Forum Šance pro včely

Úplná verze: Moderní včelař 05/2024 - Jde to bez chemie
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím přátelé,

někteří (většina?) z vás možná časopis Moderní včelař neodebírají a je pravda, že kromě včelí pastvy mě tam polslední dobou mnoho nezaujalo ale v čísle 05/2024 je na str. 14-15 článek Tomáše Moravce (Smržov) s názvem "Jde to bez chemie". Článek je takový zahuštěný výcuc z německé konference VARROAREZISTENZ 2033 a pro našince účastnící se pravidelných setkání ŠPV je dost uspokojující, že se tam dočte věci, které do nás Leoš tlačí už pěkných pár ler. Namátkou např. nutnost omezení organických kyselin, přirozená selekce trubců v napadených včelstvech, vyšší vitalita včelstev bez léčení i za vyšší spadů VD a pro mě hlavně poznatek od finského včelaře Juhani Lundéna, kterému trvalo 8 let, než se začly dostavovat viditelné výsledky včelaření a šlechtění bez chemie.

JS
Obsah asi bude podobný, jako jeho přednáška na YT Včelaři sobě.

V tom projektu asi má velký vliv Ralph Büchler. Jeho několikadílná přednáška se taky dá najít na YT, kanál National Honey Show UK a docela stojí za vidění.
1. díl: https://m.youtube.com/watch?v=KwuR3uMkMF...Y2hsZXI%3D
(Kdo nevládne angličtinou, pustí do češtiny přeložené titulky).
m.
(30.04.2024 07:08 PM)Marek Pomp napsal(a): [ -> ]... YT Včelaři sobě...

Správně: ... YT Se včelaři o včelách...
Tak jsem pročetl stránky a prohlédl snad všechny videa té německé iniciativy, dozvěděl jsem se , kolik je nutno úsilí, peněz a lidí investovat do toho projektu, v čem je dobré včely chovat, jak včely umí otvírat buňky, ale ani jednou jsem nezachytil, že je třeba včelu nechat žít po jejím. Stále se honí za nějakým přeludem, vyšlechtit včelu co bude mít ráda kleštíka. Jejich akce mi připomíná dobu před deseti lety u nás, kdy se na foru šance pro včely vedly rozhovory s různými názory, vitamíny, ezoterika, kyseliny, varoatolerance, senzitivita, šlechtění, bond testy, spešl úl a vše splácané do mišmašu, kde se při čtení člověk mohl naučit čarovat nebo vyrábět výbušninu, ale včely mi stále lezly před úly po zemi. Do okamžiku, než jsem z toho mišmaše pochopil, že včela má v našich úlech úplně jiný život než měla v přírodě, že potřebuje vrátit miliony let prověřený řád, který si v našich námi ovládaných úlech nemůže utvořit sama, který ji znemožňujeme my svými zásahy. V ten okamžik se mým včelám začalo dařit. A kdyby mi tu neprošla hniloba, žil bych si beze ztrát až do teď. I tu hnilobu moje včely zdolaly úspěšně s minimálními ztrátami i když v v nejbližším okolí šlo vlastně o 100% likvidaci včelstev. A to včelařím s tím, co letělo kolem, nebo co jsem sehnal po okolí. Žádné speciálně vyšlechtěné včely. V těch videích ti odborníci hledají řešení a každý někde jinde, jeden v otevíraných napadených buňkách, druhý v rozšiřování vědeckých pracovišť, třetí chce sledovat pohyb kleštíka a provádět kontrolu zamoření po evropských lokalitách, čtvrtý sice propaguje biotechnické opatření ale vidí pod tím jen klíckování matek, pátý vidí problém v chybějících tištěných periodikách,...Ale nikdo tam neřekne tu jednoduchou větu: "Vraťte včele její život".
Referenční URL's