Forum Šance pro včely

Úplná verze: Listopad
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Listopad

Klimatické podmínky:

Listopad patří včelařsky k těm nejklidnějším. Příroda je na prahu zimy. Listí opadává, země se uzavírá. Ježci hybernizují. Ranní teploty se pohybují lehce nad nulou, ranní mrazíky nebývají výjimkou.
Dosahují běžně po deset stupňů. V průběhu dne se teploty jen málo-kdy vyšplhají krátkodobě nad 10 stupňů. Srážkově bývá listopad nadprůměrný, někdy se krátkodobě vyskytuje sníh i v nížinách. V průmyslových oblastech je častým jevem inverze, která zabraňuje slunci proniknout do česen úlů a dutin. Tu a tam se objevují mlhy jako předzvěst nástupu vlády paní Zimy. Dlouhodobá průměrná teplota činií3,4C, průměrné srážky 40 mm.

Vegetace:

Prakticky jediným zdrojem glycidových zásob mohou být jen vylupovaná včelstva a to ještě zřídka kdy. Loupeže zpravidla končí říjnem. Na polích se sice objevuje kvetoucí hořčice, svazenka, které zemědělci zaseli opožděně na zelené hnojení. Včely však tyto zdroje zpravidla nemohou kvůli počasí využít.

Co se děje ve včelstvech:

Ve včelstvech v přírodě a přírodně vedených včelstvech se plod již nevyskytuje. Pouze u včelstev, která byla revitalizována oddělky nebo spojena pozdě na podzim se vybíhající plod může vyskytovat. Výběr matky u spojovaných včelstev je již zpravidla dokončen. Začátkem listopadu umírají prakticky poslední krátkověké včely. Teploty uvnitř dutiny jsou prakticky totožné s teplotami venkovními. Uvnitř chomáče je již zpravidla zimní teplota, tedy pod 20 stupňů. Vyšší teploty nad 25 C signalizují, že se ve včelstvu odehrává něco nestandardního. Normální včelstva nejsou téměř slyšet. Listopadová spotřeba zásob je z dlouhodobého pohledu tou nejnižší v roce.

Co včelstvo potřebuje:

V listopadu včelstva potřebují především klid, který se včelstvům v přírodě a podobně vedeným, dostává v maximální míře. Žádné“ tajtrdlikování“ s chemií neexistuje, jen klid a mír se rozprostírá nad našimi včelnicemi a včelstvy ve volné přírodě.

Včelařova práce:

Listopad je měsíc, který je vhodný na různé opravy včelařského nářadí a zařízení. Kontrolujeme, zda jsme zamezili škůdcům průnikům do úlů a dutin. Tento měsíc také provádím jedeno z imunizačních opatření, tzv. očkování. Jedná se však o několikavteřinovou operaci a dnes se již netýká všech včelstev. Jsme-li na stanovišti, nezapomeneme, že i v tuto pokročilou dobu jsou k vidění různé symptomy, které mohu signalizovat především virová onemocnění. Například časté výlety včel z úlu, které nejeví touhu se vrátit, rozhodně nevěští nic dobrého. Tento měsíc je také vhodný k vyhodnocování našich včelařských prací a přípravě plánu na další rok. Tento měsíc je také vhodný k vyváření vosku.
Leoš Dvorský
Referenční URL's