Forum Šance pro včely

Úplná verze: Otevřená včelnice
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Vážení, kdo máte zájem, můžeme se sejít u mně na včelnici tuto sobotu 12.9.2020 (počet cca 10 účastníků) a dále pak na svátek Václava (počet cca 50 účastníků je možných).
Zájem potvrďte na leosdvorsky@tiscali.cz nebo telefonicky. Pochopitelně své náměty můžete napsat sem. ld
rád bych zajel, poslal jsem i přihlášku. Nepojedete někdo ze severní Moravy přes Mohelnici ? rád bych se připojil, popřípadě mohu někoho svézt
Otevřená včelnice 12.9.2020 proběhla. V 10.00 jsme se sešli a ze včelnice odcházeli do pizzerky po 13.00 hod.
Naopak otevřená včelnice 28.9. se "odvolává" díky těm nepředvídatelným a neustále se měnícím opatřením proti Covidu 19.
Včelaři dostali do vínku náhubek a klapky na oči i uši v podobě kleštíka a zbytek světa Covid-19.
Oba mají hodně společného a tím je zájem někoho na něčem. Oba reálně existují. Oba se podílejí na podnikatelských projektech. U obou se nám lže a falšují se statistiky. Vždyť i ten Černoch (Č není překlep), jehož smrt byla podnětem k vniku BLM, je zapsán v seznamech zemelých na Covid 19 (tentokrát uvedu zdroj- Doc. Šmucler). No a všechna padlá včelstva jsou připisována na vrub kleštíkovi, žádné jiné příčiny neexistují. Reálné dopady u obou jsou závislé na naší vlastní zodpovědnosti, znalostech a vědomostech. Podobnost čistě náhodná? Dokonce jsem se minulý týden dozvěděl od jednoho zdejšího člena, že Nosema ceranae, která má prakticky vždy prsty v CCD a tedy plošných úhynech, má původ v kleštíkovi a když ho vyhubíme, zmizí.
Inu odkud smrdí ryba?
Tak tedy, přátelé, odvolávám (28.9.). Ale : "Stejně se točí"! Proto i včely žijí a budou žít i člověku a jeho ideologiím navzdory. ld
(15.09.2020 08:42 AM)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]Otevřená včelnice 12.9.2020 proběhla. V 10.00 jsme se sešli a ze včelnice odcházeli do pizzerky po 13.00 hod.
Naopak otevřená včelnice 28.9. se "odvolává" díky těm nepředvídatelným a neustále se měnícím opatřením proti Covidu 19.
Včelaři dostali do vínku náhubek a klapky na oči i uši v podobě kleštíka a zbytek světa Covid-19.
Oba mají hodně společného a tím je zájem někoho na něčem. Oba reálně existují. Oba se podílejí na podnikatelských projektech. U obou se nám lže a falšují se statistiky. Vždyť i ten Černoch (Č není překlep), jehož smrt byla podnětem k vniku BLM, je zapsán v seznamech zemelých na Covid 19 (tentokrát uvedu zdroj- Doc. Šmucker). No a všechna padlá včelstva jsou připisována na vrub kleštíkovi, žádné jiné příčiny neexistují. Reálné dopady u obou jsou závislé na naší vlastní zodpovědnosti, znalostech a vědomosech. Podobnost čistě náhodná? Dokonce jsem se minulý týden dozvěděl od jednoho zdejšího člena, že Nosema ceranae, která má prakticky vždy prsty v CCD a tedy plošných úhynech, má původ v kleštíkovi a když ho vyhubíme, zmizí.
Inu odkud smrdí ryba?
Tak tedy, přátelé, odvolávám (28.9.). Ale : "Stejně se točí"! Proto i včely žijí a budou žít i člověku a jeho ideologiím navzdory. ld

Leoši pod tvá slova se podepisuji, při setkání o včelách jsem potkal lidi kteří mají ne jen rádi včely, ale dovedou mne starého dědka svým přistupem k současnéhu dení potěšit. Nenechme se od sebe oddělit a přežijeme i se včelami.
Škoda Leoši dal jsem tady ze západu na 28.9. dohromady 4 kamarády které jsem přesvědčil, aby začali včelařit podle regulí ŠPV průběžně přecházejí na rámky s volnou stavbou, nechali včelám med na zimu a jen podle potřeby dokrmili. Zatím bez chemie a snad to vyjde i bez KM, snažím se vybrat z toho co je v okolí odolnější materiál mezi těmi, které se neléčilo a mohou žít i ve městě s ostatními lidmi. Myslel jsem že si přivezeme praktické poznatky jak dál ve včasném rozeznání případných nemocí a hlavně pro výběr chovného materiálu, zatím moc z čeho vybírat není a hlavně můj způsob pokus omyl je vzhledem k mému věku na úrovni kdo z koho (kdo dřív úspěch nebo zubatá). Ale kluci vypadají že to nevzdají snažím se je naučit aspoň to co umím já aby nebyli jen na tom co dá ČSV. V oklí je to chemická ubohost, snůška tu skončila skončila 10.6. a už jim začínají padat polohladoví žebráci, kteří neberou cukr.
Tak snad někdy jindy až se zbavíme VEJRA i těch vejrů kteří s ním manipulují
Jirko. To, co jsem se vám snažil v lednu předat ve dvou kurzech, byly mé praktické poznatky. Byl to takový základ pro každého. Těch pár činností zvládne i začátečník. Pokud to začnete uplatňovat ve své praxi, nemusí vás vlastně žádná genetika zajímat a můžete jen včelařit pro radost. Algorytmus postupu také z kurzů znáš. Dovolím si tvrdit, že konečný výsledek, ovlivňuje genetika většinou jen z 20% (matky neprodávám, tak proto). Šlechtění to už je vyšší dívčí a u nás ji žádný profík nedělá, protože by umřel hlady. Sice jsou momenty, kdy je to významné, ale jde to dobře i bez ní. Proto jsem ty kurzy dělal, aby jste jednoduše přešli na jinou cestu, cestu bez chemie. Jak toho kdo využije nebo ne, neovlivním a nepomohla by nejspíš ani ta otevřená včelnice. Tam jsem mmj. ukazoval tu mojí diagnostiku, o které píši a popisuji od r. 2005 snad na každé přednášce, které jsem dělal. Stejně tak je to s makrerovou selekcí. Nebylo to žádné tajemství, zase to zvládne každý bez zvláštních pomůcek (varroaden, CO2, KM, špiritusu......) Tady, stejně tak jako u jiných věcí platí: Kdo pro tu informaci dorostl, pochopí. Kdo ne, je podrobnější výklad zbytečný. Kdyby totiž lidé vlastnící včely chápali jen vztah biologie V.d. a včely a včelařili podle toho, co je přirozené, nebyla by o kleštíkovi vůbec žádná řeč. Ale jak vidíš, rok od roku je to horší a nestačí ani stále se zvyšující kvanta jedů, která se do včelstev cpou. Úhyny jsou prakticky každoročně. Já to nemám těm institucím, které včelaře klamou ani moc za zlé. Ony to totož provozují jako business. Dělají co mohou. Mohu to vyčítat jen jejich zákazníkům, tedy držitelům včelstev.To oni si nedokáží položit jednoduchou otázku. Cui bono a odpovědět si na ní. Ještě k té diagnostice. I tu jsem vám v lednu znovu popsal. Stačí si vzít do rukou kalkulačnu, tužku a papír a vyrazit na včelnici. Ano 12.9. jsem dal účastníkům tabulku aby měli konkrétní představu, ale není vůbec nutná. Něco málo jsme si ukázali, ale nemyslím, že to bylo nějak podstatné. ld
[Omlouvám se všem, že to sem dávám tak pozdě, ale počet účastníků je naplněn. ld



Po zkušenosti z roku 2020 budu i letos v r. 2021 pořádat tzv . „Dny otevřené včelnice“.

Jde o mojí běžnou návštěvu včelnice a práce na ní, které se můžete zúčastnit a také si o tom poklábosit. Témata budou odpovídat době a potřebě včel. Nejlepší by bylo, kdyby se zúčastňovali stále stejní lidé, kteří by neměli problém rychle reagovat. Orientačně tak 5-6, aby to mělo smysl. Vše bude samozřejmě záviset na epidemiologické situaci, resp. vládním nařízením.
Předpokládané termíny: konec dubna (matky, oddělky, rozšiřování), začátek června (především diagnostika, včelaření bez chemie ), začátek července (diagnostika, biotechnické postupy). Další podle situace ,zájmu a domluvě. Ono se to vše vzájemně prolíná a dopňuje.

Vše bude termínově samozřejmě zkoordinováno s oficielními akcemi ŠPV, abychom si nekonkurovali.

• Zájem mi dejte na vědomí na můj email: leosdvorsky@tiscali.cz . Nutné vždy uvést reg. č. chovatele a stanoviště včel a telefon. Bližší Info o vašem včelaření je samozřejmě vítáno. Není vhodné pro funkcionáře ZO ČSV a ostatních včelařských spolků, ale jen skutečné zájemce o včelaření blízké přírodě ,bez chemie , stresů a předsudků. Předem se omlouvám, pokud se nedostane na všechny.
• Dny otevřené včelnice nemají nahrazovat oficielní akce ŠPV.
• L.D.
Referenční URL's