![]() |
Vliv klimatu stanoviště na přezimování - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Včelařský rok (/forum-Vcelarsky-rok) +--- Téma: Vliv klimatu stanoviště na přezimování (/tema-Vliv-klimatu-stanoviste-na-prezimovani) Všechny stránky |
Vliv klimatu stanoviště na přezimování - schützmeister - 21.12.2013 08:53 PM Nebude to asi tak zásadní jako roztoči, ale protože zaznamenávám velmi různé reakce klimatu, rád bych se podělil o zimní monitoring, zatím bez závěrů. Stav 21.12., průběh prosince inverzní, teploty +5-5stupňů, bez sněhu. 450m.n.m. poloslunné, bezvětrné, rovina, mrazová kotlina : krásné spady měli, jeden vykazuje stopy plodování - víčka, bílé mrtvolky, extrémní vlhkost - vytéká z úlů, typoval bych slabé plodování, spad mrtvolek řádově stovky / více u dlouho plodujících /. 650m.n.m. stinné, bezvětrné, jihovýchodní svah, zcela v lese : spady roztažené, povětšinou vysoká vlhkost, spady mrtvolek řádově nižší u podezřelých včelstev / vysoký rozotč, bezmatečnost / 750m.n.m. slunné, extrémně větrné, nad čárou inverze / tzn. po většinu prosince slunečno, mrazivo / na kraji lesa : roztažené spady - zde asi ale větrem, prakticky úplně bez kondenzované vlhkosti, spady mrtvolek nejnižší v úlech s extrémní varoázou - ta velmi vysoká / odhad kontrolní fumigací cca 3-5tis. na úl / způsobené spojením několika nerozvíjejících se oddělků dohromady. Na stanovišti pozorován největší dynymika počtu roztočů k počtu včel během roku - původní má hypotéza byla větší zima = méně roztočů, po dvouletém srovnávání toto není pravda, naopak se zdá, že vyšší mortalita včel vzhledem k extrémnějšímu stanovišti vede k procentuálně vyššímu postižení. Je zcela patrný rozdíl ve vlhkosti úlů, otázka je důvod. Plodování na teplém ? Pak ale na prostředním neplodují a je vlhké. Hraje roli větrnost ? Možná. Stejně přichází do úvahy vliv inverze - mlžné klima může přispět k větší vlhkosti. Potom ale by neměli smysl drátěná dna / nepoužívám, neosvědčili se /, protože vyšší kondenzaci by způsoboval příděl mlhy zvenčí. Pozorování mám, závěry mě zatím unikají. RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - Aleš Molčík - 22.12.2013 12:22 PM Odkaz na článek už nemám, ale autor sledoval vývoj včelstev v závislosti na výšce od země. A z jeho pozorování vyšlo, že nejhůře na tom byly včelstva položená dnem rovnou na zemi a ideální výška, kdy už rozdíly nebyly pozorovatelné a pokud si to ještě pamatuji správně, byla 35 cm a víc. Asi ten vliv vlhkosti z okolí tam je. RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - Milan Bencúr † - 27.12.2013 11:10 PM Dnes bol v našej dedine zimný prelet všetkých včelstiev v uteplených úľoch "B" s rámikmi a pevným dnom. Pozoroval som to na troch včelniciach. Na ďalších dvoch včelniciach, na ktorých sú včelstvá v neuteplených úľoch Warre s trámikmi, na prirodzenej stavbe ukotvenej ku stene úľa a so zasieťovaným dnom, včelstvá v tichosti šumeli a ani ich nenapadlo vykuknúť z letáča von. Takéto správanie pozorujem už niekoľko rokov. Mám tiež tri včelstvá v starých uteplených čechoslovákoch s pevným dnom. Sú na rámikoch s prirodzenou stavbou. Ani jedno z týchto včelstiev v JU nelietalo, len pokojne šumelo. Od 1.októbra včelstvo na váhe spotrebovalo do dnešného dňa 2,2 kg zásob. Celú sezónu som moje včelstvá ošetroval s cieľom, podporiť ich vitalitu. Podával som im v sirupe na jar citrónovú šťavu a v lete vylisovanú šťavu zo žihľavy. Povala úľov je tvorená len povalovými doštičkami a je neuteplená. Letáče mám umiestnené v strednej časti dna a sú veľké 10 cm. Vlhkosť som doposial nepozoroval. RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - goro - 28.12.2013 12:29 AM (27.12.2013 11:10 PM)MilanBencúr napsal(a): Dnes bol v našej dedine zimný prelet všetkých včelstiev v uteplených úľoch "B" s rámikmi a pevným dnom. Pozoroval som to na troch včelniciach. Na ďalších dvoch včelniciach, na ktorých sú včelstvá v neuteplených úľoch Warre s trámikmi, na prirodzenej stavbe ukotvenej ku stene úľa a so zasieťovaným dnom, včelstvá v tichosti šumeli a ani ich nenapadlo vykuknúť z letáča von. Takéto správanie pozorujem už niekoľko rokov.Milan tomuto rozumiem, včely v neuteplených úľoch, so sitom majú kontakt so skutočným stavom prírody vonku a "neblbnú". ale čo tie čechoslováky? ![]() že by volná stavba??? RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - Miroslav Macek - 28.12.2013 02:14 AM U nás včera max 9,3 °C - veterno , dnes 8,1 °C bezvetrie. Na včelnici kľud , nič nelietalo. Ani z nezateplených Čechoslovákov 9(s medzistenami) ktoré sú vo včelíne kde býva o nejaký ten stupeň teplejšie. Viem že takéto počasie nie je moc vhodné z hľadiska zimovania včiel , ale nie je to ani žiadna výnimka ktorá by mala včely nejako extra prekvapiť. Keď už teda takéto počasie máme a včely sa teraz preletia , vyprázdnia a vrátia späť do úľa je tu nejaký problém? Obávame sa toho že keď sa chumáč sa rozvoľní , matka sa rozkladie a včely začnú s aktivitou ktorá má prísť až na jar? RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - Aleš Molčík - 28.12.2013 09:25 AM Vítám v zimě každý prolet. Je to lepší než kdyby nemohly vůbec se proletět. S uvolněným chomáčem a plodováním, bych si starost nedělal, včely si teplotu dovedou regulovat a když budou chtít, budou plodovat i když bude mrznout. Uvolněný chomáč při teplejším počasí je dobrý, protože se včely posunou po zásobách a když přijde mráz, mají zásoby v dosahu. RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - Jaro Stoklasa - 28.12.2013 12:57 PM (27.12.2013 11:10 PM)MilanBencúr napsal(a): Dnes bol v našej dedine zimný prelet všetkých včelstiev v uteplených úľoch "B" s rámikmi a pevným dnom. Pozoroval som to na troch včelniciach. Na ďalších dvoch včelniciach, na ktorých sú včelstvá v neuteplených úľoch Warre s trámikmi, na prirodzenej stavbe ukotvenej ku stene úľa a so zasieťovaným dnom, včelstvá v tichosti šumeli a ani ich nenapadlo vykuknúť z letáča von. Takéto správanie pozorujem už niekoľko rokov. U mňa to bolo naopak. Z troch úľov so zasieťovaným dnom (neuteplené) ojedinelé výlety (jedna včela mala na obnôžkach "akoby peľ" sýtožltej farby, neviem, čo to bolo, keďže nič nekvitne) a z jedného úľa hromadný prelet. Uteplené úle s pevným dnom a neuteplené úle s pevným dnom nič. Pokojne sedia a šumia. A takto to mám stále (viac rokov po sebe), akonáhle sa oteplí, včely na zasieťovaných dnách lietajú, či sú úle uteplené alebo nie. Na pevných dnách nelietajú (tiež bez ohľadu na uteplenie úľa)... RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - schützmeister - 28.12.2013 03:03 PM (28.12.2013 12:57 PM)Jaro Stoklasa napsal(a):(27.12.2013 11:10 PM)MilanBencúr napsal(a): Dnes bol v našej dedine zimný prelet všetkých včelstiev v uteplených úľoch "B" s rámikmi a pevným dnom. Pozoroval som to na troch včelniciach. Na ďalších dvoch včelniciach, na ktorých sú včelstvá v neuteplených úľoch Warre s trámikmi, na prirodzenej stavbe ukotvenej ku stene úľa a so zasieťovaným dnom, včelstvá v tichosti šumeli a ani ich nenapadlo vykuknúť z letáča von. Takéto správanie pozorujem už niekoľko rokov. Tohle je zajímavé pozorování. Otázka je - co je správně ? Stálo by za to rozvést bližší popis celkových podmínek, i těch Milanovo, úlem to teda asi nebude, když je to jednou tak a podruhé jinak. Není trochu jiná lokalita, nebo je to tou volnou stavbou ? Osobně bych vliv úlu taky moc nepřeceňoval. Jinak myslím, že počasí je dobré - stabilní, jeden prolet prospěje a velké oteplení se nečeká. Vánoční plodování je problém a eventuelní nošení pylu v této době možné je, osobně bych typoval olše,lísky, některý rok už bývá i masivní přínos. Dneska psali, že v Plzni kvetou třešně. RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - Jaro Stoklasa - 28.12.2013 08:02 PM Ja mám úle aj na voľnej stavbe na trámikoch aj v rámikoch na voľnej a aj na medzistienkach. Zrejme to nebude ani tým. Trošku sa mi zdá, že to môže byť silou včelstiev. Ale nemám to overené. Silnejšie včelstvá idú von, slabšie sedia doma. RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - Miroslav Macek - 28.12.2013 11:17 PM (28.12.2013 12:57 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): U mňa to bolo naopak. Z troch úľov so zasieťovaným dnom (neuteplené) ojedinelé výlety Jaro , tie zasieťované dná sú zo spodu úplne otvorené alebo je pod sitom zasunutá podložka? RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - Jaro Stoklasa - 28.12.2013 11:42 PM Podložka (šuflík, nad ktorým je spredu aj zozadu niekoľko mm priestor, aby tade mohol prúdiť vzduch). Na tejto fotke to je vidieť: RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - Miroslav Macek - 29.12.2013 12:30 AM Môj šuplík je dorazený k prednej stene dna a zo zadu som sa prave snažil to utesniť pretože som sa obával prievanu medzi letáčom a otvorom vzadu. Samozrejme že to nie je uzavreté úplne a nejaká tá štrbina sa tam nájde. Na niektorých to mám utesnené len pásikom molitanu. Dnes som pozeral ako to na tých podložkách vyzerá. Sucho , tak hádam zatiaľ neplodujú. Na uli 9 bola mláčka ktorá hustotou pripomínala skôr med ako vodu. Je možé že skondenzovaná voda zo sebou zobrala nejaký med alebo može byť nejaká iná príčina? (27.12.2013 11:10 PM)MilanBencúr napsal(a): Od 1.októbra včelstvo na váhe spotrebovalo do dnešného dňa 2,2 kg zásob. Vyzerá že tie moje majú lepší apetít. Musím sa pochváliť že mi trochu predčasne už v novembri Ježiško doniesol úľovú váhu. Spotreba za štyri decembrové týždne : 0,4/0,3/0,45/0,6. Dalo sa predpokladať že tento posledný bude kvôli otepleniu najvyššia. Na váhe je položený nezateplený čechoslovák . (27.12.2013 11:10 PM)MilanBencúr napsal(a): Podával som im v sirupe na jar citrónovú šťavu a v lete vylisovanú šťavu zo žihľavy. Budem rád ak sa na túto tému budeme môcť pobaviť na februárovom stretnutí. RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - Milan Urík - 29.12.2013 08:38 PM U mňa 23.12. bolo 12 C a hromadný prelet, úle zatiaľ suché, spad mrtvoliek normálny, takže zatiaľ dobrý priebeh. RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - schützmeister - 03.04.2014 09:42 PM No tak jo, jaro je teda tady. A letos jsou rozdíly viditelné. Údolní stanoviště kypí životem, většinou už na dvou vysokých nástavcích Dadant, plod většinou celý nástavek, staví, ikdyž většinou trubčinu, to moc rád nevidím, mají i víčkované trubce a občas misku / prázdnou /. Stanoviště na horách, při stejném ošetřování, zatím více méně spí. Jeden nástavek, spíš s bídou, počet včel poloviční oproti údolí. Bez trubců, málo plodu, let ale celkem dobrý i přínos pylu. Jsou asi o generaci pozadu - takže tak 3 neděle, otázka je, nakolik to letos ovlinila melecitoza, protože horní koupily opravdu vysokou dávku. Přezimovali ale v pohodě - neřekl bych, že to při mírné zimě zásadně vadí, teď je ale vidět, že jim to moc nejede. RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - Crha Karel - 03.04.2014 11:41 PM To více méně je na místě. I na jednom stanovišti (650m) jsou velké rozdíly, některé staví mohutně, jiné ani nezačaly. Dá se z toho usuzovat, že příští odddělky z nyní stavících si tu vlastnost ponesou, anebo jsou tyto rozdíly dané něčím jiným??? RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - Jaro Stoklasa - 04.04.2014 01:09 PM Včelstvá stavajú mostíky medzi fóliou a rámikmi, no rámiky na stavbu si vôbec nevšímajú. Ani tie najsilnejšie. RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - schützmeister - 04.04.2014 01:18 PM (03.04.2014 11:41 PM)Crha Karel napsal(a): To více méně je na místě. I na jednom stanovišti (650m) jsou velké rozdíly, některé staví mohutně, jiné ani nezačaly. Dá se z toho usuzovat, že příští odddělky z nyní stavících si tu vlastnost ponesou, anebo jsou tyto rozdíly dané něčím jiným???Rozdíly jsou normální. Ctím třetinový systém - na každým stanovišti je třetina skvělá, třetina normální a třetina slabá. Podle toho je ošetřuju, každý chtěj něco jinýho. To je částečně v genech, částečně stářím matky a částečně tím, jak se to podařilo vychytat v roce minulém. Což odpovídá i na to stavění. Mám několik fakt skvělých, který sou super téměř každý rok, jinak je to ale jak se povede. Jedna v nějakém roce nic moc a v roce příštím jsou raketový. Je to roztočema, kvalitou matky, kvalitou plástů, zakrmením / malý špatně, velký taky /. Když bych měl ale něco zvášť vyzvihnout - je to rojová matka ve správný okamžik vychovaná, to tomu dá neskutečný švuňk. (04.04.2014 01:09 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): Včelstvá stavajú mostíky medzi fóliou a rámikmi, no rámiky na stavbu si vôbec nevšímajú. Ani tie najsilnejšie.Vod stolu se to těžko radí. Je pár možností : Je moc brzo - to bych ale teď už neřekl a jestli staví mostky, není to ono. Není pylová snůška - to ale taky nebude. Máš tam moc plástů. To bývá nejčastěji. Na jaře staví, když se na plásty nevejdou, prostě musí sedět i mimo už hotové dílo. Staré, špatné a moc zakrmené vyndej. Nic se neboj. Normálně tuhle práci za nás přes zimu udělají myši. Máš rámky pro stavbu na blbým místě. Nejlíp staví těsně vedle z boku. Pomíjím rozdělení a dání do hnízda, to je nesmysl staré školy. Druhá lepší je nad hnízdem. Tomu lze pomoct komínovým přeložením - z jednoho nástavku uděláš dva doprostřed. Můžeš mít stavební i dole, ale to v téhle době staví jen když nic jiného nezbývá a jsou maximálně silný - je tam zima. Tomu lze odpomoct zůžením česna tak na 4-5 cm, hodně to pomůže. RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - Jaro Stoklasa - 04.04.2014 02:57 PM "Je moc brzo" je asi najsprávnejšia možnosť. Peľová znáška je vynikajúca. Plástov je tam akurát tak, aby ich včely obsadali. Ja sa tým zase nejako veľmi netrápim, ono to príde podľa mňa samo. RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - Crha Karel - 04.04.2014 09:35 PM (04.04.2014 01:18 PM)schützmeister napsal(a): ... Když bych měl ale něco zvášť vyzvihnout - je to rojová matka ve správný okamžik vychovaná, to tomu dá neskutečný švuňk.Bylo by možné rozvést postup? RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - schützmeister - 11.04.2014 05:29 PM (04.04.2014 09:35 PM)Crha Karel napsal(a):Jo, dám téma " přírodní chov matek ", aby se to nepletlo. Ve šlechtění.(04.04.2014 01:18 PM)schützmeister napsal(a): ... Když bych měl ale něco zvášť vyzvihnout - je to rojová matka ve správný okamžik vychovaná, to tomu dá neskutečný švuňk.Bylo by možné rozvést postup? RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - schützmeister - 17.04.2014 09:01 PM (03.04.2014 09:42 PM)schützmeister napsal(a): No tak jo, jaro je teda tady. A letos jsou rozdíly viditelné.Tak se zdá, že právě teď je okamžik největších rozdílů. Stejné ošetřování, Dadant, stejné včely, vzdálenost od sebe do 3 km, ale v jiné výšce. Údolní - obě místa 450-550 - raketově jedou, polovina 2 dadant nástavek, polovina 2,5 nástavku , velká snůška, začínají stavět misky. Stanoviště horní 800m.n.m. je tak na polovině, jak plodu tak včel, ale slušné, snůška sporadická. Trubce chovají celkem hodně. Úplně slaboučký je stanoviště 700m.n.m. - včely max na polovině dolních a plod tak na třetině, začínají se lehce probouzet. Snůška slabá, není cítit nektar v úle. Vysvětlení, proč jsou horší než ty výš, je podle mne v zastínění, je to východní svah a pod listnáči, slunce mají jen ráno, když ještě mrzne / dneska ráno -5st. /. Zdá se tedy, že nevhodné stanoviště přebije i výhodnější nadmořskou výšku. Tak či tak, 300metrů výškových dělá poloviční velikost včel. RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - schützmeister - 08.03.2015 09:46 PM Tak letošní extrémně úhynovou zimu je rozdíl jasně patrný. Dnes jasno, slunce as 10st. silně kvete líska. Nahoře zbytky sněhu. 800m slunné, větrné stanoviště - stav oproti podzimu : 50% slabé, nosí pyl velmi lehce, bída. 700m ve stínu - tragédie : ke dnešku úhyn 80%, dvě včelstva, jedno slušně nosí - ale jsou to na zimu tři oddělky v jednom, druhé bída, je to asi 5 v zimě pospojovaných totáčů. Nevím, jestli to rozdejchá. Nenosí nic. 600m velmi teplé, slunné stanoviště - úhyn 40%, ale zbylé super, nosí jak o život pyl, povětšinou silné. Třetina jsou ale taky dvě pospojovaná. Jednoznačně je vidět, že chladné a stinné stanoviště je pro včely asi fakt špatné. Uvažuju o přesunu, ač mě se to místo líbí. Ale zimní ztráty jsou pravidelné. Varoáza cca všude stejná - takže její vliv tudle zimu není určující. Stanoviště se jeví jako základní predispozice ztrát. RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - renttip - 08.03.2015 10:19 PM Michale, stvým tvrzením se stotožňuji. Mám stanoviště v 680m. N. M. Sice slunečná strana, ale dost mi to tu fouká. Ani vysoce uteplené úly nic neřeší. Varroázu prakticky neznám, ale běžně se mi stává, že včelstvo jeden de n super a druhý den jsou spadlý. Pod horama co jsou včelaři, tak mají menší úhyny, ale dva nemají úhyny žádné a pozor, shodou okolností oba mají BUDEČÁKY. Rozhodně nechci tvořit budečáky, letos přecházím na japonce, ale jesti nebude problém spíš v ulových sestavách, než v podnebí. ![]() RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - Petr Pokorný - 08.03.2015 10:34 PM Já na výběr nemám, stanoviště 650 m n.m. . Za 4 roky jsem přes zimu nepřišel ani o jedno včelstvo. Dnes velmi silný prolet, opravdu hukot + vynosily mrtvé před úly.. Lítají pro vodu. Trochu výš na kopci stále ještě lyžujeme. Kvete jen sněženka. RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - Crha Karel - 08.03.2015 10:40 PM (08.03.2015 10:19 PM)renttip napsal(a): ... Mám stanoviště v 680m. N. M. Sice slunečná strana, ale dost mi to tu fouká.Taky jako Petr v 650, což od 680 je asi bez rozdílu, ale bude to v detailech. U mne vůbec nefouká vítr, perfektní sluneční past, ale v horkých červencových dnech to zas tak moc perfektní není. Já musím izolovat proti slunci. RE: Vliv klimatu stanoviště na přezimování - schützmeister - 08.03.2015 10:47 PM (08.03.2015 10:40 PM)Crha Karel napsal(a): Taky jako Petr v 650, což od 680 je asi bez rozdílu, ale bude to v detailech. U mne vůbec nefouká vítr, perfektní sluneční past, ale v horkých červencových dnech to zas tak moc perfektní není. Já musím izolovat proti slunci.Jo, to sem myslel, mikroklima. Prostě nahoře je kosa, ale slunce hřeje a vítr odstraňuje vlkost. Ale úplně na sluníčku je nemám nikde, trocha stínu v létě je třeba. (08.03.2015 10:19 PM)renttip napsal(a): ale jesti nebude problém spíš v ulových sestavách, než v podnebí.To nemůžu potvrdit - já je systematicky zužuju jen na obsednutý prostor, takže i tak je klima směrodatné. Ale jasně, menší úl je lepší v nepříznivém prostředí, to je jasný. To bude asi i ten japončík. |