Forum Šance pro včely

Úplná verze: Propolis
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
(15.07.2014 12:22 PM)Debora napsal(a): [ -> ]Haribol Tondo, Kája má asi na mysli odkazy na Radka Včelí produkty a Propolis Wink


Haribol Chér, děkuji Ti za nápovědu, já to nepotřeboval pro sebe, ale chtěl jsem ulehčiti hledání nováčkům, kteří ještě nejsou zorientováni v hledání na našich stránkách, tak aby nemuseli čekat do podzimu než narazí na odkaz Radka, měj se krásně propolisově a pozdravuj rodinku, Tonda.
No jasně Tondo, to je úplně čirý. Už se těším na Vilémov. Gauranga Nitjánanda Krišna Tě opatruj aj s celou rodinou.
(15.07.2014 11:38 AM)Debora napsal(a): [ -> ]Včelí vosk jde rozpustit v ohřátém alkoholu.

Ve studeném alkoholu, pokojová teplota, nejde vosk rozpustit. V ohřátém alkoholu jsem to nezkoušel, ale co vím určitě, tak alkohol je docela těkavá látka a čím více tepla tím těkavější. Vosk má bod tání cca 65°C a alkohol bod varu necelých 80°C. Při zahřívání doma se používá vodní lázeň cca 90°C a jsem si jistý, že než se vosk stihne v alkoholu při zahřívání rozpustit, tak už žádný alkohol tam nemusí být.
Ájo, nesmíš všechno z inhalovat Wink
V homeopatii se používá každá složka zvlášť, pokud je to možné a praktikuje se to i u tinktury . Časové rozestupy se mezi homeotickými léky udávají na 15 min. Podávání smíchaných více léčivých složek neznamená, že všechny budou fungovat, jako když jsou podávány samostatně , stejně jako to platí i u normálních alopatických léčiv. Rozhodně u homeopatických přípravků nehrozí poškození zdraví, pouze nemusí působit podle předpokladu, nebo účinky se sníží.
mrkněte se na to: Propolis
Čo im tak vadí?
(31.10.2016 02:35 PM)lyn_x napsal(a): [ -> ]... ad propolis, VF, vím, těch 70% ...
Čím silnější rozpouštědlo, tím lepší extrakce. Osobně používám 95% alkohol, po vyloužení ředím na 40% pro vnitřní použití, 60% pro zevní.
Karel: ovšem voda je taky rozpouštědlo; některé složky propolisu se v lihu nemusejí rozpouštět a naopak mohou ve vodě .. ale je jasný, že tady se pouštím na tenký led spekulací a celková extrakce bude asi opravdu lepší v co nejsilnějším lihu, asi to je tvá zkušenost..?

Ta citace, co jsem měl na mysli, je tato: "Debuyser (1984) reports extractions with a 70% solution of alcohol as the most active, without stating what kind of activity is being referred to." Dá se předpokládat, že myšlena byla aktivita antibakteriální, ale bohužel to není jasně uvedeno.
Taky nutno podotknout, že to nemám vyzkoušené osobně. Snad jen to, že ve 40% vodce je extrakce subjektivně "nepříliš uspokojivá" a v 70% lihu to je "vyhovující". Smile

dám sem znovu i ten odkaz, ať to je ve správném vlákně http://www.fao.org/docrep/w0076e/w0076e14.htm#5
Dobrý den přátelé.
Letos jsem se rozhodl si vyrobit propolisovou mast. Po zjištění, že se surový propolis dat rovnou do lékařské vazelíny je nesmysl, jsem potřeboval vyrobit tinkturu. Někde jsem vyčetl na 100g propolisu přijde 120ml 80% lihu, nechat 3 tydny.
Sehnal jsem líh, nadrtil v hmoždíři proplis a nechal louhovat. Planoval jsem louhovat pro jistotu alespoň měsíc. Nejdříve jsem to měl v chladnu cca 3tydny a pak jsem tinkturovej základ dal do teplejší místnosti, kde jsem na něj zapoměl. Ze začátku jsem každý den směs protřepal.
Nyní cca po 2 měsících jsem přes vatovej tampon tinkturu přecedil. To co zustalo ve filtru jsem jeste prolisoval přes plátýnko. Výsledná tinktura je celkem hustá, téměř do černa zbarvena tekutina, ktérá nádherně voní, a neuvěřitelně lepí.
Pár poznatků:
Drtit propolis v hmoždíři není dobré, i když je vysušeny tak se dost lepí. Příšte bych chtěl zkusit mlýnek na kávu, a propolis nejdřív dat přes noc do mrazáku.
Co se teploty týče v chladu se propolis velmi pomalu rozpouští.
Filtrovat přes vatovej tampon taky není ideál, v podstatě to jen kape a obávám se že během pár hodin než tinktura prokape se musí spoustu lihu odpařit. Příště zkusím kávový filtr.
Ve finále jsem narazil na pěkné video o výrobě tinkutry

Nakonec bych se chtěl zeptat zkušenějších.
Líh z lékárny vyjde na dost draho co si myslíte o 95% alkoholu jako ve videu. U nás jsem našel https://4bar.cz/zbozi/lihoviny-12:1:1/li...18836.html
Ohledně teploty, neví někdo při jakejch teplotách se rozupouštějí jaké části proplisu?A jaké teploty jsou už likvidující, zajímá mě to i z ohledu při jaké teplotě vařit mast.
Dá se ještě nějak využít ten tuhej zbytek co zbyde po odfiltrování?

Jen ještě, opatrně na manipulaci. Tinktura hodně špiní a opravdu neuvěřitelně lepí. Když jsem lisoval ty zbytky zapatlal sem nejen sebe ale i kuchyň. Z linky to šlo celkem dobře dolu ale nechtěl bych ji tam nechat zaschnout. Ale z rukou to nejde dolu a to co se mi dostalo za nehty to asi musí odůst. Na pokožce vytváří jakejsi voňavej film.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's