![]() |
Dokrmovanie a kŕmenie - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Včelařský rok (/forum-Vcelarsky-rok) +--- Téma: Dokrmovanie a kŕmenie (/tema-Dokrmovanie-a-k%C5%95menie) Všechny stránky |
Dokrmovanie a kŕmenie - Jaro Stoklasa - 08.07.2013 08:15 AM Prešiel som si dostupnú literatúru (konvenčné i alternatívne včelárenie) ohľadom kŕmenia včiel na zimu. Našiel som obrovské rozdiely v množstve dodávaného krmiva (cukru). Od 10kg, cez 12 a 15kg až po 20kg. Najčastejšie bolo uvedených max 15kg pre stredne silné včelstvo. Viem, že v alternatívnom včelárstve je snaha zimovať včelstvá na mede, ale nie vždy to ide. Ako dokrmujete včelstvá na zimu? Koľko kg cukru je potrebné pre zimovanie jedného včelstva v neuteplenom úli (typ B alebo LG napr. resp. podobné, poprípade Warre)? Ja som spočiatku, keď som začal včeláriť konvenčným spôsobom, dával včelstvám v LG (159mm) zimujúcich na 3NN po 20kg na zimu. Vlani som u niektorých prechodných (prechod od konvenčného na alternatívne) dal 15kg. A stále mám pocit, že je to zbytočne veľa. Zima bola dlhá a aj tak kopa zásob ostala v úli až do neskorej jari. Jeden Warre úľ si dokonca vystačil s celkovými!!! zásobami 10kg od augusta do apríla. Stalo sa mi však už i to, že jedno včelstvo na 3NN s rámikmi dostalo 25kg a "hospodárilo" tak, že som ich musel na jar zachraňovať... RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Crha Karel - 17.08.2013 02:00 PM (17.08.2013 01:35 PM)schützmeister napsal(a): PS : s tou melecitozou taky nevím, nové oddělky to vcelku vyžírají, kmenová ale přestala plodovat a mají toho, že se ani nevejdou do úlu Na VÚVč mají radu lehce krmit v září, to se mi zdá dobré, tak jsem na to zvědav.Krmit v září? Nevím. Nastartuje se plodování, rozvoj kleštíka, ukládat cukr budou pod melicitózu, na něm začnou zimovat a skončí tak jako tak nahoře a nebude-li možnost brzkého proletu??? Já mám letos první rok, kdy jsem zazimoval už 10.srpna a ani gram cukru. Tak si to užívám a uvidím kdy nastane příštím rokem jaro. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Aleš Molčík - 17.08.2013 05:32 PM Přesnější znění otázky by mělo být " kolik kg zásob potřebuje na zimu včelstvo ". A stejně odpověď nebude jednoznačná, protože záleží na tom, kolik mají vlastních zásob a to se může každý rok lišit a potom kdy v které oblasti přijde na jaře první i slabá snůška. Do začátku plodování v časném jaru spotřebují včely tak 2Kg zásob a jak začnou plodovat, tak teprve potom spotřeba stoupá a tam záleží na znalosti snůškových poměrů. U mě to je přibližně 20Kg celkových zásob na zimu i s rezervou. A také je v tom trochu genetika, jsou "medařky" a "plodařky" . To jde poznat už v době snůšky. Medařky nanosí do medníku i ve snůškově špatném roce, ale plodařky v medníku nemají nic. I když jsou tato včelstva stejně silná. A to se projeví i ve spotřebě zimních zásob, protože medařky jsou hospodárnější. Já mám na zjišťování stávajících zásob mincíř a vážil jsem celý úl. Před tím jsem měl samozřejmě zvážený prázdný úl se soušemi a k tomu přičetl 4Kg na včely. Ale poslední roky zjišťuji množství zásob odhadem jen pozvednutím zezadu za dno úlu. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - schützmeister - 19.08.2013 05:26 PM (17.08.2013 02:00 PM)Crha Karel napsal(a): Já mám letos první rok, kdy jsem zazimoval už 10.srpna a ani gram cukru. Tak si to užívám a uvidím kdy nastane příštím rokem jaro.No,jo,podle množství mám taky zazimováno - většinou nemají míň jak 30kg - jenomže všecko je melecitoza. Tak nevím - přežijou to ? Asi spíš ne, podle zkušenosti. Podle toho článku ve Vúvč by měly vyžrat pár plástů uprostřed a ty je třeba zakrmit - aby na tý melecitoze neseděli. Zatím ale jsou plné tak, že ani pomalu neplodují. Takže to stejně asi npůjde. Včely jsou krásně silné, všecko, ale nechci vidět zimu. Ty tam máš i nějaký jarní med ? Stejně ale na něm asi nesedí, ne ? Nebo jsi přehodil nástavky ? Já tam ale jarní nemám - žádný nebyl. Jen ta jedle. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - tondabh - 19.08.2013 06:12 PM Haribol Michale, vím že dobrá rada v této situaci drahá, ale povím Ti co se mi přihodilo když jsem začínal. Bylo krásné léto a včeličky nosili něco jako letos až do poloviny srpna medovici a já měl velkou radost, že nebudu muset tolik krmit, tak jsem jim nechal většinu zásob, aniž jsem z nedostatku informací tušil že jde o melicitozu. To jsem se dozvěděl až druhý rok od starších včelařů na jaře, kdy si někteří ztěžovali, že mají pokálené úly, provedl jsem tedy jarní kontrolu a z osmi včelstev mělo jedno trochu pokálené plásty, ale v pohodě přežilo možná i díky včasnému zásahu, že jsem jim ty plásty vyměnil. Zbytek včelstev ale jakoby vůbec nevěděl, že zimoval na melicitoze vše probíhalo jakoby nic. V Tvém případě bych nyní asi vyndal z každého včelstva několik plástů, uschoval pro oddělky a pokud Ti to nic nedělá bych je zakrmil nějakým lahodným bylinkovým čajíkem s cukrem, ale zcela určitě bych nějaký vzorek včel a to na různých stanovištích ponechal jako pozorovací jak se s tím holky vypořádají, myslím že s tím nebudou mít problém, Tonda. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Crha Karel - 19.08.2013 08:32 PM (19.08.2013 05:26 PM)schützmeister napsal(a): Ty tam máš i nějaký jarní med ? Stejně ale na něm asi nesedí, ne ? Nebo jsi přehodil nástavky ? Já tam ale jarní nemám - žádný nebyl. Jen ta jedle.Já jsem žádný jarní netočil, tak možná že i mám, tedy jestli byl, ale zřejmě kvůliva těm dešťům ne. Nic jsem nepřehazoval jen u polovičky umístil medník nad KK a u půlky pod KK. Po 14 dnech jsem zjistil, že nad KK nic nenosí, tak jsem sjednotil všechny pod KK. V KK i v mednících samozřejmě vesele plodovaly, z čeho krmily nemám přehled. Začal jsem točit z medníků až po malinách, někde 3 někde 6kg a to už žádný plást nešel vytočit dočista. Ke konci července jsem ještě z nejsilnějších vybral spolu 12 plástů z KK a zkusil točit. Rozlámal jsem první tři, zbylých 9 netknutých jsem jim vrátil. Mám vytočeno 40kg z 15 včelstev! Prostě včelařský břídil. Nechávám to osudu lámu si hlavu jak to budu dělat příští rok. Tož tak. PS: Výše uvedené video, které je pojmenováno Jak dostat melicitózu do sklenic... mohu jen podotknout, že melicitóza jakou měl já vůbec netekla, pohybovala se (pokud se pohybovala) rychlostí slimáka, kterej ví, že na těch půl metru má celý den. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - schützmeister - 20.08.2013 02:01 PM (19.08.2013 06:12 PM)tondabh napsal(a): Zbytek včelstev ale jakoby vůbec nevěděl, že zimoval na melicitoze vše probíhalo jakoby nic.Dík, to mě vlévá trochu optimismu do žil - stejně mě nic jiného nezbude. Ještě dotaz - máte tam taky jedle ? Bylo to z jedlí, nebo asi ne ? Už jsem cemenťák taky měl, nikdy ne tak strašnej, Přesně jak píše Karel, totální beton. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - tondabh - 20.08.2013 02:44 PM Ne z jedle to nebylo, ale ať to holky nasbírali z čehokoliv, byl to kvalitní beton, který jsem ještě využil k oddělkům, jelikož ho v úlech něco zbylo i po zimě, Tonda. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Debora - 21.08.2013 12:30 AM (19.08.2013 05:26 PM)schützmeister napsal(a):(17.08.2013 02:00 PM)Crha Karel napsal(a): Já mám letos první rok, kdy jsem zazimoval už 10.srpna a ani gram cukru. Tak si to užívám a uvidím kdy nastane příštím rokem jaro.No,jo,podle množství mám taky zazimováno - většinou nemají míň jak 30kg - jenomže všecko je melecitoza. Tak nevím - přežijou to ? Asi spíš ne, podle zkušenosti. Podle toho článku ve Vúvč by měly vyžrat pár plástů uprostřed a ty je třeba zakrmit - aby na tý melecitoze neseděli. Zatím ale jsou plné tak, že ani pomalu neplodují. Takže to stejně asi npůjde. Včely jsou krásně silné, všecko, ale nechci vidět zimu. Ty tam máš i nějaký jarní med ? Stejně ale na něm asi nesedí, ne ? Nebo jsi přehodil nástavky ? Já tam ale jarní nemám - žádný nebyl. Jen ta jedle. Kluci, nezlob te se, ale trochu bych si dovolila do toho kecat, i kdyz nemám z horskými podmínkami zkusenosti, tak jen úvaha. Máte-li v rezerve prázdné plásty, hned bych je vymenila za beton. Beton bych vyluhovala v neckách s vlaznou vodou a pridávala dalsí sousne (kazdou várku pár hodin), tak dlouhu, nez dostanu hezky ztuzený roztok medové stávy, kterou bych pak vcelstvo krmila. Hned bych to okorenila trochou kopriv (viz Bencúr recept), spitku hermánku a ad si plodují. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Crha Karel - 21.08.2013 11:07 AM Rada to není špatná, jen v nevhodnou dobu. Rozploduje matku, rozmnoží kleštíka, upracuje zimní generaci. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Jaro Stoklasa - 21.08.2013 11:11 AM Nie som si celkom istý, či sa matka až tak rozploduje. Plodovanie matky nie je spúšťané len znáškou, či jej imitáciou. Včely vnímajú aj dĺžku dňa, ročné obdobie. Ja som si napríklad nikdy nevšimol, žeby sa matky nejako veľmi rozplodovali po polovici augusta a to aj vtedy, ak som ich pravidelne prikrmoval... Zimná generácia sa spracovávaním zásob neupracuje. Skôr starostlivosťou o plod, keď už, ale spracovaním zásob podľa mňa veľmi nie. Inu, keď som zisťoval u včelárov z vyšších polôh, kedy zhruba kŕmia, tak drvivá väčšina až v septembri (září). V prvej polovici veľkými dávkami. A to bez ohľadu na to, či to boli hobby alebo profi včelári. Koncom augusta ešte bežne točili med. Resp. v druhej polovici augusta. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - schützmeister - 21.08.2013 01:09 PM (21.08.2013 12:30 AM)Debora napsal(a): Kluci, nezlob te se, ale trochu bych si dovolila do toho kecat, i kdyz nemám z horskými podmínkami zkusenosti, tak jen úvaha. Máte-li v rezerve prázdné plásty, hned bych je vymenila za beton. Beton bych vyluhovalaJednak souhlasím, s tím co píše Karel o rozplodování. A jednak, škoda, že neumím úsměvné smajlíky - pro představu - u mne to dělá něco mezi 300-500 plásty a něco kolem tuny medu. Prázdný samozřejmě nemám, všechny už jsou plný. Letos se z toho buď musíš zbláznit, nebo tomu nechat volný průběh. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Milan Bencúr † - 21.08.2013 02:13 PM Malá poznámka. Matka neploduje, matka kladie vajíčka. Ploduje včelstvo. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Stanislav Rataj - 21.08.2013 03:34 PM Mám také dotaz ke krmení. Mám aktuálně pouze dva roje a dva oddělky, žádné "hotové" včelstvo. Takže jsem měl snahu, aby trochu stavěli a vůbec se nějak dokázali dostat na rozumný stav před zimou. Začal jsem je tedy přikrmovat cukrem 1:1. Ale jde o to, jak takové včelstvo vlastně krmit a kdy ho "zakrmit" na zimu a už do něj nehrabat? Jsem v tomto směru zelenáč, tak bych ty dotazy strukturoval: 1. Jak vůbec krmíte v LG úlech? Já mám ve vysokém podmetu misku, do které jim dávám roztok, ve kterém plave keramzit. Problém je v tom, že tam dám jen cca 0,5l roztoku, tedy 25dkg cukru. To abych je krmil denně, na což samozřejmě nemám čas ![]() 2. Krmit už teď 3:2 a co nejrychleji do nich nacpat do každého úlu tak těch 10 - 15kg cukru (a kolik vůbec pro oddělek), nebo ještě čekat a zatím je jen takhle po maličkých krůčcích "povzbuzovat"? 3. Od kdy do včel pokud možno už vůbec nelézt a do kdy tedy mít zakrmeno na zimu? Díky ... RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Aleš Molčík - 21.08.2013 04:40 PM Musí být volný nástavek a nebo něco z něčeho co jej nahradí. Na poslední horní nástavek dát folii s vystřiženou dírou a nebo ohnout roh, nasadit ten volný nástavek a dovnitř vložit misku přiměřené a požadované velikosti s keramzitem. Krmení cukrovým roztokem má jednu záludnost a to, že pokud nebude roztok včas odebrán začne kvasit a včely jej už neodeberou. Takže jedna plná dávka krmiva je riziko prodražení. Ale na třikrát zakrmit jde v pohodě. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - schützmeister - 21.08.2013 05:53 PM (21.08.2013 03:34 PM)Lucínek napsal(a): 1. Jak vůbec krmíte v LG úlech? Já mám ve vysokém podmetu misku, do které jim dávám roztok, Problém je v tom, že tam dám jen cca 0,5l roztoku, když do nich takhle lezu, tam vylétávájí tím otevřeným podmetem a jsou občas i dost ostré,Takhle je fakt jen dráždíš - oni to za hodinu vycucaj a pak nervózně čekaj na další. V zásadě malé dávky / tak do 3litrů / jsou podněcovací - podporují kladení a stavbu. K zimnímu zásobení je ideální jedna maxidávka v několika nejteplejších dnech a je celkem jedno, zda dřív nebo později. Podmínka je : volná plástová plocha, roztok 3:2 a teplé dny. Většinou 6 litrový kbelík i oddělek vybere během pár dnů. Je třeba hlídat počasí. Kyblík keramzit, sláma, nebo děrované víčko - vrták max. 1,5mm - jinak to teče. (21.08.2013 03:34 PM)Lucínek napsal(a): 2. Krmit už teď 3:2 a co nejrychleji do nich nacpat do každého úlu tak těch 10 - 15kg cukru (a kolik vůbec pro oddělek), nebo ještě čekat a zatím je jen takhle po maličkých krůčcích "povzbuzovat"?Cpát to tam můžeš, mášli do čeho. Pokud nemají prázdné plásty lépe malé dávky / tak 2-3 l ob týden, aby něco ještě postavili. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Jaro Stoklasa - 05.09.2013 10:25 AM V piatok posledné kŕmenie a potom už len netrpezlivé čakanie do jari... RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Debora - 24.01.2015 10:46 PM Čím krmíme včelstvo? Zajisté nikomu neunikla debata o změnách ve schválení přípravků na ochranu rostlin obsahující účinné látky neonikotinoidů. Omezení neonikotinoidů platí na dva roky od 01.10.2013. Zakázáno je v principu jen ošetření osiva řepky. Pro ošetření osiva krmné řepy, cukrové řepy, brambor a zeleninových semen jsou neonikotinoidy nadále povoleny. Tudíž i cukr pochází z rostlin obsahující účinné látky neonikotinoidů. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Aleš Molčík - 25.01.2015 09:36 AM Řepkový med, řepný cukr a řepný invert. Takže všechno špatně. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Debora - 25.01.2015 01:23 PM kolik stojí v Česku řepný cukr bio a kde se dá koupit? To je jediné, co jsem našla RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Rasťo 71 - 25.01.2015 02:53 PM Med je lacnejší!!!!!!!! RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Debora - 26.01.2015 06:24 PM tak je mi to jasný. Jediná firma vyrábějící cukr v bio kvalitě jsou Moravskoslezké cukrovary, ale ty patří firmě Agrana (Rakousko). Korunní Cukr Bio není v Česku k dostání a v Rakousku se prodává pod jménem Wiener Zuckr. V Německu stojí 25kg pytel bio cukru €35. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Jindřich Šafránek - 26.01.2015 07:16 PM (26.01.2015 06:24 PM)Debora napsal(a): tak je mi to jasný. Jediná firma vyrábějící cukr v bio kvalitě jsou Moravskoslezké cukrovary, ale ty patří firmě Agrana (Rakousko). Korunní Cukr Bio není v Česku k dostání a v Rakousku se prodává pod jménem Wiener Zuckr. To jsem blázen ve stejném EUnion v Rakousku 6 ,- E 1 kg a v Německu 1,4 E 1 kg je sice ve větším paketu ale přeci. Kde ti soudruzi dělají chybu, to je tak drahý ten malý pytlík ? RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Debora - 26.01.2015 07:38 PM €6 za 1kg je cena pro domácnost. ![]() RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Jindřich Šafránek - 26.01.2015 08:16 PM (26.01.2015 07:38 PM)Debora napsal(a): €6 za 1kg je cena pro domácnost. Jasně chápu, ale stejně , v Rakousko-Uheské monarchii, se považovala obchodní přirážka 10 % za legitimní, výše to již bylo z hlediska práva považováno za lichvu. Časy se mění. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Jaro Stoklasa - 26.01.2015 08:32 PM Ak mám 10 včelstiev a obmedzený rozpočet, koľko ma bude stáť kŕmenie biocukrom? Pri tej cene a množstve ktoré dávam do neizolovaných úľov, to bude 440 eur, pri izolovaných úľoch max. 330 eur. Bežný cukor pri tých istých množstvách sa dá kúpiť v prvom prípade za 90 eur a v druhom do 70 eur. A to je sakra rozdiel. Bio výrobky sú neúmerne predražené, pretože bio je módna značka... Dokiaľ nebude bio cenovo dostupné, tak bude len pre vyvolených (ľudí s lepšími platmi...). RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Ladislav Kohout - 26.01.2015 08:45 PM My se živili asi tři roky jenom bio zeleninou. Kupovali jsme ji od pěstitele v létě 15 kg týdně a v zimě 30 kg za 14 dní. Vyšlo nás to levnějc než cokoliv jiného z obchodu. Když jsem o tom s paní později mluvil, říkala že je to proto, že pěstování bio zeleniny vyjde levnějc než té druhé (nevím jak se nazývá nebio). Akorát prý mohou být nižší výnosy na osetou plochu a větší riziko že něco se ten rok nevyvede. Ve dvou lidech obhospodařovali 2 hektary. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Aleš Molčík - 26.01.2015 08:59 PM Cukr ať je bio či ne, je pořád náhrada stravy, med je pro své složení jediná plnohodnotná strava, ale to se dostáváme k tématu Co mám dát včelám jíst. Brutnák lékařský má o polovinu víc nektaru a o třetinu větší cukernatost než řepka. Pole Brutnáku by bylo na dokrmení asi zajímavé. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Debora - 26.01.2015 09:04 PM (26.01.2015 08:32 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): Ak mám 10 včelstiev a obmedzený rozpočet, koľko ma bude stáť kŕmenie biocukrom? Pri tej cene a množstve ktoré dávam do neizolovaných úľov, to bude 440 eur, pri izolovaných úľoch max. 330 eur. Bežný cukor pri tých istých množstvách sa dá kúpiť v prvom prípade za 90 eur a v druhom do 70 eur. A to je sakra rozdiel. Bio výrobky sú neúmerne predražené, pretože bio je módna značka... Dokiaľ nebude bio cenovo dostupné, tak bude len pre vyvolených (ľudí s lepšími platmi...). Jaro, to je otázka pohledu, pokud se s včelstvem spravedlivě podělíš o med, ušetříš i těch 70 euro. Pokud ne, dlužíš včelstvu 330 euro. A to je sakra argument, proč včelařit alternativně. ![]() RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Jaro Stoklasa - 26.01.2015 09:08 PM Doteraz ešte nikdy nebolo toľko medu, aby mohlo byť aj pre mňa aj pre včely. Buď ja alebo oni. Až ho bude toľko, že môže byť i pre ne, tak ok. Ale to by muselo byť min. 40 kg na včelstvo. Tých 15-20 by som im pokojne nechal. Lenže... Na delenie medzi mňa a včely ešte medu nebolo. Aj keby som im nechal všetok, musel by som doteraz posledné 4 roky tak či tak dokrmovať na zimu... Aké je to alternatívne včelárenie? Je to tak široký pojem, že neviem, čo konkrétne pod ním myslíš. Lebo ja včelárim myslím dosť alternatívne... RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Debora - 26.01.2015 09:46 PM (26.01.2015 09:08 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): Aké je to alternatívne včelárenie? najít rovnováhu Jaro, aby zbylo i pro Tebe. ![]() RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Jindřich Šafránek - 27.01.2015 01:11 PM (26.01.2015 09:46 PM)Debora napsal(a):(26.01.2015 09:08 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): Aké je to alternatívne včelárenie? Deboro máš naprostou pravdu, pokud čtu staré včelařské knihy tak v okolí Brna v roce 1932 byl výsos na jedno včelstvo 4,5 kg medu jako výborný. V té době kvetlo všude všechno ne jako dnes spálená pole chemií. Děla mi vždy i u jiných příležitostí říkal" Netlač na pilu " nadřeš se a výsledek je mizerný. Co je tedy přiměřený medný výnos přátelé ???? RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Debora - 27.01.2015 01:58 PM (26.01.2015 09:08 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): Doteraz ešte nikdy nebolo toľko medu, aby mohlo byť aj pre mňa aj pre včely. Buď ja alebo oni. Mrzí mě to, ale tento příspěvek mě leží v žaludku a včera jsem na to neměla čas ani chut'. ![]() Co kdyby jsme tuto situaci přehodnotili z hlediska výživy. Doufám, že se dohodneme na tom, že špatná výživa způsobuje náchylnost k nemocem a že antibakteriální a hojivé účinky medu jsou každému včelaři známi. Pokud tomu tak není, není důvod brát včelstvu med, kterého sami mají pro zimování poskrovnu. Jestli že ponecháme včelstvu med, snižujeme nejen virulózu nosemy, ale i riziko včelího moru. To snad stojí více za úvahu, než řešit úly a dohánět to zimním ošetřováním. Samozřejmě zde hraje velkou roli zdravá a rozmanitá snůška, která je stále častěji nedostačující, ale o to více musíme dbát na rozsáhlou diversitu včelí pastvy a senzibilovat okolí, aby například nikoho nenapadlo v centru obce Oravské Veselé vykácet desítky stromů, převážně lípy, pro získání parkoviště u kostela a obecného domu. ![]() upřímně cher RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Jindřich Šafránek - 27.01.2015 02:46 PM (27.01.2015 01:58 PM)Debora napsal(a):Deboro , je to o vnímání vlastního okolí a odpovědnosti k němu, co dělali včelaři v Oravské ??, proč neintervenovali na Životním prostředí , u starosty, na zastupitelstvu ! Všichni jen brečí a dřepí na zadku. Včera jsem byl našeho starostu pozvat na výroční schůzi a řekl mu o našem plánu výsadby zeleně. Dal nám na činnost a ještě koupí stromky pokud je zasadíme. Ve škole za hřištěm vysadíme dětem třešně jabloně hrušně aby viděli o čem je příroda , že i chutná a pouze za trochu práce můžou mít vlastní BIO. Nebrečet a něco dělat pro děti, včely , pro budoucnost, a o tom to je.(26.01.2015 09:08 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): Doteraz ešte nikdy nebolo toľko medu, aby mohlo byť aj pre mňa aj pre včely. Buď ja alebo oni. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Aleš Molčík - 27.01.2015 03:14 PM (27.01.2015 01:11 PM)Jindřich napsal(a):(26.01.2015 09:46 PM)Debora napsal(a):(26.01.2015 09:08 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): Aké je to alternatívne včelárenie? Aspoň 40 kg doma + 25Kg pro včely na zimu. Těch cca 5Kg na včelstvo z dob poválečných bylo i zde na střední Hané a to se např. skladba lesa moc nezměnila a mít dnes z lesa tak 15 Kg v medníku lípy je takový průměr. Tipoval bych na jinou genetiku včely než máme dnes. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Rasťo 71 - 27.01.2015 04:07 PM Aleši , to nie je o genetike, ale o metodike, ku mne chodí 85 ročný včelár a čudujesa prečo nemám roje, keď mu poviem že má rozšíriť o 1 nádstavo CS, tak len hodí rukou , že načo ? No nato aby mi v roji neuletela polovica včiel! A votom to je, néééé ![]() RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Aleš Molčík - 27.01.2015 05:19 PM Máme zde několik včelařů věkem 80+ a ti mají pořád nejen metodiku stejnou, ale i úly které pamatují ty včelstva s 5Kg výnosu za rok a dnes z těch stejných úlů v lepších letech dostanou probírkou i 60Kg medu a vlhkost medu jim můžou nástavkaři závidět. Zde máme dvě snůšky, řepku a lípu a ty jejich vzpomínky jsou na med z lípy, tehdejší včely na řepce teprve rostly do síly. Ale pokud jde o rojení, tak se jim rojí každý rok vše. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - schützmeister - 27.01.2015 06:15 PM (27.01.2015 05:19 PM)Aleš Molčík napsal(a): úly které pamatují ty včelstva s 5Kg výnosu za rokNebylo těch 5kg taky obrana proti eráru ? Já to nepamatuju, ale z vyprávění vím, že už od první republiky bylo ve skutečnosti všeho víc, než se hlásilo a při kontrole se s prasetem utíkalo do lesa, nebo jako můj děda - radši hodili pytel s moukou do studny. Tak jestli to na ty výnosy taky nemělo vliv ? RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Aleš Molčík - 27.01.2015 07:42 PM Na odvody nikdo nevzpomínal, protože to se nejspíš týkalo kulaků, ale kolchozníci s několika včelstvy a pronajatou záhumenkou byly toho uchráněni. Řekl bych, že pod svícnem byla tma. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - schützmeister - 28.01.2015 03:13 PM (27.01.2015 07:42 PM)Aleš Molčík napsal(a): Na odvody nikdo nevzpomínal, protože to se nejspíš týkalo kulaků, ale kolchozníci s několika včelstvy a pronajatou záhumenkou byly toho uchráněni. Řekl bych, že pod svícnem byla tma.Kulaků ![]() ![]() ![]() Sice to sem nepatří, ale děda to teda viděl jinak - 1915-1919 - co nebylo v lese nebo pod zemí sebrali komplet každýmu s dobrým předpokladem, že v lese je kůry pro každýho dost, za RČs byli aspoň z kraje taky povinný odvody, od 1938-1948 bylo jasně stanovený kolik si můžeš nechat a když jsi měl moc, kulka, a po 1948 to měli zmáklý ještě líp, byly daný odvody, ať se urodilo, nebo ne a když jsi neměl, byl jsi kulak a nepřítel lidově demokratickýho zřízení a šel jsi přinejmenším bručet. Děda teda byl na nucených pracích, jen se tomu říkalo nějak lidověji. ![]() Takže rozhodně důvod k tomu zatloukat, zatloukat, zatloukat byl minimálně do 60.let. A to už přišli ty kraňky z mnohonásobně větší užitkovostí. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Debora - 28.01.2015 03:55 PM Po válce sebrali všechno a zatloukají to do dneška. Když tě po válce nezastřelily, měl jsi štěstí. S čím tvůj kamarád neutekl do lesa, to zabavily a kolik kamarádů si myslíš, že ti pak zůstalo? A restituce nikdy nebyla ukončena, co mělo opravdovou hodnotu, bylo z restituce vyřazeno (viz naše strojírny Blansko). Proč myslíš, že sedím v Německu, ani ten byt, co mi po 89 přislíbily a kde jsem v Praze nahlášena, vůbec neexistuje. ![]() ![]() RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Jindřich Šafránek - 28.01.2015 04:08 PM (28.01.2015 03:13 PM)schützmeister napsal(a):(27.01.2015 07:42 PM)Aleš Molčík napsal(a): Na odvody nikdo nevzpomínal, protože to se nejspíš týkalo kulaků, ale kolchozníci sKulaků Přátelé a o tom to je, nechovat se stejně jako režim po 1948, včelky to vytvořily a musí jimzůstat tolik aby měli dost přes zimu i na jarní rozvoj, pokud je horší rok, včelař to přežije s menším výnosem, včely NE. Tak já chápu cíl hnutí Šance pro včely. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - schützmeister - 28.01.2015 04:11 PM (28.01.2015 03:55 PM)Debora napsal(a): Po válce sebrali všechno a zatloukají to do dneška. Když tě po válce nezastřelily, měl jsi štěstí. A restituce nikdy nebyla ukončena, co mělo opravdovou hodnotu, bylo z restituce vyřazeno (viz naše strojírny Blansko). Proč myslíš, že sedím v Německu, ani ten byt, co mi po 89 přislíbily a kde jsem v Praze nahlášena, vůbec neexistuje.Jo, byli to kluci šikovný - druhýmu dědovi napařili v 1949 daň z kapitálovýho přírustu, takže ani nebylo co vracet, když neplatil daně. ![]() ![]() A pak má člověk těm statistikám z těch let věřit. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Crha Karel - 29.01.2015 12:25 AM (28.01.2015 04:08 PM)Jindřich napsal(a): ...včelky to vytvořily a musí jimzůstat tolik aby měli dost přes zimu i na jarní rozvoj, pokud je horší rok, včelař to přežije s menším výnosem, včely NE. Tak já chápu cíl hnutí Šance pro včely. V některých lokacích, třeba u mne, ani toto nešlo dodržet. Předloni a stejně jako loni jsem si vzal 2 kila z úlu v době kdy to vypadalo nadějně a v závěru jsem stejně musel dokrmovat. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Jaro Stoklasa - 29.01.2015 09:00 AM A práve o tom to je. Sú lokality, kde je dodržať zásadu zimovania na mede oveľa jednoduchšie. A sú lokality, kde v niektorých sezónach aj keď necháte včelám všetok med, musíte kŕmiť, lebo by sa jari nedožili. A včelári z toho prvého prípadu, kde to ide jednoduchšie, lebo sú v lokalite vyššie výnosy, väčšinou nechápu tých z menej výnosných lokalít. U mňa stačí že koncom júna dva týždne prší a je po sezóne. Už budú len paberky. Minulý rok pršalo takmer dva mesiace v kuse. Pamätám si to presne, lebo staviam dom zo slamy a mal som kvôli stavbe neplatené voľno, ale čo sa stavby týka zbytočne. Jednoducho stále pršalo. Slamu sme nakoniec museli voziť z dolniakov. A stavalo sa poriadne až v septembri. Zo včiel sa dalo niečo zobrať v júni, ale i to len trochu (ale zase tak krásnu medovicu som ešte nemal). Okrem toho nič. A keby som tam to málo nechal, i tak musím kŕmiť na zimu rovnako, ako bez neho. A ešte bolo treba kŕmiť i mimo zimného kŕmenia, aby aspoň nejaké včely do zimy boli... A potom prišiel mor a všetko sa to posralo ešte viac ![]() RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Aleš Molčík - 29.01.2015 10:17 AM A jak jste na tom s možností kočování. Nakrmit včely jde i takhle pokud je kam a možnost vykočovat z katastru. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Jaro Stoklasa - 29.01.2015 10:38 AM Kočovanie zatiaľ neplánujem. Som v ohnisku MVP, takže by to ani nešlo. Až sa to stabilizuje, tak potom som rozmýšľal kočovať na repku resp. pohánku. Mám to cca 30km po ceste, takže by to šlo v pohode v kufri auta zopár úľov kým to odkvitne. A ešte prichádza do úvahy lipa. Všetko to je na jednom mieste (obec Bobrov). S presunom by nebol problém. Zišiel by som o 200 mnm nižšie na "oravské dolniaky" ![]() A ešte možno čučoriedka kanadská v jednom sade v Bobrove. Pracoval som pre nich, asi by som to vedel vybaviť. To by bol rozbeh apríl máj ako fras (21 ha sad). Krátko na to kvitne repka a po nej pohánka. Potom malina a lipa. Pôvodne som rozmýšľal nechať nejaké úle v Bobrove na stálo. Ešte sa nad tým zamyslím. Je to luxusná lokalita. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Aleš Molčík - 29.01.2015 10:55 AM To by jsi byl se včelstvy pryč od jaro do léta, nestálo by za to zkusit v Bobrové pronajmout si pozemek a zařídit si včelnici tam? Mě nájem v lese stojí 350Kč/rok a kočuji jen když nemám v doletu řepku. Mám obyč. přívěs za osobní auto a nakládám rudlem 12 včelstev. Pořád lepší strávit půl dne převozem než nechat včely o hladu a nebo dietě na cukru. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - schützmeister - 29.01.2015 02:34 PM Někde jsem četl, že použitelný dolet je tak 300-500m, pak už to není ekonomické. Z tohodle pohledu potom má volba stanoviště daleko podstatnější roli, než se říká. To taky vysvětluje, že někdo má a jiný nic. Z hlediska přirozenosti by z dlouhodobého hlediska včely na některých místech nemohli přežít. A je to opravdu věda, u stálých stanovišť, najít flek kde budou prosperovat. Takže o tomhle bych přemýšlel možná víc, než o množství potřebného cukru. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Rasťo 71 - 29.01.2015 05:44 PM Aj Jozef 333 z VF zverejnil tento názor, keď jeho kamarát z dediny má včelstvá od neho cca.500 m , a z výnosmi je na tom ďaleko lepšie ako on,to isté som si všimol u nás, kamaráti z druhej strany dediny vzd. vzdialenosť odo mňa cca.650m mali nižšie výnosy ako ja-rok 2013.Takže určite niečo na tom bude.Podľa mňa všetky vône a pachy sa lepšiešíria v smere vetra , teda po vetre, ak vietor fúka od stanovišťa smerom k miestu výskytu nektáru tak včely ho ťažšie nájdu resp. neskoršie, čo určite ovplivní znášku a rozvoj včelstva. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Aleš Molčík - 29.01.2015 07:15 PM (29.01.2015 05:44 PM)Rasťo 71 napsal(a): .Podľa mňa všetky vône a pachy sa lepšiešíria v smere vetra , teda po vetre, ak vietor fúka od stanovišťa smerom k miestu výskytu nektáru tak včely ho ťažšie nájdu resp. neskoršie, čo určite ovplivní znášku a rozvoj včelstva. Ono se také stává, že včely z jiného stanoviště snůšku nenajdou vůbec. Tohle máme s ostatními včelaři v okolí mnohokrát ověřené. Pokud je dobrý vítr, tak není problém, aby včely nanosily i snůšku vzdálenou 2km. Dokonce byl popsán případ, ovšem už nevím kdo a kde, kdy včelař zaznamenal přínos ze zdroje vzdáleného 7km. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - goro - 29.01.2015 08:59 PM (29.01.2015 10:38 AM)Jaro Stoklasa napsal(a): Pôvodne som rozmýšľal nechať nejaké úle v Bobrove na stálo. ...toto je dobrý nápad, dnešná doba nie je vhodná na kočovanie a obecne, dobré stabilné stanovisko je ako poklad... RE: Dokrmovanie a kŕmenie - renttip - 31.01.2015 08:57 AM Osázení nejbližšího okolí včelnice je asi prvořadý úkol, který musí včelař splnit. Původní krajina je zdecimovaná intenzivním zemědělstvím a proto musí zafungovat včelař. Letos chci podstatně změnit rostlinstvo, abych pro včelstva zajistil co nejvíce přírodního přísunu nektaru a pylu.Jednou z nejlépe se hodící rostlinou je brutnák lékařský, ale i oman pravý,eleuterokok,muchovník atd.Těmito rostlinami letos začnu osazovat Královskou zahradu. Bohužel, nemám ještě zahradníka, tak realizace zůstane na mě. Naštěstí mi to nevadí. ![]() RE: Dokrmovanie a kŕmenie - tondabh - 31.01.2015 02:52 PM (31.01.2015 08:57 AM)renttip napsal(a): Osázení nejbližšího okolí včelnice je asi prvořadý úkol, který musí včelař splnit. Původní krajina je zdecimovaná intenzivním zemědělstvím a proto musí zafungovat včelař. Letos chci podstatně změnit rostlinstvo, abych pro včelstva zajistil co nejvíce přírodního Haribol Jindřichu, a zdroj sazeniček a semínek máš? Něco z toho co píšeš už realizuji, ale eleuterokok zatím neznám. Měj se krásně bylinkově a nezapoměň, jaro už ťuká Tonda. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Rasťo 71 - 31.01.2015 07:11 PM Eleuterokok??? Kde si zohnal semienka? RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Debora - 31.01.2015 11:47 PM rostlinka by byla lepší, semínka Čertova kořene mají Boží trpělivost, než Ti vyklíčí může to trvat až dva roky ![]() (31.01.2015 07:11 PM)Rasťo 71 napsal(a): Kde si zohnal semienka? Eleuterokok RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Crha Karel - 01.02.2015 11:04 AM ... jj, zato slova tady klíčí bez přemýšlení a zaplevelují nesprávná témata ![]() RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Debora - 01.02.2015 01:46 PM ty slovíčka musíš přesadit i s kořínkama, jinak to tu bude nadále kvést ![]() RE: Dokrmovanie a kŕmenie - renttip - 01.02.2015 08:47 PM Omlouvám se Karle a s dalšími informacemi přecházím nakvitnutie RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Jindřich Šafránek - 06.02.2015 01:48 PM Vážení přátelé , někdy loni jsem dostal radu že připravit medocukrové těsto jde rychle ohřátím zcukernatělého medu a i cukru v mikrovlnce. Asi to nepoužiji, více najdete na http://www.svetkolemnas.info/novinky/zdravi/1304-sokujici-test-s-mikrovlnkou-vam-otevreoci RE: Dokrmovanie a kŕmenie - goro - 06.02.2015 04:18 PM (06.02.2015 01:48 PM)Jindřich napsal(a): ... Asi to nepoužiji,......a urobíš dobre ![]() dúfam, že si si v článku všimol vetu: Mikrovlny zrychlí těkání molekul. Tento pohyb způsobí napětí, které naruší původní "vzhled" substance. Končí to zničenými vitamíny, minerály, proteiny a vznikají radiolytické příměsi, jež se v přírodě nevyskytují. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Ladislav Kohout - 06.02.2015 05:15 PM Nemaje přístroj, nemůžu vyzkoušet jestli je ten článek podvod či ne. Pak dejte někdo vědět. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Ladislav Kohout - 06.02.2015 07:01 PM http://www.snopes.com/science/microwave/plants.asp RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Debora - 07.02.2015 01:40 AM Veškeré důkazy o neškodlivosti mikrovln se opírají jen o chemické a pseudofyzikální procesy, které se pod vlivem mikrovln zdánlivě nemění. Tak že například vitamín B bude kmitat na frekvenci 2,45 GHz a samozřejmě zůstane nadále vitamín B. Ale nikdo se už nezmiňuje o živosti, tedy změně energetického stavu a související uložené informace. Jinými slovy, mikrovlny "vymažou" uloženou, pro organismus a jeho regeneraci důležitou informaci. V principu je náš vitamín po frekvenčním designu naprosto mrtvý (sterilní). Náš organismus nezabije konzum sterilních látek, ale náš organismus zabije hlad. Je to i o včelách, ale samozřejmě každý z nás najde jen to, co hledá. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - schützmeister - 07.02.2015 03:31 PM (07.02.2015 01:40 AM)Debora napsal(a): Veškeré důkazy o neškodlivosti mikrovln se opírají jen o chemické a pseudofyzikální procesy, které se pod vlivem mikrovln zdánlivě nemění.Já teda nevím, o mikrovlnách jsem se učil na průmce, ještě než nějaké trouby vůbec vznikly - používalo se to tenkrát k sušení dřeva a laků. Co si pamatuju, princip je ten, že ve vodných molekulách rozkmitá elektrony čímž dochází k okamžitému zahřátí a vypaření a to v živých buňkách vede k roztrhání na maděru - tedy těch, ve kterých je voda. Z toho pohledu vůbec nechápu, jak to někdo může používat na vaření a ohřátí medu je to asi stejný, jako radioaktivní záření. Jedním slovem HUMUS . ![]() RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Jan Brunclík - 08.02.2015 10:28 AM Selským rozumem : prostě mikrovlnku nepoužívejte! Pokud Vám záleží na zdraví vašem a vašich blízkých. http://zony.vbrne.info/mikrovlny.html RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Debora - 11.07.2015 11:52 AM ![]() letošní akční cena cukru v Bio kvalitě stojí €1,75/kg. Balení 25kg pytel za €43,80 RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Milan Urík - 11.07.2015 08:31 PM Ten leták je zajímavý, mohla bys dovážet Apifonda těsto, v čr je běžně prodáváno 15 kg balení za 650kč, co je asi 24 Eur. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - schützmeister - 12.07.2015 02:22 PM Hned mě bylo divný, proč za to chtěj takový prachy. Jenže s dopravou to asi lepší nebude. ![]() Jsme malej trh na kamionový dodávky. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Viktor Fenďa - 17.07.2015 12:30 PM Prajem všetkým príjemný deň, chodievam po lesoch a lúkach a zbieram liečivé bylinky a doma si z nich vyrábam rôzne prípravky. Viete mi povedať aké máte skúsenosti pri krmení včiel s pridávaním výluhov z týchto rastlín, prípadne urobiť jednoduchý receptár pre jednotlivé obdobia roku. Okrem toho veľmi veľa sa hovorí o nesprávnosti varenia cukrového roztoku pri jeho invertovaní z dôvodu vzniku HMF, nikde som však nenašiel koľko HMF obsahuje tento roztok, máte niekto informácie o tomto ![]() RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Debora - 17.07.2015 06:47 PM Domácí cukr je sacharose. Při přípravě 50% roztoku na dokrmování není tepelné zpracování nutné. Když však do tepelně zpracovaného roztoku cukru a vody ještě přidáš kyselinu, invertuješ cukr na fruktosu a glukosu. Pak může vzniknout pro včelstvo karcinogenní HMF. Tak se to dělalo dříve, nejspíš proti bakterióze leuconostoc mesenteroides, ale asi taky proto, že o karcinogenitě HMF ještě nikdo neměl ani páru. Dnes se zase přidávají kyseliny do čajíčků za účelem ředění varroázy. Zanedbatelné množství HMF je v každém nezpracovaném medu a jeho hodnota časem stoupá. Skladujeme-li med při teplotách pod 14°C, stoupá hodnota HMF v průměru o 4mg na kilo a rok. Při teplotách okolo 21°C může hodnota HMF překročit hranici 20mg/kg přírodního medu. Aby se vyloučilo i krátkodobé tepelné zpracování medu, stanovili DIB a BIO maximální hranici HMF v medu 15mg/kg. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Viktor Fenďa - 18.07.2015 10:42 AM Ide mi o to že si chcem doma pripraviť invert s prídavkom bylin, preto som sa snažil zistiť aké množstvo HMF je v takto pripravenom inverte ale nikde som nenašiel odpoveď na túto otázku, vie niekto odpoveď. Potrebujem dokrmiť moje včielky pretože rozdiel medzi prázdnym úľom a úľom s včelami, dielom a zásobami je niečo medzi 6 - 7,5 kg sú vo warre ekvivalent dvoch nástavov (mám 3x15 cm vysoké nástavky), predpokladám že na zimu potrebujem dokrmiť aspoň na 15 - 20 kg a chcem žačať už teraz. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Debora - 18.07.2015 02:53 PM Sacharóza je disacharid a ten nemá HMF. Až tepelnou úpravou se velmi, velmi pomalu v sacharóze vytváří HMF. Jako příklad ohřejeme-li 30% roztok sacharózy na teplotu 65°, může se po 50 hodinách koncentrovat v roztoku maximálně 5 ppm (5mg/kg) HMF. Za stejných podmínek však vznikne 115 ppm z fruktózy a 5 ppm z glukózy. Škodlivé hodnoty HMF tedy vznikají až z fruktózy v závislosti na teplotě a času. Pokud použiješ na štěpení disacharidu enzyme (INVERTIN) a teplota nepřesáhne 40°C, nemůže nikdy dojít ke škodlivé koncentraci HMF. V principu při udržení teploty pod 40°C nemohou ani za účasti kyseliny citrónové, za účelem snížení hodnoty pH invertu, vzniknout škodlivější hodnoty HMF, než je přirozená dávka HMF v medu (5-15 ppm). Kdo si vypočítá náklady za INVERTIN (1000g / ca. €110) může si doma relativně levně vyrábět vlastní invertní krmivo v bio kvalitě. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Jirka Roškot - 17.08.2015 10:06 PM Kdybych dal včelám víc medocukrovýho těsta, nezaschne-neztvrdne do nepoživatelnosti než ho vezmou? A jak je to s bylinými výluhy do krmení? taky mě to baví, ale má to oporu alespoň v historii? Díky za nápady a mějte se krásně. J. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Debora - 18.08.2015 01:31 AM A z útrob včel vychází nápoj barev rozličných, v němž lék jest pro lidi. A to věru je znamení pro lid přemýšlivý. (Korán 16:69) Tak, tak, bylinný výluhy si dělá včelstvo samo. V historii se cukrem nekrmilo ![]() RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Leoš Dvorský - 18.08.2015 10:14 AM Vezmu více příspěvků najednou. Nyní mají být včelstva již na pokraji stadia zimního klidu. Přijatelné to je když máš v úle třeba 25 kg medu, chceš těch 10 odebrat. Tak pak těch 10 ano, ale rychle. Včelstva se sice trochu rozplodují ale ne tak, jako těm, která jsou v tuto dobu krmena programově. Jsou samozřejmě genotypy, které to mají posunuté a je to nyní možné, to je podle strategií přežití včelstev, jenže to musíte poznat, vědět. V Evropě, je ale pokud se plemen týče takový b....l, že se to přestává vnímat i když by k tomu včelaři byli vedeni. Je to ale nesmírně důležité pro celoroční vedení včelstev. Výjimky jsou samozřejmě oddělky, které jsou v jiném rytmu, ale i zde se chovají výrazně podle geneticky respektované strategie přežití. Do roztoku cukru doporučuji dát třeba trochu medové vody, kvůli enzymatické stopě. To jsou ty "barvy", co píše Debora. Nejlepší je nechat včelstva na vlastních zásobách z mnoha a mnoha již zde uváděných důvodů. Jinak nějaké vlastní vývary z bylin bych nedoporučoval, protože to dobře umí jen včely (vlastními enzymy), my ne a dělat to od boku, že jsem to slyšel to je totéž jako dávat do krmiva antibiotika a jiné humusy. Tedy pro mne nemusíte souhlasit. Těmito přídavky navíc, se zase totiž vše srovnává do roviny jak sekačka na trávu a to výrazně omezuje vrátit se k zásadám přírodní selekce. A to je úkol č. 1 pro všechny včelaře, tedy podle mne. LD RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Jirka Roškot - 18.08.2015 08:14 PM Dočetl jsem se o krmení suchým cukrem, případně jen trochu medovou vodou zalitým. Jsou to vůbec včely schopný pobrat? Nevynesou ho spíš z úlu jako cizí materiál? Máte někdo zkušenost? Díky za nápady a mějte se krásně. J RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Rasťo 71 - 18.08.2015 08:26 PM Čítal si ,,zle", resp. si si to zle vysvetlil, niektorý včelári udávajú objem krmiva v kilách na suchý cukor, ale v skutočnosti ho dávajú ako sirup v danom pomere, prikladám súbor, podľa ktorého si môžeš prepočítať te ,,suchý" cukor do sirupu.[attachment=1267] RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Jirka Roškot - 18.08.2015 09:59 PM Díky za tabulku. Ale v textech se opravdu objevuje cukr krystal jen navlhčený vodou: http://rover.ms.mff.cuni.cz/pipermail/vcely/2009-March/016913.html nebo medovou vodou, na Slovensku "mač": March/016913.htmlhttp://www.vcelarskeforum.cz/tema-Krmeni-suchym-cukrem tak nevim... promiň,druhý odkaz byl špatně: nebo medovou vodou, na Slovensku "mač": http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Krmeni-suchym-cukrem RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Roman Víšek - 18.08.2015 10:59 PM (18.08.2015 10:14 AM)Leoš Dvorský napsal(a): Výjimky jsou samozřejmě oddělky, které jsou v jiném rytmu, ale i zde se chovají výrazně podle geneticky respektované strategie přežití. Mohu mít dotaz na zkušenější, jak je to s krmením těch oddělků? Po prvním nerozvíjejícím se roji (asi TK matka) mám nakonec 3 oddělky, z toho ten první byl s tím nerostoucím rojem spojen přes noviny. Ty oddělky jsem ale dostal pozdě, cca ve 2. červencovém týdnu. Když můj stav porovnám s metodikou "Ošetřování oddělků.." (Soubory ke stažení), jsou mé oddělky asi o 1 měsíc opožděné. Nyní jsou na cca 6-ti-7-mi rámcích (ty spojené jsou na 2 NN Lang 2/3) a dál se jim stavět očividně nechce. Můj dotaz směřuje k tomu, kolik, v jakých porcích bych jim měl dodat jakého krmiva, aby toho měly dost a zároveň abych neudělal něco špatně. Děkuji za odpovědi. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Leoš Dvorský - 19.08.2015 09:25 AM Už bych je nehnal do 3NN a raději dokrmil do konce srpna malými dávkami roztoku. Ty,co jsou jen v jednom NN, tak tam také krmit, ale méně a dokrmil bych je do cca 15.9. Tady to chce ale cit. Měly by mít nyní 5 plástů plodu a obsedat celý nástavek. Dal bych vysoké dno, ale nechal je létat jen očkem. Pokud bys totéž udělal u těch ve 2NN určitě se nic nestane (plod potřebuje hodně kyslíku) a předejdeš loupežím a dáš včelám možnost vyvěsit se v podmetu. Pokud mají včely velký prostor (nadbytečný) nemusí mít velké česno a očko 1-2 stačí. To normálně u včelstev neplatí, ale tady a letos ano. LD RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Milan Urík - 20.08.2015 08:36 AM Já mám zkušenost, v mých podmínkách 330 m.n.m, že nemá cenu oddělek hnát do 3 NN (mám 3/4 lang), ideální jsou 2 NN volné stavby. Pokud je oddělek slabší, nebo později vytvořený, tak mám vyzkoušeno, že na zimování je lepší třeba 6 a 6 plástů nad sebou v 2 NN než zimovat v jednom NN, v tom u mně 2x nedožily jara, i když měli zásob dost. Ale to jen mé pozorování. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - STAVO - 20.08.2015 05:19 PM Rozhodně je dle mého lepší menší počet plástů nad sebou (třeba 6 a 6), než vedle sebe (třeba jeden nástavek ) - včelky radši půjdou nahoru po zásobách, než do strany. Proto je třeba lepší dát dva nástavky nad sebe a volný prostor vyplnit třeba jen soušema, nějakou výplní - třeba polystyrénem, nebo dokonce nechat prázdnou (ale oddělit přepážkou). RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Branislav Božík - 20.08.2015 11:28 PM (18.08.2015 08:26 PM)Rasťo 71 napsal(a): Čítal si ,,zle", resp. si si to zle vysvetlil, niektorý včelári udávajú objem krmiva v kilách na suchý cukor, ale v skutočnosti ho dávajú ako sirup v danom pomere, prikladám súbor, podľa ktorého si môžeš prepočítať te ,,suchý" cukor do sirupu. Stary, necital zle, Ty si videl malo zatial. Krmi sa tak, ale vacsinou sa na to pouziva hruby krystal, ktory uz dnes tazko dostat. Pan Gasper z L.Hradku vsak tvrdi, ze sa to da aj s beznym krystalom, len zaliat trochou vody. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - renttip - 21.08.2015 02:12 AM (20.08.2015 08:36 AM)Milan Urík napsal(a): Já mám zkušenost, v mých podmínkách 330 m.n.m, že nemá cenu oddělek hnát do 3 NN (mám 3/4 lang), ideální jsou 2 NN volné stavby. Pokud je oddělek slabší, nebo později vytvořený, tak mám vyzkoušeno, že na zimování je lepší třeba 6 a 6 plástů nad sebou v 2 NN než zimovat v jednom NN, v tom u mně 2x nedožily jara, i když měli zásob dost. Ale to jen mé pozorování. Milane, zde ve tvém příspěvku se naplňuje Brennerova teorie. To znamená :30x30. Kdysi našpv o Brennerovi psal Leoš. Mě pronásledovaly stejné problémy jako Tebe a příští sezónu chci zkusit Brennerův úl. Pokud by to nefungovalo, tak potom už fakt nevím. Jindřich 1. Z včelí vůle král RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Debora - 10.06.2016 12:10 PM Akční nabídka krmiva pro včely 2016 Südzucker AG průběh akce od 06. července do 30. července 2016 ![]() BIO - cukr 25 kg pytel 63,00 € / cena za kilo 2,52 € RE: Dokrmovanie a kŕmenie - lyn_x - 10.06.2016 12:29 PM Vy z vás, jež zimujete na medu .. necháváte někdy i medovici? Mám jeden malý roj, kterému jsem se teď chystal dát nějaký cukr, ale zjistil jsem, že vlastně zas tak malý není a docela pilně staví a nosí, ale je to dost tmavý med. Tak přemýšlím, jestli je nechat svému osudu na vlastních zásobách, nebo to trochu "naředit" cukrem. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - schützmeister - 11.06.2016 02:15 PM (10.06.2016 12:10 PM)Debora napsal(a): Akční nabídka krmiva pro včely 2016 Südzucker AGJo, už jsem na ty ceny mrkal, jenže netuším, jak to do čech dostat. Všichni co s tím v DE obchodují, to dodávají po celé evropě, jen ne do čech. A český obchodník na tom má 40% marže ! Sleduju teda fondu, ta mě zajímá. Ty sasové to taky pošlou, jenže chtějí dopravné od kila, na rozdíl od více méně zdarma třeba do východního reichu - takže výsledek je zhruba totožný s tím, když to koupím tady. Nevíš o nějakém fíglu ? (10.06.2016 12:29 PM)lyn_x napsal(a): Vy z vás, jež zimujete na medu .. necháváte někdy i medovici?Zkusil jsem jednou prakticky čistou jedli, takže podle pouček nic horšího ani nejde, a zima O.K. Podle mýho pozorování problém tak či tak není zima, ale jaro. Takže i do budoucna pojedu spíš na to, nepřekrmovat - zimu vydrží s minimem, ale pak dle potřeby z jara přidat fondu. To je výhodnější i pro velikost úlu v zimě a pak ti medovice nemusí vadit - podle potřeby to doladíš z jara právě tou fondou. V teplých oblastech bych se troho nebál vůbec. Lepší medovice, než krmení v září. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - lyn_x - 11.06.2016 04:07 PM Co myslíš fondou? Překrmení by snad vadit nemělo, pokud je v červnu, červenci, ne? Tak je asi zkusím nechat ať se zaříděj samy, aspoň jedny nebo dvoje.. ostatní zakrmuju průběžně aby měly nástavek zásob. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Debora - 11.06.2016 07:07 PM @Michal: dyt' Reich máš hned za kopcem, kolik čeho potřebuješ? Občas se najde cesta do Prahy. ![]() RE: Dokrmovanie a kŕmenie - schützmeister - 11.06.2016 10:41 PM Už jsem nějak zlenivěl - hezky pěkně naklepat na klávesnici a enter a pak doma vyložit. ![]() ![]() RE: Dokrmovanie a kŕmenie - schützmeister - 12.08.2016 01:10 PM Tak jsem letos objevil Ameriku. ![]() Pravděpodobně to nic novýho nebude, ale přijde mě to šikovné. Südcuker dělá Apiinvert v pytlíkách á 2,5 kg, je to bezva na dokrmování, jako záloha, když není nic namícháno a potřebují něco na zub. Jen to vyndám z krabice, dám do krmného nástavku na placato, nechám ustát hladinu a proříznu vzduchovou bublinu zvrchu pytlíku. Do příště čistě vycucané, bez utopenců. Žádný stres co rychle kde umíchat. Nikde se nikdo netopí. Paráda. Ekonomicky je to samozřejmě jen na akutní případy, ale dost dobrý. ![]() A nic se nemusí udržovat, skladovat, kupovat krmítka. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Debora - 12.08.2016 01:54 PM ![]() na japonce jak vyšitý ![]() |