Forum Šance pro včely

Úplná verze: Změna rámkové míry u oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dobrý den přátele,
rád bych vás požádal o radu, jak naložit s oddělky. Jsem začínající včelař, mám tři úly warre a objednané dva oddělky na rámkové míře 39x24. Řešení vidím v tom, že včely přemetu do spodního nástavku vybaveného loučkami s voskovým základem. Přidám mateří mřížku a další nástavky, kde umístním (dočasně než vyběhne plod - cca 3 týdny) plástve. Plástve bych neřezal, pouze bych je otočil o 90st (na výšku) a zavěsil ve dvou nástavcích.

Co mi není jasné:
jestli včelám ve spodním nástavku nenechat kousek plodu, případně matku umístnit do klícky (pokud ji najdu).

Nevím, jestli neexistuje elegantnější řešení s menším stresem pro včely, takové aby bylo proveditelné začínajícím včelařem.
Pokud by toto řešení bylo schůdné, jaká rizika přináší a na co si dát pozor.

PS:
Do třetího úlu mi chybí oddělek, ale mám šanci získat smetenec (tak 1,5kg) bez matky. Je možné použit část plodu (tak 1 rámek z každého oddělku) a doplnit do smetence? Není příliš komplikované a nepotrhnul bych tím oddělek? Nebo je lepší koupit matku a postupovat standardně?
Vemu to od konce.
Smetenec bez matky je nesmysl. Smetenec musí mít matku. I s matkou smetenec zeslábne do prvního vylíhnutí plodu od 1/4-1/3. Kdybys tam dal nějaký plod a ony si nakrásně vychovaly matku, prodloužíš tu dobu o dalších min 20-30 dní. Tak to by z něj moc nezbylo.

Warré- nějak nerozumím. Chceš dát plásty na stojato přes dva nástavky a pak ještě do spodního plod? To tam přeci bude. Otočení o 90stupňů přežijí, ale určitě to naruší architekturu, o tom žádná. Jak tam ty plásty chceš dát? Připevnit na horní loučku nebo jak?
Já osobně bych nepospíchal. Z oddělku udělal včelstva a za rok udělal v květnu smetenec s původní matkou a dal je do warréčka. Nevím nač pospícháš. LD
Kamil , ja by som zohnal alebo z hocijakých dosiek stľkol nádstavok na rámkovú mieru odložencov a na Waré nadstavok za pomoci redukcie položil, včely nestresuješ a samé pomaly sa presťahujú do Waréčka bez zbytočných zásahov.
Se smetencem je to jasné, seženu matku a osadím podle tvého návodu do úlu.
Warre nástavky použiji celkem 3. Smetu včely do spodního, který je osazen pouze loučkama. Aby matka nekladla do starých plástu, oddělím spodní nástavek mateří mřížkou. Plásty umístím do zbylých dvou nástavku na stojato. Zavěsím je (po odříznutí ouška) za horní loučku, budou viset přes dva nástavky.
Některé postupy pro přemetení včelstva na mezistěny doporučuji pro zamezeni opuštění úlu včelstvem, umístit do spodního nástavku alespoň jeden plást, případně uvěznit matku. Je to vyčtené z diskuzí, tak nevím jak moc relevantní.

O spěch ani tak nejde, ale nemám žádný úl na r.m. 39. Musel bych teď něco na rychlo koupit a příští rok vyřadit.
Jo tak to pak jo, pár buněk bude stačit přilepit na loučku, ale musíš počítat i s tím, že ti budou stavět v těch nástavcích nad mateří mřížkou a může to být pěkný guláš. Nebo budeš mít na každou loučku plást? Stejně se asi kudle nevyhneš.
Aby sis nepřidělal víc práce. Ale zase na druhou stranu budeš je mít pod svou střechou. Kdybych chtěl použít tvojí metodiku, asi bych tu matku s trochou plodu dal nad mřížku a nechal stavět (asi se bez podněcování neobejdeš) a ty s plodem bych nechal dole a po vyběhnutí odstranil. Kdy vlastně ty oddělky dostaneš a jak silné? LD
Oddělky by měly být okolo 15.6, na 5 rámcích (3x plod, 2x zásoby), matka kladoucí a značena.
Zamýšlel jsem to takhle:
spodní nástavek - 8 pozic, 8 louček
mateří mřížka
druhý a třetí nástavek - 8 pozic, 5 jich bude zabírat oddělek, 3 osadím loučkou

Jestli jsem to dobře pochopil, navrhuješ to prohodit. To zjednoduší přimetání a matka zůstane v úlu - to není špatné.
Udělal bych to asi tak jak píše Leoš. Nahoře budou líp stavět díky teplu, matku tam taky budou mít a budou jí chtít udělat místo pro kladení. Až to vystaví, tak bych dále nechal dole ty původní rámky v těch dvou nástavcích a nad mřížku dal další prázdný nástavek. Prostě ty staré rámky budeš mít jako polštář, který tam klidně můžeš nechat i přes zimu a nahoře to holky budou postupně stavět.
Referenční URL's