Forum Šance pro včely

Úplná verze: Přírodní nátěry
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Lněný olej se může zkazit,pokud bude po několik dnů ponechán v neuzavřené láhvi a nebo plechovce.Lněný olej míchám s dřevním dehtem a takto namíchánou směs, mám v neuzavřené vaně, k namáčení střešního šindele, od lonského roku.Když jsem namáčel pouze v lněném oleji,tak asi po dvou až třech týdnech v otevřené vaně se olej začal kazit.V Norsku stojí litr 100kč norských,vyroben přímo v Norsku lisovaný za studena bez žádných příměsí.Lněný olej je jedlý stejně jako jiné jedlé oleje,důvod proč se tak hojně nepoůžívá je jeho specifická chut.
Ten za 90 Kč bude předpokládám rafinovaný.
Chci se zeptat zkušenějších, dá se na kalafuně v drogerii poznat která je přírodní a která je průmyslová? Pokoušel jsem se získat smolu ze stromů, ale vznikla z toho taková nepěkná černá hmota, se kterou se toho moc dělat nedalo...Smile
nazbíranou pryskirici zavázem do pytloviny, cástecne naplnenou kameny, aby behem varení neplavala na hladine. Behem varení vyplave na hladinu jen cistá roztavená priskirice, která se opatrne stáhne a okamzite hodí do studené vody. Získaná pryskirice zústane mekká a dá se dále dobre zpracovat na výrobu balzámú, nebo náterú.
Všiml jsem si, že včely kolem očka na úlech natřených směsí pryskyřice-vosk-olej jezdí po nátěru kusadly (dopředu a vzad) a předním párem noh jako by ho hrabaly pod sebe. Na oddělku cca 20 včel, u ostatních včelstev tak 2-5 včel. Napadlo mě, jestli si nenašly snadný zdroj propolisu? Smile
V časopise Slovenský včelár z roku 1940 je informácia o natieraní úľov z vnútornej aj vonkajšej strany šelakom, a to aspoň dva nátery. Šelakom natretý úľ je suchý a teplý, bez vlhkosti a bez plesne. Šelak pripravíme tak, že na liter denaturovaného liehu dáme 20 dkg lupienkového šelaku.
http://www.pgchem.sk/sk/ponuka/452/selak...sku--100-g
(17.03.2014 08:42 PM)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]V časopise Slovenský včelár z roku 1940 je informácia o natieraní úľov z vnútornej aj vonkajšej strany šelakom, a to aspoň dva nátery. Šelakom natretý úľ je suchý a teplý, bez vlhkosti a bez plesne. Šelak pripravíme tak, že na liter denaturovaného liehu dáme 20 dkg lupienkového šelaku.
http://www.pgchem.sk/sk/ponuka/452/selak...sku--100-g


v detaile produktu selak, na stranke na ktoru si nam ponukol link, pisu v odstavcii informacie: "...natery zle vzdorujú poveternostným vplyvom."
To znamená, že úľ natretý šelakom je vhodné chrániť pred poveternostnými vplyvmi v domci na úle, v kočovnom voze alebo vo včelíne.
Šelak je dobrý náter , ale hlavne na iné dutiny Smile viď foto zo Zázrivských dní 2012 keď môj brat samouk prezentoval výrobou píštal a fujár. Samozrejme že by sa mohol hodiť aj na úle ale je to dosť drahá záležitosť.
Pozdravujem. Ja som našiel na Slovensku distribútora prírodného oleja s voskom, ktorý obsahuje UV filter a mal by byť zdravotne nezávadný. Je však trochu drahší - cca 70 EUR za 5 litrové balenie. http://www.timberex.com/catalogue/exterior/timberguard
Distribuuje ho Drevodom Rajec.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's