Forum Šance pro včely

Úplná verze: Včelaření bez chemie
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
(06.10.2019 04:43 PM)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Když popustíte roztoče... , ...Když ho nepopustíte, přijde to později a vy ztratíte sezonu či dvě...
Tři, čtyři... pokud se u toho budete současně učit včelařit (jako já).

(06.10.2019 04:43 PM)jirka.marx napsal(a): [ -> ]...Jenom padlá včelstva nenechte vylupovat, hrozí dominový efekt...
To je těžké. Včely létají a létají (pak normální snůškový provoz přejde plynule v loupící) a létají a najednou nejsou a úl je bez zásob. Samozřejmě se tam objevují s předstihem varování, že něco není v pořádku, třeba poškozené včely, dotírající lupičky nebo vosy, vytahaný plod na podložce, VD na podložce ap., ale jestli tyto markery už jsou v takovém množství, které prakticky časem zaručí kolaps a vyloupení, to nepoznáte, pokud si to neprožijete. To je jako s alkoholem. Pijete, pijete, pijete, najednou cítíte, že jste to přehnal, ale není cesty zpět a zvracíte. Ale kde je pro vás ta hranice alkoholu, za kterou už nastávají ty nepříjemnosti, nezjistíte, pokud si to neprožijete. Někteří to pro jistotu zkoušejí víckrát...
No tak v první radě je třeba rozeznat loupež. Přijdu ke vcelam kouknu na cesna a když je jeden ul nějaký zbytečně aktivní podívám se bliz. Kouknu jakým způsobem z nej odlétají vcely. Zkontroluji očka a cesno zda nejsou špinavé a ulepena a vytahnu podložku. Normálně je bez včel nebo jedna dvě vcely, je-li jich tam víc jedna se o loupez. Myslím tím tu
Ive vcely

Chceš li vidět co ve vcelach je, neodebirej nic, odběr zavickovaneho plastu je trochu i léčebny zákrok. Step s vajíčky se dává oddelku který již nemá žádnou jinou šanci si udělat matku. Všechny matecniky vylamany a dan step většinou z jiného včelstva. Udělají matky pravděpodobně z vajíček genetiky které je tam nejvic. A navíc praxe je většinou taková, ze se udela tak 10-20 matek původem od jedné matky a pečlivě se vybírají ty matky, které vyhovují . A pak se vyzkouší jejich potomstvo a další generace. Když drží vlastnosti můžeš tu první rozchovavat
Dobře, rozpoznal jsem probíhající loupež a co dál? Odvézt jinam (moc nefunguje - obvykle si je najdou místní a vrhnou se na ně jako na původní včelnici), zavřít a vysířit, odebrat zásoby a ponechat osudu (nebo vysířit), nebo nechat vybrat a ponechat osudu...?
Dobře..... poznal jsi loupež. Tak se podívám zda tam je matka a jak vypadá plod a mladušky. Když je vše dle mého soudu v pořádku, zmenším úl na to co obsedají a převezu je. To většinou funguje. Když ne , bude lépe zavřít česno a očka a nalít do nich deci TECHNICKÉHO BENZITU. Moje zkušenost..... když je to vylupování v podletí či na podzim, nepřežijí zimu. I když je převezeš. převoz má cenu , když uděláš oddělek, on nemá létavky a není snůška. Tam je disharmonie mladušky versus létavky a někdy dojde k loupeži. A ještě jsou malý. Ale to je jiný období, červen, červenec třeba. Jeden takový oddělek s bílou matkou (2016) jsem převážel snad 3x. Mám ho dodnes

To je ta matka v roce 2018
Dospěl jsem k témuž. Jakmile jede loupež ze včelstva, už nejde zastavit. Jiří to řeší benzinem - zabrání tím přenosu patogenů, které pravděpodobně včelstvu způsobily, že bylo vyhodnoceno okolím jako slabý kus a má odejít na onen svět. Já to řeším odebráním zásobních plástů (stejně by o ně přišly) a ponechání osudu. Tj.na podzim padnou hladem. Beru to (i přes infekční tlak) něco jako "očkování" pro okolní včelstva. Do dominového efektu se mi to ještě nezvrhlo (štěstí?). Zatím mi připadá, že testovací nájezdy lupiček na včelstva se odehrávají v poměrně úzkém časovém období někdy na přelomu července, srpna (několik dní až týden), kdy předtím je klid, pak "nájezd" a pokud odolají, tak pak je opět klid a už to lupičky znovu nezkouší. Ale třeba to špatně vidím. Každopádně zabránit loupeži neumím a ani netuším, jak by to mohlo jít. Přesvědčit okolní predátory (lupičky, vosy), aby každé včelstvo vyhodnotili jako fajn a nechali ho být, snad ani nejde.
V návaznosti na dříve řečené to znamená, že cílený chov matek je stěžejní pilíř včelaření dle ŠVP. Tzn. mít 5-10 včelstev je o ničem. Tam je člověk pořád závislý na vnějším světě(přísun genetiky) a nepohne se z místa. Je to něco jako si koupit selátko, vykrmit ho, mít z něj užitek a říkat si chovatel vepřů.
Udělat v sezóně 30-40 matek a vybrat z něj 6-12 vyhovujících a dál sledovat tu linii, atp. ... je nutné mít alespoň 30 včelstev(?), možná k tomu i ty Miniplusy kde se to množství matek dá zaparkovat a nechají se projevit.
1/3 včelstev nechat bez zásahu a sledovat co v nich je. Zbytek vést dle metodik ŠVP a držet jen silná včelstva, aby se byla schopna sama zásobit na zimu. Přebytky jsou bonusem včelaře.
Tzn. cca 10 včelstev téměř bezúdržbových(nepočítám pozorování, nečekané události a případné zásahy) a ostatní včelstva ošetřovat co nejefektivněji. Těch 30 včelstev si vyžádá práce třeba jako 10 konvenčně vedených včelstev. Jen jsou větší nároky na hardware.
Nenapadá mně jak jinak by se člověk měl naučit včelařit.Idea
Já bych řekl, že jsi to popsal docela dobře. Je pravda, že efektivně vedená včelstva moc času od včelaře nepotřebují, Jen se podívat na česno

A na každé stanoviště váhu a teploměr
Dost často v poslední době slýchám, že univerzální recept na všechny patogeny by byl, každoročně v sezóně
přemetat včely a nechat je stavět zcela nové dílo.
Je na toto názoru něco principálně špatného ??
Dalo by se k tomu říci hodně. A to spíš v odmítavém názoru. Předně "přemetat včely a nechat je stavět zcela nové dílo" - už neřeknou, že na mezistěny. To berou automaticky. A to je diametrální rozdíl. Obrazně řečeno (ale není to daleko od pravdy) stačí, aby po mezistěně běhalo 20 včel a a za tři dny je mezistěna vystavěná. Prostě to vytáhnou z vosku mezistěny s minimálním přispěním svých voskových žláz. Pokud by to měla být volná stavba, je to pro včelstvo fest zápřah. Hlavně metabolický s velkým důrazem na přísun bílkovin. Cukr dodáš, ale pokud není pyl (a hodně), je problém. Takže vyjímečně snad ano, v období bohatém na pyl, ale pravidelně co rok? Tady je další otázka . pokud potřebuje včelstvo udělat takovýto zásah (a to ještě každoročně), stojí vůbec za to se zabývat takovýmto materiálem? Další věc - možná jednou jako přechod z kontaminovaných mezistěn vším možným na čistou volnou stavbu, ale stejně si myslím, že se naruší imunitní systém včelstva minimálně tím, že zmizí propolis z okrajů buněk plástů nejen v plodišti. A to uvádím jen ten propolis. To je jako by ti zmizlo z těla část bílých krvinek - taky se ti asi aktuálně imunita zhorší (laicky). Další věc - nabourá to zřejmě i sociální složení včelstva, atd ... Více někdo, kdo důsledky řešení takovéto "havárie", které musí včelstvo promptně udělat, vypozoroval a ví.
(15.12.2019 01:57 PM)Roman Smejkal napsal(a): [ -> ]přemetat včely a nechat je stavět zcela nové dílo.
Je na toto názoru něco principálně špatného ??

To přemetení je opravdu na ozdravení včel dobré, ale člověk musí být důsledný a dílo kompletně i to se zásobama nekompromisně zlikvidovat. Letos jsem přemetal 3 včelstva.

1/ první včelstvo s příznaky nějaké virozy ( shlukující se malátné včely před úlem ) Při přemetání ( červen 2019 ) na SR se štěpem otevřeného plodu ztratilo matku. Asi jsem přehlédl vajíčka v zásobách nad mřížkou a matka zůstala pod mřížkou a včely si v mednících vystavěly tři matečníky. Tak jsem udělal tři oddělky vždy s jedním matečníkem. Vyběhly všechny tři matečníky, ale jen dvě matky se vrátily. Jedna se následně ukázala trubcokladná. Smetl jsem tedy během měsíce všechny včely do jednoho. Źije, ale je z něj takový nic moc oddělek na polovině 2 NN LG ( 7 a 7 nad sebou v kombinaci nové i staré dílo.)

2/ druhé včelstvo stejné příznaky ale o pár dnů později ( shlukující se malátné včely před úlem ) Přemetení 24.6. pod mřížku na štěp s otevřeným plodem. V zavíčkovaném štěpu dost VD. Vystavěly nově 5 VN 39*27,5. Krmeny Apivitalem. V srpnu ale VN nad mřížkou plný zásob ale pod mřížkou jen plod. Tak jsem vyměknul a mřížku jsem odstranil s tím, že včely na jaře zas stlačím na to nové dílo. 17.11. na podložce pár včel a pár fleků nosematických výkalů. Před tím jsem výkaly na podložce neviděl, ani rámky nebyly pokálené. Včely pryč. Dost zásob v medníku odebráno ale ne vyloupeno. Zůstal asi 15 cm věnec a trochu pylu. V srpnu byl med až ke spodní loučce. V dolním nástavku zůstal pyl.

3/ třetí včelstvo na stanovišti, kde jsou tři úly a jezdím tam jen občas. Objevily se tam lezoucí včely odcházející od úlu. Jen v jednom úlu. Sousední vypadaly bez problémů. Přemeteno 6.července na SR se štěpem pod MM . Ve štěpu skoro žádný VD. Nad mřížkou 2 VN medu a přidal jsem kýbl Apivitalu. 12.srpna vystavěno 6 rámků 39*27,5 a už jsem nekrmil. Žádné viditelné příznaky nemoci, ještě 31.8. jsem si poznamenal "vše OK, hodně včel" 4.9. "Prolet mladušek". 10.9 zmizely včely ze sousedního úlu. Zůstal plný nástavek medu, plod. Uzavřel jsem ihned bez loupení a úl zlikvidoval. 18.10. si píšu "vše OK". A 13.11. Prázdný úl bez včel, bez plodu a bez medu. Vyloupeno. Zbývající sousední včelstvo žije dosud a zásob mu nepřibylo. Neloupilo.

Všechna včelstva měla červenou matku, nebyla nijak léčená 3 resp.4 roky, všechna byla na VN. Dílo v plodišti před přemetením bylo převážně VS ale v mednících na které po odebrání mřížky včely přešly bylo světlé a žemlové ale z mezistěn. Bylo mi líto je vytavit než je zanesou a já je rozmačkám ( nemám medomet a med nechávám vykapat. )

Pravděpodobně se musí po přemetení zlikvidovat i medníky a nechat je přezimovat na tom, co si postaví. I kdyby to měly být jen tři plásty. Tam by byly nuceny průběžně ukládat i med a pyl. Jakmile mají zásoby nad mřížkou, spoléhají na to a pod mřížku med neukládají. Nevědí, že by na zásoby v zimě za nima matka nemohla. A když znovu přelezou na dílo původní, tak to přemetení ztrácí smysl. Na jaře mě to konečně přinutí zlikvidovat všechny zbytky souší s mezistěnama. ( přivezl jsem si několik set souší po zesnulém včelaři ale už bych takovou kravinu a komplikaci nikdy neudělal )

Plodové plásty odebrané ze všech tří přemetených včelstev jsem dal létavkám, které byly zalítané na místo po zrušeném sběrném oddělku. Samy si vychovaly matku. Po vylíhnutí plodu byly přeléčeny dlouhodobě 65% KM. Dodnes ten oddělek žije a nemá žádné příznaky nemoci. M.M.
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's