Forum Šance pro včely

Úplná verze: Med - přírodní antibiotiku a nejen to
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5

Milan Urík

Mrzí mně, že zatím máme na fóru prázdné položky v apiterapii, což je věc, která mně hodně zajímá a proto přidávám pár staronových věcí o medu:

Nové výzkumy naznačují, že med může zastavit růst Helicobacter pylori, bakterie zodpovědné za vznik žaludečních vředů, a některé kyseliny nalezené v medu můžou rovněž zabránit rakovině tlustého střeva. Je zde určité varování, pro podávání medu dětem do věku 1 roku. Med může obsahovat zárodky botulismu.

Zde jsou některé domácí prostředky pro léčbu běžných onemocnění, u kterých se med dostává do popředí zájmu.
1) První pomoc na rány. Med může být také použit lokálně. Medem-nasáklá gáza se může přiložit na popáleninu nebo aplikována po bodnutí hmyzem ke zklidnění a prevenci infekcí. (zde můžu potvrdit, že jeden profesor v Německu skutečně léčí těžké rány i pooperační medem napuštěnými obvazy a má velké úspěchy, viděl jsem video).
2) Uklidnit bolest v krku. Jezte lžičku medu, aby dokázala upokojit podrážděnou sliznici krku. (mně osobně to vždy pomůže)
3) Náprava alergie. Jedna čajová lžička nefiltrovaného a nezpracovaného medu denně může dělat zázraky pro alergie. (zde jen uvedu, že ideální je pro alergika požívat med od včelaře z jeho blízkého okolí a ideálně pokud skutečně není med moc zpracován, pak obsahuje příměs pylových zrn v malé dávce, požívání tohoto medu pak funguje jako jakási forma alergo-imunoterapie)
4) Zabrántě zácpě. Když se vzbudíte v dopoledních hodinách, na lačný žaludek, vypítjte sklenku vlažné vody s polévkovou lžíci medu.

Zdroj: Dr. Mao's Wellness Living
Dr. Mao Shing Ni, Santa Monica Mirror, 3/17/2013
Apitherapy News
+mé zkušenosti
Použití na rány mohu potvrdit - manželce jsem zkoušel medem léčit popáleniny na noze (asi od bolševníku). Aplikoval jsem na gázu a to celé na jedno nejvíc postižené místo. Po pár dnech rána léčená medem vypadala líp jak ty menší.
Jo,jo, je to pole neorané, což dokazuje i malý zájem o toto téma - zatímco ve větší části světa - z neznámějších snad arabský svět, východní asie nebo naši sousedi na Ukrajině - považují med za lék, tady u nás je med považován za pouhé sladidlo a dokonce při prodeji nesmíte uvádět léčebné účinky. Je to dle mého skutečně téma pro změnu, protože tady ČSV zaspalo víc než jinde - i obyčejná třezalka / nic proti ní / je LÉČIVÁ rostlina, ale med je jen obyčejný cukr, spadající mezi kostkový, moučkový nebo třtinový - dokonce i rozvařená řepa / teď si nevzpomínám, jak se to jmenuje / je léčivá, ale já nesmím uvádět, že vrbový med je nejlepší na nachlazení a borový na masáže !!
Dokud se tohle nezmění, těžko lidem vysvětlit prospěšnost medu - mezi sebou o tom můžeme zasvěceně hovořit, ale první, co zajímalo kontrolorku na farmářských trzích - jestli nemám na etiketě, že je med zdraví prospěšný !! Oni si snad fakt myslí, že není !!
Až budete někdo dělat petici, že med je minimálně stejně léčivý jako homeopatie / nebo marjánka, že ano /, můžete se mnou počítat.
Na etikete môžu byť doplňujúce informácie, čiže popis medu, jeho kryštalizácia, prípadne regionálne označenie. Zdravotné tvrdenia, že med je liek na konkrétnu chorobu, na etikete nesmú byť napísané, pretože niekto môže byť alergický na med, peľ, propolis a iné zložky nachádzajúce sa v mede, a v takom prípade by ste svojim tvrdením ohrozovali zdravie alergika. Iba Manuka med, ako jediný na svete, má pridelený štatút lieku.
Nič však včelárovi nebráni v tom, aby pri predaji medu rozdával leták s informáciou o liečivých účinkoch tejto prírodnej potraviny bez konzervantov.
Já myslím, že u nás je problém i s tím informačním letákem o léčivých účincích. Třebaže kdejaký bylinný čaj má v informaci na krabičce napsáno nějaké to slovní spojení s " léčivý". Ale myslím si, že aby se předešlo případným problémům ze strany kontrolních orgánů, tak by bylo důležité uvádět na letáku jako první větu " Doplněk stravy s preventivními léčivými účinky" v tomto spojení by snad to slovo "léčivý" mohlo projít, protože za slovem "preventivní" je snad jasné, že nejde o lék který má řešit nějaký zdravotní problém
Kdysi jsem viděl v TV nějaký dokument, kdy med používaly na hojení ran po operaci v nemocnici, ale ačkoliv doktor co tuto metodu praktikoval a poukazoval na výborné výsledky při hojení, tak zároveň dodal, že je to problém tuto metodu u lékařů prosadit. Na stát, kde to bylo si nepamatuji, ale problém asi všude stejnýRolleyes.
(02.04.2013 07:16 AM)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]Na etikete môžu byť doplňujúce informácie, čiže popis medu, jeho kryštalizácia, prípadne regionálne označenie. Zdravotné tvrdenia, že med je liek na konkrétnu chorobu, na etikete nesmú byť napísané, pretože niekto môže byť alergický na med, peľ, propolis a iné zložky nachádzajúce sa v mede, a v takom prípade by ste svojim tvrdením ohrozovali zdravie alergika. .
Přesně toto demonstruje celé jádro problému. Nejde o to JAK napsat etiketu aby nebyla závadná, na to už přijde každý sám, ale o sám názor, který už je zaryt i v nás - totiž, že není správné, uvádět příznivé účinky medu. Tvrzení, že je to z důvodu možné alergie, je naprosto mimo - na každém prášku je seznam, kdo ho nesmí, a jedno z prvních upozornění je, že ho nesmí např. lidé alergičtí na kyselinu acetylsalycilovou, nebo-li, není žádný problém toto uvádět i u medu. Koneckonců i na mateřídoušku / léčivou rostlinu / se najdou lidé alergičtí, a co já vím na sáčku to uvedeno ani není, tedy asi ta povinnost zase tak povinná není.
Tady jde o něco mnohem hlubšího - sami včelaři se bojí přiznat účinnost medu. Je to částečně dáno historicky - kupovaný a dodávaný do výkupu byl med mizerné kvality a ten je často dnes i stále nabízen s poukazem na to, že med jako med. Jasně - třikrát převařený, čtyřiroky starý med asi moc " léčivý " nebude, koneckonců, med vydrží věčně / a pak se zase pěkně převaří a je z něj hezký " lesní " /.
Jasně, většina z nás to asi takhle nedělá, proč se ale stydět za to, že náš med je fakt léčivý ? Není to v tom, zda JE léčivý, ale v tom, co máme v hlavě a to je o té diskusi, zda je důvod se krčit a nabízet med jako sladidlo.
Ja už nevčelárim pre zisk zo včiel. No napriek skutočnosti, že včelárim už len stacionárne a moje včielky majú každoročne v okruhu ich doletu zdanlivo rovnaké kvety i medonosné byliny, med, ktorý dorábajú, je každý rok iný. Dokonca aj v rámci jedného langstrotha či warré sa na rôznych poschodiach med od seba líši. Vôbec nie som prekvapený poznámkou mojich zákazníkov, ktorí kupujú moje zlatíčko zo dvora, keď s úsmevom spokojne podotknú, že im vždy predám gurmánsky vynikajúci originál, ktorý sa ani farbou, ani chuťou nepodobá medu z minulého roka. Preto sa vžy pred nimi krátkymi poznámkami zmienim o kvetene mojej lokality medzi Rozsutcom, Chočom a Oravským hradom, ktorej nektár ovplyvňuje farbu, chuť, hustotu, prosto zloženie medu od mojich včielok.
Pred rokmi som získal do mojej skromnej knižnice so včelárskou tématikou krátku publikáciu, zaoberajúcu sa včelími produktami vo výžive, v medicíne, v kozmetike a v iných oblastiach. Určená je nielen pre včelárov, ale predovšetkým pre laikov, ktorým chce objasniť vplyv včelích produktov na ľudské zdravie, na aktívnu dlhovekosť a na zdravé žitie bez chorôb. Viem, že denne v nej listuje množstvo ľudí v mojej internetovej knižnici. http://issuu.com/milanbencur/docs/v_elie_produkty
Ak včelárska obec nevenuje osvete o produktoch včiel náležitú pozornosť, musí sa včelár o svoj biznis postarať sám.
Na mojom blogu mám ešte jeden výborný odkaz na blog s novinkami, ktoré sú aktualizované denne: Apitherapy News - Internet je najlepším zdrojom informácií o liečivých účinkoch pri požívaní včelích produktov http://apitherapy.blogspot.sk/ .
„Zhruba 60 procent trhu ovládá plzeňská firma JSG, ve které se med falšuje opravdu ve velkém. Majitel pan Jiří Straka doveze ročně deset kamionů medu, ale vytočí jich asi tak sto, protože med nastavuje. A dělá to tak dlouho, že si zákazníci na tu chuť už zvykli. Před lety dělal jeden řetězec slepou ochutnávku a vyhrál med od JSG. Já jsem už dokonce zjišťoval, co do toho přidává, abych docílil stejné chuti,“ tvrdí tento konkurent. Jde o vážné obvinění, které zavání konkurenčním bojem a klamavou reklamou.
http://byznys.lidovky.cz/drsny-konkurenc...y-trhy_mev
Norsko nakoupilo med za 8 milionu korun z Etiopie,který obsahoval od 30% do 60% cukerného sirupu.Je to totální skandál,vedení Norských včelařů podniklo kroky k vyšetřování a medy ze zahraničního dovozu okamžitě ztrácejí na popularitě a spotřebě dovážených medů do Norska.
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's