Forum Šance pro včely

Úplná verze: Dadant podľa Schutzmeistra
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Použiju-li pro plodiště rámek 448x347 (tj.2x2/3Langstr.-fi.Sedl...Buč...), nebude se volná stavba hroutit? Slunné stanoviště.
Jinak děkuji všem za odpovědi. Sice jsou pro mne občas jak japonské "Haiku", ale zapřemítám, a nják to zkusím. Smile
Mateřská včelstva se přes zimu scvrknou na pět plástů. Když se v dubnu rozjedou, udržují plod maximálně na 5 plástech a do uvolněných buněk v medníku stahují trubčí dílo. Zde se pak koncentrují roztoči. Většina včelstev se druhý rok vyrojí. Časné roje vystaví na volné stavbě 5 - 6 louček. Po letním slunovratu odešlé poroje se už neuživí a krmená včelstva se zpravidla nedožijí listopadu. Většina včelstev končí plodování koncem října, nebo začátkem listopadu. V této době je kniha života zapečetěna. Včelstva která se nerojí mají minimální šanci přežít druhou zimu. To je daň včelaření bez léčby. Ani nedrátkovaný volná stavba se mi nikdy neutrhla. Při prohlídce ji musíš držet svisle.
Z čehož mě vychází, že Dadant je pro zcela neošetřovaná včelsta velký. Cool
Deboro, ještě k těm počtům - pro ty, ktaré zajímají statistiky - jak potom si vysvětluješ jinde uvedený odkaz na ty ztráty po 5 letech do 15% ? Wink
Dejme tomu, že se ti z pěti 4 vyrojí a jedno ne, ze dvou máš dva roje, jedno se nepovede a z jednoho máš tři poroje. Tzn. do podletí jdou tři vyrojené a jedno nerojené, jedno už je pryč z jara + dva dobré roje a tři poroje. Z jara jsi zase na pěti. Takže rok s rokem je to 0% ztráta. Ale zimní ztráta je z 9 podletních 4pryč, tj. 36% + to jedno co kleklo v podletí. To je v roce bez kalamity. A jsou to výborné výsledky.
Chci tím jenom říct, že čísla neříkají nic, když porovnáváš různé počty. Takže ti co se pídí, proč mají tam či onde procento ztrát jiné, jsou lehce mimo.
Mimochodem, jak počítáš ztráty ty ?
(26.03.2016 07:45 PM)Debora napsal(a): [ -> ].... Většina včelstev se druhý rok vyrojí. .... Včelstva která se nerojí mají minimální šanci přežít druhou zimu. To je daň včelaření bez léčby. ....

Loni jsem s formou dadantu začal. Tak tohle mě netěší a nechci to. Předpokládám a doufám, že i zde bude platit známé přísloví "Když dva dělají totéž, není to totéž."

(26.03.2016 06:07 PM)Jirka Roškot napsal(a): [ -> ]Použiju-li pro plodiště rámek 448x347 (tj.2x2/3Langstr.-fi.Sedl...Buč...), nebude se volná stavba hroutit? Slunné stanoviště. ...

Mám to sice na stejné kombinaci nástavků na loučkách, ale bude to obdobné. Loňská letní vedra, na slunci, pevné dno, plodiště 6 plástů, 3 loučky, víko, česno 15 cm. Neuchladily. Konečná. Všechny plásty se vedrem utrhly a zbortily. Stejná sestava a místo, akorát zasíťované dno s podložkou, kde proudil vzduch - tady se svezla akorát část krajního panenského plástu z 2/3 plná zásob. Jinak dobrý. Pokud se zastíní stěny nástavku a nechá zasíťované dno, nic by se hroutit nemělo. Vyzkouším, uvidím.
@ Tomáš: máš pravdu "Když dva dělají totéž, není to totéž."
@ Michal: když z deseti včelstev uhyne 5 je ztráta 50%, když z deseti včelstev získáš 30 a uhyne 5 je ztráta 16,6% Wink
(26.03.2016 08:49 PM)schützmeister napsal(a): [ -> ]Z čehož mě vychází, že Dadant je pro zcela neošetřovaná včelsta velký. Cool
Deboro, ještě k těm počtům - pro ty, ktaré zajímají statistiky - jak potom si vysvětluješ jinde uvedený odkaz na ty ztráty po 5 letech do 15% ? Wink
Dejme tomu, že se ti z pěti 4 vyrojí a jedno ne, ze dvou máš dva roje, jedno se nepovede a z jednoho máš tři poroje. Tzn. do podletí jdou tři vyrojené a jedno nerojené, jedno už je pryč z jara + dva dobré roje a tři poroje. Z jara jsi zase na pěti. Takže rok s rokem je to 0% ztráta. Ale zimní ztráta je z 9 podletních 4pryč, tj. 36% + to jedno co kleklo v podletí.
To počítání nějak nestíhám sledovat, mě vyšlo, že v podletí bude 12 včelstev Smile.
Ale statistika není až taková cochcárna. Procentuální úhyny se vždy počítají jako podíl: co zemřelo / co zemřít mohlo (v daném období!). Ve výše uvedeném případě tedy nikdy nemůže vyjít nula. Zimní ztráty jsou 4/9 což je 44 %, roční ztráty jsou (4+1)/10 tedy 50 %.
Je to zcela jednoznačné, nevidím v tom žádný problém...
(26.03.2016 10:19 PM)Tomáš Palata napsal(a): [ -> ]Neuchladily. Konečná. Všechny plásty se vedrem utrhly a zbortily.
Na volný stavbě je to víc vidět, problém je to ale oslunění.
Ikdyž nemám problém s borcením, není dobré mít včely úplně na výhni. Ideální místo je pod stromem, kdy odpolední slunce je lehce odstíněné větvema. Kraj lesa s jihovýchodní expozicí. Je to i o snůšce - když to moc pere, všechna síla je napřená do chlazení. Jsou to taky ukrutný výkyvy.
Stran: 1 2
Referenční URL's