![]() |
Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Léčebné prostředky (/forum-Lecebne-prostredky) +--- Téma: Legislativa ošetřování včel na Slovensku (/tema-Legislativa-osetrovani-vcel-na-Slovensku) Všechny stránky |
Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Víťa - 16.04.2016 09:19 AM (10.04.2016 05:06 AM)MilanBencúr napsal(a): Šanca pre včely rieši v Česku problém, ktorý máme na Slovensku už vyše tridsať rokov vyriešený. Celou dobu přemýšlím, jak to Milan myslel. Co mají na Slovensku vyřešené? Má tam tři palce nahoru, tak něco asi jo. Ale co ![]() RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Milan Bencúr † - 18.04.2016 08:09 PM Na Slovensku nemáme problém s liečením včelstiev. Veterinári každý rok vydajú zoznam doporučených liečiv a je na včelárovi, ktoré liečivo si vyberie a aký spôsob a termín liečenia zvolí. Nikto včelárovi do ošetrovania včelstiev nezasahuje a nediktuje. Včelárenie na nerozoberateľnom diele nebolo na Slovensku nikdy zakázané a nie je tomu tak ani dnes. Na Slovensku sa lieči až po medobraní. Už tridsať rokov. Pred medobraním sú doporučené len zootechnické postupy. Včelár na včelára neukazuje prstom. Každý je svojprávny a zodpovedný za svoje včely. Jediným "obmedzujúcim" opatrením sú každoročné preventívne prehliadky včelstiev na hnilobu a mor včelieho plodu. Preventívne prehliadky sú akýmsi zakrývacím manévrom na zisťovanie počtu včelstiev u včelára, aby náhodou nebral dotácie na viac rodín ako v skutočnosti má. Ale prehliadky včelínov už robí včelárska organizácia sto rokov. A takúto slobodu o osobnej zodpovednosti za svoj majetok včelári v Čechách nemajú. Aspoň som to tak pochopil v Šanci pre včely. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Leoš Dvorský - 18.04.2016 09:18 PM Milane vy u vás nemáte jediného výrobce prostředků na hubení V.d., který si z včelařů udělal své zákazníky. Je jen dobře, že se konkurence začíná rýsovat i u nás, jak naznačil Michal v jiném příspěvku. Jen houšť i když to nemusí být cesta každého z nás. Konkurence je zdravá a je hnacím motorem pokroku. Jinak u nás také nerozběrné dílo není zakázáno, i když to 30.11.2014 na jednání na SVS navrhoval předseda jednoho zcela nového sdružení, které má jen 3 členy a čerpá dotace. To se nám podařilo obhájit, protože bychom se skutečně vrátili do 50-tých let a byli bychom k smíchu celému včelařskému světu. ld RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Víťa - 19.04.2016 12:00 PM (18.04.2016 08:09 PM)MilanBencúr napsal(a): Veterinári každý rok vydajú zoznam doporučených liečiv a je na včelárovi, ktoré liečivo si vyberie a aký spôsob a termín liečenia zvolí.V Čechám máme nařízeny termíny léčení, to je pravda. Ale čím a jak to už je na včelaři - dle seznamu povolených léků. Předpokládám, že seznam léků bude na Slovensku podobný tomu českému? Máte možnost používat KM v odpařovačích typu Nassenheider atp.? Kyselinu mléčnou či šťavelovou? A hlavně: máte legální možnost vůbec neléčit, případně používat jen zootechnické postupy? A včelařům v okolí to nevadí? A umíte to - dlouhodobě udržet včelstva v kondici bez léčení? Pokud ano, pak máte pravdu, problém, který řeší ŠPV máte na Slovensku zřejmě vyřešený. Podle toho, co občas čtu na VF od slovenských včelařů ten dojem nemám. V mnoha věcech jste na tom lépe, o tom nepochybuju, ale že by bylo hotovo, to mi nepřijde ![]() RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Jaro Stoklasa - 19.04.2016 12:19 PM Ak nechcete, nemusíte liečiť v SR vôbec. Je to dobrovoľné. Neexistuje zákon, predpis, nariadenie ani nič iné, čo by včelárom na Slovensku prikazovalo liečbu. Ako, čím a či vôbec bude včelár liečiť, sa rozhoduje sám. Je to iba na ňom. Nikto ho nenúti ani nekontroluje. Nemusí dokonca robiť ani tie zootechnické opatrenia, ak nechce. Nemusí celkom nič. Jediné čo musí, je umožniť raz do roka prehliadku včelstiev (kontroluje sa hlavne klinika MVP), ak ho o to asistent veterinárneho lekára požiada. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Víťa - 19.04.2016 01:43 PM Tak to můžeme jen závidět ![]() ![]() (19.04.2016 12:19 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): Ako, čím a či vôbec bude včelár liečiť, sa rozhoduje sám. Je to iba na ňom.Tady zřejmě libovůle nebude, neplatí povinnost použít schválený veterinární přípravek v celé EU? Takže například šťavelka bude nejspíš na Slovensku podobně na hranici zákona jako u nás. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Jaro Stoklasa - 19.04.2016 03:30 PM Nie. Žiadna povinnosť použiť schválený veterinárny prípravok neexistuje. Môžete použiť čo chcete. Od orechového lístia cez kyseliny až po tvrdú chémiu. Alebo nepoužijete nič. Nikto žiadne liečivá nekontroluje. Nikde nedokladujete čo ste použili a nikto Vás nekontroluje, čo ste použili. Je to len a len na Vás. Nikto to nekontroluje lebo zákon neukladá takú povinnosť. V použití a nepoužití akýchkoľvek liečiv je na Slovensku úplná ľubovôľa. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Miroslav Macek - 19.04.2016 04:59 PM Jaro, ani antibiotiká naša právna úprava nezakazuje používať? RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Jaro Stoklasa - 19.04.2016 05:09 PM Antibiotiká na klieštika? Antibiotiká sú zakázané v celej Európe. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Víťa - 19.04.2016 09:59 PM (19.04.2016 03:30 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): Nie. Žiadna povinnosť použiť schválený veterinárny prípravok neexistuje. Môžete použiť čo chcete. Je to len a len na Vás. Nikto to nekontroluje lebo zákon neukladá takú povinnosť. V použití a nepoužití akýchkoľvek liečiv je na Slovensku úplná ľubovôľa.Pánové, je mi to líto, ale neznáte vlastní zákony ![]() Doporučuju ke studiu: 1) Zákon o veterinárnej starostlivosti - Zákon č. 39/2007 zejména §27-28 2) NARIADENIE VLÁDY Slovenskej republiky 320/2003 Z.z. 3) Zoznam registrovaných veterinárnych liekov. Podle letmého pohledu je to prakticky totéž co platí v ČR. Jakby ne - vychází to ze směrnic EU. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Miroslav Macek - 19.04.2016 10:03 PM Jaro ,viem že sú zakázané. Ale spomína sa tu že na Slovensku môžeme liečiť čím chceme a trochu mi ušlo že sa bavíme len o hubení klieštika a nie o chorobách včiel. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Jaro Stoklasa - 19.04.2016 10:19 PM Kde v tých zákonoch sa píše, že včelár je povinný liečiť tým a tým a v takom či onakom čase? Je niekde napísané, že včelár je povinný liečiť? Kde v tých zákonoch je napísané, že je zakázané neliečiť, prípadne liečiť kyselinami? Ja mám skôr pocit, že ak tvrdíte, že u nás je to rovnaké ako u vás, tak buď nepoznáte naše alebo vaše predpisy. My neodovzdávame melivo a nikto nám nepočíta klieštiky ani neprikazuje nič liečiť. Nikomu v SR nepríde predpis, či má liečiť, ani ako a ani čím. A preto to ani nikto nekontroluje. Liečenie klieštika v SR je dobrovoľné. Opýtajte sa na veterine. Medzi ČR a SR je diametrálny rozdiel, čo sa týka prístupu ku klieštikovi zo strany štátu. Monitorovanie rezíduí nemá nič spoločné s klieštikom. Monitorovať môžete antibiotiká, ale tými sa klieštik nelieči. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Víťa - 19.04.2016 10:58 PM Jaro, přečtěte si znovu § 28 zejména bod b). Jsou kyseliny v seznamu povolených léků? Já tam našel jen Formidol 40. V ČR jsme na tom lépe, u nás je povolen i Formidol 80 ![]() RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Víťa - 20.04.2016 08:03 AM Komora veterinárnych lekárov napsal(a):Preliečenie včelstiev proti klieštikovitosti včiel sa môže vykonávať len veterinárnymi liekmi registrovanými v Slovenskej republike pre použitie u včiel a veterinárnymi prípravkami schválenými v Slovenskej republike pre použitie u včiel. (18.04.2016 08:09 PM)MilanBencúr napsal(a): Na Slovensku sa lieči až po medobraní. Už tridsať rokov. Pred medobraním sú doporučené len zootechnické postupy. Komora veterinárnych lekárov napsal(a):Klieštikovitosť včelstiev RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Jaro Stoklasa - 20.04.2016 10:06 AM Paragraf 28, odsek b): je podozrenie alebo ak sa zistí, že zvieratá, z ktorých sa získavajú produkty živočíšneho pôvodu, boli ošetrené látkami alebo liekmi v rozpore so zákazmi uvedenými v § 26, alebo sa im podali nepovolené látky alebo lieky. Neviem ako v ČR, ale v SR platí v zákonoch, že čo nie je zakázané, je dovolené. Kde je v SR zoznam zakázaných liečiv používaných vo včelárstve? Nájdite ho. Všetky "nariadenia" čo sa týka liečenia klieštika, majú v SR odporúčací, nie prikazovací charakter. Darmo sa tu budeme prieť. Jednoducho taká je prax. Nikto nikdy nikoho nekontroluje ohľadom liečby klieštika, pretože na to nie je právna úprava a rovnako nikto nikomu nenanucuje žiadnu liečbu. Spýtajte sa na veterine, či niekoho na liečbu klieštika kontrolujú (naozaj v reále) a či niekomu nejaký spôsob liečby nanucujú... Nech sa tu ozve jeden včelár, ktorému prišiel príkaz klieštika liečiť a aj príkaz o spôsobe liečby. I ten, koho veterina ohľadom tohoto kontrolovala. V SR jednoducho liečiť včelstvá na varoózu nie je povinné. Ak nechcete, liečiť nemusíte. Rovnako text o liekoch na predpis je utópia, lieky kúpite bez predpisu a nikto sa tým nezaoberá. Na to, aby platilo to, čo naznačujete Vy, by muselo byť v zákone striktne napísané, že na liečenie včelstiev je možné používať len lieky zo zoznamu povolených liečiv. Ak je tam napísané, že nie je možné podať nepovolené liečivá, tak musí byť najprv zoznam nepovolených liečiv, aby bol taký predpis vykonateľný a kontrolovateľný. Je taký zoznam pre včely, čo sa týka klieštika? Nie je. Preto nie je možné kontrolovať liečbu klieštika. Neexistuje totiž zoznam nepovolených liečiv proti klieštikovi, ktorých použitie by bolo možné kontrolovať a zároveň neexistuje taká právna úprava, ktorá by hovorila o tom, že včelár je povinný proti klieštikovi včelstvá liečiť. Schválne, nájdite ju. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Víťa - 20.04.2016 09:47 PM (20.04.2016 10:06 AM)Jaro Stoklasa napsal(a): Paragraf 28, odsek b): je podozrenie alebo ak sa zistí, že zvieratá, z ktorých sa získavajú produkty živočíšneho pôvodu, boli ošetrené látkami alebo liekmi v rozpore so zákazmi uvedenými v § 26, alebo sa im podali nepovolené látky alebo lieky.Existuje seznam povolených léků. Ty, které nejsou v tomto seznamu jsou nepovolené. Stejný princip platí v celé EU, v USA, Kanadě, prostě ve všech civilizovaných zemích, které hledí na bezpečnost potravin... (20.04.2016 10:06 AM)Jaro Stoklasa napsal(a): Nech sa tu ozve jeden včelár, ktorému prišiel príkaz klieštika liečiť a aj príkaz o spôsobe liečby.Tohle přeci nezpochybňuju. Je to to jediné v čem je Slovensko napřed. (20.04.2016 10:06 AM)Jaro Stoklasa napsal(a): Rovnako text o liekoch na predpis je utópia, lieky kúpite bez predpisu a nikto sa tým nezaoberá.Tak tohle mě opravdu děsí. I v Čechách jednotliví včelaři ignorují zákony, ať už z neznalosti nebo úmyslně, ale systematické obcházení zákonů veterináři či distributory léků neexistuje. Získat Varidol či Gabon bez předpisu lze poměrně těžko. Takovouhle praxi bych čekal spíš na Ukrajině nebo v Rusku než na Slovensku ![]() RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Tomáš Palata - 20.04.2016 10:01 PM (20.04.2016 09:47 PM)Víťa napsal(a): ...Získat Varidol či Gabon bez předpisu lze poměrně těžko....Tak 2-3 roky zpět jsem reálně začal uvažovat o odchodu ze ZO. S tím i shánět si sám příp.tvrdou chemii. Zeptal jsem se veterinářky, co bych si mohl objednat a za kolik. Varidol, gabon..., nebyl problém. O nějakém receptu nepadlo z její strany ani slovo. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Miroslav Macek - 20.04.2016 10:10 PM Avartin (amitraz) v lekárni kde ho majú ho predajú bez mihnutia okom. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Jaro Stoklasa - 20.04.2016 10:37 PM Práve som hovoril s kamarátom veterinárom. Potvrdené - liečenie varoózy je v SR dobrovoľné, rovnako ako aj spôsob liečby, ktorý si včelár zvolí (liečivá). Liečivá na liečenie klieštika sú voľne predajné (existujú dve kategórie liečiv - ako u ľudí, na lekársky predpis a voľne predajné, tie voľne predajné môže predávať hocikto - včelárske obchody, drogérie, obchody s chémiou, klasické lekárne, vetrinári atď.) Čo sa kyselín a ich použitia na liečenie klieštika v SR týka, kyseliny nemôžu byť na zozname povolených liečiv, pretože nejde o registrované liečivá, ale o prírodné zlúčeniny. Liečivom sa to stáva až vtedy, ak je tomu daný iný názov a niečo, napríklad nosič, ktorým sa prírodná zlúčenina zmení na patentované liečivo. Čisto prírodné zlúčeniny samé o sebe vraj nie sú a ani nemôžu byť registrovanými liečivami a tým pádom nemôžu byť na zozname povolených ani zakázaných liečiv. Holt, slovo veterinára. Inu, potvrdil mi i to, že sa nemusí liečiť len povolenými liečivami, pretože všetko, čo nie je zakázané, je povolené, ale naopak to neplatí. Takže tak to máme v SR. Myslím, že sme naozaj, čo sa týka liečby a prístupu ku klieštikovi zo strany štátu, o hodne napred pred ČR. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Víťa - 21.04.2016 08:15 AM (20.04.2016 10:01 PM)Tomáš Palata napsal(a): Zeptal jsem se veterinářky, co bych si mohl objednat a za kolik. Varidol, gabon..., nebyl problém. O nějakém receptu nepadlo z její strany ani slovo.Protože je to právě veterinář, kdo má právo psát recepty ![]() ![]() ![]() (20.04.2016 10:37 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): Liečivá na liečenie klieštika sú voľne predajné (existujú dve kategórie liečiv - ako u ľudí, na lekársky predpis a voľne predajné, tie voľne predajné môže predávať hocikto - včelárske obchody, drogérie, obchody s chémiou, klasické lekárne, vetrinári atď.)Přesně tak to je i v Čechách. Jen Avartín, jak píše Macek, není volně prodejný ani u nás ani na Slovensku. (20.04.2016 10:37 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): Čo sa kyselín a ich použitia na liečenie klieštika v SR týka, kyseliny nemôžu byť na zozname povolených liečiv, pretože nejde o registrované liečivá, ale o prírodné zlúčeniny. Liečivom sa to stáva až vtedy, ak je tomu daný iný názov a niečo, napríklad nosič, ktorým sa prírodná zlúčenina zmení na patentované liečivo. Čisto prírodné zlúčeniny samé o sebe vraj nie sú a ani nemôžu byť registrovanými liečivami a tým pádom nemôžu byť na zozname povolených ani zakázaných liečiv. Holt, slovo veterinára. Inu, potvrdil mi i to, že sa nemusí liečiť len povolenými liečivami, pretože všetko, čo nie je zakázané, je povolené, ale naopak to neplatí. Takže tak to máme v SR. Myslím, že sme naozaj, čo sa týka liečby a prístupu ku klieštikovi zo strany štátu, o hodne napred pred ČR.O tomhle se u nás diskutuje už mnoho let a názory (výklad zákonů) nejsou úplně jednotné. Na Slovensku mimochodem také ne - komora veterinárních lékařů, jejíž stanovisko jsem citoval, má jiný názor než ten váš veterinář. Není to ničí chyba je v tom vážně džungle předpisů a vyhlášek, nikdo se v tom myslím pořádně neorientuje. Jsou to vesměs vyhlášky a směrnice EU, takže na Slovensku, Rakousku, Německu nebo v Čechii - je to jedno. V Česku převládá názor, že "léčivo", které není registrované se nesmí použít jako léčivo, ale může se použít jako "potravinový doplněk" nebo tak něco, ale to už je opravdu hra se slovy. V česku bohužel podstatná hra se slovy, protože léčení je povinné ![]() Ale liší se praxe u včelařů? Je na Slovensku méně "chemiků" než v Česku? Když léky na recept jsou vlastně volně prodejné, tak mám trochu obavy... RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Jaro Stoklasa - 21.04.2016 09:46 PM Nie je menej chemikov. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - goro - 21.04.2016 10:25 PM Jaro konečne si napísal niečo reálne pravdivé, že napriek tomu ako "ideálne" popôisuješ pomery v boji s klieštikom včelým na Slovensku si napísal že chemikov je na slovensku dosť... mrzí ma že ti musím odporovať ale nie je to ani u nás , že každý včelár môže robiť čo chce, zo zákona musíme viesť "knihu veterinárnych úkonov", kde musí byť uvedené kedy a aký prípravok si použil pri ničení klieštika vo včelstvách... Pravdu máš jedine v tom, že je na včelárovi, ktorý zo zoznamu "schválených veterinárnych prípravkov" pre včely použije... RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Milan Bencúr † - 21.04.2016 10:59 PM Si chovateľ matiek alebo kočuješ? Ja síce nie som členom žiadnej včelárskej organizácie, ale členovia zväzu alebo spolku z môjho okolia žiadnu veterinárnu knihu nevedú. Viem len toľko, že pri preventívnych prehliadkach uvádzajú do zápisu veterinára prípravky, ktoré vo včelstvách použili. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Jaro Stoklasa - 22.04.2016 07:01 AM Goro spýtam sa na tú veterinárnu knihu úkonov. I keď sa mi to nezdá. To, že máš viesť zápis však neznamená, že ťa niekto núti liečiť, ale že ak liečiš máš viesť záznam. To si neodporuje. Ale opýtam sa na povinnosť tých zápisov. (21.04.2016 10:25 PM)goro napsal(a): Jaro konečne si napísal niečo reálne pravdivé, že napriek tomu ako "ideálne" popôisuješ pomery v boji s klieštikom včelým na Slovensku si napísal že chemikov je na slovensku dosť... Goro z tvojho príspevku vyplýva, že doteraz som písal samé nepravdy. No ja som všetko, čo som napísal konzultoval s veterinárom, našťastie ich mám poblízku dosť medzi kamarátmi, ja sám som jedným z nich mohol byť, čo nie som a čo ma veľmi mrzí. Ak som však klamal, tak potom ti každý rok príde nariadenie o povinnosti liečiť varoázu a aj zoznam liečiv, ktoré si povinný do včiel dať a v akom čase. A tým pádom si absolútny unikát v SR, lebo o nikom inom takom neviem. Ja som totiž tými príspevkami vravel to, že povinnosť liečiť varoázu v SR nie je, že je to dobrovoľné, že včelári liečiť nemusia ak nechcú, ak chcú tak je potom výber liečiv úplne na nich a že sa to nekontroluje z titulu nariadenia zákona. Čo v tom je nepravda? Kde je napísané o povinnosti liečiť, kde je napísaný zoznam zakázaných liečiv a kto chodí vykonávať kontrolu na liečenie varoázy? RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - goro - 22.04.2016 09:19 PM (22.04.2016 07:01 AM)Jaro Stoklasa napsal(a): ... ale že ak liečiš máš viesť záznam..nepatríš asi k včelárom v žiadnom spolku (nemusíš) ináč by si vedel že to nie je na vlastnom rozhodnutí včelára... (21.04.2016 10:25 PM)goro napsal(a): ...ale nie je to ani u nás , že každý včelár môže robiť čo chce, zo zákona musíme viesť "knihu veterinárnych úkonov", kde musí byť uvedené kedy a aký prípravok si použil pri ničení klieštika vo včelstvách...za týmto si stojím!!! (22.04.2016 07:01 AM)Jaro Stoklasa napsal(a): Goro z tvojho príspevku vyplýva, že doteraz som písal samé nepravdy.Ak si to tak pochopil, ospravedlňujem sa ... relatívna pravda je tvoje tvrdenie... (22.04.2016 07:01 AM)Jaro Stoklasa napsal(a): povinnosť liečiť varoázu v SR nie je, že je to dobrovoľné, že včelári liečiť nemusia ak nechcú...ja nemám kamarátov veterinárov, ale náš veterinár chodí na každú včelársku schôdzu, pri kontrole mojich včiel chcel vedieť dátumy a prostriedky použité proti varoáze, pýtal po mne tú knihu verinárnych úkonov a dosť sa mu kabonilo čelo, keď som mu to len vytlačil z počítača, kde to ja osobne evidujem... (22.04.2016 07:01 AM)Jaro Stoklasa napsal(a): Kde je napísané o povinnosti liečiť, kde je napísaný zoznam zakázaných liečiv a kto chodí vykonávať kontrolu na liečenie varoázy?neviem momentálne citovať zákon , podľa ktorého je chovateľ povinný liečiť včely voči varoáze, môžeš si ešte raz prečítať, čo ti v tomto vlákne písal Víťa.... ale existuje každoročne vydávaný zoznam doporučených liekov na boj s varoázou vydávaný veterinou, (zakázané prípravky, pozri znovu Víťu.. ![]() na kontrolu chodí buď veterinár alebo AUVL -asistent úradného veterinárneho lekára teda preškolený včelár... k tej knihe to čo písal Viťa... + toto https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/prilohy/SK/ZZ/2004/504/20040915_3095008-2.pdf http://www.ivvl.sk/index.php?page=93 Jaro týmto diskusiu na tému z mojej strany končím, nemienim ti búrať tvoje domnienky... RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Milan Bencúr † - 22.04.2016 10:53 PM Sú zootechnické postupy na zozname veterinárnych úkonov? Sú. A to dokonca na prvom mieste! Na druhom mieste v poradí je tepelné ošetrovanie včelstiev. A až na treťom mieste, poslednom, sú chemické prípravky. Nikde nie je napísaná povinnosť liečiť varroázu doporučenou chémiou. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Jaro Stoklasa - 22.04.2016 10:55 PM Goro, kde je napísané, že včelár je povinný liečiť varoázu? Zákon, nariadenie, predpis, smernica. Lebo zoznam liečiv, či už povolených alebo zakázaných nehovorí nič o povinnosti liečiť. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Rasťo 71 - 22.04.2016 11:03 PM Jaro , každý včelár je povinný nechať si prezrieť včelstvo ( jarné prehliadky) alebo mimoriadne prehliadky, sám si to zažil pri MVP u Vás ,preto že včely zalietavajú do iných úľov, tým sa šíria choroby, liečiť - starať sa o včely tak, aby si nespôsobil škody sebe tj. tvojím včelám ale aj včelám v okolí , je jedno či si organizovaný alebo nie.Včely sa považujú za zvieratá v zmysle zákona a predpisov o ochrane zvierat chovaných na hosp. účely. Buďme radi že to tu máme organizované, vieš si predstaviť čo by to tu bolo keby si každý konal podľa seba? A medzi nami, ak ti AUVL alebo veterinár nájde včelstvá v poriadku , tak sa ti s prepáčením vykašle na knihu vet. úkonov , ale ak je to opačne ,teda máš zanedbané včelstvá , vtedy ju bude pýtať! Ono , to prezeranie včelstiev nie je až tak honorované , je to asi 66 centov za včelstvo , ale len raz do roka! To je odmena pre AUVL, a veterinár má kopec inej roboty - hodnotnejšej ako je prezeranie včelstiev, preto sú tu AUVL! RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Jaro Stoklasa - 22.04.2016 11:08 PM Ja nespochybňujem knihu veterinárnych úkonov. Ak je taká povinnosť, treba ju viesť. Ale povinnosť viesť knihu veterinárnych úkonov nehovorí nič o povinnosti liečiť varoázu. Hovorí len to, že ak liečiš varoázu, máš viesť o tom záznam. Nehovorí to o povinnosti liečiť. Ak to od teba veterinár žiada, opýtaj sa ho, kde je napísané o povinnosti liečiť varoázu. Ja som sa to totiž pri poslednej prehliadke pýtal. A odpoveď bola, že nikde. Veľmi ma bude zaujímať odpoveď tvojho veterinára... Na prehliadky chodia aj ku mne. I asistenti i veterinári. Nikdy nič nepýtali. Vo zväze som bol. Teraz som neorganizovaný. Možno netreba búrať moje, ale tvoje domnienky goro... Ja som si tie veci nevycucal z prstu, či tomu veríš alebo nie. Ja som si to fakt zisťoval u veterinárov a dokonca viacerých. Mám z týchto príspevkov pocit, že sa tu zamieňajú mnohé veci a to jednak povinnosť vyplývajúca zo zákona ohľadom liečby varoázy, etický prístup včelára vo vzťahu ku kolegom včelárom a kniha veterinárnych úkonov. Ale ešte nikto tu nenapísal ten zákon, či predpis, kde je striktne napísané, že včelár v SR je povinný liečiť včelstvá na varoázu. Ak taký je, určite tam je napísané aj kedy, za akých podmienok (kedy je toľko klieštika,že už je potrebná liečba atď.) a aj kto stanoví, že je už tá hranica presiahnutá a tým pádom musí byť kontrola zo strany štátnych úradov, koľko je vo včelstvách klieštikov... Je tomu tak v SR? NIE JE. Tento postup je typický v ČR. V SR je včelárom varoázu odporúčané nie prikázané liečiť, odporúčané sú aj liečivá. Zákon však nikde neukladá povinnosť liečiť varoázu... Najprv by musel ukladať povinnosť ju monitorovať a následne monitoring kontrolovať, aby mohol uložiť povinnosť liečiť. Chcem ten zákon, či predpis. Som zvedavý, kto ho nájde. Nezaujíma ma, čo je etické, čo hovoria asistenti, chcem vedieť, na základe čoho tvrdia to, že je to povinné, lebo povinnosť mať knihu vetrinárnych úkonov ani zoznam povolených liečiv nehovoria nič o povinnosti varoázu liečiť. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Debora - 23.04.2016 02:36 AM Na Slovensku, stejně jako v celé EU, není povinné hlášení varroázy z důvodu celoplošného výskytu. Kontrola a opatření pro tlumení varroázy v Slovenské republice jsou pouze doporučené. Důležitým faktorem při výběru léčiv na tlumení varroázy je nebezpečí vzniku reziduí v produktech včel. Proto se přednostně doporučuje použít biotechnické metody. Pro správný moment ošetření je rozhodující intenzita nárůstu populace kleštičkami a ne hodnota denního spádu. Včelař musí sám poznat jaký nárůst infekce je pro jeho včelstvo hraniční a podle toho může využít jen registrovaných a doporučených léčiv. ![]() ![]() Na Slovensku, rovnako ako v celej EÚ, nie je povinné hlásenie varroázy z dôvodu celoplošného výskytu. Kontrola a opatrenia pre tlmenie varroózy v Slovenskej republike sú len odporúčané. Dôležitým faktorom pri výbere liečiv na tlmenie varroázy je nebezpečenstvo vzniku rezíduí v produktoch včiel. Preto sa prednostne odporúča použiť biotechnické metódy. Pre správny moment ošetrenia je rozhodujúca intenzita nárastu populácie klieštika a nie hodnota denného spádu. Včelár musí sám spoznať aký nárast infestácie je pre jeho včelstvo hraničný a podľa toho môže využiť len registrovaných a odporúčaných liečiv. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Milan Bencúr † - 23.04.2016 07:55 AM (22.04.2016 11:03 PM)Rasťo 71 napsal(a): ...každý včelár je povinný nechať si prezrieť včelstvo ( jarné prehliadky) alebo mimoriadne prehliadky, sám si to zažil pri MVP u Vás ,preto že včely zalietavajú do iných úľov, tým sa šíria choroby, liečiť - starať sa o včely tak, aby si nespôsobil škody sebe tj. tvojím včelám ale aj včelám v okolí , je jedno či si organizovaný alebo nie.Včely sa považujú za zvieratá v zmysle zákona a predpisov o ochrane zvierat chovaných na hosp. účely. Daj niekomu funkciu a vymyslí lajstro, hovorí citát z môjho obľúbeného televízneho seriálu o básnikoch v Čechách. Veterinárne prehliadky v odôvodnených prípadoch predsa nikto nespochybňuje. Treba si však položiť otázku, komu každoročné celoplošné jarné prehliadky vyhovujú? Veterinárom, včelárom, včelám, výrobcom liečiv? Ako môže niekto tvrdiť, že roje žijúce divoko. alebo moje včely, vedené na prirodzenej stavbe, prípadne na nerozoberateľnom diele, spôsobujú škody včelám v okolí? Komerčný včelár nebude bez chémie nikdy úspešný. Prečo mňa, drobného včelára, chce nútiť nejakou zákonnou normou ziskuchtivý kovo-roľník s päťdesiatimi rodinami včiel používať jeho postupy s preventívnou chemoliečbou? U ktorého hospodárskeho zvieraťa predchádza sedliak chorobám preventívnym podávaním liekov? Nepoznám takého. Kovo-roľník trávi celé dni vo svojom hlavnom zamestnaní a na svoje včelie hospodárstvo nemá čas. Ja som pri včelách každý deň. A ja, včelár s desiatimi alebo pätnástimi včelstvami, si vystačím aj s prevažujúcimi zootechnickými postupmi. To včely komerčného včelára, a do prírody zaletené roje z jeho včelstiev, ktorých je nepomerne viac ako tých mojich, neohrozujú včely na mojej včelnici a v okolí? Prečo mám nechať podrobiť moje včelstvá jarnej prehliadke, keď u nich príznaky choroby nepozorujem a v mojom okolí nikto nebezpečné ochorenie včelstiev nehlásil? Jarné prehliadky sa robia kvôli hnilobe a moru včelieho plodu, nie kvôli klieštikovi. Prečo niekto bezdôvodne, za 66 centov, zasahuje do môjho majetku? Kvôli kočujúcim včelárom, aby neťahali včely do ohniska? Pri desiatich rodinách je to 6,60 € a pri stovke 66,- €. Toľko peňazí včelár s desiatimi rodinami v dotáciách nedostane. Ešte musí doplatiť členské v spolku, aj cestovné veterinárovi a k tomu mu aj včelstvo rozobrať a dielo s plodom po rámiku predložiť na prehliadku. Ja kočujúcich včelárov v našom chotári nechcem. Ten príde na pár týždňov, donesie vírusy, určite aj množstvo klieštikov, a odíde. Ale privítam cezpoľného včelára s dochádzaním na trvalé stanovište jeho včelstiev v našom chotári. Myslím, že naše dedinské včely stačia na okolitú prírodu. Prečo môj názor drobného včelára na komerčné postupy vo včelárskych technológiách nie je medzi tými veľkými včelármi rešpektovaný? V prípade hniloby a moru je síce liečba chémiou možná, ale na Slovensku nie je dovolená. Preventívnym opatrením včelára je len pravidelná obnova včelieho diela a dezinfekcia úľového prostredia. Z toho logicky vyplýva, že včelár musí do knihy veterinárnych úkonov zapisovať množstvo každoročne obnoveného diela v každom včelstve a spôsob dezinfekcie úľov. Samozrejme, že tam bude zapísaný aj spôsob znižovania počtu roztočov Varroa vo včelstvách. Ale to všetko mám predsa poznačené v poznámkach! Aby môj príspevok nevyznel zaujato musím s potešením skonštatovať, že na včelárskych akciách spoznávam čoraz častejšie veľkých včelárov, ktorí fandia drobným včelárom s uznaním pri venovaní dostatku času svojmu koníčku. A keď sa ten najzodpovednejší vedúci pracovník z Ústavu včelárstva v Liptovskom Hrádku na veľkej včelárskej akcii vyjadrí, že včelári musia pri ošetrovaní včelstiev venovať viac pozornosti prirodzenejším, zootechnickým postupom a nespoliehať sa len na pohodlné chemické ošetrovanie, tak to je obrovský prínos do pozitívneho myslenia vo včelárskej obci. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - goro - 23.04.2016 11:28 PM (22.04.2016 11:08 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): .... Možno netreba búrať moje, ale tvoje domnienky goro... Ja som si tie veci nevycucal z prstu, či tomu veríš alebo nie.Jaro, ja som ti napísal, že nemienim ďalej o tomto diskutovať, ale ty si ma až v dvoch príspevkov vyzval aby som konkretizoval , svoje tvrdenia. Ťaží sa ti otvoriť zákon a naštudovať si ho, odvolávaš sa na info od svojich priateľov veterinárov. Poznám aj takých veterinárov , ktorí v živote nevideli živú včelu, čím ale netvrdím že sú tvojimi priateľmi. Čiže ešte raz, vlastník zvierat sa musí starať o ich zdravie, na to je zákon!!! A podľa tohoto zákona si povinný chovať včely tak, aby boli zdravé, pričom klieštikovitosť je v prílohe č.5 označená za chorobu, ktorú ty sám musíš nahlasiť vetrinárovi že klieštika vo včelách máš !!! (a nie že sa môžeš rozhodnúť či budeš liečiť alebo nie, lebo ti to nikto neprikazuje!!!). Pozri si aspon tento výcuc zo zákona a toto je skutočne to posledné, čo k téme chcem písať (dal som si námahu a som ho prečítal, vybral som ti niektoré pasáže...) Zákon o veterinárnej starostlivosti - Zákon č. 39/2007 Z. z. § 6 Štátna veterinárna a potravinová správa (2) Štátna veterinárna a potravinová správa f) vykonáva klasifikáciu chovov, regiónov alebo oblastí z hľadiska výskytu chorôb uvedených v § 17 a v prílohách č. 4 a 5, l) vedie aktuálne zoznamy ...... oblastí klasifikovaných z hľadiska výskytu chorôb uvedených v prílohách č. 4 a 5, § 20 Zdravotné požiadavky pri premiestňovaní zvierat, násadových vajec a zárodočných produktov (5) Na účely prevencie a kontroly chorôb zvierat uvedených v prílohách č. 4 a 5 je vlastník alebo držiteľ zvierat povinný hlásiť podozrenie na ne alebo ich výskyt orgánu veterinárnej správy. § 22 Ochrana zvierat (1) Vlastník alebo držiteľ zvieraťa je povinný pri chove zvierat alebo držaní zvierat zabezpečiť ich ochranu a pohodu, ktorou sa rozumie dosiahnutie takého vzťahu medzi prostredím a každým individuálnym zvieraťom, ktorý s ohľadom na druh zvieraťa, stupeň jeho vývoja, prispôsobenia sa a domestikácie zaručí jeho dobrý zdravotný stav..... ŠTVRTÁ ČASŤ POVINNOSTI PRÁVNICKÝCH OSÔB A FYZICKÝCH OSÔB VO VETERINÁRNEJ OBLASTI § 37 Povinnosti vlastníkov, (1) Vlastník, ... 2) Osoby uvedené v odseku 1 sú ďalej povinné a) pri kontrole chorôb zvierat a hlásení chorôb 1. bezodkladne hlásiť orgánu veterinárnej správy každé podozrenie na chorobu uvedenú v § 17 a 18 a choroby uvedené v prílohách č. 4 a 5.... 2. dodržiavať povinnosti, ktoré nariadil orgán veterinárnej správy v prípade výskytu choroby alebo podozrenia na výskyt chorôb uvedených v prvom bode, 3. zabezpečiť prevenciu, kontrolu a eradikáciu chorôb zvierat podľa § 46 a preukázať výsledky vyšetrení príslušnému orgánu veterinárnej správy, § 46 Národný program eradikácie chorôb zvierat Na prevenciu, kontrolu a eradikáciu chorôb zvierat uvedených v prílohách č. 4 a 5 a podľa osobitného predpisu67a) schvaľuje ministerstvo na návrh hlavného veterinárneho lekára národné programy eradikácie chorôb zvierat. https://www.kvlsr.sk/ganet/kvlsr/portal.nsf/e1d582447f17ef4dc125730100241213/ea517ef22c26648cc125741d003f7c90/$FILE/osetrenie-vcelstiev-kliestikovitost-2007.pdf § 48 Priestupky (1) Priestupku sa dopustí ten, kto a) neohlási bezodkladne orgánu veterinárnej správy každé podozrenie na chorobu uvedenú v § 17 a 18 a choroby podľa príloh č. 4 a 5 alebo úhyn zvieraťa a neumožní jeho vyšetrenie, b) nedodrží povinnosti, ktoré nariadil orgán veterinárnej správy v prípade výskytu alebo podozrenia na výskyt choroby uvedenej v § 17 a 18 a chorôb podľa príloh č. 4 a 5, (2) Za priestupok uvedený v odseku 1 možno uložiť pokutu do 663, 88 eura. (8) V blokovom konaní možno uložiť za priestupok podľa odseku 1 pokutu do 300 eur. Príloha č. 5 k zákonu č. 39/2007 Z. z. CHOROBY, KTORÉ PODLIEHAJÚ HLÁSENIU A KTORÉ MÔŽU BYŤ ZARADENÉ DO NÁRODNÉHO PROGRAMU ERADIKÁCIE - Hniloba včelieho plodu Včely - Klieštikovitosť a akariáza Včely RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Milan Bencúr † - 24.04.2016 09:11 AM Janko, ale to je o povinnosti hlásiť podozrenie na chorobu a nie o povinnosti preventívne liečiť chémiou. Klieštikovitosť "nie je" choroba. V zásade platí, že včelár sa má o svoje včely postarať tak, aby počty klieštikov vo včelstve boli na udržateľnej úrovni. To však neznamená, že preventívne opatrenia včelára v jeho postupoch musia byť výlučne orientované na chemické ošetrovanie včelstiev. Preto sú podľa množstva napadnutia včelstiev roztočmi Varroa liečivá v postupoch ošetrovania doporučené a nie prikázané. Hniloba a mor včelieho plodu sa dajú liečiť antibiotikami, klieštikovitosť nie. Klieštikovitosť je rozšírená v každom úli, je to napadnutie plodu aj dospelých včiel roztočom Varroa. Ak by bola klieštikovitosť považovaná za nebezpečnú chorobu, tak by veterinári museli zakázať obchodovať medzi včelármi, čiže museli by zakázať obchodno-dodávateľské vzťahy, predaj včelích matiek, predaj odložencov, predaj včelstiev, premiestňovanie včelstiev, čo sú metódy priemyselných foriem včelárenia, ktoré najviac rozšírili a stále šíria roztočov Varroa vo svete. Hlásenie všetkých podozrivých alebo potvrdených ohnísk v sledovanej oblasti súlade s § 20 ods. 5 zákona č. 39/2007 Z.z. na účely prevencie a kontroly chorôb zvierat, uvedených v prílohách č. 4 a 5 je vlastník alebo držiteľ zvierat povinný hlásiť orgánu veterinárnej správy podozrenie alebo výskyt chorôb. Podľa § 37 ods. 2 písm. a) bod 1. zákona č. 39/2007 Z.z. vlastník a držiteľ je povinný hlásiť orgánu veterinárnej správy bezodkladne každé podozrenie na chorobu, úhyn zvieraťa a umožniť jeho vyšetrenie. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Jaro Stoklasa - 24.04.2016 09:15 AM Goro, vyčkaj chvíľku. Požiadal som o oficiálne stanoviská tri inštitúcie, tak uvidíme. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - goro - 24.04.2016 10:00 AM milan ale nám sú veci jasné, nikdy som nepísal že proti klieštiku treba "preventívne" používať chémiu, to by mi huba odpadla a to nepíše ani veterinárna správa... To tvrdenie, že klieštik vo včelách neznamená že sú choré (však by potom neboli zdravé žiadne) je teda relatívne správne ale je v rozpore s platným veterinárnym zákonom, kde je klieštikovosť včelstva v prílohe č. 5 uvedená ako choroba....(ktorú treba hlásiť (!) a samozrejme liečiť.... Jaro len chcel vedieť , kde je v zákone povinnosť liečiť včely proti klieštikovi, tak som mu tu citoval platný zákon, kde ešte stále je klieštikovitosť uvedená ako choroba včiel a je tam všeobecne platný paragraf: § 22 Ochrana zvierat (1) Vlastník alebo držiteľ zvieraťa je povinný pri chove zvierat alebo držaní zvierat zabezpečiť ich ochranu a pohodu, ktorou sa rozumie dosiahnutie takého vzťahu medzi prostredím a každým individuálnym zvieraťom, ktorý s ohľadom na druh zvieraťa, stupeň jeho vývoja, prispôsobenia sa a domestikácie zaručí jeho dobrý zdravotný stav..... šikovný právnik by z tohoto paragrafu suverénne namietal, že ak včelár nerieši klieštikovitosť, vytvára pre včelstvo nepohodu a ohrozuje jeho zdravotný stav, ergo pri objavení klieštika vo včelstve musí začať klieštika likvidovať (povolenými prípravkami a postupmi podľa rozhodnutia veterinárnej správy)... RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Rasťo 71 - 24.04.2016 11:18 AM Vážený ........a to sme Hnutie kde dávame šancu včelám ![]() Neviem, neviem čo si o nás myslia tý čo to tu čítajú, Jaro nik ti nekáže zapisovať , nahlasovať , ale uvedom sa! Si tu predstaviteľ vysoko vzdelanej inteligencie, buď sám sebou, tebe by sa páčilo keby si kupoval včely od niekoho a na otázku či sa stará a lieči včely by ti vymenoval všetko čo robí , a nič nemá zapísané v poznámkach, len tak tápe v pamäti ???? Veril by si mu? U nás aspoň v SVS dávali na poslednej schôdzi úlové karty, úplne stačí , jednoduché prehľadné a praktické , na stránke SVS si ich môžeš stiahnuť a tlačiť do nemoty. Jaro , prepáč! Ale ľudí motivovať k tomu aby vzdorovali odborníkom , to sa už dnes nenosí! A potom..........sám si odborník , ako by sa ti páčilo keby hocikto spochybňoval? Ja tvrdím len jedno , nepoužíval som knihu vet. úkonov , ale požíval som obyčajný včelársky zápisník , a zmestilo sa tam všetko ! To mi ver . RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Jaro Stoklasa - 24.04.2016 11:25 AM Goro, ja sa nechcem hádať. Ale ak tvrdíš, že varoázu treba hlásiť, tak určite podávaš každý rok vzorne hlásenie o výskyte klieštika. Zaujímalo by ma, akú odpoveď ti vždy pošle príslušný veterinárny úrad, na ktorý to hlásenie zasielaš. Logicky by ti mal prísť príkaz na liečbu. (24.04.2016 11:18 AM)Rasťo 71 napsal(a): Vážený ........a to sme Hnutie kde dávame šancu včelám Kde som písal, že som proti liečbe a proti knihe veterinárnych úkonov? Preto som písal príspevok a zamieňaní viacerých vecí. Ja tu riešim, či je hlásenie a následne liečenie varoázy povinné zo zákona a nie, či treba liečiť alebo viesť zápis. Ja liečim a vediem si zápisy. Ale robím to dobrovoľne. Podľa mňa a podľa slov veterinárov, s ktorými som sa rozprával, neexistuje zákonná povinnosť varoázu hlásiť ani liečiť. Ja sa nesporím o to, či je to dobré alebo zlé. Ja si myslím, že je správne s varoázou bojovať a aj si viesť záznamy. No zároveň tvrdím, že to nie je povinnosť stanovená zákonom. A o tom sa tu sporíme. Nie o vhodnosti či nevhodnosti liečby či spôsobu liečby, ale o to, či je taká povinnosť daná zákonom alebo nie. O ničom inom. Čo sa týka boja s varoázou a poznámkovania si zásahov do včelstiev, som jednoznačne zástancom toho, čo aj ty. Ale o tom tento spor nie je. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Milan Bencúr † - 24.04.2016 02:07 PM Citace:§ 22 Janko, primeranú starostlivosť o hospodárske zvieratá, teda aj o včely, tu predsa nikto nespochybňuje. Zákon č. 39/2007 rieši možnosti liečby včelstiev doporučenými prípravkami, ale neprikazuje povinnosť chemicky ošetrovať včelstvá na jar, v lete, v jeseni a v zime. Môže dôjsť k takému riešeniu v prípade, že tak rozhodne príslušný epizootológ. Napríklad v 80. rokoch minulého storočia sme dva roky na príkaz okresného epizootológa liečili včelstvá aj na jar, po prelete. Jeden rok sme natierali plod a druhý rok sme dymili. Vtedy však bolo "normálne", že vo včelstvách padlo aj 10000 klieštikov. A včelstvá ten nápor roztočov po dymení bez ťažkostí ustáli. V bežnom živote o chemickom ošetrení včelstiev rozhoduje včelár sám a vyberie si doporučený chemický prípravok podľa rozsahu napadnutia včelstva klieštikom. Včelstvá sú napadnuté klieštikom na celom území Slovenska. Z toho vyplýva, že nie je potrebné napadnutie klieštikom hlásiť veterinárom. Pravdepodobne tá povinnosť pretrváva v zákone vyše 30 rokov, od prvého objavu klieštika na našom území. S klieštikom sa musíme učiť včeláriť a musíme v praxi používať také postupy, aby včelstvá v zdraví prežívali. To však neznamená, že k udržateľným postupom patrí výhradne len chemické ošetrovanie včelstiev. Preto spomínaný zákon alternatívne prístupy podľa sily zamorenia včelstiev rešpektuje a pre chemické ošetrenie doporučuje viacero prípravkov. A ten právnik, podľa mňa, nemá šancu. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Debora - 24.04.2016 03:31 PM (24.04.2016 10:00 AM)goro napsal(a): § 22 (1) Vlastník alebo držiteľ zvieraťa je povinný pri chove zvierat alebo držaní zvierat zabezpečiť ich ochranu a pohodu, ktorou sa rozumie dosiahnutie takého vzťahu medzi prostredím a každým individuálnym zvieraťom, ktorý s ohľadom na druh zvieraťa, stupeň jeho vývoja, prispôsobenia sa a domestikácie zaručí jeho dobrý zdravotný stav..... Jan, právě tento zákon nám nařizuje tlumení varroázy konvenčním ošetřením minimalizovat, nebo ve prospěch přírodního výběru včely medonosné zcela vyloučit. Nikdo není schopen dokázat, že použití registrovaných "léků" zabezpečuje včele medonosné pohodu, dobrý zdravotní vztah a nebo že umožňuje přežití a množení včely medonosné v přírodě. Člověk může ovlivnit jednotlivé znaky včely medonosné a zakotvit je do její genetiky, bez ohledu na to, jest-li jsou pro jednotlivý druh užitečné. Příroda působí na každý vnitřní orgán, na každý odstín změny v genetické stavbě, a na celý mechanismus života. V nekonečně složitých vztazích k ostatním organismům a životnímu prostředí budou tudíž jen prospěšné znaky směřovat k sebezáchově a jejich vlastnosti zdědí jejich potomci. Ten výše zmíněný paragraf nás povzbuzuje převzít zodpovědnost za naší včelu medonosnou a šířit pouze včelstva, která v boji o život na Zemi zaručují svému druhu přežít. Jinými slovy, naším úkolem je najít cestu, jak využít a upevnit vrozené genetické mechanismy včely medonosné, které jsou založené na přírodním výběru a množení jedinců lépe přizpůsobených podmínkám, ve kterých žijí. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Rasťo 71 - 24.04.2016 08:50 PM (24.04.2016 02:07 PM)MilanBencúr napsal(a): Janko, primeranú starostlivosť o hospodárske zvieratá, teda aj o včely, tu predsa nikto nespochybňuje. Zákon č. 39/2007 rieši možnosti liečby včelstiev doporučenými prípravkami, ale neprikazuje povinnosť chemicky ošetrovať včelstvá na jar, v lete, v jeseni a v zime. Môže dôjsť k takému riešeniu v prípade, že tak rozhodne príslušný epizootológ. Napríklad v 80. rokoch minulého storočia sme dva roky na príkaz okresného epizootológa liečili včelstvá aj na jar, po prelete. Jeden rok sme natierali plod a druhý rok sme dymili. Vtedy však bolo "normálne", že vo včelstvách padlo aj 10000 klieštikov. A včelstvá ten nápor roztočov po dymení bez ťažkostí ustáli. Áno pán Bencúr, máte pravdu včely to ustáli, lenže vtedy sa do polnohosp. plodín nedávalo toľko chémie čo dnes! Čo má chuderka včielka robiť , keď jej nervový a imunitný systém , je každý deň napádaný postrekmi, jednoducho ich ten klieštik len doráža ![]() RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Jaro Stoklasa - 25.04.2016 03:50 PM Tak, prišla odpoveď z oslovených inštitúcií. Keďže nemám súhlas zverejniť mailovú komunikáciu, zverejním len krátke zhrnutie. Všetky inštitúcie odpovedali úplne rovnako. Najprv k hláseniu choroby. Varoáza spadá do kategórie chorôb, ktoré je povinné (klinické príznaky) zo zákona hlásiť na príslušnej veterinárnej správe podľa príslušného zákona (č. 39/2007 z. z. o veterinárnej starostlivosti v neskoršom znení). Neplatí to však o výskyte klieštika. Výskyt parazita sa teda nenahlasuje, ale nahlasujú sa klinické príznaky varoázy. A teraz k liečeniu: Všetky inštitúcie napísali zajedno: LIEČENIE VAROÁZY V SR NIE JE POVINNÉ, ALE DOBROVOĽNÉ, ROVNAKO AKO VÝBER LIEČIVA. Je na chovateľovi včiel, aký spôsob liečenia včelstiev si vyberie a aké liečivo či prípravok použije. Odborné inštitúcie z oblasti včelárstva vydávajú len odporúčania a metodické návody k správnej aplikácii liečiv alebo prípravkov na tlmenie varroózy. Pre poriadok ešte uvediem oslovené inštitúcie: Štátny veterinárny a potravinový ústav, Regionálna veterinárna správa Dolný Kubín, Výskumný ústav včelárstva Liptovský Hrádok a Ministerstvo pôdohospodárstva SR. Holt páni, máte tu teda aj oficiálne stanoviská všetkých dotknutých inštitúcií... A teraz hor sa na Stoklasu... RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Rasťo 71 - 25.04.2016 04:13 PM Neviem ako tebe , ale mne na mojich včelách záleží! Dôvody som opísal vyššie! Odo mňa bude počuť každý včelár , že včely liečiť musí , ak mu na nich záleží, naše dievčence si to zaslúžia! RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Jaro Stoklasa - 26.04.2016 01:19 PM Rasťo, ja liečim, som za liečbu (teraz bez ohľadu na spôsob liečby), ale to nič nemení na tom, že to nie je povinné. Ja vrelo odporúčam niečo s klieštikom robiť, ak chce človek zo včiel mať úžitok. Inak bude ten úžitok mizerný. Ale zákon to neprikazuje. To, že niečo nie je prikázané, neznamená, že sa to nemá robiť. Každý súdny včelár to predsa vie. Nechať včely napospas klieštikovi je síce zaujímavý experiment z pohľadu selekcie varoatolerantných včelstiev, ale z pohľadu mednej produkcie je lepšie využívať iné spôsoby boja proti včelím parazitom. Dobrovoľne. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - goro - 26.04.2016 07:39 PM (25.04.2016 03:50 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): Varoáza spadá do kategórie chorôb, ktoré je povinné (klinické príznaky) zo zákona hlásiť na príslušnej veterinárnej správe podľa príslušného zákona (č. 39/2007 z. z. o veterinárnej starostlivosti v neskoršom znení).Jaro čo si zistil? Zhrniem to do jednej vety: Výskyt varoázy v svojich včelách je včelár povinný zo zákona len nahlásiť na veterinárnu správu a liečiť varoázu nemusí... Čo sa stane keď to nahlási?...a prečo to vlastne musí hlásiť? ![]() (25.04.2016 03:50 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): A teraz hor sa na Stoklasu...Jaro, akože máme sa ti ospravedlniť, či "útočiť naďalej, že klameš" ![]() pre istotu ešte ti sem okopírujem zopár svojich vyjadrení, ktoré z nich odpoveď od "inštitúcií" ukázala ako nepravdivé? (21.04.2016 10:25 PM)goro napsal(a):čiže už dávno som sa ti ospravedlnil aj keď som nikdy nepísal, že klameš....(21.04.2016 10:25 PM)goro napsal(a): ...ale nie je to ani u nás , že každý včelár môže robiť čo chce, zo zákona musíme viesť "knihu veterinárnych úkonov", kde musí byť uvedené kedy a aký prípravok si použil pri ničení klieštika vo včelstvách...za týmto si stojím!!! btw. dokonca ani nenapadám formuláciu otázky, ktorú si dal inštitúciám, keby si bol žiadal o výklad paragrafu 37 (viď môj príspevok) bohvie akú by si dostal odpoveď a čo ešte širší pohľad na §22... (btw. prečo sú ich texty ich emailov "utajené", ak ich chcem poznať mám im poslať tú istú otázku??? ![]() ale dôležité pre túto diskusiu je že proste tvoje domnienky boli potvrdené.... you are king ![]() ešte že viem , že u svojich včiel varoázu obyčajne liečiš... ![]() RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Rasťo 71 - 26.04.2016 08:05 PM Napíšem to ináč : Ak včelár si svoju povinnosť splní, a nahlási veterinárovi , že má zvýšený výskyt klieštika, tak či tak mu veterinár nariadi liečiť, a zo zákona o vet. službe ti môže resp. príde skontrolovať! Takže klieštikovosť sa liečiť musí! RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Jaro Stoklasa - 26.04.2016 08:07 PM Nešlo vôbec o mňa. Ale o to, čo je pravda. Ja som neklamal ani nikoho z klamstva neobviňoval. A z mojej strany nepadlo ani slovo o ospravedlňovaní. Otázky na tie inštitúcie boli jasné. Či je povinnosť varoázu hlásiť a na základe akého právneho predpisu, kedy a čo presne hlásiť, či je zákonná povinnosť varoázu liečiť a čím je povolené ju liečiť, resp. čo je zakázané ohľadom liečby varoázy. A pýtal som sa aj na tie spomínané paragrafy. Maily nie sú vôbec tajné. Ale je vecou elementárnej slušnosti, nezverejňovať niečo, na čo som si nevyžiadal od dotyčných inštitúcií resp. ľudí súhlas. Ja mám skôr pocit, že to niektorí z vás poňali ako boj proti liečbe. Lenže o tom či liečiť alebo nie, tu nepadlo ani slovo, ani nebol o tomto tento spor. Išlo čisto iba o teoretickú rovinu na úrovni zákonov, čo je zo zákona povinné a čo nie. A tiež mám pocit, že ty si ten, kto túto diskusiu silou mocou niekam "hrotil" a chcel si dokázať svoju pravdu. Aj teraz to tlačíš niekam do zvláštnej roviny goro. Pre mňa odpoveďami dotknutých inštitúcií a týmto príspevkom vecná diskusia na tému zákonnej povinnosti hlásenia a liečenia varoázy skončila. Ak silou mocou musíte mať pocit, že máte pravdu, tak ju majte. A hľadajte kadejaké krkolomné formulácie. Ja sa túto hru hrať nepotrebujem, mám užitočnejšiu robotu. Vy pravdu nechcete hľadať, vy si ju chcete vytvárať. Nuž tvorte si ju... |