![]() |
Metodika chovu - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Pro začátečníky (/forum-Pro-zacatecniky) +--- Téma: Metodika chovu (/tema-Metodika-chovu) Všechny stránky |
Metodika chovu - terez.c - 13.10.2014 09:48 PM Výběr vhodné metodiky je klíčovou záležitostí, je v ní obsaženo Vaše veškeré "ošetřování" včel, vybírejte podle toho, jaký máte úl, jestli budete používat rámečky, trámky, či divokou stavbu (japonský úl, košnice). Vhodná metodika dokáže udržet Vaše včely ve výborné kondici a je nejlepší prevencí různých včelích neduhů (léčení řešíme v jiném vláknu). Vaše včely rozhodně ocení Vaše rozhodnutí zimovat je na medu a až na vyjímečné situace by mělo být pro "přírodního" včelaře normou (zimování je v samostatném vláknu). Děkujeme Leošovi Dvorskému za jeho skvělé rady ohledně metodiky a ošetřování včel v jeho otázkách a odpovědích na jeho blogu http://dvorsky.leos.sweb.cz/ , konkrétně v otázkách číslo: 2, 3, 5, 7, 13, 16, 20, 26, 28, 29, 30, 40, 42, 43, 47, 53, 56, 59, 61, 62, 63, 70, 71, 73, 82, 83, 84, 85, 106, 107, 110, 111, 112, 122, 127, 128, 129, 131, 132, 133, 135, 136, 137, 138, 146, 148, 152, 153, 155, 157, 161, 176, 178, 180, 181, 208, 210, 238 PS: čísla otázek jsou spíše orientační, jednotlivá témata se velmi prolínají ![]() Blog Milana Bencúra http://www.nasapravda.blogspot.sk/ je prošpikovaný různýma metodikama, stačí se začíst. PS: téma je ve výstavbě, hrňte na mně lopatou další info a dopíšu to sem ![]() RE: Metodika chovu - MajaSk - 13.10.2014 10:21 PM (13.10.2014 09:48 PM)terez.c napsal(a): Výběr vhodné metodiky je klíčovou záležitostí, Terezko neviem či mi to uniklo, ale metodiku chovu v japončíkovi som asi nikde nevidela, akurát čo tu Debora dávala videá zo stretnutia vo Vilémově. Azda najlepšie by vedel odpovedať Toník RE: Metodika chovu - Miroslav Matucha - 15.10.2014 11:06 PM [/quote] Terezko neviem či mi to uniklo, ale metodiku chovu v japončíkovi som asi nikde nevidela, akurát čo tu Debora dávala videá zo stretnutia vo Vilémově. [/quote] Doporučuji: http://beekeep.sakura.ne.jp/CCP008.html RE: Metodika chovu - Crha Karel - 16.10.2014 08:58 AM Podstatné věci z metodiky chovu v japonci je možno vycucat právě z tématu Japonský úl, kde je obsažený i výše uvedený odkaz od Mira. Je zbytečné duplikovat i tady. Videa, která natočila Corina ve Vilémově zachycují vše podstatné, zvláště když se tam "jeden natvrdlej" ptá i na věci, které jsou jiným zřejmé. Rozvíjet je pak budou příspěvky - zkušenosti nových uživatelů tohoto úlu příštím rokem podle jejich podmínek odlišných od Tondových. RE: Metodika chovu - terez.c - 16.10.2014 09:34 AM Kájo, určitě né kopírovat celá témata, ale určitá míra duplikace tu bude vždy. Podstatou začátečnické diskuze je uvést zde zakladní data, nadstavbu si pak už každy najde. Natvrdlejch určitě bylo víc, jen ne každý má odvahu se ptát. Pak holt někdo musí předstírat natvrdlost, aby začátečníci věděli co a jak ![]() RE: Metodika chovu - terez.c - 16.10.2014 02:26 PM Procházím si znovu Milanův blog a narazila jsem na krásně zpracovanou metodiku jarního rozvoje v úlu Warré je to zde: http://www.nasapravda.blogspot.sk/2014/04/vedenie-vcelstiev-na-jar.html už se těším na jaro až to vyzkouším ![]() tady je další, trošku pozměněná Warré metodika... http://www.nasapravda.blogspot.sk/2014/01/kazdy-ul-je-idealny.html RE: Metodika chovu - Aleš Molčík - 16.10.2014 04:03 PM A proč v celém tématu Pro začátečníky nedat rovnou odkaz na blog Milana Bencúra ![]() RE: Metodika chovu - schützmeister - 16.10.2014 04:33 PM (16.10.2014 09:34 AM)terez.c napsal(a): Kájo, určitě né kopírovat celá témata, ale určitá míra duplikace tu bude vždy. Podstatou začátečnické diskuze je uvést zde zakladní data, nadstavbu si pak už každy najde.A já myslel, že je pro začátečíky celý blog ![]() ![]() ![]() Člověk začíná celý život - na včelách je hezký, že to dycky můžeš udělat ještě 100x jinak a zase to bude dobře. Spíš to chtělo téma pro zkušené - ti tu budou tak 3-4, viz opisované veby. Já teda letos rozhodně zase začínám - letošek mě opravdu dost vyhmátl. ![]() RE: Metodika chovu - terez.c - 16.10.2014 07:15 PM (16.10.2014 04:03 PM)Aleš Molčík napsal(a): A proč v celém tématu Pro začátečníky nedat rovnou odkaz na blog Milana Bencúra Aleši to už tam je, ráda dám i další linky, jestli máte nějaké. U Milana bych ráda linkla jednotlivé konkrétní články. Ne každý začátečník je tak zdatný, aby se v těch všech informacích vyznal. Já jen, že se tím probírám a nacházím. ![]() Aleši ty blog nemáš? Že bysme sem dali i tebe ![]() A kdyby třeba Tonda nebo Jan Hucko či někdo další, kdo má včely v japoncích a má svůj blog chtěl krátce a výstižně popsat co a jak, bylo by to super ![]() RE: Metodika chovu - tondabh - 16.10.2014 07:54 PM (16.10.2014 07:15 PM)terez.c napsal(a):(16.10.2014 04:03 PM)Aleš Molčík napsal(a): A proč v celém tématu Pro začátečníky nedat rovnou odkaz na blog Milana Bencúra Haribol Terezko, Tonda určitě napíše, ale neslibuje kdy, sama si viděla farmu a těch krásných činností kolem, pozdravuje Tě Síta a kol... ![]() Měj se krásně včeličkově, Tonda. RE: Metodika chovu - terez.c - 16.10.2014 08:00 PM Toníčku ty jsi zlatíčko, uděláš mnoha lidem velkou radost ![]() Přes zimu ti určitě chvilka vyjde ![]() RE: Metodika chovu - Aleš Molčík - 16.10.2014 08:10 PM Tak u mého blogu jsem se bloknul hned na začátku, protože jsem si jaksi uvědomil, že zase nic tak zajímavého nemám a jen bych rozšířil řady těch co si dělají blog sami pro sebe ![]() RE: Metodika chovu - terez.c - 16.10.2014 08:28 PM Aleši, to je ale základ dobrého blogu dělat ho pro sebe, aby si z něj měl radost hlaně ty a tím na něj začnou chodit lidi se stejným záměrem... Když to budeš jen pro druhé, za chvíli tě to nebude bavit.. RE: Metodika chovu - Ladislav Kohout - 16.10.2014 08:52 PM (16.10.2014 07:15 PM)terez.c napsal(a): A kdyby třeba Tonda nebo Jan Hucko či někdo další, kdo má včely v japoncích a má svůj blog chtěl krátce a výstižně popsat co a jak, bylo by to super Tonda už to co a jak přeci krátce a výstižně popsal když řekl že Japonec je černá skříňka do který nevidíš a leze z ní med. RE: Metodika chovu - Crha Karel - 16.10.2014 11:59 PM (16.10.2014 08:10 PM)Aleš Molčík napsal(a): ..., že zase nic tak zajímavého nemám a jen bych rozšířil řady těch co si dělají blog sami pro sebe.Tak to sis myslel určitě před tím, než jsi se spustil s touto partou. Mně osobně většina Tvých příspěvků velmi zajímá a nejen mne, jak jsem zjistil v Brně, kdy jsme tě tam dva hledali. Myslím, že kontinuální blog Tvého včelaření by byl mnoha vítán. Tak to vem jako pobídku s poptávkou pro dlouhé zimní večery. RE: Metodika chovu - terez.c - 17.10.2014 12:16 AM (16.10.2014 11:59 PM)Crha Karel napsal(a):(16.10.2014 08:10 PM)Aleš Molčík napsal(a): ..., že zase nic tak zajímavého nemám a jen bych rozšířil řady těch co si dělají blog sami pro sebe.Tak to sis myslel určitě před tím, než jsi se spustil s touto partou. Mně osobně většina Tvých příspěvků velmi zajímá a nejen mne, jak jsem zjistil v Brně, kdy jsme tě tam dva hledali. tak tak, a máš to černé na bílém ![]() RE: Metodika chovu - liptaka - 17.10.2014 06:21 PM (16.10.2014 11:59 PM)Crha Karel napsal(a): [quote='Aleš Molčík' pid='6250' dateline='1413479404']...Tvých příspěvků velmi zajímá a nejen mne, jak jsem zjistil v Brně, kdy jsme tě tam dva hledali... Trochu opravím hladali sme traja ![]() ![]() RE: Metodika chovu - Aleš Molčík - 17.10.2014 07:56 PM Omlouvám se tedy, ale přísahám, že jsem tam nebyl inkognito ![]() RE: Metodika chovu - Jindřich Šafránek - 19.02.2015 03:02 PM Přátelé šancaři. Již se otepluje a my začátečníci se dostáváme k otázce , kdy začít podněcovat ( zákon 40 dní) asi samozřejmě nejlépe medem od těch samých včeliček = viz jiná vlákna. Půjde to i invertovaným těstem, nebo syrupem? Nebo jarní rozvoj nechat na včelách ??? co poradí MAZÁCI, řídit se metorology, rozkvětem jehněd na lísce, pozorováním česna ve sluných dnech, nebo čím ? RE: Metodika chovu - Tomáš Palata - 19.02.2015 03:15 PM Podle toho, co potřebuješ. Já to běžně nechávám na včelách, protože u mě není kam spěchat. Snůšku mám až v červnu. Ale letos je jiná. Potřebuji nasekat oddělky a relativně hodně. Takže letos začnu tak týden (dva) po proletu podněcovat (těstem), pylu mám v okolí habaděj, vody taky, ať je co nejdřív co nejvíc plodu. A ať i staví. Budou mít z čeho. PS: Mazák nejsem ani zdaleka. RE: Metodika chovu - Crha Karel - 19.02.2015 04:56 PM (19.02.2015 03:02 PM)Jindřich napsal(a): ... co poradí MAZÁCI, ... Mazáci nepodněcují. ![]() ![]() Ale jestli se pamatuji, co mi radili před lety zdejší kolegové, tak rozdrásat vidličkou zavíčkované zásoby. Ovšem jak to ve včelstvu funguje, jestli tento akt opravdu povzbudí včely k vyšší aktivitě a matku k horečnatějšímu kladení ...? nevím? RE: Metodika chovu - goro - 19.02.2015 05:10 PM (19.02.2015 03:02 PM)Jindřich napsal(a): ... kdy začít podněcovat Nebo jarní rozvoj nechat na včelách ??? ..ja to nechávam na včelách, zriadim iba po prelete napájadlá na vodu všetko ostatné je neprirodzené silenie, ![]() peľ si donesú, zásoby majú od jesene... RE: Metodika chovu - Aleš Molčík - 19.02.2015 07:27 PM (19.02.2015 03:02 PM)Jindřich napsal(a): Přátelé šancaři. Nikdy jsem nepodněcoval, ale využíval jsem pravidlo 40 dní na měření plodu pro rozhodování, které včely jsou pro mě ty geneticky nejvhodnější. RE: Metodika chovu - schützmeister - 19.02.2015 09:00 PM (19.02.2015 04:56 PM)Crha Karel napsal(a): Mazáci nepodněcují.Karle, podle mě má to drásání smysl v tom, že med natáhne vodu a nemusí jí nosit. Ideální takový plást za přepážkou jinak to asi moc smysl nemá. Za přepážkou ho ale v hezkém dni zakrátko přenosí, tam, kam potřebují a to fakt podněcuje. Letos to pro rychlý start zbylých ubožáku nebude od věci. RE: Metodika chovu - Crha Karel - 20.02.2015 10:06 AM (19.02.2015 07:27 PM)Aleš Molčík napsal(a): ... pravidlo 40 dní na měření plodu pro rozhodování, které včely jsou pro mě ty geneticky nejvhodnější. ![]() RE: Metodika chovu - Jiří Marx - 20.02.2015 11:10 AM Přátelé vy někdo víte kdy bude hlavní snůška a která to bude. ??? ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Metodika chovu - schützmeister - 20.02.2015 01:55 PM (20.02.2015 11:10 AM)jirka.marx napsal(a): Přátelé vy někdo víte kdy bude hlavní snůška a která to bude. ???No právě... Na druhou stranu mám odpozorována, že jediná jistota je 1.5. - v tudle dobu aspoň u nás se počasí dycky srovná - plus mínus kvete trnka, třešeň, pampeliška a dál javory a řepka - to je téměř vždy 100%. Ostatní je opravdu dycky jinak. RE: Metodika chovu - Aleš Molčík - 20.02.2015 04:06 PM (20.02.2015 10:06 AM)Crha Karel napsal(a):(19.02.2015 07:27 PM)Aleš Molčík napsal(a): ... pravidlo 40 dní na měření plodu pro rozhodování, které včely jsou pro mě ty geneticky nejvhodnější. Než se ze včely od položení vajíčka stane létavka by mělo trvat 40 dní. Takže 40 dní před začátkem předpokládané snůšky jsem měřil plochu plodu, abych zjistil, které včely mají nejvíc plodu a tím nejrychlejší jarní rozvoj a můžou být připraveny včas na využití jarní snůšky. A od těch můžu chovat matky. U mě to je stejné jak píše Michal tj. k 1.5 +-týden, ale minulý rok to bylo dokonce o dva týdny dřív. Takže zhruba v pol. dubna je pro mě čas na měření plodu. Rozdíly u přibližně stejných včelstev jsou, takže by se v podstatě dalo i selektovat na pomalejší linie na pozdnější snůšku. RE: Metodika chovu - Jiří Marx - 20.02.2015 11:02 PM (20.02.2015 04:06 PM)Aleš Molčík napsal(a): Než se ze včely od položení vajíčka stane létavka by mělo trvat 40 dní. Takže 40 dní před začátkem předpokládané snůšky jsem měřil plochu plodu, abych zjistil, které včely mají nejvíc plodu a tím nejrychlejší jarní rozvoj a můžou být připraveny včas na využití jarní snůšky. A od těch můžu chovat matky. U mě to je stejné jak píše Michal tj. k 1.5 +-týden, ale minulý rok to bylo dokonce o dva týdny dřív. Takže zhruba v pol. dubna je pro mě čas na měření plodu. Rozdíly u přibližně stejných včelstev jsou, takže by se v podstatě dalo i selektovat na pomalejší linie na pozdnější snůšku. Aleši, není to náhodou půlka března?? RE: Metodika chovu - Aleš Molčík - 20.02.2015 11:09 PM Práce kvapná málo platná ![]() RE: Metodika chovu - Viktor Fenďa - 18.05.2016 08:26 PM Prajem všetkým príjemný večer, je doba keď je možne zakúpiť kráľovné, pre prípad straty alebo uhynutia v čase mimo sezonu sa dá urobiť malé záložné včelstvo, aký je najmenší možný počet včiel prípadne na koľkých rámikoch je možné toto včelstvo odchovať a ako postupovať. (mám len trámiky a warre úľ) RE: Metodika chovu - lyn_x - 22.06.2016 03:07 PM No snad to aspoň trochu patří sem.. Docela by mě zajímalo, kdo z vás bere med až následující jaro. Případně nějaké zkušenosti, postřehy, nevýhody..? Jedu na volný stavbě bez medometu, tj. s částečnou nebo úplnou likvidací díla při odběru. Hádám, že na jaře bude tenhle postup míň škodlivej pro včely, ale napadá mě, co s cukernatěním medu? Nezkrystalizuje většina medů do jara? RE: Metodika chovu - Víťa - 23.06.2016 09:39 AM Med beru už teď, tak nejsem ten pravý na rady. Mě to do jara zkrystalizuje vše - v tom co nechávám včelám je převaha řepky. Ale vadí to? Pokud je to panenské dílo bude z toho krásný plástečkový med. Krásně se krájí nožem, med z toho nevytéká. Nařezat ho do sklenic nebo do plastových vaniček nebo kousky zabalit do té lepivé potravinářské fólie a je to luxusní zboží. Používám to jako dárky. Zcukernatělý med se případně dá rozpustit zahřátím v termoboxu, tuším že asi 45 °C na 24 h? Funguje to ve sklenicích, v díle to bude fungovat asi taky, ne? Nedělám, tak nevím. Je to už dost brutální zacházení s medem. Z čeho bych měl já strach je obsah vody v medu. Většinu zimy je v úle dost vysoká relativní vlhkost, nemúže to mít na med negativní dopad? Ale to chce zkušenosti, to se nedá "spočítat"... RE: Metodika chovu - Debora - 23.06.2016 01:29 PM endogenní enzymy včel zásoby medu na zimu velmi dobře konzervují. Navíc včelstvo aktivně reguluje vlhkost v úlu i v zimě. Samozřejmě nejsou monokultury, především řepka, vhodné pro zimování, ale zpravidla platí, kdo nemusí v prvním roce vytáčet, nemá problémy se zimováním na medu a se zkvašenými plásty v následujícím roce. RE: Metodika chovu - Leoš Dvorský - 25.06.2016 10:21 PM (22.06.2016 03:07 PM)lyn_x napsal(a): No snad to aspoň trochu patří sem.. Napsal jsem to nedávno v jiném plátně. ld RE: Metodika chovu - lyn_x - 26.06.2016 11:20 AM Nevzpomeneš si prosím přibližně ve kterém, nebo alespoň kolik cca týdnů zpět? Nenašel jsem to. Díky. RE: Metodika chovu - Rastislav Rosa - 02.01.2017 08:04 PM METODIKA OŠETROVANIA VČELSTIEV S MEDNOU KOMOROU VO VYSOKOM NÁSTAVKU: http://dvorsky.leos.sweb.cz/OTAZKY/MK_ve_VN.pdf Uvedená metóda je metóda "S" použitím medzistien pri rozširovaní. Ako sa líši postup pri rozširovaní "BEZ" použitia medzistien, nakoľko medzisteny nepoužívam. RE: Metodika chovu - Leoš Dvorský - 02.01.2017 08:37 PM Je to totéž. Bylo to připraveno pro včelaře, který používal mezistěny. Podstatné je soušové jádro. ld |