Forum Šance pro včely
Čo mám dať včelám jesť? - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Včela (/forum-Vcela)
+--- Fórum: Včelí pastva (/forum-Vceli-pastva)
+--- Téma: Čo mám dať včelám jesť? (/tema-Co-mam-dat-vcelam-jest)

Stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8
Všechny stránky

Čo mám dať včelám jesť? - Milan Bencúr † - 03.04.2014 12:07 AM

Vážený pán minister !
Vážené ministerstvo pôdohospodárstva !

V plnej úcte k Vášmu úradu sa pýtam ČO MÁM DAŤ VČELÁM JESŤ ?

Nie nie je to pokus o vtip, nie je to ani nezmysel a ani hlúpa otázka. Chcelo by sa mi napísať, že až príliš čierny humor aby to bol vtip.

Žiaľ nie je. Budem sa snažiť objasniť prečo....

Viac na: http://www.agroforum.sk/showthread.php?start&t=3624

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Rasťo 71 - 03.04.2014 08:45 AM

Tomuto sa hovorí ,,Európska hospodárska politika"! Nie strava, ale peniaze zaujímajú MACHROV z EU.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Ladislav Kohout - 03.04.2014 09:05 AM

Včara jsme sázeli brambory.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - schützmeister - 03.04.2014 10:01 PM

(03.04.2014 12:07 AM)MilanBencúr napsal(a):  Vážený pán minister !
Jo, a úředník prej odpoví - na to si teda počkámBig GrinBig GrinBig Grin
A to tam ještě nemáte kukuřici do bioplynek a topoly na štěpku. Fajn je prej i šťovík.
Na druhou stranu na slovensku už jsem byl a pokud tam člověk chce dělat včely bio, je tam hor a lesů neurekom. To, o čem se mluví, je jen pod horama.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Milan Bencúr † - 05.04.2014 04:16 AM

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Katka - 08.07.2014 01:29 PM

Nie nie je to pokus o vtip, nie je to ani nezmysel a ani hlúpa otázka. Chcelo by sa mi napísať, že až príliš čierny humor aby to bol vtip.

Žiaľ nie je. Budem sa snažiť objasniť prečo....

Ministerstvo samozrejme neodpovedalo, Maroš Bujňák, kamarát, je včelár v Levočských vrchoch a okolie včelníc mu zoštiepkovali kvôli biomase - kvôli dotáciám na spaľovanie biomasy, ktorú dostávajú veľké biomasové elektrárne.
Vďaka dotácii sa zrazu oplatí štiepkovať a páliť aj to, o čo sa doteraz nikto nezaujímal. Zvyšuje sa ťažba v lesoch, páli sa drevo lepšej triedy ako odpadové (normálna guľatina), štiepkujú sa brehové porasty, remízky, aleje. Proste svinstvo, na ktorom zarobí niekoľko málo ľudí ťažké peniaze a ostane za nimi spúšť.

Od 1. apríla beží kampaň BIOMASAKER. ktorú spustila mimovládna organizácia Lesoochranárske zoskupenie VLK, v rámci nej petícia na zrušenie daných dotácií. Podpisujú ju občania SR, pre bratov Čechov, ktorí chcú kampaň podporiť, bude pripravený vzor listu Vláde.
Momentálny stav petície je cca 25 000 podpisov, chceme 100 000, to je podľa našej legislatívy hranica, kedy musí podľa petičného zákona zasadať a jednať Národná rada. (zhodou okolností mám pred sebou teraz na stole kopu petičných hárkov, dnešnú nádielku, ktorú idem rátať Smile

Ak môžte, pomôžte šíriť.
To je presne to - musíme chrániť biotop, ak chceme chrániť biodiverzitu, ak chceme mať zdravé včely, musíme mať zdravú krajinu. Keď zoštiepkujú trnky, jablone, čerešne, šípky, jelše, vŕby, liesky...včely tu ozaj budú musieť na jar jesť...čo?
Som sa rozohnila

K.

(03.04.2014 10:01 PM)schützmeister napsal(a):  
Jo, a úředník prej odpoví - na to si teda počkámBig GrinBig GrinBig Grin
A to tam ještě nemáte kukuřici do bioplynek a topoly na štěpku. Fajn je prej i šťovík.
Na druhou stranu na slovensku už jsem byl a pokud tam člověk chce dělat včely bio, je tam hor a lesů neurekom. To, o čem se mluví, je jen pod horama.

nie je to také jednoduché. lesy ti nesmú vyťažiť, lesy ti nesmú postriekať cypermetrínom. a to stojí nejaké úsilie...

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Crha Karel - 08.07.2014 03:18 PM

Oslovili jste svaz slovenských včelárov? To by přece měl podepsat každý včelár a svaz by měl přeci jednat proti takové absurditě.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - schützmeister - 08.07.2014 06:45 PM

(08.07.2014 03:18 PM)Crha Karel napsal(a):  Oslovili jste svaz slovenských včelárov? To by přece měl podepsat každý včelár a svaz by měl přeci jednat proti takové absurditě.
Nejsem si moc jistej, že se něco zmůže na úrovni státu. Co já vím, je to podmínka EU na obnovitelný zdroje - musíte se vejít do nějakých procent energie z obnov. zdrojů. No a kde to moc nefouká a neteče, přichází na řadu dřevo, sláma, obilí. Myslím, že nás to taky brzo čeká, když ty blbý němci nemají rádi jádro. Už koumáci vymyslili i benzín ze dřeva, chce to jen postavit fabriku a to není velký problém, no a pak místo pastvin a úhorů nasázíme japonský čurbes.
Popravdě i takhle, co vím, se sází v ČR 20.000 hektarů novýho lesa ročně - a hádejte jak vypadá ? 90% smrk a zbytek budou většinou ty topoly.
Zajímavé číslo z výsadby je i loňských 990 hektarů osázených jedlema - podle statistik - bych rád věděl, kde to sází - tady ani ťuk a jsme jedlobukový pásmo - jen čekají, až se z pár soušek nasemení a ono nenasemení.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Katka - 09.07.2014 01:38 PM

(08.07.2014 03:18 PM)Crha Karel napsal(a):  Oslovili jste svaz slovenských včelárov? To by přece měl podepsat každý včelár a svaz by měl přeci jednat proti takové absurditě.

Oslovujeme priebežne včelárov - cez takéto kontakty sme sa chceli postupne prepracovať k "pohlavárom", ale ide to poslabšie, takže pôjdeme zhora. Ale ja osobne očakávam kostrbatú cestu, ľudia často nevidia súvislosť a dotovanie "zelenej energie" predsa nemôže byť zlá vec, atď

RE: Čo mám dať včelám jesť? - schützmeister - 09.07.2014 02:07 PM

(09.07.2014 01:38 PM)Katka napsal(a):  ľudia často nevidia súvislosť a dotovanie "zelenej energie" predsa nemôže byť zlá vec, atď
Dotace už na slovensku zavedl Juraj Jánošík, ne ? A jak byl oblíbený - bohatým bral a chudým dával. Big GrinBig GrinBig Grin

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Leoš Dvorský - 09.07.2014 10:10 PM

(09.07.2014 02:07 PM)schützmeister napsal(a):  
(09.07.2014 01:38 PM)Katka napsal(a):  ľudia často nevidia súvislosť a dotovanie "zelenej energie" predsa nemôže byť zlá vec, atď
Dotace už na slovensku zavedl Juraj Jánošík, ne ? A jak byl oblíbený - bohatým bral a chudým dával. Big GrinBig GrinBig Grin

Jenže u nás je to Antijánošík. CHudým bere (daně) a bohatým rozdává (kamarádům). Big Grin

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Jindřich Šafránek - 13.08.2014 07:36 PM

(09.07.2014 01:38 PM)Katka napsal(a):  

Oslovujeme priebežne včelárov - ľudia často nevidia súvislosť a dotovanie "zelenej energie" predsa nemôže byť zlá vec, atď
Přátelé obnovitelné zdroje je jen jedna z věcí co ubírá včelám i hmyzu pastvu a žije z našich daní. V Praze kde žiji se vytváří nákladné parkové plochy, kde se trávníky udržují jako na golfu , jak někde vykoukne pampeliška tak stále sekají i 10x ročně. Pokud se někde vysemení ptačí zob a vykvete tak ho vykácí, stejné se šeříkem a ostaními keřy které zahradní archtekt do projektu parku nenavrhl. Jde jen o veřejné prachy a jejich tok do kapes kamarádů, včely přežily horší věci ale pokud zahynou, přežijí to lidé.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Aleš Molčík - 13.08.2014 09:19 PM

Já tohle pozoruji u tzv. biokoridorů. To nejsou biokoridory, ale parková úprava krajiny. Tam není nic, co by v zemědělské krajině poskytlo čemukoliv obživu. To na staré skládce zarostlé buřinou je víc života než v biokoridorech.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Milan Bencúr † - 14.08.2014 01:40 AM

Charles Darwin sa niekoľko rokov venoval životu včiel, ale včelári zostali oddaní úľom s rámikmi. Rozhodli sa pre potrebu ťažby veľkého množstva medu od svojich včelstiev a pre vyššie zisky, čím sa ochotne prispôsobili agrochemickému priemyslu a osud pôvodných prírodných zdrojov včelej pastvy ich prestal zaujímať. Priemyselné včelárstvo kráča ruka v ruke s rastom pesticídov a náporom geneticky modifikovaných plodín a potravín, ktoré zdecimovali prirodzené prostredie pre naše voľne žijúce živočíchy. A my ani nevieme do akej miery, či je schopné vrátiť sa späť do pôvodného stavu.

[Obrázky: Gazdovstvo.jpg]

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Aleš Molčík - 19.11.2014 09:29 PM

Dnes jsem pro podporu včelí pastvy doplnil technický park mého včelařského miniprovozu, abych pokračoval v rozsévání pro včely zajímavých bylin. Letos se s porostem svazenky moc nezadařilo, tak příští rok bude menší rozšíření druhů a zbytek je na počasí jestli bude přát.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Debora - 20.11.2014 01:17 AM

s tím chceš sekat trávu kolem bylin?

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Aleš Molčík - 20.11.2014 08:57 AM

Napřed je potřeba pro ten porost medonosných rostlin pozemek připravit, je to ten pozemek pod dráty el. napětí co mám před včelnicí , 20m na šířku na délku do leva a doprava kolik kilometrů zvládnuBig Grin, a s těmi nálety a vším co tam teď roste to jinak než křovinořezem nepůjde. A potom každé jaro bude nutné posekat zbylé suché části mezi kterými budou pořád prorůstat nálety.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Miroslav Macek - 20.11.2014 10:59 AM

(20.11.2014 08:57 AM)Aleš Molčík napsal(a):  20m na šířku na délku do leva a doprava kolik kilometrů zvládnuBig Grin,

čím viac tým väčšie potešenie pre energetikov ktorým ušetríš robotu Smile

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Jindřich Šafránek - 20.11.2014 02:18 PM

(20.11.2014 08:57 AM)Aleš Molčík napsal(a):  Napřed je potřeba pro ten porost medonosných rostlin pozemek připravit, je to ten pozemek pod dráty el. napětí co mám před včelnicí , 20m na šířku na délku do leva a doprava kolik kilometrů zvládnuBig Grin, a s těmi nálety a vším co tam teď roste to jinak než křovinořezem nepůjde. A potom každé jaro bude nutné posekat zbylé suché části mezi kterými budou pořád prorůstat nálety.
Držím palce , velmi zajímavé a prospěšné, ale zvládnout ruční technikou délky v kilometrech asi moc nepůjde, Je nutné se zamyslet zda by vůbec plošně neměli včelaři iniciovat jednání s místními úřady včetně životního prostředí a žádat jak o faktickou tak mediální podporu těmto aktivitám. Stejně tak požadovat osazování veřejných ploch s ohledem na včely i ostatní hmyz, tedy ne jen trvale sečenou trávou.
Pastva pro včely v krajině ubyla a letošní slabá snůška patrně iniciovala i zvýšené vylupování ( rabovačku ) , mezi včelstvy. Nejde jen o plochy pod elektrovody ale i o stráně zvýšených nasypaných silnic , tratí drah, protihlukových valů a pod. Snažit se zasáhnou i do rostlinné skladby různě budovaných biokoridorů a mokřadů které povoluje orgán Životního prostředí a na něž se čerpají státní dotace. Musíme s tím všichni, ve svém bezprostředním okolí , začít něco dělat !

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Aleš Molčík - 21.11.2014 01:14 AM

Já se budu držet toho co už tam mám od jara předpřipravené cca 1000m2 a na další rozšíření si počkám až si to energetická spol. z mulčuje sama. Prvořadé je, ale pro mě teď vymyslet směsku, která by se dokázala udržet a kvetla hlavně v období po odkvětu lip.
Potkal jsem se s letos začínajícím včelařem, říkal mi, že je v obecním zastupitelstvu a budou obnovovat obecní lipovou alej. A co začal letos včelařit tak se dozvěděl, že významně medonosná je pouze Lípa malolistá. Proto se bude snažit prosadit výsadbu tohoto druhu lípy na obci.
Takže ono to někdy s těmi úřady nemusí být o neochotě, ale o neinformovanosti. Ale stejně takových snůšek, jak popisují naši včelařští předci, jako med z chrpy když zakvetla v obilí se už asi nedočkáme.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Jindřich Šafránek - 21.11.2014 12:36 PM

(21.11.2014 01:14 AM)Aleš Molčík napsal(a):  Já se budu držet toho co už tam mám od jara předpřipravené cca 1000m2
Takže ono to někdy s těmi úřady nemusí být o neochotě, ale o neinformovanosti. Ale stejně takových snůšek, jak popisují naši včelařští předci, jako med z chrpy když zakvetla v obilí se už asi nedočkáme.

Aleši já vyhledávám inspirace jak v " Včely jinak " od str. 261, tak v knize " Včelařské dřeviny a rostliny " , vydala to Grada, kde je i uvedena doba kvetení , půdní podmínky,atd.
Semínka najdeš na www. vyhledávačích zadáš --Semena osiva / prodej --, měly by prodávat i semínka tebou zmiňované Chrpy.
Držím palce ať se ti daří.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Rasťo 71 - 23.11.2014 12:46 AM

Nejaká motivácia:

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Aleš Molčík - 02.12.2014 11:19 PM

Tak mi dorazilo osivo Motýlí louky, Kopretinové louky a nějaké další bylinky samostatně z http://www.jikl.cz na založení semenářského porostu doma na zahradě jako zdroj semen pro rozšiřování do okolí některých rostlin které dnes běžně už nenajdete. Ještě zajímavé směsi a bylinky jsou na http://www.plantanaturalis.com

RE: Čo mám dať včelám jesť? - schützmeister - 03.12.2014 02:27 PM

[quote='Aleš Molčík' pid='7040' dateline='14175515
Ještě zajímavé směsi a bylinky jsou na http://www.plantanaturalis.com
[/quote]
Málo jsem hledal, nebo tam nemají popis ani fotky ? Zní to hezky, ale nejdřív asi musíš původní porost postříkat Roundapem, ne ?

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Jiří Marx - 03.12.2014 02:34 PM

Hádejte čí včely opylují políčka Planta Naturalis v Markvarticích?? Big Grin

RE: Čo mám dať včelám jesť? - terez.c - 03.12.2014 03:03 PM

(03.12.2014 02:27 PM)schützmeister napsal(a):  [quote='Aleš Molčík' pid='7040' dateline='14175515
Ještě zajímavé směsi a bylinky jsou na http://www.plantanaturalis.com
Málo jsem hledal, nebo tam nemají popis ani fotky ? Zní to hezky, ale nejdřív asi musíš původní porost postříkat Roundapem, ne ?
[/quote]

Michale, píšou, že zorat a zasít, první rok tam vyrostou hlavně plevele a až druhý rok je z toho rozkvetlá louka... Wink

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Ladislav Kohout - 03.12.2014 03:17 PM

A třetí rok už té louky míň, čtvrtý rok to co tam rostlo před rytím. Pátý rok jsem zamulčoval a šestý už rostly brambory, fazole a dýně.

Taky jsem dřív nevěřil že louka je to nejtěžší co se dá pěstovat.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Martin Smutný - 03.12.2014 05:15 PM

(03.12.2014 03:17 PM)Ladislav Kohout napsal(a):  A třetí rok už té louky míň, čtvrtý rok to co tam rostlo před rytím. Pátý rok jsem zamulčoval a šestý už rostly brambory, fazole a dýně.

Taky jsem dřív nevěřil že louka je to nejtěžší co se dá pěstovat.

To je pravda, protože "vyladit" kvetoucí louky na složení půdy, rovnováhu živin atd. je dlouholetá záležitost. To ty brambory jsou fakt snažší....
Kvetoucí louka nesmí mít půdu bohatou na živiny (tzn. nepřihnojovat a min. 2x ročně posekat a hmotu odvézt). Proti tomu "skvělé" mulčovací stroje co rozšmelcují trávu na kaši, která se nechá ležet a brzy proroste, ochuzují včely o pastvu - živin je příliš a to vyhovuje nekvetoucí bujné konkurenci. Takovýchto luk je všude dost.
Kdesi jsem četl zajímavou metodu přeměny buřin na květoucí louky - tu a tam se v louce zakryjí čtverce kartonem (např. 5x5 m), až se potlačí buřina pod nimi a hlína změkne, zapracuje se kvalitní a pestré osivo. Vznikne jakási "šachovnice" - první rok se ty nové úseky dost často kosí (asi 6x), aby dostaly šanci i pomalejší rostliny. A celek se seká 2-3x ročně. Osivo není levné a zde se užívá k jakémusi naočkování.
Šachovnici jsem nezkoušel, ale kartónování funguje překvapivě dobře!
MS

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Jaro Stoklasa - 03.12.2014 05:52 PM

Lúku namiesto kosenia treba po odkvitnutí nechať spásať ovcami alebo kozami v pravidelných intervaloch. Pomáha to ako fras.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Aleš Molčík - 03.12.2014 07:34 PM

Co mám odpozorováno z kosení luk 2x do roka na seno tak některým rostlinám to vůbec nesvědčí a časem vymizí a bez dalšího přičinění zůstávají na louce hlavně trávy. Proto si myslím, že květnatá louka by se měla kosit jen jednou a to až po odkvětu a nebo na jaře. Ale také to chce znát co tam kvete za rostliny, protože je potřeba před kosením louku projít a jednoleté a dvouleté rostliny opět rozsemenit. Úplně bez starostí a znalostí udržet květnou louku nepůjde, i když i tak se může stát, že některé druhy zaniknou.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - terez.c - 03.12.2014 07:47 PM

(03.12.2014 07:34 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Co mám odpozorováno z kosení luk 2x do roka na seno tak některým rostlinám to vůbec nesvědčí a časem vymizí a bez dalšího přičinění zůstávají na louce hlavně trávy. Proto si myslím, že květnatá louka by se měla kosit jen jednou a to až po odkvětu a nebo na jaře. Ale také to chce znát co tam kvete za rostliny, protože je potřeba před kosením louku projít a jednoleté a dvouleté rostliny opět rozsemenit. Úplně bez starostí a znalostí udržet květnou louku nepůjde, i když i tak se může stát, že některé druhy zaniknou.

Tak to je vtipné, u nás zase nevíc kvete ta část louky, kterou tak jednou měsíčně vezmu sekačkou Big Grin, tam, kde se sekalo jednou ročně je to samá tráva Big Grin Big Grin Big Grin

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Jindřich Šafránek - 03.12.2014 08:11 PM

[Tak to je vtipné, u nás zase nevíc kvete ta část louky, kterou tak jednou měsíčně vezmu sekačkou Big Grin, tam, kde se sekalo jednou ročně je to samá tráva Big Grin Big Grin Big Grin
[/quote]

Je to dáno rostlinou , divizna se vysemení a kvete až druhý rok ne hned ten následující, ale louky co pamatuji se sekaly ročně 2x sušilo se seno na zemi ( tím se květy vysemenily ) a kvetly louky každý rok. Okamžité senážování ( balíkování ) nedá semenům čast vypadnout na zem, tak je tam musíme prostě stále dosypávat.
Většinou stále kvete jetel plazivý a pampelišky.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Martin Smutný - 03.12.2014 10:01 PM

(03.12.2014 08:11 PM)Jindřich napsal(a):  [Tak to je vtipné, u nás zase nevíc kvete ta část louky, kterou tak jednou měsíčně vezmu sekačkou Big Grin, tam, kde se sekalo jednou ročně je to samá tráva Big Grin Big Grin Big Grin

Je to dáno rostlinou , divizna se vysemení a kvete až druhý rok ne hned ten následující, ale louky co pamatuji se sekaly ročně 2x sušilo se seno na zemi ( tím se květy vysemenily ) a kvetly louky každý rok. Okamžité senážování ( balíkování ) nedá semenům čast vypadnout na zem, tak je tam musíme prostě stále dosypávat.
Většinou stále kvete jetel plazivý a pampelišky.
[/quote]

Závisí to i na podmínkách v daném roce - letos např. u nás vůbec nekvetly jinak četné kopretiny, protože ideální podmínky měly různé trávy a přerostly možnosti kopretin. A ty se na tu soutěž vykašlaly - jen pár jich vykvetlo po senoseči.
V loňském jarním suchu zvítězil štírovník - pro včely fajn, ale sekat se to nedalo.....
Myslím, že pokud není louka zdecimovaná hnojením, mulčováním, postřiky apod., tak obsahuje spoustu spících druhů, které se prosadí jen jednou za čas (neplatí pro pampelišky apod.).
Což v mnoha oblastech už neplatí a o vítězích je rozhodnuto - řídké buřiny a odplavující se vrchní úrodná vrstva.
MS

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Rasťo 71 - 03.12.2014 10:21 PM

(03.12.2014 05:52 PM)Jaro Stoklasa napsal(a):  Lúku namiesto kosenia treba po odkvitnutí nechať spásať ovcami alebo kozami v pravidelných intervaloch. Pomáha to ako fras.
Jaro , máš pravdu, niektoré kvetiny potrebujú prejsť tráviacim traktom buď pasúceho sa dobytka, alebo vtákmi.
V črevnom trakte sa obal semien zbaví látok ktoré buď spomalujú klíčenie semien alebo inak bez neho nevyklíčia vôbec.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Debora - 03.12.2014 10:24 PM

Vtáků tu máme dost, ale ty si raděj slousknou trubce, než semeno. Ovce nemáme, ale za to spoustu divokých králíků. Máme okrajovou parcelu a už podtunelovali všechny ploty a haciendu, tak že se už naklání ja šikmá věž v Pise. Louku se snažíme vykouzlit už dva roky, ale at' sekáme trávu nebo ne, zatím nic neroste. Jo, a pampelišky, ty už nám na zahradě skoro vymřeli. Jediné, co se stále dobře množí jen majoránka, bodlák, jetel, ve stínu nějaké divoké lesní jahody a houby, které rostli ještě minulý týden. Big Grin

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Aleš Molčík - 03.12.2014 11:14 PM

No proto mám i ty semena různých bylinek, abych předpěstoval v květináči a když nepůjde louka vysít půjde snad vysadit.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - renttip - 03.12.2014 11:26 PM

Již druhou sezónu rozmístňuju různé druhy rostlin do zarostlích remízků, protože tam mi to nikdo neposeká a celkem se mi to daří udržet vše při životě. Samozřejmě že moje možnosti jsou omezené, ale myslím, že smysl to má a třeba někdo po mě v tom bude pokračovat.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - schützmeister - 04.12.2014 07:07 PM

Vůbec je zajímavý jak co roste.
Uvědomil jsem si to na dvou podobných rostlinkách.
Na jednom stanovišti mě vykvetl červený digitalis - na googlu dgitalis purpurea obrázky - vykvetl po orkánu Kiril, který odlesnil 100let zalesněnou původní extenzivní pastvinu, vykvetl na pasece cca 4-5 let po kalamitě, bez toho, že bych ho tam před tím zahlídl a jen dvě krásný 1,5m vysoký kytky + další rok jeden menší chcípák a šlus. Teď už jsou tam dvoumetrový smrčky, takže semínka nejspíše čekají dalších 100let na novou paseku. Dočetl jsem se, že mají klíčivost až osm let, ale zdá se, že to bude víc. Prostě trpělivě čekají, co bude, až bude zase sluníčko.
To stejný na druhým stanovišti, kde pro změnu vytěžili 150let staré borovice, kde sice o 200m dál rostl tentokrát žlutý digitalis, jenže tohle bylo uprostřed lesa a hned druhý rok co ty stromy vytěžili jich tam bylo jak naseto, moc se mi nezdá, že by se tam mohli semena dostat tak rychle / je dvouletý / - spíš tam prostě čekali, až přijde jejich čas. Jeden rok a zase šlus. Ten les před 150 lety sázeli taky na holině.
Někdy je to fakt překvápko, a ani se člověk nemusí moc snažit.
Mám tam i zajímavý, od války neudržovaný úhor - hektárek suché, slunné louky a taky zajímavý. Už to má spíš tundrový charakter - kopečky s brabenci a mateřídouškou, nedá se na tom chodit, je to měkký a člověk by si ukopnul palec a květena je úplně jiná. Nekvete to nijak intenzivně ale hodně druhů. Ta mateřídouška, kupříkladu, se jinde neudržela / ještě u mě před úly - ale musím po ní stále dupat /. Na pastvinách hned vedle je krom trávy jen pampeliška, bílý jetel a štírovník, ale zase intenzivně.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Jindřich Šafránek - 04.12.2014 08:57 PM

Hlavně žádná chemie Roudap a podobně. Roundapem ošetřené plochy poškozují i následné plodiny, mají málo klíčící semena ! Pouze sekat a dát na kompost ,nebo vypásat dobytkem, ten neničí byliny, pouze je spase, ale zase ihned hnojí.
Samozřejmě pást s mírou 30krav na jednom hektaru ( to co vídám ) vše rozdupe na bažinu. Sypejte semínka i do posekaných ploch něco se vždy chytne.
Stále sázím stromky a keře dokud to jde, zlepšení snůškové nabídky bude ale postupné, příští rok mi= včelkám , musí pomoci hlavně byliny.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Crha Karel - 04.12.2014 09:07 PM

Moje zkušenost za poslední čtyři roky, co pozoruji louku, která je každoročně spásána koňmi - čili stále stejně, že každým rokem převažují jiné květiny. Čím je to ovlivněno, nevím.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - renttip - 04.12.2014 09:52 PM

Karle, mám stejnou zkušenost. Změnu bych připsal klimatu. Když jsem před devíti lety přišel na Boleboř (680m), tak tu byly hromady sněhu a mrazy_20st.C.Sníh je v současnosti vyjímečně a mrazy nic moc. Pak se asi ta flora zařídí podle okolností. Smile

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Aleš Molčík - 05.12.2014 12:02 AM

Také mám pocit, že klima se mění a roční období se nějak posouvají. Příroda si poradí, ale u dnešního člověka to bude mnohem zdlouhavější proces. Stačí trochu deště a mrazu a pár hodin bez elektřinyBig Grin.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Ladislav Kohout - 05.12.2014 07:37 AM

Mně před barákem furt kvetou lichořeřišnice a zimolezy a v neděli kvočna vyseděla kuře.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Ladislav Kohout - 08.12.2014 03:12 PM

Už je to týdenní mazák.
[Obrázky: kure.jpg]
V pátek jsem ho vyndal psovi z tlamy.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Debora - 16.01.2015 08:47 PM

promiňte, nemohu příspěvek odstranit, tak že přesunuto na zahradu

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Rasťo 71 - 06.02.2015 05:36 PM

Pestovanie včelársky zaujímavých kríkov :
Kurnik šopa, príloha má 25,5MB ako ju sem dostať?

RE: Čo mám dať včelám jesť? - lyn_x - 02.02.2017 04:31 PM

Rasťo: napadá mě jen uloz.to apod. ... nebo poprosit o zvětšení povolených příloh...? Smile Mě by tohle téma zrovna zajímalo. Smile

nicméně co jsem chtěl původně, už několikrát jsem se při rozšiřování pastvy na včelnici zamyslel, jestli je vlastně přínosné sázet rostliny s extrémě pozdním kvetením (říjen, listopad), a to samozřejmě kvůli našemu příteli VD... nedojde pak k prodloužení plodování a není taková pastva kontraproduktivní? Co myslíte?

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Milan Bencúr † - 02.02.2017 07:20 PM

Včelařské dřeviny a byliny
Speciální část obsahuje botanický popis zhruba 300 nektarodárných a pylodárných rostlin, a to včetně jejich optimálních požadavků na stanoviště, způsobů rozmnožování, případně i léčivých látek. Důraz je kladen na zhodnocení včelařského významu popisované rostliny, nektarodárnosti a cukerné hodnoty, které čtenářům poslouží k porovnání konkrétních zdrojů včelí pastvy. Publikaci ocení především praktičtí včelaři, jistě ji ale využijí také zahrádkáři, ekologové, bylinkáři apod.
https://www.alza.sk/media/vcelarske-dreviny-a-byliny-d2420078.htm

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Miroslav Matucha - 02.02.2017 08:11 PM

(02.02.2017 04:31 PM)lyn_x napsal(a):  nicméně co jsem chtěl původně, už několikrát jsem se při rozšiřování pastvy na včelnici zamyslel, jestli je vlastně přínosné sázet rostliny s extrémě pozdním kvetením (říjen, listopad), a to samozřejmě kvůli našemu příteli VD... nedojde pak k prodloužení plodování a není taková pastva kontraproduktivní? Co myslíte?

Řekl bych, že podzimní pastva není úplně ideální. Mám to ale vyzkoušené jen na jednom úlu. Včelstvo s plným medníkem přestěhováno v září k biopásu. Včely makaly až do října. Jestli plodovaly nevím, byly na nerozebiratelném díle. Ale v říjnu jsem nadzvedl úl a byl bez medu, i přes to, že byl plný včel. Nebo právě proto? Nebyly ale vykrádány!
Dal jsem jim nový poloplný medník ( asi 8 kg ). Už nežijou. Vyžraly med a uhynuly. Tyto jediné hladem.
Jak se mi loni biopás líbil, tak nyní už trochu váhám. M.M.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Aleš Molčík - 03.02.2017 09:19 AM

Na Slunečnici topinambur mi naletují pro pyl dokud jim to počasí dovolí a nepřijde mi, že by to včelstvu nějak uškodilo. On to není zase takový provoz na česnu.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Leoš Dvorský - 03.02.2017 11:21 AM

(02.02.2017 04:31 PM)lyn_x napsal(a):  Rasťo: napadá mě jen uloz.to apod. ... nebo poprosit o zvětšení povolených příloh...? Smile Mě by tohle téma zrovna zajímalo. Smile

nicméně co jsem chtěl původně, už několikrát jsem se při rozšiřování pastvy na včelnici zamyslel, jestli je vlastně přínosné sázet rostliny s extrémě pozdním kvetením (říjen, listopad), a to samozřejmě kvůli našemu příteli VD... nedojde pak k prodloužení plodování a není taková pastva kontraproduktivní? Co myslíte?

Je třeba si uvědomit pár věcí.
1) na jaře včely spotřebují cca 30% sebe, 70% pro plod.
2) proto podněcování na jaře bez pylu nemá téměř účinky.
3) od podletí je to obráceně. 70% včely, 30 plod, přičemž i ta potřeba pylu pro plod je vyšší než na jaře.
4) podnětem pro plodování nyní (únor ) je max. teplota. Je zde ale výrazný vliv i genetiky. Některé včely začnou s plodováním až koncem března i v dubnu avšak celková síla je stejná, jako těch co začali plodovat třeba 1.2. Je to poroto, že když není plod, nekrmí se. Včely stárnou především prací a ne věkem. U dlouhodobých generací to platí především.
5) v létě a podletí je podnětem k plodování přínos sladiny.
6) kraňská včelstva po vyhnání trubců plodují již nerada. Z toho by něco mělo pro včelaře vyplynout.
7) U včel obecně neplatí, že mají stejnou plodovou křivku. Různá plemena, jejich kříženci to mají diametrálně jinak. Dokonce i u kraňky jsou naprosto odlišné plodové křivky. To váže i na připravenost ke snůšce a zimování (rozuměj tvorbu dlouhověkých generací včel). To jen ve zkratce.

Proč jsem ti to napsal. Na podzim je pylu třeba jako soli a není ho nikdy dost. Hořčice, svazenka dávají pylu hodně, ale i nektar, proto mohou to plodování trochu prodloužit. Hodně záleží na genetice. Znám včelaře s podobnými podmínkami a mají někdy plod i v listopadu. Já ho mám, max. dlaň u některých (které vyřezuji) koncem září. Záleží tedy i na ošetřování, krmení v srpnu, září to plodování protahne a tady je to druhé množení roztočů včelaři (to první je při záměnách nástavků, převěšování plodu). Problém je v tom, že včelaři a chovatelé vůbec neznají přirozené dispozice svých včel (to není vůbec stejné, co jeden materiál vyžaduje, to druhý zahubí, tedy při daném ošetřování) a pak vlastně střílí jen od boku.
Já bych na tvém místě pyl na stanovišti rozhodně chtěl a snažím se o to i výsadbou vrb /trojmužná kvete v září/. No a dál vybírám ty geny, které mají v současné době se více prosadit a pasují do mého vedení včelstev, kde je hlavním kriteriem přežití.
ld

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Milan Bencúr † - 03.02.2017 12:47 PM

(02.02.2017 08:11 PM)MirekMatucha napsal(a):  Řekl bych, že podzimní pastva není úplně ideální. Mám to ale vyzkoušené jen na jednom úlu. Včelstvo s plným medníkem přestěhováno v září k biopásu. Včely makaly až do října. Jestli plodovaly nevím, byly na nerozebiratelném díle. Ale v říjnu jsem nadzvedl úl a byl bez medu, i přes to, že byl plný včel. Nebo právě proto? Nebyly ale vykrádány!
Dal jsem jim nový poloplný medník ( asi 8 kg ). Už nežijou. Vyžraly med a uhynuly. Tyto jediné hladem.
Z môjho pohľadu to môže byť takto.
V sezóne 2016 včely preplodovali všetok jarný med cez daždivé počasie v júni a začiatkom júla. A počas dlho trvajúcich daždivých dní nemali možnosť priniesť ďalšiu sladinu do úľa. Včelári našli suché medníky. Hoci bolo v úľoch po letnom slnovrate veľa včiel, ktoré odchovali zimnú generáciu, aj tak sme všetci zazimovali slabšie včelstvá ako v predchádzajúcich rokoch.
Vieme, že N.c. oslabuje včelí superorganizmus a nejakým spôsobom obmedzuje imunitný systém včelstva. Tiež vieme, že roztoče Varroa poskytujú vo svojom tele veľmi dobrú živnú pôdu pre reprodukciu vírusov. Z môjho pozorovania usudzujem, že Nosema ceranae vytvára vo včelstve akési potravinové napätie, včiely možno lietajú na rizikovejšie miesta za pašou a potom vidím väčšiu úmrtnosť robotníc pred úľom. Včelstvo veľa ploduje, včely pri výchove plodu konzumujú viac potravín. Keď sú postihnuté N.c. potrebujú aj o 50% viac potrebnej energie ako zdravé včely. Keď viac kŕmia, tak sa N.c. viac šíri.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Leoš Dvorský - 03.02.2017 02:08 PM

Jasně, N.C. a viry se přenáší především orálním způsobem. Proto tak měsíc-dva po nakrmení mají včelaři v úlech prázdno.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Skaly - 05.02.2017 11:43 PM

Shodou okolností jsem řešil s matkou, co budeme dělat se záhumenkou, na kterou přestávají stačit síly. Navrhl jsem osít to něčím pro včely, co se dá pokosit usušit a dát králíkům. Z králíků uděláme domácí šunku a klobásky. Jetel plazivý máme na dvoře, tak ho zkusím zasít cíleně a podpořím to luční směsí. Snad se z toho něco chytne.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Crha Karel - 06.02.2017 09:33 AM

Udělal jsem velmi dobrou zkušenost s brutnákem. Dlouhé vegetační období, nezanedbatelný přínos nektaru a hlavně velký a dlouhodobý přínos pylu což je na podzim k nezaplacení. Není náročný na půdu, ale ve vlhčích půdách se mu daří lépe, déle vegetuje a dosahuje výšky 50 - 80cm (u mně). Sice jednoletka, ale díky vysemeňování jako trvalka a z každé rosliny možno získat hodně semen k řízenému rozmnožování.
Loni na podzim jsem naočkoval všechny krtince na louce, tak jsem zvědav.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Debora - 06.02.2017 01:32 PM

Mohu potvrdit, canabis a český brutnák kvetly v lonském roce až do listopadu, sršni v košnici to už dávno zabalily, pyšné včely se přestaly vracet domů a chytré včely se na snůšku vyprdly. Big Grin
[Obrázky: DSC_2428.jpg][Obrázky: DSC_2422.jpg][Obrázky: DSC_2296.jpg]

RE: Čo mám dať včelám jesť? - schützmeister - 06.02.2017 01:40 PM

Co vojtěška ? Na to dou včely jako divý, je to velký a trvanlivý. A Králík by to mohl kousat, narozdíl od konopí.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Jan Stránský - 06.02.2017 01:43 PM

Jestli je to trvalka, pravděpodobně to není brutnák. Wink

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Crha Karel - 06.02.2017 02:07 PM

Pravda, už jsem to opravil, díky.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Aleš Molčík - 06.02.2017 03:28 PM

(06.02.2017 01:40 PM)schützmeister napsal(a):  Co vojtěška ? Na to dou včely jako divý, je to velký a trvanlivý. A Králík by to mohl kousat, narozdíl od konopí.
První seč na seno a druhou úrodu nechat vykvést včelám a to už je pozdní léto, kdy včely nemají v polích co nosit, takže vojtěšku určitě uvítají.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Skaly - 06.02.2017 03:40 PM

Takhle to u králíků moc nefunguje. Ještě tak u krav. Když je vojtěška odkvetlá, už je stonek tvrdý, špatně se to suší apod. Jinak by se musela kosit víckrát, zas by nekvetla. Vojtěšku jsem s mamkou probíral a rozhodli jsme se od ní upustit. Zaujal mě brutnák, takže ho tam dám s jetelem a nějakou luční směsí.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Crha Karel - 06.02.2017 08:23 PM

Diverzifikace je ta správná volba - komonice, svazenka, pohanka atd. lze to sehnat již namíchané

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Aleš Molčík - 06.02.2017 09:53 PM

Chrpa modrá, z přírody nám zde na Hané vymizela, ale nasel jsem ji pod Rakytník a ta také neustálím vysemeňováním drží jako trvalka a včely na ni pěkně jdou. A i když se seče, tak jen nevyroste do větší výšky, ale kvete i jako bonsaj.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Milan Bencúr † - 07.02.2017 06:24 AM

EVÓDIA HUPEHENSIS - medonosný strom. Tieto stromy majú tú výhodu,že kvitnú hneď po dokvitnutí slnečnice. Ak máme v dolete včiel zopár stromov EVÓDIE vysadených, včely dokážu zimné zásoby - včetne pelu - si spestriť aj v septembri. Chybou je, že je to japonská drevina, nie naša.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Skaly - 11.02.2017 12:50 PM

Zdravím, vloni jsem vysadil vilín (Hamamelis), ale zatím mi nekvete. |Viděl někdo z Vás už letos rozkvetlý vilín?

Letos vyseju jetel, trochu brutnáku (má jedlé květy) a ještě sháním tu chrpu. S tou evodií ještě uvidím.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - schützmeister - 11.02.2017 01:34 PM

Letos ?? Surprised

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Skaly - 11.02.2017 07:00 PM

Někdy začít musím

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Aleš Molčík - 12.02.2017 12:03 PM

Doma Vilín nemám, ale byl jsem na návštěvě a těm kvete jak žlutý tak červený kultivar. Na tom sněhu vypadá ta barva skvěle, hlavně ta červená.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - schützmeister - 12.02.2017 02:06 PM

(11.02.2017 07:00 PM)Skaly napsal(a):  Někdy začít musím
Myslím jako, jestli tě už kvete ???
U nás je sníh a průměrně mínus 5st. Musíš mít náramně odolný druh. Tongue

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Skaly - 12.02.2017 02:24 PM

mě zatím nekvete. teploty kolem 0. Vloni na jaře jsem to zasadil. Uvidím, jestli nechcípl v mojí péči. Čekal jsem, že by měl začít touto dobou kvést. Dám mu čas. Včely zatím stejně nelítají.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Antonín Hyžík - 12.02.2017 04:23 PM

U mne ještě nekvete, valašsko 440mnm a ani nevypadá, že by již chtěl. Má čas, tato zima je chladná.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Oldřich Šlegr - 02.06.2019 06:34 PM

Tady je zajímavý článek, co dát včelám jíst když není pyl, prý na to přišli český vědci, já bych řekl, že na to přišly včely, a ty" vědci " si všimli co nosí do úlů a jedí
i to je dobré, že si všimli.
Čeští vědci zjistili, jak živit včely, když není pyl. Pomohly náhoda a včelí roj nadšený z řasy
https://magazin.aktualne.cz/veda/vedci-zjistili-ze-diky-rase-jsou-vcely-zivejsi-a-ziji-dele/r~5b5762e89b1811e8b3e20cc47ab5f122/

Tak jsem se na to nové krmivo Apialgaprotein podíval může být dobré, ale ta cena, ta je hodně nahoře, nechat jim co si nanosí a nic nebrat, vyjde stejně jako kupovat tohle krmivo a bez práce
http://www.vcelarstvikoblizek.cz/84/971/krmivo-pri-nedostatku-pylu-6kg.html

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Oldřich Šlegr - 03.06.2019 05:17 PM

S tím Apialgaprotein sušenou řasou co jsem četl na VF to vpadá jako reklamní bublina, no já už přes čtyřicet let na zahradě při sekání trávy, když vidím kvést nějakou bylinku, tak je obseknu a nechám dokvést a vysemenit, tak budou v létě a podletí divizny a vysetý brunták , i pár bodláků, ostatní na mě vždy koukali
že mám bordel na zahradě, když nemám upravovaný trávník jako ostatní dav a já na to, že se mi to tak přírodně na divoko líbí. (Dneska se tomu říká přírodní zahrada) Vždy jsem koukal na zahradu jako malou oázu pro včelky, čmeláky a drobné živočichy, postarat se o to aby měli opylovači pastvu bylo, je a bude lepší
než všechny vyrobené náhražky.

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Jindřich Šafránek - 04.06.2019 01:18 PM

(03.06.2019 05:17 PM)dědvlkú napsal(a):  S tím Apialgaprotein sušenou řasou co jsem četl na VF to vpadá jako reklamní bublina, no já už přes čtyřicet let na zahradě při sekání trávy, když vidím kvést nějakou bylinku, tak je obseknu a nechám dokvést a vysemenit, tak budou v létě a podletí divizny a vysetý brunták , i pár bodláků, ostatní na mě vždy koukali
že mám bordel na zahradě, když nemám upravovaný trávník jako ostatní dav a já na to, že se mi to tak přírodně na divoko líbí. (Dneska se tomu říká přírodní zahrada) Vždy jsem koukal na zahradu jako malou oázu pro včelky, čmeláky a drobné živočichy, postarat se o to aby měli opylovači pastvu bylo, je a bude lepší
než všechny vyrobené náhražky.
Naprosto skvělý přístup, pokud každý z nás se postará o svou zahrádku, zahradu, okolí , aby bylo přirozené v množství , rozsahu co zvládne, je to cesta. Proti tomu řvoucí hnutí na záchranu klimatu a jiných EKO, mimo nárůstu vlastní publicity, ve výsledku nezmění a nezlepší na zemi nic !

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Pavel Cirman - 16.01.2023 10:08 AM

Ahoj všichni!! Posílám odkaz na zajímavou firmu, která prodává vrby. Mají jednu speciální vrbu pro včely : SALIX×RUBRA ´APIS´ odkaz: https://vrby.cz/novinka/salix-rubra-apis
Vrbu mám vysazenou 1,5 roku. Roste celkem rychle a košatí se.V dubnu bohatě kvetla ,jen jsem na stanovišti ještě neměl včely Dodgy

RE: Čo mám dať včelám jesť? - Miroslav Matucha - 22.02.2023 03:09 PM

Vynikající přednáška Roberta Tropka nejen pro včelaře ale i pro sadaře či zemědělce.