Pozvánka na přednášku a besedu s Leošem Dvorským o přirozeném včelaření dne 25.6. 2017 v Třešti v rámci festivalu Třeštivý Šibeničák 2017 (viz příloha).
Njn..máte pravdu, na druhou stranu ale musím podotknout, že pokud by si ji chtěli poslechnou všichni účastníci ŠPV,
o čemž nepochybuji, bylo by tam asi dost přeplněno
Taky bych mohl na svou obhajobu dodat, že příroda nám určitě poděkuje, když spousta z nás nebude muset propálit
kvanta benzínu na tutu cestu a spokojí se s nepatrnou spotřebou el.energie na net.
Pokud by to bylo rozhodující, jsem ochoten přispět na pořízení záznamu.
Super, ještě by mě zajímala přednáška, nebo setkání 28.2.
Nemohu nějak stále pochopit rozšiřování jen volnýma rámečkama - bez proužku, nebo linky vosku.
Co jsem vkládal březen, duben do horního nástavku zebrováním po prohození spodního nástavku za horní, tak super. Co jsem vložil během května, tak většinou prostavený z okolních plástvů. Pokud teda není vloženo mezi zakladené. Fígl je srazit rámečky při zebrování úplně k sobě - je tam ale víc aspektů - kdy, na jak dlouho, .... No ale bojím se, že než toto vychytám, budu starej...
Přátelé kombinujete vše možné dohromady, přehazování nástavků, vkládání rámků do plodového hnízda za účelem stavby a cvičení a stresování. Včelařovo i včel. Volné rámečky se myslí buď s břitem, nebo po vyřezání starého díla nebo s proužkem nebo s trojúhelníkem. Dát tam nové rámky úplně holé, tak se může stát že začnou na hraně rámečku a to není dobře. Předpokládám, že máte všichni nástavkové úly, tak se naučte rozšiřovat celými nástavky. Ušetříte si mnoho návštěv u včelstev a jejich vyrušování. Schéma rozšiřování oddělku má Leoš na svých stránkách nebo na webu Šance pro včely. A nechte včely obsadit si takový prostor na jaký zrovna mají velikost. Až se narodí další generace samy se posunou a postaví si bude potřeba.
Rozšiřování vyzimovaného oddělku na jaře můžeme zpracovat, ale Leoš to taky někde má. A přidávání dalších nástavků je popsáno u Medné komory.
Nekombinujte metodiky z budečáků do nástavkového včelaření a metody nástavkového včelaření do snahy o přirozený život včel v dutině. ( myslím tím přehazování rámků a nástavků) Buďte trpěliví, vychovat jednu generaci trvá včelam 25 - 30dní. Nehoňte je , nechte je žít.
Kontrola po jednom dnu neuškodí. Včera večer jsem usadil roj na pět plástů a po obou krajích prázdné rámky, dnes v 16 hodin jsem už na jednom odstraňoval srdíčko, které stavěly pod úhlem více 45 stupňů, A dělají mi to pravidelně jakákoliv včelstva, i ten oddělek, co jsem měl předloni Jirko od Tebe či od Leoše.
taky si myslím, ale pokud úly nejdou pootočit, je dobré stavbu zkontrolovat a pokud je teplo a měkký vosk, lze natočit srdíčka do požadovaného směru a pak už to jde