Forum Šance pro včely

Úplná verze: léčba teplem
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Přátelé včel, reaguji na nejnovější tzv. Pí ár články (reklamní) na téma léčba teplem.
1-stojím si za svým článkem uveřejněným ve včelařství 1/2015 str. 21
2- reagoval jsem na článek ve včelařství 3/2015 př. Čapka s tím, že se divím proč léčí gabonem když má včely bez varroázy a také, že se dá úl vytápět jednodušeji, levněji a přesněji při použití el. proudu. Také jsem navrhl ať se včelařtí odborníci, které u nás máme k tomuto tématu vyjádří. Bohužel redakce včelařství tuto mou reakci nezveřejnila.

Pro mne téma termosolární léčby je uzavřené a pokud jste byli informováni o jednání našich kolegů na MZ tak se nedivte. Přeji Vám zdravé včely a zdravý úsudek.
Kamil Kramný http://www.apiterapie-kamil.cz
(07.05.2013 01:46 PM)Roman Linhart napsal(a): [ -> ]Včelařské fórum

...O termické proudění vzduchu zde vůbec nejde. Využívám přímé sálání tepelných vln, nikoli proudění vzduchu! Zdraví R.L

pan Linhart píše, že využívá přímé sálání tepelných vln. Jelikož tepelná vlna nemá klasické vlnění, nemůže se úlem rovnoměrně šířit. Aby pan Linhart mohl v termosolárním úlu generovat rovnoměrné šíření tepelné vlny, musí použít klasické excitace optického záření ve formě modulovaného nebo pulzního světla ze slunečního záření pomocí lampy, nebo laseru, případně vybuzením elektromagnetického spektra v podobě X-ray paprsků. Wink Ráda bych tomu věřila, ale obávám se, že termosolární úl nevyřeší adaptabilitu včelstva.
Citace:Roman Linhart:„Tady za mnou kousek je obchod, kde pod střechou žijí včely. Jsou tam už sedmnáct let a varoáza je nezničila. Napadlo mě, že to může být i tou rozpálenou plechovou střechou,“
Může, ale můžou tam hrát i jiné faktory. Třeba nějaké plísně, houby kdoví Huh nebo je tam méně chemie, postřiků atd. atd. Je potřeba to dotáhnout do konce. http://forum.sanceprovcely.cz/tema-vcely-a-huby
I tak je to dobrá zpráva, těch špatných už bylo dost Wink
Já jsem ten odkaz uvedl, protože mi to hodně lidí připomíná, ptá se telefonicky i emalily. Pochopitelně bych si přál, aby to panu Linhartovy vyšlo, ale jsem skeptický.
Jednak je to berlička, které může upadnout a pak to vážně narušuje včelstvem v přírodě (kterému se my snažíme přiblížit, napodobit). Nevím, jak by to dopadlo, kdyby ve včelstvu byla medná komora nebo zásoby, jejich včasné dodání je předpokladem k tomu, aby včelstvo mělo biorytmus podobný nebo shodný s těmi včelstvy, která v přírodě přežívají bez ošetření. Teplo na V.d působí negativně, o tom žádná, jen si říkám, jak s tím naložit. Mezi jedem a lékem je rozdíl v dávce. Tady mi to přijde podobné i když se to na první pohled nemusí zdát.
LD
(17.04.2015 08:40 PM)Kamil Kramný napsal(a): [ -> ]... 1-stojím si za svým článkem uveřejněným ve včelařství 1/2015 str. 21 ...
Zdravím Kamile. Ne každý z nás je členem ČSV a tedy i odběratelem Včelařství. Můžete sem ten svůj článek dát do přílohy? Díky.
A čo tak nechať včely viac stavať dielo(pri stavbe vyvíjajú teplotu okolo 40°C a to si myslím by malo byť postačujúce aspoň na sterilizáciu varroa)
Skombinovať to s metodikou mednej komory p.Dvorského(zachovať ten prirodzený biorytmus) a nechať včely aby časť práce odviedli aj ony.
(19.04.2015 10:31 AM)liptaka napsal(a): [ -> ]A čo tak nechať včely viac stavať dielo(pri stavbe vyvíjajú teplotu okolo 40°C a to si myslím by malo byť postačujúce aspoň na sterilizáciu varroa)
Skombinovať to s metodikou mednej komory p.Dvorského(zachovať ten prirodzený biorytmus) a nechať včely aby časť práce odviedli aj ony.

Teplo se šíří sáláním a nebo prouděním media , pokud slunce hřeje úl vrchem , sáláním to přes jeden či dva nástavky do dolního plodiště nedostanete. Teplým vzduchem jedině nějakým fukarem ale jak zabezpečit rozmezí teploty v plodišti aby neroztál vosk nahoře nevím.
Přátelé, na posledním sletu v Brně byla i přednáška o termo-úlech , přednášející byl upřímný člověk a svá ( elektrická topná tělesa která dovedla udržovat požadovanou teplotu) nabízel z důvodu že " s tím končí " levně k prodeji. Co chcete slyšet víc ?
Právě jsem se vrátil z Rokytna. Radek skvělý, Jirka Marx také. Účastníků skoro 30, bylo jedineční. Dokonce se zvažuje myšlenka, že ve stejném složení se sejdeme za rok s již trochu pokročilejší tématikou. Program splněn, ještě probíhal, když jsem odjížděl kolem 21.00 hod. Zítra ještě tzv. "doderná" a matečníky den před vyběhnutím, aby si je účastníci mohli dát do připravených oddělků doma. Velké poděkování K.Crhovi za zorganizování , Radkovi a Jirkovi za provedení semináře. Skoro celý den to bylo u včel a ve včelách. Občerstvení přiměřené, nálada výborná a hodně aktivní šancaři. Celý den natáčela a nahrávala ČT. Hold asi dobrej oddíl.Big Grin ld

Safra asi jsem to hodil do nesprávného vlákna. Prosím admina o nápravu. ld
0)směrem k teplu O.K. správný směr-nepřímých důkazů je hodně ! (horké léto +, termosolárn úl +, včely pod střechou nap. samoobsluhy+, oddělky mají méně tepla -, silná včelstva-roje +,
7°C hranice nebytí,10°C včelstva ožívají, 15°C včely pracují, 20°C mnohem lepší pro včely, takže teplo jim dělá dobře+, atd jen sbírat podklady, V Africe varoázu nemají+,
atd
1) problém: včelstva jsou nachlazená, potom varroa, následují viry
2) problém: včelaři jsou namožení a potom mají virozy
3) dobrá zpráva jsme blízko vyřešení problémů

4) soustředit se na "klimatizaci úlových sestav"
5) dále bez pořadí důležitosti naznačené směry, poznámky...
6) optimalizace "klimatizace" úlu noc/zimní období v řešení
7) odvod par vyřešen u beznástavkového úlu DEHTIN ověřuje se (dá se použít i u jiných úlových sestav) ještě změřit relativní vlhkost
8) prověření stávajících úlových sestav z hlediska "klimatizace"
9) beznástavkový úl DEHTIN (39x24) pro včelaře vyřešen, včely(roj) právě ověřují , zdržení je u "klimatizace"
10)pozor úl cenově materiál maximálně do 400 Kč
11)bylinky kolem úlu (dobromysl(oregano), tymián........
12)topení elektricky v úlech možná nebude třeba, když se podaří vyřešit "klimatizaci" jinak
14)termosolární úl (drahé..... a ne každý má "střechu samoobsluhy")
15)připojte další nápady jak zvýšit teplotu u včelstva, jak včely nenachladit...
Straka Dehtin
Stran: 1 2
Referenční URL's