Forum Šance pro včely

Úplná verze: Co se děje v oddelku od vylíhnutí matky do jejího oplodnění?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Počkaj týždeň , ak matka teraz kladie o týždeň tam budú niekoľko dňové larvičky, tie skorej zbadáš.A potom na novom diele je ťažšie vidieť vajíčka, ale hlavne si nájdi viacej času pri lepšom počasí!!!!!!!
Tá tvoja zbežná prehliadka mi nejde do hlavy! Čo si vlastne ,,na rýchlo" z úľa vybral a kontroloval?????? Trámiky ak máš stým musíš zaobchádzať opatrne.
No, já su na tom v jednom rozděleném úlu podobně, vajíčka ani červíky po takové době, předevčírem stejně rychlá kontrola - plod je/není. Po chvilce nahlížení na leták jak se včely chovají - rovněž více nektar, méně pyl, ale nosily, přestála mi na uchu včela s výraznějším zvukem. Nebyl to trubec, ale matka vrátivší se z proletu. Tak jsem ji vložil na očko úlu, je tam. Zřejmě ta dlouhá doba chladna, zapříčinila tak dlouhou přestávku mezi vylíhnutím a prolety a to bez očividných změn ve včelstvu. Jo, jo, po tak pěkných dnech pár dnů počkat. Příští týden to zkouknem a myslím, že vše bude ok.
Vďaka za reakcie. Týždeň počkám a potom uvidím. Rýchlou kontrolou som myslel, že zistím či matky kladú alebo nie. Keď som nemohol nájsť žiadne vajíčka, tak som postupne skontroloval, tak 70% plástov, na ktorých som samozrejme zároveň hľadal aj matky, keď už som mal plást v rukách. Kto pozná plásty len na horných latkách, vie, že to nie je "med lízať" každý jeden plást odrezať, vytiahnuť a prezrieť, na rozdiel od rámikov. No a nakoľko sa prudko zamračilo a blížila sa búrka, tak som to musel celé urýchliť, aj keď som po tom, čo som nenašiel žiadny plod, chcel urobiť poriadnu prehliadku a matky v úľoch nájsť. Bohužiaľ mám včely na chate, takže nemôžem byť pri nich každý deň a urobiť prehliadku, keď je to "najvhodnejšie".
No, psal jsem, že su na tom podobně. Já dělil včelstva už 15.4. Matka se po proletu vrátila až 28.5. (viz. příspěvek 12). Dnes jsem jen nahlédl na česno, provoz jako v úlech ostatních včetně pylu a hlídkování. Podle mě nebyl důvod to rozebírat. Rychlou kontrolu udělám až koncem týdne. Ale šest týdnů je docela dlouho i při špatném počasí.
Tiež si myslím, že je to dosť dlho. A už bolo medzitým dosť pekných (vhodných) dní na prelet - oplodnenie. Niekde v literatúre som čítal, že mladá matka je schopná oplodnenia len do určitej doby, a potom stráca schopnosť byť oplodnená. Akurát si nepamätám aká dlhá tá doba je, kedy je ešte schopná oplodnenia.
Jenže začátek kladení pak taky závisí od toho, jestli nehladoví. Což by teď asi neměli. Když jo, klidně začne klást co to de nejdýl, to nemusí s oplozením souviset.
Hladovanie práveže nehrozí. Zásob majú "plný úľ". A znáška je (bola) taktiež.
Vracím se k příspěvkům 12 a 14.

1) Rychlá prohlídka byla příliš rychlá a málo účinná, moje chyba. V sobotu jsem úl zkontroloval lépe a ejhle, ve spodním nástavku na kraji u očka nebo česna (mám obojí úplně na pravé straně v rohu) tři celé zakladené a zčásti zavíčkované plásty, tzn. že matka byla na proletu za příznivých chvilek špatného počasí, někdy kolem 5. až 10.5.
2) Matku co jsem našel vně úlu 28.5. musela být nějaká jiná zatoulaná, a tím, že jsem ji dal na očko a vpustil dovnitř, jsem ji nejspíš poslal na popravu a to je mi líto. Mohl jsem ji nechat na střeše úlu a chvíli pohlídat než se vznese, aby ji něco při odpočinku nesezoblo. Škoda, mohla se vrátit kam patří a kde ji očekávali.

Takže teorie o možnosti příliš pozdního oplození matky byla v tomto případě jen má nepozornost, nic z toho se nepotvrdilo.
(06.06.2016 04:05 PM)Ali napsal(a): [ -> ]Vracím se k příspěvkům 12 a 14.

sesezoblo. Škoda, mohla se vrátit kam patří a kde ji očekávali.

Takže teorie o možnosti příliš pozdního oplození matky byla v tomto případě jen má nepozornost, nic z toho se nepotvrdilo.

Oddělky z 22.5. matky z matečníků vyběhlé 27.5 dnes 6.6. včely nosí pyl jako o závod. co bych tam lezl kontrolovat. Mimo porce těsta ob den, jim dávám klid, ostaní zvládnou samy.
No právě, s nadhledem a klídek, souhlas. Já to myslel stejně.
Jenže, já dělal oddělky tak, že jsem rozdělil loňské oddělky na tři části. V jednom zůstala matka a dva ať si poradí jak umí. No a dva týdny nato přišli zmrzlí, tak se to trochu zkomplikovalo. Spíše v mém úsudku nežli ve skutečnosti. No jezdím za nimi tak jednou za čtrnáct dnů až tři týdny. A jak píšeš, zvládly to samy.
A jsem rád, že příroda je stále mocná čarodějka.
Stran: 1 2
Referenční URL's