Forum Šance pro včely
Včely - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev)
+--- Fórum: Pro začátečníky (/forum-Pro-zacatecniky)
+--- Téma: Včely (/tema-Vcely)

Stránky: 1 2
Všechny stránky

Včely - terez.c - 13.10.2014 08:46 PM

Takže kde sehnat včely vhodné pro vaší lokalitu a vybrané úly? Na včely od mnohých šlechtitelů, kteří se pyšní jistými vlastnostmi svých včel, rovnou zapomeňte. Pokud chovatel není zrovna Váš soused (a i tak bych se rozmýšlela), nejsou včely přizpůsobené Vašim podmínkám a trvá jistou dobu, než si zvyknou na Vaše klimatické podmínky. A je klidně možné, že dřív, než u Vás zdomácní, Vaše včely matku vymění a nová generace už může mít úplně jiné vlastnosti, než pro které jste si je vybrali. Proto je vhodnější sehnat si včely, které jsou zvyklé žít v přibližně stejných podmínkách, jaké máte vy, tudíž od nějakého souseda včelaře. Budete vědět, co od nich čekat a navíc si u Vás rychle zvyknou. Požádejte o roj, smetenec nebo oddělek, pokud seženete někoho vstřícného, kdo Vám udělá oddělek přímo do Vašeho úlu, máte o starost míň.

O chovu svých divovčelek píše hodně úžasných informací Milan Bencúr na svém blogu
http://www.nasapravda.blogspot.sk/ Wink

PS: napište mi prosím do komentářů tipy, kde se dočíst o výběru vhodných včel, jestli o něčem víte Heart

PS2: hledám začátečníka dobrovolníka Big Grin , který má čerstvě pročtené (nebo se na to chystá) stránky Milana Bencúra, jestli by pomohl trochu víc adresně odkazovat přímo na konkrétní články

PS3: pokud někdo ze šance nabízí včely k prodeji (třeba za cenu nákladů), napište mi do zprávy a já to sem dám do jednoho příspěvku (ať je to přehledné), sice už to je v mapě, ale pro začínající je těch informací hodně, tak to můžou přehlédnout, jen prosím žádná komerce, to patří jinam... Wink

RE: Včely - Debora - 14.10.2014 02:49 AM

chovná včelstva jsou na mapě účastníků hnutí označena fialově

RE: Včely - schützmeister - 14.10.2014 12:45 PM

(14.10.2014 02:49 AM)Debora napsal(a):  chovná včelstva jsou na mapě účastníků hnutí označena fialově
Všechny mě svítí červěně ? Sad

RE: Včely - Jiří Marx - 14.10.2014 02:53 PM

Jaký parametry má chovné včelstvo??

RE: Včely - Jindřich Šafránek - 14.10.2014 04:58 PM

PS3: pokud někdo ze šance nabízí včely k prodeji (třeba za cenu nákladů), napište mi do zprávy a já to sem dám do jednoho příspěvku (ať je to přehledné), sice už to je v mapě, ale pro začínající je těch informací hodně, tak to můžou přehlédnout, jen prosím žádná komerce, to patří jinam... Wink
[/quote]

Terezo díky za nápad, i když vypadá komerčně patří sem. Jistě pokud někdo z "šancařů" nabídne začátečníkovi včely, jistě mu i v ceně dodá patřičné základní informace jak o hnutí , tak o chybách kterých by se mněl vyvarovat.
Sám jsem chyboval a) Přílišnou četbou " vědeckých děl ", si udělal v hlavě zmatek.
b) Dal na rady tradicionalistů a odstranil tři dny po usazení okamžitě jeden roj pro "nadměrnou" bodavost. Bohužel až následně po dvou měsících od té chyby , jsem přečetl článek od LD (Je lépe se dívat, přemýšlet a pak teprve rušit včely) prostě jsem nepřemýšlel a KONAL. Uvážlivost a přemýšlivost, je při chovu včel nezbytná .
Jindřich

RE: Včely - Jiří Marx - 19.11.2014 05:18 PM

Zarazí vás něco na tomhle plástu z plastu......není od mých včel Big Grin

RE: Včely - Jindřich Šafránek - 19.11.2014 05:39 PM

(19.11.2014 05:18 PM)jirka.marx napsal(a):  Zarazí vás něco na tomhle plástu z plastu......není od mých včel Big Grin
Možná píši hloupost, ale jak zahřívají ten plod když jsou jen kolem?

RE: Včely - Jaro Stoklasa - 19.11.2014 06:16 PM

Mňa zaujali trúdie bunky v spodnej časti plástu na robotníčej predlohe.

RE: Včely - Debora - 19.11.2014 06:36 PM

čím maj topit, když není paliva?

RE: Včely - Jaro Stoklasa - 19.11.2014 06:43 PM

Kedy to bolo fotené?

RE: Včely - Jiří Marx - 19.11.2014 07:08 PM

Ano zaujalo mne že kolem nejsou žádné zásoby, jen prázdné nebo nedostavěné buňky. Buď jsou bez snůšky, nebo bez krmení (oddělek). Kdy to bylo focené nevím, není to moje fotka.....[attachment=824] tohle je taky plný rámek plodu, al eje vidět že jim na zásobáh záleží a že je mají

RE: Včely - Jaro Stoklasa - 19.11.2014 08:01 PM

Podľa mňa tam zásoby sú. Sú na bokoch, nezaviečkované. Preto sa tam včely držia, reflex nasatia sa zásob pri deštrukcii úľa (ako pri zadymení), aby mali potravu pre vybudovanie nového... Aspoň tak mi to vychádza z tej fotky.

RE: Včely - Debora - 20.11.2014 12:52 AM

Jaro bude mít pravdu, nejspíše zahájily destilaci.

RE: Včely - Skaly - 20.06.2016 11:45 AM

Přenechám zamluvený oddělek okr. Kroměříž. Nemám to již kam dát. informace na e-mailu jaroslav.skalicka@seznam.cz

RE: Včely - Marek Slezák - 08.07.2016 12:04 AM

(19.11.2014 05:18 PM)jirka.marx napsal(a):  Zarazí vás něco na tomhle plástu z plastu......není od mých včel Big Grin
Tak já si tedy hlavně všiml toho plastu.....

RE: Včely - Ladislav Vaněk - 30.05.2017 12:12 AM

Dobrý den, sháním oddělky do dvou úlů. Nejlépe okolí Brna nebo Blanska, ale nemám problém dojet si i dál. Pokud jsem ve špatném tématu, omlouvám se a prosím o nasměřování. Teprve se tu rozkoukávám.)