+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev)
+--- Fórum: Léčebné prostředky (/forum-Lecebne-prostredky)
+--- Téma: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa (/tema-Stirek-domaci-Chelifer-cancroides-proti-roztoci-Varroa)
Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - Pavel Krob - 04.01.201512:42 AM
Našel jsem informaci o tom, že drobný hmyz Štírek obecný (domácí, knižní) je schopen likvidovat roztoče Varroa.
Viz video zde:
Máte s tím někdo zkušenost?
RE: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - renttip - 04.01.201509:01 AM
(04.01.2015 12:42 AM)Pavel Krob napsal(a): Našel jsem informaci o tom, že drobný hmyz Štírek obecný (domácí, knižní) je schopen likvidovat roztoče Varroa.
Viz video zde:
Máte s tím někdo zkušenost?
zaručeně bude důležité vědět, jak by se ten štírek choval v úle a aby to nebyl další ,,narušitel,, života v úle.
RE: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - Martin Nezbeda - 05.01.201508:27 PM
Nemyslím si, že by nějak ohrožoval včely, živí se roztoči. Mě by spíš zajímalo, jestli je schopný se pohybovat i po plástech a sbírat roztoče mezi včelami a jestli ty ho budou tolerovat. Já bych ho spíš čekal na podložce, kde bude sbírat spadlé VD. I kdyby dokázal sbírat VD mezi včelami, je otázka, kolik by jich tam muselo být, aby zvládli redukovat VD dostatečně.
RE: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - Rasťo 71 - 05.01.201509:07 PM
Ja som opísal titulky a stríčko google to preložil :[attachment=851][attachment=852]
RE: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - Aleš Molčík - 05.01.201511:36 PM
Největší dravci v úlu jsou mravenci, jen je potřeba jim nebránit.
RE: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - Jan Brunclík - 06.01.201510:26 AM
(05.01.2015 11:36 PM)Aleš Molčík napsal(a): Největší dravci v úlu jsou mravenci, jen je potřeba jim nebránit.
No nevim nic ve zlém, ale mravenci v úlu by asi zajímalo vše ne jen ten roztoč varroa. Je ale fakt, že by to pročistili důkladně ... možná až moc důkladně. Záleželo by na počtu mravenců.
RE: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - Jaro Stoklasa - 06.01.201511:11 AM
Ja mravcom nebránim. KM zadarmo, poriadok na podložkách a dnách. Aký problém môžu spôsobiť mravce zdravému včelstvu? U mňa zatiaľ žiadny problém. Žijeme si v symbióze. V teplejších rokoch s mravcami, vo vlhších s ucholakmi (škvoři).
RE: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - Jindřich Šafránek - 06.01.201503:09 PM
(05.01.2015 11:36 PM)Aleš Molčík napsal(a): Největší dravci v úlu jsou mravenci, jen je potřeba jim nebránit.
Mravenců jsem měl v úlech tolik že jsem myslel, že nejsou na světě žádní roztoči.
Když jsem natřel podložky stol. olejem bylo nalepených roztočů na stovky.
Myslím , mravenci sbírají ty spadané“ mrtvé „ ale aby čistily včely je ani nenapadne.
Víme, že osobní souboje mezi včelou a mravenci nedopadá pro včely dobře.
Na mravence bych nevsázel.
RE: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - Aleš Molčík - 06.01.201504:31 PM
Já mám na včelnici dvě hnízda mravenců pod víkem v polystyrenu, dva druhy velké a malé a vypadá to, že všichni jsou v pohodě. Pokud chci kontrolovat spad, tak natřu podložky olejem. Jinak mám pod víkem pavouky, škvory nějaké noční můry a občas tam najdu i Roháče obecného.
RE: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - Debora - 06.01.201507:27 PM
(06.01.2015 11:11 AM)Jaro Stoklasa napsal(a): Ja mravcom nebránim. KM zadarmo,
Jen jest-li si mravci tu kyselinu, co tam cpeme, neodnáší
RE: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - schützmeister - 07.01.201506:53 PM
Mám na jednom stanovišti moc šikovný druh, co se nebojí vlka / včely / nic, a ty si hezky ve dnech klidu nastaví z hlíny tunýlky od nohy podstavce až k plástu a cucaj.
Ty mě docela lezou na nervy i přes svou obdivuhodnou vynalézavost.
RE: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - Miroslav Macek - 07.04.201502:26 PM
Pri kontrole podložiek cez víkend som našiel jeho pozostatky.
RE: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - Debora - 07.04.201502:32 PM
Míro, jak dlouho máš v úlu štírka, přežil zimu? Jaké zkušenosti můžeš referovat?
RE: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - Miroslav Macek - 07.04.201503:12 PM
Trošku sarkazmu - konkrétne tento asi zimu neprežil. Ale asi sa mu v úli páčilo keď tam prišiel dobrovoľne. Našiel som ho na podložke úľa s voľnou stavbou - japonec na pôdoryse warré - vlaňajší roj.
RE: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - Jan Brunclík - 07.04.201507:13 PM
(07.04.2015 02:32 PM)Debora napsal(a): Míro, jak dlouho máš v úlu štírka, přežil zimu? Jaké zkušenosti můžeš referovat?
Jednoho krásného dne odpoledne přednášel p. Dalibor Titěra a když došlo na dotazy zeptal jsem se ho jak a jestli zkoumali také chov tohoto štírka a odpověděl, že u včel kde je vyšší teplota se mu nelíbí a prostě by tam prý asi nebyl.(k životu toho štírka je zapotřebí jiné teploty jak u včel). Zmiňoval i mimo jiné kontrolu roztoče na včelách pomocí práškového cukru. Včelařům se tato metoda zamlouvala, ale stejně nakonec byla řeč jen o kyselině a pak už bylo málo času a pan Titěra musel odjet. Takže přednáška byla taková rychlovka.
RE: Štírek domácí (Chelifer cancroides) proti roztoči Varroa - Gabriela Petrášiková - 15.06.202002:44 PM
Mám osadený roj do warre úľa asi tri týždne a už na začiatku som našla malého šťúrika na dne. Klieštik nebol videný ani jeden. Teraz som natrela olejom podložku, tak dúfam, že sa neprilepí.