Ahoj,
já jsem ten poslední, kdo by mohl radit, ale zkusím přijít se svou troškou do mlýna
(09.07.2015 03:15 PM)Tomáš Palata napsal(a): [ -> ]Pár postřehů a i taky věcí, co mě troch překvapily.
1. Zatím staví pouze dělničinu.
mě zase jeden letošní roj, který jsem usazoval 1.6., stavěl hodně trubčinu, proč to tak je nevím, ale asi k tomu mají důvod podle situace, ale daří se jim dobře a plodu mají teď dost, takže asi ty trubce potřebovaly
(09.07.2015 03:15 PM)Tomáš Palata napsal(a): [ -> ]2. Začaly v zadním rohu nástavku, ač je česno na druhé straně - tady asi moje chyba.
proč myslíš, že je to tvoje chyba, kde začaly stavět? a je to na teplé nebo studené stavbě? já jim dal nástavek s hormína loučkama na teplou stavbu a začaly od česna
a druhý roj jsem dával do japonce a tam začaly taky odzadu a držely se při jedné straně (ale japonec je o dost menší půdorys)
(09.07.2015 03:15 PM)Tomáš Palata napsal(a): [ -> ]Ještě k bodu 2. Asi jsem je měl na včelnici vysypat na náběh a nechat znovu do úlu vpochodovat. To by asi začaly se stavbou nad česnem. Co myslíte? Mám celou sestavu dvou nástavků otočit o 180st. tak, aby byly nad česnem (a výrazně lépe měly česno pod kontrolou)? Nebo nechat být?
usazoval jsem zatím celkem 5 rojů a vždycky přes náběh, to můžu doporučit, má to totiž dvě hlavní výhody
1. je to nádherná podívaná
2. říká se, že je to pro ně přirozenější a spíš v úle zůstanou a nefrnknou - mě zatím žádný nefrnkl
a k tomu otáčení: já se právě většinou bojím dělat nějaké radikální zásahy, protože jak se říká včela není blbá a zřejmě ví, proč si to tak rozvrhli a jestli jsou ještě slabé, aby uhájili celé česno, nebál bych se jim nechat jen očko - když jsem dělal oddělky, tak jsem jim nechal jen jedno očko a nemají problém se rozvíjet.
Když byl roj silný, tak jsem jim nechával celé česno - ostatně to bylo v době, kdy byla snůška a loupeže ještě nebyly na pořadu dne.