![]() |
Roj - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Obecná diskuse (/forum-Obecna-diskuse) +--- Fórum: Obecná diskuse (/forum-Obecna-diskuse--39) +---- Fórum: Inzerce a výzvy (/forum-Inzerce-a-vyzvy) +---- Téma: Roj (/tema-Roj) Všechny stránky |
Roj - Snehulak - 03.05.2014 01:11 PM Zdravim, hľadám niekoho, kto by bol ochotny darovat alebo predať roj včeličiek najlepšie z Valašska. Budem rád za každú radu a pomoc. Začínam so včielkami, mam pripravené 2 japonské úle v Novém Hrozenkově. Ďakujem veľmi pekne. RE: Roj - Stanislav Rataj - 05.05.2014 10:03 AM Možná by mohla být zajímavá tahle informace, kterou mi dával jeden z mých známých - profesionální hasič: Lidé začasté k ulétlým rojům volají hasiče. Pokud je roj někde na veřejném prostranství nebo u veřejných budov, úřadů, škol apod., tak přijedou a zlikvidují jej nasosnutím do toho svého šrotovacího vysavače. Pokud je ale někde na soukromém pozemku apod, kde nehrozí bezprostřední ohrožení, tak pouze předávají kontakt na nějakého blízkého včelaře, aby si roj odchytil. Možná by tedy stálo za to zkusit se s místními hasiči (ať už profíky nebo nějakou dobrovolnou jednotkou) domluvit, že bys tam byl také hlášený jako včelař a nějaký roj si mohl sám odchytit ... ale asi by nebylo dobré, aby to byl Tvůj první kontakt se včelami nebo Tvůj první odchycený roj, to by nemuselo dopadnout úplně dobře ![]() RE: Roj - Stanislav Rataj - 07.05.2014 08:59 AM Tak jen aktuální info k tomuto způsobu získání roje - včera jsem si takhle jeden přes referenci od hasičů přivezl - musel jsem pro něj do cca 12ti metrů na vysoký smrk, takže dva trojdílné hliníkové žebříky navázané na sebe, no velká taškařice ![]() RE: Roj - tondabh - 07.05.2014 10:12 AM Jestli je silný, tak Ti ještě letos dá líznout medíku... RE: Roj - Debora - 07.05.2014 02:17 PM (07.05.2014 08:59 AM)Lucínek napsal(a): - včera jsem si takhle jeden přes referenci od hasičů přivezl - musel jsem pro něj do cca 12ti metrů na vysoký smrk Prima Stando, to mě opravdu těší. ![]() RE: Roj - schützmeister - 10.05.2014 12:51 PM (07.05.2014 02:17 PM)Debora napsal(a): Vitální roje si s oblibou sedají vysoko. Za to Tě odmění neuvěřitelnou vůli žít a v přirozených podmínkách zpravidla rychle vivinou dobrou strategii obrany.Jo, to by vysvětlovalo, proč jsem na svém lesním stanovišti nikdy žádný roj neviděl, na rozdíl v sadu na jabloni. ![]() RE: Roj - Stanislav Rataj - 15.05.2014 12:55 AM Tak po týdnu roj jede jako blázen, staví ve dvou nástavcích současně, zatím vystavěli ve warré v jednom nástavku asi 5 rámků, ve druhém mají aktuálně rozestavěné dva, jsou hodné jako beránci - první včely co mám, ve kterých se mohu hrabat bez skafandru a rukavic ![]() RE: Roj - Debora - 15.05.2014 04:05 AM co to máš za včely, které staví dva nástavky paralelně? Máš tam dva roje? ![]() RE: Roj - Stanislav Rataj - 15.05.2014 07:52 AM Ne, jeden, ale pracovitej. Do jednoho nástavku se ani pořádně nevešly, tak začaly stavět i ve druhém ![]() RE: Roj - Miroslav Křížek - 15.05.2014 07:40 PM jedna fotka práce roje na 42x34 komplet volná stavba, usazen 29.4.2014 ![]() omluvte kvalitu obrázku, foceno ve včelíně, zatažená obloha, mobilem RE: Roj - Stanislav Rataj - 20.05.2014 04:09 PM Tak další roj, tentokrát 6,5kg netto. To už je pro mě pořádný včelí chuchvalec ![]() [attachment=512] RE: Roj - tondabh - 20.05.2014 04:52 PM (20.05.2014 04:09 PM)Lucínek napsal(a): Tak další roj, tentokrát 6,5kg netto. To už je pro mě pořádný včelí chuchvalec Haribol Stáníku, a vážil jsi ho, nebo je to jen odhad? Většinou se totiž rojí tak do 4 Kg, ale příroda je mocná čarodějka (když vidím tu velikost a porovnám to, tak přibližně velký roj který jsem vážil měl 3,5 Kg), v tom dobrém smyslu a pokud ta váha je tak velká udělej určitě kontrolu na kleštíka, měj se krásně rojově, Tonda. RE: Roj - Aleš Molčík - 20.05.2014 10:35 PM Jednou jsem pozoroval vyrojení dvou včelstev téměř současně, ve vzduchu se tyto dva roje spojily a posadili se na větev jako jeden roj a pořádně velký. Nevážil jsem je a po osazení do úlu fungovaly jako jedno včelstvo. Kdybych neviděl ze kterých úlů vyletěli, tak bych ani netušil, že to jsou roje dva. Před lety v deštivém jaru, kdy se rojilo všechno a dost vysoko v korunách jsem viděl na větvi asi metr od sebe sedět dva roje, protože pršelo zdržely se několik dní a za tu dobu se shlukly v jeden dlouhý "rukáv" a po dešti odletěli. Taková spojení asi nejsou nic výjimečného a už jsem to také takhle jednou udělal s menšími roji, kdy jsem je přímo sesypal do jednoho rojáku a nechal do večera usadit na místě a bez problému se spojily. Určitě je lepší na rozvoj silný roj než několik malých. RE: Roj - Stanislav Rataj - 20.05.2014 11:18 PM Ne, roj jsem regulérně vážil, protože jsem byl překvapen, že: 1. je ta bedna tak težká 2. se mi do toho rojáku skoro ani nevešly Tak jsem to hodil na váhu s přesností na 10dkg a výsledek byl 8,5kg brutto, po vysypání převážen obsah rojáku bez včel a 2,1kg. Takže roj měl 6,4kg a ještě tam samozřejmě něco málo zůstalo, co se nestihlo natáhnout do rojáčku před odjezdem. Taky mi to (mile) překvapilo, že je to tak velké. No ten dnešní (další !) roj jsem zase už nevážil, byl o poznání menší a odhadem to mohlo být tak kolem 2,5kg včel. Takže dneska večer osazen i první šestiúhelníkový japonec ![]() [attachment=516] RE: Roj - tondabh - 20.05.2014 11:29 PM (20.05.2014 11:18 PM)Lucínek napsal(a): Ne, roj jsem regulérně vážil, protože jsem byl překvapen, že: Výborně jen jsem chtěl vědět, zda jsi ho vážil, bude to nejspíš případ jak popisuje Aleš, že se spojí dva roje a nebo ten roj nasákne při rojení velké množství sousedek, je to pěkný úlovek a to Ti ze srdce přeji, tak ať se jim daří i v japonci, ať Ti dělají radost i sladkost, měj se krásně rojově, Tonda. RE: Roj - Stanislav Rataj - 22.05.2014 08:19 AM Tak nelíbilo se jim tam. Předevčírem jsem dal ten cca 2,5kg roj do japonce a včera tam bylo asi 10 včel. Ale protože jsem přinesl hned další, tak ještě včera osazen japonec znovu. Jsem zvědavý, jak se jim bude dařit teď nebo jestli zase "vezmou roha". Včerejší úlovky: [attachment=530][attachment=531] RE: Roj - Leoš Dvorský - 22.05.2014 08:44 AM (22.05.2014 08:19 AM)Lucínek napsal(a): Tak nelíbilo se jim tam. Předevčírem jsem dal ten cca 2,5kg roj do japonce a včera tam bylo asi 10 včel. Stačí jim nahoru na mřížku připevnit pár buněk otevřeného plodu, totéž u smetence. PaK "ROHA" nevezmou. LD RE: Roj - Stanislav Rataj - 22.05.2014 08:45 AM OK, díky za námět. No uvidím, snad ty, co tam jsou teď, během dne neprchnou a příště to tak zkusím. RE: Roj - Stanislav Rataj - 22.05.2014 10:23 AM Ještě se zeptám - otevřeným plodem je myšlen jakkoli zakladený plást, nebo už tam musí být dostatečně velcí "červíci"? A zavíčkované larvy už jsou v příliš pokročilém stadiu vývoje? RE: Roj - schützmeister - 23.05.2014 04:20 PM (22.05.2014 10:23 AM)Lucínek napsal(a): Ještě se zeptám - otevřeným plodem je myšlen jakkoli zakladený plást, nebo už tam musí být dostatečně velcí "červíci"? A zavíčkované larvy už jsou v příliš pokročilém stadiu vývoje?Úplně jedno, většinou i stačí plást jako takový. (22.05.2014 08:19 AM)Lucínek napsal(a): Tak nelíbilo se jim tam. Předevčírem jsem dal ten cca 2,5kg roj do japonce a včera tam bylo asi 10 včel.Hele a nebyli to náhodou ty samý ? To se stane, když nechytneš matku. RE: Roj - Stanislav Rataj - 25.05.2014 03:39 PM Ne, nebyly to ty samé, ani jedno nebyl "můj" roj, ale roje z okolních vesnic. RE: Roj - schützmeister - 25.05.2014 10:14 PM (25.05.2014 03:39 PM)Lucínek napsal(a): Ne, nebyly to ty samé, ani jedno nebyl "můj" roj, ale roje z okolních vesnic.Chytáš po okolí, nebo je máš značkovaný ? Protože na deset metrů od úlů jsou to na 100% tvoje. RE: Roj - Stanislav Rataj - 25.05.2014 11:16 PM Chytám po okolí ... není to tedy na metry od včelnice, ale na kilometry, někdy skoro i desítky km "bee-line". Jen za tenhle týden jsem měl asi 15 hovorů kvůli rojům a z toho jsem 6 rojů odchytil já a další dva táta. |