Forum Šance pro včely
Příprava pomůcek a zařízení - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Pomůcky k chovu včel (/forum-Pomucky-k-chovu-vcel)
+--- Fórum: Další zařízení a pomůcky (/forum-Dalsi-zarizeni-a-pomucky)
+--- Téma: Příprava pomůcek a zařízení (/tema-Priprava-pomucek-a-zarizeni)

Stránky: 1 2 3 4 5 6 7
Všechny stránky

Příprava pomůcek a zařízení - Aleš Molčík - 29.09.2013 09:23 PM

Jedna sezóna skončila a druhá včelám už začala v podletí, ale já se přiznám, že tradičně chystám věci na poslední chvíli až když je potřebuji. Ale letos jsem se rozhodl, že to bude jinak a už jsem začal s přípravou na další sezonu. Zatím jen rozebráním nástavků a rámků jumbo. Z rámků použiji horní loučky na volnou stavbu a nástavky přeříznu na langstroth 1/2. Mám v plánu příští rok vyzkoušet tyto nejmenší langstrothovy nástavky v rámci celého včelstva (plodiště i medník) jen na loučkách.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Milan Bencúr † - 13.11.2013 08:16 PM

Teplý vzduch stúpa nahor a pojme pritom väčšinu vlhkosti. Kondenzácia prebieha v úli celoročne. Vlhkosť sa vyzráža na chladnejších miestach úľa, na povale a na stenách každého nadstavku. Aby strop a steny úľa nenasávali vyzrážanú vlhkosť, ale aby táto stekala dolu stenami ku dnu, tak včely tieto plochy poťahujú propolisom a voskom. Tu som sa dostal k bodu, že je predsa len užitočné natrieť vnútorné steny úľa vhodným, vode odolným a prírodným náterom. Už niekoľko rokov používam výborný prírodný náter na vonkajšie steny úľov, ktorý si pripravujem z vosku a jedlého oleja. Náter na úle: 1 diel vosku a 5 dielov rastlinného oleja, ktorý môže byť aj prepálený alebo 20 dielov ľanového oleja a 1 diel vosku. Na náter vnútorných stien úľov je vhodné zmes vosku a rastlinného oleja obohatiť o živicu z ihličnatých stromov. Existuje mnoho receptov na náter úľov prírodnými materiálmi, ale nikdy nie sú presné. Všeobecne možno povedať, že sa vo vriacom jedlom oleji rozpustí živica s voskom, (2 diely živice a 1 diel oleja, v ktorom je zahrievaním rozpustená 1/5 vosku). Vznikne kolofónia. Pridáte rozpúšťadlá, ako terpentín alebo alkohol, denaturák a potom natierate úľ zvonku aj z vnútra. Náter schne a vytvrdne asi za tri mesiace.
Doma sa dá pripraviť aj jemný propolisový náter na vnútorné steny nadstavkov. Na prípravu varením potrebujete 400 g ľanového oleja, 125 g včelieho vosku a 200 g propolisu. Výsledný produkt po prevarení zmäkčíte denaturovaným liehom. Vznikne jasná tmavočervená jemná tekutina, ktorú za tepla nanášate na vnútorné steny úľa.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Debora - 14.11.2013 03:36 PM

Podle mého názoru je nejlepší materiál pro regulaci klimatických podmínek včelstvem sláma, kterou si zpravidla včelstvo samo ošetřuje propolisovým nátěrem, i když se v přírodě (dutiny stromů) jako příbytek včelstva prakticky nevyskytuje.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Rasťo 71 - 14.11.2013 08:34 PM

Pán Bencúr, čisto teoreticky, dá sa potom takáto náterová hmota použiť ako náhrada za parafín, myslím tak že sa ponorí doň celý nádstavok, otázka:
Akú teplotu a čas treba dodržať
Má to vpliv ako prevencia voči MVP?

RE: Příprava pomůcek a zařízení - tondabh - 14.11.2013 08:35 PM

No a pomalu spějeme k závěru, že ať včeličkám nastavíme jakoukoliv překážku, tak oni si s ní ty holky šikovný vždycky nějak poradí, proto je třeba před nimi smeknout a 5 měsíců máme na to abychom jim připravili nějaké dutiny, aby to holky mohli rozjet podle svého gusta, kdo je pro ať vyplázne jazyk Tongue.

Kdo si na výrobu dutin netroufá, může se kontaktovat na Honzíka Hucka, ten má kamaráda truhláře, který vám je za dobrý peníz zmákne, Tonda.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Milan Bencúr † - 15.11.2013 05:11 AM

Parafín nepovažujem za prírodnú látku. Ošetrovanie nadstavkov parafínom je len ďalší výmyseľ veľkých včelárov ako si uľahčiť prácu a vyhnúť sa kvalitným ručným náterom tradičnými a po domácky vyrobenými, časom overenými surovinami. Ošetrenie použitých nadstavkov plameňom je postačujúce. Spóry moru včelieho plodu poletujú všade okolo nás, sú v každom úli a uvažovať o ich ničení parafínom je neobhájiteľné. O takom riešení ani neuvažujem. Stačí mi, že výrobcovia medzistienok parafínom tieto znehodnocujú. Kto vyvára súše z medzistienok doma, ten vidí, koľko parafínu sa na spodnej časti voskového koláča nachádza. Ale keď výrobcovi medzistienok donesiete vosk, tak ten musí byť zo všetkých strán žltučký ako púpava.
Pridávanie vosku do náteru po domácky vyrobeného je pre včelára lacné a dostupné riešenie. Samozrejme, že náter zložený z vosku a prírodných olejov sa musí nanášať za tepla, aby bol ľahko rozotierateľný a prenikal čo najhlbšie do dreva.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Branislav Božík - 15.11.2013 09:46 PM

(14.11.2013 08:34 PM)Rasťo 71 napsal(a):  Pán Bencúr, čisto teoreticky, dá sa potom takáto náterová hmota použiť ako náhrada za parafín, myslím tak že sa ponorí doň celý nádstavok, otázka:
Akú teplotu a čas treba dodržať
Má to vpliv ako prevencia voči MVP?

Kamarat to ma - nerezova vana, zohrieva plynom, lanovy olej + vosk a robi to myslim na 120tich stupnoch..

Inspiroval sa tymto krasnym videom:

Ja mam kotol na parafin, pri 200 stupnoch tam davam 4 - 5 nadstavkov naraz na 10 minut. Je to bomba, uplne to vytlaci vlhkost z dreva a do porov sa dostane parafin. Jasne, ze pre mini-vcelara s piatimi vcelstvami to nie je, ale kto planuje, alebo ma viac, tak vrelo odporucam.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Aleš Molčík - 15.11.2013 10:30 PM

Při používání lněného oleje dávejte pozor, aby jste nenechaly bez dozoru nějaký hadr napuštěný lněným olejem, hrozí samovznícení.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - schützmeister - 26.11.2013 03:06 PM

(15.11.2013 09:46 PM)Branislav Božík napsal(a):  Ja mam kotol na parafin, pri 200 stupnoch tam davam 4 - 5 nadstavkov naraz na 10 minut. Je to bomba, uplne to vytlaci vlhkost z dreva a do porov sa dostane parafin.
Moc krásné video, ale ne od nás ? Dělají to z borovice radiaty - to je pane matroš, jestli se nepletu. Asi tam mají taky olej ? Na parafin to nevypadá. Mě dost zajímá, protože bych kotel taky rá pořídil, zda pro parafin a 200st teploty je nutné dvouplášťový kotel, někde jsem četl, že jinak hrozí vznícení, s čímž chlapi uprostřed dílny na filmu problém neměli. Taky by mě zajímalo, čím to pak natírali - na čerstvý olej toho asi moc držet nebude.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Branislav Božík - 01.12.2013 10:08 PM

(26.11.2013 03:06 PM)schützmeister napsal(a):  
(15.11.2013 09:46 PM)Branislav Božík napsal(a):  Ja mam kotol na parafin, pri 200 stupnoch tam davam 4 - 5 nadstavkov naraz na 10 minut. Je to bomba, uplne to vytlaci vlhkost z dreva a do porov sa dostane parafin.
Moc krásné video, ale ne od nás ? Dělají to z borovice radiaty - to je pane matroš, jestli se nepletu. Asi tam mají taky olej ? Na parafin to nevypadá. Mě dost zajímá, protože bych kotel taky rá pořídil, zda pro parafin a 200st teploty je nutné dvouplášťový kotel, někde jsem četl, že jinak hrozí vznícení, s čímž chlapi uprostřed dílny na filmu problém neměli. Taky by mě zajímalo, čím to pak natírali - na čerstvý olej toho asi moc držet nebude.

Podla tohoto videa si spravil kamarat vanu na ten olej lanovy + trocha vcelieho vosku, robi to na 120C.

Vana na parafin vyzera inak. Ja som si ju dal spravit podla instrukcii od p.Horvatha.
Spravil uz cez 50ks. Sedlacek tiez vyraba podla jeho vykresov.

Jakel konstrukcia, plechovy plast a do toho sa vlozi nerezova vana. Parafin nieje horlavy, iba vypary z neho, cize plamene by nemali siahat nad uroven parafinu.
Vhodny je k tomu nerezovy vrchnak, keby sauz chytilo,len zakryjes.

https://plus.google.com/u/0/photos?pid=5952501498601750898&oid=106650869452027380925

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Rasťo 71 - 02.12.2013 05:29 PM

Braňo, tie obrázky nejdu načítať

RE: Příprava pomůcek a zařízení - miso - 19.01.2014 11:08 AM

Neskusali ste niekto osetrovat nastavky cistym voskom namiesto parafinu? Znamy zacina vcelarit a bude potrebovat osetrit nove ule. Parafinovacie zariadenie by snad aj niekto zapozical, no zatial nemame ziaden vosk a predpokladam, ze by bol problem zohnat dostatocne mnozstvo nekontaminovaneho (=bez rezidui) vosku (kolko vlastne treba?). Navyse by ten vosk stal viac ako vsetky ule. Napada mi preto - pokial niekto pozicia zariadnie - namacat vzdy len 1 stranu nastavku a tym zredukovat mnozstvo potrebneho vosku. dalsou moznostou by bolo osetrenie len vonkajsej strany nastavku a to tak, ze po obvode by sa osetrovana strana natesno oramovala nejakymi latkami, ktore by precnievali par cm. Vznikla by tak vanicka, do ktorej by sa dalo potrebne mnozstvo vosku, prikrylo by sa to sklom, zospodu zaizolovalo, vosk by sa rozpustil na slnku ako v slnecnom tavidle a vsiakol by do dreva. Rano by sa to nachystalo a poobede po navrate z roboty by bolo hotovo, takze by ani nevadilo, ze to je strasne pomale a zdlhave. Navyse potrebnych latiek a skla by sa relativne lahko dalo vyrobit viac, takze by sa paralelne mohlo ostrovat viac nastavkov, pri minimalnej potrebe vosku.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Milan Bencúr † - 19.01.2014 12:01 PM

Prečo si prírodní včelári vymýšľajú nič neriešiacu robotu?

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Debora - 19.01.2014 01:11 PM

Příspěvek: #6

RE: Příprava pomůcek a zařízení - miso - 19.01.2014 02:16 PM

(19.01.2014 12:01 PM)MilanBencúr napsal(a):  Prečo si prírodní včelári vymýšľajú nič neriešiacu robotu?

Co je na tom nic neriesace? Nater dreva ma svoju funkciu, ten vonkajsi aspon ako ochrana voci zrazkam a sucasne aj UV filter. Nemam vosk, a ked ho zozeniem, tak zrejme len mensie mnozstvo. Ulov bude len zopar, a preto sa mi do zariadeni neoplati velmi investovat. A v idealnom pripade by som sa roznym olejom chcel vyhnut. Nemam osobnu skusenost, no hlbkove nasiaknutie horucim voskom vo voskovom kupeli asi nebude zrovnatelne s hocakym naterom, uz len kvoli tomu, ze nahradi vodu v dreve.
Rad si precitam aj konstruktivnu kritiku, z ktorej pochopim, preco je moj napad somarina, ale nic nehovoriace komentare podobne citovanemu radsej odlozte este vo faze konceptu a pri najblizsej prilezitosti radsej hodte do kosa.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Debora - 19.01.2014 02:47 PM

Ahoj Michal, pokud máš akvárium a přirozený včelí vosk, můžeš využít slunečni energii. S tou to jde prima. Ale sintetické vosky a parafíny se na úl nehodí. Wink Pokud do včelaření nechceš moc investovat, nejlevnější a nejúčinější je dřevo opálit, jako to dělá Tonda. Používám elektrickýho Einhella, ale rychleji to jde plynovým plamenometem.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - miso - 19.01.2014 03:01 PM

Asi sme sa zle pochopili. Samozrejme znamy planuje investovat, aj investuje, len samozrejme pre 2-3 ule na zaciatok sa neoplati kupit povedzme 50kg vosku, resp. kolko ho treba na to, aby sa dal urobit voskovy kupel, v ktorom by sa dali vyvarat nastavky. To by vyslo drahsie ako tie ule. Preto hladam sposob, ako tie nastavky osetrit aspon zvonku a co najjednoduchsie, len cistym voskom, tak aby som musel nakupit len tolko vosku, kolko sa naozaj aj spotrebuje. Dake kilo nekontaminovaneho vosku snad uz niekde zozeniem. Samozrejme, dalo by sa aj vosk rozpustit v nejakom starom pekaci alebo niecom podobnom, rozmerov aspon 50x20, a do toho namacat, lenze pri tom treba neustale stat a kontrolovat. Prinajhorsom polozime kusok vosku na drevo a nahrejeme horkovzdusnou pistolou Smile.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Milan Bencúr † - 19.01.2014 03:14 PM

Vymýšľať pomôcku na priemyselné ošetrovanie pár nadstavkov, ktorá nezaručuje bezpečnosť pri práci a naviac bude celé roky zavadzať niekde v kúte dielne, je neefektívne. Tým najjednoduchším riešením je skutočne štetec a náter nadstavkov zmesou horúceho vosku a rastlinného oleja. S jednou medzistienkou rozpustenou v jednom litri slnečnicového oleja natriem 5 - 6 úľových zostáv Optimal pozostávajúcich z piatich nadstavkov. A ak do toho prírodného náteru pridám živicu z ihličnatých stromov, denaturák a propolis, mám výborný náter na ošetrenie nadstavkov aj z vnútra. Ale to sme tu už niekde preberali.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - miso - 19.01.2014 03:34 PM

No ved prave preto som zistoval, ci nahodou neexistuje niekto, ma kotol na vyvaranie nastavkov vo vosku. Bolo by idealne zviest sa popri nom. Uplna blbost to podla mna nie je, aj v Riondetovej knizke Vcelarov rok sa ukazuje napustanie nastavkov v horucom vosku v takej malej vanicke (ktora asi tiez nesplna normy BOZP Smile).

Prave som si v malom odskusal napustanie dreva voskom nahratym horkovzdusnou pistolou (polozim maly kusok vosku na drevo a nahrievam pistolou). Spotreba nebola velka, ani nic nekvapkalo, nehrozi vybuch ani nic podobne, lebo sa vzdy pracuje len s malym kuskom vosku a nie nadobou plnou horlavej tekutiny. Navyse sa zahrieva priamo drevo, takze sa to asi aj lepsie vstrebe. Po prerezani bolo vidno, ze ten vosk zostal len na povrchu, ale myslim, ze by to pre dany ucel mohlo postacovat. Takze ked nanajdem lepsi sposob, tak zostanem asi pri tomto.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Aleš Molčík - 19.01.2014 04:16 PM

Včelím voskem jsem napouštěl soustružené misky a co se týká životnosti v interiéru, kdy se misky po použití umívají, žádná sláva. Misky jsem natřel voskem podobně jako lyže a potom jsem je zapekl v mikrovlnné troubě. Takže celý povrch se nahřál a vosk se vpil do dřeva, ale myslím si, že vosk se takto nedostane hlouběji do dřeva a proto je životnost takové povrchové úpravy špatná. Já bych do nátěru čistým včelím voskem nešel. Mnohem déle vydrží nátěr olejem, ten mám vyzkoušený i venku.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - miso - 19.01.2014 05:28 PM

Ja som myslel, ze vosk a parafin sa v tomto pripade daju povazovat za substituty a parafin sa pouziva len preto, ze je lacnejsi. Asi si urobim este zopar zatazovych testov (aj s olejmi). Chcel som sa im vyhnut, lebo som mal dost zle skusenosti s lanovou fermezou - este aj rok po natreti to stale smrdelo a dlho to schlo. Ja viem, ze lanovy olej nie je fermez, ale mal som obavy, aby to nedopadlo podobne. Ule budu asi aj tak pod strechou, ale aj tak budu musiet odolavat vnutornej vlhkosti uloveho prostredia a UV ziareniu. Uvidim.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - schützmeister - 19.01.2014 05:35 PM

(19.01.2014 04:16 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Včelím voskem jsem napouštěl soustružené misky a co se týká životnosti v interiéru, kdy se misky po použití umívají, žádná sláva. Misky jsem natřel voskem podobně jako lyže a potom jsem je zapekl v mikrovlnné troubě. Takže celý povrch se nahřál a vosk se vpil do dřeva, ale myslím si, že vosk se takto nedostane hlouběji do dřeva a proto je životnost takové povrchové úpravy špatná. Já bych do nátěru čistým včelím voskem nešel. Mnohem déle vydrží nátěr olejem, ten mám vyzkoušený i venku.
Dřív se přímo vyráběl profi nátěr : vosk rozpuštěný v benzinu, fungovalo to asi líp, ale žádný bio. Samotný vosk stojí za bačkoru - fakt asi nejlíp míchat s olejem.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Miroslav Macek - 19.01.2014 09:24 PM

Podľa odporúčania Milana som si už dávnejšie nazbieral smolu , rozpustil ju ,precedil , zmiešal z roztopeným voskom a ľanovým olejom. Oleja som mal len pol litra a po zmiešaní a odskúšaní to tuhlo príliš rýchlo. Zvlášť keď okolitá teplota aj teplota dreva boli nízke. Nechcel som tam pridávať iný olej ani to odkladať na inokedy tak som to natrel takou konzistenciou. Zvonku aj z vnútra. Táto vrstva z vnútra zatmelila všetky škárky a možno včelám trochu uľahčí prácu. ( Michal , ak sa bojíš fermeže kvôli zápachu , tak vôňa tohto náteru je krajšia ako všetky osviežovače vzduchu dokopy). Uvidíme ako dlho vydrží táto vrstva zvonku. Predpokladám že keď bude teplo , bude sa ešte rozpúšťať a vsakovať do dreva. V každom prípade ma teraz jeden veľký význam. Klát bol odpílený vlani na jeseň , nie je ešte dostatočne vysušený a táto vrstva spomalí proces vysychania takže by nemal popraskať. Bezpečnosť mojej práce s horúcou zmesou prosím neriešte.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - miso - 19.01.2014 10:32 PM

Moj pohlad je ovplyvneny clankami od p. Holuba v MV 5,6/2009, 1/2010, kde rozobera mikroklimu v uli a odporuca bud nenatierat nicim alebo ked, tak parafinovat, nakolko vtedy je rovnako velky difuzny odpor smerom von aj dnu. Na druhej strane si myslim, ze pokial je nastavok naparafinovany, tak jeho difuzny odpor vyrazne vzrastie a preto vacsina par vyjde bud cez letac alebo cez priedusne stresne uteplenie. Ide o to, aby sa drevo nenasiakalo vodou pokial na vonkajsej strane je jednostranny nater, pod ktorym sa hromadi voda, cim sa zhorsuju izolacne vlastnosti dreva. Takze pokial by som natieral, tak z oboch stran, a preto to musi byt nieco, s cim mi nevadi, ze pridu vcely do styku. Ten olej mozno je OK, ale mne sa nepozdava, lebo z mojich skusnosti jednak dlho schne a po druhe, mne ten zapach po lanovej fermezi pripadal dost neprijemny a intenzivny, asi ako zoxidovany dlho stojaci mak. Nechcel by som to citit v mede.

Musim si urobit pokusy v malom, ktore povedia viac. Ale zaujima ma, preco parafin funguje a vosk aplikovany rovnakym sposobom by nemal. Mozno nakoniec nebudeme natierat nicim a odporucim znamemu spravit nejaky pristresok, cim sa vyriesia aj ine nedostatky.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Milan Bencúr † - 20.01.2014 03:56 AM

Neuvažujem o dreve ako stolár alebo obchodník s náterovými hmotami, ale ako včelár, ktorý chce viesť svoje včielky čo najbližšie v súlade s prírodou. Kondenzovaná voda je dôležitou súčasťou potravy pre zdravý vývoj plodu. Teplý vzduch stúpa nahor a pojme pritom väčšinu vlhkosti. Kondenzácia prebieha v úli celoročne. Vlhkosť sa vyzráža na chladnejších miestach úľa, na povale a na stenách každého nadstavku. Aby strop a steny úľa nenasávali vyzrážanú vlhkosť, ale aby táto stekala dolu stenami ku dnu, tak včely tieto plochy poťahujú propolisom a voskom. Určite je užitočné natrieť vnútorné steny úľa vhodným, vode odolným a prírodným náterom. V zime vlhkosť v úli kondenzuje, steká po stenách úľa ako na zadnej stene chladničky, takže teplo v podobe suchého vzduchu zostane v úli. Preto včely vnútorné steny dutiny poťahujú propolisom. Viem, že náter vnútorných stien úľa vodovzdorným prírodným materiálom umožní vlhkosti kondenzovať na stenách nadstavkov, čo vytvára nehostinné prostredie pre roztočov Varroa a kondenzovaná voda v kombinácii s propolisom je ďalším dôležitým dezinfekčným vektorom v potrave pre plod.
Doma sa dá pripraviť aj jemný propolisový náter na vnútorné steny nadstavkov. Myslím, že v niektorom vlákne na tomto fóre je aj recept na náter vnútorných stien úľa. Na prípravu varením potrebujete 400 g ľanového oleja alebo jedlého slnečnicového oleja, ktorý môže byť aj prepálený z fritézy, 125 g včelieho vosku a 200 g propolisu. Výsledný produkt po prevarení zmäkčíte denaturovaným liehom. Vznikne jasná tmavočervená jemná tekutina, ktorú za tepla nanášate na vnútorné steny úľa.
Väčšina prírodných náterov na úľ, hádam všetky, zatvrdnú asi za tri mesiace, ale výsledok je kvalitatívne mnohonásobne lepší a trvácnejší ako ktorýkoľvek iný spôsob ošetrovania včelích obydlí priemyselnými nátermi.

[Obrázky: IMAGE0001.JPG.JPG]

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Milan Bencúr † - 27.01.2014 08:43 AM

(19.01.2014 10:32 PM)miso napsal(a):  Moj pohlad je ovplyvneny clankami od p. Holuba v MV 5,6/2009, 1/2010, kde rozobera mikroklimu v uli a odporuca bud nenatierat nicim alebo ked, tak parafinovat,...

... parafínom sa môže kontaminovať v úli propolis, včely sú potvory, dokážu rozhrýzť aj niklovaný povlak pletiva a že by si nedali rady s parafínom a propolisom je nevedomosť tých ktorí to robia, alebo vôbec nad touto možnosťou ani neuvažujú. Propolis s parafínom... ďakujem nemám záujem ...

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Branislav Božík - 27.01.2014 11:50 PM

(27.01.2014 08:43 AM)MilanBencúr napsal(a):  
(19.01.2014 10:32 PM)miso napsal(a):  Moj pohlad je ovplyvneny clankami od p. Holuba v MV 5,6/2009, 1/2010, kde rozobera mikroklimu v uli a odporuca bud nenatierat nicim alebo ked, tak parafinovat,...

... parafínom sa môže kontaminovať v úli propolis, včely sú potvory, dokážu rozhrýzť aj niklovaný povlak pletiva a že by si nedali rady s parafínom a propolisom je nevedomosť tých ktorí to robia, alebo vôbec nad touto možnosťou ani neuvažujú. Propolis s parafínom... ďakujem nemám záujem ...

Ale Mino, trochu to prehanas..

Neviem ako Ty, ale ziskany propolis sa ma vyvarit vo vode, aby sa oddelil vosk a neccistoty a az potom sa spracovava..

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Milan Bencúr † - 28.01.2014 07:12 AM

A ako sa ten propolis oddelí od vosku alebo od parafínu pri varení? Čo to znamená, že až potom sa propolis spracováva? Nepoznám techniku získavania čistého propolisu varením. Budem rád, keď podrobnejšie popíšeš a podložíš argumentami takú technológiu. Zaujíma ma to, aj keď si myslím, že získavanie propolisu varením je haluz. Keď rozpustím propolis v liehu, tak nečistoty zostanú na dne nádoby.
Ja však hovorím o tom, že včely dezinfikujú propolisom aj steny úľa. A zo stien úľa propolis včelár nezbiera. Včely áno. Vyzrážaná voda, stekajúca dolu stenami úľa, je súčasťou potravy pre plod. Medzistienky, pančované parafínom, včely stavajú s nevôľou a vyhrýzajú ich. Kto vytápa doma vosk v paráku a včely postavili dielo na kupovaných medzistienkach, určite každý nájde na dne voskového koláča vrstvu parafínu, ktorú treba zoškrabať až kým sa neobjaví čistý vosk. Niet nad doma vyrábané medzistienky z vlastného vosku. ...

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Aleš Molčík - 28.01.2014 09:58 AM

Mě, když jsem vyvařoval směs vosku a propolisu, se propolis vždy připálil na dno hrnce. Takže zatím tuto směs oškrábanou z nástavků a rámků jen skladuji a čekám až přijde to osvícení myšlenek co s tím.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Debora - 28.01.2014 11:44 AM

Propolis, dluž, smoluňka je antiseptikum proti plísním, potlačují bakterie Paenibacillus larvae, která je zodpovědná za mor včelího plodu.
Použití v lékařství: výborná na ošetření popálenin a otoků, problémů trávících cest, léčba Paradontitis, Hämorrhoiden a vysokého krevního tlaku.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Branislav Božík - 16.03.2014 01:49 AM

priprava zacinajuceho maleho prirodneho vcelara na sezonu, cast 1. :

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Branislav Božík - 19.03.2014 10:51 PM

Kolegovia, prosim vas o nazor.

Myslite si, ze ma vacsi vyznam investovat do nerez srobov a spon?

Debora tu spominala elektromagneticke vlnenie a orientaciu vcielok.

Idem kupovat vacsie mnozstvo srobov a spon do sponkovacky a chcem kupit nemagnetizujucu nerez - vcelari ma vsak odhovaru, ze to nema vyznam.

Dakujem za nazor.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Martin Nezbeda - 20.03.2014 12:03 AM

Myslím, že se jednalo hlavně o stříšky, spojovací materiál asi nebude mít tak velký vliv. Větší význam bych přikládal odolnosti vůči KM při případném ošetření.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Debora - 20.03.2014 12:25 AM

Bráno, jak píše Martin, ty nešlechtěné šrouby včelstvo neporazí. Wink U šroubů je to spíše otázka vkusu, nesnáším rezaté šrouby. Big Grin
Důležité je jen, aby byla nerez uvnitř úlu, například zasít'ovaná dna. Na stříšky bych magnetické kovy nedoporučovala.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Milan Bencúr † - 20.03.2014 12:35 PM

Výhodou hydromechanickej úľovej váhy je jej finančná nenáročnosť a jednoduchosť. Túto sezónu bude moja stará váha opäť slúžiť na meranie hmotnosti úľa.
http://nasapravda.blogspot.sk/2014/03/hydromechanicka-ulova-vaha.html

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Debora - 20.03.2014 02:25 PM

(19.03.2014 10:51 PM)Branislav Božík napsal(a):  Idem kupovat vacsie mnozstvo srobov a spon do sponkovacky a chcem kupit nemagnetizujucu nerez - vcelari ma vsak odhovaru, ze to nema vyznam.

Dakujem za nazor.

Domnívám se, že ŠPV je informační hnutí, které diskutuje spoustu "nevýznamných" zásahů a kroků konvenčního vřelaření. Ale každý z nás si musí sám označit cíl a vytesat svou vlastní stezku, po které se vydá. Objíždky jsou částí programu. Jest-li je nerez v úlu důležitá je závislé jen na nárocích, které na alternativní včelaření kladem.
Podle mého názoru nemají magnetické kovy do takové míry negativní účinky, jako prohlídka úlu, krmení, mezistěny, nevhodný úly, léčba, elektrosmok, nebo rušivý elektromagnetismus země při volbě špatného místa pro umístění úlu. Co ale našemu včelstvu neprospěje, je součet všech nevhodných faktorů.

Přeji hezký den
Debora

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Branislav Božík - 22.03.2014 11:44 AM

Dakujem za nazor.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Branislav Božík - 27.03.2014 11:38 AM

Nasiel som Termo borovicu - parou pri 212 stupnoch.. stavebny material na terasy... atd. Po tepelnej úprave
pri cca. 212°C získava vyššiu odolnosť voči poveternostným vplyvom, drevokazným hubám a plesniam a tým aj vyššiu životnosť hlavne v exteriéri

http://www.drevoprofily.sk/sortiment/termo-borovica/

Niektori ma odhovarali, ze parafinovanie pr teplote 215stupnov je hlupost a zbytocnost.. mne sa vsak zdalo, ze nastavky uvarene v parafine pri 215stke... su odolnejsie.

Teraz som si to potvrdil s majstrom vyroby. Oni pouzivaju borovicu, lebo pri smreku im vypadavaju uzly, ale ze pri smreku to funguje rovnako.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - schützmeister - 27.03.2014 10:14 PM

(27.03.2014 11:38 AM)Branislav Božík napsal(a):  Nasiel som Termo borovicu - parou pri 212 stupnoch.. stavebny material na terasy... Oni pouzivaju borovicu, lebo pri smreku im vypadavaju uzly, ale ze pri smreku to funguje rovnako.
Jo, vono taky v pobaltí a na Jeniseji nic jinýho neroste, vozej to někde ze Švédska, tuším. Matroš dobrej, ikdyž hlavní důvod onoho pečení je v tom, že borovice je jinak na draka. Cena je ale tuším skoro jako sibiřský modřín a to pečení vydrží jen chvíli.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Miroslav Macek - 04.05.2014 10:53 PM

Kamarát viezol staré železo do šrotu. Padol mi do oka bubon z automatickej práčky. Je z antikoru a určite sa na niečo zíde. Tak som mu ho zabavil. Jednu tretinu som využil na takýto naturálny cedák na med. Vlani som to robil cez predierovanú plastovú nádobu ale prišlo mi to nie celkom kóšer žhaviť med v plastovom kýbli na slnku. Aj napriek tomu že to bolo na slnku , trvalo dosť dlho kým to poriadne odkvapkalo. Uvidíme ako bude fungovať tento , je v ňom podstatne viacej dierok. Ak to pôjde stále pomaly , skúsim to ešte trochu vylepšiť a dorobím nejaký vrchnák o vnútorných rozmeroch ktorý niečím zaťažím . Alebo ešte lepšie nejako to vymyslím na spôsob lisu.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Milan Bencúr † - 27.06.2014 11:34 AM

V domácich potrebách KaJo som objavil multifunkčnú špachtľu s piatimi funkciami. Keď som ju tam uvidel, tak ma okamžite napadlo, že to bude vynikajúci včelársky rozperák. Je nerezová, mnohostranne použiteľná na zoškrabovanie vosku a propolisu v úli, je možné použiť ju na čistenie včelami zatmelených špár, poslúži aj ako vypačovadlo a je použiteľná aj na otváranie plechovidek. Cena 3,- €. Doporučujem každému.

[attachment=599]

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Aleš Molčík - 27.06.2014 01:30 PM

Je to vynikající univerzální nástroj. Už ji používám několik let a koupil jsem ji v obchodě s Barvy-laky. Je dost pevná i na hrubší práci jako je čištění plechu ve slunečním tavidle. Letos jsem ji začal používat na prořezání propolisu mezi nástavky, aby pohodlně prošla struna na oddělení díla od louček spodního nástavku.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - MichalF - 07.07.2014 11:53 AM

Umíte prosím někdo poradit jakou náplň použít do včelařské dýmky? Bylinky, nějaký obyčejný tabák do fajfky...? Chtěl bych to vyzkoušet. Děkuju

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Debora - 07.07.2014 01:46 PM

Michale, nasuším co zahrada dá. Bylinky, kůru, jehličí a trochu rozmnělnit.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - MichalF - 07.07.2014 01:53 PM

Děkuju. Věděl jsem, že na tohle přijde odpověď od Vás. O víkendu nasuším. Jak já se těším na víkend. Už chápu jak vzniká závislost...

RE: Příprava pomůcek a zařízení - renttip - 08.07.2014 12:22 AM

Michale, já si chodím do nedalekého lesíka, kterému se obecně říká dubáček na dubové suché lístky, které zatím jsou pro mě tím nejlepším.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Martin Nezbeda - 08.07.2014 12:02 PM

Používám ztrouchnivělé dřevo, ale taky se mi osvědčily na rychlé a kratší použití plata na vejce - viz doporučení mého kamaráda z oboru:

Jako chemik a papírák mohu k platům na vejce poznamenat toto:
- materiál je prakticky čistá celuloza dřevného původu (tj. vyšší polysacharid)
- recyklace materiálu na kvalitu nemá téměř vliv (s výjimkou délky vláken)
- výroba neprobíhá lisováním, ale nasáváním na tvarované síto z vodné suspenze
- žádná pojiva není třeba přidávat, protože (stejně jako u výroby papíru) jde o zplstění rostlinných vláken
- pokud se přidává klížidlo (minimálně, protože to stojí peníze), jde většinou o škrob

Sečteno a podtrženo - nebál bych se je použít místo dřevěných hoblin, protože naopak dřevěné hobliny při hoření uvojňují dehet (fenoly, aromáty), terpentýn, metanol, formaldehyd a další lahůdky, což je způsobeno pryskyřicemi a doprovodnými látkami ve dřevě (lignin, terpeny, hemicelulozy ...), které jsou v případě celulozy již odstraněné.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Debora - 08.07.2014 12:09 PM

ale smrdí to jak 100 skunků

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Crha Karel - 08.07.2014 12:25 PM

(07.07.2014 11:53 AM)MichalF napsal(a):  Umíte prosím někdo poradit jakou náplň použít do včelařské dýmky? Bylinky, nějaký obyčejný tabák do fajfky...?

Používání včelařské dýmky jsem viděl jen na videu starých včelařů z Lüneburských vřesovišť a ti z ní vždy potáhli, takže by do ní mělo přijít jen to, co ti v puse nenadělá paseku. Ovšem tabák je k delšímu hoření přímo uzpůsoben.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - MichalF - 08.07.2014 12:38 PM

Myslel jsem, že je tam nějaká klapka a nejde si potáhnout vůbec. Podle mě by tam něco takového mělo kvůli jiskrám být. Vzhledem k tomu, že se snažím už měsíc nekouřit, tak to bude zkouška ohněm Smile Nebo zatím budu používat klasický kuřák? Ne taková muka to nejsou, čekal jsem to horší...

RE: Příprava pomůcek a zařízení - schützmeister - 08.07.2014 06:52 PM

(08.07.2014 12:38 PM)MichalF napsal(a):  Myslel jsem, že je tam nějaká klapka a nejde si potáhnout vůbec. Podle mě by tam něco takového mělo kvůli jiskrám být. Vzhledem k tomu, že se snažím už měsíc nekouřit, tak to bude zkouška ohněm Smile Nebo zatím budu používat klasický kuřák? Ne taková muka to nejsou, čekal jsem to horší...
Já myslím, že dřív zásadní výhoda dýmáku proti dnešním kuřákům byla právě v tom, protože panímáma musela vylovit krejcárek na fajfčičku dobrýho tabáku, jináč by to u včel nešlo, že.
Žádný pixly vod vajec.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - MichalF - 08.07.2014 08:15 PM

To mě teda pomohlo. Díky za podporu...

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Aleš Molčík - 28.08.2014 02:19 PM

Dnes jsem dotvořil dekabox na langstroth, ještě nátěr a posadím jej na včelstvo v "klátu" a jsem zvědavý na vlhkost. Šindele jsem štípal z fošny a dodělal na hoblovce. Štípání nic moc práce z čerstvého kmene by to mohlo jít lépe. Ale kdybych toho chtěl víc je lepší si hotové šindele objednat u profíků, přece jenom grift nejde ničím nahradit. Odvětrání z boku pod stříškou jsem vybavil sítem.
A měl bych prosím jeden dotaz na ty co už dekabox vyzkoušely. Do vnitřního rámu je lepší dát piliny nebo hobliny případně směs?

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Martin Smutný - 29.08.2014 12:17 AM

(28.08.2014 02:19 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Dnes jsem dotvořil dekabox na langstroth, ještě nátěr a posadím jej na včelstvo v "klátu" a jsem zvědavý na vlhkost. Šindele jsem štípal z fošny a dodělal na hoblovce. Štípání nic moc práce z čerstvého kmene by to mohlo jít lépe. Ale kdybych toho chtěl víc je lepší si hotové šindele objednat u profíků, přece jenom grift nejde ničím nahradit. Odvětrání z boku pod stříškou jsem vybavil sítem.
A měl bych prosím jeden dotaz na ty co už dekabox vyzkoušely. Do vnitřního rámu je lepší dát piliny nebo hobliny případně směs?

S dekaboxem zkušenost nemám, zkoušel jsem jen obyčejné stříšky á la japonec na Langa z dvojitého modřínového šindele (mám je zatím jen od letošního června). Dávám přednost "brutálnějšímu" a více "natural" vzezření (viz foto), hoblovku nebo nátěr stříšky neuvidí.
Šindele musí být poskládány tak, aby "žlábkovaly" (dle tvaru štípnutých let) a odváděly vodu až k okraji.
Štípání čerstvého modřínu není velká výhra, po vystavení povětrnosti se ochotně kroutí, ale mě se to v tom lese prostě líbí.....
MS

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Jaro Stoklasa - 29.08.2014 07:58 AM

(28.08.2014 02:19 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Dnes jsem dotvořil dekabox na langstroth, ještě nátěr a posadím jej na včelstvo v "klátu" a jsem zvědavý na vlhkost. Šindele jsem štípal z fošny a dodělal na hoblovce. Štípání nic moc práce z čerstvého kmene by to mohlo jít lépe. Ale kdybych toho chtěl víc je lepší si hotové šindele objednat u profíků, přece jenom grift nejde ničím nahradit. Odvětrání z boku pod stříškou jsem vybavil sítem.

Hobliny, prípadne narezaná slama. To sú asi najlepšie materiály.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Branislav Božík - 12.11.2014 12:41 AM

Priprava maleho prirodneho vcelara na sezonu - cast 2:

Dnes mi doslo drevo, 8kubikov vejmutovky, a mozeme zacat...

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Aleš Molčík - 25.12.2014 09:21 PM

Z dnešní lesní vycházky jsem si donesl choroše. Nasekat, vysušit a je palivo do kuřáku na další rok.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Milan Bencúr † - 03.09.2015 03:51 PM

Včere som oprášil môj lis na slamené rohože a vyrobil som si ich pár z ovsenej slamy.

[attachment=1289] [attachment=1290] [attachment=1291] [attachment=1292] [attachment=1293] [attachment=1294] [attachment=1295] [attachment=1296] [attachment=1297] [attachment=1298]

Do predchádzajúceho príspevku mi nezobralo všetky fotografie. Tu sú ešte dve.

[attachment=1299] [attachment=1300]

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Miroslav Macek - 03.09.2015 04:27 PM

Opaľovať drevo plameňom sa dá celkom pekne ale plameň a slama je už dosť odvážna kombinácia Smile. To kvôli dezinfekcii alebo na odstránenie toho čo trčí ako keď opaľujeme ošklbanú sliepku?

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Milan Bencúr † - 03.09.2015 04:51 PM

Aj, aj. Kolega z Polska to bežne robí.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Milan Bencúr † - 03.09.2015 10:21 PM

Úle a včelárske pomôcky som si vždy vyrábal sám. Aj tie slamené, v ktorých som pred rokmi začínal včeláriť na prírodnom diele.

[Obrázky: Slamen%2525C3%2525BD%252520%2525C3%2525B...2525BE.jpg]

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Petr z Liberce - 08.06.2016 03:03 PM

[quote='MilanBencúr' pid='9694' dateline='1441284705']
Včere som oprášil môj lis na slamené rohože a vyrobil som si ich pár z ovsenej slamy.

Děkuji za inspiraci, nádherná práce. Pořád jsem si říkal, jak se to asi dělá... S tím plamenem jste začistil výsledný profil.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Víťa - 08.06.2016 08:05 PM

Jeden lis na slaměné rohože mi zahálí v dřevníku. Rád věnuju. Praha - západ.
Mě v tom včely nejdou, netuším proč Sad.

Lis je už zadaný, ale dám sem ještě fotky a odkaz na literaturu, kde je popsána výroba košnic a slaměných desek. Někomu se to může hodit.
Wohnout: Včelařova čítanka
od strany 230 dál.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Petr z Liberce - 27.06.2016 12:44 PM

Děkuji za nabídku. Určitě se fotky budou hodit. Nevím, zda-li se mi budou košnice hodit, ale snažím se všemu porozumět.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Petr z Liberce - 06.08.2016 09:34 PM

Před pár dny jsem viděl toto video:
Kvalita obrazu není nic moc, ale práce Pavla Babenského je parádní.

RE: Příprava pomůcek a zařízení - Aleš Molčík - 20.08.2017 07:05 PM

Teď jsem s jedním začínajícím probíral kontrolu spadu pomocí zdvojených podložek na které se poslední době trošku zapomnělo a víc se upřednostňuje vysoké zasítované dno. Zdvojené podložky je možné použít do všech úlu. Na spodu je klasická podložka, potom je silnější plastové síto, viděl jsem ho i v Obi jako ochrana kmínku stromků před okusem a horní je jemnější síto které se používá k odběru propolisu. Já jsem to vše koupil na jednom místě ve včelařské prodejně. Důležité je v přední části u česna dobře síta sesponkovat kancelářskou sponou, aby nedošlo při případném zvednutí sít ucpání česna. Proto jsou také síta přimáčknuta ke dnu česnovou vložkou. A nebo udělat si ty síta třeba o dva centimetry kratší, ale to se potom hůře vytahuje, protože na dno úlu se taková podložka zavádí předem zasunutím po vyndání česnové vložky. A takový malý detail na tom nízkém dnu jsou dva vruty na bočních laťkách v přední části, které slouží jako zarážka česnové vložky, aby se neposouvala příliš dozadu.