![]() |
Klasický Sicilský úl - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Pomůcky k chovu včel (/forum-Pomucky-k-chovu-vcel) +--- Fórum: Úlové sestavy (/forum-Ulove-sestavy) +--- Téma: Klasický Sicilský úl (/tema-Klasicky-Sicilsky-ul) Stránky: 1 2 Všechny stránky |
Klasický Sicilský úl - Debora - 12.02.2014 12:04 PM Rozměry velmi podobný Japončíkům. Úly jsou obydlené Ligustikou, ale dříve se v těchto úlech chovala A.m. Sicula. Sicula se dá dnes definovat jako varroarezistentní včela. RE: Klasický Sicilský úl - tondabh - 12.02.2014 01:09 PM Krásné dutiny, srdíčko plesá... RE: Klasický Sicilský úl - kurik - 12.02.2014 03:30 PM Díky Deboro za nádherné video. Tohle mi dneska spravilo náladu. RE: Klasický Sicilský úl - Aleš Molčík - 12.02.2014 06:35 PM Jak tam kontroluje spad ![]() RE: Klasický Sicilský úl - Debora - 12.02.2014 09:46 PM opravdu sy myslíš, že Sebastiano monituruje? ![]() RE: Klasický Sicilský úl - Aleš Molčík - 12.02.2014 11:00 PM To určitě nemonitoruje, ale používá kuřák a cigaretu zároveň ![]() RE: Klasický Sicilský úl - tondabh - 12.02.2014 11:06 PM (12.02.2014 06:35 PM)Aleš Molčík napsal(a): Jak tam kontroluje spad Haribol Aleši, možná si včelky při svobodné stavbě umí poradit tak jak to uměli od nepaměti a jen nám včelařům to vrtá v hlavě, ale osobně jsem svým pozorováním zjistil, že jsou to velice inteligentní bytosti, Tonda. (12.02.2014 09:46 PM)Debora napsal(a): opravdu sy myslíš, že Sebastiano monituruje? Určitě monitoruje, jen nevíme koho... ![]() RE: Klasický Sicilský úl - Leoš Dvorský - 12.02.2014 11:29 PM Může monitorovat podle poškozených včel. Je to spolehlivé a nejkomplexnější. První poškozená včela = za 6-8 týdnů konec, bez ošetření. To ale odpovídá v podstatě plošnému přístupu, který já už léta nedělám. Bodové ošetření třeba loni znamenalo, že kdy se "ošetřilo" 1 včelstvo bylo to jako by jich bylo 14, tedy na mých stanovištích. Vezměte si, že by se spotřeba těch různých přípravků snížila jen na 1/10??!!!! Co by to znamenalo za úspory? LD RE: Klasický Sicilský úl - Debora - 13.02.2014 03:03 AM To bodové ošetření mi prosím Tě Leoší vysvětli po lopatě. RE: Klasický Sicilský úl - Leoš Dvorský - 13.02.2014 11:49 AM (13.02.2014 03:03 AM)Debora napsal(a): To bodové ošetření mi prosím Tě Leoší vysvětli po lopatě. Jednoduše řečeno udělat opatření u toho včelstva, které je zdrojem infekce a v pravý čas a správným opatřením. U nás jsme takto zachránili dost včelstev. To jsme ale museli opustit tu hloupou hypotézu, že kleštík se šíří do prostoru nejvíce v podletí (to je věcí včelaře, protože nechápe přirozený biorytmus včelstva). Bohužel se ale tohle včelaři dovídají snad na všech přednáškách o varroáze. Je to jako v medicíně, klasická léčí důsledky (naperou do tebe antibiotika), alternativní se snaží jít po příčinách. Příklad, není ti nic platné odstrantit třeba 1 plást zavíčkovaného plodu, když je kleštík ještě na včelách. Je kontraproduktivní zasahnout dlouhodobým nosičem nějakého přípravku, když stači krátkodobý. Není ti moc platné, nasadit dlouhodobé nosiče, udělat opatření s podobným dopadem, když už ti lezou poškozené včely v 10 hodin ráno před česny. Nic ti nepomůže, když se ve včelstvu rozpadnou sociální vztahy tak, že včely přestávají komunikovat, matku najdeš na dně, včelstvo již nemá plod, matky opouští úl a pod. Je sice nejúčinnější, ale z hlediska poznání a další selekce nejméně vhodné, ošetřit všechna včelstva na stanovišti, když by třeba před měsícem stačilo jedno z deseti na stanovišti. Těch scénářů varroázy je hodně a v zásadě se dají rozdělit do tří skupin a i opatření jsou různá. No ale to jsem zase trochu odběhl od tématu a zbytečně to rozvíjím. Promiň. LD RE: Klasický Sicilský úl - Debora - 13.02.2014 12:51 PM (13.02.2014 11:49 AM)Leoš Dvorský napsal(a): Jednoduše řečeno udělat opatření u toho včelstva, které je zdrojem infekce a v pravý čas a správným opatřením. U nás jsme takto zachránili dost včelstev. To jsme ale museli opustit tu hloupou hypotézu, že kleštík se šíří do prostoru nejvíce v podletí (to je věcí včelaře, protože nechápe přirozený biorytmus včelstva). Bohužel se ale tohle včelaři dovídají snad na všech přednáškách o varroáze. Je to jako v medicíně, klasická léčí důsledky (naperou do tebe antibiotika), alternativní se snaží jít po příčinách. Jednoduše řečeno, není nutná plošná léčba všelstva, nebot' varroóza začíná v naší hlavě. ![]() Někdy mám u Tebe pocit, že stále ještě naslouchám Ježíšovi, který pro léčbu (lidstva) využívá podobenství včelstva. Důraz je pak položen na informaci končící otazníkem. Pomalu začínám ladit' svůj mozek na Tvou frekvenci. ![]() Díky Leoši RE: Klasický Sicilský úl - kurik - 13.02.2014 03:19 PM (13.02.2014 11:49 AM)Leoš Dvorský napsal(a): ... Nic ti nepomůže, když se ve včelstvu rozpadnou sociální vztahy tak, že včely přestávají komunikovat, matku najdeš na dně, včelstvo již nemá plod, matky opouští úl a pod. ... Chci se zeptat jak je to s tou matkou na dně úlu. Co to ve včelách znamená ? V loni jsem si přivezl oddělky a začal je intenzivně krmit. U jednoho včelstva mne vyděsilo, že jsem matku nacházel po dobu asi jednoho měsíce na dně úlu, případně někde na stěně. Vůbec nebyla mezi plásty, kde bych ji čekal. Když jsem přemýšlel čím by to mohlo být, tak mne napadlo, že tím, že včely nemají žádné dílo, tak vše co postaví zanáší medem dokud je snůška a matka s plodováním čeká, až bude kam klást. To se mi i potvrdilo, neboť včelstvo postupně sláblo a nemělo plod. Pak najednou matka zalezla mezi plásty a rozkladla se. Byla má teorie správná, nebo to opravdu naznačovalo, že něco bylo se včelstvem v nepořádku a "rozpadly se sociální vztahy v úle" ? (kleštíka jsem tou dobou vůbec nepozoroval) RE: Klasický Sicilský úl - Leoš Dvorský - 13.02.2014 04:15 PM (13.02.2014 03:19 PM)kurik napsal(a):(13.02.2014 11:49 AM)Leoš Dvorský napsal(a): ... Nic ti nepomůže, když se ve včelstvu rozpadnou sociální vztahy tak, že včely přestávají komunikovat, matku najdeš na dně, včelstvo již nemá plod, matky opouští úl a pod. ... Klid, odhadl jste to správně. Mladé matky se často schovávají, jsou plaché. Jeden můj kolega chodil chvíli stále na stejné místo a vždy tam byla. Až se ve včelstvu budou rozpadat sociální vztahy, to poznáte bleskem. U mladého oddělku to ale nehledejte. LD |