Forum Šance pro včely

Úplná verze: Diagnostika varroázy
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
A ještě dotaz.. to včelstvo jsem v posledním měsíci a něco několikrát cukroval, s poměrně výrazným spadem vždy bezprostředně po cukrování (100-300VD). Dnes jsem odečítal spad, ale bohužel jsem si zapsal čas očištění podložky jen do vlastní paměti a jaksi tam nezůstal, takže další odečet provedu asi v pátek.. (pohybuje se kolem 10VD/den). Nicméně dotaz zní: co značí nebo by mohlo značit velké množství světlých samiček VD ve spadu?
nedozrálá mláďata, která padají z buněk při vylíhnutí mladušek
Díky. Smile Tušil jsem, že to jsou mláďata, ale proč jich tam je tolik? Nebo to je normální a značí to jen, že se líhne hodně mladušek?
to je přirozené, je to v její povaze využít rozvoj včelstva. Dobrý indikátor plodování včelstva.
Já teda nevím, ale mě světlí padaj, když je jich tam buď fest hodně / nevejdou se tam / nebo když z nějakého důvodu rušej plod a ty roztoče vyhážou nevylíhlé.
No, bojím se toho "fest hodně", protože zásob mají dost (určitě aspoň 20 kilo) a navíc pořád sílej, teď obsedaj cca 2 vysoký nástavky úplně a dva nízký nad tím bez plodu a bez zásob tak nějak "zlehka".
Zkusím při první příležitosti prohlídnout plod .. ale za předpokladu "fest hodně" .. dá se teď něco dělat? KM před snůškou?
(15.04.2016 02:29 PM)schützmeister napsal(a): [ -> ]Já teda nevím, ale mě světlí padaj, když je jich tam buď fest hodně / nevejdou se tam / nebo když z nějakého důvodu rušej plod a ty roztoče vyhážou nevylíhlé.
Já nevím taky. Ostatně si myslím, že to ohledně světlých VD neví nikdo. Juknul jsem do záznamů. V roce 2013 jsem měl oddělek na 1NN, z kterého mezi 2.-5.9. spadlo samovolně 3 VD tmaví a 27 VD, který byly světlý až průhledný. Jako medůzy. Postupně se poměr měnil, až v období 15.-19.9. padaly jenom tmavý. Ohledně včel - tady jich fest hodně nebylo a že by rušily plod, to bych u oddělku nečekal. I když kdo ví.
Osobně používám diagnostiku ne jen V.d., ale "varroázy" podle poškozených včel. Je to jediná diagnostika, která vyjadřuje nejpřesněji skutečný stav včelstva a především včas, což umožňuje případně bodové ošetřování a hlavně v maximální míře napomáhá selekci. Mluvil jsem o tom na podzimním semináři pro začátečníky v Bílsku, třeba to nezapadlo. Není totiž důležité ani tak co spadne, ale to co zůstane a hlavně, jak škodí a to žádná jiná diagnostika tak přesně nevystihuje. Používám ji od r. 2005, porovnával jsem jí s jinými, u nás propagovanými diagnostikami. Vždy ji ale konfrontuji s těmi ostatními, když se rozhoduji o něčem důležitém. Pokud letos vyjde čas, zařadím ji do jednoho z workshopů chovatelské skupiny v MB nebo samostatně na setkání týkající se diagnostiky a markerové selekce, ještě uvidím, jak vyjde čas.
Když už jsem si vzal slovo. To včelstvo v topolu, přežilo. Je to v oblasti, kde loni přišli skoro všichni o včely. Je to asi nějaký uprchlíkBig Grin.
Potvrzuje se to co ,myslím, napsal někam Michal. Myši u sežraly všechno dílo. Zůstalo je to, co si obsedly uhájily. No a nyní budou začínat znova. Tak nějak to Michal praktikuje se stavbou ve svých dadantech, tak tady je příklad z přírody. ld
fest hodně některá včelstva mají, ale fakt je, že touhle dobou světlí nepadají
Tak jsem dnes na podložce od minula vykoukal spad asi 35-50 VD za den. Komplet cukrování, po něm bezprostředně spad cca 150VD. Vzhledem k pokročilé době to ale asi je spíš jen takové placebo pro včelaře. Plodiště je přes dva vysoké nástavky 39x24, nad tím dva nástavky optimal, kde začlínají dostavovat chybějící dílo. Celkově se vyvíjí dobře. Při prohlídce včel v plodišti ale má mnoho včel na zádech kleštíka nebo i dva, a to i při letmém pohledu (nepokoušel jsem se o statistiku, ale je zjevné, že kleštíků je opravdu dost..).

Leoš D.: nemáte někde sepsané, po čem se dívat? Nebo to je takhle písemně nesdělitelné? Deformované ani jinak poškozené včely jsem nepozoroval, snad jen jednu "šedivku" na plástu. Vše vypadá (až na spad a počty VD) v pořádku, ale trochu se toho bojím...
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's