Forum Šance pro včely
Přišlo Šanci do mailu - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Obecné informace (/forum-Obecne-informace)
+--- Fórum: Nástěnka (/forum-Nastenka)
+--- Téma: Přišlo Šanci do mailu (/tema-Prislo-Sanci-do-mailu)

Stránky: 1 2 3
Všechny stránky

Přišlo Šanci do mailu - Crha Karel - 11.03.2015 03:06 PM

Dobrý den,
Jmenuji se Ondřej Martínek a jsem jednak začínající včelař (zatím ve stádiu studia a učení se pozorováním, i když letos bych rád začal sám) a jednak člen nově vznikajícího spolku se sídlem na Kutnohorsku, jehož hlavním cílem je podpora ochrany životního prostředí, tradic, řemesel atd. Jako začínající přírodně orientovaný včelař velice oceňuji Vaše stránky a činnost Vašeho hnutí. A co se týče našeho spolku, rádi bychom pořádali různé osvětové akce, kurzy a přednášky pro věřejnost a hledáme zkušeného včelaře, který by s námi na tomto chtěl spolupracovat. Proto se chci zeptat, jestli byste mi doporučili někoho z Vašich řad kdo by mohl mít zájem o spolupráci. Mohlo by se jednat o dlouhodobější spolupráci – sérii kurzů v průběhu roku, od výroby úlu po zazimování. Nebo nevíte o někom kdo už něco takového pořádá?

Předem děkuji za odpověď,
S pozdravem,
Ondřej Martínek
martinek_ondrej@yahoo.com

RE: Přišlo Šanci do mailu - Milan Bencúr † - 12.03.2015 12:58 PM

Ďalšia partia, ktorá nemá ani paru o včelách a chce zarábať na organizovaní kurzov pre začínajúcich včelárov. Aj na Slovensku sa takéto skupinky rodia ako huby po daždi. Žiadajú ma o lektorskú výpomoc za protislužbu víkendového pobytu v ich podnikateľskom zariadení a dokonca, niektorí, bez môjho vedomia, urobili zo mňa garanta ich "vzdelávacích" aktivít. Samozrejme, že som voči takýmto nekalým praktikám ihneď rázne zasiahol.

RE: Přišlo Šanci do mailu - Debora - 12.03.2015 01:44 PM

v obou případech, jak se v němčině říká: "Wasch mich, aber mach mich nicht nass". (Umyj mě, ale nenamoč mě)"

RE: Přišlo Šanci do mailu - Crha Karel - 12.03.2015 02:02 PM

Přátelé, není na takové hodnocení příliš brzo bez znalosti dalších detailů?

RE: Přišlo Šanci do mailu - Debora - 12.03.2015 02:12 PM

došla odpověď': "...kromě finanční odměny můžeme nabídnout třeba účast na jiných námi pořádaných kurzech (práce se dřevem, permakultura, práce s bylinami atd.) nebo jiných akcích našeho spolku – přednášky, setkání s ostatními neziskovkami z okolí s možností další spolupráce s nimi, popř. ubytování nebo uspořádání akcí v našich prostorech, popř. i nějaké naturálie z našeho malého hospodářství".

RE: Přišlo Šanci do mailu - Crha Karel - 12.03.2015 02:30 PM

Kontakt je na konci jeho příspěvku, zeptej se.

RE: Přišlo Šanci do mailu - Crha Karel - 05.08.2015 09:21 AM

Citace z mailu kurzívou.

Dobrý den,
jmenuji se Miroslav Barda a spolu s mým kamarádem pořádáme seminář o chovu včel v ležanech vi níže. nebo zde událost na facebooku.
Domnívám se, že by Vás seminář mohl oslovit, neboť je zaměřením podobný Vašemu názoru na chov včel, který prezentujete na Vašich stránkách
Pokud Vás semináš zaujme budu Vám vděčný za sdílení informací o něm.
Přeji Vám krásný den
Miroslav Barda

Seminář bude rozdělen do těchto tématických okruhů:

Začínáme včelařit v ležanech
Výhody větší plástové plochy z pohledu biologie a přirozeného chování včely
Přechod z nízkých rámkových měr na vysoké
Rozvoj včelstev a zásahy během roku
Využití pozorování na česně a v podmetu bez nutnosti nahlížení do úlů
Ukládání a získávání medu v ležanech a medobraní
Využití včelího díla, stavba v ležanech a voskové hospodářství – získávání vosku a uložení rámků, souší přes zimu bez nutnosti síření a chemické ochrany
Využití měsíčních cyklů a vlivu luny na život včel

Seminář je určen pro začínající včelaře i dlouholeté praktiky v oboru včelařství, nebo pro toho kdo se zajímá o biologii chovu včel na velkých(vysokých) plástvích – směrem k návratu k přirozenějšímu chovu včelstev. Rozsah cca 6 hodin s praktickou ukázkou. V průběhu semináře budou zodpovězeny dotazy.

Datum a čas konání: 15.8 začátek v 10:00 konec po 16 hodině
Cena semináře: 700 Kč v ceně je zahrnuto občerstvení (káva, čaj, voda a oběd)

Máte-li kdokoliv zájem se zúčastnit, písněte mi přes SZ, přepošlu celý mail i s mapou.
Karel

RE: Přišlo Šanci do mailu - Leoš Dvorský - 05.08.2015 10:09 AM

(05.08.2015 09:21 AM)Crha Karel napsal(a):  Citace z mailu kurzívou.

Dobrý den,
jmenuji se Miroslav Barda a spolu s mým kamarádem pořádáme seminář o chovu včel v ležanech vi níže. nebo zde událost na facebooku.
Domnívám se, že by Vás seminář mohl oslovit, neboť je zaměřením podobný Vašemu názoru na chov včel, který prezentujete na Vašich stránkách
Pokud Vás semináš zaujme budu Vám vděčný za sdílení informací o něm.
Přeji Vám krásný den
Miroslav Barda

Seminář bude rozdělen do těchto tématických okruhů:

Začínáme včelařit v ležanech
Výhody větší plástové plochy z pohledu biologie a přirozeného chování včely
Přechod z nízkých rámkových měr na vysoké
Rozvoj včelstev a zásahy během roku
Využití pozorování na česně a v podmetu bez nutnosti nahlížení do úlů
Ukládání a získávání medu v ležanech a medobraní
Využití včelího díla, stavba v ležanech a voskové hospodářství – získávání vosku a uložení rámků, souší přes zimu bez nutnosti síření a chemické ochrany
Využití měsíčních cyklů a vlivu luny na život včel

Seminář je určen pro začínající včelaře i dlouholeté praktiky v oboru včelařství, nebo pro toho kdo se zajímá o biologii chovu včel na velkých(vysokých) plástvích – směrem k návratu k přirozenějšímu chovu včelstev. Rozsah cca 6 hodin s praktickou ukázkou. V průběhu semináře budou zodpovězeny dotazy.

Datum a čas konání: 15.8 začátek v 10:00 konec po 16 hodině
Cena semináře: 700 Kč v ceně je zahrnuto občerstvení (káva, čaj, voda a oběd)

Máte-li kdokoliv zájem se zúčastnit, písněte mi přes SZ, přepošlu celý mail i s mapou.
Karel

Už jen ten začátek svědčí o nepochopení významu prostoru a funkce ležanu vůbec (význam vysokého plátu, a nízkého ne? Ten hoch neví, co píše. Slyšel někdy o překlopňákovém systému?). Kdo ten pán je a co za ním stojí, jakou organizaci zastupuje, jak dlouho včelaří. Ukazuje se, že se do včelaření stále více míchají lidé, kteří v něm vidí jen peníze. Komerční inzeráty bychom zveřejňovat neměli. Zdá se ale, že kdejaký začátečník nás považuje za blbečky, kteří budou plnit jeho peněženku. LD

RE: Přišlo Šanci do mailu - Crha Karel - 05.08.2015 11:19 AM

Já Ti Leoši rozumím, ale z pozice správce webu nemám právo relevantní zprávu určenou ŠPV nepředat dál. Každý ať s ní naloží dle své úvahy.
Nabídku na viagru bych samozřejmě nepřeposílal, tu my jako včelaři přeci nepotřebujeme Big Grin

RE: Přišlo Šanci do mailu - Leoš Dvorský - 05.08.2015 11:59 AM

(05.08.2015 11:19 AM)Crha Karel napsal(a):  Já Ti Leoši rozumím, ale z pozice správce webu nemám právo relevantní zprávu určenou ŠPV nepředat dál. Každý ať s ní naloží dle své úvahy.

To, že nás někdo osloví komerční nabídku, neznamená, že na ni musíme reagovat.
Když tady byla řeč o Nymsově úlu, to bylo řečí, že si chce přivydělat knížkou a přitom, on včelaří, včelaři u něj byli a viděli, každý se může rozhodnout i na základě osobní náveštěvy. Já to nepropaguji, ani jsem tu knížku nečetl, ale on má k nám asi mnohem blíže než tento dotyčný (docela rád bych se pletl). Ať dotyčný uvede odkaz na své stránky nebo jiné, materiály, kde se můžou účastníci hnutí přesvědčit kdo je a co dělá a pak se rozhodnout.
To by pak sem mohl napsat kde jaký podvodník a my mu na to naletíme .Takhle je to skutečně anonym a my mu třeba pomáháme k něčemu nekalému nebo neodbornému.
Také bych mohl dělat placené semináře ohledně volné stavby, varroatolerance, prostoru, včelaření na medu. Nedělám to. Podle mne si informace nechává platit ten, kdo jich má málo. Lidé jsou ale asi raději ochotni zaplatit i za zajíce v pytli, jak tak na to koukám. Máme tržní hospodářství, to ale neznamená, utrhnout, co můžu. Na našem letošním jarním semináři přednášel i Mgr. Solčanský. To je ten, co o volné stavbě přednášel PSNV v Brně. No pro mne to byl docela šok, jak povrchní informace podával po roce zkoušení a vzpomněl jsem si na M Bencúra, který mi tehdy volal a říkal, že začátečníci učí začátečníky. Ač jsem mu tehdy řekl, že je to dobře a že se to jednu také i oni naučí, musím mu dát za pravdu. Dnes každý chce být asi slavný a přitom nic neumí.
Nechal jsem ho být a jen se o významu volné stavby zmínil při své přednášce o varroáze a jak se jí dá využít, resp. jak to dělají včely v přírodě. Bylo vidět, že se s tím setkal prvně, jak horlivě psal a pak ještě za mnou přišel a děkoval, že se opět něco dozvěděl. Jenže vědět a umět je rozdíl. Opět se mi potvrdilo. Kdo neumí, učí, kdo neumí ani učit, učí ty, co učí. Na tohle téma ho určitě již nepozveme, byť je pedagog a z formálního hlediska ta přednáška úroveň měla. Já sem přesvědčen, že přednášet má ten, kdo má vše ověřeno praxí nebo alespoň většinu. Asi to nejde u všeho a trocha teorie je také třeba.
Ten diletantismus a plagiátorství se nějak u nás rozmáhá. Nedávno mi jeden člen ČSV (záměrně píši obecně) přinesl práci jednoho našeho včelaře. Údajně za ní dal kolega XXXX (záměrně nepíši kolik,aby nebylo vidět o koho jde) a chtěl mé vyjádření a poukázal na dost zásadní chyby. Protože dotyčné znám velice dobře, jak myslí a konají, byl jsem zdrženlivý a spíš toho autora ne snad hájil, ale nehaněl a snažil najít spíše odůvodnění, proč má ten názor, ačkoliv to je skutečně nezralá práce a jen dokazuje, proč je dotyčný tam, kde je (tedy podle mne, bez nároku na absolutní pravdu). Je chytrý a pracovitý, to jo, ale absolutně bez invence a proto nemůže ani vidět nové věci a vlastně i věci podstatné a ani objektivně hodnotit. To jen mezi námi děvčaty. To je hrozně málo. Ještě, před 5-ti roky bych se mu možná škodolibě posmíval a nechal mu to veřejně sežrat. Nyní mi to ale bylo líto protože takovéto práce věci nepomohou a nepomohlo by tomu ani moje vyjádření, či dokonce posměch. Třeba jsem udělal chybu, protože dotyčný mne pomlouvá, kde může, asi ze závisti. Oplácet mu ale stejnou minci nemám zapotřebí. Přesto trvám na tom, že na komerční nabídky bychom neměli reagovat. Soukromě ať si dělá každý co chce, ale společný hormon ŠPV bychom ředit neměli. LD

RE: Přišlo Šanci do mailu - Milan Bencúr † - 05.08.2015 12:06 PM

Citace:Zdá se ale, že kdejaký začátečník nás považuje za blbečky, kteří budou plnit jeho peněženku.

Presne tak. Mňa už tiež oslovilo niekoľko "premakultúrnych" podnikateľov a náboženských skupín. Ponúkli mi víkendový pobyt zdarma a mysleli, že na mojej prednáške zarobia. Všetko som odmietol.
Ten pán z inzerátu nemá poňatia o ležanoch a prírodnom diele. Z pohľadu prírodného včelára je Keňan v podstate ležan s vysokým plástom a Tanzánian zas s nízkym. O ostatných technických riešeniach úľov ležanov tu radšej nepíšem. To by bolo na celodennú prednášku. Jednou z veľkých vecí vo včelárstve totiž je, že existuje veľa spôsobov ako včely môžu byť uložené.

RE: Přišlo Šanci do mailu - Debora - 05.08.2015 03:40 PM

to je jen důsledek toho, že začínající veřejnost školí potupný systém. Do té doby, než zreformujeme vztah včelařských svazů k včelám a jejich konvenční vedení a ošetřování včelstev, budou právě přírodumilovní začátečníci, mezi které sama spadám, hledat alternativní cesty, jak osvobodit včelařství od technokratického myšlení. Všichni dobře víme, že právě ten technokratický přístup českého a slovenského včelařství položil základy ke vzniku hnutí ŠPV. Ale i principy a téze hnutí ŠPV narážejí na schopnost jednotlivých účastníků hnutí, zbavit se technokratického myšlení a učit se pozorovat a chápat působení sil v přírodě jako stín našeho myšlení. Zatím co většině včelařů stačí včelařit na volné stavbě a experimentovat s bodovým ošetřením včelstev, jsou lidé, kteří vnímají, že včelařit alternativně není jen napodobování interiéru včelstev v přírodě, ale vnitřní duševní proces včelaře, který umožní otevřít dialog s včelstvem a interpretovat jej v praxi. Technokratické vědomí na to nestačí. Ty ani nemají v úmyslu vrátit včelstvo přírodě .

RE: Přišlo Šanci do mailu - Leoš Dvorský - 05.08.2015 04:11 PM

Milane, nechtěl by sis na příští rok připravit něco ohledně ležanů. Já bych tě taky podpořil. MOhlo by to být třeba v Brně. LD

RE: Přišlo Šanci do mailu - Leoš Dvorský - 05.08.2015 05:48 PM

(05.08.2015 03:40 PM)Debora napsal(a):  to je jen důsledek toho, že začínající veřejnost školí potupný systém. Do té doby, než zreformujeme vztah včelařských svazů k včelám a jejich konvenční vedení a ošetřování včelstev, budou právě přírodumilovní začátečníci, mezi které sama spadám, hledat alternativní cesty, jak osvobodit včelařství od technokratického myšlení. Všichni dobře víme, že právě ten technokratický přístup českého a slovenského včelařství položil základy ke vzniku hnutí ŠPV. Ale i principy a téze hnutí ŠPV narážejí na schopnost jednotlivých účastníků hnutí, zbavit se technokratického myšlení a učit se pozorovat a chápat působení sil v přírodě jako stín našeho myšlení. Zatím co většině včelařů stačí včelařit na volné stavbě a experimentovat s bodovým ošetřením včelstev, jsou lidé, kteří vnímají, že včelařit alternativně není jen napodobování interiéru včelstev v přírodě, ale vnitřní duševní proces včelaře, který umožní otevřít dialog s včelstvem a interpretovat jej v praxi. Technokratické vědomí na to nestačí. Ty ani nemají v úmyslu vrátit včelstvo přírodě .

Nojo, on i Ježíš byl vlastně takový experimentátor a to nebyl vegetarián. Například když chodil po vodě, uzdravoval nemocné, sytil tisíce hladových trochou chleba a několika rybami...... Svou pravdu dokazoval skutky, ne slovy. Udělal toho pro duchovno a víru za svůj krátký život víc, než všichni ti, kteří žili celý život v chrámech, vykládali zákon a čekali na mesiáše. Když přišel, nepoznali ho a naopak ho obviňovali ze závisti ze všech možných nízkost, i pýchy protože sami byli pyšní. Klidně ho vyměnili i za vraha. Když má někdo výsledky a ukáže je, není to pýcha, ale ukazování cesty. Když někdo ukazuje cestu a nemá výsledky, je falešný prorok. Bez výsledků není správné cesty. On ale znal svůj osud i toho, kdo jej zrazuje a přesto ze své víry a skutků neustoupil. Proto po něm zůstalo, to co zůstalo. Zůstali po něm apoštolové, kteří konali a konají totéž co on, jen tak pro lásku boží a dobro lidem, tedy nezištně. To, že někdy nejsou vidět, naznamená, že nejsou. Jsou si dobře vědomi toho, že by mohli být ukřižováni jako Ježíš ještě dříve, než vykonají to, co vykonat mají a co je jejich poslání. Těch, kteří jsou ochotni zradit i jen pro 30 stříbrných je stále velmi mnoho. Věřím že jsou jen mimo ŠPV. Amen. LD

RE: Přišlo Šanci do mailu - Milan Urík - 05.08.2015 06:02 PM

Brno je otevřené, klidně třeba v zimě nebo brzy na jařeSmile

RE: Přišlo Šanci do mailu - Miroslav Matucha - 06.08.2015 12:20 AM

Projeví-li se zájem mas o nějaký obor, hned se vyrojí stovky seminářů na poptávané téma. Rád se učím něco nového, tak jsem jich pár navštívil. Chvíli mně trvalo, než jsem pochopil, že tyto setkání nejsou přínosem pro platící a někdy i neplatící účastníky, ale hlavně pro školitele, kteří k tomu rádi využívají i rozhazovačnou politiku EU a jejich fondů. M.M.

RE: Přišlo Šanci do mailu - Rasťo 71 - 06.08.2015 03:52 AM

(05.08.2015 06:02 PM)Milan Urík napsal(a):  Brno je otevřené, klidně třeba v zimě nebo brzy na jařeSmile

Milan, zdieľam tvoj nápad, v zime je menej práce, a nie je nič lepšieho ako sa namotivovať novými a osvečenými postupmi vo včelarení do novej sezóny.

RE: Přišlo Šanci do mailu - Debora - 06.08.2015 04:49 AM

(05.08.2015 05:48 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  
(05.08.2015 03:40 PM)Debora napsal(a):  to je jen důsledek toho, že začínající veřejnost školí potupný systém. Do té doby, než zreformujeme vztah včelařských svazů k včelám a jejich konvenční vedení a ošetřování včelstev, budou právě přírodumilovní začátečníci, mezi které sama spadám, hledat alternativní cesty, jak osvobodit včelařství od technokratického myšlení. Všichni dobře víme, že právě ten technokratický přístup českého a slovenského včelařství položil základy ke vzniku hnutí ŠPV. Ale i principy a téze hnutí ŠPV narážejí na schopnost jednotlivých účastníků hnutí, zbavit se technokratického myšlení a učit se pozorovat a chápat působení sil v přírodě jako stín našeho myšlení. Zatím co většině včelařů stačí včelařit na volné stavbě a experimentovat s bodovým ošetřením včelstev, jsou lidé, kteří vnímají, že včelařit alternativně není jen napodobování interiéru včelstev v přírodě, ale vnitřní duševní proces včelaře, který umožní otevřít dialog s včelstvem a interpretovat jej v praxi. Technokratické vědomí na to nestačí. Ty ani nemají v úmyslu vrátit včelstvo přírodě .

Nojo, on i Ježíš byl vlastně takový experimentátor a to nebyl vegetarián. Například když chodil po vodě, uzdravoval nemocné, sytil tisíce hladových trochou chleba a několika rybami...... Svou pravdu dokazoval skutky, ne slovy. Udělal toho pro duchovno a víru za svůj krátký život víc, než všichni ti, kteří žili celý život v chrámech, vykládali zákon a čekali na mesiáše. Když přišel, nepoznali ho a naopak ho obviňovali ze závisti ze všech možných nízkost, i pýchy protože sami byli pyšní. Klidně ho vyměnili i za vraha. Když má někdo výsledky a ukáže je, není to pýcha, ale ukazování cesty. Když někdo ukazuje cestu a nemá výsledky, je falešný prorok. Bez výsledků není správné cesty. On ale znal svůj osud i toho, kdo jej zrazuje a přesto ze své víry a skutků neustoupil. Proto po něm zůstalo, to co zůstalo. Zůstali po něm apoštolové, kteří konali a konají totéž co on, jen tak pro lásku boží a dobro lidem, tedy nezištně. To, že někdy nejsou vidět, naznamená, že nejsou. Jsou si dobře vědomi toho, že by mohli být ukřižováni jako Ježíš ještě dříve, než vykonají to, co vykonat mají a co je jejich poslání. Těch, kteří jsou ochotni zradit i jen pro 30 stříbrných je stále velmi mnoho. Věřím že jsou jen mimo ŠPV. Amen. LD

Není v Mojžíšově knize psáno: "Nedáš náhubek dobytčeti, když mlátí obilí". Má tu Bůh na mysli dobytek? Není to řečeno spíše pro nás? Ano, pro nás to bylo napsáno, neboť ten, kdo orá a kdo mlátí, má pracovat s nadějí, že dostane svůj podíl. Když jsme vám zaseli duchovní setbu, bylo by to mnoho, kdybychom sklízeli vaši pozemskou úrodu? (1. Korintským)

Pokud jde o léčbu včelstva, víme, že všichni máme poznání. Poznání však vede k domýšlivosti, zatím co láska buduje. Jestliže si někdo myslí, že už něco plně poznal, tak ještě nepoznal lásku Boha. Kdo však miluje život jako duši, toho pozná Bůh. Pokud tedy jde o to, zda se smí včelstvo za účelem léčby týrat toxickými látkami, víme, že včelstvo nás miluje. Ale všichni nemají toto poznání. Někteří jsou až dodnes tak zvyklí na své vlastní poznání, že svá včelstva obětují Bohu stejně jako knězi v chrámech. Poznání nás tedy Bohu nepřiblíží: neléčíme-li včelstvo, nic neztratíme, léčíme-li, nic nezískáme. Dejte si proto pozor, aby se tato svoboda nestala kamenem úrazu pro svědomí tvého přítele. Když někdo tebe, který máš poznání, uvidí na včelíně léčit, zda tím nepřivedeš jeho svědomí k tomu, aby také léčil? Tak bude někdo tvým poznáním uveden do záhuby – tvůj přítel, pro kterého Ježíš zemřel! Když takto hřešíte proti příteli a ubíjíte jeho svědomí, hřešíte proti Bohu. Je-li tudíž léčba včelstva kamenem úrazu pro mého přítele nebo přítelkyni, nechci týrat včelstvo léčbou, abych nepřivedla svědomí svých přátel k pádu.

(05.08.2015 05:48 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Nojo, on i Ježíš byl vlastně takový experimentátor a to nebyl vegetarián. Například když chodil po vodě, uzdravoval nemocné, sytil tisíce hladových trochou chleba a několika rybami......

"Hle, dal jsem vám všechno rostlinstvo nesoucí semeno, které je na povrchu celé Země, a každý strom, na němž je ovoce stromu nesoucí semeno. Ať vám to slouží k jídlu" (JHWH)

Vzpomínáš si na první velikonoce s Ježíšem, kdy odmítl jíst s námi maso? Když jsme se ptali: "Kde chceš, abychom ti připravili beránka na velikonoční baštu?" Ježíš nám tehdy odpověděl: "Toužím snad potom jíst maso?"

Vše dobré Heart

RE: Přišlo Šanci do mailu - Leoš Dvorský - 06.08.2015 08:08 AM

No to bychom tu,Deboro, museli citovat celé oba Zákony a nejen je ( já nepochybuji, že bys to zvládla daleko lépe než já). Vidět celek a jeho části v kontextu, ne jen se je snažit napasovat na všechno a vždy. To je přesně to, co Ježíše odlišilo a udělalo nesmrtelným, ač musel právě proto nejprve skončit na kříži. Včelstvo také není jen pouhý souhrn včel, ale organismus. Smile Byl vlastně první, který zkritizoval vědecký komunismus, aniž věděl (???), že někdy nějaký přijde (nebyl už tehdy??). Ne dogmatický, ale liberální přístup. Možnost rozhodnout se (třeba i poslouchat, mlčet nebo experimentovat...... ), ne jen podřizovat se. IdeaHeart Někdy kvůli jednomu stromu, není vidět les. Co s tím? Je třeba se podívat z jiného úhlu pohledu. Tak já přijímám ten odkaz a nejen jeho, ale i jiných proroků. To ale bez vůle nejde.
Když není vůle, není zodpovědnost, když není zodpovědnost, není ani svědomí.Heart LD

RE: Přišlo Šanci do mailu - Crha Karel - 06.08.2015 09:11 AM

Přátelé, tohle je chlíveček s názvem PŘIŠLO ŠANCI DO MAILU. A protože do mailu nepřišlo nic co by se týkalo Vašich náboženských disputací, pořiďte si prosím adekvátní chlíveček a berte ohled na ostatní. Děkuji.

RE: Přišlo Šanci do mailu - Leoš Dvorský - 06.08.2015 09:44 PM

(06.08.2015 09:11 AM)Crha Karel napsal(a):  Přátelé, tohle je chlíveček s názvem PŘIŠLO ŠANCI DO MAILU. A protože do mailu nepřišlo nic co by se týkalo Vašich náboženských disputací, pořiďte si prosím adekvátní chlíveček a berte ohled na ostatní. Děkuji.

Karlíku to chce klid. O nějakou náboženskou při nemůže vůbec jít, protože , jak víš, já jsem takový multi- kulti pohan. Heart Ale už mlčim , už mlčim.

RE: Přišlo Šanci do mailu - Špatný Franta - 11.08.2015 12:10 PM

Kájo,některým z nás se tyto prříspěvk moc líbí,vždyť je to všech no o včelkách,když to tam cítíš.

Kájo,některým z nás se tyto prříspěvky moc líbí,vždyť je to všech no o včelkách,když to tam cítíš.

RE: Přišlo Šanci do mailu - Crha Karel - 11.08.2015 01:42 PM

Františku, nemám nic proti obsahu těchto příspěvků, ale proti tomu, že jsou tam, kde nemají být.
Jedna stará babička uschovávala strychnin ve sklenici s nápisem cukr. Když nebyla doma, přijela jí dcera se svým chotěm a během čekání na babi si dali kafe.
Smůla byla že oba sladili.

RE: Přišlo Šanci do mailu - Debora - 11.08.2015 04:20 PM

Kájo, musíme celé vlákno kopírovat do nového vlákna s adekvátním titulem, aby jsme nepošpinily tento (opraveno) chlíveček a mohli svobodně diskutovat na téma, který jsi sám založil? Takovou sílu mají slova - dokáží stavět nebo ničit.

RE: Přišlo Šanci do mailu - Crha Karel - 11.08.2015 10:44 PM

(11.08.2015 04:20 PM)Debora napsal(a):  ... nepošpinily Tvůj chlíveček ... svobodně ...
Milá šér. Tvá reakce není košér.
1.Není to můj chlíveček.
2.Toto fórum má daná pravidla.
3.Jsou-li pravidla porušována, je povinností moderátora v prvním kroku na to upozornit a požádat o jejich dodržování.
4.Svoboda bez odpovědnosti není svobodou.
Tím bych to uzavřel a poprosil všechny, kteří to čtou aby byli ohleduplní a dodržovali pravidla fóra.

RE: Přišlo Šanci do mailu - Martin Semerád - 14.09.2016 04:06 PM

Rád bych pozval zájemce na zajímavou mezinárodní konferenci na téma léčivý vztah včel, člověka a krajiny. Jedná se o anthroposofický pohled na Bytost Včel.

Martin Semerád

RE: Přišlo Šanci do mailu - Debora - 14.09.2016 06:10 PM

Aloha Matine,
díky za info, ale v tuto dobu jsme na festivalu ve Frankfurtu. Dej vědět, až bude pokračování.
Gmar chatima tova
Cher

RE: Přišlo Šanci do mailu - Crha Karel - 04.10.2016 09:12 PM

Dobrý den, moc Vám fandím, sleduji Váš ekologický a přirozený přístup k chovu včel. Sama včelař nejsem, ale jsem moc ráda, co potom co jsme před několika lety osadili zahradu trvalkami je to na naší zahradě jako ve velkém úlu.
Na naši levandulovou "plantáž" Smile nastoupí nejprve parta včel, pak motýlů a následně čmeláků / těch vloni bylo stovky/.

Přeji Vám mnoho úspěchů a zdaru ve zprostředkování Vašich nejlepších zkušeností a znalostí dalším včelařům. Budu se snažit šířit povědomí o vaší skupině.

Mějte se krásně.

.... a kdo ví, třeba se někdy staneme také vašimi kolegy a přáteli.

Renata Komárková

RE: Přišlo Šanci do mailu - Crha Karel - 22.11.2017 03:21 PM

Vážení,

dovolujeme si Vás upozornit na právě odstartovanou crowdfundingovou kampaň na první české vydání slavné knihy L'Apiculture pour tous (v českém jazyce Včelaření pro každého). Budeme rádi, když se s námi na vydání budete podílet. Vyberte si, prosím, z naší nabídky benefitů.
Za příspěvek a sdílení této události Vám předem velmi děkujeme.
Odkaz na kampaň zde: https://www.hithit.com/cs/project/4313/abbe-emile-warre-vcelareni-pro-kazdeho-prvni-ceske-vydani
Více informací průběžně na našich facebookových stránkách: https://www.facebook.com/netoliko/

Za tým překladatelů,
Lukáš Kubec