Forum Šance pro včely

Úplná verze: Volná stavba v rámečkách
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
(22.05.2014 07:16 PM)MichalF napsal(a): [ -> ]Rozumím tomu, že nejde nakrmit na jednu velkou dávku a hotovo. Budu přes týden od včel 100km. Když dám tedy najednou 5l do láhve s víčkem, tak je to zlé? A ještě rozšiřování do stran. Pokud se dílo opozdí, tak je možné vše zarovnat k jedné straně ( u obou nástavků tak jak to bylo, ale šoupnout do boku). Nebude potom problém s " prázdným " místem na druhé straně?
Krmení jednou dávkou je lepší, jenže pak staví jen po tu dobu krmení. Tohle je myšleno pro podporu stavby.
Množství pokud možno ne větší jak týden, kazí se. 5l na týden je o.k. - malý otvor.
Se včelstvem uprostřed nástavku, pokud tedy nejde o 3plástový oddělek, netřeba mít strach. Zimuje naopak lépe, vzhledem k lepší / oboustranné / klimatizaci.
Malý oddělek má smysl šoupat ke straně, ale pak je lepší přepážka. Zásadní to ale není, v přírodě jim tam taky nikdo nic nedává. Úplně nalepené k boku ale nedoporučuju, z důvodu srážení vody v době mrazu.
Opět díky za rady. Vrátil jsem se z chalupy kde budu mít včely a mám nějak smůlu na stanoviště. Vždy když jsem měl něco domluveného, tak z toho sešlo. Budu muset včely zatím dát na zahradu ( což jsem v prvopočátku chtěl, ale sousedka se netváří zrovna nadšeně Sad No a trvalé stanoviště zařídit za běhu. Jen mě krapet trápí, že stanoviště na zahradě je celý den na slunci. Až pozdě odpoledne bude stín od trnek. Je to blbost? Omlouvám se... nejsem v tématu.
Během krmení do 23.7., které bylo rozloženo z důvodu dovolené do cca 20 dnů jsem potřeboval dostavit a doopravit některé souše a tak na Michalovu radu udělal následovně.
Umístil jsem pod krmicí nástavek mateří mřížku a do něj nádobu s roztokem 2:3 + pět souší k dostavění. Kontrola po návratu (10dnů) ukázala odebraný roztok, ale souše netknuté. Použil jsem následovně variantu pozvolného přikrmování roztokem 1:1 v objemu cca 2l denně. Souše opět netknuté. Zbylé dokrmení už proběhlo v 5l denních objemech s roztokem 2:3, opět bez stavby.
Sledoval jsem průběžně jen jedno včelstvo, všechny však nahlédl až po odebrání krmícího nástavku.
Překvápko se dostavilo až na konci: moje čtyři včelstva na stavbu ani nehrábly, včelstvo od Michala stavělo! Má je pěkně vycepovaný, ostudu mu neudělaly. Big Grin
Další poznatek k mému rozhodnutí zbavit se původních vigorek a brát materiál od lidí s podobnými podmínkami.
(17.09.2013 10:46 AM)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]Kdyby jste si ve Vratislavici neodhlasovali jinou přednášku, slyšel by jste včelaření na volnéstavbě, chci ji ale zveřejnit, tak se dočkáte, jen času se jaksi nedostává.
LD

Už?
Tak úplně nevím, jestli svůj dotaz správně zařazuji. Jsem zde poprvé, snad ano.

Před 2 lety jsme se s manželem rozhodli chovat včely a následně se nechali zcela okouzlit volnou stavbou na loučce přes 2 nástavky (dřevěná košnice). V červenci 2014 si přinesli 3 smetence, nakrmili a včelky vesele a krásně staví. Jenomže okouzlení vystřídala nejistota, místy až zděšení, co s tím dál. Jako úplní začátečníci hledáme nějaké řešení. Cíl je nyní jasnější – volná stavba ano, ale v rámcích, zimování na medu a chov s mednou komorou, bychom také chtěli praktikovat. Ale jak přestavět dnešní dílo na něco praktičtějšího, souše nemaje, maje pouze úplně nové nástavky a rámky? Kdyby si někdo chtěl s námi tuhle hru se včelkami zahrát alespoň teoreticky (já budu ten praktik) a pomohl mi vymyslet kdy a kam mohu prázdné nástavky (s rámky) postavit, abych včelkám žití u nás příliš nekomplikovala, budu moc ráda.
Huh
jestli včely mají průchod nahoru tak to bude hračka. Až bude hezky....a teplo nad 15 st. Připravil bych si nástavek s rámky (předpokládám, že na volnou stavbu ) jeden prostřední bych dal pryč. Pak bych uvolnil jeden trámek a plást (taky z prostředka) a vytáhl ho . Pomocník by mi nasadil nástavek na včelstvo a já bych tek plást zasunul do té mezery v obou nástavcích. Tím si včely krásně posunete do horního nástavku. Ale jak postaví dva rámky kolem té loučky, tak bych ten trámek zase vytáhl, nástavek sundal a trámek bych vrátil na původní místo (možná že se bude muset zkrátit dílo) Nástavek bych zase vrátil na včelstvo, doplnil zbývající rámek a hotovo. Pak budete přidávat další a další nástavky, zimovat budete na 5 a na jaře další rok slavnostně tu košnici dáte celou pryč. (ovšem jen za předpokladu, že včely budou pod folií a tato bude prázdná ) Big Grin
Jirko, jednoduchšie bude pri peknom počasí , ako píšeš ,otvoriť úľ , a súše na ktorých sú neni včely vyrezať a zataviť do pripravených rámikov a vložiť späť do úľa, ak budú mať včely na jar obsadené a zakladené oba nádstavky (pri zdravom včelstve je to normálne) tak potom by som to rozšíril tak ako to popisuje Milan Bencúr, teda doložiť ďalší nádstavok stým , že zo zakladených rámkov spraviť nad sebou komín a vedľa neho doložiť prázdne rámky, tento zásah by som doporučil tesne pred nejakou očakávanou znáškou, Lucka nepíše kde včelári,ale ak odkvitnú prvé stromy-slivky,čerešne atp. tak potom nasleduje buď repka alebo agát. A vtedy by som ten komín spravil.
Jen pro doplnění - včely máme na JJZ svahu v n.m.v. 350m na jižní Moravě. V okolí je spousta ovocných stromů, i akáty, a několik ha 15 let ladem ležícího rozmanitého porostu. Potíž bývá s malým množstvím srážek.
Lucie a co vyzkoušet japonský úl. To je myslím cesta pro začínající asinejschůdnější, ale to už v jiném vlakne.... Smile
Jindřich 1.
(25.02.2015 06:37 PM)Lucie napsal(a): [ -> ].... včely máme na JJZ svahu v n.m.v. 350m na jižní Moravě. V okolí je spousta ovocných stromů, i akáty, a několik ha 15 let ladem ležícího rozmanitého porostu. Potíž bývá s malým množstvím srážek.
Jestli mohu, doporučil bych dát si toto do profilu, lépe se budou další orientovat a poskytovat rady. Např. v příspěvcích M.Schutzmeistra, který má různě vysoko a v odlišných podmínkách stanoviště názorně uvidíte jaké to dělá rozdíly.
Osobně si nemyslím, že japončík je to pravý pro začátečníka. Kdo začíná, měl by alespoň v začátcích mít možnost prohlédnout si jednotlivé plásty aby názorně viděl strukturu včelího díla se všemi náležitostmi, které k tomu patří. Pokud se zároveň chce přiblížit přirozenému vývoji, je cesta warré nejnázornější.
Samozřejmě nic nebrání tomu mít na včelnici zástupce různých technologií.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Referenční URL's