Forum Šance pro včely

Úplná verze: Roje 2015
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Rád bych na jaře začal včelařit v 3-5ti Japoncích v Červeném Dvoře u Českého Krumlova (CHKO Blanský les).
Kdyby někdo mohl levně postrádat roj známého původu, bylo by to príma. Jsem celkem šplhavec, takže rád pomůžu sundat.

Současně tuším, že se stanu trochu předmětem nedůvěry v očích lokálních včelařů, takže budu potřebovat mít všechno v pořádku papírově i věcně. Kdo se v tom dobře vyznáte, ocením pomoc.

Děkuju,
Jan Smíšek
jan.smisek@post.cz
608220228
Honzo, lépe nevysvětluj lokálním včelařům, že v Japoncích nemáš rámečky a snad se ani nebav o rojích, které nejsou lokální Wink
Deboro, obávám se, že už se stalo. Jasně mi řekli, že budou chtít vědět, odkud včely mám. Na druhou stranu nedivím se jim - mají strach z moru, kdyby viděli svá včelstva pálit, to musí být strašný pohled.

Volal jsem místnímu veterináři, ten zjišťoval info na veterině v Českých Budějovicích - obecně prostě potřebují vyšetření měli včelstev, ze kterých je roj na mor - stačí jim směsný vzorek a stojí to do 500,- Kč - to pro klid duše své i jejich obětuji.

Vždycky jsem si říkal, že je Vašek Smolík trochu víc militantní, než by musel být, ale po kontaktu s místními se mu pomalu přestávám divit. Štvané zvíře se brání.
Určitě nechceme být štvanou zvěří, naopak cílem je být na špici. A tam budeme, když budeme trpělivě šlechtit selekčním výběrem. Je to běh na dlouhou trať.
(03.03.2015 12:52 PM)Jan Smíšek napsal(a): [ -> ]Vždycky jsem si říkal, že je Vašek Smolík trochu víc militantní, než by musel být, ale po kontaktu s místními se mu pomalu přestávám divit. Štvané zvíře se brání.
Ono umění jednat s lidmi tak, aby si mysleli to co ty, se člověk musí leta učit a dnes to není taky moc moderní.
Strýček Machiaveli by se měl učit už na základce, hned by na světě bylo líp.
Za léta strávená v ČSV v několika funkcích mohu prohlásit, že pokud jde o "upozorňování" úřadů či jiné schválnosti, není ta jednota až tolik jednotná a svazoví přátelé se dovedou napadat i mezi sebou. A není toho zrovna málo. Netahal bych do toho něčí militantnost, protože ona to může být i nerozvážnost a spíš přemýšlím nad tím, co se to s těmi lidmi děje.
Referenční URL's