťa - 31.01.2018 10:03 PM To je moc pěkné! Hezky to odpovídá teorii ![]() ![]() RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Miroslav Matucha - 03.02.2018 12:25 AM (31.01.2018 10:03 PM)Víťa napsal(a): Za určitých okolností, může ovšem rozhodnout o tom, že ke kondenzaci vůbec nedojde.Řekl bych, že jakmile poklesne venkovní teplota pod 7°C (+ - ), tak se chladná část díla začne orošovat. Neorošování díla tedy způsobuje vysoká teplota úlového vzduchu a tudíž vysoká teplota díla ( moc uteplené či uzavřené úly ) a pak možná průvan, který by dílo vysušil. Jiná "okolnost" mě nenapadá. U uzavřených úlů jsem spíš viděl mokré a plesnivé stěny či strůpek. Tady v těch vzduchu otevřených japoncích je voda jen na díle a plíseň nikde žádná. Stěny úlu většinou suché. M.M. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Leoš Dvorský - 03.02.2018 12:38 PM Zkus to tady http://dvorsky.leos.sweb.cz/CLANKY/Jak%20dýchá%20včelstvo.pdf ld RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Miroslav Matucha - 03.02.2018 07:16 PM Tvůj článek Leoši čtu několikrát za rok již po mnoho zim. Vždy, když se objeví v zimování některého včelstva nějaká odchylka. A tak si zas otevřu články o zimování a větrání a studuju. A pak se divím, že se některý úl a některé včelstvo nechová dle článků. A hledám třeba, proč jeden úl kondenzuje na díle dole a druhý nahoře při stejné síle a stejném větrání,... Japonec se mně zatím přesto na zimování jeví jako úl v naší nadmořské výšce relativně bezproblémový. Kondenzuje na novém díle a kapičky vydrží v buňkách dlouho do jara a stále vypadají čerstvě. U LG mně ale plesniví rámky či některá stěna které se napijí tou vlhkostí, ať tam je jakýkoliv větrání. Ale je to asi tím, že zatím nedokážu v LG zazimovat pořádně silná včelstva nad 4 NN. Vždy na ně něco k podzimu přijde a zeslábnou. Každý rok něco jiného. Ale jednou to dokážu ![]() M.M. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Ali - 03.02.2018 10:21 PM Taky jsem to už několikráte četl. Nejde mi ale do hlavy ten 1kg včel od Budela = 10 000 jedinců a od Corkinse = 30 000 jedinců. Je to chyba ve studii či podání jednotlivých pánů (nebo to špatně chápu) ? A lze Leoši závěr článku chápat tak, že včelstvo podle u nás obecně užívaného přepočtu, tedy 30 000 = 3 kg dovede hospodařit se zimními zásobami lépe než-li včelstvo malé, slabé, 1 kg ? Já zatím včelstva do takové síly do zimy ještě nedovedu připravit a slabé tedy nemám s čím porovnat. Nahlížel jsem do svých ležanů (česno cca 7x12 mm, očko 25 mm obě v koutě, dno uzavřené, včel tak 1 kg) a vlhkost bych řekl přiměřená, plíseň žádná, ani v koutech vzadu. Příjemně mě to překvapilo, čekal jsem velké těžkosti. Ještě není konec zimy. RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Víťa - 14.02.2018 02:29 PM (03.02.2018 12:25 AM)MirekMatucha napsal(a): U uzavřených úlů jsem spíš viděl mokré a plesnivé stěny či strůpek. Tady v těch vzduchu otevřených japoncích je voda jen na díle a plíseň nikde žádná. Stěny úlu většinou suché.Mirku nemůže u těch japonců být příčinou neplesnivění stěn úlů uzavření uliček? Měl jsi někdy ty uzavřené úly s divočinou? RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Aleš Molčík - 14.02.2018 08:28 PM Neplesnivění je skutečně ovlivněno hlavně větráním bez ohledu na typ úlu. Ale je třeba si uvědomit, že plíseň je vlastně v úlu přirozená a jestli má nějaký význam pro včely lze nejspíš jen odhadovat. Třeba tohle nesterilní prostředí zvyšuje odolnost, něco jako očkování ? RE: Větrání v úlu, aneb čeho jak využít. - Miroslav Matucha - 16.02.2018 12:40 PM (14.02.2018 02:29 PM)Víťa napsal(a):Mám některé LG s volnou stavbou na loučkách, kdy některé nástavky , především medníky jsou hodně prostavěné a je to spíš divočina. A tam ty prostory vzadu a v rohách ,které neobsedají, dost plesniví. Ale v těch japoncích mně staví spořádaně většinou 6- 8 plástů vedle sebe. Když bych včely vyhnal, vidím skrz úl na dno. V zimě se pak drží vlhkost jen na panenském díle pod a nad chomáčem. Protože se voda nedostane ke dřevu, nemá tam co plesnivět. Až na jaře ( u nás koncem února ) když se rozplodují a venku je ještě chladno, tak ta vlhkost je už tak velká, že ze spod díla voda kape. Pak je ten rozdíl teplot už tak velký, že se i vlhkost dostane na stěny úlu. Ale mokré jsou jen stěny spodních podstavených nástavků . Nahoře nad chomáčem, na zásobách a pod paropropustnou izolací je stále víceméně dřevo suché, voda se drží jen na studených zásobách a v prázdných buňkách. Protože však je to dílo nové panenské, nemá na něm co plesnivět. Ale jak říkám, každý úl je na tom trochu jinak a hodně záleží, jestli včely utěsní celý prostor od stěny ke stěně a sedí tak celou zimu,což v japonci není problém, nebo jestli z nějakého důvodu přes zimu nějak zeslábnou, že chomáč je při mrazech menší a u stěn zůstanou průduchy. To je pak stejné jako mezera mezi rámkem a stěnou v běžném úlu. Vlhkosti je pak hodně všude. Ale nejsem žádný velký výzkumník, včel nemám moc a času mám ještě méně, takže těžko mohu z toho zatím vyvozovat nějaké závěry. M.M.(03.02.2018 12:25 AM)MirekMatucha napsal(a): U uzavřených úlů jsem spíš viděl mokré a plesnivé stěny či strůpek. Tady v těch vzduchu otevřených japoncích je voda jen na díle a plíseň nikde žádná. Stěny úlu většinou suché.Mirku nemůže u těch japonců být příčinou neplesnivění stěn úlů uzavření uliček? Měl jsi někdy ty uzavřené úly s divočinou? |