![]() |
Nemoci včel online - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Včela (/forum-Vcela) +--- Fórum: Nemoci včel (/forum-Nemoci-vcel) +--- Téma: Nemoci včel online (/tema-Nemoci-vcel-online) Všechny stránky |
Nemoci včel online - Milan Urík - 17.09.2013 10:22 PM Zde je odkaz na přehledný dokument o včelích nemocích, stručný, jasný a přehledný a téměř vždy je u konkrétní nemoci i fotodokumentace. http://soubory.vfu.cz/fvhe/choroby-vcel/ RE: Nemoci včel online - Leoš Dvorský - 18.09.2013 10:04 AM Zde je odkaz na přehledný dokument o včelích nemocích, stručný, jasný a přehledný a téměř vždy je u konkrétní nemoci i fotodokumentace. Musím se přiznat, že jsem tam nenašel nic nového ani povzbudivého. Čekal jsem prostě od Zděnka víc než jen toto. Jedna zásadní věc je ale stále opomíjena a už to nehodlám opakovat. Prostě kdo chce kam..... LD RE: Nemoci včel online - Milan Urík - 18.09.2013 10:50 AM To je pravda, já to přečetl celé, ale dal jsem to sem spíš pro přehled, co vše může včely trápit a jak to vypadá na foto. RE: Nemoci včel online - Evžen Babík - 18.09.2013 12:27 PM Jako přehled nemocí je to super. Na těchto stránkách je klíčová filosofie - pohled a přístup člověka, včelaře. Je potřeba ji neustále opakovat. Všechny nemoci, neštěstí, úrazy, ... jsou kontrolkou našich chyb a nesouladu se zákony Přírody. Uvědomění našich chyb nám umožní je odstranit. S myšlenkou, že nemoc je terorista mimo nás, se stáváme hračkou v rukou mocných. Moc pěkně je to popsané ve vláknu Alternativní včelí stát. Nemocné včelstvo je byznys, nemocný člověk je byznys, zdegenorovaný genofond včel je byznys, ... Převezněme do vlastních rukou odpovědnost za zdraví svých včel, za vlastní zdraví, za ... Také přeji všem zdravá včelstva a zdravé roztoče! Čínské přísloví: Co je pro housenku smrt, představuje pro motýla zrození. RE: Nemoci včel online - Leoš Dvorský - 18.09.2013 07:33 PM Také přeji všem zdravá včelstva a zdravé roztoče! To jako myslíš takové, kterým přirozeně neupadává chobot nebo část nohou, kterým se přirozenou cestou nerozpůlí krunýřh nebo ty kteří přirozenou cestou nevykrvácí? RE: Nemoci včel online - Debora - 11.02.2014 11:21 PM Včely přenášejí rostlinné viry z květu na květ. Nyní našli vědci rostlyný virus TRSV (Tobacco Ringspot Virus), který je schopný napadené včelstvo nejpozději do února usmrtit. Apocephalus borealis, poprvé pozorována 2008 v San Francisku, se nyní rozšířila až k východnímu pobřeží USA. RE: Nemoci včel online - nusige - 21.08.2014 04:40 PM medzi voskovymi lupienkami a gulickami pelu na podlozke sa paci aj vsakovoakym inym bytostiam. lesknacek a vijacka to asi nebudu, ale aj tak by ma zaujimalo kto to prisiel na navstevu. atlas chrobakov by sa zisiel, alebo entomologa hobbistu tu tiez mame? nasiel som aj toho maleho nezbednika-kliestika. je mensi ako som myslel. RE: Nemoci včel online - Jindřich Šafránek - 21.08.2014 06:18 PM (18.09.2013 07:33 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Také přeji všem zdravá včelstva a zdravé roztoče! Já bych ty Vd zdravím příliš neobdarovával , mám je ve dvou včelstvech zdravé až až. Spíš by bylo terno , najít nějakého predátora který by se jimi živil. Jindřich RE: Nemoci včel online - Milan Bencúr † - 25.08.2014 12:43 PM SR 2014 [attachment=675] RE: Nemoci včel online - Rasťa - 20.04.2016 02:43 PM (21.08.2014 04:40 PM)nusige napsal(a): medzi voskovymi lupienkami a gulickami pelu na podlozke sa paci aj vsakovoakym inym bytostiam. lesknacek a vijacka to asi nebudu, ale aj tak by ma zaujimalo kto to prisiel na navstevu. atlas chrobakov by sa zisiel, alebo entomologa hobbistu tu tiez mame? nasiel som aj toho maleho nezbednika-kliestika. je mensi ako som myslel. Našel jsem 4. dubna na podložce dva malé černé broučky, cca 1,5 mm dlouhé. Úl i podložka byly úplně nové, včelstvo bylo do úlu převěšeno den předtím. Na lesknáčka to taky naštěstí nevypadá. Ale možná jde o stejného brouka, kterého jsi nafotil Ty. Škoda, že mé fotografie jsou značně rozmazané. Když jsem měl sesypával do lahvičky, brouček měl snahu odletět a jednomu se to i povedlo. RE: Nemoci včel online - Rasťo 71 - 20.04.2016 03:27 PM To je Blyskáčik repkový Meligethes aeneus. RE: Nemoci včel online - schützmeister - 21.04.2016 12:49 PM Jo. Možná máš masožravý včely. ![]() Nebo kožojed ? Ten taky takle nějak vypadá a žere svinstvo ? RE: Nemoci včel online - Rasťa - 21.04.2016 04:26 PM Na kožojeda to bylo moc malé. Brouček měl sotva 2 mm. Byl to nejspíš ten blýskáček, jak uvedl Rasťo. Otázka je, zda přezimoval na plástech (úl byl zcela nový), nebo si ho už stihly včelky přivléci do úlu. RE: Nemoci včel online - nusige - 16.04.2017 12:59 PM Májka fialova-Meloe violaceus: Z vajíčka sa vyliahne malá larva. Táto Larva sa vyšplhá na kvet, kde čaká na včelu, na ktorú sa prichytí a dovezie sa do úľa. Tam sa živý včelími vajíčkami a neskôr medom pár krát sa zvlečie a na jar sa zakuklí. Z tejto kukli sa vyliahne dospelý chrobák, ktorý opustí včelie hniezdo a hľadá partnera na spárenie, aby mohol kolobeh pokračovať. tento krásny chrobáčik produkuje nebezpečný jed alkaloid kantaridín, ktorý je smrteľný aj pre človeka už pri dávke 30mg (museli by ste ich skonzumovať väčšie množstvo). Neodporúčam ich chytať do rúk. V prípade zmačknutia vylučujú žltkastú tekutinu - hemolymfu, ktorá sa podobá olejovým kvapkám. Táto tekutina obsahuje nebezpečný jed. Keď sa Vám dostane na kožu môže vzniknúť nebezpečná alergická reakcia toto miesto sa veľmi ťažko hojí.(info zo stranky zalesactvo.eu) Objavila 2r dcerka pred domom-tatiii,kaasny chobacik. neviem ci som zvolil spravne vlakno. Asi som mal vlozit do "krasne foto" Edit:moje foto neviem vlozit..ak vas zaujima, pozrite v linke. Pekny den zelam. RE: Nemoci včel online - stefanos689 - 14.01.2020 09:22 AM https://video.aktualne.cz/dvtv/dejiny-mediciny-jsou-dejiny-placeba-konstatuje-filozof/r~b4aa870205df11e5bc3a0025900fea04/ 16. minuta - zajímavá pravdivá souvislost k "CCD" RE: Nemoci včel online - Oldřich Šlegr - 16.01.2020 12:38 AM I když uvedený pořad nesnáším, redaktory považuji za placené manipulátory s veřejným míněním, tento rozhovor se povedl a jen dokazuje že ŠPV JE NASMĚEOVÁNA SPRÁVNÝM SMĚREM RE: Nemoci včel online - stefanos689 - 16.01.2020 08:07 PM Místo chemoterapie využít přírodní látky na podporu imunity včelstva. Vidím to jako jedno z komplexu mnoha opatření. Loni jsem něco zkoušel, otázka je jak objektivně vyhodnotit účinky. RE: Nemoci včel online - Rastislav Rosa - 20.04.2020 11:27 PM Zdravím, dnes som objavil pred jedným úľom pár pochodujúcich trúdov a jedného bez krídel. Na letáči som videl veľké výkaly bledožltej farby a jedného trúda, ktorý akurát vykonal svoju potrebu na letáči a zaliezol naspäť do úľa. Lietavky bez problémov. Nosili repku, strážkyne strážili letáč, čístičky drhli priestor nad letáčom, ... Nevidel som žiadnu poškodenú robotnicu, ani pochodujúcu. Do úľa som nepozeral, nemal som dymák a včely sú zlé ako čerti, odkedy nosia repku. Spád roztoča neviem, dná sú síce odnímateľné, ale bez sita a prístupu zozadu. Mám sa niečoho obávať? DWV? Alebo? Ako zakročiť? Včelstvo je minuloročný roj, prezimoval na 8-mich CS rámikoch voľnej stavby, neliečený, zakŕmený apiinvertom. Za rady vopred ďakujem. RE: Nemoci včel online - Leoš Dvorský - 21.04.2020 05:33 PM V na lednových seminářích jsem říkal, že už dělám takové kurzy naposled. Měl jsem ale připraveno na sezónu pro účastníky překvapení a to sice setkání na včelnici a kurzem diagnostiky. To se asi neuskuteční vzhledem k tomi cirkusu,co se kolem nás děje. Přijde mi to ale , že je to takový komunismus na zkoušku, co vydžíme. Vzhledem´k tomu reaguji, ač jsem to neměl vůbec v úmyslu. U mně je vše na včelnicích v běhu a mám jiné věci na práci, než se opakovat. Pokud jsou nyní poškození trubci, nic se neděje. To je OK, tak to může být. Ukazuje ti to jen to, že tam V.d. je ale ten tam už bude vždy. Do úlu nemá smysl se dívat, je to zbytečné rušení a to je nejhorší nemoc. Nevím proč, ale tohle lidi neustále podceňují. Je to ale základ ošetřování bez chemie a porozumění včelám. Ty jsi byl na semináři, tak vše na co se ptáš, bylo zodpovězeno a ukázáno. Prolistuj záznamy. Nebylo to nic jiného než 6 bodů, které jsem vám v různých podobách opakoval, aby jste to pochopili lépe. Snad jen trochu pomohu. Sedni ke včelám až bude prolet mladušek a pozoruj, případně spočítej počty poškozených včel a změř čas za jaký to bylo. Je jedno jak jsou poškozené, tím se nyní nezdržuj. Hlavně zkus včelařit podle těch zásad, co jsme si ukazovali. Když ti nebude něco jasné nebo se nezdaří, napiš mi na soukromý email. DWV se vůbec neboj, je to sranda. Kdo to nedokáže bez chemie, mělo by mu být úředně zakázáno včelařit. To jsou jen včelaři strašeni, aby jim byly vnucovány jedy a další nesmysly. Budeš-li se ale držet zásad ze semináře, např. ředění, koncentrace... nebudeš mít problém a pokryješ i část variant CCD (varroáza typou C). Dbej na dodržení architektury díla, to je nyní obzvlášť důležité. Zkus tedy oprášit záznamy a včelařit podle nich. To ti dá ze všeho nejvíc. Vše dobré. ld. RE: Nemoci včel online - Karol Lamacz - 21.04.2020 08:20 PM Zdravím, na tu diagnostiku u Vás na včelnici jsem se samozřejmě moc těšil Leoši... Mám jen malou prosbu. Pro nás ostatní je lepší když se otázky budou pokládat přes fórum a né přes soukromou komunikaci. Lze se pak společně poučit. Prostě to vytváření komplexního chápaní není ze dne na den. Jinak sám pozoruji, učím se a srovnávám co se řeklo v Turnově + Na česně Karol RE: Nemoci včel online - Rastislav Rosa - 21.04.2020 11:24 PM V prvom rade ďakujem za reakciu a za všetko čo pre nás Leoš robíš. V druhom rade sa chcem ospravedlniť za zbytočnú otázku. Hneď ako som si prečítal Leošovu reakciu mi bolo jasné, akú odpoveď dostanem. Všetky tie veci ovládam, študoval som si ich stokrát. Ak sú teraz poškodený trúdi, "nič sa nedeje". Včelstvá nerušiť, stres je najhorší na oslabovanie včelstva. Držať sa všetkých zásad, ktoré sme si na seminári rozobrali. TO PRESNE ROBÍM UŽ DVA a POL ROKA, všetko presne na sto percent. Ale S T R A C H je najhorší radca. Pred dva a pol rokom som prišiel o všetky včelstvá. O všetky. Nikomu neprajem ten pocit. Chápem starých včelárov, ktorí to zažili a nerozchodili to a odišli do včelárskeho neba. No a teraz som na včelnici uvidel niečo, čo mi pripomínalo začiatok situácie pred tromi rokmi. V podstate som len potreboval také ubezpečenie, že " je všetko tak, ako má byť ", že treba len ďalej včeláriť podľa našich zásad, že človek nie ja sám proti všetkému ( ...) a proti všetkým ( ostatní konvenční včelári okolo). Preto to zopakujem, nikdy nerobme nič so S T R A C H O M . Ale presne naopak, robme veci s vierou vo vlastné sily a s láskou. Poznámka: Do včelstiev chodím len dvakrát do roka. Ale od istej doby sa riadim intuíciou ( vždy keď som sa ňou riadil, všetko dopadlo ako má byť, a naopak, keď som sa ňou neriadil ...), a tá mi hovorila, aby som tie včely prezrel. Dnes som tie včely otvoril a našiel tretinu diela zosunutú. A predvčerom sa mi vyrojili včely a s veľkou pravdepodobnosťou na 90% som tipoval toto včelstvo a bolo to tak, našiel som krásne zaviečkované matečníky. Súhlasím s Karolom Lamaczom. Problémy, strasti aj slasti by sme mali riešiť cez fórum. Aby sme sa všetci mohli posunúť ďalej. A ak sú to háklivejšie témy, prečo to neriešiť cez uzatvorené fórum. Predpokladal som, že po preregistrácii bude fórum viac otvorené " voľnej " diskusii. Že sa vytvorí nejaká uzavretá časť fóra len pre registrovaných, kde budeme môcť diskutovať, predávať svoje skúsenosti, postupy, nezdary... , bez obáv pred "očumovačmi". Aj keď ja sám osobne nemám problém písať svoje názory a postupy verejne pod vlastný menom, ako som to robil aj doteraz všade na internete. RE: Nemoci včel online - Leoš Dvorský - 22.04.2020 07:46 AM Intuice se drž, je to vědění přesahující logiku. ---------------------------------------------------------------- Fórum je jen pro účastníky ŠPV. To proto, že to zajišťuje určitý směr, jistou koncentraci názorů, jakýsi feromon. I tak sem pronikají více konvenční přístupy než ty alternativní. Poslední skutečný moderátor byl Karel Crha. Když se na fórum připustí kde kdo, dojde k rozmělnění, zkreslení a nakonec k diskreditaci myšlenek. Vždyť jak se dá zničit PC systém? Tím, že se zahltí nedbytečnými informacemi. To se obecně děje neustále. Naše fórum má veřejnou a interní část. Do té interní má přístup jen registrovaný. Ve veřejné části může každý číst, ale ne přispívat právě proto, aby nedošlo k rozmělnění informací. I tak se to dělo a děje. Já vím, vy mladší, jste závislí (a to doslova) na internetu. I s ním je třeba umět zacházet, jinak se to stává drogou jako heroin a vlastně to lidi ohlupuje. To není můj výmysl, ale bylo to dávno dokázáno a hraje v tom roli dopamin. Jeho hladina v těle stoupá stejně v závislosti na internetu, jako heroinu. To je to, o čem mluvil i A .Einstein, když říkal (nebyl jediný), že to budou technologie, které zahubí tuhle civilizaci. Internet je zdrojem informací stejně tak, jako tisk. Tedy je tam i mraky zkreslených a nepravdivých informací. Z různých útržků realitu nerozeznáš. O tom bych mohl mluvit do nekonečna. Proto já upřednostňuji, aby si člověk vyslechl, uviděl celou informaci a ne jen různé dílčí názory, které mívají často i jiné konsekvence. Na fóru by měly být vlastní zkušenosti a ne jen slovní fabulace internetových diskutérů. Pak se teprve můžeš svobodně rozhodnout. Ta různá sdílení jsou právě zdrojem překrývající realitu a to za mne není dobře. To je ale pro mnohé internetové diskuze charakteristické. Jsou věci, které jsou s něčím kompaktibilní a s něčím ne. Něco má více obecnu platnost a něco ne....... Neexistují správné a nesprávné věci, právě to z nich dělá jen naše myšlení. To je rebelský přístup, já vím. Rebelství spočívá v tom, že bereš život jen do vlastních rukou. Jak jsi mohl zaznament i jen to, že chceme, aby každý vystupoval pod svým jménem některé odradilo. To nebyl důvod, ale záminka. To je ten samočistící efekt hnutí. Hnutí tedy nemůže být pro všechny (a ani možnost do něj přispívat), ale jen pro ty, kteří daný směr chtějí doopravdy následovat a ne jen využívat ve svůj prospěch. V tom jsme se lišili od ostatních a snad to i tak zůstane. ld RE: Nemoci včel online - Marian Stachura - 27.04.2020 12:30 PM NA ZAMYSLENÍ Najczęstsze błędy w leczeniu warozy - Nowy Targ 2020 - spotkanie z Pszczelarzami--.i poznatek o kyselině mravenčí/ |