![]() |
léčba teplem - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Obecná diskuse (/forum-Obecna-diskuse) +--- Fórum: Obecná diskuse (/forum-Obecna-diskuse--39) +---- Fórum: Diskuse k plánovaným akcím ŠPV (/forum-Diskuse-k-planovanym-akcim-SPV) +---- Téma: léčba teplem (/tema-lecba-teplem) Stránky: 1 2 Všechny stránky |
léčba teplem - Kamil Kramný - 17.04.2015 08:40 PM Přátelé včel, reaguji na nejnovější tzv. Pí ár články (reklamní) na téma léčba teplem. 1-stojím si za svým článkem uveřejněným ve včelařství 1/2015 str. 21 2- reagoval jsem na článek ve včelařství 3/2015 př. Čapka s tím, že se divím proč léčí gabonem když má včely bez varroázy a také, že se dá úl vytápět jednodušeji, levněji a přesněji při použití el. proudu. Také jsem navrhl ať se včelařtí odborníci, které u nás máme k tomuto tématu vyjádří. Bohužel redakce včelařství tuto mou reakci nezveřejnila. Pro mne téma termosolární léčby je uzavřené a pokud jste byli informováni o jednání našich kolegů na MZ tak se nedivte. Přeji Vám zdravé včely a zdravý úsudek. Kamil Kramný http://www.apiterapie-kamil.cz RE: léčba teplem - Debora - 18.04.2015 02:31 AM (07.05.2013 01:46 PM)Roman Linhart napsal(a): Včelařské fórum pan Linhart píše, že využívá přímé sálání tepelných vln. Jelikož tepelná vlna nemá klasické vlnění, nemůže se úlem rovnoměrně šířit. Aby pan Linhart mohl v termosolárním úlu generovat rovnoměrné šíření tepelné vlny, musí použít klasické excitace optického záření ve formě modulovaného nebo pulzního světla ze slunečního záření pomocí lampy, nebo laseru, případně vybuzením elektromagnetického spektra v podobě X-ray paprsků. ![]() RE: léčba teplem - Jan Brunclík - 18.04.2015 06:55 AM Citace:Roman Linhart:„Tady za mnou kousek je obchod, kde pod střechou žijí včely. Jsou tam už sedmnáct let a varoáza je nezničila. Napadlo mě, že to může být i tou rozpálenou plechovou střechou,“Může, ale můžou tam hrát i jiné faktory. Třeba nějaké plísně, houby kdoví ![]() I tak je to dobrá zpráva, těch špatných už bylo dost ![]() RE: léčba teplem - Leoš Dvorský - 18.04.2015 08:34 AM Já jsem ten odkaz uvedl, protože mi to hodně lidí připomíná, ptá se telefonicky i emalily. Pochopitelně bych si přál, aby to panu Linhartovy vyšlo, ale jsem skeptický. Jednak je to berlička, které může upadnout a pak to vážně narušuje včelstvem v přírodě (kterému se my snažíme přiblížit, napodobit). Nevím, jak by to dopadlo, kdyby ve včelstvu byla medná komora nebo zásoby, jejich včasné dodání je předpokladem k tomu, aby včelstvo mělo biorytmus podobný nebo shodný s těmi včelstvy, která v přírodě přežívají bez ošetření. Teplo na V.d působí negativně, o tom žádná, jen si říkám, jak s tím naložit. Mezi jedem a lékem je rozdíl v dávce. Tady mi to přijde podobné i když se to na první pohled nemusí zdát. LD RE: léčba teplem - Crha Karel - 18.04.2015 09:27 AM (17.04.2015 08:40 PM)Kamil Kramný napsal(a): ... 1-stojím si za svým článkem uveřejněným ve včelařství 1/2015 str. 21 ...Zdravím Kamile. Ne každý z nás je členem ČSV a tedy i odběratelem Včelařství. Můžete sem ten svůj článek dát do přílohy? Díky. RE: léčba teplem - Ladislav Kohout - 18.04.2015 07:23 PM včelařství 1/2015 RE: léčba teplem - liptaka - 19.04.2015 10:31 AM A čo tak nechať včely viac stavať dielo(pri stavbe vyvíjajú teplotu okolo 40°C a to si myslím by malo byť postačujúce aspoň na sterilizáciu varroa) Skombinovať to s metodikou mednej komory p.Dvorského(zachovať ten prirodzený biorytmus) a nechať včely aby časť práce odviedli aj ony. RE: léčba teplem - Jindřich Šafránek - 19.04.2015 07:56 PM (19.04.2015 10:31 AM)liptaka napsal(a): A čo tak nechať včely viac stavať dielo(pri stavbe vyvíjajú teplotu okolo 40°C a to si myslím by malo byť postačujúce aspoň na sterilizáciu varroa) Teplo se šíří sáláním a nebo prouděním media , pokud slunce hřeje úl vrchem , sáláním to přes jeden či dva nástavky do dolního plodiště nedostanete. Teplým vzduchem jedině nějakým fukarem ale jak zabezpečit rozmezí teploty v plodišti aby neroztál vosk nahoře nevím. Přátelé, na posledním sletu v Brně byla i přednáška o termo-úlech , přednášející byl upřímný člověk a svá ( elektrická topná tělesa která dovedla udržovat požadovanou teplotu) nabízel z důvodu že " s tím končí " levně k prodeji. Co chcete slyšet víc ? RE: léčba teplem - Leoš Dvorský - 12.06.2016 12:44 AM Právě jsem se vrátil z Rokytna. Radek skvělý, Jirka Marx také. Účastníků skoro 30, bylo jedineční. Dokonce se zvažuje myšlenka, že ve stejném složení se sejdeme za rok s již trochu pokročilejší tématikou. Program splněn, ještě probíhal, když jsem odjížděl kolem 21.00 hod. Zítra ještě tzv. "doderná" a matečníky den před vyběhnutím, aby si je účastníci mohli dát do připravených oddělků doma. Velké poděkování K.Crhovi za zorganizování , Radkovi a Jirkovi za provedení semináře. Skoro celý den to bylo u včel a ve včelách. Občerstvení přiměřené, nálada výborná a hodně aktivní šancaři. Celý den natáčela a nahrávala ČT. Hold asi dobrej oddíl. ![]() Safra asi jsem to hodil do nesprávného vlákna. Prosím admina o nápravu. ld RE: léčba teplem - straka - 12.06.2016 08:51 AM 0)směrem k teplu O.K. správný směr-nepřímých důkazů je hodně ! (horké léto +, termosolárn úl +, včely pod střechou nap. samoobsluhy+, oddělky mají méně tepla -, silná včelstva-roje +, 7°C hranice nebytí,10°C včelstva ožívají, 15°C včely pracují, 20°C mnohem lepší pro včely, takže teplo jim dělá dobře+, atd jen sbírat podklady, V Africe varoázu nemají+, atd 1) problém: včelstva jsou nachlazená, potom varroa, následují viry 2) problém: včelaři jsou namožení a potom mají virozy 3) dobrá zpráva jsme blízko vyřešení problémů 4) soustředit se na "klimatizaci úlových sestav" 5) dále bez pořadí důležitosti naznačené směry, poznámky... 6) optimalizace "klimatizace" úlu noc/zimní období v řešení 7) odvod par vyřešen u beznástavkového úlu DEHTIN ověřuje se (dá se použít i u jiných úlových sestav) ještě změřit relativní vlhkost 8) prověření stávajících úlových sestav z hlediska "klimatizace" 9) beznástavkový úl DEHTIN (39x24) pro včelaře vyřešen, včely(roj) právě ověřují , zdržení je u "klimatizace" 10)pozor úl cenově materiál maximálně do 400 Kč 11)bylinky kolem úlu (dobromysl(oregano), tymián........ 12)topení elektricky v úlech možná nebude třeba, když se podaří vyřešit "klimatizaci" jinak 14)termosolární úl (drahé..... a ne každý má "střechu samoobsluhy") 15)připojte další nápady jak zvýšit teplotu u včelstva, jak včely nenachladit... Straka Dehtin RE: léčba teplem - straka - 12.06.2016 03:05 PM (19.04.2015 07:56 PM)Jindřich napsal(a): Přátelé, na posledním sletu v Brně byla i přednáška o termo-úlech , přednášející byl upřímný člověk a svá ( elektrická topná tělesa která dovedla udržovat požadovanou teplotu) nabízel z důvodu že " s tím končí " levně k prodeji. Co chcete slyšet víc ?Neříkal přednášející s jakými výkony topných tělísek dělal pokusy, jde v podstatě jen o regulaci, jako topidlo může sloužit jen světlo, vše se nakonec změní v teplo ? Na jakou teplotu vytápět prostor kolem chomáče 15-28°C?, aby nakonec včely nepodlehly dojmu, že je venku Jaro a vylétly zmrznout? Nejsem včela, ty nám to neřeknou, ale Leoš by mohl tušit ty hranice teplot a jak by to dopadlo. Sám přitápění vlněním(světlem)nevylučuji, ale ani neověřuji, chtěl bych o tom něco vědět. Straka Dehtín |