Forum Šance pro včely

Úplná verze: Jak zazimovat letošní oddelky a roje
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Všechno nevystavěný a neobsednutý vyhaž, nech na jeden, či dva nástavky - ale přepažit a zkontroluj roztoče. A těstem ve volném prostoru nic nezkazíš. Na zimu je podstatný hlavně pyl / u oddělků / - ten nosí při lekém přikrmování - těsto.
Máš teplý strop ? A zůžený česna ?
(28.08.2016 02:04 AM)Marek Slezák napsal(a): [ -> ]26.6. jsem si dovezl oddělky na 5 rámcích L 2/3. .........
Po cca mesíci, tedy v dnešních dnech jsem zjistil, že včely z nově přidaných mezistěn vystavěly cca 2 - 3 plásty...jinak pyl nosí, zásoby mají, plod je, ale prostě nestaví a nestaví.
Včely mám Vigor.

Otázka znie : kŕmil si ich vôbec?????
Ak nosia peľ tak plodujú, oni ti proste neporastú pokiaľ nebudú mať ,,HODY"!
Sirupom 1:1 im nahradíš znášku, robotnice sa rozdelia :
Jedny budú nosiť peľ a druhé budú spracovávať sirup, pokiaľ je to okolo ešte všetko rozkvitnuté,nešpekuloval by som , proste krmítko a kŕmiť a kŕmiť!!!!!
Denne im bude v pohode stačiť 0,5l sirupu, a uvidíš ako sa to rozbehne!
PS:Vigorky mám aj ja! A na voľnej stavbe!
No právě že krmím. Očka mám zavřená, česno zúžená. Jakou přepážku tam dát? Strop mám zateplený. Dle zásob hlady netrpí, matka klade, pyl nosí...jen prostě nestaví...
Potom urob skúšku kvality medzistien , v hornom nástavku , teda najprístupnejšom pre teba, vyhoď medzistienky , nechaj tam len prázdne rámiky z prúžkom medzisteny resp. vosku. Ak ti začnú stavať voľnú stavbu , tak vyhoď všetky medzisteny a prejdi na voľnú stavbu.
Tak jsem asi špatný včelař, ale s oddělkem, který měl koncem června 5 plástů a doteď na volné stavbě postavil a obsedá 13 bych byl úplně spokojený. Jak píše schützmeister zapřepážkovat (jsou to tenkostěnné úly, tak stačí to samé - dřevěná deska, prostě normální přepážka do úlu, nebo slaměná rohož, kus polystyrenu, hobry, prostě co je po ruce) a teplý strop. Zvolil bych i nízké nezasíťované dno. Na jaře pojedou jak drak, vůbec bych se nebál.
(28.08.2016 09:27 PM)Marek Slezák napsal(a): [ -> ]No právě že krmím. Očka mám zavřená, česno zúžená. Jakou přepážku tam dát? Strop mám zateplený. Dle zásob hlady netrpí, matka klade, pyl nosí...jen prostě nestaví...

U mě včely už v srpnu nestaví (600m.n.m.), jen tmelí každou mezírku na zimu. V červnu odchycený roj si vystavěl do půlky prázdnin jeden adamcův nástavek a na tom je budu zimovat. Řídil bych se radou schützmeistera (Příspěvek: #11) a nebyl z toho nijak zklamaný. Uvidíš na jaře.
Zdravím,
potřeboval bych poradit, jak co nejlépe ještě dodat zásoby letošnímu oddělku, který je na 4 rámcích. Přikrmuji cukerným roztokem, ale stále mají málo zásob. resp. v buňkách je cukrový roztok, ale stále dost tekutý. Mám jim ještě přidat medocukrové těsto, apivital, medocukrové těsto, koupit med u jiného včelaře nebo to nechat na včelách? Nechci, aby mi umřely, protože nebudou mít dost zásob. Díky.
Zkus napsat více informací, sílu, množství plodu, rámkovou míru, úl, nm.v. a pod. ld
... anebo ještě lépe vyfotit a dát sem. Čtyři rámky není mnoho, to je za chvíli. A bude tam vidět vše. Stačí jednostraně.
(01.09.2016 08:12 AM)Skaly napsal(a): [ -> ]Zdravím,
potřeboval bych poradit, jak co nejlépe ještě dodat zásoby letošnímu oddělku, který je na 4 rámcích. Nechci, aby mi umřely, protože nebudou mít dost zásob. Díky.
U takhle slabonkýho včelstvíčka se víc obávej zimy, jak nedostatku zásob.
Uteplit, uteplit, uteplit, jak by řekl Vladimír Iljič.
Kam můžeš, dej polystyren, nebo eko-ekvivalent a to okamžitě - tím se zlepší jak zásoby tak víčkování a sběr pylu.
Jestli ti oddělek nenarostl větší, je tu i otázka, kde udělali soudruzy chybu ? Krmením to asi nebylo. Co roztoči ? To je druhé, hned za uteplením. Jestli není většina z těch 4 plástů plod, přezimují velmi stěží. Confused
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's