Forum Šance pro včely

Úplná verze: Květen
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Květen

Klimatické podmínky:

Studený máj, stodoly ráj. Toto pořekadlo značí, kdy je v květnu období hojnosti. Platí to i pro včely a včelaře. Průměrné teploty se pohybují kolem 16 stupňů a průměrné srážky kolem 87 mm. Jsou samozřejmě výjimky. Jiné včelařské pořekadlo říká, že květnový roj je za fůru sena. I toto jasně říká, co se v tomto období děje, co je pro včelstva normální. Někdy se ale naplňuje přísloví, které říká: „Krtiny v lednu, konec zimy v květnu“.

Vegetace:
V sadech dokvétají ovocné stromy, kolem řek to jsou vrby.
Na polích je hlavním zdrojem (někdy i jediné) řepka ozimá . V lesích je vydatným zdrojem nektaru především javor klen a částečně i javor mléč. Duben a květen jsou obdobím javorů.
Koncem května kvete trnovník akát, který je v mnoha oblastech hlavním zdrojem snůšky. Nezanedbatelné bývají i přínosy ze smetánky a krušiny.
Na stromech se začínají objevovat producenti medovice. Je to především medovnice borová, medovnice dubová, brvnatka javorová, stromovnice buková. Na smrku začíná koncem měsíce produkovat medovice puklice poloskrytá.

Co se děje včelstvech:

Pokračuje období stavby a hromadění zásoby a také maximálního rozvoje včelstev.
Květen je obdobím rojů, které jsou předzvěstí nástupu období obnovy energie. Květnové roje mají v přírodě šanci přežít cca z 50% . Později je tato šance prakticky mizivá.
Množství plodu je koncem měsíce na maximum. Některá včelstva však mají plodový vrchol později.To záleží především na genetických dispozicích, ale i jiných faktorech. Není-li plodová křivka deformována člověkem, jasně se ukazuje, jaký fenotyp se kam hodí. Nerespektování tohoto je důvod, proč podle lidí některá včelstva v některých oblastech „zklamou“. Bouřlivý rozvoj v květnu často zakrývá již skryté prvky vnitřní nerovnováhy u některých včelstev. Dosáhne-li včelstvo svého vrcholu rozvoje a je-li to v jeho genetickém vybavení a také potřebě, rojí se. Příprava na rojení však začíná již 1-1,5 měsíce před skutečným vyrojením včelstva, zpravidla v období květu jívy.

Co včelstvo potřebuje:

K dostatečnému zásobení se potřebují včelstva velké množství včel létavek a také odpovídajícího prostoru. V dubnu, květnu, červnu (do slunovratu) se líhnou především krátkodobé včely, které mají za úkol nashromáždit dostatek zásob na zimu. Včelstva donášejí do dutin velké množství sladiny, pro kterou potřebují dostatek prostoru pro stavbu a ukládání zásob.
Dostatek včel a prostoru je tedy nejzákladnější potřeba včelstva v květnu.


Včelařova práce:

Lidé často pro velké množství přinášené sladiny přehlížejí slabá místa v životě včelstva. Jenže právě konec května je obdobím, kdy se dají rozpoznat a případně napravit.
Naše práce by však měla napodobovat to, co by se odehrálo se včelstvem v přírodě. Můžeme a musíme přijímat taková opatření, která by neohrožovala naše okolí a také nerozšiřovala nevhodný genetický materiál.
Období května je pro včelaře obdobím chovu matek, tvorby mladých včelstev. Nejefektivnější to je právě v období rojů. Nezapomínáme však na důležité včelařské pravidlo, které nám říká, že před snůškou není žádné včelstvo nikdy dost silné. Nicméně květen a především jeho závěr je vhodný k cílenému ředění patogenů ve včelstvech a také k jejich případné koncentraci do určitého prostoru . Stejně se tomu tak děje u včelstev v přírodě a my to na našich včelnicích můžeme napodobit, je-li to třeba.
Rozumný včelař by měl včelstvům umožnit to, co je pro ně přirozené, normální.
Vím, že především začátečníci chtějí slyšet konkrétní zásahy, co kdy kde a jak. Jenže právě předchozí věta obsahuje vše. Je třeba pochopit vztahy a rozpoznat je. To je důležité. Pokud bude člověk jen slepě napodobovat činnost někoho jiného, aniž by pochopil právě vztah PROSTŘEDÍ, VČELA, ÚL, VČELAŘ A PROVZNÍ METODA, zůstane začátečníkem navždy.

Zní to tvrdě, ale je to moje téměř šedesátiletá zkušenost se včelstvy a lidmi.

Znovu připomínám, že STRES je nejhorší nemoc. V příznivých létech můžeme včelstvům odebrat část zásob, abychom jim tak uvolnili místo pro další v trvající snůšce. Nesmíme však zapomínat na to, že jakmile včelstvo začne spotřebovávat zavíčkované zásoby, hladoví již 14 dní. To se projeví v jeho kondici, imunitě, zdravotním stavu. Proto postupujeme s citem a maximální empatií, bez které se dobrý včelař neobejde.

Právě nešetrné odebírání zásob a rozšiřování v květnu jsou příčinou většiny začínajících problémů v ustálené vnitřní rovnováze včelstva a následně pak v jeho zdravotním stavu. Pochopení tohoto znamená ušetření si spousty zbytečně vynaložené práce, času a také peněz. Ušetříme tím však také životy spousty včel a včelstev.

Včelaři však nechápou, co ustálená vnitřní rovnováha vlastně je a přestavují si ji jako neměnný stav. To je zásadní omyl pramenící z toho, že se informace jen sdílejí bez skutečného pochopení. Zkusme si však představit provazolezce, který přechází nad propastí po laně. Je zcela normální, že vychyluje jednu část těla na jednu stranu a jiná část těla tento výkyv vyrovnává opačným směrem. Postupuje vpřed jakýmsi kývavým pohybem, přičemž výkyvy mohou být značné. Přesto jsou zcela normální a vlastně předvídatelné a přirozené. Jakékoliv zabránění vyvažujícího pohybu končí pádem do propasti. Podobně je tomu i u včelstva. K tomu je nutné vědět, co proti jednomu vychýlení na jednu stranu, působí jako protiváha a k zachování rovnováhy musí působit ve směru opačném. Je třeba si uvědomit, které váhy k sobě patří a jak působí. Tak funguje zákon rovnováhy a nikoliv jinak. Není to tedy neměnný stav, ale skutečný pohyb. Jedině takto však můžeme dojít ke stavu vedení včelstev, kdy je možné říci, že uskutečňujeme věci nečiněním. Bohu žel jen materialistický, redukcionalistický, resp. 3D přístup dnešní vědy jiný úhel pohledu na včely neumožňuje. Výjimky však existují.
LD
Referenční URL's